LaLiga - souhrn 8. kola: Baskické derby pro Real Sociedad

29.09.2023, 22:56, aktualizováno 02.10.2023, 23:05
Komentáře a souhrny
Takefusa Kubo (© AFP)

Baskické derby přineslo jasnou záležitost a Real Sociedad porazil Athletic 3:0. Na čele tabulky dochází ke střídání stráží, Girona doma nestačila na Real Madrid a "Bílý balet" pustila do čela. Barcelona se v předehrávce osmého kola LaLigy proti Seville dlouho nemohla prosadit, nakonec si ale kýžené tři body přece jen připsala po vlastním gólu Sergia Ramose. Atlético přetlačilo Cádiz...

UD Las Palmas - Celta Vigo 2:1

02.10.2023 21:00

Góly: 84. Jonathan Viera (pen.), 90+7. Marc Cardona - 67. Anastasios Douvikas

Hráči Las Palmas porazili v osmém kole LaLigy Celtu Vigo 2:1 a stále na domácím stadionu v letošní sezoně nepoznali přemožitele. Byli to sice hosté, kteří se po změně stran jako první dostali do vedení, v 84. minutě ovšem dokázal z penaltového puntíku srovnat Jonathan Viera. V dlouhém nastavení se nakonec stal hrdinou Marc Cardona, jenž rozhodl o senzačním obratu. Naopak smolařem Los Celestes byl Jörgen Strand Larsen, který během necelých 90 minut stihl trefit tyč a břevno, přičemž radost ze vstřeleného gólu mu sebral i zásah videa. Vigo tak už počtvrté v řadě neokusilo chuť vítězství.

Las Palmas po postupu do nejvyšší španělské soutěže vsadilo všechno na defenzivní kartu. Ani jeden z jeho dosavadních sedmi odehraných duelů nenabídl více než dvě branky, úspěch mu to ovšem přinášelo výhradně v domácím prostředí. Tam dosud inkasovalo jen jednou a při posledním vystoupení před svými fanoušky zaznamenalo i první výhru. Výbornou formu brankáře Álvara Vallese toužil otestovat Larsen, jenž skóroval v předchozích dvou venkovních utkáních.

Domácí drželi na svém území statistickou převahu od samého začátku. První velkou příležitost ke skórování si připravili v 17. minutě. Velký problém pro Celtu totiž představoval centr Pejiňa, který se od dvou protihráčů odrazil málem až do sítě, brankář Iván Villar se ale stihl před ulehnutím natáhnout a míč vyškrábl do bezpečí. Vigo ale také zahrozilo, Jonathan Bamba sice ve 29. minutě z bezprostřední blízkosti Álvara Vallese nepřekvapil, dorážka Larsena již nebezpečná byla a balon zastavilo až břevno. Zanedlouho se Larsen již do sítě trefil, radost z branky ale brzy vystřídalo zklamání, protože video ukázalo, že brance předcházel faul.

Larsenovi nebyl zápis do střeleckých statistik vůbec přán, neboť v 59. minutě si skvěle naběhl na pozemní přihrávku Carlose Dotora. Nadějná střela ale mířila jen na vzdálenější tyč, od které se míč odrazil mimo branku. Co se několikrát nevyvedlo Larsenovi, vyšlo Anastasiu Douvikasovi. Bamba si v 67. minutě velmi dobře našel řeckého fotbalistu, jenž po přesné přihrávce vstřelil úvodní gól zápasu. Kanárci z Las Palmas stihli ale něco málo vídaného. Carl Starfelt se dopustil nedovoleného zákroku a nabídnutou příležitostí v podobě penalty Viera nepohrdl a zadělal na otočce, protože v poslední minutě zařídil vybojované vítězství za bouřlivé podpory Cardona.

Las Palmas tak neprohrálo ani ve čtvrtém domácím klání, podruhé v řadě navíc bralo všechny body. V příštím kole se 8. října představí na půdě Villarrealu, Celta Vigo tentýž den přivítá Getafe.

Více informací k zápasu

Real Betis - Valencia CF 3:0

01.10.2023 21:00

Góly: 41. Assane Diao, 52. Marc Roca, 85. Abdessamad Ezzalzouli

Real Betis dal částečně zapomenout na řadu zaváhání z minulých týdnů a v osmém kole LaLigy zdolal Valencii 3:0. Klub z Andalusie, který v příštím duelu Evropské ligy narazí na pražskou Spartu, svého soupeře od začátku utkání přehrával. Krátce před poločasovou přestávkou vstřelil úvodní a nakonec i vítěznou branku 18letý odchovanec Assane Diao, jenž se trefil i v minulém utkání při své prvoligové premiéře. Tyto zásahy z něj udělaly nejmladšího hráče, jenž se v tomto století střelecky prosadil ve svých dvou prvních startech ve španělské nejvyšší soutěži.

Valencii fantastické vítězství nad Atlétikem Madrid paradoxně přibrzdilo, což potvrzovaly dva zápasy v řadě bez výhry. V posledním kole Netopýři doplatili na vyloučení Selima Amallaha a doma padli s Realem Sociedad 0:1. Své zaváhání chtěli napravit proti Betisu, jenž se rovněž nenacházel v dobrém rozpoložení. Andalusané totiž po debaklu s Barcelonou pouze remizovali s Cádizem a také s nováčkem soutěže z Granady.

Tým ze Sevilly vstoupil do utkání aktivně. Už v sedmé minutě odcentroval Héctor Bellerín a k zakončení hlavou se dostal na zadní tyči naběhnutý Ayoze Pérez, jenže k dosažení branky chyběla jeho pokusu dostatečná razance. O chvíli později se na hranici malého vápna prodral ke střele Rodri, z dobré pozice ale i kvůli důraznému bránění prostor mezi třemi tyčemi minul.

Zelenobílí hýřili větší aktivitou i nadále, Giorgi Mamardashvili v bráně Valencie ale předváděl spolehlivý výkon. Ani on však nedokázal zabránit gólu ze 41. minuty. Ten si na svoje konto připsal Diao, jenž se nejlépe zorientoval ve skrumáži, kterou způsobil ostrý centr z přímého kopu.

Druhý poločas začal stejně jako ten první skončil, tedy brankou Betisu po standardní situaci. V 52. minutě se totiž k rozehrávce rohového kopu postavil Isco, který vyslal prudký centr na přední tyč, kde ho razantní hlavičkou nasměroval do sítě Marc Roca. Podíl bývalého hráče Realu Madrid na gólu byl o to větší, že roh sám vybojoval.

Třetí přesný zásah domácích v utkání přidal v 69. minutě Rodri, avšak jeho radost brzy překazil zdvižený praporek. Stejně dopadl i jeho kolega Borja Iglesias o pár chvil později. V závěrečné fázi se snažili přinést zápletku zvýšenou aktivitou Netopýři, hráči ze Sevilly ale jejich útočné snažení potrestali třetí brankou a tentokrát už regulérní. V 85. minutě se o ni postaral Abde Ezzalzouli, který rychlý protiútok zakončil nádhernou střelou do šibenice.

Betis tak několik zaváhání v řadě napravil a doma získal plný počet bodů. V dalším kole se 8. října utká s Deportivem Alavés. Ještě předtím však svede bitvu v Evropské lize s pražskou Spartou. Netopýři změří 7. října síly s Mallorkou.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Cádiz CF 3:2

01.10.2023 21:00

Góly: 32. Ángel Correa, 46. Nahuel Molina, 66. Ángel Correa - 12. Lucas Pires, 28. Roger

Atlético Madrid zvrátilo nepříznivý vývoj duelu osmého kola LaLigy proti Cádizu, který na svém hřišti nakonec udolalo 3:2. Skvělý start hostů demonstrovaný dvěma trefami rozjel Lucas Pires, jenž se stal prvním Brazilcem, který ve 21. století skóroval v dresu "Žluté ponorky". Po odehrané půlhodině však převzali iniciativu argentinští hráči v dresu Rojiblancos, konkrétně pak Nahuel Molina a dvougólový Ángel Correa, jejichž zásahy přinesly domácímu týmu první úspěšný obrat dvoubrankového manka od ledna roku 2022, kdy se mu totéž podařilo v zápase proti Valencii.

Svěřenci Diega Simeoneho vstupovali do večerního utkání proti Cádizu ve skvělé náladě. Na fantastickou výhru v madridském derby totiž navázali dalšími třemi body v Pamploně, kde porazili Osasunu 2:0. Tentokrát přivítali na svém hřišti Cádiz, který byl od startu letošní sezony velice nevyzpytatelným. V historii soutěžních duelů však "Žlutá ponorka" porazila Los Rojiblancos pouze jednou.

"Atléti" mohli jít do vedení už ve třetí minutě. Po rychlé kombinaci z první zakončovala hvězda francouzské reprezentace Antoine Griezmann, ten však jen orazítkoval pravou tyč hostující brány. Šikovný útočník se probil do vápna soupeře i o chvilku později, tentokrát jeho zakončení z bezprostřední blízkosti vyrazil brankář. Jako první ale udeřil Cádiz.

Fandy "Pirátů" rozjásal Lucas Pires pohotovým zakončením do odkryté části brány, a stal se tak nejmladším hráčem, který za Cádiz v tomto tisíciletí skóroval v nejvyšší soutěži. Aby toho pro Simeoneho družinu nebylo málo, svůj první gól v sezoně ve 27. minutě vstřelil z hranice pokutového území Roger Martí. Pruhované zanedlouho vrátil do hry přesnou hlavičkou po skvělém náběhu Correa.

Colchoneros nastoupili do druhé půle hned vyrovnávací brankou. Míč se totiž v pokutovém území odrazil k Argentinci Molinovi, jenž ho vší silou napálil do jednoho z obránců, od něhož se odrazil až za brankovou čáru. V 66. minutě našel střelce první branky před prázdnou bránou Saúl Ňíguez a hbitý útočník jednoduchou úlohu splnil dle očekávání. Další přesný zásah mohl přidat Griezmann, z voleje však těsně minul. I přes snahu Indiánů otočku ještě vyšperkovat už se ale další trefy diváci v Madridu nedočkali.

"Atléti" tak navázali na dobrou formu a před vlastními fanoušky si připsali třetí vítězství v řadě. V dalším kole se 8. října střetnou s Realem Sociedad, Žlutá ponorka vyzve o den dříve Gironu.

Více informací k zápasu

Deportivo Alavés - CA Osasuna 0:2

01.10.2023 16:15

Góly: 36. José Manuel Arnáiz, 90. Ante Budimir

Osasuna zvítězila v osmém kole LaLigy na hřišti Deportiva Alavés 2:0. Souboj týmů, které po reprezentační přestávce z první poloviny září čekaly na ligové vítězství, nabídl i kvůli dlouhé početní nevýhodě domácích góly pouze v jejich síti. O rozhodující trefu se ještě v čase vyrovnaných sil na trávníku postaral ve 36. minutě José Manuel Arnáiz, jenž se po letním přesunu zpět do nejvyšší španělské soutěže prosadil poprvé. Celek z Pamplony tak neprohrál osmé vzájemné klání v řadě, hned v sedmi z nich dokonce získal všechny body.

Hostující tým v posledních týdnech doplatil na těžký los, který přispěl k tomu, že nevyhrál již čtyři ligová utkání v řadě. Tuto nepříjemnou sérii chtěl prolomit na půdě Deportiva Alavés, jež také nezářilo oslnivou formou. Po porážce s Vallecanem a následně i Bilbaem zavítali Baskové v týdnu na hřiště Celty Vigo, kde jim k vydřené remíze pomohlo vyloučení soupeře a několikaminutová přesilovka.

V první půli byli jednoznačně aktivnější domácí, kteří drželi míč na kopačkách a stříleli mnohem častěji než soupeř. V 18. minutě se navíc dostal do velké příležitosti Ianis Hagi, jenž se po skvělé přihrávce probojoval do ideální palebné pozice, bránu ovšem netrefil. Dobrou možnost si po půlhodině hry připravila také Osasuna. Z hranice velkého vápna střílel po zemi Iker Muňoz, jenže branku těsně minul. Zanedlouho už se hosté dočkali, když se z velké dálky opřel do balonu Arnáiz a míč skončil přesně u levé tyče.

Druhý poločas začal velmi hekticky. Nejprve se do obrovské příležitosti dostali fotbalisté El Glorioso, když se po přihrávce z levé strany ocitl před gólmanem volný Hagi, kterého výtečným výběhem vychytal Sergio Herrera. O pár sekund později byl za ostrý zákrok zezadu nekompromisně vyloučen domácí Antonio Blanco. I přesto, že hráli Babazorros v oslabení, tlačili se za vyrovnáním. V 62. minutě se zkoušel prosadit Rubén Duarte, ale bránu ranou z hranice pokutového území těsně minul.

Hosté museli následně neplánovaně střídat. Z důvodu zranění odešel ze hřiště gólman Herrera, jenž byl nahrazen Aitorem Fernándezem. Deportivo však nerozchytaného brankáře soupeře neprověřilo, naopak Zrzkům se v závěru utkání povedlo náskok navýšit, když se po přihrávce Juana Cruze prosadil ve vápně osamocený Ante Budimir.

Mizernou sérii bez vítězství tedy nakonec prolomila Osasuna, která získala tři body. V dalším kole to ovšem nebude mít tým z Pamplony vůbec jednoduché, jelikož 7. října zavítá na půdu Realu Madrid. Deportivo změří o den později síly s Betisem.

Více informací k zápasu

UD Almería - Granada CF 3:3

01.10.2023 14:00

Góly: 41. Luis Javier Suárez, 44. Luis Javier Suárez, 45+1. Luis Javier Suárez - 66. Bryan Zaragoza (pen.), 70. Ricard Sánchez, 86. Myrto Uzuni

Almería nezaznamenala v osmém kole LaLigy premiérovou výhru v ročníku, když na vlastním hřišti remizovala s Granadou 3:3. O výsledku duelu mezi celky pohybujícími se v sestupovém pásmu zdánlivě rozhodl závěr úvodního dějství, v němž domácí během pěti minut nasázeli hned tři branky. O všechny jejich zásahy se postaral Luis Suárez, kterému pokaždé asistoval jeho kolega z útoku Largie Ramazani. Jenže hosté po změně stran na trávníku dominovali, a i když nejdříve neproměnili penaltu, bod jim nakonec vystřelil Myrto Uzuni.

Domácí se s Granadou setkali v rámci nejvyšší španělské soutěže po devíti letech, přičemž v minulých setkáních třikrát vyhráli a jednou remizovali. V jejich prospěch hrál také fakt, že ani v jednom z nich neinkasovali. Na první tříbodový zisk v sezoně nicméně stále čekali i přes dobrou formu nově příchozího mladíka Sergia Arribase, který vsítil už čtyři branky. Historicky první vítězství v LaLize nad Indálicos měl hostům pomoci zařídit Lucas Boyé, jenž v minulém kole vystřelil bod proti Betisu.

V úvodu zápasu vše nasvědčovalo tomu, že tentokrát by Andalusané konečně mohli prolomit prokletí, využít jednu z mnoha svých šancí a na půdě Almeríe skórovat. S přibývajícími minutami se nicméně do hry dostali i domácí, kteří byli navíc daleko efektivnější v zakončení. O první branku zápasu se postaral Suárez, jemuž se ve 41. minutě podařilo po nádherné průnikové přihrávce překonat brankáře technickou střelou ke vzdálenější tyči.

Kolumbijský útočník zůstal gólově při chuti a už o tři minuty později uklidil balon z malého vápna do odkryté branky. V nastavení prvního poločasu navíc po chybě gólmana přidal ještě jeden přesný zásah, a zkompletoval tak bleskurychlý hattrick.

Granaďané nehodlali nic vzdávat a v 56. minutě se jim naskytla příležitost ke zdramatizování zápasu v podobě pokutového kopu. Ten ale Antonio Puertas nezahrál dostatečně přesně ani razantně, a tak se střela stala snadnou kořistí pro Luíse Maximiana. O chvíli později se hosté dočkali další penalty, kterou tentokrát bezpečně proměnil ranou do levého dolního růžku Bryan Zaragoza.

Když se pak s přispěním tyče prosadil po krásné nahrávce v 70. minutě Ricard Sánchez, drama zdánlivě rozhodnutého utkání bylo na světě. To navíc v 86. minutě dokonal Uzuni, jenž svou dělovku namířil nechytatelně do pravé šibenice.

Almería tak stále nedosáhla na první výhru v sezoně, kterou zkusí získat 6. října proti Bilbau. Granadu po další remíze čeká o dva dny později náročný test v podobě Barcelony.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - Athletic Bilbao 3:0

30.09.2023 21:00

Góly: 30. Robin Le Normand, 48. Takefusa Kubo, 66. Mikel Oyarzabal

Fotbalisté Realu Sociedad porazili v ostře sledovaném duelu osmého kola LaLigy na svém hřišti Athletic 3:0. Zpočátku vyrovnané utkání se na stranu San Sebastiánu převrátilo po půlhodině hry, kdy svůj první gól od května minulého roku vstřelil Robin Le Normand. Na něj po změně stran navázali naopak tradiční kanonýři Takefusa Kubo, jenž si připsal již pátou letošní ligovou branku, a Mikel Oyarzabal. La Real tak v tabulce přeskočil svého baskického rivala a posunul se na čtvrtou příčku.

Real Sociedad se po prohře s Bílým baletem vzpamatoval a v obou následujících ligových zápasech zvítězil. Modrobílým v tomto utkání chyběla nová posila z Dynama Moskva Arsen Zacharjan, jenž je považován za jednoho z největších světových talentů na postu záložníka. Athletic také prohrál pouze jednou a taktéž s Realem Madrid. To bylo ovšem v prvním kole, od té doby Rojiblancos nenašli přemožitele.

První sezonní baskické derby začalo z obou stran velmi rozvážně. Ani jeden tým se příliš nehnal směrem dopředu, a diváci si tak na první vzrušení museli počkat. Největší starosti obraně soupeře dělal domácí Kubo, v nejnebezpečnější šanci úvodních minut si ovšem jeho průnikovou přihrávku pohlídal gólman Unai Simón. První nebezpečná a hned využitá šance tak přišla až ve 30. minutě, kdy se po přímém kopu odrazil míč k Le Normandovi, který se z voleje nemýlil. Vyrovnat mohl Athletic o chvíli později, ve finální fázi ovšem selhala spolupráce bratří Williamsů. Starší Iňaki totiž netrefil prudký přízemní centr do předbrankového prostoru, který vyslal Nico.

Ve druhém poločase se ochozy dlouho nenudily. Už ve 48. minutě propadl míč až na volného Kuba, který pálil naprosto nehlídaný z prostoru pro penaltu přesně k tyči. Snížit mohl v 55. minutě Óscar de Marcos, jeho tečovaná rána ale prosvištěla těsně vedle pravé tyče. Definitivní tečku za zápasem tak udělal Oyarzabal, který při úniku obešel hostujícího gólmana a z bezprostřední blízkosti stvrdil domácí vítězství. Na tom nic nezměnil ani mírný závěrečný tlak hostů, který však k většímu ohrožení brány San Sebastiánu nevedl.

Baskické derby tak ovládl celek ze San Sebastiánu. Ten se příště představí 8. října na půdě Atlétika, Athletic přivítá o dva dny dříve trápící se Almeríu.

Více informací k zápasu

Girona FC - Real Madrid 0:3

30.09.2023 18:30

Góly: 17. Joselu, 21. Aurélien Tchouaméni, 71. Jude Bellingham

V osmém kole LaLigy si hostující Real Madrid poradil s Gironou hladce 3:0. Domácí celek se alespoň v prvních minutách střetnutí zdál být dobře připravený, nedokázal však využít své šance, a zákonitě tak přišla lekce z efektivity, kterou v rozmezí čtyř minut podtrhli přesnými trefami Joselu a Aurélien Tchouaméni. S lehkostí, jakou dokázal Bílý balet odskočit, se Gironistes nedokázali vypořádat, a kvůli ztrátě všech bodů propadli v tabulce právě za svého soupeře z hlavního města.

Střetnutí druhého s třetím týmem španělské soutěže si fanoušci nejspíš představovali v jiném složení. Po minulém kole se však Girona překvapivě dostala do čela LaLigy, odkud jí v předehrávce sesadila Barcelona, a její cesta nepřestávala udivovat fotbalovou veřejnost. Reálnou sílu Gironistes měl nyní otestovat Bílý balet. Ten sice dosud ztratil body pouze s městským rivalem Atlétikem, na půdu katalánského mužstva se však nevracel s dobrými vzpomínkami, jelikož právě tam naposledy prohrál.

A bíločervení velmi rychle ukázali Los Galacticos, že se v aktuálním ročníku nebojí ani velkých jmen fotbalového světa. Ve třetí minutě dobře trefenou hlavičkou těsně nad břevno vylekal brankáře Realu záložník Yangel Herrera a krátce nato stejný pokus zopakoval Viktor Cygankov. Tyto situace z úvodních minut donutily jinak klidného kouče bílých Carla Ancelottiho nervózně pochodovat za postranní čarou, brzy se ale mohl uklidnit. V 17. minutě se totiž měnilo skóre duelu díky gólu Joselua, který po centru Juda Bellinghama umístil míč nekompromisně doprostřed brány. O čtyři minuty později zasadil druhou ránu nováčkovi na předních místech tabulky Tchouaméni, jenž se prosadil hlavičkou po milimetrově přesném rohu.

Los Blancos i ve druhé půli nechali svému soupeři prostor ke skórování, šanci Davida Lópeze z 50. minuty hasil až brankář Kepa Arrizabalaga. O nebezpečně vyhlížející hlavičku se postaral o pět minut později Herrera, který byl následně možná i faulován ve vápně, nicméně sudí Juan Pulido si byl svým rozhodnutím jistý. Real následně opět zařadil na vyšší rychlostní stupeň a zvýšení skóre zabránil vynikajícím zákrokem až Paulo Gazzaniga. Při následné dorážce poté poněkud překvapivě selhal ve fantastické formě hrající Bellingham. Angličan si však v 71. minutě spravil chuť a svým sedmým gólem v letošní sezoně si pojistil první pozici v tabulce střelců. V nastaveném čase si ještě za podražení vysloužil červenou kartu Nacho Fernández.

Real Madrid se tak stal prvním týmem, který zastavil spanilou jízdu Girony. Ta se v příštím kole 7. října představí na půdě Cádizu, Bílý balet ve stejný den doma přivítá Osasunu.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - RCD Mallorca 2:2

30.09.2023 16:15

Góly: 4. Álvaro García, 90+12. Falcao (pen.) - 44. Vedat Muriqi, 59. Antonio Sánchez

V osmém kole LaLigy remizovalo Rayo na domácí půdě s Mallorkou 2:2. Domácí vstoupili do duelu s chutí a už ve čtvrté minutě se radovali z vedení, jenže postupem času jejich aktivita klesala. To nejdříve vyústilo ve vyrovnávací gól a po změně stran také v branku Antonia Sáncheze, která se dlouho jevila jako vítězná. Na konci dlouhého nastavení ale dostal možnost zahrávat pokutový kop domácí Radamel Falcao, jenž sice svůj první pokus neproměnil, kvůli brzkému vyběhnutí brankáře nicméně kopal ještě jednou a napodruhé se již nemýlil.

Mallorca od startu ročníku poznala chuť vítězství pouze jednou. Za úspěch však mohla brát poslední zápas s Barcelonou, ve kterém dokázala uhrát doma remízu 2:2. Na dobrý výkon chtěly Rumělky navázat proti Vallecanu, jež ve třech posledních vzájemných duelech vždy porazily, přičemž hned dvakrát neinkasovaly. Madridský celek sice třikrát v řadě neprohrál, poslední zápas jej ale příliš potěšit nemohl, protože v Cádizu uhrál pouze bod.

Na předchozí utkání dal před domácím publikem rychle zapomenout Álvaro García, jenž po ideální přihrávce ve čtvrté minutě procedil míč skrz nohy brankáři Predragu Rajkovičovi. Kurzový favorit z hlavního města i nadále kontroloval hru a trpělivě vyčkával. Mallorca nevykazovala přílišnou aktivitu směrem k brance Stolea Dimitrievskiho. To však neplatilo pro Vedata Muriqiho, klíčového snajpra Pirátů. Ten si ve 33. minutě naskočil na centrovaný míč, nicméně jeho zakončení bylo z kategorie těch horších. Mrzet ho to ale dlouho nemuselo, krátce před koncem první půle se kosovský útočník prosadil už gólově a s posvěcením videorozhodčího si mohl užít oslavu svého čtvrtého gólu v dosavadním průběhu sezony.

Po změně stran si první vážnou příležitost ke skórování vytvořil Kike Pérez, který ale tváří v tvář brankáři Rajkovičovi trestuhodně selhal. Příležitost k odpovědi dostali tedy hosté a ti ji využili dokonale. V 59. minutě zužitkoval milimetrově přesnou přihrávku Sánchez a po nechytatelné střele poslal svůj tým do vedení. Opaření Los Vallecanos najednou ztratili přehled a zatáhli se do obrany, čímž se logicky připravili o možnost zvrátit pro ně nepříznivý vývoj utkání. V nastaveném čase po zdlouhavém zkoumání ruky ve vápně byl přisouzen pokutový kop Rayu, který až na podruhé proměnil Falcao, a zajistil tak na poslední chvíli cennou remízu.

Vallecano tak doma na Mallorku nevyzrálo, získalo však potřetí v řadě bod. Oba celky sehrají další utkání 7. října, Rumělky změří síly s Valencií, Rayo se poté utká se Sevillou.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Villarreal CF 0:0

30.09.2023 14:00

Góly: -

Hráči Getafe nedokázali v osmém kole LaLigy využít dlouhou přesilovku a proti Villarrealu pouze remizovali 0:0. Už v první půli byl za úder loktem do tváře soupeře naprosto zbytečně vyloučen hostující křídelník Álex Baena. Azulones ovšem více jak hodinovou početní výhodu využít nedokázali, a to především kvůli fantasticky chytajícímu brankáři Filipu Jörgensenovi. Domácí tak na celek z Castellónu nevyzráli už podesáté v řadě.

Getafe v sobě v posledních týdnech probudilo nevídanou ofenzivní sílu a od reprezentační přestávky nastřílelo hned osm branek. Zároveň mu však haprovala obrana, a tak mu například proti Realu Sociedad nestačily na body ani tři góly. Následně měli Azulones možnost složit baskický reparát, což se nakonec i povedlo, když v Bilbau remizovali. Villarrealu nijak zásadně nepomohla změna trenéra a Žlutá ponorka i kvůli domácí prohře s Gironou brázdila vody spodní poloviny tabulky.

O první zajímavější příležitost utkání se postaral zkušený Jaime Mata, na jehož dorážku do levého dolního rohu byl ovšem skvěle připraven brankář hostí, a následoval tak pouze rohový kop. Posádku Žluté ponorky musel předčasně opustit Baena, protože v pádu loktem udeřil protihráče a po zásluze obdržel od hlavního sudího kartu červené barvy. Azulones poté ještě přidali, nicméně všechny šance skvěle likvidoval dánský mladík Jörgensen.

Krátce po změně stran na sebe upozornil střídající Mason Greenwood driblinkem přes několik obránců, nicméně jeho zakončení prosvištělo kolem levé tyče. Ojedinělou příležitost si připravil na druhé straně hřiště Alexander Sörloth, jenže hlavička norského obra skončila pár čísel nad břevnem. Vzápětí si vzali slovo opět fotbalisté v modrých dresech, ovšem ani Mauro Arambarri nepřekonal fantastického Jörgensena. Převážně jeho zásluhou si tak nakonec Žlutá ponorka odvezla z hlavního města alespoň bod.

Trápení Villarrealu tak umocnila remíza se soupeřem, s nímž v posledních pěti letech ztrácel body pouze sporadicky. V příštím kole přivítá 8. října Las Palmas, Getafe se tentýž den představí na hřišti Celty Vigo.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Sevilla FC 1:0

29.09.2023 21:00

Góly: 76. Sergio Ramos (vl.)

Barcelona potvrdila v osmém kole LaLigy papírové předpoklady a na domácím stadionu skolila Sevillu 1:0. Hosté nastoupili do utkání ve velmi zkušené sestavě, z níž vyčnívalo především jméno Sergia Ramose, jenž se katalánskému velkoklubu postavil po třech letech. I on měl velkou zásluhu na dlouho bezgólovém stavu. Paradoxně to byla ale právě 37letá legenda Realu Madrid, která si v 76. minutě srazila míč do vlastní sítě, a rozhodla tak o dočasném návratu katalánského klubu do čela tabulky.

Blaugranas ve svém prozatímním domově dosud neztratili ani bod a pouze v jednom ze čtyř klání neudrželi čisté konto. Hned z toho ovšem byl oheň na střeše, když Katalánci ještě 10 minut před koncem duelu se Celtou Vigo ztráceli dva góly, nakonec ale po bleskovém obratu režírovaném Joaem Cancelem a Robertem Lewandowskim zvítězili. Sevilla do zápasu vstupovala po jednoznačně nejlepším výkonu sezony, díky němuž pěti brankami rozstřílela Almeríi.

Vyztužené defenzivy obou celků působily v úvodu utkání velmi kompaktně, útočníci to tak museli zkoušet z dálky. Pokus hostujícího Dodiho Lukébakia se však stočil nad branku a skákavou ránu Joãa Félixe na druhé straně vyrazil pozorný Orjan Nyland. Stejně se snažil skórovat i Barcelonou ostřílený Ivan Rakitič, proti jeho projektilu ovšem nejistě, ale ve výsledku úspěšně, zasáhl Marc-André ter Stegen.

Katalánský celek se první povedené kombinační akce dočkal ve 22. minutě, kdy João Félix tvrdým pokusem divže nerozpůlil břevno. Na konci úvodní půlhodiny atraktivního střetnutí už málem slavil Lucas Ocampos, takřka překonaného Ter Stegena ale zastoupil Gavi. Hřiště poté musel opustit zraněný Raphinha, po jehož odchodu stvrdil bezbrankový stav první půle slabou střelou do rukavic gólmana střídající Fermín López.

Do druhého dějství již nastoupila o poznání pasivnější Sevilla, která jako by vycítila, že zisk bodu z horké půdy mistra není vůbec daleko. Šance tak zapisovali na své konto takřka výhradně hráči katalánského klubu, jako třeba v případě Gaviho, jenž po rohovém kopu v 57. minutě hlavičkoval těsně nad branku.

Defenzivě soupeře zatápěl i v první půli nevýrazný Lewandowski, leč obrana úřadujícího šampiona Evropské ligy na něj byla skvěle připravená. Domácím střelcům tak nakonec paradoxně pomohl Ramos, jenž po hlavičce Lamina Yamala nešťastně poslal balon za záda Nylanda.

Katalánci tedy vzájemné střetnutí, které na svém hřišti prohráli naposledy v roce 2002, tradičně opanovali. V příštím kole se 8. října představí na půdě Granady, Sevilla o den dříve přivítá Vallecano.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Madrid
8
7
0
1
16 : 6
21
2
FC Barcelona
8
6
2
0
19 : 8
20
3
Girona FC
8
6
1
1
18 : 11
19
4
Atlético Madrid
7
5
1
1
18 : 7
16
5
Real Sociedad
8
4
3
1
16 : 10
15
6
Athletic Bilbao
8
4
2
2
13 : 9
14
7
Real Betis
8
3
3
2
10 : 12
12
8
Rayo Vallecano
8
3
3
2
9 : 11
12
9
CA Osasuna
8
3
1
4
9 : 10
10
Valencia CF
8
3
1
4
9 : 10
10
11
Getafe CF
8
2
3
3
10 : 13
9
12
Cádiz CF
8
2
3
3
8 : 11
9
13
Villarreal CF
8
2
2
4
10 : 13
8
14
UD Las Palmas
8
2
2
4
4 : 7
8
15
Sevilla FC
7
2
1
4
11 : 10
7
16
RCD Mallorca
8
1
4
3
11 : 14
7
17
Deportivo Alavés
8
2
1
5
6 : 12
7
18
Celta Vigo
8
1
2
5
8 : 13
5
19
Granada CF
8
1
2
5
13 : 21
5
20
UD Almería
8
0
3
5
11 : 21
3

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (45)

Přidat komentář
2miguel1

Vidieť tam Cancela ( naš najlepši hrač ) po tych Robertoch, to je čista radosť. Gavi v zalohe totalny kral, uz nikdy na kridlo, ked sa vratia Frenkie Pedri, Gundo bude mať čo robiť.

Reagovat
wyqinac

Sergio, you were the chosen one! It was said that you would destroy the Sith, not join them! Bring balance to the Force, not leave it in darkness!....

Reagovat
realm75

I like this

Reagovat
Rizek

Díky, Sergio!!!

Reagovat
el Principito

pěkně ho tam ten bezmozek šoupnul

Reagovat
LAM

Docela pěknej zápas s hromadou promarněnejch šancí. Největší problém je teď prostě záloha, protože když se zranil i FDJ, tak ta kvalita šla hodně dolů. Jinak zranění Raphinhy v nejhorší chvíli, protože měl formu hodně dobrou.

Reagovat
CHONG

Barcelona tak marná, že ji musí spasit její úhlavní nepřítel

Reagovat
el Principito

viděl si ten zápas?

Reagovat
CHONG

Proč bych to dělal?

Reagovat
Visca el barca

On je troll a v podstatě fotbalu prakticky nerozumí

Reagovat
Pithivier

Ted jsi popisoval sebe?

Reagovat
Rizek

Reagovat
technecium

Nejen fotbalu

Reagovat
Salfovic

To je vůl ten Nacho

Reagovat
JM

Jo, to teda byla fakt blbost tam takhle jít...

Reagovat
Salfovic

Tak hlavně to udělat za tohoto stavu a času a ve chvíli, kdy jso dva stopeři mimo a konečně si mohl pořádně zahrát.

Reagovat
JM

To taky no

Reagovat
Well

Tam by měla přijít delší pauza, tohle bych trestal přísně...

Reagovat
Axelrose

Za to bych mu dal tak4 zápasy

Reagovat
zasranej malíř

Výhra super, ale máme jen 1 stopera ...Nacho by měl dostat pořádný flastr, to bylo hodně ošklivé

Reagovat
Well

Já bych tady u těchto zákroků dával distanc po dobu zranění, tohle ve fotbale nemá co dělat...

Reagovat
Salfovic

Takže kdyby tomu hráči nic nebylo, tak bys netrestal vůbec ?

Reagovat
Well

Samozřejmě že ano, psal jsem hned že bych za tohle dal minimálně 6 i více. Tyhle zákroky ti při troše smůly můžou ukončit kariéru.

Reagovat
Axelrose

Ale kdyby mu nic neudělal, tak minimálně 4 zápasy.

Reagovat
CHONG

Válec

Reagovat
Jan Horáček

Tato liga, kde byl naprosto nesmyslně neuznán vyrovnávací gól Osasuny proti Atleticu Madrid, nemůže být brána vážně. Je to srovnatelné s Patákovou penaltou na Admiře, kde se potom týden v novinách psalo o nějakých sázkách.

Reagovat
Rudnevs

Za to môže pan Schürrle

Reagovat
Elliasson

Chyby se stávají i v těch nejlepších ligách.

Reagovat
Jordi Alba

Viděl jsem teda naštěstí jenom sestřih, ale tomu Nachovi tam za stavu 3:0 na konci zápasu zamrdalo v hlavě nebo co se mezi nima během zápasu stalo?

Reagovat
Kenneth

Nechápu, tohle udělat za rozhodnuteho stavu a za situace, kdy máme jen dva stopery....

Reagovat
Well

Co jsem se tak díval, očekává se trest 4 zápasy, docela mě zajímá, co postavíme na Barcu.

Reagovat
Jordi Alba

Na to vám kašlu, pošlete nám Viníciuse na hostovačku, když nám rakvíte útočníky.

Reagovat
el Principito

Reagovat
JM

Portu si nedonesl vážné zranění

Gironě by neměl delší dobu chybět Portu, jenž byl po zákroku Nacha ze závěru včerejšího utkání s Realem Madrid (0:3) odnesený na nosítkách. Jednatřicetiletý křídelník si neodnesl vážnější zranění.

Tak alespoň tak

Reagovat
Well

Reagovat
vacin

Tam bylo jediný štěstí, že ta jeho noha byla ve vzduchu, ale nechápu, co Nachovi jeb..o...

Reagovat
eder

"Getafe upraví jméno stadionu

Vedení Getafe se rozhodlo změnit jméno svého stadionu a jeho domácím stánkem už nebude Coliseum Alfonso Pérez, nýbrž pouze Coliseum. Alfonso Pérez je bývalým fotbalistou, který ovšem za madridský klub nikdy nehrál, jeho jméno bylo v názvu jen dočasně."

Co je to za šaškárnu?

Reagovat
CHONG

Tohle je ještě v pohodě, daleko horší je důvod té změny

Reagovat
Jordi Alba

Nejlepší je, že on to vlastně řekl jenom slušně a pravdivě, ne? Žádný urážky nebo znehodnocování. Kdyby řekl, že ženskej fotbal je sračka (což je pravda), tak by to stejně furt neměl bejt řádnej důvod, ale za tohleto.

Reagovat
CHONG

To je na tom nejsmutnější, kultivovanou formou sdělil nepopiratelný fakt a tohle je výsledek, svět je v cílové rovince...

Reagovat
Jordi Alba

Ještě teda asi v hodně dlouhý, nicméně tím jak se začíná ten "náš západní" svět ubírat, se mi taky přestává líbit.

Reagovat
patas92

Co přesně řekl?

Reagovat
Jordi Alba

"Ženský fotbal se posunul, ale měly by stát nohama na zemi a uvědomit si, že se v žádném případě nemohou srovnávat s fotbalisty"

Reagovat
Moshe Dajan

Přece se nebude jmenovat stadion po nějakém starém spolutvůrci patriarchátu

Reagovat
Moshe Dajan

Palmičky skvěle, konečně se rozjely

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele