předkolo playoff - 1. zápasy
15.02.2024 21:00 CET
2 : 4
(1:1)

Reportáž

Oslavy hráčů Karabachu (© AFP)

Braga proti outsiderovi vyhořela, Karabach si přibalil na dalekou cestu dvougólový polštář

Karabach porazil v úvodním zápase dvojboje o osmifinále Evropské ligy Bragu 4:2. Duel celků, jejichž stadiony jsou od sebe vzdálené téměř 5 000 kilometrů, gólově otevřel z pokutového kopu Marko Jankovič, na nějž ale ještě před odchodem do šaten zareagoval srovnávací trefou Simon Banza. Branka semifinalisty nedávného Afrického poháru národů však mnoho radosti portugalskému týmu nepřinesla. Po změně stran totiž hosté třígólovou smrští, na níž se zcela zásadním způsobem podílel Abdellah Zoubir, rozhodli o svém triumu. Z lavičky poraženého mužstva přihlížel duelu český gólman Lukáš Horníček.

Braga nenastupovala do prvního utkání vyřazovací fáze v dobré náladě, jelikož o víkendu inkasovala v lize debakl 0:5 od Sportingu. Karabach sice domácí soutěž s naprostým přehledem ovládal, do Portugalska ovšem i tak přijel v roli velkého outsidera. Domácí měli totiž za sebou také zápasy v Lize mistrů.

Pozici favorita prokázala Braga hned ve třetí minutě, kdy se k přesné přihrávce dostal Álvaro Djaló a od vstřelení branky jej dělil pouze připravený Andrej Luňov. Ázerbájdžánci se ale věhlasnějšího soupeře rozhodně nezalekli. Těsně před uplynutím 20 minut upadl v souboji s Víctorem Gomézem Elvin Cafarquliyev a vybojoval svému celku pokutový kop, který proměnil Jankovič ranou do pravé části branky. Tlak Minhoťanů se dlouho nedostavil, přesto stihli do konce poločasu srovnat skóre. Zmatku v obraně Karabachu využil Banza, který z dorážky dotlačil míč do sítě.

Vyrovnávací trefa ale na aktivitě hostů neubrala, ba naopak. V 54. minutě využili děravé obranné zdi Bragy při přímém kopu, po němž vyběhl za míčem také Luňov. Chytřejším hráčem na hřišti se ale ukázal Zoubir, který se čistým způsobem dostal přes ruského gólmana a poté měl již dostatek času a prostoru zakončit.

Ofsajdové postavení hostů nebylo po zásahu videa potvrzeno, což nakoplo Karabach k ještě větší aktivitě, která vyústila v další dvě trefy v relativně krátkém sledu. Pod tou třetí se opět s nutností zásahu videorozhodčích podepsal Yassine Benzia. Dvěma brankami v utkání se zaskvěl Zoubir, který v 69. minutě nikým nehlídaný pojistil Jezdcům vítězství. V závěru zápasu jen korigoval na konečných 2:4 Joao Moutinho z penalty.

Karabach tak dokázal v Portugalsku zaskočit domácí Bragu a do odvety si odvezl solidní náskok. Druhý zápas je na programu ve čtvrtek 22. února v Baku.

Autor: Livesport.cz / Josef Gotvald

Komentáře (2)

Přidat komentář
Bastaron

4:0

Reagovat
Elmas

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele