osmifinále - 1. zápasy
07.03.2024 18:45 CET
1 : 5
(0:3)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Darwin Núñez (© AFP)

Sparťané proti Liverpoolu doplatili na zahazování šancí, lekci z koncovky vedl Núňez

Liverpool zvládl první osmifinálový duel Evropské ligy na beznadějně vyprodané Letné, kde porazil Spartu 5:1. Klíčovým pro celkový výsledek se stal už první poločas, ve kterém hosté vstřelili hned tři branky. Hlavním hrdinou tohoto dějství se stal dvougólový Darwin Núňez, který vsítil i jubilejní 1000. soutěžní gól Reds pod vedením Jürgena Kloppa. Sparťany mohl naopak mrzet nespočet neproměněných šancí, přičemž jednu z největších zahodil ve 37. minutě Veljko Birmančevič, jenž netrefil zcela odkrytou branku.

Nemilosrdný los si příznivci Sparty snažili zpříjemnit myšlenkami na to, že Liverpool sáhne v Evropské lize k šetření opor. To se však nekonalo, jelikož řada navrátilců z marodky potřebovala sbírat minuty, a tak se na Letné představil v základní sestavě například Núňez. Od Reds se nedala čekat sázka na defenzivu podobná té víkendové v podání Slavie, což mohlo svědčit třeba Birmančevičovi, jehož hostování Pražané proměnili před několika dny v přestup.

Špatný start Sparty do utkání demonstrovala hned šestá minuta, kdy penaltu po přestupku Asgera Sörensena proměnil ranou k tyči sám faulovaný Alexis Mac Allister. O chvíli později mohli Letenští vše odčinit. Po centru ze strany se dostal k zakončení Lukáš Haraslín, dobře zasáhl brankář Caoimhín Kelleher, nicméně míč nadále směřoval do sítě, a tak jej až na brankové čáře vykopl Joe Gomez. Po povedeném úseku hry domácích však přišla studená sprcha. Za hranicí šestnáctky se Núňez odhodlal k parádní střele, která sice mířila doprostřed brány, nicméně Peter Vindahl si s ní neporadil. Ještě před změnou stran mohl snížit Birmančevič, ke kterému se po střele Jana Kuchty odrazil míč, Srb jej ale nedokázal dopravit do odkryté brány. V nastaveném čase prvního dějství ještě stihl Núňez vyslat další fantastickou střelu na vzdálenější tyč - 0:3.

Hned z úvodní akce druhé půle se domácím podařilo snížit. Centr Birmančeviče z pravé strany si do vlastní sítě totiž nešťastně trefil Conor Bradley. Třígólové vedení vrátil hostům v 53. minutě Luis Díaz, který uvnitř pokutového území propálil vše, co mu stálo v cestě. V další gólovce Reds mohl skórovat Cody Gakpo, tentokrát však parádně zasáhl Vindahl. V 79. minutě střílel v šestnáctce Dominik Szoboszlai, opět se ovšem předvedl dánský gólman. O chvíli později videorozhodčí kvůli těsnému ofsajdu neuznal branku Mohameda Salaha. V nastavení poté přidal pátý gól hostů Szoboszlai, jenž vedl míč od půlky hřiště a poté jej poslal přesně mezi tři tyče.

Favorit z města Beatles tak na pražské Letné zvítězil a na Anfieldu ho bude hřát čtyřgólový náskok. Odveta na tomto ikonickém stadionu je na programu 14. března.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Solař

Komentáře (910)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele