Premier League startuje. Jak jsou týmy připraveny?

15.08.2008, 11:40
Previews
Zaujalo nás
Školákům a studentům ještě prázdniny zdaleka nekončí, zato fotbalisté anglických prvoligových celků pilně makali celé léto a co nevidět budou moci své snažení náležitě zúročit. Premier League je těsně před startem a EuroFotbal vybral deset klubů, u nichž následně za vydatné pomoci zdejších přispěvatelů zmapoval celou letní přípravu.

MANCHESTER UNITED

Každý si zajisté bez problémů vzpomene, jak bídně rozjel loňskou sezonu pozdější mistr z Manchesteru. Letošní příprava tak měla být taková, aby Rudí ďáblové protentokrát podobným problémům předešli. Zdalipak se jim to povede je zatím ve hvězdách, nicméně soupeři na první pohled vzbuzují daleko větší respekt než ti loňští.

Sir Alex Ferguson se rozhodl nešetřit příliš opor a hned zpočátku vyrukoval na prvního soka z Aberdeenu s jedenáctkou plnou ostřílených borců, jakými jsou Rooney, Giggs, Scholes, Carrick či Vidič. Ostrý start zvládli červení dokonale a skotského soupeře přehráli v poměru 2:0. I na hrací ploše dominovali a snad se ani příliš nezpotili. Plni optimismu tak mohli obhájci titulu nasednout do letadla a vzlétnout směr Jihoafrická republika, kde na ně čekaly tři souboje s tamními předními celky. Napřed s Kaizer Chiefs, pak se Red Devils postavilo Orlando Pirates a posléze přišla na řadu ještě odveta s prvně jmenovaným klubem v rámci finále tohoto turnaje tří.

Manchester na jihu Afriky neprohrál, přičemž své výkony dokonale odstupňoval. První duel ještě ne zcela aklimatizovaní Evropané kompletně nekontrolovali. Agilní Afričané se dokonce dostali brankou z penalty do vedení. Favorit zvládl odpovědět jen tak, aby alespoň dotáhl ztrátu na soupeře. Jak už jsem uvedl, postupem času to však bylo ze strany ManU jen čím dál tím lepší. Ferguson zamíchal sestavou (což však neznamenalo, že dodal jen zkušené tváře) a v příštím zápase už z toho byla alespoň hubená výhra. Piráti z Johannesburgu neloupili a ani moc nekousali, Manchester však až příliš často zrazovala koncovka. I proto do svých řad lanaří skotský lodivod United ještě jednoho hrotového útočníka. Záhy se však ukázalo, že to nemusí být tak horké. Při svém posledním vystoupení na jihu Afriky totiž Reds rozprášili ve finále Vodacom Challenge Kaizer Chiefs, když zvítězili s přehledem 4:0. Trefili se i mladíci Cleverley a Campbell.

V příštích dnech se sice již hráči Manchesteru nepohybovali na území Jihoafrické republiky, tentýž kontinent však obývali nadále. Jen se přesunuli více na sever, do Nigérie, aby zde sehráli jedno utkání proti starému známému soupeři - Portsmouthu. United potvrdili vzestup formy a málem Pompeys přemohli s čistým štítem. Po brankách Eaglese a Teveze totiž korigoval Defoe až v poslední minutě zápasu.

Zpět v domovině čekaly na obhájce titulu ještě tři zápasy, z toho jeden výjimečný rozlučkový, plus finále Community Shield. První střetnutí Manchester zvládl, šlo ale hlavně o čestné "bye-bye" Olemu Gunnarovi Solskjaerovi. To se povedlo. Norský forvard odehrál 25 minut a po skončení duelu se mohl spolu s bývalými spoluhráči těšit z těsné výhry 1:0. Za další dva dny si Red Devils hladce poradili s třetiligovým Peterboroughem, aby vzápětí v generálce na ligovou sezonu sehráli taktickou bezbrankovou bitvu s věhlasným soupeřem z Itálie, Juventusem Turín. Ani v Community Shield gól nepadl a o tom, že se bude radovat Manchester, nakonec musely rozhodnout až penalty. Každopádně další marné dobývání soupeřovy svatyně jen posílilo debaty o útočné posile ManU. Jak si asi forvardi obhájce titulu poradí s obranným valem Newcastlu United?

Očima fanouška

Letošní příprava Man Utd se velice odlišuje od té minulé. Ta proběhla za velké pozornosti médií. Odehrála se v Číně, kde byl každý bezejmenný soupeř doslova rozmetán, forma ani zápasová kondice se tímto zápasovým zatížením nenabrala, a to byla pak jedna z příčin zlého vstupu do PL. Letošní první část přípravy se odehrála v Jihoafrické republice. Celá africká příprava byla formou turnaje a naše soupeře představovaly kluby, které mají v Africe skutečně zvučná jména, což celé části přípravy dodalo zajímavější náboj. Druhé dějství už proběhlo doma v Anglii, kde Old Trafford navštívil Juventus a Espanyol.

Dalším prvkem letošní přípravy bylo značné omezení A-týmu, ať už z důvodu zranění, či reprezentace. Navíc kádr nebyl rozšířen žádnou posilou, díky čemuž se otevřely dveře pro talenty bojující na hostováních a v rezervě. Ti na sebe upozornili vesměs dobře. Nejvíce o sobě dali vědět Rafael, R. Possebon, F. Campbell, J. Evans, G. Cathcart a D. Simpson. Simpsonovi jeho výkony vynesly roční hostování v klubu Rovers, Cathcartovi v Plymouthu, brazilské duo slyšelo mnoho pochval z úst Bosse a Campbell s Evansem už letos budou pravidelně zařazeni do chodu áčka, ve kterém budou bojovat o post hrotového útočníka, respektive středního obránce. Naopak nulový progres a nepřesvědčivé výkony vedly ke konci působení Eaglese na Old Trafford, kterému bych rád popřál hodně štěstí v novém působišti.

Velice zajímavý souboj se stále odehrává na postu brankáře a letošní příprava jím jen více zamotala. O post jedničky usiluje nadále zkušený E. Van der Sar a talentovaní Kuszczak s Fosterem. Já jsem osobně očekával, že Tomasz Kuszczak letos zamíří na roční hostování, Ben Foster dostane příležitost v základní sestavě a v případě, že nebude jeho výkonnost optimální, přijde návrat Sara. I nadále však jsou všichni tři v klubu a nechystá se ani u jednoho z nich změna klubové příslušnosti. Příležitost v přípravě dostali všichni tři, a kdybych já sám měl volit, kdo dostane šanci od prvního kola, nadále bych si stál za Benem Fosterem. Jeho výkony jsou velice přesvědčivé a bezchybné, agresivitou i postavou připomíná nejvíce Wayna Rooneyho a při standardkách soupeře tak absolutně není možné, aby se nedostal k míči.

Po taktické stránce nebyla ve hře žádná výrazná změna. Ferguson kombinoval stejné rozestavení a formace, které praktikuje v sezoně. Jedinou velkou změnou bylo právě už zmiňované začlenění mladých hráčů do kádru, což velice často vedlo ke ztrátě souhry i myšlenky ve hře. Ve většině zápasů se přesto daly nalézt prvky běžné kombinační a ofenzivní hry Man Utd, ale už jen kvůli absenci křídel hra postrádala jak jiskru, tak góly. Našlo se velké množství kritiků, kteří říkají, že výkony byly špatné a přesně takové přijdou i v sezoně, ale ti se podle mého hluboce mýlí. Přípravné zápasy nejsou nikdy úplně vypovídající, v loňské sezoně Man Utd vyhrávalo v Číně výsledky 4:0 a v samotné sezoně chyběla jak kondice, tak rozehranost. Letos sice nebyla hra klubu nijak oslnivá, ale samotné zápasy byly mnohem náročnější a mnohem více vypovídaly o kvalitě sestavy.

Hlavně pak výkony Teveze byly konečně odpovídající jeho kvalitám a pověsti, která jej předcházela. Loni byl celý rok ztracen ve špatné fyzické kondici zapříčiněné pozdním přestupem a bojích za Argentinu, kvůli kterým promeškal jakoukoliv přípravu. Obecně všechny loňské posily, které mohl Ferguson v přípravě využít, hrály ve velkém stylu. F. Campbell ukázal, že letos v něm už má Man Utd k dispozici kvalitního a agresivního hrota, který si s klidem stoupne ve formaci před Rooneyho a nebude mít problém v koncovce. K tomu velice podstatný návrat kapitána a oblíbence fanoušku Gary Nevilla, který tak opět bude dirigovat obranu z pozice pravého obránce. Tým díky tomu působí i přes absenci C. Ronalda mnohem lépe než v loňské sezoně a já osobně v něj mám ještě větší důvěru než v posledních letech.

Nakonec bych se jménem všech našich fanoušků naposledy rozloučil s Olem Gunnarem Solskjaerem, který proti výběru Espanyolu odehrál poslední soutěžní zápas v klubu a popřál mu hodně štěstí v životě i nové funkci trenéra rezervy.

Info:

Nejlepší střelci přípravy: Wayne Rooney, Frazier Campbell, Chris Eagles (2)
Největší posila: Carlos Tevez (West Ham; změna hostování v přestup)
Největší odchod: Gerard Pique (Barcelona)
Marodka: Park (koleno), Saha (koleno), Rooney (virus), Hargreaves (koleno), C. Ronaldo (kotník)
Tip EuroFotbalu na umístění: 1. místo

CHELSEA FC

Pakliže by počet vstřelených branek v přípravných zápasech určoval skutečnou formu mužstva, je teď londýnská Chelsea na výši. Jenže kdo by si také s chutí nezastřílel proti dvěma nováčkům první čínské ligy či malajskému výběru? Výsledky 4:0, 7:0 a 2:0 jsou sice pěkné na pohled, samy o sobě však příliš neříkají.

Minulý rok se podobná taktika vymstila Manchesteru United, který, leč nakonec získal titul, odstartoval do ligového ročníku vskutku bídně. Blues se teď rozhodli vydat jeho cestou. Scolari měl výbornou možnost vyzkoušet na slabých soupeřích různé herní variace, hráči si zase dodali sebevědomí, když pálili do černého jak na běžícím páse, naopak obranná řada práci sice neměla, ale čistý štít i tak polichotí.

Chelsea odehrála za celé léto jen pět přípravných zápasů, z toho tři v Asii, o nichž už byla řeč. Zbývající dva duely měli Londýňané na programu v Moskvě u příležitosti Railways Cupu. Turnaj se hrál vyřazovacím způsobem a Blues v semifinále sekundoval domácí Lokomotiv. Po normální hrací době svítil na ukazateli nerozhodný stav 1:1, a tak se šlo na penalty. Hráčům anglického celku snad ještě vězely v hlavě vzpomínky na neúspěšný rozstřel z finále Champions League, nicméně po selhání Bridge a Ševčenka měli možnost hrát v Rusku jen o třetí místo. To nakonec skutečně patří Chelsea, poněvadž Scolariho svěřenci nečekaně jednoznačně přejeli AC Milán v poměru 5:0. Střelecké hody tak nakonec měly své pokračování i v Evropě, odnese to také Portsmouth?

Očima fanouška

Chelsea po prohraném finále Ligy mistrů truchlila a s ní většina fanoušků. Jednu penaltu od vytoužené trofeje pro nejlepší tým Evropy. Avšak přišel čas pro další fotbalový svátek – EURO. Hráči se rozprchli do svých národních týmů a živě se diskutovalo, jak to dopadne s trenérem. Bude jím Avram Grant? Nebo bude odvolán?

Avram Grant od počátku bojoval s kritikou – většina fanoušků nemohla neznámému a nevýraznému kouči přijít na jméno až do tiskové konference, která připomínala výstupy jeho předchůdce – fanoušky milovaného a obdivovaného José Mourinha. Už to nebyl nějaký Izraelec, který vytlačil Josého, ale Avram Grant, kouč Blues. V tu chvíli si získal respekt fanoušků. Postupem času dotáhl tým do finále LM, kde ale tým na penalty prohrál. A co bude teď? Spekulace, jak to dopadne.

Ještě týden po konci ligy mistrů se nevědělo, jak to dopadne s Avramem – zůstane jím či ne? Nakonec byl odvolán i se svými asistenty – u týmu zůstala jen stálice Clarke. A výběr nového trenéra? Spekulace, spekulace, spekulace... Kdo přijde po odvolaném izraelském kouči? Spekulací bylo mnoho - Italové, Nizozemci, Angličan - kdo se stane novým trenérem? Rijkaard, Ancelotti, Hughes nebo někdo jiný? Jména padala různá, ale nikdo neznal úmysly majitele londýnského klubu Romana Abramoviče.

Jednotliví kandidáti postupem času mizeli. Rijkaard si chce dát pauzu, Ancelottiho nepustí jeho dosavadní zaměstnavatel AC Milán, ambiciózní Mark Hughes nedostal nabídku a upsal se Manchesteru City. Roman nakonec prohlásil, že nový trenér bude jmenován po EURO. Že by nakonec novým trenérem byl některý z trenérů národního týmu? A opět se rozjely spekulace – bude trenérem Hiddink nebo Scolari? Nakonec byl jmenován ten druhý – Luis Felipe Scolari – nový muž na lavičce Blues.

Luis Felipe Scolari – to je jméno, které bude pro následující dobu spojeno s Chelsea. Během úvodního měsíce vydal několik prohlášení, podle kterých bylo vidět, jaké je v něm charisma. První prohlášení: "Neříkejte mi Big Phil. Jmenuji se Felipe!" Od té doby snad nebyl nazván médii jinak. Další prohlášení říkala fanouškům, že mohou doufat v nejvyšší cíle. Navíc prohlášení o tom, že bude zapracovávat juniory, dávalo konečně fanouškům to, co chtěli – aby se do sestavy dostal Scott Sinclair a jeho vrstevníci. Optimismus nyní srší nejen z manažera, ale i spokojených fanoušků.

A první čin, který nový kouč udělal? Povolal hráče, kteří nebyli na EURO o týden dříve na přípravu, aby se s nimi seznámil. A co nám vlastně příprava řekla a jak to vypadá s hráčským kádrem pro další sezonu?

Na pozici golmana je jistá jednička – Petr Čech. Roli dvojky obstará pravděpodobně i nadále Carlo Cudicini. Obrana má v případě zdravých hráčů také poměrně jasné složení – uprostřed bude kapitán John Terry a Ricardo Carvalho, kraje bude strážit Ashley Cole a Jose Bosingwa. V záloze bude hrát prim Frank Lampard, který podepsal novou pětiletou smlouvu a Michael Essien, který se Chelsea upsal na tutéž dobu. Vedle nich se pravděpodobně postaví Deco, přičemž se bude střídat s Michaelem Ballackem. Na křídle má jasné místo J. Cole. Je jen otázka, kdo bude na druhé straně hřiště – Malouda nebo SWP? Další možnost je mladý Scott Sinclair nebo Kalou, který tam strávil druhou část sezony. Spekuluje se i o příchodu Robinha z Realu Madrid, ale nakolik je jeho příchod reálný, je ve hvězdách. A kdo je v útoku? Jasné jedničce, Didieru Drogbovi, bude krýt záda Nicolas Anelka, nejlepší střelec přípravy se šesti góly, a Kalou, který je momentálně na olympiádě. Konkurenci také tvoří Andrej Ševčenko, nejdražší nákup v dějinách klubu, jehož výkony ovšem dosud neodpovídaly očekáváním. Sbírat minuty bude chtít určitě i mladý Argentinec Di Santo, který dal v přípravě 2 góly.

A co říct závěrem? Chelsea se bude snažit přerušit sérii Manchesteru United a zkazit jim oslavu 3. titulu za sebou. Opět se bude hrát o titul vítěze Ligy mistrů a anglických pohárů – FA Cupu a Carling Cupu. Roman Abramovič nebude tolerovat další sezonu bez trofeje. Kdyby se tak stalo, přišlo by určitě opravdové zemětřesení.

Info:

Nejlepší střelec přípravy: Nicolas Anelka (6)
Největší posila: Deco (Barcelona)
Největší odchod: Claude Makélélé (PSG)
Marodka: Bosingwa (natažený stehenní sval), Drogba (koleno)
Tip EuroFotbalu na umístění: 2. místo

ARSENAL FC

Perspektivní koktejl namíchaný Arsenem Wengerem, značně nevyzpytatelný produkt, zaručil Arsenalu letní přípravu jako na horské dráze. Pozvolný rozjezd, prudké stoupání, dále menší herní úpadek a ke konci zase pohoda.

Dá se říct s kompletně rezervní a nezkušenou sestavou vyrukoval Arsenal na Barnet, prvního soupeře v rámci letní přípravy. Bylo znát, že schází jakýsi motor, mozek týmu, každopádně londýnským mladíkům nelze upřít snahu a bojovnost, díky čemuž nakonec vyválčili těsné vítězství 2:1. V tu chvíli to ještě stačilo, na houževnaté Maďary už to však bylo málo. Výsledek mluvil řečí nerozhodnou, oba celky zaznamenaly po jednom gólu a nedá se říct, že by favorizovaný anglický klub soupeře nějak přehrával.

Na soustředění v Rakousku však nastal přeci jen zlom a Arsenal si ve vesměs totožné sestavě zanedlouho smlsl na týmu Burgenlandu. Desetkrát překonali mladí Kanonýři soupeřova brankáře, obří potenciál naplno ukázal jak Wilshere, tak Vela a pozadu nezůstal ani čtyřgólový střelec Bendtner. Příští duel na půdě sousedního Německa již měl prověřit Gunners pořádně. Ti se totiž představili v Mercedez-Benz Areně ve Stuttgartu, kde na ně čekalo tamní VfB. Arsenal již v silné sestavě, skýtající oba elitní forvardy Adebayora s Van Persiem i kapitána Gallase, obrátil nepříznivý vývoj utkání ve svůj prospěch. Nakonec zvítězil přesvědčivě 3:1, přičemž není bez zajímavosti, že se o všechny branky londýnského mužstva postarali střídající hráči. Jmenovitě jde o Velu, Bendtnera a teprve šestnáctiletého Wilshera.

Po návratu domů byl na pořadu dne Emirates Cup, na němž se měl Arsenal představit v roli obhájce loňského prvenství. Možná to bylo tíhou očekávání, každopádně na úvod tohoto turnaje Kanonýři v poslepované sestavě podlehli Juventusu 0:1 a mohlo být hůř. Prakticky na nic se nezmohli. Chuť si tak Londýňané spravili alespoň v duelu s Realem Madrid, když pro změnu stejným výsledkem na svého soka vyzráli.

Emirates Cup tedy domácí Arsenal nedobyl, zato holandské hlavní město Amsterdam už ano. Ještě před přesunem do Nizozemí si Gunners zahráli v béčkové sestavě s Huddersfieldem a brankou Barazita z 89. minuty se nakonec protrápili k výhře 2:1. Na zelený pažit v Amsterdam Areně už ale za další dva dny vyběhla úplně jiná jedenáctka, řekněme ideální, aby čelila domácímu mančaftu. Z dovolené se vrátil Fabregas, hrál i po malárii zotavený Touré. Za Arsenal se trefil Adebayor, a to hned dvakrát, k velkolepému obratu z 0:2 na 3:2 mu ale musel dopomoci ještě kolega z útoku Bendtner. Příští zápas se Sevillou už tak divoký nebyl. Skóre sice brzy načal Vela, pak však přišlo jen pozdní vyrovnání Chevantona. I tak mohli být Londýňané spokojeni, neboť tím pádem vítězná trofej náležela jim.

O tom, že Arsenal hraje ve velké pohodě, se mohl tuto středu přesvědčit i holandský klub Twente, když mu na domácí půdě podlehl 0:2 v rámci 3. předkola Ligy mistrů. Gunners tak teď v klidu obrací své zraky jen a jen směrem ke startu Premier League. Zase mohou v boji o titul jen příjemně překvapit. A jak si letos povedou, napoví možná už první kolo. Los Arsenalu na úvod přichystal nováčka z West Bromwiche.

Očima fanouška

Během tohoto léta se v kádru Arsenalu událo mnoho klíčových změn. Situace byla taková, že dva hráči základu odešli a bylo je potřeba nahradit. Za Hleba byla již připravena náhrada v podobě Samira Nasriho, velké francouzské naděje. Kým ale nahradit Flaminiho s Gilbertem Silvou, tuto dvojici vynikajících defenzivních záložníků světových parametrů, to byla největší otázka léta pro fanoušky Gunners. Odpověď je poněkud překvapivá: Zřejmě nikým. Spekuluje se sice o Gokhanu Inlerovi z Udine, ale tyto spekulace nevyústily ani v žádnou konkrétní nabídku a nejspíš vyšumí do ztracena. Lodivod kanonýrů Arsene Wenger zvolil jinou strategii, a kdo ho trošku zná, tak ho ani nepřekvapí. Dát pořádnou šanci mladým hráčům ze stávajícího kádru - Abou Diabymu, Denilsonovi a Alexandru Songovi. A nesmím také zapomenout na další posilu klubu Aarona Ramseyho. O tento velký velšský talent bojoval nejen Arsenal, ale i Manchester United, Everton či Tottenham. Arsenal ale projevil největší touhu získat Aarona do svého kádru a mladý hráč nebyl proti. Dokáže nastoupit víceméně všude v záloze i na krajích obrany a díky svému agresivnímu stylu a těkavému pohybu po hřišti je přirovnáván právě k Flaminimu. Přes nesporný talent bude spíše čekat na svojí šanci na lavičce náhradníků a sbírat zkušenosti po minutách. Zdá se tedy, že klíčové odchody hráčů se podařilo nahradit. Jestli plnohodnotně, to ukáže až sezóna. Co ale další posily?

Předně se z hostování v Osasuně vrátil mladý Mexičan Carlos Vela a v přípravě se mu nevedlo zrovna špatně. Až se uzdraví Eduardo, nebude to mít vůbec lehké. Dále přišel Amaury Bischoff, který je velkou neznámou. Jediné co o něm známo je, že dokáže hrát na všech ofenzivních postech v záloze. A to nejlepší nakonec - mladíci z béčka a rezervy Arsenalu. V přípravě si hned několik hráčů z rezervních týmů řeklo o trvalé povolání do A-týmu. Začněme od brány směrem dopředu, jsou to tito hráči: Vito Mannone (GK), Gavin Hoyte (RB, CB), mladší bratr známějšího Justina Hoyta, Kieran Gibbs (LB), Mark Randall (CM), Henri Lansbury (RM), Jack Wilshere (LM), Nacer Barazite (ST) a Jay Simpson (ST). Do A-týmu byl zatím povolán jen ten nejmladší z výše uvedených Jack Wilshere plus třetí gólman Vito Mannone. Já bych se s dovolením zastavil u Jacka Wilshera. Tento nesmírně mladý hráč, kterému je pouhých 16let, nejvíce překvapil ze všech hráčů, kteří nastoupili v přípravě. Arsene Wenger ho vzal spíše na zkoušku, ale Jack se ničeho nebál, bral to jako svojí velkou šanci a pořádně jí chytnul za pačesy. Herním stylem bych ho přirovnal k Joeu Coleovi. Je velmi rychlý, technicky mimořádně vybavený a s velmi dobře rozvinutým myšlením. Stačí pár let zkušeností, trochu se otrkat v soubojích a bude patřit nejen k základním kamenům hry Arsenalu, ale i anglické reprezentace. Zastavit ho může snad jen nějaké ošklivé zranění, což by byla obrovská škoda nejen pro Arsenal.

Pomalu se dostávám k samotné přípravě. Ta probíhala ze začátku v Rakousku, stejně jako minulý rok. Zde se nejprve utkali výše zmiňovaní mladíčci + hráči, kteří se nezúčastnili po konci sezóny žádných větších turnajů, s místními kluby, hrajících nižší rakouské soutěže. Postupem času se připojovali ke kádru hráči navrátivší se z dovolené a z marodky. Prvním ostrým startem bylo utkání se Stuttgartem, které naši mladíčci otočili ze stavu 0:1 na 2:1. O oba góly se postarala dvojice Bendtner, Vela, kteří si na své góly i navzájem přihráli a hlasitě si řekli o místo v základní jedenáctce. Během Emirates cupu se hráči vrátili již do Londýna a změřili síly s Juventusem Turín a Realem Madrid. Zde se začala pomalu krystalizovat základní sestava a hráčů z rezervního týmu začalo ubývat. Jejich poslední velká šance na sebe více upozornit přišla v utkání s nováčkem Championship, Huddersfieldem. Jako v zápase se Stuttgartem inkasoval Arsenal první, ale měl sílu výsledek otočit, což bylo pro letošní přípravu typické. V nadcházejícím Amsterodam Cupu v duelu s Ajaxem se situace opakovala. Arsenal, poprvé s Fabregasem v sestavě, inkasoval ke konci první půle dva góly, v druhé Ajax přitlačil a zápas otočil na konečný stav 3:2. V zápase se Sevillou kupodivu zase dostali šanci mladíčci, kteří dokonce nad Sevillou v plné sestavě vedli zásluhou Carlose Vely, dlouho se drželi, ale v závěru utkání pod drtivým tlakem soupeře inkasovali.

Jednu zajímavost přípravy už jsem zmínil, tou byla mentální síla zvrátit nepříznivý stav utkání. Jedno je však příprava, něco jiného zas dlouhá sezona plná zranění a karetních trestů. To může být velké úskalí, zvlášť v kombinaci s mladým nezkušeným kádrem. Jen pro představu, proti Stuttgartu ve druhé půli vyběhla záložní řada s věkovým průměrem 18let, útok nebyl o mnoho starší, v průměru 19,5 roku. A pokud se nedaří, hra se může změnit v jedno velké trápení, se kterým si mladíci nebudou muset umět poradit. Arsenal bude mít hlavně problémy se soupeři, kteří promění polovinu svého hřiště v jednu velkou nedobytnou pevnost, bude chybět ta zaběhlá rutina, dlouholetá sehranost, z čehož budou ústit chyby a vše pak záleží na protivníkovi, jestli je dokáže potrestat. Obrana Arsenalu neoplývala v přípravě zrovna jistotou, hovoří o tom například minimum udržených čistých kont. Naopak pokud soupeř hru otevře, tak je to pro mladé hráče Arsenalu voda na mlýn. Dokážou vyrážet na smrtící brejky, a to v hojném počtu. Rychlý přechod do útoku, to bude největší zbraň Arsenalu v nastávající sezoně. Hráči jako Walcott, Vela, Clichy, Adebayor, Wilshere, Sagna a Nasri patří k tomu nejrychlejšímu, co po současných trávnících běhá. Důležité pro novou sezonu bude udržet klíčové hráče zdravé, což se loni zrovna nepoštěstilo a začátek této není také zdaleka ideální. Kádr je velmi vyrovnaný, všechny posty kvalitně zdvojené, některé i ztrojené. I přes nesmírné mládí týmu (věkový průměr 22,8 roku) jsou na svůj věk hráči velmi zkušení. Proto nadcházející sezónu vidím velmi dobře, lze očekávat umístění od 1. do 5. místa v lize. Cíle jsou jako každoročně ty nejvyšší, nemusí to vyjít letos, ale když se udrží kádr pohromadě, tak je statisticky velmi nepravděpodobné, že by nějaký výraznější úspěch v budoucnu nepřišel. A pokud nepřijde, tak nám fanouškům stačí pěkná předváděná hra, to je totiž to, co dělá Arsenal Arsenalem a kvůli čemu chodí lidé na fotbal.

Info:

Nejlepší střelec přípravy: Nicklas Bendtner (6)
Největší posila: Samir Nasri (Marseille)
Největší odchod: Aliaksandr Hleb (Barcelona)
Marodka: Senderos (podkolenní šlacha), Touré (naražený stehenní sval), Fabregas (podkolenní šlacha), Nasri (koleno), Diaby (natažený stehenní sval), Eduardo (zlomená noha), Rosický (podkolenní šlacha)
Tip EuroFotbalu na umístění: 3. místo

LIVERPOOL FC

Klub z města Beatles započal přípravu velmi brzy, už počátkem července. Pro rozehrání měl posloužit slaboučký tým Tranmere Rovers, pak už se ale Reds nešetřili a naplánovali si zvučné soupeře. Do cesty se jim postupně postavily například celky Herthy Berlín, Villarrealu či Glasgow Rangers.

Rafael Benitez rád experimentuje a točí sestavou, tím je známý po celém světě a své pověsti dostál pochopitelně i během přípravy, kdy se to očekává. První duel s třetiligovým sokem odehrála jedenáctka složená víceméně z hráčů bez nároku na základní sestavu. Nakonec ho rozhodl jeden z těch mála zkušených, Izraelec Benyoun. Ani na Luzern nevyrukoval Liverpool s nikterak hvězdnou ekipou a jen horko těžko slavil vítězství. Na brzký gól Leivy ihned odpověděl Gavranovič, jenže Voronin ještě do poločasu stanovil konečnou podobu skóre.

Příští tři střetnutí Reds se nesla ve znamení hry se zabezpečenou obranou. V utkání s Wislou Krakow ještě alespoň padl gól, na každé straně jeden a o ten liverpoolský se postaral opět Voronin. Pak však následovaly bezbrankové remízy s Herthou Berlín a Villarrealem, přičemž zejména v hlavním městě Německa se diváci nudili. Dramatickou změnu ve Španělsku nepřinesl ani Robbie Keane, nová ofenzivní akvizice Reds. Opět hráli hosté hlavně zezadu.

Jakoby však chtěli Benitezovi svěřenci přesvědčit širokou veřejnost, že branky střílet nezapomněli, při nadcházejících dvou zápasech nadělili svým soupeřům čtyři "banány". Červenal se nejprve finalista Poháru UEFA, Jezdci z Glasgowa, poté norská Valerenga. Aby Liverpool neposkvrnil svou neporazitelnost v přípravě, nezaváhal ani proti Laziu u příležitosti domácí generálky. Na Anfield Road už se schylovalo k bezbrankové remíze, když v poslední minutě udeřil Voronin.

Bez gólu se ovšem hrálo o pět dní později v Lutychu, a tak si domů přiváží Reds poněkud ošemetný výsledek pro odvetu 3. předkola Ligy mistrů. Jak však v přípravných zápasech Benitezova skvadra naznačila, čisté konto pro ni nepředstavuje žádnou neznámou, a proto zřejmě není na místě panikařit. Stejně tak by nebylo dobré Liverpool odsoudit v případě eventuelního zaváhání na půdě Sunderlandu v prvním kole nového ročníku Premier League.

Info:

Nejlepší střelci přípravy: Andrej Voronin a Yossi Benayoun (3)
Největší posila: Robbie Keane (Tottenham)
Největší odchod: Peter Crouch (Portsmouth)
Marodka: Degen (tříslo)
Tip EuroFotbalu na umístění: 5. místo

EVERTON FC

Výsledky v přípravě*:
12. července - Sion (venku) 0:1
19. července – Cambridge Utd. (venku) 2:4
22. července – Preston North End (venku) 1:0
25. července – Nottingham Forest (venku) 1:1
31. července – Chicago Fire (venku) 0:2
4. srpna – Colorado Rapids (venku) 2:1
9. srpna – PSV Eindhoven (doma) 1:1

Info:
Nejlepší střelci přípravy: Mikel Arteta a Lukas Jutkiewicz (2)
Největší posila: -
Největší odchod: Andy Johnson (Fulham)
Marodka: Pienaar (zlomený palec), Cahill (kotník), Hibbert (kolenní vazy), Van der Meyde (podkolenní šlacha)
Tip EuroFotbalu na umístění: 10. místo
První kolo sehrají Toffees doma s Blackburnem.

ASTON VILLA

Výsledky v přípravě:
10. července – FC Wil 1900 (venku) 6:0
12. července – FC Curych (venku) 1:2
15. července – Lincoln City (venku) 1:3
22. července – Walsall (venku) 3:2
2. srpna – Reading (venku) 1:1
8. srpna – UD Marbella (venku) 2:0

Info:
Nejlepší střelec přípravy: Shaun Maloney (3)
Největší posila: Carlos Cuéllar (Rangers)
Největší odchod: Olof Mellberg (Juventus)
Marodka: Sidwell (natažený lýtkový sval), Bouma (kotník)
Tip EuroFotbalu na umístění: 6. místo
Na úvod ligové sezony čeká Villans domácí duel s Manchesterem City.

BLACKBURN ROVERS

Výsledky v přípravě:
14. července – Macclesfield Town (venku) 2:1
21. července – TSG 1899 Hoffenheim (venku) 1:3
25. července – Benfica (venku) 3:2
26. července – Sporting Lisabon (venku) 1:2
2. srpna – Wolverhampton Wanderers (venku) 2:4
9. srpna – NAC Breda (doma) 1:1

Info:
Nejlepší střelci v přípravě: Benny McCarthy a Jason Roberts (2)
Největší posila: Paul Robinson (Tottenham)
Největší odchod: David Bentley (Tottenham)
Marodka: Santa Cruz (achillovka), Pedersen (podkolenní šlacha)
Tip EuroFotbalu na umístění: 8. místo
Ostrý start do nového ročníku čeká Rovers na Goodison Parku.

PORTSMOUTH FC

Výsledky v přípravě:
16. července – Exeter City (venku) 1:1
18. července – Swindon Town (venku) 3:1
21. července – AFC Bournemouth (venku) 4:1
26. července – Kano Pillars (venku) 5:0
27. července – Manchester Utd (venku) 1:2
30. července – Ajax Cape Town (venku) 2:1
4. srpna – Oxford Utd (venku) 2:1
5. srpna – Havant and Waterlooville (venku) 4:0
11. srpna – Gosport Borough (venku) 4:1

Info:
Nejlepší střelec přípravy: Jermain Defoe (6)
Největší posila: Younes Kaboul (Tottenham)
Největší odchod: Sulley Muntari (Inter Milán)
Marodka: Pamarot (natažený stehenní sval)
Tip EuroFotbalu na umístění: 7. místo
Pompey začínají na nedobytném Stamford Bridge.

MANCHESTER CITY

Výsledky v přípravě:
26. července – Hamburg SV (venku) 0:1
2. srpna – Stockport County (venku) 2:2
6. srpna – Celtic (venku) 1:1
9. srpna – AC Milán (doma) 1:0

Info:
Nejlepší střelec přípravy: Valerij Božinov (2)
Největší posila: Jô (CSKA Moskva)
Největší odchod: Andreas Isaksson (Eindhoven)
Marodka: Vassell (koleno), Benjani (natažený stehenní sval)
Tip EuroFotbalu na umístění: 9. místo
Citizens ze všeho nejdříve zajíždí na Villa Park.

TOTTENHAM HOTSPUR

Výsledky v přípravě:
14. července – Tavernes (venku) 8:0
19. července – CD Denia (venku) 4:2
24. července – Hercules CF (venku) 1:1
28. července – Norwich City (venku) 5:1
30. července – Leyton Orient (venku) 5:1
1. srpna – Celtic (venku) 2:0
3. srpna – Borussia Dortmund (venku) 3:0
10. srpna – AS Řím (doma) 5:0

Info:
Nejlepší střelec přípravy: Darren Bent (12)
Největší posila: David Bentley (Blackburn)
Největší odchod: Robbie Keane (Liverpool)
Marodka: Ghaly (koleno), Hutton (vymknutý kotník)
Tip EuroFotbalu na umístění: 4. místo
Namlsaní Spurs pro začátek okusí atmosféru Riverside Stadium.


EuroFotbal děkuje za vstřícnost při spolupráci místním přispěvovatelům s přezdívkami Herbage (Arsenal), Chazychaz (ManU) a Talkers (Chelsea).

Veškeré výsledky jsou uvedeny z pohledu daného celku, nehledě na prostředí, kde se utkání odehrálo.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (463)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele