základní skupiny - skupina B
02.12.2009 21:05 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Slavia je ze hry venku, zápas s Janovem ale zvládla se ctí

Slávisté byli velmi blízko uchování naděje na postup do další fáze Evropské ligy. Dveře před ním zabouchl přísný sudí, jenž domácím odepřel dva regulérní góly. Červenobílí se však nemají rozhodně za co stydět, Janovu byli po celou dobu vyrovnaným soupeřem, přičemž ho dokonce místy i převyšovali.

Oproti ustrašenému začátku v Itálii byl ten dnešní slávistický docela příjemným překvapením. Červenobílí napadali ve více lidech, soupeřovu rozehrávku narušovali, seč jim síly stačily. A ještě do první pětiminutovky zvládli vtěsnat i svou první zajímavou příležitost. I jen dvojice Hloušek-Vlček si věděla rady s rozebráním janovské defenzivy, když prvně jmenovaný vylákal brankáře Scarpiho z brankové čary a směroval míč na Vlčkovy kopačky. Slávistický útočník i v těžké pozici zvládl balon poslat vcelku ideálním směrem, do jeho cesty se však postavil jeden z protivníků, a tak Vlčkovi nezbývalo nic jiného než si jen hlasitě ulevit. To Italové se své první šance dočkali až po 25 minutách, kdy se prochladlému publiku konečně představil Hernán Crespo. Ten si na pětníku v obležení tří slávistů dokázal bleskově přehodit míč z pravačky na levou nohu a okamžitě protáhnout Romanovse.

Pražané nicméně pokračovali v hraní vyrovnané partie s papírově kvalitnějším soupeřem. A po necelé půlhodině dokonce vršovický Eden propukl v bouřlivý jásot. To když si Stanislav Vlček počíhal na přetažený balon a zblízka ho snadno doklepl do sítě. Čároví mu však odmával těsný, opravdu milimetrový ofsajd, takže nespoutaná euforie ihned pominula. A mohla se rázem změnit v hořké zklamání, kdyby záhy Mestova rána div neškrtala břevno Romanovsovy svatyně. Jinak ale nemastné neslané Janovany, především slabého Modesta, slávisté pořádně trápili a na pohled byli dokonce i lepší stranou. Ke konci poločasu navíc ještě Krajčík procvičil Juriče a jeho akci scházela jen o mnoho přesnější koncovka. V úplném závěru pak pro změnu Grajciar přetlačil Modesta, na ose šestnáctky perfektně našel Hlouška, jehož střelu Scarpi vyrazil pouze k Vlčkovi. Forvard s číslem sedm však v klíčovém okamžiku selhal - vinou špatného zpracování zacílil akorát nad břevno.

Druhý poločas zprvu trošku uspával, neměl zas takový náboj jako ten první, ovšem o to větší šok pak v 57. minutě hledišti připravil Peter Grajciar. Ten zahrával standardku od levé postranní čáry a jeho kroucený centr ve finále k údivu všech skončil na břevně. Na to slávistické se vzápětí z dostatečné výšky pro změnu podíval míč vyslaný Scullim. Ale nebezpečnější byli i nadále domácí. Zhruba v 63. minutě se za obranou Janova zjevil nikým neotravovaný Vlček a Krajčíkův centr z první v přetěžké pozici zvládl nasměrovat do takových prostor, kam Scarpi doskočil jen s vypjetím všech sil. Ani do třetice v druhém dějství to slávistům nevyšlo v minutě dvaasedmdesáté. Tehdy Grajciar zase jednou odstavil malátného Modesta, přihrál čerstvému mladíčkovi Korešovi a ten z voleje vypálil pouze do připraveného Scarpiho.

Nebojácní pražané dnes rozhodně měli na vítězství, což dokumentuje i nastolení závěrečného, celkem ucházejícího tlaku. V jednu dobu dokonce slávisté drželi Italy pod přísným dohledem, hlavně díky množství rohových kopů či autů. V nastavení, kdy se už janovským povedlo rozmělnit tlak slávistů, pak museli domácí polknout ještě jednu hořkou pilulku. Jako by se rozhodčí bál "porazit" Janov, odpískal nesmyslný faul Suchého na brankáře Scarpiho, čímž de facto pražanům nedovolil postoupit. Hloušek totiž následně přiběhl k balonu a napálil ho do sítě.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (346)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele