Preview Premier League 2015/16: 2. část

03.08.2015, 21:01, aktualizováno 03.08.2015, 21:01
Previews
Zaujalo nás
Už za pět dní skončí dvouměsíční čekání fanoušků Premier League na sezónu 2015/16. Anglická redakce Eurofotbalu si pro vás proto připravila velké preview, které by každému čtenáři mělo odhalit přednosti a slabiny všech dvaceti celků. Mimo jiné se dozvíte o manažerech, jejich změnách v kádrech a letní přípravě, Chybět nebude ani předpokládaná sestava a prognóza na umístění.

Po představení největších adeptů na boj o záchranu, mezi nimiž se nacházeli i všichni tři nováčci, přichází na řadu další pětice týmů. West Ham zvládl fantasticky přestupové období, když mimo jiné přivedl i hvězdu Ligue 1 Dimitriho Payeta z Marseille; zatímco Stoke City po rekordním bodovém zisku v minulé sezóně ještě více posílilo ofenzivu. Oba týmy by mohly s velkou porcí štěstí bojovat o pohárovou Evropu, pravděpodobnější však je, že se po boku West Bromwiche, Aston Villy a Newcastlu United zařadí mezi zástupce klidného středu tabulky.

Prognóza a tip na umístění klubu nemusí nutně odrážet názor autora článku.


Aston Villa


Přišli: Scott Sinclair (Man City), Micah Richards (Man City), Jordan Amavi (Nice), Idrissa Gueye (Lille), Mark Bunn (Norwich), Jordan Ayew (Lorient), José Ángel Crespo (Córdoba), Jordan Veretout (Nantes).

Odešli: Christian Benteke (Liverpool), Fabian Delph (Man City), Ron Vlaar (konec smlouvy), Shay Given (Stoke), Darren Bent (Derby County), Enda Stevens (Portsmouth), Andreas Weimann (Derby County), Matthew Lowton (Burnley), Yacouba Sylla (Rennes), Antonio Luna (Eibar).

Výsledky v přípravě

1 výhra, 4 remízy, 1 prohra; nejlepší střelec: Scott Sinclair (4 góly)

Aston Villa - Fulham 1:3 (Kozák);
Aston Villa - Braga 0:0;
Swindon Town - Aston Villa 0:2 (Sinclair, Sellars);
Walsall - Aston Villa 1:1 (Robinson);
Wolverhampton - Aston Villa 2:2 (Kozák 2x);
Nottingham Forest - Aston Villa 3:3 (Sinclair 3x).

Manažer: Tim Sherwood

Poněkud arogantní, možná egoistický, ale v rámci možností i relativně úspěšný začínající manažer. Bývalý kapitán mistrovského Blackburnu je jakousi britskou verzí Františka Straky a zakládá si na pověsti prvotřídního motivátora. Právě proto se mu také za sestupem směřující Aston Villu podařilo zdárně nakopnout k záchraně i finálové účasti v FA Cupu.

V Birminghamu se zatím ukázal v poloze na koni (jako po výhře 4:0 na Sunderlandu), ale i s pořádně zataženým ocasem (jako po prohře 1:6 v Southamptonu), a jelikož podobné výkyvy registroval i dříve v Tottenhamu, musí se s nimi počítat i nyní. Tim Sherwood není žádným velkým taktikem, sestavy často skládá tak trochu 'hala bala' a bez jasně dané formace, jeho fotbal však určitě bude bavit víc než ten Lambertův a o góly na obou stranách patrně nikdy nebude v zápasech vínových žádná nouze.

Přednosti

Zatímco dřívější prodeje Barryho, Milnera, Younga či Downinga generovaly zisky, z nichž ve finále nic moc nebylo, peníze utržené za Delpha s Bentekem již Tim Sherwood řádně reinvestoval, a to za účelem nalákání skutečně zajímavých tváří. Více než desítka odchodů tedy nemusí vypadat nijak bájově, ovšem konkrétně v Birminghamu zřejmě takovou rekonstrukci nutně potřebovali.

Jordan Amavi se pravděpodobně ukáže být prvním kvalitním levým bekem Villans od dob Wilfreda Boumy. Jeho jmenovec Veretout je zase kreativní silou, jež se nebojí vysílat přihrávky do všech světových stran a loni i z hloubi pole často asistovala u gólů (šestkrát). A konečně Idrissa Gueye leccos oběhá, může nabídnout inteligentní obranný zákrok i vynikající schopnost čtení hry, a dokupy by mohl dát na 'zrádce Fabiana' poměrně rychle zapomenout.

Právě tato nová krev, podpořená Sherwoodovým nakažlivým entuziasmem a sebevědomím, by měla jít Aston Ville minimálně na startu sezony pořádně k duhu. Jak dlouho se z ní bude dát těžit, a jak se případně na krátkodobý blahodárný efekt šokové terapie povede navázat, to už je otázka do budoucna.

Slabiny

Tim Sherwood určitě dělá všechno proto, aby ji vyspravil, nicméně slabinou Aston Villy na papíře alespoň prozatím zůstává ofenzivní vozba, respektive nadále aktuální nejistota ohledně toho, kdo bude vlastně pravidelně skórovat. Čtvrtým nejlepším střelcem Villans za poslední tři roky (včetně Bentekeho) je primárně pravý bek Bacuna, tím pátým potom Libor Kozák, který si poslední soutěžní start odkroutil v prosinci 2013 - a to je zkrátka páchnoucí stigma, které se s birminghamskými ještě nějakou dobu chtě nechtě potáhne.

Neméně alarmující je také stav zadní linie. Na pravém beku bude zpočátku pokračovat dříve zatracený a potom znovu na milost vzatý Alan Hutton, přičemž vesměs totéž v bleděmodré platí i pro středního obránce Ciarana Clarka. Oba se teď jeví být poněkud vrtkavou 'sázkou na jistotu', a to při vyhlídkách na Amaviho usazování v nové soutěži nemůže v žádném příznivci vínových vzbuzovat příliš nadšení. Nehledě na to, že Sherwoodův osobitý "žiješ jenom jednou" přístup dost možná povede k formaci bez jediného štítového záložníka, která by zadáky Villans jenom dál obnažovala.

Hráč ke sledování: Jordan Ayew

Jordan Ayew se ihned po svém letošním přesunu do Birminghamu jal rozdělovat zástupy zaujatých pozorovatelů na ty, které mu vůbec nevěří, a naopak na ty, kteří k němu bezmezně vzhlížejí. Nic mezi jako by ani neexistovalo.

Pesimisté se ohánějí například Ayewovou problematickou náturou, která ho ještě v dresu Marseille vedla ke dvěma červeným kartám - a jedné z nich jako výsledku dvou napomenutí v horizontu pár sekund. Zároveň budou Ayewovi kritici všem připomínat, že teprve v uplynulé sezoně poprvé v kariéře nasázel dvouciferný počet ligových branek, anebo že ho jeho přirozená náladovost často svádí ke zcela nevýrazným výkonům.

Naopak optimisté budou ukazovat na 12 vstřelených branek za tápající Lorient, kde navíc agilní Ghaňan často operoval jako osamocený hrotový útočník ve formaci 4-1-4-1. Dále se budou těšit na jeho schopnost roztáhnout soupeřovu obranu, překonat svého strážce v souboji 1 na 1 a ochotně zvát spoluhráče do kombinace. Už během přípravy si kdejaký fanoušek pochvaloval Ayewův pohyb, který může zejména ofenzívě Aston Villy - loni nezřídka velmi strnulé - opravdu jedině prospět.

V tuhle chvíli právě na Jordanu Ayewovi leží hlavní zodpovědnost za střílení gólů, to se však může brzy změnit. Teď ještě není stoprocentně jisté, zdali Emmanuel Adebayor skutečně přijde na Villa Park hostovat z Tottenhamu, kde dříve pod Sherwoodovým vedením rozkvétal, avšak jeví se to velmi pravděpodobně - a v takovém případě by Ayew mohl na pravém křídle uplatnit potenciál možná ještě spíš než na vrcholu formace.

Předpokládaná sestava: Guzan - Hutton, Richards (Okore), Clark, Amavi - Veretout, Gueye - Ayew, Grealish, Sinclair - Gestede (Kozák).

Co se otazníkových postů v předpokládané sestavě Aston Villy týče, můžeme začít rovnou u gólmanské jedničky. Brad Guzan se vůbec nezapojil do přípravy, neodchytal ani generálku, Sherwood se ho v létě otevřeně pokoušel nahradit a navíc sám Američan na Gold Cupu prožil kolektivní i individuální zklamání (zvoral semifinále a pak nezabránil porážce v zápase o bronz). Mark Bunn tudíž zřejmě není bez šance.

Situaci na stoperu komplikuje Jores Okore, který je až do září zraněný. Pravý bek Micah Richards tím pádem určitě načne sezonu ve středu obrany, kde v generálce vůbec nepřesvědčil a dohlédl na divokou remízu 3:3 (tentýž zápas mimochodem Villans dokončovali se stoperskou dvojicí Nathan Baker - Carlos Sánchez!).

Ve středu zálohy může nastoupit duo posil z Francii (viz výše), což by ovšem znamenalo možná až příliš ofenzivní variantu - pro případné zředění má Sherwood po ruce Carlose Sáncheze či Ashleyho Westwooda. Jacku Grealishovi bude konkurovat Carles Gil, jenž má letos v Birminghamu hrát o něco větší roli, a zcela zamotaná je potom situace na hrotu útoku. Libor Kozák tam odehrál dobrou přípravu, vstřelil tři branky a v základní sestavě startoval ve všech třech posledních přátelácích - přesto se s ním asi do základu počítat úplně nedá, zvlášť pokud konkurenci v loni 20gólovém druholigovém kanonýrovi Gestedem rozšíří ještě Adebayor.

Prognóza: 15. místo

Tim Sherwood po prohraném finále FA Cupu hovořil o "poraženecké mentalitě", kterou se v Birminghamu už delší dobu nedaří nikomu vykořenit. My přitom věříme, že na téže misi nepochodí ani sám někdejší manažer Tottenhamu, jenž v rámci svého prvního přestupového okna musel řešit odchod důležitého obránce, záložníka-kapitána i suverénně nejproduktivnějšího střelce poslední etapy, což se stěží podaří zalepit téměř ze dne na den. Aston Villa se sice zachrání a hráči jako Grealish, Gueye nebo Veretout při své první plnohodnotné zkušenosti s Premier League okamžitě prorazí, ovšem ke slíbené stopce neustálému flirtování s hrozbou sestupu (zatím) nedojde.

(td)


West Bromwich


Přišli: James McClean (Wigan), James Chester (Hull), Rickie Lambert (Liverpool).

Odešli: Graham Dorrans, Youssuf Mulumbu (oba Norwich), Chris Baird (Derby), Georgios Samaras (konec smlouvy), Jason Davidson (Huddersfield).

Výsledky v přípravě

5 výher, 2 prohry; nejlepší střelec: Brown Ideye (3 góly)

Red Bull Salzburg - West Brom 3:1 (Nabi)
Orlando City - West Brom 3:1 (McManaman)
Charleston Battery - West Brom 1:2 (Berahino, Ideye)
Richmond Kickers - West Brom 1:2 (McClean, Ideye)
Swindon Town - West Brom 1:4 (Morrison 2x, Anichebe, Sessegnon)
Walsall - West Brom 0:2 (Berahino, Ideye)
Bristol Rovers - West Brom 0:4 (Lambert 2x, Gardner, Anichebe)

Manažer: Tony Pulis

Dokonalý příklad staré anglické školy, jejichž zástupce po odstoupení Alexe Fergusona, Harryho Redknappa či propuštění Sama Allardyce aby člověk pohledal. Pulis je znám jako "mistr záchran", jako manažer nikdy v kariéře nesestoupil, a to před lety vedl těžce podceňovaný Stoke City. Předloni takhle zázračně pomohl Crystal Palace, loni vytáhl z bryndy West Brom. Jeho týmy spoléhají na zabezpečený střed pole, kterému však často schází kreativita. Rád sází na jediného útočníka podporovaného právě ze silné zálohy.

Přednosti

Střed hřiště. Pulisovy týmy nebudou hrát krásný fotbal, zato se však můžete spolehnout, že nebudou od Manchesterů City nebo Arsenalů dostávat pětigólové příděly. V Crystal Palace tvrdili muziku Dikgacoi s Jedinakem, West Brom od ledna vyztužil zálohu Fletcherem, jenž s Yacobem vytvořil rovněž nepropustnou dvojici.

Velkou ctností Pulisova West Bromwiche je vůbec celá defenzivní hra. Od jeho příchodu za kormidlo Baggies udržel jeho celek neuvěřitelných 10 čistých kont z osmnácti zápasů. Pro porovnání, v předchozích dvaceti kláních pod Irvinem nepropustil Ben Foster míč za svá záda jen šestkrát. Velký podíl na tom kromě Pulise a Fletchera má i Joleon Lescott, který stále stačí na nejlepší útočníky v lize.

Slabiny

West Brom jednoznačně postrádá kvalitu na krajích hřiště. Ne snad že by Gardner, McManaman nebo Brunt na Premier League neměli, v porovnání s ostatními celky v elitní soutěži je to však zoufale slabá konkurence. Baggies by prospělo také angažování ofenzivních krajních beků, jelikož Dawson a Lescott, kteří tam hráli minulou sezónu, skutečně pět a víc náběhů za zápas neudělají. Improvizace s prověřeným Bruntem nebo McCleanem na levé straně obrany může přinést rozřešení.

Nedostatky klubu z West Midlands se skrývají také uprostřed zálohy, který jsme zmínili u předností. Je sice pravda, že duo Yacob - Fletcher je obrovsky silné směrem do defenzivy a na míči, jenže tvořivost ani jednomu z hráčů do vínku dána nebyla. Možná i proto "cpe" Pulis na kraj vždy minimálně jednoho fotbalistu, který není úplně typickým křídelníkem (Gardner, ostatně ani Brunt není žádný rychlík), aby se částečně staral i o tvorbu hry.

Hráč ke sledování: Saido Berahino

Na "českém" mistrovství Evropy do 21 let Anglii citelně chyběl a stejně citelně by chyběl i Baggies, kdyby nakonec klub opustil. O služby mladého útočníka, který umí zahrát i na křídle a na pozici "desítky", se zajímá Tottenham. Zatím však září v přípravě West Bromwiche Albionu, kde potvrzuje svou střeleckou formu z minulé sezóny. Berahino umí hrát zády k brance, díky své rychlosti je však nebezpečnější s míčem u nohy před otevřeným prostorem. Je však vynikající i ve vápně, k jeho ctnostem patří výborné zakončení. S Lambertem by mohl vytvořit velmi inspirující tandem.

Předpokládaná sestava: Myhill - Dawson (Chester), McAuley, Lescott, Brunt - Yacob, Fletcher - Gardner, Berahino, McClean - Lambert

Ben Foster začátek sezóny nestihne, takže pozice brankáře je jasná. Hůře čitelné je už složení defenzivy, kdy se s mírnými zdravotními problémy potýkají Craig Dawson i Gareth McAuley. Joleon Lescott by se navíc oproti minulé sezóně měl přesunout zleva do středu obrany. K tomu navíc nový obránce James Chester. Na křídla si kromě Gardnera a McCleana brousí zuby taky McManaman. Hrot útoku zřejmě obsadí Rickie Lambert, gólové přídavky z lavičky naskakujícího Browna Ideyeho v přípravě Tonyho Pulise nepřesvědčily.

Prognóza: 14. místo

Jedno je jisté - WBA má Pulise, takže z Premier League nesestoupí. Stejně tak se ale nedá očekávat, že by celek z Hawthorns mohl atakovat nějaká vyšší místa. Konkurence se díky obrovskému přílivu peněz nejen z televizních práv neustále zvyšuje a West Brom, co se týče posilování, v létě až příliš váhal. Na víc, než pohodlnou záchranu, to letos opět nebude.

(mu)


Newcastle United


Přišli: Georginio Wijnaldum (PSV Eindhoven), Aleksandar Mitrović, Chancel Mbemba (oba Anderlecht Brusel).

Odešli: Ryan Taylor, Jonás Gutiérrez (oba konec smlouvy), Sammy Ameobi (Cardiff City, hostování).

Výsledky v přípravě:

2 výhry, 1 remíza, 4 prohry; nejlepší střelci: Georginio Wijnaldum, Rolando Aarons (oba 2 góly)

Gateshead FC 0:1 Newcastle United 0:1 (Cissé z pen.) )
Club Atlas - Newcastle United 2:1 (Sissoko) )
Sacramento Republic - Newcastle United 0:1 (vlastní) )
Portland Timbers - Newcastle United 4:3 (Wijnaldum, Aarons 2x) )
Sheffield United - Newcastle United 2:2 (Wijnaldum, De Jong) )
York City - Newcastle United 2:1 (Peréz) )
Newcastle United - Borussia Mönchengladbach 0:1)


Manažer: Steve McClaren

Být manažerem Newcastlu United v posledních letech vskutku není nic záviděníhodného. Pracovat pod vlivem majitele klubu Mikea Ashleyho nejprve Steve McClaren odmítal, nakonec se ale zkušený kouč kormidla na St. James Parku ujal. Důvodem toho bylo i to, že společně s hlavním skautem Grahamem Carrem má mít plnou kontrolu nad přestupy.

McClarenovým hlavním úkolem je zlepšení atmosféry v kabině, která byla na jaře pod Carverovým vedením na bodu mrazu. Uvidíme, jestli se čtyřiapadesátiletému manažerovi povede i s Magpies předvádět podobně ofenzivní fotbal, jako se mu to dařilo poslední dvě sezóny s Derby County.

Bývalý kouč anglické reprezentace si jméno udělal během svého působení v Middlesbrough, se kterým v roce 2004 vyhrál ligový pohár a o dva roky později Boro dotáhl do až do finále Poháru UEFA. Od té doby však s výjimkou titulu s Twente v sezóně 2009/10 končí jeho angažmá spíše neúspěšně. Napraví svou pošramocenou reputaci u břehu řeky Tyne?

Přednosti

Tradiční oporou bude dlouholetá jednička v bráně Tim Krul. Když se zkušený brankář loni zranil, bylo to na výsledcích Magpies hned znát. Dvě posily do ofenzivy - Georginio Wijnaldum a Aleksandar Mitrović by měli pomoci zkvalitnit útočnou fázi hry, zejména Nizozemec Wijnaldum je typ hráče, který v loňské sezóně Newcastlu chyběl. Vynikající individuality starající se o střílení gólů v kádru rozhodně nechybí, teď už záleží jen na tom, jak bude fungovat jejich vzájemná spolupráce na hřišti.

Slabiny

Jednoznačnou slabinou klubu ze severovýchodu Anglie je defenziva, zejména pak stoperská dvojice. Pilíř zadních řad Fabricio Coloccini je zraněný a navíc zřejmě odejde. Steven Taylor by měl být lídrem, jenomže mívá často zdravotní potíže, kvůli nimž vynechal druhou polovinu minulé sezóny. Jeho parťák Mike Williamson zase na základní sestavu v Premier League nestačí výkonnostně. Příchod dvacetiletého Mbemby je dobrým příslibem do budoucna, v Belgii je nazýván "novým Kompanym", nikdo ale asi nemůže očekávat, že právě on obranu Toons spasí. McClaren se prý pokusí přivést alespoň svého bývalého svěřence Richarda Keogha z Derby County.

Hráč ke sledování: Georginio Wijnaldum

Oči fanoušků budou pochopitelně upřeny především na dvě největší letní posily - Aleksandra Mitroviće a Georginia Wijnalduma. Devatenáctinásobný nizozemský reprezentant bude nejkreativnějším mužem v sestavě Newcastlu, dokáže tvořit hru, dát finální přihrávku, je ale také hodně gólový - v poslední sezóně nastřílel v 33 ligových zápasech 14 gólů, další dva přidal v Evropské lize a třikrát už se dokázal prosadit i za národní tým. Zdobí ho rychlost s míčem i bez něj a k tomu brilantní technika. Bude však otázkou, jak se při své tělesné konstituci vyrovná s velmi náročnou Premier League.

Předpokládaná sestava: Krul - Janmaat, Williamson, Taylor, Haïdara - Anita, Colback - Sissoko, Wijnaldum, Obertan - Cissé

Newcastle bude využívat klasické rozestavení 4-2-3-1. Při skládáním obranné čtyřky McClaren příliš možností nemá, Chancel Mbemba si na základní sestavu asi ještě bude muset počkat. Jeho výhodou je, že může hrát i pravého beka.

Dva defenzivněji ladění záložníci Anita s Colbackem mají svou pozici poměrně jistou, neboť jejich konkurent Tioté kvůli zranění a problémům s vízy nezasáhl ani do jednoho přípravného duelu. Sissoko bude nastupovat nejspíš zprava, přestože mu je více vlastní střed pole. Na pozice krajních záložníků se budou tlačit ještě Pérez, Gouffran a Aarons. Konkurencí Wijnaldumovi je jeho krajan Siem De Jong, o post hrotového útočníka se pak popere Papiss Cissé s Mitrovićem.

Prognóza: 13. místo

Newcastle zažije nejspíš další průměrnou sezónu, když se sice zachrání, avšak skončí ve druhé polovině tabulky. Navzdory předsezónním cílům budou příznivci Strak rádi alespoň za to, že se jejich klub umístí v tabulce před nenáviděnými rivaly ze Sunderlandu. Ostatně naděje fanoušků nezvyšuje ani nepovedená příprava. Experti na ostrovech navíc očekávají, že Steve McClaren nevydrží v St. James Parku ani jeden rok.

(mko)


Stoke City


Přišli: Glen Johnson (Liverpool), Joselu (Hannover), Ibrahim Affelay, Moha El Ouriachi (oba Barcelona), Phillip Wollscheid (Leverkusen), Marko van Ginkel (Chelsea, hostování), Shay Given (Aston Villa), Jakob Haugaard (Midtyjlland).

Odešli: Asmir Begović (Chelsea), Steven N’Zonzi (Sevilla), Robert Huth (Leicester), Thomas Sørensen, Wilson Palacios, Andy Wilkinson (všichni konec smlouvy).

Výsledky v přípravě

2 výhry, 1 remíza, 3 prohry; nejlepší střelec: Jonathan Walters (2 góly)

Everton - Stoke 0:0 (5:4 na penalty)
Singapore Selection XI - Stoke 0:2 (Sidwell, Arnautović)
Wrexham - Stoke 0:6 (Walters 2x, Diouf, Van Ginkel, Joselu, Telford)
Brentford - Stoke 2:0
1.FC Köln - Stoke 2:1 (Odemwingie)
Porto - Stoke 3:0

Manažer: Mark Hughes

Přerod, který pod jeho vedením Stoke City zaznamenalo, je vskutku pozoruhodný. Defenzivně svázaný systém Tonyho Pulise, který Potters zdánlivě nesmazatelně vtiskl nálepku obranářského celku s místy destruktivními postupy, je tentam; provinční celek je pod Hughsem schopen držet krok s většinou klubů v Premier League i po technické stránce. Směru, jímž se Mark Hughes hodlá ubírat, odpovídá i jeho počínání na přestupovém trhu. Joselu, Van Ginkel i Affelay by měli patřit k technické elitě.

Přednosti

Jednoznačně záložní řada - tedy její ofenzivní část. Bojan s Ibrahimem Affelayem mají obrovský potenciál, dlouhodobou výkonnost (jak herní, tak střeleckou) si drží taky Jonathan Walters. Marko Arnautović se taky třepe na větší herní vytížení a nesmíme zapomenout ani na Petera Odemwingieho, který v dobré psychické pohodě dokáže být bez problémů nejlepším mužem na hřišti.

Vše zmíněné je úzce spojené s příchodem Marka Hughese, který (byť je Tony Pulis jedním z nejlépe hodnocených manažerů v Anglii) hru Stoke skutečně povýšil na zcela novou úroveň - a rozhodně ještě nenarazil na strop. Technický upgrade bíločerveného týmu je doočibijící, na hru Potters se zkrátka dá dívat; naopak je to většinou poměrně pohledná podívaná.

Dokonale to ukazuje porovnání statistik z poslední sezóny Potters pod Pulisem (2012/13) a minulého ligového ročníku. Gólový kontrast (34 ku 48) nepotřebuje komentář, zajímavý je však způsob, jakým způsobem se k nim hráči Stoke dopracovávají. Oproti zmíněné sezóně 12/13 si vytvořili o čtvrtinu více šancí, rovněž průměrné držení míče je o čtyři procenta vyšší.

Slabiny

Do ofenzivy přivedl Mark Hughes velice obstojné postavy, jenže na obranu tak nějak zapomněl. Steven N’Zonzi už se zabydlel v Seville, ale náhrada na jeho post defenzivního záložníka stále v nedohlednu. Posune na tento post obránce Camerona? Nebo bude hazardovat s Whelanem či snad Sidwellem? Anebo snad hodlá tuto pozici "smazat" a hrát vedle sebe s Adamem a Van Ginkelem? Tak či onak, ani jedna z možností není ideální a rozhodně může představovat problém proti silným protivníkům.

Zajímavé bude také sledovat, jakým způsobem se defenziva Potters vypořádá s odchodem důležité opory Asmira Begoviće, který v klubu pravidelně chytal pět roků. Jack Butland je velmi talentovaná náhrada, jenže v minulé sezóně skoro nechytal a do divokých vod Premier League spadne vůbec poprvé.

Hráč ke sledování: Bojan Krkić

Kdysi zázračné dítě Barcelony, po odchodu z Katalánska však vybledl v absolutní a šedivý evropský průměr. Paradoxně ho nakopl až přestup do Stoke City, které předchozí sezóny (především pod Pulisem) rozhodně neplatilo za technický tým, kde by se drobný šikula mohl výrazně prosadit. V minulé sezóně však výjimečný driblér a schopný zakončovatel zářil a je obrovská škoda, že jej zastavilo zranění. Příchod Ibrahima Affelaye, další vyhořelou barcelonskou akvizici, by mohl z technického dua učinit hrozbu pro jakoukoli obranu soupeře.

Předpokládaná sestava:

Butland - Johnson, Shawcross, Wollscheid, Pieters - Cameron, Adam - Walters (Arnautović), Bojan, Affelay - Joselu.

Defenziva je poměrně zřejmá. Snad jen pozice vedle kapitána Shawcrosse není úplně patrná - bojuje o ni totiž i Marc Muniesa. Obrovský oříšek nicméně skýtá záložní řada. Za předpokladu, že roli "desítky" si pro sebe uzurpuje uzdravený Bojan, o dvě místa uprostřed pole se reálně uchází Marco van Ginkel, Charlie Adam a Steve Sidwell, zatímco z pozadí přihlíží ještě Stephen Ireland a Glen Whelan.

Problémem však je, že ani jeden není typickým defenzivním záložníkem, jenž po odchodu N’Zonziho v týmu schází. Velmi podstatnou roli tím pádem může hrát i defenzivní univerzál Geoff Cameron, který se v přípravě na pozici defenzivního záložníka rovněž objevil.

Otázkou také je, zda stabilní a nenahraditelný člen sestavy Jonathan Walters stále udrží své poctivě vydobyté místo. Za pět let toho v Premier League propásl skutečně minimum - vyřadit by jej však mohl Hughesův pokus o ještě větší ztechničtění týmu. Právě na úkor technicky kvalitnějšího Joselua možná přijde o místo i loni dvanáctigólový Mame Biram Diouf.

Prognóza: 12. místo Loni Stoke City dosáhli na své historické maximum. V počtu nasbíraných bodů i celkovém umístění (9. místo). Může se tým okolo Bojana či Affelaye dostat ještě výše? Podle mého názoru nikoli. Potters postrádají typického kanonýra, borce, jenž nastřílí 15 ligových branek za sezónu; a to je v boji o poháry zkrátka a dobře nutnost. Fatální může být i absence kvalitního defenzivního záložníka. Tým vypadá víc než dobře, díky povedenému přestupovému období získal i tolik potřebný Faktor X, podobně jako West Ham však nezvládne držet krok se špičkou po celou sezónu.

(mu)


West Ham United


Přišli: Dimitri Payet (Marseille), Angelo Ogbonna (Juventus), Pedro Obiang (Sampdoria), Manuel Lanzini (Al Jazira, hostování), Darren Randolph (Birmingham), Carl Jenkinson (Arsenal, hostování).

Odešli: Stewart Downing (Middlesbrough), Carlton Cole (konec smlouvy), Guy Demel (konec smlouvy), Jussi Jääskeläinen (konec smlouvy), Nené (konec smlouvy), Daniel Potts (Luton Town).

Výsledky v přípravě (a v Evropské lize)

5 výher, 3 remízy, 2 prohry; nejlepší střelec: Diafra Sakho (4 góly)

EL: West Ham - Lusitans 3:0 (Sakho 2x, Tomkins)
EL: Lusitans - West Ham 0:1 (Lee)
Peterborough - West Ham 3:3 (Noble, Sakho, Samuelsen)
EL: West Ham - Birkirkara 1:0 (Tomkins)
Southend - West Ham 2:3 (Payet 2x, vlastní)
EL: Birkirkara - West Ham 1:0 (3:5 na penalty)
Charlton - West Ham 0:0
Norwich - West Ham 0:1 (vlastní)
EL: West Ham - Astra Giurgiu 2:2 (Valencia, Zárate)
West Ham - Werder Brémy 1:2 (Sakho)
EL: Astra Giurgiu - West Ham (6. srpna, 20:45)

Manažer: Slaven Bilić

Velká neznámá. Může West Ham vést do boje o poháry, ale také může být kandidátem na jednoho z prvních manažerských odpadlíků. Chorvatský kouč nikdy s žádným týmem nic nevyhrál - během šesti let u národního týmu je jeho maximem čtvrtfinále Eura. S Lokomotivem Moskva se rozloučil předčasně a sochu mu nepostaví ani v Besiktasi, kde byl v lize nejlépe třetí. O jeho budoucnosti může napovědět i čtvrteční odveta 3. předkola Evropské ligy proti Astře. Zatím se proti trpaslíkům z Andory i Malty pořádně natrápil. Hammers touží naordinovat poměrně aktivní a vířivý systém 4-diamant-2, což mu zatím hatí zranění útočníci.

Přednosti

Spolupráce Dimitri Payet - Diafra Sakho by v určitých fázích sezóny mohla fungovat coby jedna z nejnebezpečnějších ofenzivních hrozeb Premier League. Bývalá ofenzivní opora Marseille už v přípravě jasně prokázala, že bude patřit k hlavním hvězdám i mezi Kladiváři - góly střílel i připravoval; asistence proti Brémám právě na gól Sakha byla impozantní.

Síla se skrývá rovněž za Payetovými zády, kde se už loni sehrávali Kouyaté a Noble, kteří oba patří k těm lepším hráčům na anglických trávnících. Především Kouyaté, který se přes léto díky větší svalové hmotě stal regulérní "bestií", by měl držet z pozice holding-midfieldera celou hru po hromadě.

Slabiny

Není snadné najít v sestavě West Hamu slabé místo. Tedy alespoň na papíře. Menší problém může nastat v obraně - přesněji v jejím středu. Vinou zranění i červených karet v Evropské lize nevydržela žádná dvojice na hřišti delší období, o sehranosti se nedá hovořit ani v nejmenším. To se třeba projevilo i v generálce s Brémami, kdy před druhým gólem Tomkins i Ogbonna kolem zakončujícího Ujaha jen tak poskakovali.

Rozšiřující marodka vytvořila slabé místo rovněž v útoku, kde nyní zůstali jen dva zdraví fotbalisté. Bilićův systém 4-4-2 s diamantem vyžaduje přinejmenším jednu další útočnou možnost. Dá se však takřka s jistotou očekávat, že tento palčivý post vedení Hammers vyřeší posilou.

Hráč ke sledování: Dimitri Payet

O tomto fotbalistovi se toho napsalo už mnoho. Nesmírně produktivní borec, který na pozici ofenzivního záložníka zásobuje gólovými přihrávkami jako na běžícím páse. Nejlépe se mu hraje pod útočníkem, případně na křídle, což ovšem systém West Hamu neumožňuje. V přípravě nicméně ukázal, že mu role na vrcholu diamantu svědčí a měl by být, když ne největší, jednou z největších postav týmu.

Payet je jedinečným, přitom poměrně univerzálním a všestranným fotbalistou. Je velmi rychlý, chytrý, umí si poradit v situacích jeden na jednoho a k roli neúnavného autora asistencí mu napomáhá perfektní technika. S míčem na noze může díky citu pro přihrávku do střeleckých pozic chvílemi připomínat Messiho. Neštítí se navíc ani práce do defenzivy, ačkoli je otázkou, jak volnou roli od Biliće v ostrých zápasech dostane.

Předpokládaná sestava: Adrián - Jenkinson, Tomkins, Ogbonna (Reid), Cresswell - Kouyaté - Noble, Obiang - Payet - Sakho, Zaraté (Valencia)

Generálka s Brémamy brankářské stálici Adriánovi vůbec nevyšla, přesto začne v základní sestavě on. Na záda se mu však tlačí posila Darren Randolph, který má bohaté zkušenosti z Championship i skotské ligy. V obraně jsou jasné pouze posty krajních beků, uprostřed se vedle jedničky Tomkinse může objevit hned trio fotbalistů. Reida trápí lehké zranění, pravděpodobněji proto vypadá (alespoň zpočátku) pozice Angela Ogbonny z Juventusu.

V záložní řadě taková konkurence není, o to větší jsou tam však opory. Potenciální hvězdu Dimitriho Payeta má doplnit další nováček Pedro Obiang, který se stejně jako Reid léčí z drobného šrámu. V útoku se situace složitější, jelikož z původní čtveřice forvardů zbyli pouze dva. Enner Valencia si v utkání Evropské ligy poranil koleno, a pokud se dá ještě letos dokupy, bude to až před Vánoci. Andy Carroll je vinou stejného zranění mimo hru až do října.

Prognóza: 11. místo

Hammers nemají v sestavě příliš výrazných slabin, kádr je vyvážený a s trochou štěstí by klidně mohl bojovat o poháry - jako se mu to ostatně dařilo na podzim v minulé sezóně. Především postava Dimitriho Payeta by je mohla vyšvihnout hodně vysoko. Konkurence se ovšem neustále zvyšuje ve všech týmech a Premier League je svou vyrovnaností neúprosná. Proto se West Ham zřejmě bude pohybovat "jen" uprostřed tabulky.

(mu)

Autor: Marek Ustohal, Tomáš Daníček, Michal Kovalčík

Komentáře (162)

Přidat komentář
smazaný uživatel

na Aston Villu sa v tejto sezóne veľmi teším a držím prsty

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SpecialOne

Haugaard, Butland, Given, co tím Stoke sleduje, vždyť Shay by mohl v Boro snad i chytat

Reagovat
EXoRcIsT

nemali byt dnes predstavene nove cisla na sezonu ? Som zvedavy ma Depaya

Reagovat
Dufan

Stoke a WH dobrý kaufy.....čekám je letos výš oproti prognóze

Reagovat
Usty

Jenže na úkor koho? :) ten střed je strašně nabitej.

Reagovat
Dufan

to je....ale když si zase někdo vybere slabší rok jako třeba letos Everton a někomu se zadaří jako třeba Stoke, tak bych to neviděl zase tak nereálně....polde mě hlavně Stoke...dá se říct, že nejvíc bolí odchod Begoviče, ale aspoň konečně začne chytat Butland a na dvojce Given...jinak van Ginkel a Affelay asi hlavní adepti na to, aby se pohli dál....pokud jim teda vydrží zdraví.... posily sice nejsou všechno takhle liga je nejlepší asi právě kvůli vyrovnanosti mančaftů

Reagovat
Usty

Těm chybí DM a já mám strach, že v určitejch zápasech se slabými soupeři budou hrozně brečet, až nastoupí se středem zálohy Adam, vGinkel, Bojan...

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrý dobrý výborný to je. Dáte to pak nějak dohromady na proklikání po klubech? Abych to bylo přehlednější do začátku sezony.

Reagovat
Rarášek

Tak Bacuna snad v základu, a nejlíp na křídle.

Reagovat
smazaný uživatel

už ho nezabíjať na bekovi

Reagovat
smazaný uživatel

z mojho pohladu je to prakticky netipovatelne tieto miesta, medzi tymi muzstvami nevidim velke rozdiely, paradoxne Villu mam nutkanie radit najvyssie, hned za nimi Stoke...naopak Bilicovi absolutne neverim, nevydrzi ani jednu sezonu

Reagovat
domingo

Neni ta Villa moc ofenzivni (Tome)? Mne prijde ze tam chybi DM, respektive silne pochybuju, ze by Veretout s Gueyem naskocili od zacatku na double pivota v PL. Ani jeden z nich ve Francii nikdy nehral bez stitu v zadech (Deaux / Mavuba), tohle smrdi pruchodakem.

Kazdopadne se tesim

Reagovat
smazaný uživatel

kto sa vracia do obrany ten neverí brankárovi na podobný yolo štýl som zvyknutý už z Raya takže sa veľmi teším na tohoročnú Villu a dúfam, že to bude podobná neriadená strela ako Rayo

DM nemusí byť žiadna istota, keďže je tam (na anglicko) mäkký Westwood a Sánchez, ktorý v španielsku zaujal okrem silnej strely aj tým, že dokázal vleteť do súboja ako odtrhnutý vagón a s udivene pozeral na rozhodcu prečo dostal (len) žltú kartu...

Reagovat
domingo

No krasny, ale v tomhle budou oba dva na hovno, pac ani jeden z nich nemuze hrat to, co umi nejlip Sanchez na plac a hotovo. Je to sice blazen, ale podrzi.

Reagovat
fantomas

Jako kdybys snad nebyl pri vyrocnim podcastu. Je to Sherwood, a kdyz sem se o tom bavil s fanouskem Villy, ocekaval presne tenhle double pivot, protoze YOLO. Ja bych to taky postavil jinak (do toho diamantu), ale Sherwood zatim smrdel pruchodakem prakticky nonstop celou tu kratkou karieru.

Reagovat
domingo

Jo on je to Sherwood, ja zapomnel Chudaci.

Reagovat
SunFells

Reagovat
fantomas

Cooo? Ty ho máš rád? To seš asi první takovej fanoušek AFC, kterýho znám.

Reagovat
smazaný uživatel

Druhej. Zapomínáš na Sherwooda samotného.

Reagovat
fantomas

Reagovat
SunFells

Je trochu jiný a má koule, přičemž to není pacient jak Pearson. Beru ho jako zpestření u jinak pro mě ne tolik zajímavého týmu.

Reagovat
fantomas

Je to pacient jako prase, ale dobře... nějaký guilty pleasure zpestření asi dokážu pochopit.

Reagovat
SunFells

Jaký máš důvod myslet si, že je to pacient jako prase?

Reagovat
fantomas
Reagovat
SunFells

To je pak hodně chabý, jde-li o takhle zřetelně citově zabarvený ...ani nevím jestli to nazvat článkem, ten má možná nějaké objektivní hranice (můžeš mi říct) ...asi tedy blog, který se mi zdá plný spekulativních žvástů a dělá z něj spíš šulina.

Reagovat
fantomas

No, (pochopitelně citově zabarvenej) sloupek, kterej přesně vystihuje moje mínění o něm jako o člověku - nebo chceš-li, šulínovi.

Reagovat
fantomas

(Jo a mimochodem, je to psaný fanouškem Tottenhamu.)

Reagovat
kubys

Reagovat
Lacko_Boh

Reagovat
fantomas

Pa-ne-bo-že.

Reagovat
avicii

WBA by boli podla kadru pre mna na zostup, ale Pulis...

Reagovat
Whitemedia

..je boží

Reagovat
j_mrazik

Hmmm... čekal jsem tu Liverpool nebo Tottenham.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Proc Kohouty? Vzdyt ti byli loni skvely i kdyz jejich hra mozna bude zaviset na Kaneovi, ale Pochettino se osvedcil takze cekam min. neco jako loni.

Reagovat
smazaný uživatel

omg kolikrát se tu ještě musí napsat, že Kane je one season player

Reagovat
smazaný uživatel

klidně 5697425468423216484864422348642krát

Reagovat
smazaný uživatel

Podle me ne a jestli jo tak RIP anglicka repre

Reagovat
smazaný uživatel

Ty kráso já zapomněl, že on má zkurvený záada z toho jak ji tenhle rok celou tahal.

Reagovat
JIMMY-PO

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

neboj, zasmějeme se u příští části...

Reagovat
JIMMY-PO

Reagovat
smazaný uživatel

Z diskuze na cfc.cz

"První tři roky v Chelsea:

Oscar – 30 gólů a 31 asistencí (přestoupil ve 20 letech z Brazílie)

Lamps – 28 gólů a 16 asistencí (přestoupil ve 23 letech z PL klubu)

Lamps za tu dobu navíc odehrál o téměř 2000 minut více."

Jenom mne prostě mrzí, že Oscara nezkouší více vzadu, věřím, že je defezivně silnější, než Fabregas, který tam letos často hrozně hořel. Snad se letos chytne a nevypustí sezonu. I kdžy Willian evidentně chytnul slinu a minimálně na slabší soupeře bude na podhrotu snad on, protože je tam famozní. Dokážu si představit jeho alternaci na AM s Willíkem a CM s Fabregasem (to se bohužel asi nestane). On má přes svou subtilnost výborný defenzivní parametry. A třeba za repre pamatuju, že byl z tý zálohy kolikrát jedinej schoopnej v záloze pečlivě i bránit po celý zápas. Nemusí nám na CM přijít nikdo, když tam už jednu posilu na tenhle post máme a jenom ji nezkoušíme.

Reagovat
smazaný uživatel

To jako srovnáváš Lamparda s Oscarem, jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně že to neni moc přesný, tehdy byly uplně jinak pozice, i jejich úkoly v týmu byly dost jiné, ale tak vzdáleně proč ne. V té nadčasové škatulce ofenzivnějšího středového záložníka nebo nebo defenzivnějšího AM jsou +- oba. A není to srovnání bok po boku, spíš ilustrace, že Oscar je na tom v číslech až překvapivě dobře.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hokaido

ty čísla mě taky hodně překvapily... ale opravdu to asi nemá žádnou výpovědní hodnotu

Reagovat
Spalovač šancí

Souhlas, to si Oscar fakt nezaslouží ....

Reagovat
smazaný uživatel

Čekáš palce?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Ne, facepalmy

Reagovat
smazaný uživatel

Fikané. Takže si myslíš, že jsme tady všichni naivky, které žerou Franka a dáme ti, co proto. Fikané. Vodíš to skoro jak Mourek.

Reagovat
I am Mancunian

griezmann zahra rw ? a je realne, ze by ste ho pustili tento eok za vykupku bez dane ?

Reagovat
formic81

vy jste nejaky nenasytni letos, to spis Pedro je realnejsi ne..

Reagovat
I am Mancunian

tak miesto dimariu by sme chceli(fanuskovia) top hraca, to pedro neni

Reagovat
smazaný uživatel

1) Zahrál by to. Ale byla by to škoda. Ze středu je to světový hráč.

2) Pochybuju. Půjde až příští rok (pokud se nějak vážně nezraní).

Reagovat
I am Mancunian

am ? alebo v 442 druheho utocnika ?

skoda, o rok uz asi nebude nas zaujem realny

Reagovat
domingo

Pokud vim, tak hral ve 442 v utoku.

Reagovat
I am Mancunian

tak to by sa k nam tiez celkom hodil, celu pripravu sme hrali 442

Reagovat
smazaný uživatel

Dokonce bych rekl, ze se mi libil uplne nejvic na hrotu. Am ne. Teda asi ne. Neco mezi am a podhrotem se snazil hrat na zacatku minule sezony. A byl spatny. Zacal byt top az kdyz se zacal pohybovat co nejvys. A ze stredu. Hloubeji nekdy brani, nerad ho tam vidim, ale nutno uznat, ze nekdy to neni na skodu, protoze nabere rychlost. Spoustukrat sel sam na branu nebo jeden na jednoho z vlastni poloviny.

Reagovat
I am Mancunian

vy ste tiez hrali 442 ? s kym hral v utoku ? nejako si nemozem spomenut, tak keby hral uplne hore a pod nim rooney, to by nemuselo byt zle, skoda, ze to je len.moj sen

Reagovat
smazaný uživatel

Zrovna s Rooneym ne, k němu by se hodil jiný typ útočníka. Pod takovým Costou by byl dobrý.

Reagovat
smazaný uživatel

No, vedle Mandzukice to nebyl ideal. To vubec ne. To opravdu spis Vela a tim padem i Rooney. Griez neni tvorivy, Griez je agilni, rychly. Potrevuje kvalitni servis. V zapasech kdy musi sam tvorit neni zly, ale nevyuzity.

Reagovat
smazaný uživatel

Každopádně nechci tě zklamat, neni to hráč pro vás. Buď by si brutálně vadil s Wazzou nebo Depayem a to mi přijde škoda ho přeučovat napravo.

Reagovat
I am Mancunian

wazza sa hodi ku kazdemu a depay je lw, tak by si nezavadzali

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, vedle Rooneyho by mohl byt Griez dokonaly.

Reagovat
smazaný uživatel

A co je jeste na Griezmannovi uzasne krome agility je zakonceni hlavou. V zakonceni nohiu ma rezervy, ale jak to ma na hlavu tak se nemyli. Vedle Rooneyho si ho dokazu predstavit. Ale jeste ho chci videt v Atleticu. Je to idol. Vubec ta ctverice Griez, Jackson, Vietto, Torres je sen. To musime zazit.

Reagovat
I am Mancunian

to bude parada, som zvedavy dost aj na vietta, snad mu da simeone dost prilezitosti sa ukazat

Reagovat
smazaný uživatel

V priprave to nevypada zle.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale takova parada to pravdepodobne nebude. :D Zaloha jsou makaci. Jednoho borce s atributem tvorba hry by to chtelo.

Reagovat
smazaný uživatel

inak vo Vallecas neprelezete polku

Reagovat
smazaný uživatel

Saulko preleze.

Reagovat
smazaný uživatel

ešte stále hrá na kraji zálohy?

Reagovat
smazaný uživatel

Hrozny hate dostal pred skoro rokem, kdy se u vas 30 minut posiral. Od te doby se dost zlepsil.

Reagovat
smazaný uživatel

búrlivé prostredie na Estadiu robí svoje...

tak ale čudoval sa niekto, keď ho postavil na kraj zálohy po sezóne, ktorú u nás odohral už pomaly na stopérovi?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak on tehda nehral uplne na kraji. "Pohyboval" se od stredu. Jo. Dlouho trvalo nez se naucil vubec kopnout do mice. Co ste tam s nim delali? Uplne ste ho chteli zkazit. To mame za to, ze vam rozehravame Adriany. Samozrejme tak, aby se k vam takovi hraci mohli dostat.

Reagovat
smazaný uživatel

jasne, že sme ho chceli zkaziť, prestal brať to svinstvo, čo ste predpisovali mužstvu a mal byť z neho ofenzívny stopér (to bol Pacov výmysel)

Reagovat
smazaný uživatel

Proboha, ze Saulita, strelca nejkrasnejsiho golu sezony? Kdo teda bere to svinstvo? Jestli to z neho udela racionalne smyslejiciho, tak at to bere i ten vas usak. Ne ted vazne. Saula ceka dlouha cesta nebo hodne receptu na predpis.

Reagovat
smazaný uživatel

netreba zabúdať na španielskeho fenoména RG8, ktorého Cholo rád stavia do útoku + (odpísaný) mexičan Jimenéz...

síce pretlak, ale odchodom toho balkánskeho mamrda aspoň sympatický pretlak

Reagovat
smazaný uživatel

Jasne, jasne. Prvni zapas a fuk tam Jackson plus RG. :) Rozbijem jich ze vzduchu. ;)

Reagovat
smazaný uživatel

S Jimenezem se myslim nepocita. Jestli se nemylim, tak neletel.

Reagovat
smazaný uživatel

no neletel, lebo čaká na MHD do Vallecas (podľa všetkého)

+ má dojsť bývalý atlét, teraz hráč porta

Reagovat
smazaný uživatel

;) Bud rad. Ja jsem. Rad ho zase uvidim.

Reagovat
smazaný uživatel

vo vašom drese

Reagovat
Atlético de Madrid

Hrál ve 4-4-2 jednoho z útočníků, nejčastěji s Mandžukičem. Dost čast ose stahoval pod něj, přebíral míč hluboko a postupoval s ním k brance. Ale taky hrál dost často na hrotu, je to popravdě stejně dobrej a možná i lepší hlavičkář než Mandžukič, což je při jeho výšce fakt úctyhodný.

Reagovat
Spalovač šancí

Mind games. Snažím se odvést pozornost, aby Masopust mohl nenápadně vypouštět své "šrapnely"

Reagovat
smazaný uživatel

A možná bych z toho vypustil ten věk vzhledme k tomu, že Oscar je Brazilec a Lamps to táhnul na top úrovni bez kompromisů sakra dlouho.

Reagovat
formic81

absolutne nechapu proc jsem tahas Chelsea, kdyz se tu resi jine teamy..

Reagovat
smazaný uživatel

Když sem napíšeš číslo účtu, tak zbohatneš, protože z tý hrubky jsem dostal infarkt, plicní embolii a mozkovou mrtvici v jednom.

Článek o nové sezoně v PL a já já řeším hráče PL, hrozně svinský OT no, maucta.

Reagovat
formic81

fanoušek chelsea

Reagovat
smazaný uživatel

aha, promin

Reagovat
Spalovač šancí

Rychle si oprav oblíbený klub v nastavení, ať si nikdo nevšimne takové chyby ....

Reagovat
TopinB

Ještě pár měsíců zpátky se tu v PL sekci řešila mimo jiné móda a boty (zdravím Lolkaca), takže jakmile je to aspoň o PL, tak je to k tématu, takže si vyndej ten klacek z prdele

Reagovat
Spalovač šancí

Stačila expreska.

...

Psát takové předlouhlé preview je naprosto zbytečné, když máme nasimulovanou Anglii na 1000 let dopředu. Všechno už je dané ...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
I am Mancunian

Reagovat
fantomas

Reagovat
Ritchie

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
kubys

Reagovat
kiwwi

jj, fanusikovia Chelsea uz pomaly zacinaju fandit Burnley, aby mohli povedat, ze im fandia uz od Dycheho

Reagovat
smazaný uživatel

Proč musíš denně dokazovat, jaké jsi hovado? Běž prohnat švába té své cigošce a hoď se do pohody.

Reagovat
j_mrazik

Za to ty jsi teďka pěkně situaci uklidnil a celkově naladil na takovou příjemnou vlnu.

Reagovat
Robertson

Hammers majú väčší potenciál,ako prognóza...ak sa z Kouyateho stane 'beštia' s ortodoxnejšou ochranou už celkom schopnej obrany,Payet predvedie svoje know-how,a Sakho to bude využívať,môžu hrať o poháry...dúfam,že sa výkonmi a asistenciami pridá aj Jenkinson ;-) ...možným mínusom je manažér,a účinkovanie v EL...

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud jsem dobře počítal, tak v přípravě si anglické kluby ze dvou prvních části preview vedly s prvoligisty z top pěti evropských lig s bilancí: 8z 2v 2r 4p při skóre 5:7. Německo, Francie a Sevilla, pokud jsem si dobře všímal. Je to zavádějící. Jen tak pro zajímavost (Myslím, že bez Sevilly a Hříbat by ta bilance byla vyrovnaná. Ostatní mužstva odpovídající, např. Werder nebo Nantes).

Reagovat
fantomas

Boha, pokud ve fotbalovym světě něco nemá absolutně žádnou výpovědní hodnotu, je to letní příprava klubů. To i Kirin Cup ti o český repre řekne víc než přátelák Newcastle - Sevilla (plácám) o obou týmech.

Reagovat
domingo

Nebo Arsenal - Lyon, zejo!

Reagovat
smazaný uživatel

No kdyz to rikas s takovou jistotou znis docela presvedcive. Jen kdybych necitil, ze jsi uz v zarodku podrazdeny.

Reagovat
fantomas

Tak jako příprava se postarala už o tolik falešných nadějí a naoko senzačních výsledků, že... no škoda mluvit. Podrážděnej nejsem, spíš mě zaráží, že si vůbec někdo dá tu práci takhle něco poměřovat. I kdyby jen pro zajímavost...

Reagovat
smazaný uživatel

Myslim, ze to podcenujes. U me to zase vypada podle puvod. prispevku, ze precenuju. Tak to bude uprostred.

Reagovat
fantomas

Asi. Já sem otrkanej Sanogama a podobnýma. Navíc sem zatim při procházení příprav čtyř mančaftů, ke kterym tady píšu tyhlety medailonky, narazil asi tak na dvě normální sestavy, který se jakž takž blíží tý ideální. Z cca 20 zápasů.

Reagovat
smazaný uživatel

Nj. Idealni. A kolikrat v sezone hrajes v idealni sestave. Priprava neco naznaci. Treba, ze Bournemouth dokazu uhrat nulu vzadu.

Reagovat
fantomas

"který se *jakž takž blíží* tý ideální"

Reagovat
smazaný uživatel

Jj.

Reagovat
smazaný uživatel

alebo, že dokážeme dostať 5:0 od Albacete a poraziť na 0 Herthu aj Socky

Reagovat
Spalovač šancí

Na druhou stranu např. u Slavie, ať příprava dopadne jakkoliv, vždycky hrajou v sezoně na ho.no

Reagovat
smazaný uživatel

pche, v Primere poměřuje každý a všetko, tvorí to 80% článkov o futbale, merajú polčasové štúdia, fanúšikovia, veritelia, banky, proste každý kto sa obtrel o španielsky futbal musí niečo pomerať

z takého poměřovania sa dajú vyvodiť skutočnosti o ktorých človek normálne nepremýšla

napr.

z charakterového hľadiska je Miku férový človek na úrovni na rozdiel od pokrytca Messiho, prečo? no lebo Miku reprezentant Venezuely si nezobral sebecky dovolenku a šiel ako hviezda mužstva hneď po Cope baviť divákov do Nemecka, rovnako išiel baviť čínskych fanúšikov... na rozdiel od Lionela, ktorý si po Cope válal šunky a vykadil sa na všetkych fanúšikov, aby potom v predsezónnych rozhovoroch pokrytecky tvrdil, že hrá pre ľudí... čiže Miku > Messi

Reagovat
smazaný uživatel

A to jsem tam nezapocital jeste Portugalce nebo Rakusany. :)

Reagovat
fantomas

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
fenixLFC

pripravu sa vôbec neoplati sledovat. Vid minuly rok my ktori sme hrali fakt dobre, proti dormtundu bol skvely lovren a paradny vykon hodny boja o spicu...a v sezone to bolo naopak....alebo United ktory valcoval vsetko co prislo a nakoneic v sezone mu trvalo pol roka dokial zistili co hrat a nespoliehat len na DDG

Reagovat
smazaný uživatel

Věčný téma obrana NUFC. Já už nevim, kdo by za trenéra musel přijít aby přivedl nějakýho pořádnýho stopera, zvlášť když je situace kolem Colociniho taková jaká je. Jinak posili dopředu super a věřim, že z toho bude boj o 10 místo v tabulce.

Reagovat
Wat

To by musel být v základu Marveaux a Hatem, aby to vepředu klapalo...

Reagovat
Spalovač šancí

Villa sestup

Reagovat
C-M@ster

100. pro titul MU

Reagovat
cristiano.K.

už stačí pls

Reagovat
smazaný uživatel

bojujes s niecim, s cim sa bojovat neda

Reagovat
cristiano.K.

v tom případě mám dávno vyhráno

Reagovat
vladis271

Reagovat
smazaný uživatel

ten Siem De Jong sa teda slušne zakopal, kapitán Ajaxu a hrával tam tuším ofenzívneho záložníka a v zaprdenom Newcastli si nekopne

Reagovat
smazaný uživatel

ved sa zranil huju

Reagovat
smazaný uživatel

fans Chelsea - neviete či sa hovorí o nejakej nahrade za Luisa? ist do sezony s obranou bez jedineho seriozneho backupu je totalny fail

Reagovat
kubys

Alex Telles...

Reagovat
Talker

Mluví se nejvíce o Baba Rahmanovi. Telles se zmiňoval taky, ale ten už tuším padl.

Reagovat
kubys

Bilić nás dovede na sestup. Ta hra zatím nemá prakticky žádný smysl, hlavně v obraně, nevím, jestli se mi z toho chce víc brečet nebo blít.

Reagovat
Free_player

jo tak na Stoke se letos těším ti budou zlobit .... klidně bych si je troufnul tipnout i do 10. místa ....

Reagovat
smazaný uživatel

vskutku odvážný tip

Reagovat
Free_player

noo nevsadil bych si na to, alee .... útok mají nášlápnutej jak hovado, obrana taky vypadá schopně i celkově ten tým působí dost silně

Reagovat
smazaný uživatel

Hrozný kolik je v PL cizinců, pak to vypadá s reprezentaci jak vypadá.

Reagovat
kubys

PSG je výspa francouzské hrdosti, oh wait...

Reagovat
smazaný uživatel

Přesně tak. Zlatá Synot liga, i když i tam už se to začíná kazit.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Už jsme podepsali někoho do obrany?

Reagovat
Free_player

nn

Reagovat
smazaný uživatel

Skvělá práce, chlapci ... Už aby to začalo, ten absťák je neskutečný

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

dobrý článek těším se na Arsenal na předpokládaném prvním místě

Reagovat
Spalovač šancí

Popravdě řečeno jsem taky zvědavý, koho EF tipuje na anglického mistra.

...

Já osobně to vidím na tradiční klub z Manchesteru, tj. opět po roční odmlce City

Reagovat
smazaný uživatel

Chválim články, krásne do detailov rozobratá celá liga. Klobúk dole. Túto sezónu budem okrem CFC, Big 5 a Saints sledovať v každom zápase aj Stoke, Aston Villu a Newcastle. A WHU je asi najväčšia neznáma pod Bilicom, to bude psycho.

Reagovat
Spalovač šancí

Nebylo jednodušší napsat, koho sledovat nebudeš

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jedným okom každého, najmenej priestoru ostane pre Watford a WBA...ku CFC Big 5 Saints aj Everton

Reagovat
Godwinson

Doufám, že bude Newcastle v reálu vypadat inteligentněji

Reagovat
vodka

nzonzi pod hughesem nikdy ciste DM nehral, spis box to box rozjizdece akci, jako defenzivnejsi za nim se vystridalo vic hracu (Wilson, Whelan, Palacios, Cameron), ale o absenci DM neni rec, proste ho bude hrat Wilson stejne jako doted.

Reagovat
Wat

Bude hrát van Ginkel v základu či nikoliv, co myslíš?

Reagovat
drussbarb

Ach jo, toto je pro fanouška PL skvělé čtení. Co takhle napsat aspoň z poloviny skvělý text pro La Ligu?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele