Skotská Premier League - souhrn 20. kola

27.12.2008, 15:34, aktualizováno 27.12.2008, 18:01
Komentáře a souhrny
Celtic vyhrál v Ibrox Parku derby Old Firm a odskočil Rangers na čele tabulky už na sedm bodů. Na třetím místě se osamostatnilo Dundee United, které zdolalo Falkirk, Hearts totiž prohráli v Aberdeenu. Motherwell hattrickem Portera porazil Inverness, Kilmarnock přestřílel Hibernian na jeho hřišti.

Rangers FC - Celtic FC 0:1

27.12.2008 13:30

Góly: 58. Scott McDonald

Z druhého letošního Old Firm derby vzešli jako vítězové hosté ze Celticu, kteří v Ibrox Parku porazili Jezdce 1:0. Jedinou branku utkání vsítil australský ostrostřelec Scott McDonald.

V sestavě Celticu se překvapivě neobjevil Shunsuke Nakamura, místo kterého se na kraji zálohy objevil jeho krajan, mladičký Koki Mizuno. Do útoku Hoops se postavila tradiční dvojice Samaras - McDonald.

Jako první ohrozil soupeřovu bránu domácí tým, když v šesté minutě střílel do Artura Boruce Kenny Miller, z dorážky bránu přestřelil Steven Davis. Poté Celtic zatlačil na pilu a do pokutového území Allana McGregora létal centr za centrem, ovšem žádný balon v bráně domácího týmu neskončil.

V jedenácté minutě se fanoušci Gers radovali z gólu, když po rohovém kopu dostal míč za brankovou čáru Kirk Broadfoot, branka však kvůli faulu na Boruce nebyla uznána. V 19. minutě se po chytré přihrávce Pedra Mendese dostal do zakončení Kenny Miller, mířil ale mimo.

Zhruba po půl hodině hry se ke střele prodral opět aktivní Miller, ale z hranice velkého vápna opět svatyni polského brankáře netrefil.

Dvě minuty po zahájení druhé půle přišla do té doby největší šance zápasu, když Barry Ferguson přihrál Krisu Boydovi, kterého ale fantastiky vychytal Artur Boruc. V 56. minutě zahrával Barry Robson přímý kop, svou střelou trefil ale jenom zeď.

Prakticky z protiútoku Celtic otevřel účet utkání, když dlouhý balon citlivě prodloužil na Scotta McDonalda Georgios Samaras a australský kanonýr se parádně uvolnil přes bránícího hráče a nekompromisní střelou pod břevno poslal hosty do vedení.

Čtvrthodiny před koncem se po přímém kopu Robsona opřel z velké dálky do míče Paul Hartley, s jehož projektilem ale neměl gólman McGregor žádné problémy. V 85. minutě se po centru Hartleyho probil na malém vápně k hlavičce Georgios Samaras, McGregor byl ale pozorný a jeho pokus lapil.

Celtic tímto vítězstvím odskočil Rangers už na velice slušných sedm bodů. Svěřencům Waltera Smitha se tak boj o titul velmi zkomplikoval.

Více informací k zápasu

Aberdeen FC - Heart of Midlothian 1:0

27.12.2008 16:00

Góly: 36. Lee Miller

Aberdeen v dnešním zápase jasně přehrál Hearts a zaslouženě bral všechny tři body. O výhru domácího celku se postaral v 36. minutě hry Lee Miller, hosté do konce zápasu odpovědět nedokázali.

Aberdeen udělal oproti poslednímu utkání jednu změnu v sestavě. Do hry nastoupil od začátku Richard Foster a Lee Mair začínal zápas na lavičce. Na druhé straně hrál Stewart a Aguiar musel utkání sledovat z lavičky náhradníků. Aberdeen byl nucen střídat už po čtyřech minutách hry, kdy se zranil Mulgrew a na hřiště proto přišel Considine.

Po deseti minutách šel Darren Mackie jeden na jednoho proti Baloghovi, ale šanci zahodil střelou pod gólmanovy nohy. O čtyři minuty později střílel Mackie znovu, ale maďarský brankář míč vyrazil. Aberdeen navršoval tlak a ve 26. minutě mířil De Visscher pár centimetrů mimo bránu. O deset minut později už však gól padl. Miller skočil po Severinově volném kopu a z voleje překonal Balogha.

Hearts se snažili o vyrovnání, v tomto utkání však byli prakticky neškodní. Naopak další příležitost měl Miller, jeho volný kop však zastavila zeď. Odpovědět mohl Nade, jeho nepovedená střela ale Langfielda neohrozila. Miller málem zdvojnásobil vedení v 70. minutě, Balogh ale fantasticky míč vyrazil na roh. O pár minut později dostal Zaliukas před rohovým kopem Hearts druhou žlutou kartu a byl vyloučen. V závěru zápasu ještě upadl v pokutovém území Hearts Mackie, rozhodčí však penaltu nenařídil a utkání skončilo 1:0.

Více informací k zápasu

St. Mirren FC - Hamilton Academical 1:0

27.12.2008 16:00

Góly: 79. Craig Dargo

St. Mirren byl úspěšnější v souboji dvou týmů ze spodní části tabulky. Na domácím stadionu porazil Hamilton 1:0. O vítězství se postaral jedenáct minut před koncem zápasu Craig Dargo.

Saints mohli jít do vedení už ve druhé minutě, ale střelu Dennis Wyness zablokoval brankář Tomáš Černý, následný pokus Andyho Dormana mířil nad. Poté se do šance vrhli Accies, když Richard Offiong našel volného Simona Mensinga, ten však napálil míč pouze do boční sítě.

Ke konci prvního dějství domácí tým zvyšoval tlak, když po rohu Bradyho mířil vedle Franco Miranda, potom neuspěl sám Brady. Nicméně Hamilton se mohl nečekaně ujat vedení, když po přímém kopu Stevensona hlavičkoval do tyče Chris Swailes.

Po přestávce pokoušel štěstí Offiong, jeho tvrdá střela za hranicí pokutové území svůj cíl ale také nenašla. Neuspěl ani domácí Dorman, který po skvělé individuální akci zaměstnal Černého, který však balon za své záda nepustil.

St. Mirren hrál stále aktivně a opět zvyšoval tlak, který jedenáct minut před koncem utkání vyústil ve vedoucí branku, když se Dorman zbavil bránících hráčů, přihrál Jacku Rossovi, ten poslal balon na Craiga Darga a domácí útočník z bezprostřední blízkosti rozvlnil síť Černého branky. Těsně před koncem mohl ještě zdvojnásobit vedení domácích Hugh Murray, jeho rána ale letěla nad bránu.

Oba týmy po dvacátém kole zůstávají na stejných pozicích. St. Mirren stále okukuje osmou pozici, Hamilton je poslední.

Více informací k zápasu

Hibernian FC - Kilmarnock FC 2:4

27.12.2008 16:00

Góly: 36. Dean Shiels (pen.), 40. Dean Shiels (pen.) - 5. Danny Invincibile, 12. Allan Russell, 47. Danny Invincibile, 76. Gary Hay

V Edinburghu byla k vidění přestřelka mezi domácím Hibernianem a Kilmarnockem. Úspěšnější byli hosté, kteří si díky výhře 4:2 připisují do tabulky tři body, i když hráli od 38. minuty bez vyloučeného gólmana Combea.

Kilmarnock do zápasu vstoupil skvěle a v páté minutě se ujal vedení. Hamill našel navrátilce po zranění Invincibileho a australský útočník zajistil hostům vedení. Hibernian inkasovaný gól zarazil a v 11. minutě už Kilmarnock vedl o dvě branky. Hamill nebezpečně nacentroval, Ma-Kalambayovi se nepodařilo míč uklidit do bezpečí a Taouil našel Russela, jenž vstřelil druhý gól Kilmarnocku.

Situace Hibernianu se zhoršila po 28. minutách hry, kdy byl zraněn Jones a musel ho nahradit Thicot. Domácím se však během čtyři minut podařilo srovnat stav. Ve 36. minutě kopal pokutový kop Shiels a nemýlil se. O pár minut později utekl Nish a Combe musel hráče Hibs faulovat. Obdržel tak červenou kartu a navíc se kopala druhá penalta, kterou znovu proměnil Shiels.

Ihned po přestávce šel znovu do vedení Kilmarnock, kdy se hlavičkou trefil Invincibile. V 64. minutě zkusil překvapit náhradního gólmana hostí Rankin, Rascle ale míč vyrazil. V 76. minutě padl poslední gól zápasu poté, co Gibsonův centr poslal do sítě Hay.

Více informací k zápasu

Dundee United - Falkirk FC 1:0

27.12.2008 16:00

Góly: 21. Scott Robertson

Dundee United v domácím utkání, které bylo součástí dvacátého kola skotské ligy, nezaváhalo, ze souboje s Falkirkem si odneslo výhru 1:0. Jedinou branku vstřelil Scott Robertson.

Jako první se do šance probili domácí United, když střela Warrena Feeneyho byla zablokována a následující dorážka Jona Dalyho skončila za zády brankáře Olejnika, gól však pro ofsajd nebyl uznán. Na druhé straně se pokusil ohrozit bránu Dundee Michael Higdon, jehož hlavička ale neměla razanci a brankář Zaluska tak mohl zůstat v klidu.

Jediný gól zápasu padl v 21. minutě a to do sítě hostujícího Falkirku. Nádherný pas Paula Dixona, který směřoval na Feeneyho odvrátil obránce Bairns Darren Barr pouze na velké vápno, kde si míč zpracoval Scott Robertson a propálil Olejnika.

Deset minut před přestávkou měl Falkirk zahrávat pokutový kop, když Burton O'Brien stáhl k zemi Garryho Kennetha, rozhodčí Boyle ale zůstal v klidu a hra tak pokračovala dál. Nicméně o dvě minuty později se hosté dostali do další šance, Higdon ale pálil nad bránu.

Šest minut po přestávce mohlo jít Dundee už do dvoubrankového vedení, Conway ale bránu netrefil, za dalších šest minut neuspěl ani Feeney. Osm minut před koncem oslabil řady Falkirku obránce Darren Barr, když po druhé žluté kartě musel předčasně do sprch.

Svěřenci Craiga Leveina si upevnili třetí příčku v tabulce Scottish Premier League, Falkirk se propadl na desátou pozici.

Více informací k zápasu

Motherwell FC - Inverness CT 3:2

27.12.2008 16:00

Góly: 8. Chris Porter, 39. Chris Porter, 78. Chris Porter - 44. Ross Tokely, 90. Adam Rooney

Motherwell konečně ukázal svoji sílu a 3:2 porazil Inverness. Hrdinou domácího týmu se stal Chris Porter, jenž vsítil hattrick a nejvíce se zasloužil o výhru Motherwellu.

Hráči Motherwellu před začátkem zápasu uctili památku zesnulého kapitána Phila O'Donnella, jenž zemřel 29. prosince minulého roku. Zápas se hrál na zmrzlém hřišti a hrozilo nebezpeční zranění. Motherwell měl před zápasem nůž na krku, další špatný výsledek by totiž tým uvrhl do ještě větší krize, než se momentálně nachází.

Už v 8. minutě však uklidnil domácí fanoušky Porter, poté co nádhernou hlavičkou překonal Essona. Ve 39. minutě tentýž hráč zvyšoval už na 2:0, když po centru Quinna dopravil míč do sítě. Ale Inverness se do hry vrátil těsně před koncem poločasu. Smith Smith neudržel míč a Tokely jeho chybu potrestal gólem.

Ve druhé půli se Inverness snažil o vyrovnání, naopak Porter si připsal třetí gól v zápase, tentokrát po centru Hammella. V 78. minutě roztáhli fanoušci domácích velký transparent pro Phila O'Donnella a poslali svému bývalému kapitánovi potlesk vestoje. Invernessu se povedlo snížit až v nastavení, gól Rooneyho už ale Motherwellu vítězství nevzal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC20162245:1850
2.Rangers FC20134345:1743
3.Dundee United2097428:2034
4.Heart of Midlothian1994620:2131
5.Aberdeen FC1993723:1930
6.Hibernian FC2075826:2826
7.Kilmarnock FC19811020:2525
8.St. Mirren FC20731016:2224
9.Motherwell FC19621120:3120
10.Falkirk FC20451121:3017
11.Inverness Caledonian20521320:3417
12.Hamilton Academical20521317:3617

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (20)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak jen pro ty co nevi...Mame 7bodu,vezeme 3body z Ibroxu i pres neucast hvezdneho tria Shutsuke,Aiden,Shaun..Rangers klasika..utocne,agresivne,bez koncovky..Boyd neustale v ofsajdu,Muller nevedel na kterou stranu hrat,protoze je tak zmatenej z toho jak porad meni modre dresy za zelenobile a zpet a tak porad jen padal a divil se ze mu nikdo nepiskl penaltu..tohle neni Spanelsko nebo Italie Keny..tak radeji priste zkus zustat stat

Myslim,ze Rangers by si uz mohli zvyknout na to ze jim titul utece.,.za posledni tri roky to maji v pameti 3krat letos dokonce ani zadne penize z poharove evropy..tak se mi libite Hunove....na kolenou..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic OOOLÉÉÉÉÉÉÉ ........Scott McDonald OOOLÉÉÉÉÉÉÉ

Reagovat
smazaný uživatel

Rangers Ojéééééé

Reagovat
Slejdy

byla to dvoječka kua

Reagovat
smazaný uživatel

Výborně the bhoys výborně! Rangers hrajou jako důchodci před pohřbem, jsou to nyní saláti .

Vypadá to, že letos bude titul opět náš. Škoda je že po sezoně odejde Shunsuke Nakamura

Reagovat
smazaný uživatel

sklamanie ako po kazdej prehre v derby. neda sa povedat ze by sme boli o ten gol horsi ale obcas su aj taketo zapasy. prva ligova prehra na ibrox v roku 2008 prisla prave v poslednom zapase... na zaklade videneho pokusim sa zhodnotit.

RANGERS

McGregor (2) - tazko hodnotit, super ho poriadne nepreveril, za gol nemohol

Whittaker (4) - zbav sa ho Walter konecne, toto je hrac do divizie !!!

Broadfoot (4) - plati co o riadok vyssie a cim skor tym lepsie

Weir (2) - opora ako vzdy, svoje miesto si zastane ale uz sa treba poobzerat po nastupcovi

Papac (3) - tomuto ste dali novy kontrakt? chyba.

Davis (2) - technicky ostrovny nadpriemer, zlepsit prihravku a centre

Ferguson (4) - po zraneni, mozno to nebude objektivne ale napisem to. pri mendesovi sa ukazuje aky je roky precenovany.

Pedro Mendes (1) - technicky skvely, myslenie, prehlad, prihravka parada. najlepsi kauf poslednych rokov !

Adam (3) - trochu strateny na lavom kridle, pred rokom to bolo o triedu lepsie

Miller (3) - behas, bojujes, statocne sa rves s kazdou obranou ale - viac golov ved si utocnik !

Boyd (3) - dnes (ale nielen dnes) neviditelny (okrem tej tutovky co skoncila na edmiston drive). goly treba strielat aj silnym !

Novo (3) - malo casu na hodnotenie, ale kedysi ked prisiel aj na 15 min bolo ho vidiet. dnes nie.

Lafferty (3) - nesoluj chlapce, na ihrisku mas aj spoluhracov !

skusi niekto aj celtic?

Reagovat
stas87

ze mal mali mat domaci 11 po ruke zo zaciatku zapasu sa autor nezminuje zaujimave...

Reagovat
smazaný uživatel

A ty se divíš? Je to fanoušek Celticu.

Reagovat
stas87

ja neviem komu fandim ale trocha soudnosti by neuskodila nie?

Reagovat
stas87

jezis ja som vul malo tam byt ze neviem komu fandi autor

Reagovat
smazaný uživatel

Neuškodila.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře přiznávám, tu ruku jsem měl zmínit, je to chyba, že jsem to tam nenapsal...jinak jsem tedy fanoušek Celticu, to je pravda..a dneska jsem po derby skákal radostí:-)

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to má být.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja zkusim ten Celtic.Penaltu za ruku,ani neuznany gol po faulu na Boruce komentovat nebudu,jsou to rozhodnuti na hrane,ktere resi rozhodci.Arbitr nam docela pral,priste to muze byt naopak.

Boruc(1)jasna extratrida mezi golmany,dokazal to vcera par zasahy,zbusob jakym vychytal Boyda z nej dela to co je.Polskej katolickej holomek.

Galdwell(3)pilir zadnich rad,ale dela dost chyb,jeho vlastnak v Dansku nas letos stal Evropu

McManus(2)zahral to co umi,misto si vicemene ohlidal i kdyz to nebylo uplne na 100%

Naylor(3)Myslim,ze nepredvedl nic extra

Hinkel(2)mel prehled,daleky auty,urcite byl platnym hracem

Robson(2)drzounek a dric,nevypusti jeden souboj

Mizuno(4)nejak mu to klouzalo,byl vic na zemi nez na nohou,slaba naplast za Nakamuru.Standartky

Hartley(2)srdcara bojovnik,snazil se to tlacit do predu,kdyz mu sedne rana tak to byva zpravidla jako z dela,vcera nesedla,ale i tak nezklamal

Brown(1)moje hvezda teto sezony,nejtvrdsi hrac tymu,kdyby hral v Italii nedohraje kazdy druhy zapas.Navic obrovsky srdicko pro tym

Samaras(3)Nejak mu nemuzu prijit na chut,jeho pomale behani i kdyz golova vizitka stoji za to,tak bych radeji na jeho miste videl Maloneyho

Mc Dobald(1) za takovy krasny gol si zaslouzi i hvezdicku,rozhodnout Old Firm takovym zpusobem to je sen kazdeho ve Skotsku

Mozna se vam to nezda objektivni,ale ja nejsem objektivni,jsem jako kazdy katolicky fanousek at uz ve Skotsku ci Irsku,miluji Celtic a nenavidim Rangers,nic mezi tim

Reagovat
smazaný uživatel

"Boruc (1) jasna extratrida mezi golmany"

mas pravdu v kiksoch sa mu nikto nevyrovna

inak v tej boydovej sanci to nechytal to ho len lopta trafila, ziaden extra zakrok ale nahoda

Reagovat
smazaný uživatel

Celtik to la v kapse

Reagovat
smazaný uživatel

Jen se smej Ally a muzes se smat i potom co opet skoncite za Celticem.Pripominas mi trosku Slavisty z dob minulych.Vecne druzi a plnou pusu reci.

Myslim to,ze se o Boruce zajima spousta klubu,ze je brankarem narodaku-to neni nahoda.Stojim si za tim,ze Boruc patri mezi brankare EXTRA TRIDY

Reagovat
smazaný uživatel

Kluci, nehádejte se...Boruc je vázně špička, ale je pravda, že občas trošku zakiksuje, viz. nedávné utkání proti Hibs, které Celtic prohrál 0:2 nebo jednou, když dostal za národák gól od půlky hřiště. Ale chyby dělají všichni brankáři, ani Petr Čech se občas nevyhne chybě. Takže podle mého názoru patří Boruc mezi nejlepší golmany na světě.

Reagovat
smazaný uživatel

Akční to bylo už od začátku!! Hoops maj co vracet za munulé derby a vydařilo se!!! Ruka neruka jednou tam je rozhodčí a basta!! hail hail Celtic

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele