Skotská Premier League souhrn - 20. kolo

29.12.2007, 15:57, aktualizováno 29.12.2007, 15:57
Komentáře a souhrny
V prvním atraktivním utkání skotské Premier League fotbalisté Rangers porazili Hibernian 2:1 a vyhoupli se do čela. Na prvním místě se ale moc neohřáli, neboť Celtic porazil Gretnu 3:0 a vrátil se na pozici lídra. Po sobotě bude smutno také Hearts, kteří nedokázali udržet vedení na hřišti Falkirku a nakonec prohráli 1:2.

Hibernian FC - Rangers FC 1:2

29.12.2007 13:30

Góly: 88. Merouane Zemmama - 12. Steven Naismith, 59. Daniel Cousin

Rangers dál pokračují ve své sérii bez porážky, tentokrát to odnesl Hibernian. Hosté si vedení zajistili už ve 12. minutě gólem Naismitha, v 59. minutě zápasu zvýšil na 2:0 Cousin a v 88. už jen snížil Zemmama.

Rangers byli už od začátku zápasu viditelně lepším týmem a po zaváhání Moraise měl první velkou šanci zápasu Barry Ferguson, mířil ale těsně vedle. Ve 12. minutě se už ale Rangers dočkali vedoucího gólu. Po Huttonově vhazování se k míči dostal Burke, následně ho poslal volnému Naismithovi, který střelou do horního rohu sítě zajistil vedení 1:0. Rangers mohli o chvíli později své vedení zdvojnásobit, Burkova střela z úhlu se ale neujala. Rangers dál svého soupeře tlačili, volný kop Thompsona nedokázal Ma-Kalambay udržet, Cuellar se ale z následné dorážky se netrefil. Těsně před poločasem ještě odhodil míč Burke, za což byl také potrestán žlutou kartou, Rangers ale i tak odcházeli do šaten s vedením 1:0.

Hibs využili poločasové přestávky ke střídání, Morais a Noubissie odešli a na hřiště vyběhla dvojice Beuzelin, O'Brien. Poslední jmenovaný se hned dostal k míči a nebezpečně centroval do soupeřova pokutového území, Whittaker ale stačil míč dostat do bezpečí. Hibernian se po poločasové přestávce rozjel, což potvrdil povedenou střelou Shiels, McGregor však míč vyrazil. V 59. minutě ale Rangers vedli už o dvě branky. Burke přihrál Cousinovi, který tvrdou dalekonosnou ránou dostal míč za záda brankáře Hibs. Domácí už stačili v 88. minutě jen snížit na rozdíl jednoho gólu. Balón dostal náhradník Zemmama a jeho přesná střela skončila v dolním rohu McGregorovy brány. Víc už se toho do konce utkání nestalo a Rangers si tak odváží tři body.

Více informací k zápasu

Celtic FC - Gretna FC 3:0

29.12.2007 16:00

Góly: 35. Scott McDonald, 49. Scott Brown, 89. Aiden McGeady

Celtic v domácím prostředí nezaváhal a outsidera soutěže Gretnu porazil 3:0. O góly se postarali Scott McDonald, Scott Brown, Aiden McGeady.

Na vítězství se však favorit velmi nadřel a v defenzivě ho podržel brankář Arthur Boruc, který po zotavení se z operace kolena nastoupil o zápas dřív, než se čekalo. Polský gólman měl totiž zasáhnout až do městského derby proti Rangers.

Jako první přitom mohla skórovat Gretna, ale střelu z kopaček Nickyho Deverdicse gólman Boruc lapil. Poté se z dvaceti metrů do míče opřel Gavin Skelton, ale ani jeho pokus neskončil v bráně. Skóre neotevřel ani Allan Jenkins, který pálil ze šesti metrů po přímém kopu Evana Horwooda. Ve 35. Celtic zavelel k prvnímu útoku a hned z toho byl gól. Boruc dlouhým výkopem našel Venegoor of Hesselinka, který prodloužil na McGeadyho. Ir záhy vybídl Scotta McDonalda, který z 18 metrů střelou k tyči poprvé překonal hostujícího brankáře. Podruhé se skóre měnilo čtyři minuty po přestávce. McGeady a Gary Caldwell zakombinovali a poslali přihrávku Scottu Brownovi, jenž podobnou střelou, jako v první půli předvedl Australan, zvýšil na 2:0. V poslední minutě zápasu upravil ještě výsledek Aiden McGeady. Irský rychlík vyslal z 20 metrů tvrdý projektil, který na malém vápně před brankářem Tony Caigem ještě tečoval McGuffie. Střela tak změnila směr a Caig byl bez šance.

Celtiku se generálka na velké derby vydařila, zato Gretna bude muset na tento zápas rychle zapomenout a svou pozornost upnout na úterní střetnutí s Falkirkem, jenž bude pro nováčka mnohem důležitější.

Více informací k zápasu

Falkirk FC - Heart of Midlothian 2:1

29.12.2007 16:00

Góly: 78. Carl Finnigan, 81. Michael Higdon - 28. Rubén Palazuelos

Dlouhá série Hearts bez vítězství pokračuje. I když hosté od 28. minuty vedli po gólu Palazuelose, nedokázali vedení udržet a po dvou rychlých gólech Falkirku ve druhém poločase nakonec odjeli domů bez bodů.

Hearts vstoupili do utkání lépe než domácí a v první šanci se po centru Stewarta ocitl Tall, příliš dobře se ale netrefil a zablokovaný míč nakonec domácí obránci odkopli do bezpečí. O chvíli později se do šance dostali i domácí, když Neilson nešikovně přihrál Holdenovi, Banks ale jeho střelu vyrazil. Z následného rohového kopu měl Holden znovu velkou šanci, ale Banks znovu míč lapil do svých rukavic. Ve 28. minutě přišel první gól zápasu. Hlavičkou se o něj postaral po Driverově centru Palazuelos. Ve 37. minutě mohl Ivaskevicius vedení zdvojnásobit, mířil ale vedle. Chvíli před přestávkou mohl vyrovnat Moutinho, volný kop se mu ale nepovedl a mířil hodně mimo.

Druhý poločas byl velmi vyrovnaný, první větší šance se zrodila až v 62. minutě. Latapy zkoušel nízkou střelu, Banks ale dobře zasáhl a míč vytěsnil. Hearts o chvíli později mohli své vedení zvýšit, Ivaskevicius ale tvrdou střelu nenamířil mezi tyče Krulovy brány. Gól přišel až v 78. minutě, ale padl na druhé straně. Moutinhův roh zpracoval Higdon a Finnigan se z blízka nemýlil. Výsledkový obrat byl dokonán o tři minuty později. Latapy na sebe nalákal několik obránců a přihrál volnému Higdonovi, který už neměl žádné problémy se vstřelením vítězné branky. Falkirk si tak během tří minut zajistil vítězství 2:1.

Více informací k zápasu

Inverness CT - Kilmarnock FC 3:1

29.12.2007 16:00

Góly: 43. Marius Niculae, 52. Don Cowie, 76. Marius Niculae - 87. Colin Nish

Inverness opět navázal na vítěznou sérii, která byla minulé kolo přerušena. Svěřenci kouče Craiga Brewstera porazili Kilmarnock 3:1. Střelecky se v domácím dresu dvakrát prosadil Niculae a jednou Cowie. Za hosty pak v závěru utkání snižoval Colin Nish.

Poprvé vážně zahrozili domácí. Povedený přímý kop Phila McGuirea ale brankář Alan Combe zneškodnil. Podruhé byl Inverness blízko k vedení ve třicáté sedmé minutě, když Marius Niculae vybídl k zakončení Grahama Baynea. Jeho střelu z pětadvaceti metrů však Combe vyrazil do bezpečí. Ve 43. minutě Niculae konečně rozvlnil síť Combeho branky. Ránu Johna Rankina Combe ještě stačil vyrazit, ale na dorážku Rumuna byl už brankář hostí krátký. Sedm minut po změně stran domácí vedení zdvojnásobili. Don Cowie po centru Richarda Hastingse dopravil s přehledem balon za záda Combeho. Čtvrt hodiny před koncem vsítil svůj druhý gól v zápase Marius Niculae, když do sítě dorazil vyražený míč po střele Baynea.

Pět minut před koncem nastala v táboru hostujících fanoušků alespoň malá radost. Grant Munro zahrál v pokutovém území rukou a z následující penaltou si poradil Colin Nish a upravil tak výsledek střetnutí na 3:1.

Invreness sice po tomto vítězství zůstal na osmé příčce, ale na čtvrtou pozici ztrácí pouze jeden bod.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Dundee United 5:3

29.12.2007 16:00

Góly: 11. Stephen Hughes, 14. Chris Porter, 17. Ross McCormack, 55. David Clarkson, 56. David Clarkson - 36. David Robertson, 75. Noel Hunt, 90. Noel Hunt

Neuvěřitelné střelecké představení bylo k vidění na Fir Parku. Utkání které se spíše podobalo hokejovému, než fotbalovému zápasu nakonec lépe zvládli domácí a výhrou 5:3 si zajistili nejen tři body, ale i šestibodový náskok v tabulce, před svým dnešním soupeřem.

Domácí vstoupili do zápasu velmi dobře a už v 11. minutě slavili gól. Paterson přihrál Clarksonovi, který našel na levé straně Hughese a bývalý hráč Rangers nízkou střelou překonal gólmana Szamotulskiho. Motherwell ale nezpomalil a už o tři minuty později vedl o dva góly. Porter dostal přesnou přihrávku a vsítil druhý gól domácích. Tlak domácích ale neustával a za další tři minuty to už bylo o tři branky. Porterovu hlavičku ještě gólman vyrazil, McCormack se ale z dorážky nemýlil a do Szamotulskiho sítě přidal třetí gól. Kouš Dundee byl vztekem bez sebe a rozhodl se pro dvojí střídání. Ze hřiště odešel Prince Buaben a Jordan Robertson a místo nich naskočila do zápasu dvojice David Robertson - Garry Kenneth. Jako by United střídání pomohlo a ve 36. minutě David Robertson snížil na rozdíl dvou branek. Do konce poločasu se už nic vážného nestalo a Motherwell udržel vedení 3:1.

Do druhé půle znovu vkročil skvěle Motherwell. V 55. minutě zahrával McCormack volný kop, míč se dostal k volnému Clarksonovi, který se nemýlil a znovu zvýšil na rozdíl tří branek. Hosté se ještě nestačili z obdržené branky probrat a už dostali další. O dvě minuty později Clarkson obral Kennetha a přesnou střelou zvýšil už na 5:1. United se v 75. minutě alespoň podařilo snížit. Willo Flood poslal míč Noelu Huntovi, který si se s míčem poradil a poslal ho nechytatelně do brány.

Tři minuty po obdrženém gólu se na hřiště zhroutil domácí kapitán O'Donnell a musel být odnesen na nosítkách. Místo něj do zápasu naskočil Fitzpatrick. Motherwell se už viděl v šatně, přesto ještě přišel jeden gól. Na centr Craiga Conwaye si vyskočil Hunt a už jen zkorigoval výsledek. Motherwell získává tři body, za vítězství 5:3.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Aberdeen FC 0:1

29.12.2007 16:00

Góly: 85. Steve Lovell

Aberdeen potvrdil na půdě předposledního týmu skotské ligy St. Mirrenu roli favorita a zvítězil nejtěsnějším rozdílem 1:0. Vítězství hostům zajistil pět minut před konec Steve Lovell.

Hosté začali poněkud pasivně a St. Mirren měl už po pěti minutách hrací doby příležitost k otevření skóre. Franco Miranda sice odcentroval na Billyho Mehmeta, ale útočník z blízkosti netrefil soupeřovu bránu. Domácí nadále dominovali a Stewart Kean dvakrát hlavičkoval nad horní konstrukci. St. Mirren nastřílel doposavad v této sezoně pouze jedenáct branek. A dnešní zápas byl důkazem, že právě zahazování gólu je největším problémem černo-bílých.

Aberdeen pokračoval v mizerném výkonu i po přestávce a v 55. minutě si St. Mirren vytvořil další slušnou šanci. Střelu Iana Maxwella ale hostující brankář Jamie Langfield vyrazil. Manažer Aberdeenu Jimmy Calderwood byl velmi frustrován výkony svých hráčů, a tak v 67. minutě udělal důležité změny v sestavě. Ze hřiště stáhl Dana Smithe a Dereka Younga a místo nich na trávník poslal Aluka s Lovellem. A byl to právě Steve Lovell, který prostřelil domácího brankáře a zajistil pro Aberdeen vcelku nezasloužené tři body.

Aberdeen se posunul o jednu příčku výše na páté místo a St. Mirren si drží předposlední pozici. Náskok na poslední Gretnu mají Saints stále devítibodový.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC20134351:1743
2.Rangers FC18132343:1641
3.Motherwell FC20112730:2535
4.Dundee United2092928:2729
5.Aberdeen FC2085727:2929
6.Hibernian Edinburgh2077628:2628
7.Falkirk FC2084833:3528
8.Inverness Caledonian Thistle20911028:3428
9.Kilmarnock FC2056922:3021
10.Hearts of Midlothian20551030:3520
11.St. Mirren FC19541011:3019
12.Gretna FC19241316:4310

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Doufám,že Celtic přejede Gretnu a půjde opět do čela.

Reagovat
Hafna

Mělý skvělý tým a pak to začalo. Jejich Litevský majitel nebo co to je, začal nakupovat samé litevce no a je vidět že to není onö. Je to škoda protože to byl tým který hrál dobrý fotbal a bojoval s Celticem a Rangers

Reagovat
smazaný uživatel

Hearts jako klub mám rád. Jinak Romanova si ze začátku fanoušci zamilovali, protože nenechal přestěhovat Hearts of Midlothian z Tynecastlu na nějaký rugbyový stánek, ale opravil ho a nyní se i bude budovat nový Tynecastle na místě původního a bude opravdu krásný. Jinak nechápu co tam ten Vladimir Romanov dělá za bordel. Ještě před rokem a něco měli dobrý tým. Potom kvůli sporům odešli do Celticu kapitán i největší hvězda klubu Steven Pressley a Paul Hartley, já jsem rád, protože fandím Celticu, ale takto by se to nemělo stávat. Hearts sleduji a jediný jakžtakž dobrý litevský fotbalista je Velička. Jinak podávají hrozně nevyrovnané výkony. Můžou na Celtic Parku prohrát 5:0 a v zápětí po dvou měsících vyhrají v poháru taky na Celtic Parku 2:0, při skoro totožných sestavách. No a ještě Gordon v létě odešel, ale za toho dostali aspon slušné peníze, to bude nových litevců...

Reagovat
smazaný uživatel

Je to škoda,šlapali dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

No konečně McDonald 1:0 a já myslel, že to nepůjde, ikdyž proti Gretně..

Reagovat
smazaný uživatel

Co jsou nějaké výsledky proti této tragédii.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to smutné, takoví hráči si nezaslouží zemřít. To sice nikdo, ale Phil byl opravdu slušný člověk. Mám takový obrázek z SPL triumfu Celticu v 98. Na to se tedka nejde divat..

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jo. A to jsem si myslel, že je kromě Tofees po fotbalové stránce perfektní den.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele