předkolo playoff - odvety
22.02.2024 18:45 CET
2 : 3
po prodloužení
(0:0, 0:2)

Reportáž

Oslavy hráčů Karabachu (© AFP)

Karabach z klinické smrti v odvetě s Bragou paradoxně probrala červená karta

Hráči Bragy zvítězili v odvetě prvního kola vyřazovací fáze Evropské ligy nad Karabachem 3:2 po prodloužení, z historicky prvního postupu do osmifinále některé z kontinentálních soutěží se ovšem díky výsledku z Portugalska radovali domácí. Arcibiskupové se v zápase zpočátku trápili, potřebný impuls jim dodalo až vyloučení domácího Elvina Cafarquliyeva ve druhém poločase, po kterém dokázali dvěma góly srovnat krok. V bláznivém prodloužení však oslabení Jezdci našli zbytky sil ke vstřelení dalších dvou branek, přičemž hrdinou se stal ve 122. minutě teprve 19letý Nariman Akhundzade.

Braga nedokázala v základní skupině Ligy mistrů čelit dvěma velkým favoritům, dvojutkání s Unionem však zvládla, a uzmula tak alespoň třetí příčku. Po přesunu o patro níž jí los určil za soupeře Karabach, což se zdálo být pozitivní zprávou, jenže Arcibiskupové v domácím klání vyhořeli a do odvety si přivezli dvougólové manko. Mohlo to být přitom ještě horší, náskok Jezdců ovšem pozdní proměněnou penaltou zmírnil velezkušený João Moutinho.

Celek z Ázerbájdžánu si i do odvetného zápasu přenesl střeleckou chuť. Jako první prověřil reflexy gólmana Matheuse po čtvrthodině hry prudkou jedovkou Abdellah Zoubir. Pěknou akcí se následně prezentoval i Leandro Andrade, jeho zakončení ovšem postrádalo potřebnou razanci. Ta už nechyběla projektilu z kopačky Marko Vešoviće mířícímu k pravé tyči.

V cestě mu ale stál připravený brankář, stejně jako o pár okamžiků později, když v souboji jeden na jednoho vyzrál na Leandra Andradeho. Naopak Bragisté se trápili, jejich hra postrádala překvapivé momenty, kterými by mohli zaskočit sešikovanou obranu domácích, za první poločas tak nezaznamenali ani jednu přímou střelu na bránu.

Domácí neustávali v aktivitě ani po pauze a Matheus měl opět plné rukavice práce, i napodruhé ale vyzrál na krajního beka Vešoviće. V 57. minutě přišla pro Karabach zbytečná ztráta, když Cafarquliyev obdržel během pár okamžiků dvě žluté karty a vykřesal alespoň malý plamínek naděje pro hosty.

V pekelné atmosféře se Bragisté jali hrát vabank s otevřenou obranou a vyplatilo se, když Roger Fernandes zakroutil míč zblízky za záda gólmana. Minhoťanům poté sebral druhou branku videorozhodčí, o chvíli později už ale dělovka Álvaro Djaly do pravé šibenice platila. Další šance už hosté neproměnili, utkání v Baku tak dospělo do prodloužení.

V něm se hráči Karabachu dokázali nevídaně vzepřít osudu, po standardní situaci ve 102. minutě se míč dostal k Matheusi Silvovi, jenž propálil vše, co mu stálo v cestě a poslal tribuny do euforie.

Jeden z domácích obránců pak ale zcela zbytečně fauloval v šestnáctce a nařízenou penaltu proměnil Simon Banza. Šílenou zápletku utkání dopsal ve 122. minutě prodloužení Akhundzade. Ten se po rychle rozehraném přímém kopu zjevil v šestnáctce, kde k radosti domácích příznivců překonal Matheuse.

Bragisté si tak sice dojeli do Ázerbájdžánu pro čestné vítězství, to jim však k postupu nestačilo. Karabach se dozví jméno dalšího soupeře 23. února.

Autor: Livesport.cz / Marek Spilka

Komentáře (2)

Přidat komentář
Elmas

2:1

Reagovat
Bastaron

2:2

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele