Premier League - souhrn 3. kola: Mistr měl namále

25.08.2023, 22:54, aktualizováno 27.08.2023, 19:29
Komentáře a souhrny
Darwin Núňez (© AFP)

West Ham zvítězil na půdě Brightonu a posunul se na první místo, v neděli ho následně rychle sesadil Manchester City. Manchester United hodně brzy prohrával o dvě branky, přesto ještě urval nad Nottinghamem výhru, obrat předvedl i Liverpool.

Newcastle United - Liverpool FC 1:2

27.08.2023 17:30

Góly: 25. Anthony Gordon - 81. Darwin Núñez, 90+3. Darwin Núñez

Liverpool ve třetím kole Premier League zvítězil na hřišti Newcastlu 2:1. Vedoucí branku vstřelil ve 25. minutě Anthony Gordon, jenž si zároveň připsal premiérovou domácí trefu po lednovém přestupu z Evertonu. Naděje Reds poté zmenšil pilíř defenzivy Virgil Van Dijk, který se nechal ještě v prvním poločase vyloučit. První výhru Strak nad týmem z města Beatles od roku 2015 ovšem zhatil Darwin Núněz, jenž dvěma brankami v závěru přiřkl tři body hostům.

Táboru Reds udělala radost forma jeho ofenzivního trojzubce a také úspěšné odvolání proti distancu Alexise Mac Allistera, se kterým tak Jürgen Klopp opět mohl počítat. Před velkým šlágrem se dobrému rozpoložení těšili také domácí, kteří sice v předešlém duelu padli na hřišti Citizens, dlouho se jim však nestalo, aby do zápasu s Liverpoolem vstupovali v pozici favorita.

Krátce po začátku málem zamířil do sprch Trent Alexander-Arnold, poněvadž už v sedmé minutě mohl od rozhodčího vidět druhou žlutou kartu poté, co první školácky inkasoval za zbytečné zdržování hry. Nakonec ale dle rozhodčího stačila domluva. Zápasu rozhodně nechybělo tempo ani náboj, jenže pořádných šancí bylo jako šafránu. Skóre nakonec otevřeli Magpies. Alexanderovi-Arnoldovi utekl míč, který našel Gordon, jenž jej poslal pod nohy Alissona a před domácí tribunou náležitě oslavil první trefu v kariéře proti The Reds. Ti se nakonec červené karty dočkali, ovšem provinil se kapitán van Dijk. Skvělá průnikovka Gordona mířila na Alexandera Isaka, jehož právě nizozemský stoper poslal nedovoleně k zemi a šel předčasně do sprch. Naděje Liverpoolu pak zachraňoval Alisson, když famózně vytáhl přesně mířenou pumelici Miguela Almiróna.

Paraguayský křídelník měl na noze gól i v 50. minutě po skvělé přihrávce Joelintona. Tentokrát ovšem bránu brazilského reprezentanta překopl. Díky početní převaze byli nebezpečnější hráči v pruhovaných dresech. Upozornil na sebe opět Gordon, který po skvělé kličce do středu ale nemířil přesně a razantní střelu poslal vedle. Ofenzivu Kloppovy družiny citelně oživil střídající Diogo Jota, avšak Straky si nejtěsnější možné vedení pohlídaly. Almirón navíc mohl v 76. minutě přidat pojistku, jenže tentokrát při technickém zakončení trefil tyč. Hrdinou se ale o pět minut později stal na druhé straně střídající Núněz. Míč se odrazil od zad Svena Botmana a uruguayský snajpr, jenž byl loni často kritizován za neproměňování šancí, tentokrát neselhal. Rychlý útočník pak v úplném závěru vstřelil vítěznou branku, která byla téměř identická jako ta první.

Liverpool tedy potvrdil, že se mu na severu Anglie daří a zvítězil zde popáté z šesti posledních pokusů. Na tento výsledek se pokusí navázat také 3. září, kdy přivítá Aston Villu. Newcastle již o den dříve pojede do Brightonu.

Více informací k zápasu

Sheffield United - Manchester City 1:2

27.08.2023 15:00

Góly: 85. Jayden Bogle - 63. Erling Haaland, 88. Rodri

Sheffield United ve třetím kole Premier League dlouho deptal úřadujícího mistra z Manchester City, se kterým nakonec prohrál těsně 1:2. Velkým hrdinou domácího celku mohl být brankář Wesley Foderingham, jenž několikrát skvěle vychytal Erlinga Haalanda, který navíc v průběhu první půle zahodil pokutový kop. Norský ostrostřelec však nakonec přece jen ze zmíněného minisouboje vyšel jako vítěz, neboť v 63. minutě přesnou hlavičkou poslal svůj tým do vedení. Nováček pak krátce před koncem sice zvládl senzačně vyrovnat, poslední slovo ale i přesto měli Citizens, jejichž stoprocentní bilanci v této sezoně zachránil vítěznou brankou Rodri.

Citizens zvládli první těžkou překážku v cestě za obhajobou titulu, když zásluhou Juliána Álvareze porazili silný Newcastle. Utkání se Sheffieldem mělo být papírově snazší a nic na tom neměla změnit ani absence kouče Pepa Guardioly, jenž bude na lavičce scházet kvůli operaci zad až do zářijového reprezentačního srazu. V dresu nováčka se naposledy na půdě Nottinghamu krásným gólem prezentovala letní posila Gustavo Hamer, prvního bodového zisku se však Žiletky nedočkaly.

Drtivý tlak Sky Blues dlouho nepřinesl žádné větší šance. Defenziva domácího celku byla pevná jako skála, a Citizens se tak museli často pokoušet o střely z dálky. Zasáhnout do obrany musel trenér Blades už v 18. minutě, kdy vinou zranění střídal Ben Osborn. Šance, která zvedla diváky ze židle, přišla až za půlkou prvního dějství, ovšem Álvareze z bezprostřední blízkosti fantasticky vychytal Foderingham. Ideální příležitost na otevření skóre v podobě penalty dostal Haaland, jenže svou silnější levačkou napálil pouze pravou tyč.

Nejlepší střelec minulé sezony nedokázal využít ani šanci, která přišla zkraje druhé půle. Skákavý centr nakonec z voleje slabší pravačkou poslal těsně vedle. Mladý Nor si vylámal zuby na Foderinghamovi znovu po hodině hry, kdy se ho pokusil překonat lobem, avšak zkušený brankář téměř až hokejovým zákrokem útočníka zneškodnil. Nakonec se ale hvězda Manchesteru přece jen dočkala. Jack Grealish si skvěle udělal prostor na levé straně a přesným obloučkem našel Haalanda, jenž hlavou uklidil míč do odkryté brány. Po protiútoku vzal na své triko zodpovědnost Jayden Bogle a najednou bylo vyrovnáno. Chvíli před koncem se ale ukázal hrdina z finále milionářské soutěže Rodri. Centr Kylea Walkera přistrčil patou Phil Foden a španělský středopolař balon uklidil mimo dosah brankáře.

Manchester City tak v rozmezí 16 dnů skolil už druhého z trojice nováčků anglické nejvyšší soutěže. V příštím kole 2. září přivítá Fulham, na stadionu Sheffieldu se tentýž den představí Everton.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Aston Villa 1:3

27.08.2023 15:00

Góly: 47. Lyle Foster - 8. Matthew Cash, 20. Matthew Cash, 61. Moussa Diaby

Fotbalisté Aston Villy zvítězili ve třetím kole Premier League na hřišti Burnley 3:1. Nečekaným střeleckým tahounem birminghamského celku se stal obránce Matty Cash, který se v anglické nejvyšší soutěži trefil poprvé od května loňského roku, a to rovnou dvakrát. Hosté si po úvodním výbuchu v Newcastlu napravili reputaci a z posledních dvou duelů získali dvě výhry. The Clarets naopak po postupu z Championship, kde předváděli oku lahodící fotbal, nadále zůstávají v dolních patrech tabulky, navíc bez jediného bodu na kontě.

Dva naprosto rozdílné zápasy prožili na úvod sezony hráči Aston Villy. Zatímco v prvním z nich podlehli vysoko 1:5 Newcastlu, tak ve druhém přejeli Everton velmi jednoznačně 4:0. To Burnley stihlo z důvodu pozdržené rekonstrukce stadionu Lutonu odehrát pouze duel prvního kola, ve kterém narazilo na úřadujícího anglického šampiona Manchester City, s nímž padlo 0:3.

Z prvního poločasu neuběhlo ani 10 minut a už se měnilo skóre. Ollie Watkins naservíroval po rychlém brejku balon do vápna, kde si ho našel Cash a poslal Aston Villu do vedení. Stejný hráč byl autorem i druhé branky, která padla po 20 minutách hry, kdy se Cash skvěle zorientoval v pokutovém území a razantní střelou nedal Jamesu Traffordovi žádnou šanci. Ve 38. minutě mohl další zásah Villans přidat Watkins, ale jeho pokus z úrovně penaltového puntíku domácí gólman zneškodnil. Chvíli před koncem málem přinesla snížení prudká střela Zekiho Amdouniho. Nakonec však skončila těsně nad horní tyčí.

Domácím se povedlo snížit hned po změně stran. Lyle Foster si v pokutovém území skvěle odstavil bránícího hráče a po pohotové otočce prostřelil Robina Olsena. The Lions si však dvougólový náskok vzali zpět po hodině hry. Pohotovou střelou z hranice pokutového území se prezentoval Moussa Diaby a nasměroval míč přesně do pravého dolního rohu branky. V 75. minutě si mohl připsat gól po rychlém brejku střídající Nicoló Zaniolo, ale jeho střelu na poslední chvíli zblokoval jeden z obránců.

Aston Villa tak utkání zvládla a připsala si druhou výhru v řadě. V dalším kole 3. září zavítá na hřiště Liverpoolu, zatímco Burnley se o den dříve střetne s Tottenhamem.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - West Ham United 1:3

26.08.2023 18:30

Góly: 81. Pascal Groß - 19. James Ward-Prowse, 58. Jarrod Bowen, 63. Michail Antonio

West Ham zvítězil ve třetím kole Premier League na půdě Brightonu 3:1, což znamenalo konec dvou sérií. Pro londýnský celek to byl první triumf na jihoanglickém pobřeží od roku 2011, zatímco Racci odcházeli ze zápasu nejvyšší soutěže poprvé od února letošního roku bez vstřelené branky. Utkání gólově načal James Ward-Prowse, který navázal na dvě asistence z debutu proti Chelsea a potvrdil, že po přestupu ze Southamptonu do nového mužstva skvěle zapadl. Za "Kladiváře" se od úvodních minut představili oba čeští reprezentanti, Tomáš Souček však musel už v průběhu první půle po srážce se soupeřovým brankářem střídat.

Hosté patřili před sezonou v očích odborníků k potenciálně největším zklamáním. Declan Rice svým odchodem zanechal v srdci zálohy Kladivářů obrovský kráter, Londýňanům se ho však až překvapivě dařilo zaplnit, když nejprve remizovali v Bournemouthu a následně zdolali Chelsea. Brighton naopak všechny prognózy do puntíku naplňoval a opět předváděl oku lahodící fotbal se spoustou branek. Čtyřmi góly totiž počastoval jak Luton, tak Wolves.

Hammers v úvodu dvakrát zahrozili, Lucas Paquetá však mířil mimo a s pokusem Michaila Antonia si poradil gólman Bart Verbruggen. V 19. minutě se už však Kladiváři radovali. Antonio předložil balon Ward-Prowsovi, jenž se i s trochou štěstí ocitl před prázdnou bránou a v zakončení se nemýlil. Brighton si postupně získal velkou převahu na balonu, k žádným velkým příležitostem to však nevedlo. Ve 39. minutě zatrnulo hostujícím fanouškům, když Souček utrpěl tvrdý střet a následně musel být vystřídán.

"Racci" na svého soka po změně stran vlétli a obrana Londýňanů byla pod velkým tlakem. Ti však postupně začínali hrozit z brejků, jako Jarrod Bowen, jenž v 58. minutě z jednoho takového navýšil vedení. Svěřencům Davida Moyese se nadále otevírala spousta prostoru a o pět minut později z malého vápna znovu zvýšil vedení Antonio.

Opaření domácí se i nadále snažili s vývojem něco udělat, v cestě jim však stál výborný Alphonse Areola. V 82. minutě se nakonec přece jen domácím povedlo alespoň upravit skóre, když se ranou ze střední vzdálenosti prosadil Pascal Groß.

Brighton tak proti oblíbenému soupeři vyhořel a ztratil v sezoně první body. V příštím kole 2. září přivítá Newcastle, West Ham se o den dříve představí na stadionu Lutonu.

Více informací k zápasu

Everton FC - Wolverhampton Wanderers 0:1

26.08.2023 16:00

Góly: 87. Saša Kalajdžić

Wolves porazili ve třetím kole Premier League v Goodison Parku Everton 1:0 a konečně bodovali. V duelu dvou soupeřů, kteří měli dosud tristní ofenzivní bilanci, rozhodl v samém závěru Saša Kalajdžič, jenž v loňské sezoně odehrál v oranžovém dresu pouhý jeden zápas. Wolverhampton tak získal první body v ročníku, naopak Karamelky se dál krčí u dna soutěže se třemi porážkami, a co hůř, bez vstřeleného gólu.

Třetí kolo anglické nejvyšší soutěže proti sobě svedlo sousedy ze samotného chvostu tabulky. Poslední Everton nedokázal vstřelit ani branku, navíc v minulém duelu schytal těžkou porážku 0:4 od Aston Villy, což po lítém boji o záchranu z minulé sezony klid do šatny rozhodně nepřineslo. Wolves chtěli prodloužit sérii čtyř neproher ve vzájemných střetnutích, jejich ofenziva ovšem také pokulhávala, jelikož se prosadila pouze jednou. Oba týmy tak nutně potřebovaly nakročit zlepšeným výkonem k bodovým ziskům.

Blízko přerušení gólového půstu byly Karamelky na konci úvodní čtvrthodiny, když po přihrávce na hranici ofsajdu postupoval na brankáře Vlků osamocený Arnaut Danjuma. Domácí útočník ale velké příležitosti nevyužil a orazítkoval pouze levou tyč. Ve 28. minutě tečoval těsně před hostující brankou prudkou střelu z voleje hrudí Lewis Dobbin, na změnu dráhy letu míče ale stačil José Sá na poslední chvíli reflexivně zareagovat. Z následné dorážky zamířil Jarrad Branthwaite pouze mimo. Stejný hráč zakončoval znovu o pouhé dvě minuty později, ale ani na druhý pokus hlavou prostor mezi třemi tyčemi netrefil.

V 57. minutě se již hráči Wolves radovali z vedoucí trefy, radost v hostujícím sektoru ale byla pouze dočasná, neboť Fábio Silva se v době zakončení nacházel v ofsajdu. O chvíli později se Portugalec o slovo přihlásil podruhé, když po zaváhání obrany Toffees pálil nebezpečně na zadní tyč. Jordan Pickford proti pokusu hostujícího forvarda ale zasahoval nemusel, neboť zamířil vedle. Oba aktéři si tak do třetice souboj zopakovali v 63. minutě, kdy již ránu aktivního Silvy domácí gólman vytěsnil. Na druhé straně měl o chvíli později na hlavě vedoucí trefu Cheick Doucouré, proti střele do protipohybu ale skvěle zareagoval Sá a pokus záložníka Karamelek vytěsnil nad břevno. V 78. minutě již zvedal reprezentant Mali ruce nad hlavu, jeho trefě ale předcházel ofsajd. Skóre se tak měnilo až těsně před koncem, kdy o vítězství Vlků rozhodl střídající Kalajdžič.

Wolves se tak otřepali z nepovedených zápasů a poprvé zvítězili. V dalším utkání zamíří 3. září na hřiště Crystal Palace. Everton o den dříve prověří nováčka ze Sheffieldu.

Více informací k zápasu

Manchester United - Nottingham Forest 3:2

26.08.2023 16:00

Góly: 17. Christian Eriksen, 52. Casemiro, 76. Bruno Fernandes (pen.) - 2. Taiwo Awoniyi, 4. Willy Boly

Manchester United dokázal otočit duel třetího kola Premier League proti Nottinghamu a zvítězil 3:2. Pro Rudé ďábly přitom vše začalo nejhorším možným způsobem, neboť již ve čtvrté minutě prohrávali o dvě branky. Jako první se v sedmém po sobě jdoucím utkání anglické nejvyšší soutěže trefil nigerijský útočník Taiwo Awoniyi, který v tomto směru dorovnal africký rekord. Domácí se ale s další porážkou odmítli smířit, postupně se vrátili do zápasu a v 76. minutě jim druhou letošní výhru vystřelil z penalty kapitán Bruno Fernandes.

Oba dosavadní zápasy Manchesteru United provázela kontroverze ze strany sudích. Zatímco proti Wolves jim později distancovaný Simon Hooper pomohl, proti Tottenhamu jim naopak odepřel penaltu Michael Oliver. Pro Rudé ďábly by ale bylo nepříjemné, kdyby to zastínilo matné ofenzivní výkony, které navíc ještě umocnilo zranění Masona Mounta. Nottingham se v útoku opíral o Taiwa Awoniyiho, jenž skóroval v šesti po sobě jdoucích ligových kláních a přiblížil se v této statistice africkému rekordu soutěže.

Běžela teprve druhá minuta utkání a Awoniyi zmíněnou metu dorovnal. Domácí propadli po rohovém kopu a nigerijský útočník se dostal do úprku, který zakončil přesně k pravé tyči. Neuběhly ani další tři minuty a Old Trafford znovu utichl. Na centr z pravé strany si naskočil Willy Bolly a hlavou rozvlnil síť United podruhé. Rudí ďáblové svého soupeře následně zamkli na jeho polovině a v 17. minutě byli odměněni kontaktní brankou Christiana Eriksena, jenž se zblízka nemýlil. Manchester pokračoval v tlaku, obrana hostů však odváděla dobrou práci.

Po změně stran domácí nadále tlačili a v 52. minutě bylo srovnáno. Fernandes předložil balon Casemirovi, jenž prázdnou bránou nepohrdl. V další příležitosti se ocitl Antony, jeho dobrý pokus z hranice vápna ale gólman vytáhl. V 67. minutě přišla pro hosty další nepříjemnost, Joe Worrall se těsně před pokutovým územím dopustil ostrého skluzu a za svůj zákrok viděl červenou kartu. Dalšího nedovoleného zákroku se dopustil o 10 minut později Danilo a Manchester dostal k dispozici penaltu. K balonu se postavil Fernandes a s přehledem proměnil. O vyrovnání se ještě mohl postarat Chris Wood, André Onana však jeho střelu výborně vyrazil.

Manchester United tak po dramatu ovládl 11. vzájemné soutěžní klání v řadě. V příštím kole se 3. září představí na hřišti Arsenalu, Nottingham o den dříve bude hrát na stadionu Chelsea.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Crystal Palace 1:1

26.08.2023 16:00

Góly: 18. Kevin Schade - 76. Joachim Andersen

Hráči Brentfordu se v zápase třetího kola Premier League rozešli s Crystal Palace smírně 1:1. Z variabilní ofenzivy domácích tentokrát úřadovala vycházející německá hvězdička Kevin Schade, který první trefou v nejvyšší anglické soutěži po skvělé individuální akci v 18. minutě otevřel skóre. Orli ovšem nechtěli porušit pravidlo ze všech čtyř vzájemných soutěžních střetnutí, ve kterých si oba celky vždy body dělily. Orlům tak zachránil alespoň remízu netradiční střelec Joachim Andersen a odvrátil druhou porážku s městskými rivaly v řadě.

Londýnští Orli v pondělní dohrávce předchozího kola nevyužili skoro půlhodinovou početní převahu a nestačili na Arsenal. Brentford si naopak navzdory absenci distancovaného Ivana Toneyho s chutí zastřílel a zejména díky dvěma trefám Bryana Mbeuma přesvědčivě porazil Fulham. Pro oba celky se tak jednalo o druhé městské derby v krátké době, přičemž jejich vzájemná střetnutí nabízela jednu zajímavost. Všechna čtyři utkání hraná v rámci ligové soutěže totiž skončila nerozhodným výsledkem.

Opatrný start londýnského derby narušila až krásná individuální akce Schadeho z 18. minuty. Mladý Němec si navedl míč od autové čáry až do vápna, vymotal zkušeného Joela Warda a přesnou ranou do pravé šibenice otevřel skóre. Eagles ani inkasovaná branka k výraznější ofenzivní aktivitě nenabudila a během celého úvodního dějství si nevytvořili jedinou větší šanci. Naopak Včely mohly jít do kabin s dvougólovým vedením v zádech, avšak Nathan Collins hlavičkoval chvilku před pauzou mimo.

Obraz hry se víceméně neměnil ani po přestávce a diváci na Brentford Community Stadium příliš vzruchu před oběma šestnáctkami neviděli. Změnit se to pokusil v 68. minutě Odsonne Edouard z přímého kopu, avšak jeho nadějný pokus vytěsnil konečky prstů Mark Flekken. Změna skóre přece jen přišla, a to v 76. minutě zásluhou Andersena. Dánský stoper se vydal na útočnou pouť, narazil si míč s Jordanem Ayewem a ve skluzu procedil míč mezi nohama Flekkena za brankovou čáru.

Střet londýnských soků tak skončil již tradiční remízou. Brentford v příštím kole 2. září přivítá Bournemouth, na stadion Crystal Palace o den později zavítají Wolves.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Fulham FC 2:2

26.08.2023 16:00

Góly: 70. Bukayo Saka (pen.), 73. Edward Nketiah - 1. Andreas Pereira, 87. João Palhinha

Hráči Arsenalu remizovali ve třetím kole Premier League s Fulhamem 2:2. Gunners nezačali utkání vůbec dobře a potřetí z posledních devítí ligových duelů hraných na Emirates Stadium inkasovali již v průběhu prvních 60 sekund, stejně jako v obou předchozích případech se jim však podařilo s výsledkem něco udělat. Nejprve 20 minut před koncem vyrovnal z penalty Bukayo Saka a zdánlivou otočku ve skóre dokonal Eddie Nketiah. Chalupáři to však ani v tento moment nezabalili a v 87. minutě jim bod vystřelil Joao Palhinha.

Gunners sice před sezonou mohutně posílili a v očích některých si vydobyli pozici největšího favorita na titul, první dvě kola jim však herně nevyšla ideálně. Naštěstí pro ně je ale mdlé výkony zatím nestály body, když naposledy i v oslabení ubránili těsné vedení na půdě Crystal Palace. Ani Fulham nevstoupil do sezony nijak přesvědčivě. Výhra z půdy Evertonu byla při pohledu do statistik dílem štěstí, doma už ho ovšem Brentford ztrestal třemi góly. Přítomen už u toho nebyl do Saúdské Arábie přestoupivší Aleksandar Mitrovič.

Ještě neuběhlo ani 60 vteřin zápasu a Chalupáři už slavili úvodní branku. Nepřesné přihrávky Saky se zmocnil Andreas Pereira, který pohotovým pokusem dokonale překvapil daleko od brány se pohybujícího Aarona Ramsdala. Arsenal si brzy po inkasování vytvořil výraznou převahu, kterou se v 18. minutě pokusil přetavit ve vyrovnání Gabriel Martinelli. Brazilec se šikovně prokličkoval až do vápna, ale připraveného Bernda Lena nepřelstil. Také z dalšího souboje bývalých spoluhráčů vyšel lépe německý gólman, jenž vyrazil přízemní ránu 22letého křídelníka na rohový kop.

Leno se zaskvěl také zkraje druhého dějství, kdy lapil do náruče Sakův pokus z úhlu. Po sérii několika dalších zahozených příležitostí Arsenalu kapituloval gólman The Whites až v 70. minutě, kdy penaltu po faulu Kennyho Teteho suverénně proměnil mladý tahoun domácích, jenž tak odčinil zaváhání z úvodu utkání. Krátce nato navíc dokonal obrat po přesné přihrávce Fábia Vieiry před bránu Nketiah. Ten těžil z indispozice domácího obránce, který nebyl po kontroverzním stažení na zem schopný pokračovat ve hře. Šance Fulhamu pak sice ještě snížil vyloučený Calvin Bassey, avšak Gunners přesto podruhé inkasovali. Po rohovém kopu si nízký centr našel Palhinha a perfektním volejem uklidil míč k zadní tyči. Těsně před koncem pak navíc musel bod červenobílým zachraňovat Ramsdale proti samostatnému úniku Adamy Traorého.

Fulham tak napodobil úspěch z předminulé sezony a na Emirates Stadium získal bod. V příštím kole ho čeká další těžká překážka, když se 2. září představí na půdě Manchesteru City. Arsenal o den později přivítá Manchester United.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Tottenham Hotspur 0:2

26.08.2023 13:30

Góly: 17. James Maddison, 63. Dejan Kulusevski

Tottenham přehrál ve třetím kole Premier League na jihu Anglie Bournemouth 2:0. Vítěznou branku si už po čtvrthodině hry připsal v létě příchozí James Maddison, který se pomalu stává pro ofenzivu Spurs nepostradatelným. Na anglického spoluhráče pak ještě po pauze navázal Dejan Kuluševski. Londýňané tak nejenže oplatili Cherries ligovou porážku z dubna, ale po zaškobrtnutí v úvodním kole již podruhé vyhráli a dočasně se vyškrábali na čelo tabulky.

Po odchodu hvězdného Harryho Kanea se v útoku Tottenhamu otevřelo více prostoru pro mladé naděje. V minulém utkání s Manchesterem United se příležitosti chopil 20letý Pape Matar Sarr, jenž premiérovým gólem v kohoutím dresu ostře sledovaný duel rozhodl. Bournemouth doposud získal pouhý jeden bod a k výraznějšímu odporu mu nepomohla ani delší přesilovka v předchozím duelu s Liverpoolem, kterému nakonec podlehl 1:3.

Londýnský celek na trávníku od úvodu dominoval a k první velké příležitosti se dostal v 15. minutě po nepřesné rozehrávce Neta. Brazilský gólman však chybu napravil výborným zákrokem proti následné přízemní střele Maddisona. Bývalý hráč Leicesteru se tak prvního zásahu v dresu Tottenhamu dočkal až o pár okamžiků později, kdy geniální průnikovou přihrávku Sarra uklidil k levé tyči. Ve 37. minutě Angličan vyslal do šance Richarlisona, jenž se se štěstím zbavil obránce a poté obešel také Neta, jenže toho na poslední chvíli zastoupil skvělým blokem spoluhráč. The Cherries donutili Guglielma Vicaria k náročnějšímu zákroku až v závěru první půle, kdy musel zasahovat proti prudké ráně Ryana Christieho.

Po změně stran se Bournemouth více osmělil a častěji pronikal do defenzivy soupeře. Za aktivní vstup do poločasu byli domácí málem odměněni v 57. minutě, kdy zpoza šestnáctky napřáhl Antoine Semenyo a jen těsně minul levý horní roh brány Spurs. Po hodině hry se však z navýšení vedení radovali The Lilywhites. Destiny Udogie po pohledné kombinaci pronikl do vápna a předložil míč Kuluševskimu, který zblízka šikovně zamířil na zadní tyč. Bournemouth se i přesto nadále prezentoval srdnatým výkonem, ale gól už nepadl.

Tottenham si tak smlsnul na Třešních a stále neokusil pachuť porážky. O další bodový zisk zabojuje 2. září na hřišti Burnley. Bournemouth změří ve stejný den síly s Brentfordem.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Luton Town 3:0

25.08.2023 21:00

Góly: 17. Raheem Sterling, 69. Raheem Sterling, 75. Nicolas Jackson

Chelsea porazila ve třetím kole Premier League na Stamford Bridge Luton 3:0. Drtivý tlak domácích vykrystalizoval v úvodní trefu v 17. minutě, kdy se po efektní sólo akci prosadil Raheem Sterling, který ve druhé půli navíc přidal pojišťovací trefu a na tu poslední nahrál. Pod obě trefy anglického reprezentanta se podepsala asistencí 20letá posila z Lyonu Malo Gusto. Nováček soutěže, jenž se postupně probojoval z neprofesionálních vod fotbalu až mezi elitu, nedokázal s bohatým velkoklubem udržet krok, a Blues tak oslavili první tříbodový zisk v sezoně.

Rekordman Moisés Caicedo si zřejmě nemohl představit horší začátek angažmá v dresu The Blues, než kterého byl součástí na stadionu West Hamu. Ekvádorský záložník, jenž do Chelsea přišel jakožto nejdražší hráč v historii Premier League, na trávníku městského rivala zkazil celou řadu přihrávek a zavinil penaltu. Kdy jindy by se však měl předvést v pozitivním světle než proti outsiderovi z Lutonu, který si v minulém kole dokonce nechal odložit duel s Burnley, aby mohl proměnit svůj stadion do prvoligové podoby.

Chelsea na nováčka Premier League těžce nastoupila už od úvodního hvizdu. Sterling se v sedmé minutě dostal k voleji z prostoru penaltového puntíku, pumelici však poslal přímo do náruče gólmana. O 10 minut později byl už anglický reprezentant úspěšnější, když našlápl na pravém křídle, prokličkoval mezi obránci v šestnáctce a po zemi nekompromisně zakončil na vzdálenější tyč. Luton se poté snažil hledat skulinky v uvolněné rozehrávce Blues a hra se začínala více vyrovnávat. Do přestávky se ovšem "Kloboučníci" do žádného slibného zakončení nepropracovali.

Chvíli po návratu z kabin mohl náskok domácích navýšit Nicolas Jackson, z osamocené pozice na levé části pokutového území však zamířil přímo do vyběhnutého brankáře. Po hodině hry si Luton vypracoval jedinečnou šanci na vyrovnání. Osamocený Ryan Giles obdržel v šestnáctce přesnou přihrávku a tečovanou ranou z první pořádně prověřil reflexy Roberta Sáncheze. Slovo si chvíli nato vzal znovu Sterling, jenž se osamostatnil na hranici malého vápna a s klidem zakončil mimo dosah gólmana. Stejně jako při jeho úvodním zásahu se mu dvorním asistentem stal 20letý Gusto. Zanedlouho se premiérové trefy v londýnském dresu dočkal Jackson, když míč zalepil nechytatelně k levé tyči.

Chelsea další ztrátu nedopustila a oslavila premiérové vítězství v ročníku. V příštím kole se představí znovu doma, a to 2. září proti Nottinghamu. Luton se o den dříve poprvé ukáže na nejmenším stadionu v dějinách Premier League proti West Hamu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Manchester City
3
3
0
0
6 : 1
9
2
West Ham United
3
2
1
0
7 : 3
7
3
Tottenham Hotspur
3
2
1
0
6 : 2
7
4
Liverpool FC
3
2
1
0
6 : 3
7
5
Arsenal FC
3
2
1
0
5 : 3
7
6
Brighton & Hove Albion
3
2
0
1
9 : 5
6
7
Aston Villa
3
2
0
1
8 : 6
6
8
Manchester United
3
2
0
1
4 : 4
6
9
Brentford FC
3
1
2
0
6 : 3
5
10
Chelsea FC
3
1
1
1
5 : 4
4
11
Crystal Palace
3
1
1
1
2 : 2
4
12
Fulham FC
3
1
1
1
3 : 5
4
13
Newcastle United
3
1
0
2
6 : 4
3
14
Nottingham Forest
3
1
0
2
5 : 6
3
15
Wolverhampton Wanderers
3
1
0
2
2 : 5
3
16
AFC Bournemouth
3
0
1
2
2 : 6
1
17
Sheffield United
3
0
0
3
2 : 5
0
18
Burnley FC
2
0
0
2
1 : 6
0
19
Luton Town
2
0
0
2
1 : 7
0
20
Everton FC
3
0
0
3
0 : 6
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (664)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele