Serie A - souhrn 8. kola: Fiorentina zaskočila Neapol

06.10.2023, 20:36, aktualizováno 08.10.2023, 22:45
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Fiorentiny (© AFP)

Úřadující mistr z Neapole nenašel doma recept na Fiorentinu. AC Milán zvítězil na půdě FC Janov a posouvá se na první místo. Lazio přestřílelo Atalantu 3:2, AS Řím nešetřil Cagliari. Bologna letos padla jen jednou a svou bilanci potvrdila i na půdě Interu Milán, proti Nerazzurri dohnala dvoubrankové manko a získala bod za remízu 2:2. Turínské derby vyznělo pro Juventus...

SSC Neapol - ACF Fiorentina 1:3

08.10.2023 20:45

Góly: 45+5. Victor Osimhen (pen.) - 7. Josip Brekalo, 63. Giacomo Bonaventura, 90+3. Nicolás González

Hráči Fiorentiny si v osmém kole Serie A odvezli z Neapole překvapivou výhru 3:1. Fialky se poprvé ujaly vedení díky brzkému gólu Josipa Brekala, pro kterého to byl premiérový zásah v jejich dresu. V závěru úvodního dějství sice z penaltového puntíku srovnal Victor Osimhen, jenže v 63. minutě vrátil tým z Toskánska do vedení 34letý Giacomo Bonaventura, jenž se trefil už počtvrté, přičemž jen v jedné z posledních pěti sezon zaznamenal více ligových branek.

Na jeho zásah Partenopei odpověď nenašli, a počtvrté v nejvyšší italské soutěži tak ztratili. Antonín Barák zápasu přihlížel z lavičky náhradníků.

Fiorentinu vysoká prohra s Interem pořádně nakopla, o čemž svědčila série šesti zápasů v řadě bez porážky. S výkonem v posledním utkání Konferenční ligy s Ferencvárosem však nemohly být Fialky spokojené, jelikož s papírovým outsiderem doma pouze remizovaly. Tentokrát je navíc čekal mnohem složitější úkol, protože se jim do cesty postavila Neapol. Ta předvedla v Lize mistrů velmi působivý výkon proti Realu Madrid, se kterým ale nakonec těsně padla.

Už v šesté minutě po přihrávce Mattea Politana zakončoval Giovanni Di Lorenzo, italský bek však mířil nad. Brzkého vedení se tak ujali hosté. Odražený míč od tyče si našel Brekalo, jenž z úhlu propálil Alexe Mereta střelou mezi nohy. Fanoušci Neapole nemuseli na vyrovnání čekat dlouho, kdyby si Khvicha Kvaratskhelia nedal příliš dlouhý dotek a zvládl zakončit. Gól sice následně padl, avšak z ofsajdu. O chvíli později to vyzkoušel také Stanislav Lobotka, jenže mířil doprostřed brány, kde stál gólman Fialek. Kromě nepříznivého výsledku měla Neapol trable i se zraněním Franka Anguissy, jehož musel Rudi García ještě v prvním dějství vystřídat. V závěrečné minutě nastavení byl však v pokutovém území faulován Osimhen, který následně s ledovým klidem poslal balon za záda Marca Terracciana.

La Viola si mohla vzít vedení zpět do svých rukou, když M’Bala Nzola posunul míč Jonathanovi Ikonému, jenž však napálil pouze pravou tyč. Osimhen dostal obrovské množství prostoru po špatně hozeném autu, jenže radost mu fantastickým zákrokem zkazil Terracciano. Nakonec to byli opět hosté, kteří se ujali vedení. Ke třem bodům nasměroval svěřence Vincenza Italiana kapitán Bonaventura. Partenopei se už do zápasu vrátit nedokázali, a pustili tak právě Fiorentinu na čtvrté místo v tabulce. Naopak střídající Nicolás González je dorazil gólem v nastaveném čase. Skvělý centr Fabiana Parisiho si Argentinec našel blízko před brankou a s přehledem šanci proměnil.

Fiorentina tak ani na hřišti úřadujícího mistra neprohrála a dokonce vybojovala plný počet bodů. V následujícím kole se 23. října střetne s Empoli, Neapol vyzve o dva dny dříve Veronu.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - AS Řím 1:4

08.10.2023 18:00

Góly: 86. Nahitan Nández (pen.) - 19. Houssem Aouar, 20. Romelu Lukaku, 51. Andrea Belotti, 59. Romelu Lukaku

Fotbalisté AS Řím si v osmém kole Serie A připsali na hřišti Cagliari pohodlnou výhru 4:1. K dominantnímu výkonu, jenž znamenal třetí soutěžní vítězství Giallorossi v řadě, přispěl dvěma přesnými zásahy Romelu Lukaku. Belgický útočník tak skóroval již v šestém z posledních sedmi zápasů Vlků, čímž pomohl utišit sílící spekulace o budoucnosti Josého Mourinha. Italským tiskem totiž před utkáním prolétla informace, že v případě neúspěchu na Sardinii by mohlo dojít k jeho odvolání.

Římané po velmi nepovedeném startu do sezony a poměrně velké kritice zabrali a v posledních dvou soutěžních kláních vyhráli bez inkasované branky. Hlavním tahounem družiny Mourinha byl Lukaku, jenž našel v hlavním městě Itálie zpět ztracenou formu, když z devíti odehraných zápasů vstřelil sedm gólů. Tentokrát přijeli Vlci na půdu nováčka z Cagliari, jenž se mezi italskou elitou trápí, což podtrhovala nula výher a poslední místo v tabulce.

Římané se dostali do vedení v 19. minutě, kdy Houssem Aouar využil parádní prostrčení od Leonarda Spinazzoly a z otočky mířil přesně k pravé tyči. Po chvíli se Vlci mohli radovat znovu, když Lukaku zakončil hlavou přesný centr Ricka Karsdorpa. Cagliari poprvé ohrozilo branku ve 30. minutě, hlavička Paula Azziho ale mířila těsně vedle. Velmi dobrou půli pro Římany negativně ovlivnilo zranění Paula Dybala, kvůli kterému ho musel ve 40. minutě nahradit Andrea Belotti.

Italský útočník se krátce po změně stran dokázal prosadit. V 50. minutě si naběhl za defenzivu, chytře se zbavil obránce a vystřelil do protipohybu brankáře Simona Scuffeta. O devět minut později o sobě dal gólově vědět znovu Lukaku. Ten si přebral perfektní přihrávku Leandra Paredese a s klidem zakončil na zadní tyč. Cagliari sice dokázalo snížit zásluhou Mattea Pratiho, jeho zásah z dálky ale nemohl platit kvůli ofsajdu. Domácí se proto dočkali branky až po proměněné penaltě kapitána Nahitana Nandeze v 86. minutě.

Římané tak navázali na dvě výhry v řadě a proti nováčkovi získali další tři body. V následujícím utkání se 22. října představí doma proti Monze, Cagliari změří ve stejný den síly se Salernitanou.

Více informací k zápasu

Frosinone Calcio - Hellas Verona 2:1

08.10.2023 15:00

Góly: 45+1. Reinier, 66. Matías Soulé - 90+4. Milan Đurić

Fotbalisté Frosinone zvítězili v domácím utkání osmého kola Serie A nad Veronou 2:1. Další dobrý výkon nováčka korunoval v nastavení první půle Reinier, jenž byl ve vápně soupeře dostatečně důrazný a načal cestu svého týmu za vítězstvím. Kmenový hráč Realu Madrid, který na Apeninský poloostrov přišel na roční hostování, tak skóroval při premiérovém startu za Canarini. Rozhodnutí přišlo po změně stran od Matíase Soulého. Giallazzurri se po třetí výhře v sezoně vrátili do první poloviny tabulky, což se z pohledu podceňovaného celku dalo považovat za velký úspěch.

Frosinone bylo jedním z velmi sympaticky hrajících celků v nové sezoně nejvyšší italské soutěže. Nově postoupivší tým poznal dosud přemožitele jen dvakrát a to proti soupeřům kalibru AS Řím či Neapole. Naopak Verona po skvělém startu, kdy zvítězila dvakrát v řadě, upadla do herní deprese. O tom svědčila série pěti klání bez vítězství, přičemž v posledních čtyřech nedokázala vstřelit jediný gól.

Neuběhly ani tři minuty a domácí mohli jít do vedení poté, co si balon na zadní tyči našel nabíhající Ilario Monterisi. Ten však kvůli dotěrnému bránění zadáků Mastini zamířil hlavičkou nad břevno. Frosinone bylo aktivnější i nadále. Pozdvižení v ochozech vzbudil Soulé, který se krátce po úderu půlhodiny připomněl hned dvakrát. V prvním případě namířil svůj pokus nad břevno, v tom druhém mu k otevření skóre chyběly jen centimetry, když orazítkoval levou tyč. Hosté zahrozili až z rohového kopu krátce před pauzou, hlavičce Michaela Folorunsha ale chyběla přesnost. V nastavení úvodní půle pak přece jen přišel gólový moment v podání Reiniera, který bleskurychle dorazil míč, jenž se k němu dostal po odrazu od tyče.

Hostující Verona mohla vyrovnat brzy po návratu ze šaten, když se do samostatného úniku vydal útočník Cyril Ngonge. Ten sice sprinterský souboj s defenzivou nováčka zvládl, zakončení však nikoliv. Frosinone začalo postupem času s výsledkem hazardovat. Další nebezpečná situace Hellasu nastala poté, co si na zadní tyči našel centrovaný míč Filippo Terracciano, jehož zakončení hlavou o zem jen těsně minulo branku Giallazzurri. Uklidnění pro lehce pasivní domácí přišlo v 66. minutě, kdy se přesnou hlavičkou prezentoval nejlepší muž na hřišti Soulé. V nastavení pak sice přišlo snížení Milana Djuriče, který se zde vzduchu trefil ideálně k tyči. Vyrovnání se ale hosté již nedočkali.

Frosinone tak odčinilo poslední porážku na půdě Říma a doma s Veronou vybojovalo plný počet bodů. V dalším kole se 22. října střetne s Bolognou, Scaligeri změří o den dříve síly s Neapolí.

Více informací k zápasu

SS Lazio - Atalanta Bergamo 3:2

08.10.2023 15:00

Góly: 5. Charles De Ketelaere (vl.), 11. Valentín Castellanos, 83. Matías Vecino - 33. Éderson, 63. Sead Kolašinac

Cennou výhrou v milionářské soutěži povzbuzené Lazio zdolalo v osmém kole Serie A hostující Atalantu 3:2. K tříbodovému úspěchu nasměroval římský celek výborný start do utkání, když už v 11. minutě vedl o dva góly. Bergamo ovšem po hodině hry dorovnalo stav díky Seadu Kolašinacovi. V závěru tak musel přispěchat na pomoc střídající Matías Vecino. Nerazzuri zaznamenali na hřišti Biancocelesti vůbec první prohru od ledna 2017.

O poznání hůře vstoupilo do nového ligového ročníku Lazio, jemuž před víkendovými zápasy patřilo až 16. místo s pouhými dvěma výhrami. Alespoň v Lize mistrů se však Orlům poměrně dařilo. Po úvodní remíze s Atlétikem, kterou v 95. minutě zachraňoval gólman Ivan Provedel, se totiž ve středu povedl podobný kousek také Pedrovi, jenž ve shodném čase rozhodl o výhře římského klubu v Celtic Parku. Atalanta naopak atakovala v tabulce nejlepší čtyřku a na Stadio Olimpico navíc s Biancocelesti padla naposledy v lednu 2017.

Bylo to však Lazio, kdo se brzy ujal vedení. V páté minutě zápasu si totiž po rohovém kopu nešťastně srazil míč do vlastní sítě Charles De Ketelaere. Orli krátce nato přidali druhý gól poté, co přesnou přihrávku do vápna od Felipeho Andersona zužitkoval Taty Castellanos. Tříbrankový rozdíl chtěl obstarat Mattéo Guendouzi, z hranice šestnáctky však trefil jen břevno. Atalanta dokázala zareagovat po půlhodině hry, kdy si po centru Mattea Ruggeriho kontaktní branku připsal hlavičkující Éderson.

Své zaváhání z první půle chtěl ve 49. minutě napravit De Ketelaere, jeho střelu zblízka však reflexivně vyrazil Provedel. Lazio stále hrálo velice útočný fotbal, do rychlého brejku se dostal Pedro a dokázal ho také skvěle zakončit, celé této akci ale předcházel ofsajd. Atalanta nicméně dokázala v 63. minutě srovnat stav utkání po rohovém kopu a přesné hlavičce Kolašinace. Vrátit Laziu vedení se snažil střídající Daiči Kamada, jeho drzý průnik ale obrana Atalanty dokázala zastavit. Co se nepovedlo japonskému útočníkovi, to dokázal v 83. minutě Vecino, který využil šikovné sklepnutí od Castellanose. Poslední slovo chtěl mít střídající Luis Muriel, Provedel však přečetl jeho záměr a střelu lapil.

Lazio tak poprvé v sezoně zaznamenalo dvě výhry v řadě a po mnoha letech Atalantu na domácí půdě porazilo. V příštím kole vyzve 21. října Sassuolo, Orobici o den později přivítají Janov.

Více informací k zápasu

AC Monza Brianza - Salernitana Calcio 3:0

08.10.2023 12:30

Góly: 9. Andrea Colpani, 18. Samuele Vignato, 82. Matteo Pessina (pen.)

Monza porazila v osmém kole Serie A Salernitanu 3:0, a zůstala tak na vlastním hřišti v této sezoně neporažena. K výhře přiblížil svůj tým už v deváté minutě Andrea Colpani, jehož jméno domácí fanoušci vyvolávali už počtvrté v ročníku. Tým ze Salerna prodloužil další porážkou čekání na tříbodový zisk a zároveň prohloubil krizi na stadionech soupeřů, když ve venkovní sadě dresů zvítězil naposledy v lednu nad Lecce.

Fotbalisté Monzy začali v posledních týdnech předvádět podobně sympatické výkony jako v minulé sezoně, ve které byli jedním z milých překvapení soutěže. Po sérii remíz, během níž dokázali obrat o body například i Lazio, zaznamenali cenný triumf na půdě Sassuola. Právě na něj chtěli Biancorossi navázat doma proti trápící se Salernitaně, která od startu ročníku nepoznala chuť vítězství.

Aktuální rozpoložení bylo na týmech zřetelné již od úvodního hvizdu. V deváté minutě předvedl povedený slalom na hranici vápna Colpani, jenž zakončil ač nenápadnou, tak gólovou přízemní ranou ke vzdálenější tyči. Stejný hráč vypálil i o pár okamžiků později, avšak tentokrát Guillermo Ochoa svůj tým podržel. V 18. minutě už se ale skóre přepisovalo, když Samuele Vignato zakončil přesně mezi nohy mexického brankáře poté, co mu míč do šance parádně připravil Lorenzo Colombo.

Celek ze Salerna se snažil po návratu ze šaten daleko aktivnějším přístupem zatlačit na defenzivní řady Monzy, k výraznějšímu úspěchu mu však dlouho chyběl moment překvapení. Ten mohl přijít poté, co se o akrobatické zakončení nůžkami pokoušel Boulaye Dia, nicméně gólová kometa z předchozí sezony střihla vzduchem naprázdno. Senegalský kanonýr byl k úspěšné trefě blíže v 73. minutě, kdy jeho krkolomná dorážka skončila pouze na břevně.

O pár chvil později zase Monzu zachránil skvělým reflexivním zásahem Michele Di Gregorio, jenž vychytal smolaře Diu. Italský gólman předvedl své kvality i proti tvrdé ráně Antonia Candrevy do horní části brány a po zásluze si došel pro čisté konto. V 82. minutě pak přidal razítko na tříbodový zisk Lombarďanů proměněnou penaltou Matteo Pessina.

Salernitana tak opět selhala a z Monzy si neodvezla ani bod. Oba celky se vrátí zpět do akce 22. října. Biancorossi se střetnou s AS Řím, Granata doma přivítá Cagliari.

Více informací k zápasu

Janov CFC - AC Milán 0:1

07.10.2023 20:45

Góly: 87. Christian Pulisic

Janov po domácích bodových ziscích proti Neapoli a římskému AS sahal na svém hřišti po dalším překvapení, nakonec však v osmém kole Serie A prohrál s AC Milán 0:1. Grifone drželi s tempem hostů prakticky po celé utkání krok a když už v defenzivě zaváhali, podržel je jistě chytající Josep Martínez. To ale přestalo platit v 87. minutě, kdy se trefil Christian Pulisic. V dlouhém nastavení pak rozhodčí vytáhl hned dvě červené karty, obě přitom pro gólmany. Brankářské rukavice musel v barvách Rossoneri natáhnout útočník Olivier Giroud, navzdory tomu ale hosté udrželi vedení a díky předchozímu zaváhání Interu poskočili na první příčku tabulky.

AC Milán se po sérii tří ligových výher v řadě vrátil do hlavní fáze Ligy mistrů, kde ve skupině smrti uhrál bod na půdě Dortmundu. Po těžkém souboji jej čekal papírově snadnější soupeř, jelikož přijel na hřiště Janova. Nováček soutěže měl v letošní sezoně záblesky skvělých výkonů, když vyzrál například na oba celky z hlavního města. Kromě těchto dvou duelů ale už stihl také pětkrát ztratit, přičemž v posledním kole remizoval s trápícím se Udinese.

Stefano Pioli vyslal do utkání v Janově zbrusu nové ofenzivní trio, což se mu mohlo vyplatit krátce po úvodním hvizdu, ale Noah Okafor těsně nedosáhl na precizní centr Samuela Chukwuezeho. Další šance Rossoneri přišla v 18. minutě, kdy Tijjani Reijnders po zpětné přihrávce Yunuse Musaha nechal přízemní ranou doprostřed vyniknout Martíneze. Kromě několika náznaků z úvodu se favorit z Milána v útočné fázi spíše hledal a nováček s ním bez větších problémů před pauzou držel krok.

Neuspokojivý výkon i skóre donutily Pioliho o přestávce ke dvěma změnám v sestavě. Ani příchod obvyklých startérů ovšem Milánským moc nepomohl, i když ve statistice držení míče výrazně dominovali. Až v 65. minutě si na centr naskočil střídající Rafael Leão, Martínez však famózním zákrokem udržel bezbrankový stav. Šokovat tak v závěru mohl Caleb Ekuban, jenže hlavičku z nadějné pozice poslal vysoko nad břevno.

O poznání úspěšnější byl na druhé straně Pulisic, který se efektivně otočil ve vápně a střelou k pravé tyči v 87. minutě rozhodl. Na výsledku nic nezměnilo ani vyloučení obou brankářů a ani fakt, že se mezi tři tyče kvůli maximálnímu počtu střídání musel postavit Giroud.

AC Milán tak potvrdil roli favorita a ziskem tří bodů natáhl sérii neporazitelnosti již na šest duelů. Následující ligové kolo odehrají oba kluby 22. října. Rossoblu se utkají s Atalantou, Rossoneri změří síly s Juventusem.

Více informací k zápasu

Juventus FC - Turín FC 2:0

07.10.2023 18:00

Góly: 47. Federico Gatti, 62. Arkadiusz Milik

Hráči Juventusu ovládli v osmém kole Serie A městské derby, když na domácím hřišti porazili Turín FC 2:0. Po bezgólové první půli rozhodl duel ve 47. minutě svou premiérovou trefou v nejvyšší italské soutěži Federico Gatti. Na jeho zásah navázal o čtvrthodinu později po rohovém kopu Arkadiusz Milik, a Stará dáma tak 11 z posledních 15 ligových branek do sítě Granaty vstřelila po standardních situacích. Zejména díky nim tak Bianconeri v soubojích s lokálním rivalem udrželi dlouhou sérii neporazitelnosti. David Zima strávil celý zápas na lavičce hostů.

Do souboje městských rivalů vstupoval již tradičně z pozice favorita Juventus. V jeho prospěch hrála kromě neoddiskutovatelně kvalitnějšího kádru také vzájemná bilance, když s Býky naposledy prohrál před osmi lety, na vlastním hřišti dokonce v roce 1995. Jednou z hrozeb pro defenzivu hostující Granaty, která v dosavadním průběhu italské nejvyšší soutěže splňovala přísná kritéria, byl Moise Kean, jenž nastoupil do 100. utkání Serie A v kariéře.

Zkušený lodivod Massimiliano Allegri si musel poradit s absencí zraněných ofenzivních es Federica Chiesy a Dušana Vlahovič. Přestože se Kean prosadil již na konci páté minuty, jeho oslavný taneček byl přerušen kvůli předcházejícímu postavení mimo hru. Další příležitost se naskytla pro bývalého hráče Býků Bremera. Brazilský obránce se po centru ze standardní situace opřel hlavou do míče, který letěl těsně vedle branky. Ještě před odchodem do šaten zahrozila Granata nebezpečnou střelou z kopačky Raoula Bellanovy. Mladý italský obránce si dokonce připsal 15 minut ve finále milionářské soutěže v dresu svého následujícího soupeře Interu.

Stejně jako v úvodním dějství začal Juventus dychtivě a opět skóroval. Tentokrát nebyl žádný důvod k tomu, aby trefa neplatila. Gatti se prezentoval fanouškům Bianconeri svým premiérovým zásahem v italské nejvyšší ligové soutěži. Obránce využil zmatku v pokutovém území, který způsobil Vanja Milinkovič-Savič svým katastrofálním vyběhnutím na prázdno. Podobnou školáckou chybou se srbský brankář prezentoval znovu v 62. minutě. Tentokrát za ni taktéž zaplatil nejvyšší možnou cenou a po dalším úspěšném rohovém kopu slavil polský snajpr Milik. Přestože hosté zlepšili ke konci duelu svůj výkon, tak se až do trojnásobného hvizdu hlavního sudího nedočkali kontaktní trefy.

Juventus si tak na rivala vyšlápl a zaznamenal třetí domácí výhru v řadě. V příštím kole se 22. října představí na hřišti AC Milán, Turín FC o den dříve přivítá Inter.

Více informací k zápasu

Inter Milán - Bologna FC 2:2

07.10.2023 15:00

Góly: 11. Francesco Acerbi, 13. Lautaro Martínez - 19. Riccardo Orsolini (pen.), 52. Joshua Zirkzee

Fotbalisté Interu remizovali v osmém kole Serie A s Bolognou 2:2. Vedoucí celek soutěže se již ve 13. minutě radoval z dvougólového náskoku, na kterém se gólově podílel i nejlepší ligový střelec Lautaro Martínez. Argentinec ovšem posléze fauloval v šestnáctce, a tak do přestávky stihl z penaltového puntíku snížit Riccardo Orsolini. O cenný bod se ještě před hodinou hry postaral Joshua Zirkzee, jenž zároveň prodloužil sérii neproher Rossoblu na sedm utkání.

Průběžné první místo zařídila loňskému finalistovi Ligy mistrů nejen nejlepší obrana v Serii A, ale i nejproduktivnější útok. Ten si v minulém kole s chutí zastřílel proti Salernitaně, čímž vyslal jasnou zprávu do Boloně. Rossoblu v posledních čtyřech utkáních neinkasovali a ustáli mimo jiné i Neapol, sami ale góly moc nedávali. To se však nedalo říct o Martínezovi, který jich sám vsítil víc než všichni hráči soupeře dohromady.

Po dobrém vstupu Interu do zápasu přišlo nebezpečí i ze strany hostujícího celku. Zpoza vápna vypálil Lewis Ferguson, avšak těsně minul levou tyč. Vedení se ovšem ujali fotbalisté Nerazzuri. Rohový kop se snesl na hlavu stopera Francesca Acerbiho, jehož prodloužení za sebe nakonec skončilo za zády Lukasze Skorupského. Pozadu nezůstal ani snajpr Martínez, jenž z pořádné dálky propálil vše, co mu stálo v cestě. Argentinec ale o chvíli později fauloval ve vlastní šestnáctce, a Bologna tak měla výhodu pokutového kopu. Ten proměnil přízemní ranou k tyči křídelník se sedmičkou na zádech Orsolini.

Tým z města nejstarší univerzity na světě krátce po přestávce srovnal. Zakončení po zemi z kopačky Zirkzeeho překonalo Yanna Sommera. Zkušený italský zadák Acerbi měl na hlavě další branku, tentokrát pouze minul levou tyč. I druhý střelec Interu mohl utkání rozhodnout, a to v 73. minutě, jenže také po centru od rohového praporku netrefil zařízení. Hlad po vítězství byl vidět spíše u hráčů v černo-modrém, obrana Rossoblu jim už ale další přesný zásah nedovolila, a tak zůstala posedmé v řadě neporažena.

Dvě nejlepší obrany v lize tedy připravily fanoušky o zážitek z vítězné branky. Inter pojede v příštím kole 21. října na hřiště Turínu FC, Bologna přivítá na svém stadionu o den dříve nováčka z Frosinone.

Více informací k zápasu

US Lecce - US Sassuolo 1:1

06.10.2023 20:45

Góly: 48. Nikola Krstović - 22. Domenico Berardi

Sassuolo remizovalo v osmém kole Serie A v Lecce 1:1 a opět potvrdilo, že zatímco věhlasná jména dokáže porážet, problémy mu často dělaji papírově snadnější soupeři. Úvodní gól padl ve 22. minutě z penalty, kterou proměnil odchovanec a historicky nejlepší střelec Neroverdi Domenico Berardi, pro nějž šlo už o 51. proměněný pokutový kop v kariéře. Hosté o konečném výsledku rozhodli záhy po změně stran, když se již počtvrté po srpnovém přestupu z Dunajské Stredy prosadil v dresu Giallorossi Nikola Krstovič. Daniel Samek strávil celé utkání na lavičce domácích náhradníků a opět se nedočkal debutu v italské nejvyšší soutěži.

Skvělý vstup Lecce do nového ročníku Serie A začínal dostávat trhliny. Po hubené prohře na půdě Juventusu totiž tým z jihu Apeninského poloostrova vyfasoval doma čtyřgólový příděl od mistra z Neapole. Jako na houpačce ovšem byla i forma Sassuola. To sice na konci září po prohře s Frosinone našlo recept mimo Staré dámy i na Inter, v minulém kole ale padlo na vlastním hřišti s Monzou.

Utkání začalo zostra, když už po necelé minutě hry spatřil hostující Daniel Boloca žlutou kartu za zbytečné potáhnutí dresu soupeře. Giallorossi se chvíli nato dostali do slibného protiútoku čtyř proti třem, který však následně pokazili přehnanou touhou kombinovat. Pontus Almqvist se totiž místo střely z nadějné pozice rozhodl nahrát na úroveň pokutového puntíku, kde byl míč odchycen defenzivou hostů. Přesto prolomení bezbrankového stavu přišlo ze vzdálenosti 11 metrů. Po sporné situaci a poněkud dlouhé konzultaci byl hlavní arbitr nucen přisoudit Sassuolu penaltu po soupeřově hře rukou. Nabídnutou možnost proměnil ranou doprostřed Berardi. Ještě před odchodem do šaten mohl srovnat Krstovič, bohužel pro něj však nasměroval balon pouze na tyčku.

Přiznivci domácího celku, kteří se nestihli včas vrátit na svá místa po poločasové přestávce, přišli o vyrovnávací trefu svých oblíbenců. Federico Baschirotto si připsal asistenci, když hlavou prodloužil centrovaný míč, a částečně tak odčinil zapříčiněnou penaltu. Na hranici malého vápna číhal Krstovič, jenž z bezprostřední blízkosti překonal kvalitně chytajícího Andreu Consigliho. Fotbalisté Lecce ke konci duelu působili unaveným dojmem a hosté se snažili přejít opět do vedení, mírné nepřesnosti ve finální části hřiště jim to ale nedovolily.

Lecce tak v duelu se Sassuolem remizovalo. O další bodový zářez se Giallorossi pokusí 23. října na půdě Udinese. Neroverdi přivítají o dva dny dříve Lazio.

Více informací k zápasu

Empoli FC - Udinese Calcio 0:0

06.10.2023 18:30

Góly: -

Empoli remizovalo v úvodním zápase osmého kola Serie A na svém hřišti s Udinese 0:0. Fanoušci domácího celku se sice radovali ve 39. minutě z trefy Francesca Caputa, ta však byla po zásahu videorozhodčího odvolána, podobně jako před hodinou hry původně nařízená penalta. V kolonce vstřelených gólů v rámci této sezony tak na straně Empolesi zůstala svítit jednička. Tým ze severu Itálie si z Toskánska odvezl už pátý smírný výsledek v ročníku a na tříbodový zisk stále čeká.

Fotbalisté Empoli sice na rozdíl od Udinese již dokázali v sezoně triumfovat, ojedinělý zisk tří bodů však obklopovalo moře porážek, a na dně tabulky si tak s Bianconeri mohli podat ruku. Navzdory výhodě domácího prostředí se u Azzurri očekávala bodová ztráta o něco více, s čímž měla co do činění demolice 0:7 od AS Řím a s ním spojená nálepka nejhorší obrany ligy.

Navzdory negativním předpokladům začali modří utkání velice sympaticky a ve 20. minutě měli první velkou šanci. Střelu Razvana Marina k levé tyči ale skvěle vytěsnil na roh Marco Silvestri. Po půlhodině hry už se domácí prosadili, když se z bezprostřední blízkosti trefil 36letý veterán Caputo. Radost mu ovšem sebral videorozhodčí, který zjistil, že jeho postavení při gólové akci bylo ofsajdové. Do šaten tak nakonec oba celky odcházely za bezbrankového stavu.

Udinese zachránil systém VAR i zkraje druhého dějství. Hlavní sudí totiž odpískal pokutový kop po faulu Lazara Samardžiče. Nakonec se však ukázalo, že souboj byl podle pravidel a penalta byla odvolána. Diváci na Stadio Carlo Castellani poté sledovali velmi vyrovnaný průběh druhého poločasu, který příliš nebezpečných šancí nepřinášel. I přesto, že byli Azzurri mírně aktivnější na míči, kýžené branky se nedočkali. A to i kvůli spálené šanci střídajícího Nicola Cambiaghiho v nastaveném čase.

Zápas Empoli tak poprvé v sezoně skončil remízou. Šanci překvapit bude mít 23. října, kdy pojede na hřiště Fiorentiny. Udinese se téhož dne utká doma s Lecce.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AC Milán
8
7
0
1
16 : 8
21
2
Inter Milán
8
6
1
1
21 : 5
19
3
Juventus FC
8
5
2
1
14 : 6
17
4
ACF Fiorentina
8
5
2
1
18 : 11
17
5
SSC Neapol
8
4
2
2
17 : 9
14
6
Atalanta Bergamo
8
4
1
3
13 : 8
13
7
AC Monza Brianza
8
3
3
2
8 : 7
12
8
Frosinone Calcio
8
3
3
2
11 : 11
12
9
US Lecce
8
3
3
2
9 : 10
12
10
AS Řím
8
3
2
3
19 : 12
11
11
Bologna FC
8
2
5
1
8 : 6
11
12
US Sassuolo
8
3
1
4
12 : 14
10
13
SS Lazio
8
3
1
4
10 : 12
10
14
Turín FC
8
2
3
3
6 : 9
9
15
Janov CFC
8
2
2
4
10 : 12
8
16
Hellas Verona
8
2
2
4
5 : 8
8
17
Udinese Calcio
8
0
5
3
4 : 12
5
18
Empoli FC
8
1
1
6
1 : 16
4
19
Salernitana Calcio
8
0
3
5
4 : 17
3
20
Cagliari Calcio
8
0
2
6
3 : 16
2

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (24)

Přidat komentář
M11

!!! FORZA JUVE !!!

Reagovat
Kaka14

Giru to dneška vychytal na nulu

Forza Milan

Reagovat
AngryPrd

Zasluzene vitazstvo aj ked vydrete. Inac klobuk dole pred FC Genoa, hraju disciplinovany futbal. Aj ked nic moc vykon od Pulisica ale rozhodol, narozdiel od Leao, ktory okrem tej hlavicky nic...ani sa nevracal a nepomahal v obrane. Okafor mal ostat. Rovnako Florenzi pre mna viac platny ako Calabria dnes.

Reagovat
AC.Milan

Tak tohle Giroud král

Reagovat
GEGE

Šílenost a hnědé trenky po tom závěru...Jovic tragédie ten měl tak 3 doteky za zápas...

Theo a Maignan out na Juve...

FORZA MILAN!

Reagovat
1899-1995

Musah opět skvělý, gól sporný a červená byla jasná. Forza Milan!

Reagovat
Kaka14

vsak na to je VAR aby preveril sporny gol a navyse hraci Janova zacali protestovat, az ked zistili ze to ide preverovat VAR .... skor si myslim, ze chyba rozhodcu bola, ked nam nenechal vyhodu, ked Leao s Pulisicom isli na prazdnu branu, kde uz bol len jeden obranca a miesto toho prerusil hru, aby hostujucemu brankarovi dal druhu zltu kratu

Reagovat
1899-1995

Tu situaci jsem taky nepochopil, Leaõ mohl rozhodnout, místo toho byla šance na druhé straně.

Reagovat
Kaka14

Reagovat
John Obi Mikel

Giroud

Reagovat
Kincl
Reagovat
Furia Ceca

Ale super zápas, oba brankáři vylití, to jsem snad nikdy neviděl...

Reagovat
Rox

*hroznej zápas se super závěrem

Reagovat
Pipo123

Castellanos gól a asistencia

Reagovat
Furia Ceca

Ze Soulého roste ve Frosinone fantastický hráč

https://www.youtube.com/watch?v=d41hYuUETEE&ab_channel=SerieA

Reagovat
FORZAMILAN

Fakt že jo Máte ho tam na hostování, že?

Reagovat
Furia Ceca

Jj a podle všeho se s ním počítá i do budoucna, už se s ním plánuje i prodloužení Tak snad to s ním ve finále nedosereme jako s Rovellou...

Jinak Soulé je sice Argentinec, ale má italskej pas. A už se i uvažuje, jestli ho povolají do Squadry

Reagovat
Alberto Aquilani

Ak má Dybala to kolienko urobené, tak sme pekne v prdeli, ale poďme si dať pár pozitívnych faktov

Big Rom 7 zápasov v základe a 7 gólov. OK, všetko proti papierovo slabším tímom, ale aj keby dával len proti ním, ten rozdiel medzi ním a Tammym je obrovský. Angličan dal v minulej sezone len 9 golov, Romelu ich má 7 už v októbri.

Belotti:

-2 góly proti Salernitane

- vybojovaný gól pre Aouara vo Verone

- 2 asistencie proti Empoli

- 2 góly proti Servette + vybojovaný 1.gól

- gól proti Cagliari

Už teraz dal viac gólov ako za celú minulú sezónu. Je to 1. náhradník ako za Lukaka tak aj za Dybalu. Povedal by som, že s Romom mu to ide ešte lepšie.

S Cristantem na pozícii Beckenbauera sme oveľa kompaktnejší, za mňa zatiaľ náš najlepší hráč v sezóne. Z koho mám ale radosť je Paredes. Až na 1 slabší výkon zatiaľ vysoký nadštandard. Ako pri tej sezóne pod Spalom hral všetko alibisticky, tak teraz hrá oveľa viac vertikálne, vyzerá byť namotivovaný a že to s tým vodcovstvom asi myslí celkom vážne.

Čo ma ešte potešilo, že posledné zápasy vyšli Karsdorpovi a Celikovi, pretože henten dánsky mäsiar dnes prišiel a bol opäť príšerný. Toho dúfam pošleme v júni do Leedsu aj s masličkou.

Aouar gól, ale herne zatiaľ nič moc. Tie záblesky tam má, ale zvyčajne je neviditeľný. Ndicka ma zatiaľ úplne nepresvedčil, ale zlepšuje sa.

Reagovat
Lech

Vidim to uplne totozne

Reagovat
MarcoBanco

Fio

Reagovat
Pipo123

Kamada bol asi najviac ospevovaná posila, ale ten chlapec je zombie.

Rovella je v každom zápase fantastický, bojuje, diriguje hru pred obranou, ak mu vydrží zdravie tak to bude neskutočné deľo. Trochu mi pripomína Leivu.

Guendouzi nie je SMS a nikdy ani nebude, ale svojim pohybom a nábehmi za obranu sa k tomu aspoň trošku približuje, on musí hrať aby vyvážil tu soft zálohu.

Sarri sa sťažoval na posily, ale žiadny tréner v Laziu nemal k dispozícii tak širokú lavičku ako on teraz. Včera tie striedania v zálohe totálne oživili zápas, išiel tam Cataldi, Kamada, Vecino, na krídlo Isaksen. Taký Inzaghi u nás taký luxus nikdy nemal, ten tam mohol poslať maximálne Akpa Akpra a hotovo

Reagovat
pistacik11

Čo z toho, že ma širokú lavičku, keď aj základ stojí “za hovno”. Ciro už je pomaly na dôchodok zrelý, SMS už nieje a tých hráčov len tak nenahradis

Reagovat
Pipo123

Ma tam toho Castellanosa, teraz dal gól a na jeden nahral, hral dobre.

Reagovat
Nuno čomes

Inter si chce pojistit Dumfriese

Denzel Dumfries dostane od vedení Interu Milán nabídku nové smlouvy. Obránce má kontrakt do června 2025 a vedení italského celku ho chce udržet ještě o tři roky déle, fotbalista by si měl polepšit i po finanční stránce a místo sumy 2,5 milionu eur ročně pobírat čtyři miliony.

Co druhý zápas s ním hrajem o deseti. Totální výsměch a 4 mega Snad se někdo zblázní v Anglii.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele