základní skupiny - skupina B, 3. kolo
26.10.2023 21:00 CET
2 : 0
(1:0)

Reportáž

Topícímu se Ajaxu se vzdaluje i evropské stéblo. Brighton opět spoléhal na brazilského střelce

Brighton se dočkal svého historicky premiérového vítězství na mezinárodním poli, když ve třetím kole skupiny B Evropské ligy porazil na domácí půdě Ajax 2:0. O první soutěžní výhře Racků po více než měsíci rozhodl svým čtvrtým gólem v soutěži Joao Pedro, jenž se prosadil z dorážky v závěru úvodního dějství. Hosté naopak pokračovali v tragických výsledcích z nizozemské nejvyšší soutěže a po porážce z Britských ostrovů propadli na poslední příčku tabulky.

Amsterdamský gigant prožíval naprosto hororový úvod sezony. Ajax se v ligové tabulce nacházel na předposlední příčce a vítězit se mu nedařilo ani v pohárech, kde si proti AEK a Marseille připsal vždy po bodu. Hostům příliš nepomáhali ani fanoušci, kteří nejenže ukončili šlágr s Feyenoordem, ale o víkendu také dvakrát přerušili neúspěšný duel s Utrechtem. V Brightonu sice panovala lepší nálada, jenže rozhodně ne o moc, protože Racci čekali na soutěžní výhru již déle než měsíc.

Ajaxu se již v sedmé minutě předvedl Kaoru Mitoma, který doslova protančil do vápna, kde si našel jeho přihrávku Joao Pedro, ovšem mířil vedle levé tyče. V další šanci se objevil ostřílený veterán James Milner, když skvěle přečetl hru hostující obrany, avšak jeho následná střela ze středu vápna mířila doprostřed. Ve 36. minutě dostal Joao Pedro průnikovou přihrávku za obranu, ale jeho skvělou střelu na zadní tyč zastavil ještě lepším zákrokem Diant Ramaj. O šest minut později se brazilský útočník konečně dočkal. Celou akci založil kličkující Mitoma, jehož pokus z vápna Ramaj pouze vyrazil před, v této sezóně, nejlepšího střelce Albionu v Evropské lize.

Racci ve druhé půli stále pokračovali ve své dominanci, a tak v 53. minutě přišel další gól. Simon Adingra se zbavil bránícího soupeře a lobem našel Ansu Fatiho, jehož zpracování doplnila ještě hezčí střela po zemi na zadní tyč. Za Ajax se o chvíli později pokoušel o odpověď Steven Berghuis, ale trefil pouze tyč. V 82. minutě dostal po chybě Ramaje příležitost k vstřelení třetí branky Facundo Buonanotte. Brankář se však stihl vrátit do branky a svou chybu napravil.

Ajaxu tak nepomohl ani konec trenéra a z vítězství se radovali domácí. Odveta bude na pořadu dne 9. listopadu v Amsterdamu.

Autor: Livesport.cz / Šimon Procházka

Komentáře (3)

Přidat komentář
afc ajax

Hneď teraz idem dať 2 ku 8.5 kurz

Reagovat
Elmas

Proti AEK byl kurz na Brighton 12 (spadl z 16), teď 9 proti Ajaxu, nechápu to.

Reagovat
Elmas

1:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele