předkola - 3. předkolo - 1. zápasy
29.07.2010 20:30 CET
1 : 1
(1:1)

Reportáž

Beşiktaşi pomohl sudí. S Plzní uhrál remízu 1:1

Plzeň proti Beşiktaşi předvedla více než sympatický výkon. Český tým byl minimálně v prvním poločase jasným pánem na hřišti, ve 28. minutě přetavil tuto převahu v gól David Limberský. Poté ale přišlo klíčové pochybení celého utkání - španělský sudí nařídil za sporný faul pokutový kop a turecký celek těsně před přestávkou vyrovnal. Na skóre se nic nezměnilo ani ve druhé půli, a Beşiktaş tak domů odjíždí s nadějnou remízou 1:1.

Pavel Vrba pro dnešní pohárové utkání neudělal žádnou změnu, na hřiště tak od půl deváté večerní vyběhli stejní hráči, kteří v minulém ligovém kole vybojovali vítězství 3:2 nad Sigmou Olomouc. Před bujarými fanoušky na Letné se představila také největší letní posila tureckého klubu - Ricardo Quaresma, donedávna ještě záložník Interu Milán. Diváci v Praze pak jistě také ocenili návrat Tomáše Sivoka, bývalého dlouhodobého hráče Sparty. Naproti tomu druhý český krajánek - Tomáš Zápotočný - začal pouze na lavičce.

V úvodních chvílích byli na stadionu slyšet především příznivci černých orlů, jichž do Čech přijelo až na tři tisíce. Horkokrevným Evropanům ale velice rychle zatrnulo - ve třetí minutě se totiž po kombinaci Jiráčka s Petrželou dostal Pavel Horváth, míč měl ale bohužel na slabší pravačku a Arikan dokázal jeho nedokonalou střelu vyrazit. Z následného protiútoku poprvé výrazněji zahrozili také hráči Beşiktaşe. Gólman Krbeček však dokázal kousek před šestnáctkou míč a tím i veškeré nebezpečí zlikvidovat.

Plzeňští svého soupeře našli nepřipraveného. Beşiktaş - zdálo se - svého soupeře výrazně podcenil. Již o minutu později se totiž - po drzém průniku Limberského - objevil v pokutovém území zcela osamocený Jiráček, jeden z nejaktivnějších hráčů úvodních minut. Ani jemu ale rána příliš nesedla a skončila kdesi vysoko - nejspíš někde mezi plzeňskými příznivci. Netrvalo to však ani dalších šedesát sekund a fanoušci červeného mužstva se opět drželi za hlavu. Po Jiráčkově přihrávce si Horváth povšiml vyběhnutého gólmana a od středového kruhu se ho pokusil překvapit technickým lobem. Povedlo se, Arikan jen stěží dobíhal nakopnutý balon. Naštěstí pro něj ale skončil nad brankou. Nicméně nijak výrazně.

Postupem času úvodní tlak červených pominul, hra se začala více vyrovnávat. Ve 12. minutě se v parádní příležitosti zjevil Nobre: po centru zprava se - ač osobně hlídán - položil do efektních nůžtiček. Bohužel pro něj neefektivních, míč podél levé tyče odhopsal do zámezí. Čtyři minuty poté kontrovali červení šancí Horvátha a Bystroně. První jmenovaný pěkně rozehrál přímý kop, ten druhý nedosáhl u vzdálenější tyče asi o metr. Plzeň i nadále zůstávala aktivnější, překvapivě měla více ze hry, předváděla pohledné kombinace. V 25. minutě se v takřka gólové pozici objevil Jan Rezek: po centru Petržely chtěl hlavičkovat, v jeho úmyslu ho ale předběhl jeden z obránců Beşiktaşe, jenž svou "obrannou" hlavičkou ale nebezpečně ohrozil vlastního gólmana. Z následujícítoužil po zakončení David Bystroň, jeden z bránících hráčů ho ale přidržel. Měl se pískat pokutový kop, španělský rozhodčí ale zůstal klidný.

Domácí to v tu chvíli ale ani snad tolik mrzet nemuselo. V 28. minutě propukl stadion konečně v plný jásot: Horváth opět rozehrával standardní situaci - tentokrát od pravé strany pokutového území. Nádhernou přihrávku přes celé vápno našel osamoceného Davida Limberského, jenž ještě nádhernější ranou placírkou nedal jinak skvěle chytajícímu Arikanovi nejmenší šanci - 1:0. Červení dále pokračovali v náporu. Uplynuly pouze dvě minuty, když Petržela přihrával do malého vápna Rezkovi. Osmadvacetiletý forvard pohotově vypálil pod víko, radost mu ale opět zkazil výborný brankář Arkin. Jediná minuta - dvě veliké šance. Rajtoral totiž vybojoval míč, svým pasem oslovil Bystroně a ten krásnou nahrávkou našel v uličce Daniela Koláře. Bývalý hráč Sparty ale tváří v tvář brankáři neuspěl. Arkin své mužstvo podržel znovu.

A skvělé příležitosti plzeňských pokračovaly. Neuvěřitelnou přihrávkou z vlastní půle našel Horváth mezi stopery nabíhajícího Jana Rezka. Bývalý kanonýr pražské Sparty znovu pádil sám na brankáře - střela to ale nebyla nikterak nebezpečná, svým pohybem dal Arkinovi již dopředu vědět, kam střela půjde. Turecký gólman pak neměl s pokrytím balonu příliš problémů. Pět minut před koncem se i Bernd Schuster, trenér tureckého týmu, dočkal gólové příležitosti. Nihat - popravčí českého reprezentačního výběru - si na Čechy zjevně věřil i v evropských pohárech. Jeho přímý kop byl tečován - a zastavilo ho až břevno.

Beşiktaş se ale ještě před koncem poločasu své branky dočkal. Rajtoral bránil míč před Quaresmou, dokonce byl faulován - píšťalka rozhodčího zůstávala potichu. Rozezvučela se až o okamžik později, to když portugalský středopolař komicky přepadl přes již ležícího Rajtorala. Žlutá, penalta. Zvláštní úsudek španělského sudího. Po neodpískané penaltě za nedovolené bránění Bystroně přišel druhý sporný, znovu špatně vyřešený sporný moment. K penaltě se postavil Delgado. Krbečka poslal zkušeně na druhou stranu - 1:1.

Plzeň začala druhou půli obdobně jako tu úvodní - aktivním presinkem. Již ve 47. minutě hledal Horváth dlouhým pasem nabíhajícího Rezka, míč před ním ale stihl ukopnout gólman Arkin - ovšem pouze k Petrželovi, jenž neváhal a ihned mířil do branky tureckého týmu. Bohužel pro domácí se gólman stihl ke své kleci vrátit a - ač obtěžován dobíhajícím Rezkem -, míč znovu polapil. Následovaly dvě povedené akce na obou stranách. Nejdříve zpoza vápna pálil nový hráč na hřišti Necip, následně se šikovně prosadil Bystroň. Mezi nohama Sivoka ale nedokázal míč lépe umístit, byl z toho tak pouze odkop od branky.

První opravdu vyložená příležitost tak byla k vidění v 54. minutě. Hilbert z levého rohu šestnáctky pálil velice nebezpečně, míč se před opuštěním plochy ještě stihl dotknout tyčky. Ve druhé půli to již rozhodně nebyla ta smělá plzeňská jízda z prvního poločasu - mírnou převahu začínali mít naopak Turci. To bylo dané také poločasovým střídáním Beşiktaşe a následnou změnou rozestavení. Zhruba od šedesáté minuty se bílí již definitivně ujali vlády nad hřištěm, v 69. minutě to dokládal nebezpečně pálící Tabata. Plzeňští se ale dokázali vrátit do zápasu díky skvěle zahrané standardce Pavla Horvátha. Ten nádherně našel Pavla Bystroně, Arkin ale dalším zázračným zákrokem vyrazil. V 75. minutě rozhodčí znovu přehlídl kontroverzní situaci. Tabata po odpískání nakopl Pavla Horvátha. Přestože byl sudí blízko celé situace, ničeho si zřejmě nepovšiml.

Dvanáct minut před koncem Quaresma krásným obloučkem objevil nově příchozího Boboa. Obránci ale stihli hráče s číslem 11 dostihnout a míč mu odkopnout. Pět minut před koncem zase na druhé straně zahrozil Jan Rezek, v dobrém pohybu ale strážen hlavičkoval vedle. Již o dvě minutky později se do samotného úniku hnal Petržela jeho střela ale nebyla tak nebezpečná, jak by si byl asi představoval. Individuální schopnosti prokázal v 88. minutě beşiktaşský Bobo, jenž se skvěle obtočil okolo svého strážce a pohotově vypálil. Těsně vedle. Ostatně podobně jako o několik minut později jeho kolega z útoku Tabata. Po chybě David Limberského si to již mířil sám na brankáře, skvěle se ale dokázal vrátit Tomáš Rada. V nastaveném čase se již - kromě přátelského gesta Tomáše Sivoka a Pavla Horvátha - nic nestalo, a sudí tak pohledné utkání ukončil.

Autor: Anna-Marie Kroupová

Komentáře (358)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele