finále
12.05.2010 20:45 CET
2 : 1
po prodloužení
(1:1, 1:1)

Reportáž

Forlán dvěma góly zařídil triumf Atlética v Evropské lize

Uruguayský útočník Diego Forlán byl ústřední postavou finálového utkání Evropské ligy v Hamburku. Ve 117. minutě prodloužení díky lehké teči stopera Fulhamu Bredeho Hangelanda rozhodl o triumfu Los Colchoneros v premiérovém ročníku Europa League.

Po úvodním lehkém seznamování obou týmů mohlo jít do vedení již ve dvanácté minutě Atlético Madrid. Etuhu si ve středu pole nerozuměl s Murphym, čehož využil Agüero, předložil míč do šestnáctky Forlánovi, ten ale naneštěstí pro něj a pro svůj tým trefil pouze tyč, od níž míč putoval za koncovou čáru. Španělský tým na úvodní šanci zápasu navázal o tři minuty později. Etuhu v nepříjemné blízkosti od Schwarzerovy branky fauloval Ujfaluši. K exekuci přímého kopu si stoupli Reyes se Simaem, přičemž prvně jmenovaný prověřil Schwarzerovu bdělost technickým pokusem na přední tyč.

Fulham se k prvnímu vážnějšímu ohroženi španělské branky dostal po dvaceti minutách hry. Zamora uspěl v souboji a předložil míč Daviesovi, jenž nártem napral míč pod břevno, kde ale stál připravený dlouhán De Gea.

Lépe hrající Atlético se první branky dočkalo ve 32. minutě. Simao ve vzduchu přiťukl Agüerovi, ten míč zpracoval, vystřelil, střela se mu ale nepovedla, to jej však nemuselo mrzet, protože míč se dostal k na hraniční linii číhajícímu Diegu Forlánovi, pro nějž už nebyl problém míč zasunout za Schwarzera. Asistent Agüero pak byl při chuti a hned o minutu později se hnal do další střely, ale ta mu opět nesedla a Schwarzer tak tentokrát neměl se zakončením problém.

Na vyrovnání ale diváci v Hamburku nemuseli čekat dlouho, přesněji tři minuty. Zamora si udělal mezi obránci prostor, ale prováhal ideální příležitost ke střelbě, Duff přiťukl ke Gerovi, jehož centr přizvedl jeden z obránců Atlética k Simonu Daviesovi, jenž z voleje překonal De Geu.

Madridský celek pak svého soupeře dokázal zmáčknout na vlastní polovině prakticky až do konce první půle, jenomže pokusy Forlána, Assucaa či Ujfalušiho v anglické brance neskončily a týmy tak do kabin šly za nerozhodného stavu 1:1.

Ačkoliv tomu hra druhého poločasu moc nenasvědčovala, více šancí si ve druhé půli dokázali vytvořit Cottagers. Po sedmi minutách od změn stran se Gera elegantně vyhnul ofsajdové pasti, ale přihrávka od Murphyho mu v poslední chvíli odskočila a De Gea tak vklidu vzal míč do své moci.

Španělský mladík se ukázal i po hodině hry. Davies se s přispěním štěstí dostal k centru Gery, ránu záložníka Fulhamu ale skvělým zákrokem dokázal vytěsnit z prostoru tří tyčí právě De Gea. Druhý poločas proto třetí branku nenabídl a oba týmy musely do prodloužení.

Jenomže ani v prodloužení se žádnému týmu takřka nedařilo. Atlético svými centry často naráželo na vysokého Hangelanda, útočná síla Fulhamu zase byla značně otupena zraněním Bobbyho Zamory. Největší šanci první půle prodloužení měl v jeho samotném závěru madridský celek. Forlán se na pětníku prodral kolem Bairda, Hughesovi míč poslal mezi nohami, střídající Salvio ale na malém vápně netrefil míč ideálně a dorážející Agüero branku také netrefil.

I ve druhé části prodloužení to byl sniper Los Colchoneros, kdo se staral o vzruch před Schwarzerem. Forlán nejprve poslal výstražné znamení ve 111. minutě, kdy po centru Ujfalušiho mířil vysoko nad. Ve 117. minutě už ale rozhodl. Agüero vytancoval u koncové čáry, odcentroval na malé vápno k Forlánovi, ten pozměnil směr míče a s přispěním teče Bredeho Hangelanda dopravil míč za zády Marka Schwarzera.

Do konce zápasu už gól nepadl a Atlético se tak po 48 letech raduje z evropské trofeje.

Autor: Daniel Polách

Komentáře (804)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele