Skotská Premier League - preview 20. kola

27.12.2008, 08:35, aktualizováno 27.12.2008, 08:35
Komentáře a souhrny
Velký šlágr servíruje dvacáté kolo skotské nejvyšší soutěže, Rangers doma přivítají vedoucí Celtic a mají šanci snížit náskok svého rivala na jeden bod. Dundee United hostí Falkirk a má šanci odskočit čtvrtým Hearts, které čeká duel na půdě rozjetého Aberdeenu...
Rangers FC - Celtic FC  (sobota 13:30)
V sobotu se hodinu a půl po poledni uskuteční druhé Old Firm derby letošní sezony. Na Ibrox Parku domácí Rangers přivítají své odvěké rivaly Celtic, který zatím stráží v tabulce první pozici.

Celtic v minulém kole s přehledem zvítězil nad Falkirkem 3:0 a snad se tak vrátil na vítěznou vlnu, kterou přerušil prohrou s Hibernian a remízou s Hearts. Stále však mužstvo z Parkheadu hájí první pozici ve skotské lize s pohodlným náskokem čtyř bodů na Gers.

Pokud se dnes McManusovi a spol. podaří nad úhlavními nepřáteli zvítězit, odskočí v tabulce Rangers už na sedm bodů. "Myslím, že když dnes prohrajeme, tak se nic nestane. Nicméně, žádná porážka vám v tabulce nepomůže, a kdybychom prohráli s Falkirkem, cítil bych se velmi špatně," prohlásil manažer Stratchan, který do zápasu opět pošle Stephena McManuse, Paula Hartleyho a Barryho Robsona. Kapitán Hoops chyběl kvůli poraněnému kolenu společně se středopolařem Paulem Hartleym při posledním vítězném utkání. Robson se zotavil se zranění stehna, kvůli kterému chyběl Celticu téměř měsíc. Do tréninkového procesu se zapojil Jan Venegoor of Hesselink, který ale do střetnutí zcela jistě ještě nezasáhne. Nyní se ale Gordon Stratchan bude muset obejít bez Shauna Maloneyho, který kvůli potížím s podkolenní šlachou nebude schopen hry až šest týdnů.

Rangers budou chtít zřejmě zopakovat výsledek z posledního vzájemného měření sil se zelenobílými. V prvním letošním Old Firm totiž svěřenci Waltera Smitha zvítězili v Celtic Parku 4:2. Dnes to Rangers budou mít ale o to lehčí, že se představí před domácím publikem, kde jsou velmi silní, minulý víkend v Ibrox Parku porazili 1:0 Hibernian a stále tak Celticu dýchají z druhé příčky na záda. Přesto se mohli Jezdci už vyhřívat na první pozici, kdyby neztratili zápasy s Hearts a Dundee, jelikož, jak již bylo zmíněno, Celticu se nepovedla obě utkání s edinburghskými kluby, která následovala bezprostředně za sebou. "Prohrát dvě utkání v řadě není nikdy dobré. Celtic ale v minulé sezoně dokázal, že i s pár nepovedenými zápasy lze vyhrát ligu. Jejich touha vyhrát titul byla neskutečná. Šance Celticu, že vyhrají skotskou Premier League byla v průběhu loňského ročníku velmi malá, poslední zápasy se jim ale parádně povedly. Jsme si toho plně vědomi," vysvětlil lodivod Gers Walter Smith.

Na trávník by se měl vrátit Madjid Bougherra, jenž chyběl u posledních dvou utkání kvůli zranění stehna. Fit je po potížích s kotníkem i Maurice Edu, zahrát by si dnes mohl i Kenny Miller. Z chřipky se otřepal Chris Burke.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.15 - 3.30 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Aberdeen FC - Heart of Midlothian  (sobota 16:00)
Aberdeen bude ve dvacátém ligovém kole bojovat o čtvrtou příčku tabulky s Hearts. Aberdeem hodlá na vlastním hřišti pokračovat v oslnivé formě, i když Hearts nejsou lehkým soupeřem.

Aberdeen zvítězil ve třech posledních zápasech, v tom minulém to odnesl Inverness. Záložník Derek Young by se měl vrátit do sestavy Aberdeenu, stejně jako uzdravení Jamie Smith a Bertrand Bossu. Dlouhodobě zraněni jsou ale Tommy Wright a Stuart Duff. Místo v základní sestavě si upevňuje Gary McDonald, kterého chválí i kouč Jimmy Calderwood.

"Gary je velmi silný hráč a úžasný profesionál. Na chvíli vypadl ze sestavy, což bylo pro něj obtížné. Ale Gary se dostal zpět a přišel dokonce ještě lepší. Od té doby, co se vrátil do týmu, je opravdu ještě silnější," řekl ke svému svěřenci Calderwood.

Hearts se v letošní sezóně daří a právem okupuje tým kouče Laszla čtvrtou příčku tabulky. V minulém kole nastoupili Hearts proti silným Dundee United a uhráli bezbrankovou remízu. Manažer hostí Csaba Laszlo doufá, že bude moci využít služeb Andyho Drivera, Bruna Aguiara a Rubena Palazuelose. Stále mimo hru jsou však David Obua, Juho Makela a Mike Tullberg.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.25 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
St. Mirren FC - Hamilton Academical  (sobota 16:00)
St.Mirren přivítá na svém stadionu poslední Hamilton a všichni domácí příznivci doufají, že na hřišti uvidí útočníka Jima Hamiltona, který se zranil v posledním zápase.

Mimo hru určitě budou Stehen O'Donnell, Will Haining a Steven Robb. Kapitán John Potter doufá, že se jeho mužstvu podaří v domácím prostředí získat plný počet bodů v takto důležitém zápase.

Navíc pro St.Mirren to je předposlední zápas na stadionu St.Mirren Park, poté se totiž domácí stěhují na Greenhill Road. "Trvalo to opravdu dlouho, takže je super, když se můžete konečně podívat. Vypadá to skutečně nádherně, všichni se hrozně moc těšíme. Všechno je samozřejmě na mnohem větší úrovni, jak pro nás hráče, tak pro fanoušky. Komfort je velmi důležitá věc," řekl Porter.

Ke stěhování patří také náležitá oslava a rozloučení se se starým stadionem, což ani v St.Mirrenu nebude jiné. "Jsem tu tři nebo čtyři roky, získali jsme jeden titul, mám jen skvělé vzpomínky. Na druhou stranu si myslím, že lidé, kteří to tu sledují přes třicet let, si to užijí mnohem víc, znamená to pro ně hodně," dodal kapitán Potter.

Hamilton je v trochu kritičtější situaci, v tabulce je na posledním místě, a tak je každý bod hrozně důležitý. Hostující kouč Billy Reid stále čeká, jestli bude moci postavit obránce Marka McLaughlina. V pořádku by měl být český brankář Tomáš Černý.

V posledním kole dokázali fotbalisté Hamiltonu vyhrát proti Motherwellu 2:0 a doufají, že tento výsledek jim dodá sebevědomí i do zápasu proti St.Mirrenu. Hosté zažili po docela povedeném startu propad tabulkou a chtěli by se dostat o něco výše.

"Bohužel jsme jako nováček dělali zbytečné chyby. Nehráli jsme špatný fotbal, ale na konci se vás budou všichni ptát na body a ty jsme prostě nesbírali tak, jak jsme si představovali," přiznal na tiskové konferenci kouč Reid.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 3.30 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hibernian FC - Kilmarnock FC  (sobota 16:00)
Zatímco Hibernian si posledními výsledky zajistil umístění v horní polovině ligové tabulky, Kilmarnock se kvůli nevýrazným výkonům propadá. Nyní ale chce v Edinburghu ukázat, že se může rovnat nejlepším.

Hibernian měl v nedávné době dobrou formu a v minulém kole potrápil i Rangers, kterým ale nakonec podlehl 0:1. Hibernian by měl zpět přivítat Dereka Riordana a Deana Shielse. "Myslím, že v posledních zápasech jsme byli mnohem lepším týmem. Doufejme, že to budu moci říct i po sobotním utkání," prohlásil kouč Hibernianu Mixu Paatelainen.

Kilmarnocku se nedaří a nic na tom nezměnilo ani poslední utkání, v němž na vlastním hřišti podlehl 0:1 St. Mirrenu. Manažer Jim Jefferies si myslí, že i přes formu svého soupeře může jeho tým Hibernian potrápit. "Hibernian už párkrát na Easter Road zaváhal a máme proto velké šance na dobrý výsledek. Máme příležitost jim způsobit problémy, ale budeme muset předvést to nejlepší, co umíme."

Do sestavy by se mohli vrátit hned čtyři hráči. Gibson, Taouil, Invincibile a Ford jsou připraveni, zraněni jsou však stále Frazer Wright, David Lilley, Ryan O'Leary a Allan Johnston.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.35 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dundee United - Falkirk FC  (sobota 16:00)
Zápas třetího s devátým uvidí diváci ve skotské nejvyšší soutěži na stadiónu Tannadice Park. U domácích Dundee stále visí otazník nad startem nejlepšího střelce Francisca Sandazy.

Manažer United Craig Levein má ale v kádru dobrou náhradu za svého ostrostřelce, v útoku by tak měli nastoupit Jon Daly a Warren Ferney. Tangerines by rádi potvrdili svoji dobrou formu. Od září totiž prohráli jen jednou, a to na půdě Kilmarnocku.

Leveinovi svěřenci se tak stali horkými adepty na pozici zajišťující kvalifikace do Poháru UEFA, to si však trenér ani hráči samotní ještě nechtějí připouštět a vědí, že proti Falkirku je nečeká vůbec jednoduchý úkol.

"Máme skvělou šňůru, prohrát jen jedno ze šestnácti utkání, to je opravdu ohromné, jsme na to hrdí. Nechceme tuto sérii ztratit a už vůbec ne doma. Chci, aby ze sebe hráči vydali úplně všechno, aby všechny celky věděly, že zápasy s námi budou skutečnými bitvami."

Levein se vyjádřil i na adresu svého nadcházejícího soupeře: "Zápasy proti Falkirku byly vždy těžké. Jsou nyní v těžké pozici, i když nehrají zas tak špatný fotbal, bude to velmi těžké, nesmíme je za žádnou cenu podcenit. Vítězství samo nepřijde, musíme se na něj nejdřív nadřít."

V týdnu se potvrdily spekulace, že současný brankář Dundee Lukasz Zaluska přestoupí po sezoně do Celticu. "Nedělám z toho žádnou vědu. Lukasz si to za své výkony zaslouží, mluvil jsem s ním a slíbil mi, že nyní je pro něj náš klub na prvním místě, léto je ještě daleko."

Hosté jsou určitě velmi rádi, že se opět mohou spolehnout na služby zkušeného obránce Jackieho McNamary, který se vrací po disciplinárním trestu. Stejně tak by se do sestavy Falkirku měl vrátit útočník Michael Highdon.

Manažer John Hughes doufá, že se jeho svěřence nebudou bát a předvedou něco ze svého umění. "Skoro každý rok jsme ve stejné situaci a já dostávám ty samé otázky, už mě to nemůže rozhodit. Máme na to být výš a pokud začneme hrát tak, jako mluvíme v šatně, dostaneme se samozřejmě výš."
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.60 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Motherwell FC - Inverness Caledonian  (sobota 16:00)
Zápas Motherwellu s Invernessem jistě nebude zařazen k nejzajímavějším zápasům kola. Ani jeden z týmů totiž není ve formě a oběma hrozí dokonce sestup. Zvláště u Motherwellu jsou poslední výkony nepříjemným překvapením.

Tým, jenž v minulé sezóně bojoval na vrcholu tabulky o evropské poháry, je nyní ohrožen sestupem. Motherwell už delší dobu slibuje zlepšení, které ale stále nepřichází. Zvrat měl přijít v minulém kole v Hamiltonu, prohra 0:2 však tým uvrhla do ještě větší krize.

Motherwell má navíc problémy se zraněními. Mimo hru jsou kapitán Stephen Craigan, útočník David Clarkson a kvůli nemoci možná bude chybět některý ze čtveřice Malcom, McGarry, Murphy, nebo Hughes.

Motherwell pravděpodobně nebude v lednu ani posilovat. "Nemáme prakticky žádné peníze. Jsme schopni přivést hráče na hostování, ale to je vše. Měl jsem hráče v Brightonu, kteří vydělávali více než hráči Motherwellu," řekl kouč Mark McGhee.

Inverness má na kontě stejně bodů jako Motherwell, ani on v letošní sezóně nepřekvapil. V minulém kole hrál proti Aberdeenu, podlehl mu ale 0:3. Nejistý je start Iana Blacka a Russella Duncana a mimo hru je i Rory McAllister.

Zápas bude také smutným výročím úmrtí kapitána Motherwellu, Phila O'Donnella, jenž zkolaboval při utkání přesně před rokem a následně zemřel na selhání srdce.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.25 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Celtic FC19152244:1847
2.Rangers FC19134245:1643
3.Dundee United1987427:2031
4.Heart of Midlothian1894520:2031
5.Aberdeen FC1883722:1927
6.Hibernian FC1975724:2426
7.Kilmarnock FC18711016:2322
8.St. Mirren FC19631015:2221
9.Falkirk FC19451021:2917
10.Motherwell FC18521117:2917
11.Inverness Caledonian19521218:3117
12.Hamilton Academical19521217:3517

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Už se těším na to Old Firm derby. Rangers!

Reagovat
smazaný uživatel

Taky se moc těším na derby. Celtic . Leťs go the hoops.

Reagovat
smazaný uživatel

Skotskou ligu moc nesleduju, ale v derby fandim jednoznačně CELTICU

Reagovat
smazaný uživatel

skotská liga to je nuda jak sviňa!Celtic,Rangers.............dlouho nic nuda.Sem jen napsal ať je tady víc komentářů

Reagovat
smazaný uživatel

Nj., marně vzpomínám na doby, kdy SPL ještě hrál L(e)ivingston.

Reagovat
smazaný uživatel

"Myslím, že když dnes prohrajeme, tak se nic nestane."

to snad nemysli vazne ten zrzavec

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jen se náskok smrskne na bod a prohrají derby, co z toho.

Reagovat
smazaný uživatel

Co z toho děláš si prdel,prohrát derby s Rangers? taky to nechápu jak moch takový hovno zahlásit Žije tím celý Skotsko a von řekne,že když prohrajou tak je to v celku jedno lol!

Reagovat
smazaný uživatel

Nepochopil si mě.

Reagovat
smazaný uživatel

ve skotsku se to neodpouští....

Reagovat
smazaný uživatel

Celtic !

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to plichta, můj tip 2:2

Reagovat
smazaný uživatel

No zatím ani omylem...

Reagovat
cetto

vyrovnané zápasy vyrovnaných týmů...remízy nebo o 1 gol

Reagovat
smazaný uživatel

At si rekl co chtel tak bez Nakamury,Maloneyho a Aidena dokazal urvat na Ibroxu 3body.NA nic ne nezmohl ani Ofsajdovy zatracenec Boyd a ani zradce a mistr preestupu mezi Rangers a Celticem Muller i kdyz zkusil 2krat sehrat pekne divadlo na penaltu.Vysledek hovori za vse,zustante tam kde patrite..na druhem miste Hunove...YNWA

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Come on Dundee!!!!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele