Preview Premier League 2015/16: 4. část

07.08.2015, 21:02, aktualizováno 07.08.2015, 21:02
Previews
Zaujalo nás
Už zítra skončí dvouměsíční čekání fanoušků Premier League na sezónu 2015/16. Anglická redakce Eurofotbalu si pro vás proto připravila velké preview, které by každému čtenáři mělo odhalit přednosti a slabiny všech dvaceti celků. Mimo jiné se dozvíte o manažerech, jejich změnách v kádrech a letní přípravě, Chybět nebude ani předpokládaná sestava a prognóza na umístění.

Nejočekávanější část velkého sezónního preview Premier League z dílny Eurofotbalu je tu. Jen necelých sedmnáct hodin před startem nové sezóny si můžete přečíst nejpodstatnější info nejsilnějších týmů nadcházejícího ročníku. Nechybí ani jeden z účastníků letošní Ligy mistrů.

Kdo si však podle anglické redakce našeho portálu odnese vavříny? Obhájí londýnská Chelsea ligový titul nebo po dlouhých letech triumfuje městský rival Arsenal? Anebo se opět po roční pauze dostane ke slovu celek z Manchesteru? Velmi nabitý kádr má po letní pauze i Liverpool, který touží znovu okusit milionářskou soutěž. Premier League už brzy vypukne a všech dvacet týmů hoří odhodláním!

Prognóza a tip na umístění klubu nemusí nutně odrážet názor autora článku.


Liverpool


Přišli: Christian Benteke (Aston Villa), Adam Bogdan (Bolton), Nathaniel Clyne (Southampton), Roberto Firmino (Hoffenheim), Joe Gomez (Charlton), Danny Ings (Burnley), James Milner (Man City).

Odešli: Steven Gerrard (LA Galaxy), Iago Aspas (Sevilla), Raheem Sterling (Manchester City), Rickie Lambert (West Bromwich) Glen Johnson, Brad Jones (oba konec smlouvy).

Výsledky v přípravě:

5 výher, 1 remíza; nejlepší střelci: James Milner, Divock Origi, Adam Lallana (všichni 2 góly)

Thai All Stars - Liverpool 0:4 (Marković, Sakho, Lallana, Origi)
Brisbane Roar - Liverpool 1:2 (Lallana, Milner)
Adelaide United - Liverpool 0:2 (Milner, Ings)
Malaysia XI - Liverpool 1:1 (Ibe)
HJK Helsinki - Liverpool 0:2 (Coutinho, Origi)
Swindon - Liverpool 1:2 (Benteke, Ojo)

Manažer: Brendan Rodgers

Po loňské nepovedené sezóně to měl Brendan Rodgers v Liverpoolu hodně nahnuté. Vedení klubu mu však dalo důvěru a všichni na červeném břehu řeky Mersey věří, že severoirský manažer dokáže zopakovat skvělý ročník 2013/14. Za minulou sezónu mu fanouškové vytýkali nejen špatně utracené peníze za prodej Luíse Suáreze, ale také časté změny formace a nejasnou herní strategii. Příznivce si nezískal ani svým často dosti alibistickým pozápasovým hodnocením.

Stejně jako před rokem i nyní musí Rodgers nahradit klíčového hráče, Raheema Sterlinga. Vyplatí se mu jeho nákupy nyní lépe než loni, kdy příchody Balotelliho, Manquilla nebo Lamberta skončili fiaskem a příliš se nedařilo ani balkánským akvizicím Markovićovi a Lovrenovi? Další špatný ročník si už někdejší manažer Swansea nemůže dovolit.

Přednosti

Liverpoolu po odchodu Suáreze a zranění Sturridge chyběl hráč, který by byl schopen pravidelně střílet góly. To by se teď mohlo změnit. Zanedlouho uzdravený Sturridge i nová posila Benteke patří k vyhlášeným kanonýrům, navíc na šanci čekají také velmi talentovaný Danny Ings, loňská opora Burnley, a Divock Origi, jenž se výborně jevil v přípravě. Ofenziva by měla být hlavní předností Reds, zmiňované forwardy budou hodně vydatně podporovat šikovní Coutinho, Firmino, Ibe či Lallana.

Slabiny

Příznivci klubu z města Beatles už dlouho volají po příchodu kvalitního defenzivního záložníka. Lucas Leiva střídá lepší výkony s horšími, přičemž ty špatné převažují, a jiný klasický zloděj míčů v kádru chybí. Na svůj obvyklý post do středu pole by se mohl vrátit Emre Can, který v uplynulé sezóně při systému na tři stopery nastupoval v obraně. Právě střední obránce je další post, kde by Liverpool potřeboval posílit. K vynikajícímu Škrtelovi jsou k dispozici nejistí Sakho s Lovrenem a čtyřiatřicetiletý Touré.

Oproti špičkovým celkům usilující o titul by pak slabinou Liverpoolu mohl být i manažer Brendan Rodgers. Dvaačtyřicetiletý lodivod se zkušenostmi a taktickou vyzrálostí nemůže rovnat ostříleným stratégům, jako jsou José Mourinho, Louis van Gaal, Arsene Wenger či Manuel Pellegrini, což by se mohlo projevit v klíčových momentech sezóny.

Hráč ke sledování: Christian Benteke

Christian Benteke na sebe upoutal pozornost hned při své premiérové sezóně na Britských ostrovech, kdy v dresu Aston Villy nasázel během 39 startů 23 gólů a okamžitě se dostal do hledáčku velkých klubů. Další dvě sezóny sice byly i vinou zdravotních problémů trochu slabší, nicméně i tak vždy v Premier League překonal hranici deseti branek, což se v minulém ročníku nikomu z Reds nepovedlo.

Fyzicky velice silný, 190 cm vysoký útočník je typickým hrotovým hráčem, který dokáže podržet míč a vyhrávat hlavičkové souboje, jeho největší předností je ale perfektní výběr místa v šestnáctce. K zahození není ani jeho tvrdá střela, což dokázal při svém debutu proti Swindonu, když zpoza vápna vsítil nádherný gól z voleje. Typově je trochu podobný odcházejícímu Lambertovi, oproti němu je však rychlejší a o osm let mladší.

Předpokládaná sestava: Mignolet - Clyne, Škrtel, Sakho, Gomez (Moreno) - Milner, Henderson, Coutinho - Firmino, Benteke, Ibe

Příznivci Liverpoolu doufají, že si Simon Mignolet udrží formu z jarní části sezóny a bude znovu oporou. Krýt záda mu bude nezkušený Maďar Ádám Bogdán, jemuž většina fanoušků příliš nevěří. V defenzivě visí otazník pouze nad postem levého obránce, kde měl zá běžných okolností hrát Alberto Moreno, jenomže osmnáctiletý Joe Gomez odehrál přípravu fantasticky a je možné, že dostane důvěru i v Premier League.

Střed pole by měli ovládat nový kapitán Jordan Henderson a James Milner přicházející z Manchesteru City. Před nimi bude operovat kreativní trio Firmino, Coutinho a Ibe. Na tuto pozici se tlačí také Adam Lallana, přednost však nejspíše dostane nová posila z Hoffenheimu Roberto Firmino a Jordan Ibe, který se výborně prezentoval v přípravných zápasech. O post na hrotu útoku se popere Benteke, Ings, Origi a Daniel Sturridge, jehož zdravotní stav ovšem ještě stále není optimální.

Prognóza: 5. místo

Liverpool sympaticky posílil a mohl by zažít lepší sezónu než loni. Pokud si formu z předešlých působišť přenesou Firmino, Clyne, Benteke nebo Ings, budou Reds bojovat o nejlepší čtyřku až do posledního kola. Nakonec se ale i kvůli viditelným slabinám v defenzivě budou muset spokojit pouze s pátou příčkou zaručující postup do Evropské ligy.

(mko)


Manchester City


Přišli: Raheem Sterling (Liverpool), Fabian Delph (Aston Villa), Patrick Roberts (Fulham).

Odešli: Frank Lampard (New York City), James Milner (Liverpool), Álvaro Negredo (Valencia), John Guidetti (Celta Vigo), Scott Sinclair, Micah Richards (oba Aston Villa), Matija Nastasić (Schalke), Dedryck Boyata (Celtic), Stevan Jovetić (Inter Milán).

Výsledky v přípravě:

3 výhry, 1 remíza, 2 prohry; nejlepší střelec: Raheem Sterling (3 góly)

Adelaide United - Man City 0:2 (Barker, Zuculini)
Melbourne City - Man City 0:1 (Nasri)
AS Řím - Man City 2:2 (4:5 na penalty; Sterling, Iheanacho)
Real Madrid - Man City 4:1 (Touré)
Vietnam - Man City 1:8 (Sterling 2x, Silva 2x, Kolarov 2x, Lopes, Pozo)
Stuttgart - Man City 4:2 (Iheanacho, Džeko)

Manažer: Manuel Pellegrini

Těžko říct, zda je jeho setrvání na lavičce Man City správným krokem. Vedení klubu si brousilo zuby na Jürgena Kloppa, který ovšem hodlá rok odpočívat. A tak musí Manuel Pellegrini pokračovat tam, kde to už loni pěkně skřípalo. 61letý veterán se v progresivního kouče, kterého Citizens tak zoufale potřebují, ze dne na den nebo z roku na rok zkrátka nezmění; pod jeho vedením přijde letos výrazná stagnace.

Přednosti

Tady není o čem; triangl Agüero - Silva - Sterling bude řádit ve velkém stylu. Pokud vydrží zdravotně, nemá Sergio Agüero mezi útočníky v Premier League žádnou konkurenci. Kane s Costou se loni snažili Argentinci vyrovnat, ale ten je výkonnostně i střelecky přeci jen o fous předčil. Jeho rychlost a dynamika je pro obránce noční můrou; a ve spolupráci s dalším fantastickým běžcem Raheemem Sterlingem a bez nadsázky geniálním Davidem Silvou, mohou zneškodnit jakéhokoli soupeře. Ale jak říkám - ve formě a ve zdraví.

Pomocnou ruku v defenzivě bude muset letos konečně natáhnout Joe Hart, jenž pomalu ale jistě dozrává ve velkou osobnost a třeba letos v dubnu a květnu City výrazným způsobem držel. Jeho stabilní forma je klíčem k tomu, aby celek z Manchester držel krok s ostatními rivaly v boji o nejvyšší příčky.

Slabiny

Loni byl nejlepším stoperem týmu Martín Demichelis. Při vší úctě k ostřílenému Argentinci je to alarmující zpráva. Vincent Kompany po předloňské heroické sezóně brutálně sešel dolů s formou, a pokud bude v průměrných výkonech pokračovat, bude mít obrana Citizens veliké problémy. To samé platí i v případě Eliaquima Mangaly, který po přestupu o své astronomické cenovce skutečně nepřesvědčil.

Slabinou by se teoreticky mohl stát i střed zálohy, kde k Fernandovi a Fernandinhovi přišel další fotbalista nedosahující úplné světové třídy - totiž Fabian Delph z Aston Villy. Už loni Yaya Touré připomínal svůj slabší odvar a nedá se očekávat, že by tohle "africké zvíře" dosáhlo zpět na svou mistrovskou formu ze sezóny 2013/14.

Hráč ke sledování: Raheem Sterling

Bezmála padesát milionů liber s anglickým rodokmenem na trávnících ještě nikdy nepobíhalo. Raheem Sterling jistě na tuto cenovku momentálně nedosahuje, jeho věk a obrovský potenciál se však Man City do budoucna zcela jistě může vyplatit. Zázračné dítě z Liverpoolu každopádně nemá čas na pražádnou aklimatizaci, což by Sterling ve svém věku dvaceti let možná potřeboval.

Od počátku angažmá se však anglický reprezentant musí stát jasnou oporou týmu. Už v první předzápasové tiskové konferenci ho spolu s Agüerem, Sterlingem a Tourém označil za ofenzivní tahouny. Jeho největší předností je obrovská rychlost, akcelerace a také souboje 1 na 1, v nichž je právě díky zmíněným schopnostem velkou hrozbou.

Předpokládaná sestava: Hart - Zabaleta, Kompany, Mangala, Clichy (Kolarov) - Touré, Fernandinho - Nasri (Navas), Silva, Sterling - Agüero

Letní příprava Manchesteru City byla dosti problematická vinou absence četné řádky jihoamerických fotbalistů. Pablo Zabaleta, Martín Demichelis, Fernandinho ani Sergio Agüero neodehráli v přátelských zápasech ani minutu. Všichni čtyři by však měli být připraveni už na první pondělní zápas s West Bromwichem.

Pozice brankářské jedničky je jasná, před ním už však menší otazníky jsou. Zabaleta nejspíš Sagnu do příliš důležitých zápasů nepustí, ale situace na druhé straně obrany je složitější. Kolarov odehrál téměř celou přípravu - Clichy se totiž v jejím průběhu zranil a nestihne ani start Premier League. Francouz sice z loňska hájí (u Pellegriniho rotujícího stylu dosti relativní) pozici jedničky, může však o ní přijít. Místo Demichelise se letos počítá spíše s Mangalou - samozřejmě pokud nebude hrát stejně špatně jako loni.

Yaya Touré i přes slabší výkony v minulé sezóně bude mít hlavní roli uprostřed zálohy, kde chtějí sbírat minuty i favorizovaný Fernandinho, Fernando a nováček Delph. Jasná útočná jednička Sergio Agüero bude mít pod sebou podporu Davida Silvy a Raheema Sterlinga; třetím do party bude zpravidla Samir Nasri a Jesus Navas.

Prognóza: 4. místo

Městský rival Manchester United na přestupovém poli řádil, zato Citizens jej zřejmě po rekordním nákupu Raheema Sterlinga zcela prospali. Poměrně velké množství hráčů na pomezí základní sestavy a lavičky je pryč, Yaya Touré je zase o rok starší a pomalejší a do obrany žádná posila nepřišla. Manuel Pellegrini naopak dostal novou smlouvu do léta 2017. Podle mého názoru ji však nebude moci dodržet do konce a vzhledem k neuspokojivým výsledkům bude Chilan odejit někdy po Vánocích. A za rok už bude Agüera a spol. trénovat odpočatý Jürgen Klopp...

(mu)


Manchester United


Přišli: Memphis Depay (Eindhoven), Bastian Schweinsteiger (Bayern Mnichov), Morgan Schneiderlin (Southampton), Matteo Darmian (Turín), Sergio Romero (Sampdoria).

Odešli: Robin van Persie, Nani (oba Fenerbahce), Tom Cleverley (Everton), Ben Amos (Bolton), Tom Thorpe (Rotherham).

Výsledky v přípravě:

3 výhry, 1 prohra; nejlepší střelec: sedm hráčů (všichni 1 gól)

Club América - Man Utd 0:1 (Schneiderlin)
San José Earthquakes - Man Utd 1:3 (Mata, Depay, Pereira)
Barcelona - Man Utd 1:3 (Rooney, Lingard, Januzaj)
Paris Saint-Germain - Man Utd 2:0

Manažer: Louis van Gaal

O jeho povaze, zatvrzelosti nebo tvrdohlavosti si může říkat kdo chce, co chce, po Moyesovi však někdo jako Louis van Gaal k Man Utd přijít musel. Absolutní autorita, neochvějný lídr týmu, osobnost s neutuchající kuráží, proti kterému si hráči nedovolí vystoupit. A když ano, prostě a jednoduše skončí. Žádný hráč není v Manchesteru United víc než trenér, nebo dokonce víc než klub a to poznal i David De Gea, jehož odchod do Realu Madrid je stále reálnější.

Přednosti

Střed zálohy Manchesteru United by měl být skutečnou oporou týmu. Hned čtveřice mužů má bez nejmenších pochyb na to, aby nastupovala v základní sestavě - Herrera či Schneiderlin (ve většině podzimní části) se tak často budou muset spokojit s lavičkou náhradníků. Je nicméně otázka, stálice Michael Carrick sehraje s dvěma posilami, jíž je vedle zmíněného Francouze také superhvězda Bastian Schweinsteiger.

Po gólově hlušších letech se na pozici "lone strikera" vrací Wayne Rooney a jeho staronová role může být velkým příslibem. Anglický forvard by rád zavzpomínal na sezóny 2009/10 a 2011/12, kdy nastřílel 26, respektive 27 ligových branek. Pomoci by mu k tomu měl i Memphis Depay, který podle přípravných zápasů dostane velmi zodpovědnou roli.

Slabiny

Obrana; a to s velkým vykřičníkem. Už loni Van Gaal měl přivést oporu doprostřed zadní řady, místo toho přivedl na hostování Falcaa. A letos? Zase nic. Stopeři United se těší podivuhodné důvěře od svého manažera, který na Jonesovi a Blindovi (!) hodlá stavět. Ano, nejlepší stoper United v minulé sezóně Chris Smalling v přípravě ani jednou nehrál od první minuty a vše nahrává tomu, že Van Gaal sehrával výše zmíněnou dvojici. Představa holandského univerzála coby regulérní stoperské opory v týmu v anglické Premier League je poměrně zajímavá, neřkuli úsměvná.

Ještě větší potíže může mít Manchester United na pozici brankáře, kde po pátečním vyjádření Louise van Gaala patrně nebude nastupovat David De Gea. Red Devils se podle Nizozemce musí poohlédnout po novém gólmanovi. Aktuální a zřejmě i potenciální jednička Sergio Romero přitom nastoupil za poslední dvě sezóny (Monaco, Sampdoria) v ligové základní sestavě pouze jedenáctkrát a jen dvakrát udržel čisté konto.

Hráč ke sledování: Memphis Depay

V pouhých jednadvaceti letech se stal významnou oporou PSV Eindhoven v mistrovském tažení a nejlepším střelcem Eredivisie. Borec s velkým sebevědomím je často srovnáván s Cristianem Ronaldem, s nímž jej pojí řada společného. Depay je velmi rychlý, nesmírně šikovný, a proto i výjimečný v soubojích jeden na jednoho.

Umí zakončovat z různých pozic, a to jak z křídla, tak z centrálnějších míst. V přípravě nastupovat pod Waynem Rooneym, ale v rozestavení 4-3-3 s ním musíme počítat spíše u levé lajny. Jeho oblíbenou kličkou je "Robbenova" finta s navedením míče do středu a dělovým zakončením. Jen z opačné strany. Na druhou stranu je tahle finesa poměrně čitelná.

Předpokládaná sestava: Romero (?) - Darmian, Jones, Blind, Shaw - Schneiderlin (Herrera), Carrick, Schweinsteiger - Mata (Young), Rooney, Depay

David De Gea je dost možná "odstřižen" ze sestavy poté, co jej Louis van Gaal vyřadil z nominace na Tottenham. Spurs bude pravděpodobně čelit Sergio Romero, ale do sezóny chtějí United sehnat ještě jednoho brankáře. Obrana ve výše zmíněném složení hrála pospolu celou přípravu; její konzistenci však dost možná nahlodají první kola - do sestavy by se chtěl vrátit Chris Smalling, jemuž závěr minulé sezóny vyšel na jedničku.

Pokusy Louise van Gaala o systém 4-2-3-1 se v přípravě sešel s rozpačitými výkony a dá se předpokládat, že Man Utd opět obnoví oblíbenou formaci 4-3-3. V těžišti by měli pravidelně nastupovat Michael Carrick a Bastian Schweinsteiger (jenž první kolo nestihne), vedle nich pak o místo bojují další posila Morgan Schneiderlin a Ander Herrera. Vedle jasné útočné jedničky Wayna Rooneyho pak bude hrát nováček Memphis Depay a Juan Mata. Byť mu na záda významně dýchá loňské překvapení Ashley Young.

Prognóza: 3. místo

Kdyby Louis van Gaal nepřivedl dvě hvězdy doprostřed zálohy, ale po jedné do zálohy a na stopera, možná bych Manchester United tipoval ještě výše. Tým dostává vskutku mistrovských obrysů - jenže v konkurenční válce Premier League je potřeba mít dokonale pořešených 11 pozic. Blind na stoperu a Smalling na lavičce není úplně nejlepším základem do boje o titul. A to nemluvíme o tom, že absolutní "držák" a zachránce loňského čtvrtého místa je pravděpodobně na odstřel...

(mu)


Arsenal


Příchody: Petr Čech (Chelsea).

Odchody: Wojciech Szczesny (AS Řím, hostování), Abou Diaby (konec smlouvy), Lucas Podolski (Galatasaray).

Výsledky v přípravě (a Community Shieldu):

5 výher; nejlepší střelec: Chuba Akpom (3 góly)

Singapore XI - Arsenal 0:4 (3x Akpom, Wilshere) Everton - Arsenal 1:3 (Walcott, Cazorla, Özil) Lyon - Arsenal 0:6 (Giroud, Oxlade-Chamberlain, Iwobi, Ramsey, Özil, Cazorla) Arsenal - Wolfsburg 1:0 (Walcott) Chelsea - Arsenal 0:1 (Oxlade-Chamberlain)

Manažer: Arsène Wenger

Nikdo ze zbylých manažerů Premier league nepůsobí ve svém klubu ani z poloviny tak dlouho, jako je Arsene Wenger spjat s Arsenalem. Přesto jde svým způsobem pro Wengera o průlomovou sezonu, neboť takto ambiciózní tým neměl snad od sezony 04/05. V posledních letech spolu s nárůstem příjmů se Wenger proměnil z vysmívané "držgrešle" v pohotového lovce na přestupovém trhu, jenž se nebojí sáhnout hluboko do kapsy i za cenu toho, že drahým nákupem prvotřídního hráče zmaří vývoj doposud piplaných talentů. Nejčerstvěji se o tom mohl přesvědčit Wojciech Szczesny, jehož příchod Petra Čecha odsunul až na hostování do římského AS, odkud již zpět dost možná nebude návratu. Wenger to s útokem na trofeje jednoduše opravdu myslí vážně.

Přednosti

Nabitá ofenzíva. A to jak po kvalitativní, tak kvantitativní stránce. Wenger má nyní v záloze i útoku tolik možných variant, že v uvozovkách může mávnout rukou i nad čerstvým zraněním Jacka Wilsherea.

Na pravé křídlo se mu tlačí hladový Oxlade-Chamberlain spolu s Walcottem, ve středu pole si konkuruje dvojice Cazorla-Ramsey, která se loni předháněla v otázce důležitosti pro tým, Welbeck s Giroudem nabízí obdobné, a přece odlišné služby na hrotu útoku. Hvězdní Mesut Özil s Alexisem Sánchezem potom mají svá místa takřka jistá.

Nečekanou a takřka bez varování vyklíčenou silnou stránkou Arsenalu se loni ukázalo být ještě obsazení pozic obou krajních beků. Ofenzivně laděný Héctor Bellerín se na místě zraněného Francouze Debuchyho zařadil mezi nejzářivější komety sezony, zatímco na druhé straně ho většinou perfektně vyvažoval opatrnější a nesmírně konzistentní Nacho Monreal.

Slabiny

Při poukazování na herní nedostatky Oliviera Girouda se často přehání. Faktem je, že jeho schopnost podržet i narazit balon je pro toto Wengerovo mužstvo naprosto zásadní, a taky že 30 gólů napříč dvěma posledními ročníky není žádná tragédie; to spíš ještě s přihlédnutím k loňskému zranění zcela adekvátní vizitka.

Jenže zároveň nelze ignorovat ani skutečnost, že francouzský útočník je poněkud labilní postavou, na kterou by jeden nerad plně spoléhal. Nic to nemůže dokumentovat lépe než jeho sedmizápasová šňůra bez gólů na konci uplynulé sezony, která nikoliv náhodou následovala kritická slova Thierryho Henryho, který je toho názoru, že by si Arsenal mohl a měl přát lepšího hrotového útočníka číslo 1. Může jím snad letos být doposud neefektivní Danny Welbeck či křídelník Theo Walcott...?

Dalším otazníkem je dále klíčový post štítového záložníka. Francis Coquelin loni vyletěl zničehonic a těžko říct, zda skvělé jaro dovede zopakovat i ve větším. Tandem Arteta-Flamini je potom evidentně za zenitem.

Hráč ke sledování: Alex Oxlade-Chamberlain

Vybrat ze soudržného týmu Gunners jedinou individualitu je nezáviděníhodný úkol. Průlom letos mohou zaznamenat kupříkladu zraněními sužovaní Wilshere s Walcottem, nemluvě o výtečných Ramseym s Cazorlou. Zraky všech se budou také upírat na loňskou kometu Francise Coquelina, stejně jako na Mesuta Özila, jenž vůbec poprvé s klubem absolvoval plnohodnotnou letní přípravu a zdá se být plně připraven ukázat svůj doposud nenaplněný potenciál. Přesto všechno však věnujme pozornost hladovému mladíčkovi číhajícímu ze závětří, oblíbenému "Oxovi".

Jednadvacetiletý rychlonohý záložník si již loni proklestil cestu k pravidelnému základu, o nějž jej připravilo až zranění. V letošní přípravě již znovu sršel aktivitou a nadšením jak na hřišti, tak mimo něj, a k ideálu ofenzivního hráče světových kvalit mu schází snad jen spolehlivější zakončení. Pokud si někdo v konkurenci daleko provařenějších či lépe placených hráčů zaslouží pozornost, je to právě Alex Oxlade-Chamberlain.

Předpokládaná sestava: Čech - Bellerín (Debuchy), Mertesacker, Koscielny, Monreal - Coquelin, Ramsey (Cazorla) - Oxlade-Chamberlain (Walcott), Özil, Alexis - Giroud (Walcott)

Dokud na Arsenal nepadne z minulých let již proslulá epidemie zraněných, čeká Wengera kolo co kolo náročné rozhodování, koho kam nasadit. Vytlačí Ramsey ze základu Cazorlu? Vytlačí Walcott na hrotu Girouda? A co bude s Oxlade-Chamberlainem, Wilsherem či zcela opomenutým Welbeckem? Na šířku kádru se letos Gunners vymlouvat opravdu nemohou.

Prognóza: 2. místo

Bezprostředně po druhém zisku FA Cupu v řadě hráči Arsenalu hlásili, že nyní již cílí na metu nejvyšší, tedy ligový titul. Tuto rétoriku si uchovávají dodnes, a proč by také ne? Mourinhovy třetí sezony jsou doposud takřka neprobádané teritorium, Manchester City se zdá být jen stínem úspěšných let minulých a jeho městský kolega United pro změnu prochází velkou proměnou, kterou nemusí být snadné od samého startu sezony ukočírovat. Arsenal je naopak nejsilnější za dlouhé roky. Již neprodává své přední hráče, ba naopak umně posiluje. Díky dvěma trofejím má již potřebné sebevědomí i zkušenosti a co do počtu hráčů konečně disponuje vyrovnanou soupiskou na všech postech. Připočtěte k tomu suverénní přípravu se skalpy Evertonu, Lyonu, Wolfsburgu a Chelsea s celkovým skóre 11:1 a máte k dispozici sebevědomý tým, hladový po úspěchu.

Otázkou ovšem zůstává, zda Francis Coquelin zopakuje výtečné loňské výkony, a pokud ne, zda jej dokáže zastat stárnoucí Mikel Arteta. Druhým palčivým problémem je absence prvotřídního útočníka. Úděl bohaté střelby branek tak leží na všech hráčích ofenzivy, kteří se o góly musí rovnoměrně podělit. Bude to nakonec stačit?

(mka), (td)


Chelsea


Přišli: Asmir Begović (Stoke), Radamel Falcao (Monaco, hostování), Kenedy (Fluminense).

Odešli: Petr Čech (Arsenal), Filipe Luís (Atlético Madrid), Didier Drogba (konec smlouvy), Andreas Christensen (Mönchengladbach, hostování), Mohamed Salah (AS Řím, hostování), Dominic Solanke, Isaiah Brown (oba Vitesse, hostování).

Výsledky v přípravě (a Community Shieldu):

2 remízy, 3 prohry; nejlepší střelec: Eden Hazard (2 góly)

New York Red Bulls - Chelsea 4:2 (Rémy, Hazard)
Paris Saint-Germain - Chelsea 1:1 (5:6 na penalty; Moses)
Barcelona - Chelsea 2:2 (2:4 na penalty; Hazard, Cahill)
CS: Arsenal - Chelsea 1:0
Chelsea - Fiorentina 0:1

Manažer: José Mourihno

Dřív platilo, že jej půlka fotbalového světa nenáviděla a druhá půlka milovala či obdivovala. Dnes je rozhodně plnější negativní miska, v oblibě mají Mourinha ve větší míře už jen fanoušci Chelsea, a i mezi nimi se najde řada odpůrců. Hlavní důvody? Čím dál větší Portugalcova nevraživost vůči kritice nebo špatná schopnost reagovat, když mu nevychází předem vytvořený taktický plán.

Nutno však podotknout, že se to stává minimálně. José Mourinho je mistrem podrobné taktiky, dokáže dokonale eliminovat soupeřovy silné stránky; byť je to občas na úkor krásy hry. Už jeho aura nicméně dělá z Chelsea silnější celek, Portugalec má velkou autoritu v kabině i na hřišti, což je také nezanedbatelné plus, které drží tým na správných kolejích. A nově držet má až do léta 2019!

Přednosti

Těžko narazit na jednu či dvě nejsilnější stránky týmu, který si Mourinho přes rok piplal k obrazu svému. Chelsea má nejsilnější obranu v lize, díky Ivanovićovi, Terrymu a Cahillovi (či Zoumovi) je nepřekonatelná ve vzdušných prostorech. Ivanović i Azpilicueta jsou navíc schopni přečíslovat soupeře i v ofenzivě. Po slušné (byť místy rozpačité) úvodní sezóně by se suverénní oporou měl stát i gólman Thibaut Courtois.

Další předností je rozhodně střed zálohy, který díky Matićovi a Fábregasovi nemá slabinu. Síla, čtení hry, její tvorba i precizní technika. Nic nechybí. Díky Willianovi, který rád bleskově přenáší hru s míčem na kopačkách až k brance soupeře, navíc vznikne spojka mezi zálohou a útokem. Dále je tu samozřejmě Eden Hazard, který už mnohokrát prokázal, že i když se celému mužstvu nedaří, je schopen sám rozhodnout o výhře svého týmu.

Nezanedbatelnou výhodou Chelsea oproti zbytku ligy je pozice manažera. Velkému množství fotbalových fanoušků José Mourinho "nevoní", ať už pro svoje vyjadřování či pasivní styl hry proti silným soupeřům. Jedno se však muži na lavičce Blues upřít nedá - na každého protivníka je dokonale připraven a takřka vždy ušije taktiku tak, aby eliminoval jeho přednosti. V tom je naprosto výjimečný.

Slabiny

Jediným slabým místem sestavy Chelsea je pozice pravého křídla, a to ještě za předpokladu, že se Willian stáhne pod útočníka a na lajně nastoupí Ramires, Moses, Traoré nebo někdo úplně jiný. Minulou sezónu pak Chelsea na jaře oslabila vinou poklesu formy Fábregase a Oscara. Většina neduhů Blues je čistě na hypotetické úrovni; není však vyloučeno, že k nim dojde.

Příprava odhalila kolísavou formu Branislava Ivanoviće, který v jednatřiceti letech možná začíná pomalu ztrácet na rychlosti. Tento problém by mohl postihnout i o tři roky staršího Johna Terryho, v jehož případě se úplně nedá očekávat fenomenální forma z loňského roku. Trable může mít Chelsea i v útoku, jelikož Diego Costa dlouhodobě laboruje se zraněním.

Hráč ke sledování: Willian

Pochopitelně se nabízí mnohem větší hvězdy, jejichž (ne)hvězdné výkony mohou být pro Chelsea určující. Fenomenální Hazard, stárnoucí Terry nebo podzimový Fábregas. Oči veřejnosti by však jednoznačně měly být upřeny rovněž (a možná i přednostně) na brazilského ofenzivního záložníka, který má potenciál stát se letos regulérní kometou Premier League.

Willian je dokonalým prototypem "Mourinhovského střihu". Je nesmírně poctivý, dokonale zvládá defenzivní úlohy - i jeho práce na pravém křídle stojí za minimem šancí, jež si protivníci vytvoří. V dubnu a květnu však předvedl, jak nepostradatelnou postavou pro Chelsea je. Snad mu aklimatizace trvala trochu déle; tak nebo jinak byl Brazilec v závěru ročníku zjevením, nejlepším hráčem mužstva (s Terrym) - prospěl mu také přesun doprostřed zálohy. Když se chopí míče v hloubi pole a vyrazí vpřed, není možné ho zastavit. Famózní driblér a technik, připravit jej o míč je takřka nereálné.

Předpokládaná sestava: Courtois - Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta - Fábregas, Matić - Willian, Oscar, Hazard - Diego Costa

Defenzíva se minimálně v prvních kolech rozhodně nezmění; proč taky. Chelsea loni vyhrála ligu především díky precizní hře celé obranné čtyřky. V přípravě však byly znát určité výkyvy ve výkonnosti - hlavně Ivanović s Terrym chvílemi nestačili rychlostně. Na šanci proto čeká univerzální Kurt Zouma, jenž i letos bude při náročném programu dostávat nespočet příležitostí. Možné také je, že pravděpodobná posila z Augsburgu Baba Rahman pro sebe uzurpuje post levého beka a Azpilicueta se přesune napravo.

Ani prostředek zálohy s Matićem a Fábregasem nestojí za žádné podrobné vysvětlování, vždyť výkony obou fotbalistů (minimálně na podzim) byly naprosto špičkové. Drobné starosti bude mít Mourinho v ofenzivě. Willian v přípravě na "svém" pravém křídle prakticky nehrál, stejně jako na konci minulé sezóny ho Portugalec zkoušel na pozici desítky i hlouběji uprostřed pole. Proti těžším soupeřům (viz Community Shield s Arsenalem) proto můžeme očekávat na podhrotu právě jeho, zatímco křídlo obsadí defenzivnější Ramires, nebo Victor Moses, jenž se v přípravě jevil opravdu velmi pozitivně.

Jedničkou v útoku bude opět Diego Costa; jak Loïc Rémy (který občas bude hrát i z křídla), tak Falcao ovšem v přípravě zaujali a při dobré střelecké formě mohou naturalizovaného Španěla klidně vytlačit ze sestavy. Costu navíc u dlouhou dobu provází potíže se zadním stehenním svalem.

Prognóza: 1. místo

Obhájce loňského titulu nepřišel o jedinou oporu základní sestavy; má ve svém kádru nejlepšího hráče Premier League, nejlepší obranu a pravděpodobně i nejlepší střed zálohy v lize. Konkurence se oproti minulé sezóně nepatrně zvýšila, především Arsenal letos konečně vypadá na reálný boj o zlato. Velký progres v přestupovém okně učinil i Manchester United, jemuž však k absolutní špičce stále schází světová třída na pozici stopera. Přesto přese všechno je největším favoritem na zisk titulu (a tedy i obhajobu) londýnská Chelsea, k čemuž ji předurčuje i postava geniálního (byť často otravného a neurvalého) stratéga Josého Mourinha.

(mu)

Autor: Marek Ustohal, Martin Kantor, Michal Kovalčík, Tomáš Daníček

Komentáře (403)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele