Preview Premier League 2015/16: 3. část

05.08.2015, 22:52
Previews
Zaujalo nás
Už za tři dny skončí dvouměsíční čekání fanoušků Premier League na sezónu 2015/16. Anglická redakce Eurofotbalu si pro vás proto připravila velké preview, které by každému čtenáři mělo odhalit přednosti a slabiny všech dvaceti celků. Mimo jiné se dozvíte o manažerech, jejich změnách v kádrech a letní přípravě, Chybět nebude ani předpokládaná sestava a prognóza na umístění.

Ve třetí části velkého sezónního preview nejvyšší anglické soutěže se již dostáváme k celkům, které zasáhnou do boje o nejvyšší příčky. Poradí si Southampton s náročnějším programem souvisejícím s účastí v Evropské lize? Pomůže naopak absence druhé nejprestižnější evropské soutěže Evertonu k lepšímu umístění v Premier League? A co Tottenham, jehož jediným útočníkem a patrně i nejlepším hráčem je mladičký Harry Kane?



Prognóza a tip na umístění klubu nemusí nutně odrážet názor autora článku.


Southampton


Přišli: Jordy Clasie (Feyenoord), Juanmi (Málaga), Cedric Soares (Sporting), Steven Caulker (QPR, hostování), Maarten Stekelenburg (Fulham, hostování), Cuco Martina (Twente).

Odešli: Morgan Schneiderlin (Manchester United), Nathaniel Clyne (Liverpool), Artur Boruc (Bournemouth), Dani Osvaldo (konec smlouvy).

Výsledky v přípravě (a v Evropské lize)

5 výher, 1 remíza, 3 prohry; nejlepší střelec: Jay Rodriguez, Graziano Pellé (oba 6 gólů)

RB Leipzig - Southampton 5:4 (Rodriguez 2x, Juanmi, Soares) Valencia - Southampton 1:0 Red Bull Salzburg - Southampton 2:0 Southampton - Brighton & Hove Albion 1:0 (McQueen) Groningen - Southampton 0:3 (Fonte, Mané, Pellé) Quick ’20 - Southampton 0:10 (Rodriguez 3x, Pellé 3x, Davis 2x, Juanmi, Turnbull) Feyenoord - Southampton 0:3 (Pellé, Tadić, Long) EL: Southamtpon - Vitesse Arnhem 3:0 (Pellé, Yoshida, Juanmi) Southampton - Espanyol 1:1 (Rodriguez) EL: Vitesse Arnhem - Southampton (6. srpna, 20:00)

Manažer: Ronald Koeman

Jeho schopnost vypořádat se v exodem hvězd ze základní sestavy loni fascinovala celou Anglii. Letos přišel o menší množství opor, ale opět jej čeká těžká úloha. O to těžší, že Southampton čeká náročná mise v Evropské lize. Samozřejmě pokud postoupí přes Vitesse a zvládne play-off. Loni jeho tým exceloval v defenzivní hře, Koeman však umí ordinovat i ofenzivní hru, což mu systém 4-3-3 umožňuje.

Přednosti

Southampton bude letos velká neznámá. Loni takřka dokonalá obrana se rozpadla a Southampton najednou možná bude muset spoléhat na ofenzivu. Ta oproti defenzivě zůstala pohromadě, navíc získala velmi dobrou posilu v podobě Jaye Rodrigueze, který se po téměř roce a půl konečně vrací do hry. Velmi zajímavou alternativu nabízí taky posila z Málagy Juanmi.

Slabiny

Loni patřila pozice brankáře spolu s defenzivou k největším přednostem Southamptonu, letos je však situace jiná. Forster propásne zřejmě celou sezónu, nový brankář Maarten Stekelenburg přitom v brance Fulhamu často předvedl nevídanou minelu, což (předpokládám) ukáže i při návratu na elitní scénu. Návrat do formy, jakou měl v době světového šampionátu 2010, by nicméně pro Saints znamenal obrovský boost.

Stejně tak "jižané" oslabili i v dalších řadách. Toby Alderweireld je pryč, Nathaniel Clyne taktéž, stejně jako Morgan Schneiderlin. Steven Caulker, Cédric Soares a Jordy Clasie při vší úctě nabízí jen částečnou náhradu. V přípravě (a Evropské lize) sice Southampton inkasoval v posledních šesti zápasech jen jednou, ostrý anglický start však jejich připravenost ukáže podrobněji.

Hráč ke sledování: Jay Rodriguez

Rok, čtyři měsíce a čtyři dny. Tak dlouho bude v době výkopu prvního utkání nové sezóny trvat absence Jaye Rodrigueze v soutěžním utkání. Jeden z nejlepších ofenzivních hráčů sezóny 2013/14 propásl celý minulý ročník a nyní je konečně připraven a nabuzen na další ligové minuty. Dle svých slov je dokonce rychlejší a silnější.

Čerstvě 26letý ofenzivní záložník si nejvíce libuje na křídle, kde může využít svoji rychlost a přímočarost. Obrovsky silný je i v okolí šestnáctky a v jejím vnitřku, pyšní se perfektním zakončením. U Saints má na tomto postu velkou konkurenci, zápas od zápasu by však měl dostávat více a více šancí. Má potenciál být jedním z hlavních tahounů týmu v anglických soutěžích i v Evropské lize.

Předpokládaná sestava: Stekelenburg - Soares, Fonte, Caulker, Bertrand (Targett) - Clasie, Wanyama, Davis - Mané, Pellé, Tadić (Rodriguez).

Fraser Forster si v březnu vážně poranil koleno a předpokládaná absence sahala od devíti k dvanácti měsícům. Nejčernější odhady však nyní hovoří o tom, že anglický gólman bude fit až příští sezónu. V brance tak dostane od úvodu šanci Maarten Stekelenburg, který přišel na hostování z Fulhamu. Před ním taktéž nezůstane kámen na kameni - rošády Clyne/Soares a Alderweireld/Caulker doplní zraněný Ryan Bertrand, jenž první kolo, dvě taktéž propásne.

Ani ofenzivní část sestavy nezůstane oproti loňsku beze změny - Schneiderlin je fuč, naopak Jordy Clasie zaujme jeho místo. Vedle něj v přípravě nastupovali především Steven Davis a Victor Wanyama - myslím však, že je otázkou času, kdy místo prvního jmenovaného začne nastupovat Juanmi (využívaný v přípravě vskutku jako nejofenzivnější ze středních záložníků) či James Ward-Prowse. Velký otazník vyvstává na křídlech, kde kromě Saida Maného a Dušana Tadiće čekají na šanci především Jay Rodriguez a Shane Long.

Prognóza: 10. místo

Southampton jako jeden z mála celků v Premier League neposílil, ale naopak oslabil. Odchody Morgana Schneiderlina a Nathaniela Clynea byly zalepeny podobným způsobem, jako to Saints dělali minulé léto; tehdy to sice vyšlo, ale letos budou ztráty citelnější - především Jordy Clasie zatím nepůsobí jako rovnocenná náhrada. Koemanovi svěřenci taktéž doplatí na účast v Evropské lize, která nezkušeným celkům rok co rok ubírá síly a pravidelně jim zhoršuje ligové umístění.

(mu)


Crystal Palace


Přišli: Yohan Cabaye (Paris Saint-Germain), Connor Wickham (Sunderland), Patrick Bamford (Chelsea, hostování), Alex McCarthy (Queens Park Rangers), Bakary Sako (Wolverhampton).

Odešli: Shola Ameobi, Jerome Thomas (oba konec smlouvy).

Výsledky v přípravě

3 výhry, 1 remíza, 3 prohry; nejlepší střelec Dwight Gayle (4 góly)

Barnet - Crystal Palace 3:5 (Gayle 3x, Allassani, Campbell)
Union Berlin - Crystal Palace 2:0
Supersport United - Crystal Palace 0:4 (Jedinak, Lee, Mutch, Campbell)
Sporting Lisabon - Crystal Palace 2:0
Bromley - Crystal Palace 0:6 (Bamford 3x, Gayle, Zaha, Kaikai)
Fulham - Crystal Palace 1:1 (Souaré)
Dagenham & Redbridge - Crystal Palace 1:0

Manažer: Alan Pardew

Jeho loňský příběh byl zkrátka kouzelný. Coby druhý nejdéle sloužící manažer z tehdy aktivních manažerů Premier League byl jednou nohou vyhozený z Newcasltu - musel žít ve velké nelibosti fanoušků. I jejich vrtkavou přízeň si nakonec zlepšenými výsledky vybojoval zpátky, jenže zvolil návrat do někdejšího působiště v Crystal Palace. Eagles šli pod jeho vedením rapidně nahoru, zatímco Magpies málem opustili elitu. Jeho první kompletní sezónu ve staronovém angažmá bude jistě zajímavé sledovat

Přednosti

Střed zálohy. Jednoznačně. Mile Jedinak patří k vůbec nejlepším defenzivním záložníkům celé Premier League - a teď k sobě dostal dokonalého tvořivého středopolaře, jenž umí góly jak střílet, tak je prvotřídně připravovat. Yohan Cabaye by zastával významnou roli snad v každém týmu v Premier League, snad s výjimkou Arsenalu. James McArthur celý střed ještě více vyztuží.

Stejně jako loni - předností Crystal Palace by měla být taky ofenzivní záloha. Křídelníci Wilfried Zaha, Jason Puncheon a Yannick Bolasie byli v minulé sezóně tak výborní, že je Alan Pardew mnohdy stavěl všechny tři; jednoho v roli podhrotového hráče. Další do party je Korejec Lee. Pokud si tito muži porozumí s útočníkem (ať už to bude Bamford, Wickham, Murray, nebo někdo jiný), budou hrozbou úplně pro každého v lize.

Slabiny

Může se stát, že ani jeden z útočníků se nestane střeleckou oporou, pak by právě tento post mohl být skutečnou slabinou. Jinak ale žádnou nekvalitně obsazenou pozici v sestavě Crystal Palace nalézt nelze. Obrana je zkušená, byť stoperské dvojici by mohla chybět rychlost. Záleží také na tom, kdy se stihne vyléčit gólman Julian Speroni.

Hráč ke sledování: Yohan Cabaye

V Newcastlu byl zjevením, dva a půl roku patřil k nejzajímavějším fotbalistům v Anglii. Předloni na podzim hrál tak dobře, že si jej vyhlédlo Paris Saint-Germain, kde se však nedokázal prosadit naplno. Spekulovalo se o jeho návratu do Newcastlu nebo do klubu s ambicemi hrát Ligu mistrů. Nakonec si Francouz překvapivě vybral obnovenou spolupráci s Alanem Pardewem a rozhodně se máme na co těšit. Brilantní technik a střelec ze středních i bližších vzdáleností nás ostatně o svých nesporných kvalitách už přesvědčil.

Předpokládaná sestava: Speroni - Ward, Dann, Delaney, Souaré - Jedinak, McArthur - Zaha (Lee, Puncheon), Cabaye, Bolasie - Murray (Wickham, Bamford)

Julian Speroni se zranil a patrně o první kola Premier League přijde. Stále však zůstává jedničkou mezi třemi tyčemi, kterou by měl zhruba do konce srpna zastoupit Wayne Hennessey. Obrana by měla v předpokládaném složení odehrát většinu sezóny, o místo se z náhradníků hlásí krajní bek Martin Kelly a stoper Brede Hangeland.

Proti silným soupeřům by Jedinak s McArthurem měli zaujímat střed zálohy a před nimi bude tvořit hru Yohan Cabaye. Obrovská konkurence je na křídlech a v útoku. Krajní pozice budou zaujímat Wilfried Zaha, Yannick Bolasie, Jason Puncheon a Lee, přičemž největší hvězda Bolasie zřejmě vinou stehenního svalu propásne úvod sezóny. V útoku se pak vytvořila velká tlačenice díky příchodu Connora Wickhama a Patricka Bamforda. Další hráči, kteří by rádi ukořistili pár minut, jsou Fraizer Campbell, Dwight Gayle, Marouane Chamakh a především Glenn Murray. Jeden nebo dva z nich však zřejmě do konce sezóny klub budou muset opustit.

Prognóza: 9. místo

Pro Crystal Palace by mohla být letošní sezóna přelomovou. Vynikající počínání na přestupovém trhu udělalo z Eagles regulérního kandidáta na boj o poháry, kde však možná budou ztrácet vinou slabší obrany. V záložní řadě však mají fantastické hráče, od Jedinaka, přes Cabayeho až třeba po Bolasieho. Otazník, jenž může rozhodnout o úspěchu i neúspěchu, je pozice hrotového útočníka, který se musí z přítomných forvardů teprve vykrystalizovat.

(mu)


Tottenham Hotspur


Přišli: Kieran Trippier (Burnley), Toby Alderweireld (Atlético Madrid), Kevin Wimmer (Cologne).

Odešli: Benjamin Stambouli (PSG), Vlad Chiriches (Neapol), Paulinho (Guangzhou Evergrande), Etienne Capoue (Watford), Younes Kaboul (Sunderland).

Výsledky v přípravě

3 výhry, 2 prohry; nejlepší střelec: Harry Kane (4 góly)

Malaysian XI - Tottenham 1:2 (Kane 2x)
Sydney FC - Tottenham 0:1 (Kane)
MLS All-Stars - Tottenham 2:1 (Kane)
Real Madrid - Tottenham 2:0
AC Milán - Tottenham 0:2 (Chadli, Carroll)

Manažer: Mauricio Pochettino

Loňský příchozí ze Southamptonu má za sebou nevýrazný start, ve kterém pouze vyrovnal výsledky svých předchůdců, jež byly ostatně také příčinou jejich vyhazovu. Pokud se Tottenham má znovu dostat do vytoužené Top 4 a kvalifikovat do Ligy mistrů, potřebuje předčit alespoň dva finančně movitější kluby, a právě proto je Pochettinův úkol tak těžký - konkurence je jednoduše ohromná.

Dobrou zprávou pro Spurs je, že jejich nynější manažer preferuje nově nastolenou opatrnější přestupovou politiku a namísto záplavy nákupů (za poslední dekádu již Tottenhamem prošlo více než dvě stě hráčů) s vesměs nedokonalými výsledky se soustředí na herní systém a taktickou vyspělost. Defenzivní trable z minulého roku mají vyřešit citlivě vybrané dvě nové akvizice, zatímco na dalších pozicích je na místní poměry až nečekaný klid.

Přednosti

Hugo Lloris v bráně je jistotou, Christian Eriksen bude i letos patřit k oporám. Tottenham navíc konečně vyztužil střed obrany, kde snad nebude muset střídat složení ob zápas.

Slabiny

Střed zálohy ve složení Mason - Bentaleb rozhodně není světovou extratřídou a v konkurenci Premier League rozhodně na boj o nejvyšší příčky nestačí. Potíž je momentálně i v tom, že k Harrymu Kaneovi nemá Pochettino žádnou náhradu. A i když ji přivede; unese mladý forvard roli absolutní opory týmu?

Hráč ke sledování: Harry Kane

Je samozřejmě možné, ba pravděpodobné, že do konce přestupového období ještě Spurs někoho přivedou, ovšem momentální situace nasvědčuje tomu, že jejich střelecké úspěchy rostou a padají s výkony Harryho Kanea. Mladý anglický reprezentant loni do sezony vlétl jako kometa, ovšem letos se bude muset vypořádat se zcela novou rolí spasitele.

Očekávání jsou totiž na držitele ceny pro nejlepšího mladého hráče Premier league patřičně vysoká, mnohem vyšší než loni. Pro jednadvacetiletého Kanea to každopádně nebude nic lehkého, aby jakožto nejlepší klubový střelec i letos útočil na korunu krále střelců celé ligové soutěže. Tím spíše, pokud mu klub neposkytne vhodnou náhradu, aby nemusel odehrát každý jednotlivý zápas včetně Evropské ligy.

Předpokládaná sestava: Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Bentaleb, Mason - Lamela, Eriksen, Chadli - Kane

Na pohled slibně vyhlížející jedenáctku sráží pouze nedostatek kvalitních alternativ do středu zálohy a zmiňovaného útoku. Zpola nově vytvořená obrana si nejspíš také bude vyžadovat chvíli na sehrání a neprospívá tomu ani zranění Huga Llorise, jenž si s letošními posilami nezahrál v jediném přátelském zápase. Jako téměř každý rok se tak Tottenham bude muset popasovat s kombinací čtvrtečních utkání v pohárové Evropě a víkendových mačů v Anglii a s tím související rotací.

Prognóza: 8. místo

Spurs letos představují jednu z největších neznámých. Podivně zvolená příprava výsledkově neslavila pražádný úspěch a odehrát své poslední střetnutí až ve středu večer v Mnichově před víkendovým ostrým zápasem na Old Trafford se jeví přinejmenším kuriózně. Pokud se opravdu podaří prodat nechtěné útočníky Adebayora se Soldadem, musí dorazit nová alternativa, aby pomohla Kaneovi s jeho monstrózním nákladem tlaku na střelbu gólů. Právě podle míry uchycení útočné posily a zkonsolidování obrany se dost možná bude odvíjet úspěch, či neúspěch Kohoutů v celé sezoně.

Kolem Spurs je jednoduše až příliš mnoho otazníků, místo nichž si odpovědi zasadíme až v příštích měsících. Když si vše sedne, boj o top 4 vypadá zcela uvěřitelně. V opačném případě však hrozí i nedosažení na Evropskou ligu.

(mka)


Swansea City


Přišli: André Ayew (Marseille), Franck Tabanou (Saint-Étienne), Éder (Braga), Kristoffer Nordfelt (Heerenveen), Oliver McBurnie (Bradford).

Odešli: Jazz Richards (Fulham), Alan Tate (konec smlouvy), Gerhard Tremmel (konec smlouvy), Kenji Gorre (ADO Den Haag, hostování)

Výsledky v přípravě:

1 výhra, 4 remízy; nejlepší střelci: pět různých hráčů (1 gól)

Swansea - Mönchengladbach 1:1 (Grimes);
Mnichov 1860 - Swansea 1:2 (Cork, Gomis);
Reading - Swansea 1:1 (Bartley);
Nottingham Forest - Swansea 1:1 (Ayew);
Swansea - Deportivo La Coruňa 0:0.

Manažer: Garry Monk

Někdejší obránce Swansea, který má patrně ve svých 36 letech pořád blíže na hřiště než na trenérskou lavici, se na prostoru uplynulých 12 měsíců ukázal být učiněným zjevením mezi manažery Premier League. V dobrém slova smyslu. Jeho důraz na fyzickou kondici a týmovou spolupráci vynesl Labutím nejlepší prvoligové umístění od Toshackových 80. let, což samo o sobě vypovídá o Monkových schopnostech ažaž.

Rodák z anglického Bedfordu toho ovšem ve Walesu dokázal ještě více. Symbolický význam skutečnosti, že se jako vůbec první manažer Swansea v celé éře Premier League párkrát rozhodl odchýlit od osvědčeného rozestavení 4-2-3-1, vskutku nelze dost dobře přecenit. Stejně jako fakt, že se jeho taktický plán čte mnohem hůře než ten Rodgersův i Laudrupův, a že jeho Swansea daleko efektivněji napadá i zakončuje. Nový tříletý kontrakt si zelenáč Garry Monk jednoduše nemohl zasloužit víc.

Přednosti:

Nevyzpytatelnost ofenzivní vozby, co se gólové potence týče, anebo jak to běžně pojmenovávají v anglofonních zemích - 'secondary scoring'.

Za Labutě zkrátka může udeřit kdokoliv a kdykoliv, ať už je to Gylfi Sigurdsson z přímého kopu či ranou z dálky, Jonjo Shelvey skrze vlastní pumelice, Ki Sung-yueng z nenadálého výletu kupředu, potažmo jeden z hbitých křídelníků... těch variant je nepočítané množství, a s příchodem Andrého Ayewa, který především v ghanské reprezentaci dlouhodobě osvědčuje čich na důležité góly, jich je letos na papíře ještě víc.

Korejec Ki si loni stanovil kariérní maximum v nastřílených ligových brankách, přičemž Sigurdsson si alespoň vyrovnal to své anglické. Takové výsledky jsou dány mimo jiné tím, že Swans zpravidla útočí jako jeden muž, ve velkých počtech. Všichni se dobře doplňují a záložníci při presinku vyhrávají mnoho balonů v zajímavých výchozích pozicích.

Slabiny:

Absence v Premier League (!) ostříleného kanonýra. Garry Monk od svého hrotového útočníka tradičně požaduje kvanta černé práce a vzdušnou sílu, což nabízí jak Bafetimbi Gomis, tak nově koupený Portugalec Éder, ovšem hmatatelnou a hlavně osvědčenou gólovou hrozbu neztělesňuje ani jeden z nich. A ta se v bojích o poháry hodí vždy.

Ex-lyonský Gomis se po odchodu Wilfrieda Bonyho a chvilce zvykání na úlohu hlavního forvarda přeci jen slušně chytil, nicméně jako útočník, který v osmi po sobě jdoucích ročnících Ligue 1 (!!) dosáhl na 10gólovou hranici, zrovna nevypadal - pokles v produkci střeleckých pokusů byl v jeho přítomnosti patrný až zarážejícím způsobem.

Typologicky velice podobný Éder byl potom v dresu Bragy mezi zářím 2012 a únorem 2013 zcela nezastavitelný, následné těžké zranění ho však dramaticky vykolejilo a z mizerného mistrovství světa se v uplynulé sezoně sbíral jen rozpačitě.

Hráč ke sledování: André Ayew

Když Garry Monk letos na jaře laškoval s diamantovým rozestavením, Wayne Routledge vedle Bafetimbiho Gomise očividně tápal. Na pozici jednoho ze dvou útočníků se dostával do palebných pozic, které nikdy příliš nevyhledával, a které vůbec neumí řešit - což je přesně okamžik, kdy na scénu triumfálně vchází tento stále teprve 25letý ghanský rutinér. André Ayew vám v poklidu zakončí hlavou i oběma nohama, a všestrannost je jeho silnou stránkou tak nějak obecně. Pokud tedy Nathan Dyer loni po většinu sezony za ostatními ofenzivními trumfy Swansea výrazně zaostával, Ayew nabízí okamžitý upgrade i na případné pozici pravého křídla v klasickém 4-2-3-1.

"Loni se (v Marseille) stal jednou z nejdůležitějších figurek na Bielsově experimentální šachovnici. Ať už hbitý Afričan hrál ve 3-3-1-3 či 4-2-3-1, na levém či pravém křídle, uprostřed zálohy či dokonce na beku, vždy dával na odiv svoji nevídanou bojovnost, rvavé nadšení, skvělý cit pro míč a velmi solidní střelu. Ayew je vynikajícím týmovým hráčem, který své kolegy nenechá nikdy na holičkách, umí se přizpůsobit a zvládá hrát i rozhodující úlohu, je-li to třeba," popisuje novou posilu Labutí můj kolega-redaktor Dominik Zezula.

Předpokládaná sestava: Fabianski - Naughton, Fernández, Williams, Taylor (Tabanou) - Ki Sung-yueng (Shelvey), Cork - Ayew, Sigurdsson, Montero - Gomis.

Garry Monk má v zásobě zhruba dvě taktické varianty; jednu ortodoxní, jednu ne až tak. K té tradiční, kterou můžete nahlédnout výše, se sluší dodat, že Swansea v uplynulých měsících výborně vyztužilo klíčové krajní prostory. Monk má nyní výborně zdvojené posty krajních beků, kde stálicím Ángelovi Rangelovi s Neilem Taylorem konkurují o něco univerzálnější posily z letošního roku, Kyle Naughton s Franckem Tabanounem. A navíc se mu po loňském MS vydařil nákup Ekvádorce Jeffersona Montera, jenž vykazoval nevídanou efektivitu před bránou, kde dostával mezi tři tyče až 54 % vlastních střel a asistoval u sedmi branek (jeho konkurent Routledge u jedné jediné).

Druhou variantou je hned sedmkrát užitý diamant (4-1-2-1-2), který by takřka automaticky znamenal větší roli pro Jonja Shelveyho. Ex-liverpoolskému brouskovi se vůbec nevydařil loňský podzim, potom ale výrazně zlepšil přístup a zvláště kritizovanou disciplínu, a potichu se vypracoval v oporu jarního Swansea. Shelvey sice může operovat i v klasickém 4-2-3-1 na místě Ki Sung-yuenga, to je však jednak škoda vzhledem ke Korejcově talentu, jednak většímu osvojení formace 4-1-2-1-2 nahrává rovněž vidina partnerství dvou francouzsky mluvících a produktivních forvardů Gomise s Ayewem. Pokud by se tedy v tomto systému naplno chytil i Gylfi Sigurdsson, jenž dosud při aplikaci takového rozestavení vytvářel až zoufale málo šancí pro spoluhráče, nebylo by zřejmě dále co řešit.

Tip na umístění: 7. místo

Pro případ manažera, který kdekoho uchvátil ve své debutové sezoně v Premier League, aby záhy scénu s nemalou hanbou opouštěl, nemusíme chodit dvakrát daleko - takovým exemplářem je třeba sám Monkův předchůdce Michael Laudrup. Jenže tenhle 36letý Angličan se zdá být skutečně jiný; s klubem je sžitý, vykazuje větší flexibilitu, a na rozdíl od problémového Dána (resp. jeho agenta) má na své straně celé vedení Swansea. Za takových okolností potom není moc důvodů nevěřit dalšímu skvělému umístění Velšanů. Ti loni finišovali osmí, aby před nadcházející sezonou nijak neoslabili a ještě v Ayewovi získali jednoho rozdílového borce par excellence.

(td)


Everton


Přišli: Tom Cleverley (Manchester United), Gerard Deulofeu (Barcelona), David Henen (Olympiakos).

Odešli: Sylvain Distin (Bournemouth), Luke Garbutt (Fulham, hostování), Antolin Alcaraz (konec smlouvy).

Výsledky v přípravě

3 výhry, 1 remíza, 3 prohry; nejlepší střelec: Romelu Lukaku (4 góly)

Swindon Town - Everton 0:4 (Mirallas 2x, Lukaku, McAleny)
Stoke City - Everton 0:0 (4:5 na penalty)
Arsenal - Everton 3:1 (Barkley)
Hearts - Everton 1:3 (Lukaku 3x)
Dundee - Everton 0:2 (McAleny, Barkley)
Leeds United - Everton 2:0
Everton - Villareal 1:2 (Browning)

Manažer: Roberto Martínez

Až do loňska byl považován za jednoho z nejtalentovanějších manažerů v Premier League. Minulá sezóna však Robertu Martínezovi vůbec nevyšla; jeho Everton se dokonce nevešel ani do první poloviny tabulky, a co hůř - byla to z velké části vina právě španělského manažera. Klíčové bude, zda se na rozdíl od minulé sezóny dokáže konstruktivně ohlédnout za svými chybami a upravovat podobu sestavy podle aktuální formy (případně je stavět na vhodné pozice, viz loni Barkley na křídle). Už příprava, kde dostával ke svým kvalitám neúměrně velké množství minut Steven Naismith, však slibuje neblahé opakování loňských pochybení.

Přednosti

Tradičně to budou krajní obránci, kteří patří k absolutní anglické špičce. Coleman i Baines jsou pečliví vzadu a nebývale aktivní v ofenzivě, takže dokonale splňují vzor beka moderního střihu. Právě jejich horší forma vloni Karamelkám značně uškodila. Výraznou oporou týmu bude i Romelu Lukaku, jenž by ve dvaadvaceti letech konečně měl vyrůst v lídra nejen útočné vozby Evertonu.

Slabiny

Obrana. Everton sice má čtyři fotbalisty se značkou prvotřídní kvality, jenže ani jednu rovnocennou náhradu. Problém to je především ve středu zadní řady, kde za sehraným anglickým duem Stones - Jagielka číhá na šanci pouze dvojice mladých a nezkušených borců - Tyais Browning a Brendan Galloway. Příchod další zkušené akvizice právě na tento post je nutností (obzvlášť vzhledem k zájmu špičkových klubů o Stonesovy služby). Problém se může vyskytnout i v bráně, kde byl Tim Howard čas od času dost nejistý.

Další slabina se rovněž skrývá v pozici, kde jsou Toffees silní. Romelu Lukaku má kvality i talent na to, aby patřil několik příštích let k elitním kanonýrům, jenže i když bude mít fantastickou formu, není n lavičce jediný hráč, jenž by mu mohl solidně krýt záda. Arouna Koné byl v přípravě mizerný a žádný jiný typický hroťák v týmu zkrátka není. Stejně jako tvůrčí záložník, jenž minulou sezónu Evertonu zoufale chyběl.

Hráč ke sledování: Romelu Lukaku

I vzhledem k výše zmíněnému naprosto klíčová postava týmu. Není příliš potřeba jej blíže představovat, jeho přednosti zná snad každý fanoušek Premier League - je nesmírně silný, na svou postavu i velice rychlý, kvalitní v šestnáctce a perfektní v zakončení. Snad jedinou jeho slabinou je kolísavá mentalita, která (mimo jiné) způsobila, že zatímco v Evropské lize v únoru a březnu nasázel ve čtyřech utkáních osm branek, v Premier League dokázal vsítit od začátku prosince do začátku března jediný gól.

Předpokládaná sestava: Howard - Coleman, Stones, Jagielka, Baines - McCarthy, Barry - Mirallas, Naismith (Barkley), Cleverley - Lukaku.

V defenzivě není příliš o čem, výše zmíněná pětice nemá v kádru Evertonu pražádnou konkurenci. Martínezovi udělal čáru přes rozpočet Muhamed Bešić, jenž se v přípravě zranil a zpátky do hry se dostane až na přelomu srpna a září. Postupně by ale měl ze základní jedenáctky vytlačovat Garetha Barryho. Posila Tom Cleverley do boje o post středního záložníka patrně nezasáhne, jelikož jej trenér využíval především na levém křídle - a dařilo se mu dobře. Ne tak Stevenu Naismithovi na pozici desítky, kde svede bitvu s Rossem Barkleym.

Prognóza: 6. místo

Loni vypadl Everton z bojů o evropské poháry poměrně záhy po startu Premier League a nebyla to náhoda. Toffees zkrátka nezvládl náročnou kombinaci domácí soutěže a Evropské ligy. Letos se můžou Karamelky soustředit čistě na PL - navíc v jejich případě není na škodu ani dosavadní liknavost na přestupovém trhu. Martínez ustálil velmi kvalitní kádr, který jen kosmeticky doplnil o Cleverleyho či Deulofeua. Potřebné jedna či dvě posily by pak měly dorazit v průběhu srpna.

(mu)

Autor: Marek Ustohal, Tomáš Daníček, Martin Kantor

Komentáře (746)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele