8. kolo
29.09.2023 21:00 CET
1 : 0
(0:0)

Reportáž

Sergio Ramos si vstřelil vlastní gól (© AFP)

Ramos byl na půdě životního rivala strůjcem smolné prohry, vlastňákem přihrál Barce tři body

Barcelona potvrdila v osmém kole LaLigy papírové předpoklady a na domácím stadionu skolila Sevillu 1:0. Hosté nastoupili do utkání ve velmi zkušené sestavě, z níž vyčnívalo především jméno Sergia Ramose, jenž se katalánskému velkoklubu postavil po třech letech. I on měl velkou zásluhu na dlouho bezgólovém stavu. Paradoxně to byla ale právě 37letá legenda Realu Madrid, která si v 76. minutě srazila míč do vlastní sítě, a rozhodla tak o dočasném návratu katalánského klubu do čela tabulky.

Blaugranas ve svém prozatímním domově dosud neztratili ani bod a pouze v jednom ze čtyř klání neudrželi čisté konto. Hned z toho ovšem byl oheň na střeše, když Katalánci ještě 10 minut před koncem duelu se Celtou Vigo ztráceli dva góly, nakonec ale po bleskovém obratu režírovaném Joaem Cancelem a Robertem Lewandowskim zvítězili. Sevilla do zápasu vstupovala po jednoznačně nejlepším výkonu sezony, díky němuž pěti brankami rozstřílela Almeríi.

Vyztužené defenzivy obou celků působily v úvodu utkání velmi kompaktně, útočníci to tak museli zkoušet z dálky. Pokus hostujícího Dodiho Lukébakia se však stočil nad branku a skákavou ránu Joãa Félixe na druhé straně vyrazil pozorný Orjan Nyland. Stejně se snažil skórovat i Barcelonou ostřílený Ivan Rakitič, proti jeho projektilu ovšem nejistě, ale ve výsledku úspěšně, zasáhl Marc-André ter Stegen.

Katalánský celek se první povedené kombinační akce dočkal ve 22. minutě, kdy João Félix tvrdým pokusem divže nerozpůlil břevno. Na konci úvodní půlhodiny atraktivního střetnutí už málem slavil Lucas Ocampos, takřka překonaného Ter Stegena ale zastoupil Gavi. Hřiště poté musel opustit zraněný Raphinha, po jehož odchodu stvrdil bezbrankový stav první půle slabou střelou do rukavic gólmana střídající Fermín López.

Do druhého dějství již nastoupila o poznání pasivnější Sevilla, která jako by vycítila, že zisk bodu z horké půdy mistra není vůbec daleko. Šance tak zapisovali na své konto takřka výhradně hráči katalánského klubu, jako třeba v případě Gaviho, jenž po rohovém kopu v 57. minutě hlavičkoval těsně nad branku.

Defenzivě soupeře zatápěl i v první půli nevýrazný Lewandowski, leč obrana úřadujícího šampiona Evropské ligy na něj byla skvěle připravená. Domácím střelcům tak nakonec paradoxně pomohl Ramos, jenž po hlavičce Lamina Yamala nešťastně poslal balon za záda Nylanda.

Katalánci tedy vzájemné střetnutí, které na svém hřišti prohráli naposledy v roce 2002, tradičně opanovali. V příštím kole se 8. října představí na půdě Granady, Sevilla o den dříve přivítá Vallecano.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Buda

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele