Ligue 1 - souhrn 37. kola

14.05.2017, 22:59, aktualizováno 14.05.2017, 22:59
Komentáře a souhrny
PSG deklasovalo Saint-Étienne na jeho půdě, titul už ale stěží obhájí, protože Monako doma smetlo Lille a vzhledem ke skvělému skóre ho o titul může připravit už pouze zázrak. Nice překvapivě padlo s Angers, Lyon uspěl na hřišti Montpellieru a Marseille se remízou v Bordeaux udržela na pátém místě právě před dnešním soupeřem. Naději na záchranu vykřesala Bastia, přímou záchranu už naopak zvládnout nemůže Nancy...

AS Saint-Étienne - Paris Saint-Germain 0:5

14.05.2017 21:00

Góly: 2. Edinson Cavani, 38. Lucas Moura, 72. Edinson Cavani, 78. Lucas Moura, 90. Julian Draxler

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Olympique Marseille 1:1

14.05.2017 21:00

Góly: 2. Diego Rolán - 60. Bafétimbi Gomis

Celky Marseille a Bordeaux, dva konkurenti v boji o pohárové příčky, si ve vzájemném duelu body rozdělily. Spokojenější budou zřejmě hosté, jimž se na Matmut Atlantique, resp. předtím na Stade Chaban-Delmas, dlouhodobě nedaří.

Že to budou mít svěřenci Rudiho Garcíi taky tentokrát složité, ukázala hned druhá minuta. Asistent rozhodčího viděl faul, a tak zvedl praporek. Obrana Marseille tedy přestala hrát, nicméně hlavní sudí Clément Turpin ponechal útočícímu týmu výhodu, díky čemuž mohl Malcolm naservírovat Diegu Rolánovi, jenž se prosadil podeváté v sezoně - 1:0.

Vyrovnáno mohlo být velmi brzy. Dimitri Payet rozehrál přímý kop, který trochu dezorientovaný Youssuf Sabaly hlavičkoval proti vlastní bráně. Naštěstí pro Cédrika Carrassa i své ostatní spoluhráče trefil pouze tyč a Florian Thauvin si s dorážkou rozhodně neporadil podle představ. Payet to pak zkoušel sám z nějakých dvaadvaceti metrů, leč nastřelil pouze břevno.

Následně centroval Patrice Evra a Bafétimbi Gomis vystřihnul parádní nužky, s nimiž si ovšem muž v rukavicích poradil. Pak měl dvě dobré příležitosti Francois Kamano, avšak tu první mu chytil Yohann Pelé, zatímco tu druhou, kdy těžil z dobré práce Sabalyho, nasměroval mimo. Hráči OM se dočkali po hodině hry.

Florian Thauvin si poradil s Diegem Contentem a vybídnul Gomise, který si na bližší tyči poradil tak, jak se na útočníka jeho formátu sluší a patří - 1:1. Dále přišly na řadu pokusy Gomise a Williama Vainqueura, leč neujal se ani jeden z nich. Na druhé straně skvěle vychytal Pelé šanci Rolána z bezprostřední blízkosti.

A v nastaveném čase se skvěle vyznamenal i proti Adamu Ounasovi. Počty jsou před posledním kolem naprosto jasné. Kdo udrží pátou příčku, toho čeká Evropská liga. Kdo skončí šestý, bude čekat, jak si povede PSG ve finále Coupe de France proti Angers SCO. Pro úplnost, Les Girondins se střetnou s Lorientem, zatímco na Marseille čeká Bastia, tedy rovněž celek bojující o setrvání v Ligue 1.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - Olympique Lyon 1:3

14.05.2017 21:00

Góly: 35. Steve Mounié - 17. Nabil Fekir, 22. Alexandre Lacazette, 90+5. Alexandre Lacazette

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

OGC Nice - Angers SCO 0:2

14.05.2017 21:00

Góly: 35. Cheikh N'Doye, 90+2. Karl Toko Ekambi

Osmnáct domácích zápasů v této sezoně Nice zvládlo bez porážky. Ta se dostavila až v tom devatenáctém. Mrzet to svěřence Luciena Favreho příliš nemusí. Přeci jen o jejich konečném umístění už bylo rozhodnuto.

Stéphane Moulin šetřil některé své hráče, jelikož 27. května čeká Angers finále Coupe de France proti PSG. Nicméně jedenáctka, kterou poslal na úvodu na trávník, rozhodně nepůsobila dojmem nějakých otloukánků. Hned ve druhé minutě se prezentoval hodně nebezpečným pokusem Nicolas Pépé. Svůj čtvrtý gól v sezoně ale nezaznamenal.

Další příležitost si na konto připsal Karl Toko Ekambi, jenže ztroskotal na Yoanu Cardinalem. Poté musel před Gillesem Sunu zachraňovat Arnaud Souquet, jelikož jeho spoluhráč Paul Baysse (který za Nice v příští sezoně už hrát nebude) podběhnul centr Pépého. Pak se znovu činil Souquet, tentokráte proti Karlu Toko Ekambimu.

A následně se konečně osmělili Les Aiglons. Mario Balotelli nejprve sledoval, kterak jeho ránu blokuje Ismaël Traoré, a po Seriho rohu si vylámal zuby na výborném brankáři Michelovi. Do třetice byl vidět italský útočník, když málem tečoval do sítě pokus Anastasiose Donise. Další Seriho centr od rohového praporku zakončili jeho spoluhráči střelou, která se odrazila pryč od horní strany břevna.

Ve 35. minutě rozehrál rohový kop pro změnu hostující Flavien Tait. Balon se k němu vrátil zpátky, načež obešel Souqueta a servíroval balon do malého čtverce, kde si s ním v pohodě poradil Cheikh N’Doye a z voleje zakončil - 0:1. Po přestávce se jako první pořádně osmělil Mario Balotelli, ale díky dalšímu výtečnému zákroku Mathieu Michela svůj šestnáctý gól nepřidal.

V první minutě nastaveného času už většina na stadionu Allianz Riviera zvedala ruce nad hlavu. Jenomže šanci střídajícího Bassema Srarfiho vykopnul z lajny do bezpečí Issa Cissokho. O minutku později obrana Nice úplně zapomněla na Karla Toko Ekambiho jehož celkově sedmá trefa potvrdila dvanáctou výhru Angers SCO.

V Nice však přesto musejí mít radost z dobře vykonané práce, na kterou budou jistě chtít navázat už v létě, kdy je čeká tuhý boj o postup do Champions League. Jestli se podaří udržet kádr z větší části pohromadě, toť otázka. V posledním kole se Les Aiglons střetnou s Olympiquem Lyon, zatímco Angers narazí před zmíněným finále na Montpellier HSC.

Více informací k zápasu

SC Bastia - FC Lorient 2:0

14.05.2017 21:00

Góly: 74. Enzo Crivelli, 86. Gaël Danic

Bastia zvládla nesmírně důležitý duel s Lorientem, díky čemuž může směle doufat, že udrží Ligue 1. Ačkoli v Marseille to rozhodně nebude nic jednoduchého. Lorient přivítá doma Girondins Bordeaux.

Jérémie Aliadiére sice skóroval jako první, jenže jeho gól nemohl být uznán pro ofsajd. Na neutrální půdě ve Fos-Sur-Mer to nebyla v prvním poločase atraktivní podívaná. Přeci jen v komorní atmosféře bez diváků nemusí být snadné se naplno motivovat, přestože oběma týmům jde v závěru ročníku skutečně o hodně.

O přestávce udělal Rui Almeida jednu velice podstatnou změnu. Ze hřiště stáhnul nevýrazného Yannicka Cahuzaca a na jeho místo přišel Gaël Danic. Jeho příchod na hřiště se ukázal býti výborným tahem poprvé v 74. minutě. Jeho přízemní centr zužitkoval na zadní tyči číhající Enzo Crivelli - 1:0. Pro dvaadvacetiletého útočníka to byl jubilejní desátý gól v sezoně.

V 86. minutě se Danic chopil balonu, všimnul si, že Benjamin Lecomte je daleko z brány, a tak z nějakých pětačtyřiceti metrů vystřelil přesně do pravého horního rohu brány - 2:0. Tak určitě jeden z největších kandidátů na gól sezony - 2:0. Lorient by při absenci Benjamina Moukandja po celou dobu prakticky neškodný.

V příštím kole se budou muset svěřenci Bernarda Casoniho opravdu hodně snažit. Přeci jen OM, a zvláště pak Bafétimbi Gomis a Florian Thauvin, dokážou soupeřovu obranu pořádně potrápit. Více branek než Lorient inkasovali pouze Mety. Ty už ale přesto mají setrvání ve francouzské nejvyšší soutěži jisté i pro příští sezonu.

Více informací k zápasu

Dijon FCO - AS Nancy-Lorraine 2:0

14.05.2017 21:00

Góly: 51. Frédéric Sammaritano, 76. Loïs Diony

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

AS Monaco - Lille OSC 4:0

14.05.2017 21:00

Góly: 6. Falcao, 45. Bernardo Silva, 69. Falcao, 89. Júnior Alonso (vl.)

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

FC Nantes - EA Guingamp 4:1

14.05.2017 21:00

Góly: 17. Adrien Thomasson, 51. Emiliano Sala, 69. Prejuce Nakoulma, 79. Emiliano Sala - 74. Lucas Déaux

FC Nantes po dalším parádním výkonu smetlo v derby EA Guingamp, takže si mohl trenér Sergio Conceicao vychutnat ovace diváků. Kdyby se k týmu připojil o něco dříve než na začátku prosince, klidně z toho mohlo být pohárové umístění.

Ale pojďme po stopách nejčerstvějšího utkání. První gól se v něm zrodil v 16. minutě. Leo Dubois přihrával a Adrien Thomasson placírkou uklízel do brány - 1:0. Les Canaris byli nadále aktivní, nicméně svou převahu gólově vyjádřili až po změně stran. Konkrétně v 51. minutě. Tehdy střílel zpoza velkého vápna Valentin Rongier a následně vymyslel efektivní patičku Emiliano Sala - 2:0.

Co by to bylo za zápas Nantes, kdyby se v něm neprosadil taky Préjuce Nakoulma, rodák z Burkiny Faso. Narazil si se svým argentinským kolegou, a pak už měl před sebou vcelku jednoduchou úlohu - 3:0. V 74. minutě ostře pálil Alexandre Mendy, načež Maxime Dupé vyrážel. Jenže balonu se zmocnil díky ukázkovému výskoku Lucas Déaux a hlavičkou snížil na 1:3.

Osmadvacetiletý záložník v kanárkovém dresu nastupoval v letech 2012-2015. K obratu proti svému bývalému klubu však nezavelel, neboť snahy Guingampu byly definitivně utnuty o pět minutek později, kdy vpravdě týmovou spolupráci Amine Harita, Préjuce Nakoulmy a Adriena Thomassona stylově zakončil Emiliano Sala - 4:1.

Šlo o jeho jedenáctý zásah, přičemž hned devět si jich připsal v kalendářním roce 2017. Jeho druhá trefa v utkání s Guingampem byla zároveň čtyřicátou. Tolik branek v jedné sezoně vstřelilo Nantes naposledy před třinácti rokama. Teď přitom mají ještě duel s Lille k dobru. Guingamp oproti tomu přivítá doma Mety.

Více informací k zápasu

SM Caen - Stade Rennes 0:1

14.05.2017 21:00

Góly: 68. Giovanni Sio

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

FC Metz - Toulouse FC 1:1

14.05.2017 21:00

Góly: 66. Ismaïla Sarr - 9. Martin Braithwaite

Mety remizovaly s Toulouse a oba týmy vlastně v tabulce zůstávají tam, kde byly. Domácí přitom sahali po třech bodech, jenže Andy Delort v závěru nedal penaltu.

Téfécé začalo velice aktivně a v úvodní desetiminutovce dvakrát zazlobilo. Jednou uklízel Simon Falette z brankové čáry pokus Yanna Bodigera, ovšem v 9. minutě se už prosadil kapitán Martin Braithwaite. Delort si poradil s Falettem, načež přihrál Corentinu Jeanovi, jenž prodloužil na dánského forvarda, pro něhož už to byla celkem lehká situace - 0:1.

První trefa po jedenáctikolovém půstu byla nadějná, leč nakonec nikoli vítězná. Ve 20. minutě se snažil o vyrovnání Ismaïla Sarr, avšak byl výborně vychytán Albanem Lafontem. Ten si poradil i s pokusem Renauda Cohadeho v 65. minutě, nicméně v minutě následující už bohužel pro hosty kapituloval.

Sarr obešel Issu Diopa, a pak zakroutil svou střelu za záda osmnáctiletého gólmana - 1:1. To domácí brankář Eiji Kawashima si počínal velmi dobře. Zvláště poté, co jeho spoluhráč Guido Milan v závěru fauloval Francoise Moubandjeho. Japonský reprezentant si vybral pravou stranu a dobře udělal, protože díky tomu na exekutora Delorta vyzrál.

Nutno dodat, že nedlouho potom měl ještě velikou kliku, když po Braithwaiteově možnosti zvonila branková konstrukce. Mety se v příštím kole utkají na Stade du Roudourou s Guingampem, který s největší pravděpodobností zakončí sezonu na skvělé desáté příčce. Toulouse doma přivítá Dijon, který stále bojuje o udržení.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.AS Monaco362853102:2989
2.Paris Saint-Germain37275582:2686
3.OGC Nice372211460:3377
4.Olympique Lyon372131377:4566
5.Olympique Marseille3716111056:4159
6.Girondins Bordeaux371513952:4258
7.FC Nantes371491440:5151
8.AS Saint-Étienne3612141040:3750
9.Stade Rennes3712141134:3950
10.EA Guingamp371381645:5347
11.Toulouse FC3710131437:4143
12.Lille OSC371271837:4743
13.Angers SCO371271838:4943
14.FC Metz3711101639:7143
15.Montpellier HSC371091848:6439
16.Dijon FCO378121746:5836
17.SM Caen371062135:6436
18.FC Lorient371052243:6935
19.SC Bastia378101929:5634
20.AS Nancy-Lorraine37882126:5132

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (23)

Přidat komentář
stas87

Lorientu bude stacit bod doma proti Bordeaux za predpokladu, ze PSG porazi Caen? Toulouse to Dijonu asi pusti a Bastia v Marseille snad nevyhra.

Reagovat
Pyroman

Měl by, mají lepší skóre než Caen.

Reagovat
Kucka

do pohárů se jde i z 6. fleku, když oba poháry vyhraje PSG?

Reagovat
Langi

Jo

Reagovat
Langi

Lyon oficialne zaziva statisticky lepsi ligovou sezonu nez loni

Reagovat
iamek

Jak se u vas dari Depayovi ?

Reagovat
Langi

Z meho pohledu docela jo...ikdyz forma a herni pohoda trochu zastinena tim, ze nemohl s tymem hrat EL...nicmene 15 zapasu, 5 golu a 7 asistenci...do pristi sezony bude prinos

Reagovat
Miguel19

Tak Emery posral i titul.. To je fakt žabař.

Reagovat
smazaný uživatel

spis monaco ma neskutecnou sezonu, bodove na tom nejsou hur nez kdyz vyhravali(svyjimkou minuleho roku)

Reagovat
Langi

tak nutno říct, že PSG ty body, co jim teď chybí k titulu, ztratili ve vzájemných zápasech právě s Monacem a s Nice...oni by víc bodů nepotřebovali, kdyby obrali konkurenci...jenže z těch 4 vzájemných zápasů s hlavními konkurenty mají 2 body

Reagovat
Ferguson6

Chudáci St. Etienne najskôr PSG a teraz Monaco

Reagovat
smazaný uživatel

Monako si to zaslouzi. Paradni season

Reagovat
Israha

Podle sestřihů Pelé zase jednou mužem zápasu. Pro mě nejpříjemnější překvapení sezony, jak se na začátku naprosto děravý gólman rozchytal a stal se oporou týmu...

Reagovat
Pyroman

Do zápasu ASSE dávali prostřihy z Bordeaux a jo, zachránil vám páté místo. Hlavně v nastavení tam vytáhl neskutečný zákrok proti Ounasovi tuším.

Reagovat
smazaný uživatel

no hlavne co nedal Rolan z metru primo do golmana.. jinak remiza asi zaslouzena, marseille mela 2 tycky(i kdyz obe dost nahodne) a uzemni prevahu po cely zapas, nicmene, kdyby dal kamano hattrick, tak by nikdo nic rict nemohl

Reagovat
Israha

Určitě. S Thauvinem a Sansonem nejlepší hráč klubu v druhé polovině sezony. V lednu bych nevěřil, že to napíšu, ale nebál bych se ho ještě příští sezonu nechat jako jedničku...

Reagovat
smazaný uživatel

jako kdyby Lafont nestál šílený peníze tak bych vzal Lafonta, a nechal Pelého jako jedničku a Lafonta minimální přiští sezonu dělat dvojku, aby trošku dozrál...

Reagovat
Shevchenko

Ta baráž se hraje nebo ne? Jinak by Nancy ještě nesestupovalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Monaco si to zasluzi, uz by o to nemali prist len mi je luto ze nakoniec ziskaju len jednu trofej

Reagovat
Kuchta

Monako neskutečná sezona, zasloužený titul

Reagovat
jany kozak

Mbappe dal pri druhom gole dobry kolotoc obrancovi treti gol tiez krasny. inak ten Sliti z Llille zaujimavy hracik

Reagovat
vlastik

Jardim do PSG?? to se sejkove podivaji, komu se dari v Evrope a jdou po nem?

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych se nad touto informací ani nepozastavoval. Na netu se toho napíše.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele