Primera División - souhrn 22. kola

07.02.2009, 21:59, aktualizováno 08.02.2009, 23:01
Komentáře a souhrny
Barcelona přehrála Gijón a pokračuje v jízdě za titulem. Také Real Madrid potvrdil svoji formu z posledních týdnů, když doma porazil Higuaínovým gólem 1:0 Sandander. Naopak zaváhala Sevilla, která v městském derby podlehla Betisu. Podobně se "předvedla" Valencia, která prohrála v Pamploně. Atletiko Madrid se oklepalo a pod vedením nového trenéra smetlo Huelvu. Vyhrál i Villarreal, velký obrat po změně stran předvedla Malaga...

Real Madrid - Racing Santander 1:0

07.02.2009 20:00

Góly: 49. Gonzalo Higuaín

Real Madrid dosáhl sedmého vítězství v řadě, poté co porazil doma Santander těsně 1:0. O jedinou branku utkání se postaral nejlepší střelec týmu Higuaín. Bílý balet si upevnil druhé místo v tabulce, brankář Casillas se vyrovnal počtem zápasů dosavadnímu rekordmanovi Buyovi.

Taktika Juande Ramose slaví úspěch, Real vyhrává jeden zápas za druhým, ovšem výkon a líbivost hry značně pokulhává za počtem získaných bodů. Ve 22. kole La Ligy, porazil Bílý balet na vlastním hřišti Racing Santander a posedmé v řadě se radoval ze tří bodů.

Hosté ze Santanderu byli domácím důstojným soupeřem a až do konce byl výsledek utkání nejistý. Na straně Realu debutoval Julien Faubert, čerstvá posila z West Hamu. Iker Casillas sehrál 454. zápas za královský klub a má stejný počet startů jako brankářská legenda Paco Buyo. Na druhé straně se Raúlovi nepodařilo překonat střelecký rekord Alfreda Di Stéfana.

Obě mužstva nastoupili v očekávaných sestavách, pouze místo Fauberta nastoupil od začátku v dresu domácích Van der Vaart. Utkání začalo poměrně zvolna, ve vážnější šanci byl v 8. minutě Pereira, ovšem jeho střela mířila mimo. Real odpověděl dvě minuty nato, kdy centroval Pepe a mimo zakončoval Sergio Ramos.

Tempo utkání poté částečně upadlo, pak se blýskl třemi akcemi Robben. Při první jeho přihrávka našla Higuaína, ale jeho střela byla sražena na roh. O chvíli později sám Holanďan pronikl k brance soupeře a jeho pokus brankář Toňo vyrazil. Do třetice po Robbenově průniku zakončoval nepřesně jeho krajan Van der Vaart.

V závěru poločasu měl velikou příležitost Pereira, ale Casillas jeho střelu z hranice šestnáctky zneškodnil. Do konce první půle se už nic podstatného nestalo a obě mužsva šla do šaten bez gólu.

Zato v druhém dějství se diváci ještě nestačili usadit a už mohli slavit. Ve 48. minutě prodloužil Raúl dlouhý míč na Higuaína, ten posadil na zem Navase a křižnou střelou překonal Toňa. Argentinec vstřelil svůj 13. gól v tomto ročníku Primera División a upevnil si místo nejlepšího kanonýra klubu.

Real pokračoval v útočném trendu. Higuaín přihrával na Raúla, ten ale nezakončil a poté sám Argentinec otřel svůj pokus o břevno. V 61. minutě se dostal na hřiště za aktivního Robbena Faubert. O tři minuty později zakončoval mimo na druhé straně po přiťuknutí Žigiče Pereira.

V 74. minutě vyrazil Casillas střelu Pereiry, míč se dostal opět k útočníkovi Racingu a jeho následný pokus vykopnul z prázdné branky Cannavaro. Hosté se hnali za vyrovnáním a obrana Bílého baletu měla co dělat. V posledních deseti minutách zakončoval třikrát Žigič. Dvakrát střílel srbský obr mimo, potřetí jeho mocná hlavička škrtla břevno. Při pokusu ho postrčil Sergio Ramos, ale píšťalka rozhodčího zůstala němá.

Poslední příležitost zápasu měl Higuaín, který střílel po přímém kopu a otřel svůj pokus o vzdálenější tyč. Real tak získal po nevýrazném výkonu další výhru a usadil se pevněji na druhé příčce za Barcelonou. Racing zůstává prozatím desátý.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - Real Betis 1:2

07.02.2009 22:00

Góly: 90+2. Frédéric Kanouté - 70. Sergio García, 83. Ricardo Oliveira

Betis porazil v sevillském derby plném emocí Sevillu FC 2:1 a v tabulce se posunul na třinácté místo. Sevilla po třetí porážce v řadě zatím zůstává na třetí pozici.

Úvod utkání žadné velké šance nepřinesl, když se oba soupeři soustředili zejména na obranu. Až ve 23. minutě, kdy se na pravé straně hřiště uvolnil Jesus Navas a poslal do pokutového území přesný centr na nohu Romarika, jehož branka však nebyla uznána kvůli ofsajdu. V další střelecké pozici domácího mužstva nezamířil přesně Kanouté. V závěru prvního poločasu si vytvořili svoji první příležitost hosté, Emana našel na okraji pokutového území Oliveiru, který pálil těsně vedle Palopovi branky.

Druhý poločas začal nepřesnou ranou Diega Capela. Na druhé straně si poradil Palop se střelou Sergia Garcii. V 68. minutě uviděl domácí záložník Aldo Duscher druhou žlutou kartu a musel předčasně do kabin, hned o minutu později dokázal Betis využít výhodu jednoho muže v poli navíc, Vega vyslal krásný pas na rozběhlého Sergia Garciu jenž střelou z voleje překonal brankáře Palopa - 0:1.

Další šanci Betisu měl Emana, jehož střelu levačkou zlikvidoval Palop. Téměř rozhodnuto bylo sedm minut před koncem, Damia našel osamoceného Oliveiru, jenž v tváří tvář překonal bezmocného Palopa a zvýšil už na 2:0. V nastaveném času pak ještě snížil po centru Navarra hlavičkující útočník Kanouté, na vyrovnání však už bylo pozdě.

Více informací k zápasu

Málaga CF - UD Almería 3:2

08.02.2009 17:00

Góly: 48. Albert Luque, 64. Salva Ballesta, 72. Salva Ballesta - 26. Kalu Uche, 45. Álvaro Negredo

Málaga v druhé půli přestřílela Almeríu, vyrovnávací i vítězný gól dal Salva Ballesta. Málaga tak je jen o horší skóre sedmá, Almería patnáctá.

Hosté navíc dohrávali o deseti lidech, vyloučen byl Mané. Almería vedla po gólech Kalu Ucheho a Negreda, snižoval Luque a poslední slovo měl dvakrát Salva. První půle vyzněla pro Almeríu. Kalu Uche ještě zblízka hlavičkoval nepřesně, ale to se jen zastřeloval, ve 26.minutě už hlavou využil ke skórování roh Ortize. Málaga se snažila vyrovnat střelou Miguela Angela, ale ta skončila v zámezí, pokus Luqueho skvěle vyrazil nad břevno gólman Diego Alves. Almería byla přesnější, centr Bruna totiž využil ke svému jedenáctému gólu v sezoně Negredo.

Kouč Málagy o přestávce poslal na trávník Dudu a Salvu, tento tah se mu vyplatil. Snížení na 1:2 přišlo velice brzo. Z kraje pokutového území se trefil Albert Luque. Střelu Bahy v 56.minutě ještě Diego Alves kryl, po hodině hry ale odcentroval Jesus Gamez a Salva Ballesta vyrovnal. A o jedenáct minut později Málaga zápas definitivně otočila. Salva využil chyby Carlose Garcíi a rozvlnil síť za Alvesem potřetí. Almería nemohla najít odpověď, naopak byl ještě za zákrok na Pereiru vyloučen Mané. Poslední možnost vyrovnat měl hostující Corona, ale gólman Goitia vytěsnil jeho střelu mimo tyče.

Více informací k zápasu

Recreativo Huelva - Atlético Madrid 0:3

08.02.2009 17:00

Góly: 3. Sergio Agüero, 27. Diego Forlán, 35. Diego Forlán

Atlétiko Madrid rychle vyřídilo domácí Recreativo Huelva, mezi střelce se zapsali dvakrát Forlán a jednou Aguero. Atlétiko se tak propracovalo na šestou příčku tabulky.

Kouč Abel Resino prožil skvělý debut. V Atlétiku působil už dříve, v sezoně 1990-91 odchytal dokonce 1275 minut bez inkasované branky. To je prozatímní rekord. Sedmizápasovou sérii bez vítězství Atlétiko ukončilo v velkém stylu, první gól padl ve třetí minutě, ve 35.minutě už to bylo 0:3. Naopak Recre poprvé v novém roce prohrálo. První gól vstřelil Aguero, když zužitkoval hlavičkou centr zprava Sinami-Pongolleho. Huelva se snažila odpovědět střelou Casada, ale ten zamířil levačkou vedle.

U druhého gólu hostí se Aguero proměnil v nahravače a akci z levé strany zakončil Forlán. Pokus domácího Camuňase pak vyrazil na roh Leo Franco, stejně si poradil i s dalekonosným pokusem Aitora. Pak vlastně ukončil šance Huelvy svou druhou trefou Forlán. I tentokrát mu nahrával Aguero. Druhá půle už se dohrávala spíše z povinnosti. Za hattrickem se hnal Forlán, ale pálil nad. Z pár šancí domácích se nepřišlo ani snížení. Alain Nef střílel dvakrát jen do Franca, Marco Ruben a Javi Guerrero hlavičkovali nad.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - CD Numancia 2:1

08.02.2009 17:00

Góly: 16. Giuseppe Rossi, 67. Giuseppe Rossi - 40. Carlos Aranda

Villarreal porazil dvěma brankami útočníka Rossiho 2:1 Numancii a v tabulce se bodově dotáhl na čtvrtou Valencii, ta má však k dobru večerní utkání s Osasunou. Numancie zůstává sedmnáctá.

První varovaní pro hostující fotbalisty přišlo v jedenácté minutě, kdy brankář Juan Pablo Colinas musel zlikvidovat střelu Rossiho. O pět minut později už ale italský útočník potrestal nedůslednost hostující obrany, úplně osamocený Rossi v pokutovém území překonal levačkou bezmocného gólmana Colinase. Domácí mužstvo bylo i nadále lepší, Llorenteho dvakrát vychytal Colinas. Hosté se jen těžko prosazovali přes domácí obranu, ve 41. minutě ale žlutá obrana zachybovala, Barkero našel v pokutovém území Arandu, jenž pohotově vyrovnal na 1:1.

Druhý poločas se od toho prvního, co se týče obrazu hry, příliš nezměnil, Villarreal byl lepší a tlačil se do šancí. A byl to znovu agilní útočník Rossi, jenž v 68. minutě poslal domácí celek do vedení poté, co dostal ideální přihrávku od Llorenteho a prostřelil Colinase. Další kombinace domácích útočníků Llorenteho a Rossiho mohla skončit hattrickem domácího hráče, tomu ovšem zabranil Colinas. Situace z prvního poločasu se v závěru toho druhého neopakovala a Villarreal si v poklidu došel pro vítězství.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Espanyol Barcelona 1:1

08.02.2009 17:00

Góly: 26. Roberto Soldado - 8. Iván Alonso

Getafe remizovalo s Espanyolem, za domácí celek vstřelil další gól Soldado, za hosty se trefil debutující Ivan Alonso. Getafe je třinácté, Espanyol na nelichotivé osmnácté sestupové příčce.

Domácí většinu zápasu dominovali, k vítězství se nedokázali dostat ani v posledních 25 minutách při početní přesilovce. Espanyol jen jedenkrát inkasoval zejména díky umění gólmana Cristiana Alvareze. Hosté šli do vedení v osmé minutě, pomohla jim k tomu chyba domácího gólmana Jacoba. Ten špatně odkopl míč, který se dostal k Alonsovi a ten snadno skóroval. Ještě do poločasu ale bylo vyrovnáno, Soldado dal svůj čtvrtý gól v posledních třech utkáních. Tentokrát se nejlépe zorientoval v situaci před brankou. Při šancích Casquera a Kase se pak vyznamenával hostující gólman Alvarez, který výborně v tomto utkání nahradil Kameniho.

Po změně stran zase Alvarez nohou zneškodnil šanci Ikechukwu Ucheho. Nepřesně mířili Soldado a levačkou Granero. Espanyol se sice spíše bránil, ale i on si vypracoval díky střídajícímu De la Peňovi svou příležitost. Chytře přihrál Luisi Garcíovi, ale jeho šanci zneškodnil Jacobo. Za ostrý faul na Soldada byl poté po přímé červené kartě vyloučen hostující Torrejon a Getafe tak rozjelo závěrečný nápor. Možnost Albína ale skvěle chytil jednou rukou Alvarez, Uche střílel nůžkami nepřesně. Na branku nešly ani další pokusy, utkání tak skončilo remízou.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - Deportivo La Coruña 1:1

08.02.2009 17:00

Góly: 56. Aritz Aduriz - 77. Joan Verdú

Mallorca měla na dosah velmi cenné vítězství, které by jí pomohlo utéci ze dna tabulky, ovšem poněkud nešťastná závěrečná dvacetiminutovka zkazila ostrovanům veškeré plány. Depor bude vzhledem k průběhu utkání s bodem spokojen, i když před zápasem měl plány vyšší.

Skvělý výkon předvedli Aranzubia s Valerónem, ale jinak byla hra hostů dost matná a pro boj o poháry bude potřeba poněkud vyšší úroveň. I za domácí předváděli nejlepší výkony brankář a ofenzivní záložník - Dudu Aouate s Manuelem Juradem.

Celkově byli v prvním poločase o něco lepší Los Blanquiazules, největší šanci si vypracovali ve 44. minutě prostřednictvím De Guzmána, Aouate byl ale připraven.
br> Mallorca stále ani zdaleka nepřipomíná ten loňský o poháry usilující tým, důležití hráči odešli a ti, co zůstali, jsou z formy. Typickým příkladem budiž naprosto ztracený Juan Arango, který si také vysloužil jediný větší pískok během utkání, to když z nemožné pozice zkoušel střílet, aniž by si všiml lépe postaveného Adurize.

Přesto i domácí měli šance, například v patnácté minutě překazil Aranzubia radost Lionelu Scalonimu.

Razantní změnu do dynamiky utkání přinesla až branka Aritze Adurize (teprve šestá v sezóně) deset minut po poločase. Domácí najednou byli o poznání lepší, naopak Depor působil zaskočeně a druhá branka se zdála jen otázkou času. Jenže štěstí se postavilo k Mallorčanům zády, když Martí nastřelil v 70. minutě břevno a o šest minut později byla proti nim odpískána sporná penalta po údajném faulu Nunese na Lassada.

Aby toho nebylo málo, v 82. minutě byl vyloučen domácí Corrales a veškeré naděje na tři body byly minulostí. Naopak mohli rozhodnout hosté, jenže neproměnili ani jednu z dvou nadějných šancí, a tak se body dělily.

Více informací k zápasu

Real Valladolid - Athletic Bilbao 2:1

08.02.2009 17:00

Góly: 39. Víctor (pen.), 58. Víctor - 65. Pablo Orbaiz

Žádný bod a dva zranění hráči, to je výsledek víkendového výletu Bilbaa do Valladolidu. Pucela dosáhla na vítězství díky Víctorovi, který zaznamenal dvě branky, hosté už dokázali pouze snížit prostřednictvím Orbaize.

Joaquín Caparrós byl nakonec nucen učinit dvě změny oproti v týdnu hraném pohárovém utkání, stejný počet změn v sestavě učinili domácí, když se stoper Nano objevil na levém kraji obrany a Víctor nahradil na poslední chvíli zraněného Canobbia.

Bilbao začalo aktivně, nejdříve pálil nebezpečně Fernando Llorente, následně se po další Llorenteho střele snažil zakončit Ion Vélez, ale taktéž neuspěl. Domácí hrozili prostřednictvím Pedra Leóna a hyperaktivního Goitoma, kterému však stále chybí přesnější zakončení.

Celkově byl v první půlhodině nebezpečnější Athletic, i když poté nebyli daleko od skórování ani domácí. Zdálo se, že špatná muška způsobí udržení nerozhodného stavu až do konce poločasu, avšak v 38. minutě fauloval ve vápně brankář Iraizoz Sesmu a rozhodčí byl nekompromisní. S nařízenou penaltou si poradil Víctor a ve Valladolidu bylo veselo.

Ve 43. minutě se nějak nešťastně postavily planety a během jediné minutky se zranili dva hráči, shodou okolností po jednom stoperovi na každé straně. Z hřiště tak odešli Ustaritz, jehož nahradil Etxeita, a García Calvo, kterého vystřídal Bea.

Na začátku druhého poločasu se zdálo, že Valladolid míří jasně za třemi body, ovšem Bilbao chtělo dokázat, že letos je to tým schopný všeho, tým, který se nevzdává. Jenže přes zřejmou snahu a tlak hostů nakonec udeřil znovu Valladolid. Nejdříve se zastřeloval Pedro León a následně udeřil znovu Víctor.

Do hry se Baskové znovu dostali po podivné penaltě Nana, kterou do tyče napálil Llorente a poté dorazil do sítě Pablo Orbaiz. Víc už ovšem Atheltic nedokázal.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Sporting Gijón 3:1

08.02.2009 19:00

Góly: 23. Samuel Eto'o, 40. Samuel Eto'o, 66. Dani Alves - 68. Quique Mateo

Barca s přehledem porazila sympaticky hrající Sporting a zajistila si již desátou ligovou výhru v řadě. Hosté se snažili hrát útočně, ale málokdy se dostali k trvalejšímu držení míče a dva góly inkasovali z protiútoku...

Katalánci se tak neustále vzdalují takřka všem svým bývalým pronásledovatelům, okrajově se drží jen Real Madrid, ovšem psychika hráčů Merengues, kteří vyhráli sedmkrát v řadě a přesto neukrojili z náskoku ani bod, bude každým kolem více nahlodaná.

Barca nastoupila v dost odlišné sestavě oproti té, které se objevila v Copa del Rey, a fungovala více než dobře. S šesti odchovanci v základní jedenáctce ovládala hřiště, těžko uvěřitelných 74% držení míče ostatně mluví za vše.

První šanci měl na kopačkách, respektive na hlavě Henry, ovšem skvěle zakročil Lafuente a překazil francouzskému útočníkovi radost. Blaugranas hráli v pohodě, nicméně šancí až tolik neměli. Změna přišla s útokem hostí. Morán vybojoval rohový kop a ten přišel Sporting hodně draho. Po odehrání se totiž k míči dostal Iniesta, přesprintoval půlku hřiště, našel nalevo Henryho, ten přesnou přihrávkou vybídl Eto’oa a Kamerunec zaznamenal již svou dvacátou ligovou branku v sezóně. A stou branku Barcelony ve všech soutěžích.

A aby náhodou nepanovaly před poločasem nějaké pochybnosti, přišel ještě další úder. Tentokráte Eto’oa vybídl krásnou přihrávkou Messi, pichichi ze sezóny 2005/2006 se zbavil svého obránce a tvrdou ranou nedal Laufentemu šanci. 21 zápasů, 21 gólů...

Druhý poločas se nesl v podobném duchu. Barca se nehnala tolik do zakončení, diváci se bavili spíše kličkami Messiho s Iniestou či Xaviho přehledem. Ale i gól přišel. Jeho autorem byl extra aktivní Alvés, který se vřítil do šestnáctky, vybojoval míč, který mu přibrzdil Messi, a perfektní ranou propálil Lafuenteho. Třetí gól Alvése v této sezóně a podle oslav šlo vidět, jak moc si ho užívá. A publikum vyvolávalo jeho jméno, ostatně ne naposled v tomto utkání.

O přibrždění oslav se jen dvě minutky poté postaral Kike Mateo, nový muž na hřišti, který využil odraženého míče a přesnou střelou z první nedal Valdésovi šanci.

Šlo ovšem pouze o kosmetickou úpravu. Mnohem více asi domácí zamrzelo zranění Carlese Puyola, který sice zmešká blížící se reprezentační sraz, avšak spoluhráčům naznačoval, že nejde o nic vážného. Kapitána týmu nahradil Sylvinho a to, jak si Barca fotbalu užívala, asi nejlépe dokládá, když se právě tento krajní obránce objevil z ničeho nic ve vápně a nebezpečně hlavičkoval Henryho centr...

Liga je sotva v polovině, přesto je titul každým dnem blíže Ciudad Condal...

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Valencia CF 1:0

08.02.2009 21:00

Góly: 57. Miguel Flańo

Osasuna porazila na domácím stadionu čtvrtou Valencii a v tabulce se po dlouhých měsících posunula ze sestupových pozic, konkrétně na sedmnáctou pozici.

První šanci utkání měla již v první minutě Osasuna, Juanfran našel českého reprezentanta Plašila, který však trefil jen brankáře Césara. Na druhé straně mířil z přímého kopu těsně vedle David Villa. Po dvaceti minutách hry to byl znovu domácí Plašil, jenž tentokráte pálil mimo. O deset minut později napodobil Plašila na opačném pólu hřiště Silva, který z dvaceti metrů mířil mimo domácí branku. Osm minut před koncem prvního dějství měl velmi dobrou pozici po přihrávce Miguela španělský reprezentant David Silva, střela mu však nesedla a mířil metr mimo branku. V nastavém čase hlavičkoval Miguel Flaňo jen těsně vedle pravé tyče hostující branky.

V 56. minutě si vytvořila velkou příležitost Valencie, centr Miguela skepl Angulo na malé vápno pro Matu, jenž nastřelil na brankové čáře obránce Osasuny. Valencie za tuto neproměněnou šanci byla potrestána hned o minutu později, Puňal našel na malém vápně Miguela Flaňa, který svoji hlavičkou nedal šanci Cesarovi a poslal domácí do vedení. Dvě šance na snížění měl vzápětí David Villa, ani jednou se mu však překonat brankáře Ricarda nepodařilo. Šest minut před koncem to byl do třetice Villa, jehož slabou střeli chytil Roberta. V 88. minutě spálil neuvěřitelnou šanci Moretti, jenž na zadní tyči osamocený nedokázal překonat výborného Roberto. V nastavém čase spálil další obrovskou šanci hostů Morientes, jenž hlavičkoval těsně nad domácí branku. Ve vypjatém konci už Valencie vyrovnat nedokázala a fanoušci Osasuny se mohli radovat z vítězství.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FC Barcelona22192168:1659
2.Real Madrid22152545:2747
3.Sevilla FC22115629:2138
4.Valencia CF22114742:3337
5.Villarreal CF22107535:3037
6.Atlético Madrid22105747:3335
7.Málaga CF22105737:3335
8.Deportivo La Coruña22104827:2934
9.Real Valladolid22931032:3330
10.Athletic Bilbao2285932:3529
11.Racing Santander2277824:2628
12.Sporting Gijón22901329:4727
13.Getafe CF2268832:3426
14.Real Betis22741129:3025
15.UD Almería22661026:3524
16.Recreativo Huelva22661019:3224
17.CA Osasuna22481023:3020
18.CD Numancia22621426:4520
19.Espanyol Barcelona22391020:3518
20.RCD Mallorca22461222:4018

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (319)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele