předkolo playoff - odvety
22.02.2024 21:00 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

Pierre-Emerick Aubameyang (© AFP)

Rekordman Aubameyang nastartoval Marseille k postupu přes Šachtar

Marseille zdolala v odvetě prvního kola vyřazovací fáze Evropské ligy na domácí půdě Šachtar 3:1 a zajistila si postup do osmifinále. Do vedení přitom šli Horníci po nešikovném faulu Jonathana Clausse a proměněné penaltě Heorhije Sudakova. Důležité srovnání ovšem zajistil ve 23. minutě Pierre-Emerick Aubameyang a nakopl Francouze k obratu. Zároveň se svým 31. zásahem odpoutal v čele historické tabulky střelců Evropské ligy od Radamela Falcaa. Rozhodující zásah pak zapsal po změně stran Ismaïla Sarr, jemuž 34letý Gabonec asistoval.

Ve Francii se strhl poněkud zvláštní souboj Olympioniků. Zatímco do začátku týdne vedl Lyon nad Marseille na počet protočených trenérů v této sezoně tři ku dvěma, jediný francouzský vítěz Ligy mistrů srovnal odvoláním Gennara Gattusa skóre. Prvním úkolem Jeana-Louise Gasseta, kouče, který byl v průběhu Afrického poháru odvolán z lavičky Pobřeží slonoviny, bylo dotáhnout své nové svěřence k postupu přes Šachtar, s nímž na úvod remizovali.

Les Olympiens utkání nerozehráli vůbec ideálně a již ve 12. minutě čelili nařízenému pokutovému kopu, který s přehledem proměnil Sudakov. S odpovědí ovšem přispěchal kdo jiný než Aubameyang, který svou dělovkou k levé tyči zapsal již 31. gól v Evropské lize. Hra obou týmů rozhodně nepostrádala aktivitu, zbytek prvního poločasu už ovšem větší vzrušení a šance, vyjma přezkoumávané potencionální penalty v samotném nastavení, nepřinesl.

Po pauze domácím muselo notně zatrnout, když po rohovém kopu míč proletěl ze změti těl jen těsně vedle pravé tyče jejich brány. Chybu z úvodu zápasu se poté rozhodl odčinit Clauss, jeho dělovku ale na poslední chvíli zblokoval jeden z obránců.

Stejně jako v první půli poté začaly pozbývat gólové příležitosti, což se změnilo čtvrthodinu před koncem. Střídající Sarr si perfektně zpracoval dlouhý nakopávaný míč a s instinktem zabijáka uklidil míč do sítě Horníků. Ti dostali příležitost srovnat z přímého kopu z výborné pozice, Jaroslav Rakickij ale zakroutil svůj pokus jen do rukavic připraveného gólmana. Šachtar si tak jen o pár desítek vteřin později pohřbil jakékoliv naděje na postup sám, když chybu v komunikaci při standardní situaci využil Geoffrey Kondogbia.

Marseille si tak připsala druhou soutěžní výhru roku 2024 a za tu byla odměněna postupem do osmifinále. Svého soupeře se dozví při losu 23. února.

Autor: Livesport.cz / Marek Spilka

Komentáře (8)

Přidat komentář
Elmas

0:1

Reagovat
Israha

Tak...jak může být ten placák Equinalda pentle a na druhé straně ten zákrok na Moumbagnu ne? Jestli nechci pískat soft penalty, tak bych si to, být tím sudím, měl uvědomit hned na začátku zápasu.

Reagovat
Mandanda_30

to jsem tu ječel na monitor jak to nepísknul

Reagovat
Israha

No mně by spíš dávalo smysl nepísknout ani tu na Eguinalda. Jako Clauss na tyhle zákroky fakt nemá mozek, ten je obránce opravdu jen formálně, ale skoro se ho nedotkl a ten pád byl teatrální jak cyp. To by v kontextu metru pro zbytek zápasu sedělo.

Reagovat
Israha

Auba opět rozdílový . 16+8 v téhle fázi sezony je hodně super, Alexis měl loni 18+3 na konci.

Gasseta zatím nehodlám hodnotit, ale minimálně návrat k rozestavení, které vyhovuje ofenzivním hráčům a vlastně i stoperům chválím. Plus teda ten tým nevypadal po inkasovaném gólu na kolaps, což je taky letos poměrně pozitivum. No, uvidíme, horší už to moc být nemohlo, tak schválně, jak výrazně se to zlepší.

Reagovat
Mandanda_30

Dnes s Gassetem byl jeho první zápas lepší, než jakýkoliv zápas pod Gattusem

Reagovat
Israha

Lyon doma a Lorient venku byly možná lepší zápasy...2 z 24, no .

Reagovat
Mandanda_30

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele