LaLiga - souhrn 16. kola: Athletic v dohrávce ztratil vedení

08.12.2023, 22:54, aktualizováno 11.12.2023, 22:54
Komentáře a souhrny
Hráči Granady (© AFP)

Athletic Club při pondělní dohrávce v neděli přerušeného zápase v Granadě ztratil vedení a remizoval. Real Madrid počtvrté v sezoně klopýtl, na půdě Realu Betis vybojoval jen bod za remízu 1:1 a přišel o první místo, tam se po triumfu v Barceloně vrací Girona. Atlético Madrid udolalo Almeríi a posunulo se na třetí místo.

Rayo Vallecano - Celta Vigo 0:0

11.12.2023 21:00

Góly: -

Rayo Vallecano nevyužilo skvělé vzájemné bilance nad trápící se Celtou Vigo a v dohrávce 16. kola LaLigy získalo jen bod za remízu 0:0. Výrazněji aktivnější domácí narazili zejména na dva problémy, a to nepohlídaná ofsajdová postavení a důležité zákroky brankáře hostů Vicenta Guaity. Raúl de Tomás, povzbuzen nedávnou pohárovou výhrou a zaznamenaným vítězným gólem, byl několikrát blízko teprve druhé trefě sezony v soutěžních kláních, té se ale nedočkal. Vigo tak i zásluhou nepřesností soupeře získalo cenný bod, čímž udrželo kontakt s týmy nad sestupovým pásmem.

Vallecano na startu ročníku připomínalo tým, který zejména v první polovině minulé sezony dotíral na pohárové příčky, tentokrát však jeho propad formy nastal o poznání dříve. Rayo, jež bylo známo svou silou v domácím prostředí, zatím vyhrálo před vlastními fanoušky jediný ze sedmi zápasů, jeho potíže ale byly nicotné v porovnání s těmi Celty Vigo. Ta dokonce slavila jediné vítězství v součtu všech ligových klání, a to na začátku září proti otloukánkovi z Almeríe.

Oba týmy se snažily útočit od samého začátku, síť se poprvé rozvlnila již v 10. minutě. Radost Floriana Lejeuneho z doklepnutí ale trvala jen okamžik, neboť se Raúl de Tomás nacházel v jasném ofsajdu. Španělský útočník si napodruhé své postavení již pohlídal, Vicente Guaita ale míč odrazil a z následné dorážky Isiho Palazóna nemusel mít nakonec strach, neboť vysoko přeletěla břevno. Neúspěšné příležitosti jen podtrhly aktuální rozpoložení obou celků, ačkoli de Tomás byl brance opravdu blízko, a to ve 45. minutě, kdy jeho prudkou a přesnou hlavičku zvládl vyškrábat do bezpečí gólman Guaita.

Ani druhý poločas nikterak nenasvědčoval gólovým hodům. Guaita nepřestával udivovat svými zákroky, kterými držel hosty v kontaktu navzdory jasné převahy Vallecana. Krátce po uplynutí poločasové přestávky vychytal tentokrát přesnější ránu Palazóna, jemuž nepomohl ani rychlý sprint směrem k brankářově bráně. Guaitova soupeření tváří v tvář s de Tomásem ukončilo až vystřídání domácího útočníka po 70 minutách. Jeho roli však velezkušený Radamel Falcao nepřevzal, a na gól tak diváci v Madridu čekali marně.

Celta se tak dlouho vyhlíženého vítězství na stadionu Campo de Futbol de Vallecas nedočkala, přesto získala důležitý jen bod. V příštím kole přivítá 16. prosince Granadu, Vallecano bude hrát o den dříve v Pamploně proti Osasuně.

Více informací k zápasu

Granada CF - Athletic Bilbao 1:1

11.12.2023 21:00

Góly: 55. Iñigo Ruiz de Galarreta (vl.) - 6. Iñaki Williams

Athletic Bilbao remizovalo v 16. kole LaLigy 1:1 na hřišti Granady. V utkání, které se kvůli smrti fanouška dohrávalo více jak 24 hodin od původního výkopu, vedli hosté od šesté minuty díky Iňaki Williamsovi. Po změně stran se však smutným hrdinou stal jeho spoluhráč Iňigo Ruiz de Galarreta, který vlastním gólem srovnal skóre. Bilbao se tak bodově dotáhlo na svého baskického rivala Real Sociedad, před kterým v tabulce zásluhou lepšího skóre drží pátou příčku. Domácí jsou nadále předposlední.

Původně nedělní utkání, které se kvůli úmrtí fanouška na tribuně dohrávalo až o den později, svedlo v Andalusii k bitvě celky s naprosto odlišnými formami. Domácí Granada podle očekávání v minulém kole padla na hřišti Realu Madrid, a prodloužila tak své čekání na vítězství, které trvalo již 13 zápasů. Naopak Bilbao vstupovalo do duelu se sérií šesti klání po sobě bez porážky, přičemž naposledy rozstřílelo Vallecano 4:0.

Granada s druhou nejhorší obranou v celé soutěži si ale na výborně útočící Basky věřila, poslední čtyři domácí zápasy proti tomuto týmu totiž dokázala dovést do zdárného konce a snažila se o to i tentokrát. Jako první branku ohrozil Myrto Uzuni, toho však dokázal vychytat Unai Simón v bráně Los Leones. Odpověď hostů na sebe nenechala dlouho čekat. Nejlepší střelec Bilbaa Iňaki Williams si v šesté minutě naskočil na centr a usměrnil ho doprostřed brány, zmatený gólman Granady však na jeho pokus nedokázal včas zareagovat.

Více se toho událo až po dohodnutém přerušení a minutě ticha. Velkou šanci si v 33. minutě vypracoval Oihan Sancet, nad razancí a směrem však dlouho nepřemýšlel a bránu těsně minul. Jasnou statistickou převahu tak nadále drželi hosté, kteří nadvládu dokázali zejména před koncem prvního poločasu, kdy Iňaki Williams trefil hlavičkou horní tyč.

Jednogólový náskok z prvního poločasu si hosté nadále hlídali jako oko v hlavě zejména zásluhou všudypřítomné obranné linii, i ta ale začala chybovat. Smolný vlastní gól zaznamenal v 55. minutě de Galarreta, který místo do bezpečí odhlavičkoval balon do vlastní sítě za zády nehybného Simóna a zničehonic se změnil ráz utkání. Trenéři chtěli hru oživit sériemi střídání, nicméně ani ty pomalejší tempo nezrychlily a stav 1:1 vydržel až do konce.

Andalusané tak mírně zaskočili Bilbao a získali cenný bod. Oba celky sehrají další ligový zápas 16. prosince. Granada změří síly s Celtou Vigo, Baskové se střetnou s Atlétikem Madrid.

Více informací k zápasu

FC Barcelona - Girona FC 2:4

10.12.2023 21:00

Góly: 19. Robert Lewandowski, 90+1. Ilkay Gündogan - 12. Artem Dovbyk, 40. Miguel Gutiérrez, 80. Valery Fernández, 90+5. Cristhian Stuani

Hráči Girony nečekaně zvítězili v 16. kole LaLigy na hřišti Barcelony 4:2 a posunuli se zpět do čela tabulky. Hosté rozhodně nepřijeli na stadion favorita nikterak ustrašení a hned ve 12. minutě je poslal do vedení Arťom Dovbyk. Blaugranas sice dokázali odpovědět zásluhou Roberta Lewandovského, jenže papírový outsider si ještě před pauzou vzal vedení zpět. Vítěznou branku pak zaznamenal v 80. minutě Valery Fernández. Xaviho svěřenci tak odmítli zmenšit ztrátu na dosud vedoucí Real Madrid, jehož pozici zaujala s dvoubodovým náskokem právě Girona.

Ještě v srpnu by málokdo předpověděl, že prosincové setkání katalánských klubů bude mít pro obě strany mistrovský nádech. Taková však byla realita a úřadující šampion dokonce na největší překvapení sezony ztrácel čtyři body. Gironistes chtěli své momentum přenést i do tohoto šlágru kola a vůbec poprvé v historii Barcelonu v soutěžním střetnutí porazit. Zajímavostí také bylo, že oba celky dosud padly pouze s Realem Madrid.

Girona byla v úvodu velmi aktivní a už ve 12. minutě se radovala z vedení. Famózní pas Yana Couta obdržel na útočné polovině Viktor Cygankov, který vyzval k zakončení kolegu z ukrajinské reprezentace Dovbyka, jenž ranou o tyč skóroval do poloodkryté branky. Barcelona nezůstala dlouho pozadu. K centru od rohového praporku si našel cestu Lewandowski a prudkou hlavičkou srovnal. Po půlhodině hry mohl zaskočit opařenou Gironu Joao Cancelo, z úhlu ale brankáře nepropálil. Hosté se mohli vrátit do vedení po střele Miguela Gutiérreze, která skončila jen těsně vedle tyče. Ve 41. minutě si už ale 22letý mladík spravil náladu, když si našel prostor k zakončení na hranici vápna a poslal míč přesně do horního rohu.

Po změně stran dostala Barca dobrou pozici ke skórování z přímého kopu. Navzdory nespokojenosti Lewandovského se této příležitosti ujal Raphinha a poslal míč nad břevno. Brazilec mohl chvíli nato napravit zaváhání v úniku, před zakončením jej však odzbrojil jeho bývalý spoluhráč Eric García. Domácí pokračovali v mírném tlaku. Do příležitostí se propracovával Ilkay Gündogan, jeho rány ale těsně míjely kýžený cíl. Na Gironě byla znát s přibývajícími minutami mírná nervozita s vidinou velkého úspěchu, stále však dokázala bránit křečovité útoky Barcy. Naopak v 80. minutě dokázala celé katalánské derby rozhodnout. Daleký výkop brankáře sklepl Cristhian Stuani na nabíhajícího Fernándeze, který se štěstím procedil míč pod nohama posledního obránce a přízemní střelou rozvlnil síť. Trefa Gündogana v nastavení sice ještě zdramatizovala závěr, v něm však odšpuntoval euforii v hostujícím kotli gólem Stuani.

Zápas kola tedy ovládla Girona. V dalším ligovém utkání se Blanquivermells střetnou 18. prosince s Deportivem Alavés. Barcelona vyzve o dva dny dříve Valencii.

Více informací k zápasu

Cádiz CF - CA Osasuna 1:1

10.12.2023 18:30

Góly: 19. Roger - 70. Ante Budimir (pen.)

Cádiz remizoval v 16. kole LaLigy na vlastním hřišti s Osasunou 1:1. Úvodní branku vsítil v 19. minutě Roger Martí, díky němuž se Piráti málem dočkali prvního tříbodového zisku od začátku září. Naděje domácích na posun v tabulce však utnul po změně stran Ante Budimir proměněnou diskutabilní penaltou, která se kopala po lehkém kontaktu míče s konečky prstů obránce. Nadále tedy platí, že Žlutá ponorka porazila soupeře z Pamplony naposledy v roce 2017, přičemž od té doby posbírala se Zrzky devět porážek.

Piráti se začali po sérii 11 ligových zápasů v řadě bez vítězství potápět čím dál hlouběji v tabulce. S vůbec nejhorší ofenzivou v celé lize se hráči Cádizu nacházeli až na 16. příčce s náskokem pouhých tří bodů na sestupové pásmo. V lepším rozpoložení ovšem nebyl ani jejich soupeř z Pamplony. Osasuna se totiž radovala z výhry naposledy na konci října, dosud navíc vybojovala jen o tři body více než domácí.

V 19. minutě šli domácí do vedení. Iván Alejo fantasticky nacentroval za obranu na Martího, který se nekompromisně prosadil. Druhou trefu mohl přidat Chris Ramos, ten však balon hlavičkou namířil těsně vedle tyče. Poté pálil z první Chimy Ávila, jeho tečovaný pokus však zamířil vedle brankové konstrukce. Ještě před změnou stran pálil Martí, tentokrát byl však připravený brankář Sergio Herrera.

Po změně stran Osasuna vletěla na domácí ve velkém tempu. Ideálně umístěnou hlavičkou k tyči se prezentoval Rubén García, fantasticky ovšem zakročil Conan Ledesma. Ten zasáhl i proti střele Ávily, která mířila do rohu brány. Další příležitost si vypracoval Moi Gómez, který už překonal gólmana, za brankáře však tělem zaskočil jeden z obránců. V 70. minutě už se Osasuna za svou aktivitu dočkala vyrovnání. Kopala totiž spornou penaltu poté, co se míč velmi mírně dotkl prstů Moma Mbayeho. Nabízenou příležitost využil projektilem po zemi k tyči Budimir. V závěru měl velkou příležitost na přiklonění všech bodů zpět na stranu domácích Martí, jenže svůj pokus namířil vedle tyče.

Duel dvou trápících se celků tak nakonec vítěze divákům nenabídl. Cádiz se v následujícím kole 17. prosince utká s Las Palmas, Osasuna změří o dva dny dříve síly s Vallecanem.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - UD Almería 2:1

10.12.2023 14:00

Góly: 17. Álvaro Morata, 22. Ángel Correa - 62. Léo Baptistão

Almería se ani v hlavním městě Španělska nedočkala první výhry v letošní sezoně LaLigy, když v 16. kole padla na hřišti Atlétika Madrid 1:2. Domácí příznivce pořád trápila branka stále ještě kmenového hráče Los Colchoneros Joaa Félixe z minulého týdne, kdy rozhodl šlágr s Barcelonou ve prospěch Katalánců. Tentokrát pohodlný průběh utkání z pohledu favorita zkomplikoval v 62. minutě Léo Baptistao, jenž patřil Los Indios mezi lety 2013 a 2016, byť v jejich dresu odehrál minimum zápasů. Na jeho snížení dvougólového vedení domácích však už outsider nenavázal, a tak rozhodující brankou zůstal zásah Ángela Correy, jenž se trefil poprvé od začátku října. Madriďané tak vyhráli i osmý domácí duel ligového ročníku.

Utrápená Almería se první výhry v sezoně nedočkala ani proti oslabenému Betisu, s nímž uhrála bezbrankovou remízu. Z výkonů svého celku byl viditelně znepokojen kouč Gaizka Garitano, jenž bodový zisk označil jako "bez chuti". Reputaci si hosté nespravili ani ve španělském poháru, kde je vyřadilo Barbastro nastupující až ve čtvrté lize. Atlético rovněž muselo skousnout citelnou porážku, když nezvládla šlágr s Barcelonou.

Roli favorita mohli Atléti potvrdit hned v šesté minutě, branku po akrobatickém zakončení Antoina Griezmanna ovšem rozhodčí Ricardo de Burgos Bengoetxea neuznal kvůli těsnému ofsajdu francouzského forvarda. Překlopit vedení na stranu Los Indios se nakonec povedlo v 17. minutě Moratovi, který po Griezmannově přihrávce ladně obešel gólmana a poslal míč do prázdné brány.

Herní tíseň Almeríe dokázal využít i Correa, jenž se po přihrávce Marcose Llorenteho nemýlil, a navýšil tak vedení domácích. Gólmana Luise Maximiana potrápila ještě nebezpečná střela Rodriga de Paula z přímého kopu, brankář Indálicos ale pokus vytěsnil nad břevno.

První velkou šanci si hosté nachystali na začátek druhé půle, hlavičkující Adrian Embarba však nechal vyniknout připraveného Jana Oblaka v bráně Atletů. Zlepšený výkon Almérie korunoval v 62. minutě Léo Baptistao, který dorazil střelu Álexe Poza a snížil vedení domácích na jediný gól. Pro Brazilce to tak byla již šestá trefa proti Atlétiku za vlády Diega Simeoneho, lepší v tomto ohledu byli už jen Cristiano Ronaldo a Lionel Messi. Vyrovnat už ale La Unión nedokázal, a to ani navzdory nebezpečným střeleckým pokusům Léa Baptistaa a Sergia Arribase.

Atlético Madrid si proti outsiderovi soutěže spravilo chuť. O další tříbodový zisk se pokusí 16. prosince na hřišti Bilbaa. Almería den nato hostí Mallorku.

Více informací k zápasu

RCD Mallorca - Sevilla FC 1:0

09.12.2023 21:00

Góly: 11. Cyle Larin

Mallorca porazila v 16. kole LaLigy hosty ze Sevilly 1:0 a dočkala se teprve druhého vítězství v aktuálním ročníku. Tříbodový zisk zařídil "Rumělkám" Cyle Larin, který se prosadil poprvé po svém letním příchodu do týmu z Baleárských ostrovů. Protrhl tak velkou střeleckou smůlu, jelikož dosud platil za nejčastěji zakončujícího hráče nejvyšší španělské soutěže bez přesného zásahu. Domácí díky výhře, na níž měl velkou zásluhu i skvěle chytající brankář Predrag Rajkovič, poskočili na 15. příčku o bod právě před trápící se Rojiblancos.

Mallorca pokračovala ve špatném startu do ligy, když proti Alavésu uhrála vlažnou remízu 0:0, a v důsledku toho se před tímto kolem nacházela jen těsně nad pásmem sestupu. Její série 10 zápasů bez výhry byla nejdelší pod koučem Javierem Aguirrem a nejhorší od 11 duelů bez triumfu v ročníku 2012/2013. Do podobně špatné formy se ale dostala i Sevilla, která v nejvyšší španělské soutěži zvítězila naposledy na konci září.

Andalusané vstoupili do utkání velmi aktivně a již ve čtvrté minutě mohl využít jejich rychlý protiútok Lucas Ocampos. Argentinec zkusil štěstí z ostrého úhlu, pozorného Rajkoviče ale nepřekonal. Jako první se proto v 11. minutě prosadili Piráti. Larin napálil uvnitř šestnáctky poskakující míč a uklidil ho přesně k bližší tyči.

Do další vyložené šance se dostal až v závěru poločasu podruhé v duelu Ocampos. Tentokrát Rajkoviče prověřil razantní hlavičkou, Srb však předvedl fantastický zákrok a konečky prstů míč vytěsnil do bezpečí. V nastaveném čase první půle ještě vyslal ostrý projektil směřující pod břevno Juanlu Sánchez, jenže ani on na domácího gólmana nevyzrál.

Sevilla se tlačila za vyrovnáním i po změně stran. Blízko přesnému zásahu se v 60. minutě ocitl Sergio Ramos, prudkou hlavičku po rohovém kopu ale opět zneškodnil zdánlivě nepřekonatelný Rajkovič. Ten však o chvíli později přece jen kapituloval poté, co Adriá Pedrosa rozvlnil síť dělovkou zpoza vápna. Jeho ránu nicméně podle názoru sudího jemně tečoval loktem Youssef En Nesyri a po dlouhém zkoumání na videu gól nebyl uznán.

Červenobílí museli v závěru více otevřít defenzivu, čehož málem využil Antonio Sánchez. Střídající záložník se sám řítil na Marka Dmitroviče, tváří v tvář zkušenému brankáři ovšem selhal.

Duel dvou trápících se celků tak nakonec ovládla Mallorca. Los Bermellones se v dalším ligovém kole střetnou 17. prosince s Almeríi, Sevilla změří o den dříve síly s Getafe.

Více informací k zápasu

Villarreal CF - Real Sociedad 0:3

09.12.2023 18:30

Góly: 38. Mikel Merino, 41. Martín Zubimendi, 45+4. Takefusa Kubo

Fotbalisté Realu Sociedad porazili v 16. kole LaLigy domácí Villarreal 3:0. Osud utkání byl zpečetěn na konci úvodního dějství, kdy v rozmezí 11 minut padly všechny tři branky hostujícího celku. Tu vítěznou si připsal Mikel Merino, který se v lize naposledy prosadil 20. května proti Barceloně. Žlutá ponorka tak padla poprvé od jmenování nového kouče Marcelina, San Sebastián se naopak stále drží na pohárových pozicích.

Po jmenování Marcelina hlavním trenérem se zdálo, že je Villarreal konečně na dobré vlně. Španělský kouč převzal otěže v polovině listopadu a v pěti zápasech ve všech soutěžích zůstal dosud neporažen. Tentokrát se ale Žlutá ponorka musela připravit na těžkou výzvu v podání Realu Sociedad. Baskové totiž byli také ve fantastické formě, o čemž svědčily pouhé tři prohry od startu sezony, přičemž ve skupinové fázi Ligy mistrů se La Real nacházel na první příčce před italským Interem.

A i v duelu s Villarrealem jeho hráči ukazovali své kvality. Už v páté minutě byl blízko první brance Merino, gólman ale jeho hlavičku z bezprostřední blízkosti pohotovým zákrokem vyrazil. I nadále předváděl baskický celek lepší výkon, avšak na další šanci si musel počkat. Nakonec za to vzal až ve 33. minutě Hamari Traoré, když napřáhl z velké vzdálenosti, jenže mířil těsně mimo. Krátce nato už se hosté radovat mohli. Ve 38. minutě si Merino naběhl na roh a přesnou hlavičkou překonal vybíhajícího gólmana. Na další branku hosté nečekali dlouho. O tři minuty později po dalším rohu, tentokrát rozehraným nakrátko, pálil z kraje vápna Martín Zubimendi a jeho tečovaná rána zapadla za Filipa Jörgensena. Domácí měli obrovskou šanci až v závěrečné minutě úvodního dějství, když musel Álex Remiro zlikvidovat střelu Daniho Pareja a zejména následnou dorážku Gerada Morena. Naopak hrozivému závěru úvodního dějství z pohledu domácích dal tečku Takefusa Kubo, který úspěšně zakončil akci zapříčiněnou chybou v rozehrávce žlutých.

Hráči Villarrealu po poločasové pauze nepůsobili vůbec rezignovaným dojmem, naopak se snažili tvořit si šance, avšak přes obranu Sociedadu se dostávali jen stěží. Další velkou šanci si tak vytvořili hosté. Při samostatném úniku ale Umar Sadiq zazmatkoval a při své kličce naběhl přímo do gólmana Jörgensena. Krátce nato postupoval sám na gólmana domácí Iliak Akhomach, jeho zakončení však stihl zblokovat obránce Traoré, který mu zkřížil cestu. Poté z druhé strany unikal Álex Baena, jenže jeho pokus vychytal gólman Remiro, a Villarreal se tak nedočkal ani čestného zásahu.

Real Sociedad opět potvrdil výbornou formu a z Villarrealu si odvezl tři body. Oba celky sehrají další ligový duel 17. prosince. Žlutá ponorka se utká s Realem Madrid, La Real změří síly s Betisem.

Více informací k zápasu

Real Betis - Real Madrid 1:1

09.12.2023 16:15

Góly: 66. Aitor Ruibal - 53. Jude Bellingham

Fotbalisté Betisu remizovali v 16. kole LaLigy na vlastním hřišti s Realem Madrid 1:1. Bílý balet, jemuž chyběla řada důležitých hráčů základní sestavy, se v Seville ujal vedení, když se trefil nejlepší střelec celé soutěže Jude Bellingham. Hvězdný Angličan tím přiblížil zelenobílé k první domácí porážce sezony, to však v 66. minutě odmítl krásnou ranou z dálky Aitor Ruibal.

Real Madrid postihla v týdnu další bolestivá zpráva, když mu vypadl klíčový pravý obránce Dani Carvajal. Ten si přivodil svalové zranění, které jej vyřadilo ze hry až do konce kalendářního roku. Pro Bílý balet tak šlo o ztrátu již šestého hráče základní sestavy. Toho chtěl využít domácí Betis, jenž po porážce se Spartou nezvládl ani utkání minulého ligového kola s Almeríí. I přes početnou marodku zůstávali hosté favoritem, k čemuž příspíval i fakt, že od startu letošní sezony prohráli pouze jednou.

Skóre mohl hned v sedmé minutě otevřít kapitán Realu Luka Modrič, potvrdil však, že hlavičkování nikdy nepatřilo mezi jeho nejsilnější stránky. Po půlhodině hry poprvé ohrozili branku Andrije Lunina svěřenci Manuela Pellegriniho. Střelu Williana Josého ještě stihla defenziva Los Blancos zablokovat, proti pokusu Ayozeho Péreze se ovšem již musel vyznamenat ukrajinský brankář, který vytáhl skvělý zákrok. Ve 41. minutě měl šanci opět Modrič, s jeho jedovatou střelou si nicméně Rui Silva poradil. Gólem neskončil ani pokus Davida Alaby ze standardní situace, neboť rakouský obránce poslal svůj projektil jen mimo Silvovu branku.

Šest minut po změně stran musel další skvělý zákrok vytasit Lunin, který kryl zajímavý pokus svého bývalého spoluhráče Isca. Španělského záložníka musela neproměněná šance mrzet o to víc, když sledoval, jak o dvě minuty později na druhé straně hřiště posílá jeho bývalého zaměstnavatele do vedení Bellingham. Anglický mladík po hezké přihrávce Brahima Díaze neměl problém z bezprostřední blízkosti překonat Silvu, a otevřít tak skóre utkání. V 66. minutě srovnal Ruibal, který náramně vypálil do levé šibenice a nedal brankáři nejmenší šanci zasáhnout. V samém závěru nejprve musel Silva zasahovat proti přímému kopu Toniho Kroose a následně na druhé straně zahrozil Isco, jeho hlavička však ke smůle domácích skončila pouze na tyči.

Real Madrid tak po delší době doplatil na rozsáhlou marodku a ze Sevilly si odvezl jen bod. Oba celky sehrají další ligový zápas 17. prosince. Bílý balet změří síly s Deportivem Alavés, Betis se utká s Realem Sociedad.

Více informací k zápasu

Deportivo Alavés - UD Las Palmas 0:1

09.12.2023 14:00

Góly: 31. Kirian Rodríguez

Hráči Alavésu nezvládli v souboji nováčků na domácí půdě ošemetný zápas s Las Palmas a prohráli 0:1. Klub z Baskicka doplatil především na nízkou efektivitu ve své útočné fázi. S formou se nepotkal hlavně Sam Omorodion, který ve stoprocentních šancích několikrát selhal a hned dvakrát jej o gólovou radost připravil zásah videorozhodčího. Triumf týmu z Kanárských ostrovů tak přisoudil jedinou regulérní brankou duelu Kirian Rodríguez, jenž tak navázal na velmi dobré výkony z předchozích týdnů.

Las Palmas si jako nováček stále drželo fantastickou formu, díky které z posledních pěti ligových zápasů prohrálo pouze jednou a v tabulce se nacházelo na skvělé osmé pozici. I Deportivo Alavés, jež rovněž postoupilo do první ligy před touto sezonou, na tom nebylo výsledkově špatně. Oba celky ale od startu ročníku poměrně trápila ofenzivní část hry. Klub z Kanárských ostrovů nastřílel pouze 13 branek, což bylo druhé nejmenší číslo v celé soutěži. Baskové pak měli na svém kontě jen o jednu trefu více.

Střelecká impotence trápila Deportivo také na startu prvního dějství. Po přihrávce z levé strany zívala na Omorodiona úplně odkrytá klec, ale španělský útočník si špatně srovnal krok a vůbec netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Na druhé straně se do ojedinělé šance dostal Alberto Moleiro, jenž přiťukl míč Rodríguezovi, a ten z hranice šestnáctky krásným obstřelem překonal Antonia Sivera. Ještě před odchodem do šaten vymyslel Ianis Hagi krásnou kolmici na rozběhnutého Omorodiona, který však v samostatném úniku trefil pouze koleno Álvara Vallese, a promarnil tak další stoprocentní šanci ke skórování.

Po změně stran již Omorodion dokázal rozvlnit síť. K jeho smůle šel však hlavní sudí tuto trefu přezkoumat na video a kvůli ofsajdu ji nakonec nemohl uznat. V 74. minutě si na centr ideálních parametrů z dílny Javiho Lópeze naskočil opět Omorodion a hlavou rozvlnil síť. Smolný zápas nicméně pro španělského teenagera pokračoval i nadále, protože ani tento gól nebyl z důvodu postavení mimo hru uznán. K vyrovnání byl posléze blízko veterán Kike García, jenže jeho hlavičkovému pokusu vystavil stopku Vallese.

Las Palmas tak navázalo na skvělou formu a domů si odvezlo další tři body. V následujícím kole se 17. prosince střetne s Cádizem, Alavés vyzve o den později Gironu.

Více informací k zápasu

Getafe CF - Valencia CF 1:0

08.12.2023 21:00

Góly: 87. Borja Mayoral

Getafe zvítězilo v 16. kole LaLigy na svém stadionu proti Valencii 1:0. V defenzivně laděném duelu se diváci dočkali první střely na bránu až po změně stran. Vyrovnaný průběh narušil v 50. minutě hostující kapitán Gabriel Paulista, jenž po ostrém faulu do obličeje unikajícího soupeře uviděl druhou žlutou kartu a zamířil předčasně do kabin. Početní převahu domácí využili v 87. minutě, kdy se prosadil jejich nejlepší střelec Borja Mayoral. Madridský celek se tak po ukončení osmizápasové série neporazitelnosti z minulého kola vrátil zpět na vítěznou vlnu.

Hráči Getafe přišli v posledním klání o na jejich poměry neobvyklou šňůru duelů bez porážky, která se nakonec vyšplhala až na číslo devět. Jednu skvělou šňůru ale Azulones stále drželi, a to konkrétně neporazitelnost na domácí půdě, kde neprohráli od startu sezony. Tentokrát na jejich hřiště přijeli fotbalisté Valencie, kteří příliš důvodů k úsměvu neměli, jelikož za poslední dva měsíce uspěli v lize jen dvakrát. Zajímavostí střetnutí byl fakt, že oba celky měly totožný počet bodů a také naprosto stejné skóre 17:20.

Úvodní půlhodinu provázela naprostá ofenzivní marnost na obou stranách, když ani jeden z celků nevyprodukoval jedinou střelu. Getafe tak akorát dostávalo své pověsti s ohledem na počet faulů, jelikož v této statistice vévodilo celé ligové soutěži. Vůbec první ohrožení branky vyplodil ve 37. minutě obránce Cristhian Mosquera, jenž po přímém kopu hlavičkoval nad břevno.

O výraznější vzruch se tak až po změně stran postaral kapitán hostů Paulista, jenž po úderu do obličeje soupeře viděl druhou žlutou kartu a předčasně putoval do sprch. Zápis o utkání ovšem i nadále plnila pouze barevná ohodnocení závažnějších faulů. Getafe se postupně snažilo zmáčknout soupeře ve vlastní šestnáctce, k žádné výraznější šanci to však nevedlo. Příležitost k otevření skóre přinesla až 80. minuta, kdy Jaime Mata z otočky napálil dobře postaveného gólmana. Slovo si tak chvíli před koncem vzal Mayoral, jenž přesnou hlavičkou k levé tyči zařídil pozdní rozhodnutí. Mimo záběry kamer se ještě provinil Javi Guerra, který uviděl červenou kartu. Stejný úděl postihl na druhé straně také Domingose Duarteho.

Getafe tak doma uspělo a na své konto si připsalo tři body. Oba týmy sehrají další ligový duel 16. prosince. Netopýři změří síly s Barcelonou, Azulones vyzvou Sevillu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Girona FC
16
13
2
1
38 : 20
41
2
Real Madrid
16
12
3
1
34 : 10
39
3
Atlético Madrid
15
11
1
3
32 : 14
34
4
FC Barcelona
16
10
4
2
30 : 18
34
5
Athletic Bilbao
16
8
5
3
31 : 19
29
6
Real Sociedad
16
8
5
3
29 : 18
29
7
Real Betis
16
6
8
2
19 : 17
26
8
UD Las Palmas
16
7
3
6
14 : 13
24
9
Getafe CF
16
5
7
4
18 : 20
22
10
Rayo Vallecano
16
4
8
4
16 : 22
20
11
Valencia CF
16
5
4
7
17 : 21
19
12
Deportivo Alavés
16
4
4
8
14 : 20
16
13
Villarreal CF
16
4
4
8
22 : 29
16
14
CA Osasuna
16
4
4
8
18 : 26
16
15
RCD Mallorca
16
2
8
6
14 : 20
14
16
Sevilla FC
15
2
7
6
20 : 21
13
17
Cádiz CF
16
2
7
7
13 : 23
13
18
Celta Vigo
16
1
7
8
15 : 25
10
19
Granada CF
16
1
5
10
20 : 36
8
20
UD Almería
16
0
4
12
17 : 39
4

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (94)

Přidat komentář
JakubOcko

Rozhodčí klasicky mimo.. V každém zápase nás zařízne rozhodčí to není normální A že gólu předcházel faul to už je škoda slov

Reagovat
Rothbard

#SvetNeuspechu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
CHONG

Moc dobře, že se Pepe vrátil, konečně to postavení v tabulce zase nějak vypadá

Reagovat
JakubOcko

Peníze z Madridu rozhodčím nikdy nesmrdělí no To se pak hraje jinak

Reagovat
Juan Román Riquelme

Kdy prestanes brecet?

Reagovat
JakubOcko

OBLÍBENÉ KLUBY : Real Madrid

Reagovat
Juan Román Riquelme

A?

Reagovat
CHONG
Reagovat
JakubOcko

To je Vini ?

Reagovat
Krausio_Real_M

Ty jsi takovej Klokanomet 2.0

Reagovat
Registrujisejenproto

Reagovat
valloire

Z Madridu? No ukázalo se, že miliony eur posílala Barcelona.

Reagovat
MystycMac

Betis úbohý výkon mal brániť ako proti Barcelone a nie robiť hnojstva...

Reagovat
Mateo16

Kombinačny tragedi. Rodrygo moze dat x neskutocny vykonnov proti Valencii , Neapolu / doma / ale ked pride dolezity zapas vonku kde sa lamu tituly tak vytiahne takyto vykon

Reagovat
misinho7

Reagovat
CHONG

Velká škoda toho Rodrygova zasobčení, ale suma sumárum spravedlivý kříž.

Reagovat
Well

Souhlas.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Salfovic

Napsat ,,Real Madrid háže rukavici Gironě´´ po remíze Realu nedává moc smysl.

Reagovat
Rothbard

Tohle by se na starém EF nestalo.

Reagovat
Xavi

Dává, ale to by Girona nesměla hrát s Barcelonou.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Xavi

Vsak právě proto jsem tam dal ten smajlík. Pointa je, že to smysl dávalo. A to jsem řekl hned.

Reagovat
Registrujisejenproto

Reagovat
ErixMilo

Girona vyhraje

Reagovat
Elliasson

Fotbalově možná lepší Barcelona, ale Giroona! Fakt jim tu TOP3 přeji.

Reagovat
MystycMac

Prečo ma Barca vždy také šťastie a vyhne sa debaklu.

Reagovat
Hachim Mastour

lebo majú neskutočnú ofenzívnu silu ako si podotkol

Reagovat
MystycMac

Yamal jak rýchlo zasvietil tak rýchlo zhasol.

Reagovat
Gazdo

Ocividne moje rozhodnutie vypnut po polcase malo nieco do seba

Reagovat
Amon

Prvykrát som si zapol LL v tejto sezóne, bol som zvedavý na Gironu. Pekný zápas. Je skvelé vidieť, že to Stuanimu stále tak páli. Je to večnosť, čo si ho vybavujem hrať za Middlesbrough v PL. Gazzaniga tiež sympaťák. Savio vyzerá ako zaujimavý hráč, škoda že patrí City.

Reagovat
vilp

Ten Savio je tam na hostovačce z Troyes, ne?

Reagovat
Amon

Áno. Troyes, Girona a City majú rovnakého majiteľa.

Reagovat
vilp

U Troyes jsem to nevěděl.

Reagovat
2miguel1

No, keď si spomeniem, že sme minuly rok skoro nedostali gol v lige, a teraz len 4 v jednom zapase, je na čase začať robit závery. Xavi vytiahol ten tím z bahna, ale nadstavba už neprichadza, už si ho vedia prečítať skoro všetci. Xavi tomu už si viac nedá, má na papieri najlepší tím v lige a prehral s obidvoma už teraž ašpirantami na titul. Ešte nech dohrá sezónu, ale potrebujeme bohužial trenera, Barca je na Xaviho velké sústo. Ten Michel čo je zač?

Reagovat
Petrinho17

Tam treba trénera, ktorý bude trvať aj na fyzickej pripravenosti. To sa v Barcelone extrémne podceňuje.

Futbal z čias Xaviho a Busquetsa je dávno preč, len vedenie Barcelony stále trvá na svojom trénerovi s "DNA" Barcelony. Je to veľmi badateľné ako napríklad Lewandovski stratil veľké množstvo svalovej hmoty v priebehu 16 mesiacov.

Reagovat
2miguel1

Taky Araujo či Kounde su fyzicky dobre pripravení, ono ten Lewa prišiel z Bayernu, tam su všetci svalnači. Taky Pedri určite pridal na svaloch, tam by som až taky problem nevidel ani u ostatnych. Ešte ma napada, že my sme fakt tak životne závislí ( ako City Rodri ) na DM možno. Takčitak ten trend Xaviho ako trenera ide proste dole, akoby aj hráči postupne prestavali Xavimu veriť

Reagovat
misinho7

Ok, tak naozaj treba s Gironou uz ratat. Jedina porazka vlastne od nas. Akoze bolo by zaujimave keby bojovali o titul do konca. Minimalne ale tu LM snad daju.

Reagovat
Amon

Snáď i ten titul dajú.

Reagovat
king23

Koukáte někdo na tu Gironu pravidelně? Je to náhoda nebo jsou prostě tak dobří? Já viděl zápas akorát proti nám, kde mě přišlo že právě skoro nic neukázali a úplně v pohodě jsme je porazili...

Reagovat
2miguel1

Chytili ste ju ešte na začiatku ligy, teraz by bol ten obraz už iný

Reagovat
Jordi Alba

Jedinej zápas v sezóně v lize, co jsem neviděl byl proti vám.

Prakticky je to prostě skvělá práce trenéra, ta hra měla tenhle nádech už loni, jenom teď se po odchodu důležitejch hráčů ten tým doplnil ještě lepšíma, respektive vhodnějšíma do Míchelova systému. Ta hra je rychlá a dynamická jak v PL. To prostě v LL prakticky nikdo nehraje, možná Sociedad? Nějakým způsobem udělal děla ze všech křídelních hráčů jak v obraně, tak útoku. Je celkem vtipný, že do základu se tak nějak počítalo s mladým Jastinem, kterýho zrakvily v přáteláku před sezónou, a místo něho se ukázal takhle Savio. Pravděpodobně ty hráči prostě odpadnou, už poslední zápasy při střídání to jde docela vidět. Asi by na chvilku pomohlo vypustit pohár, ale pochybuju, že tohle bude chtít Míchel udělat. Titul je spíš utopie, LM vzhledem k tomu, že Socky snad někam v LM dojdou, Betis vydrží aspoň chvilku ještě v pohárech a Athletic to poslední roky pokaždý stejně domrví, už taková utopie není, těch 41 bodů po 16 kolech je kurva hodně. Minimálně tu EL se snad urve, každopádně tak i tak hráči po sezóně jako vždy asi odejdou/prodají se, minimálně výsledkama to bude o dost horší a tak trochu se bojím, že jak už to bejvá, odsere to trenér.

Reagovat
king23

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Kenneth

Podle mě regulérně můžete myslet i na boj o titul. Když to dal Leicester tehdy v daleko větší konkurenci, tak můžete i vy.

Reagovat
Jordi Alba

No větší..to že snima mohl aspoň trochu bojovat ke konci jenom Tottenham svědčí o tom, že se polovina týmů nezúčastnila, City špatnej rok a Arsenal o titul bojuje většinou přesně do 1. ledna.

Reagovat
fenixLFC

tam je pointa najma to ze leicester potreboval na titul aby vypadlo z formy naraz 6 timov, v spanielksu staci ze si zlu sezonu daju dva kluby

Reagovat
Moshe Dajan

Tituly za posledních 10 let: 6xCity, 2xChelsea, 1xLiverpool+Leicester. Kde je těch 6 týmů, které si předávají tituly a nezískají ho jedině tehdy, když jim vypadne forma?

Reagovat
Well

Tak hlavně tam nejspíš počítá takový Tottenham.

Reagovat
fenixLFC

jwzis, to je zas chapenie textu na urovni materskej skolky nejde o to kolko ich vyhralo titul ale o to ze ked v anglicku vypadne forma napriklad city a liverpoolu, tak stale onho mohli stale hrat dalsie 4 timy z big 6. ale ten pripad leicesteru (co bolo vidiet aj na kurzoch na vyhru) je vynimocna aj tym, ze musela prist sezona blbec rovno 6 timom. neviem co je na tom nepochopitelne

Reagovat
Laliga

To že Big 6 je len sen Big 3 je realita takú "Big 6" máme aj my Napr taká Sevilla môže skončiť v lige nad pásmom zostupu, a aj tak si v pohároch namaže nejaké United z BIg 6 na chlieb doma i vonku

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
RickNash

ona ta Big6 totiž prostě není... nebo respektive je, co do prestiže, financí, ambicí fanoušků a klubů, ale co do sportovní výkonnosti ne.

V Anglii je v posledních deseti letech Big1 - City. Za nima občasBig2 - Chelsea a Liverpool, který zvládnou držet krok tak v polovině sezon. Potom skupina dravců, kteří se snaží do té pozice "jsme tým, co občas drží krok s City" dostat - Arsenal, Villa, Spurs, Newcastle. Někde za tím vlaje ManUtd.

Kdybysme v posledních šesti sezónách spočítali, kolik týmů skončilo o čtrnáct nebo méně bodů za City, tak nám z toho vyjde Arsenal 1x a Liverpool 3x.

To jasně ukazuje, že ta dominance je obrovská a na dostřel City (a tedy boje o titul) se objevuje pravidelně jeden tým. Sečteno a podtrženo, po výsledkový stránce žádná Big6 není.

(To neznamená, že ta liga není šíleně kompetetivní, zábavná sledovat a nadupaná kvalitou tak, že si dovedu představit, že nějakej ze sedmi osmi nejzajímavějších týmů nemůže bojovat o titul. Jen poukazuju na to, že se to prostě neděje.)

Reagovat
Moshe Dajan

Španělsko: 5xBarcelona, 3xReal, 2xAtlético+tuto sezonu třeba Girona nebo Real. Větší rozmanitost vidím zde

Reagovat
fenixLFC

aj ked pointa mojho prispevku bola inde tak sa nauc pocitat. ked beries 10 rokov tak v tom obdobi v anglicku vyhrali 4 kluby, co je viac ako tri, aspon podla normalnej matematiky. a ked pouzivas ako argument gironu tak tam mozem strelit trebars aston villu alebo arsenal

Reagovat
Well

No tak tím pádem mi vysvětli, proč v PL počítáš týmy, které ani za 10 let nedokázali vyhrát titul a ve Španělsku nepočítáš tým, který vyhrál 2x? Ve Španělsku ti musí vypadnout minimalne Barca, Real a Atletico. Přičemž je to ještě složitější skrz menší počet soutěží.

Reagovat
fenixLFC

nedokazali vyhrat prave preto lebo maju podstatne sirsiu konkurenciu, nestaci im porazit jeden dva timy, ale musia ich porazit minimalne 5 (ked su z top6), pripadne kazdorocne nejakeho cierneho kona z timov druheho sledu. ale aby tim porazil vsetkych 6 najvacsich timov, to sa stalo vlastne dvakrat v historii PL a aj ten druhy pripad je hodne hranicny

Reagovat
Well

Já s tebou souhlasím v té šířce, jen ve Španělsku máš teď ještě hodně dobře hrající Socky a hlavně ty Atlety, kteří mi přijdou horší než nějaký Tottenham.

Reagovat
fenixLFC

chapem lenze potom mozes aj v anglicku uvazovat o viacerych kluboch, teraz napriklad castle alebo villa, to su proste vsetko kluby druheho sledu. ten prispevok nemal byt honenie si trika nad tym ze v PL je viac velkych klubov alebo nieco podobne. len proste konstatovanie faktu ze muselo mat vypadok 6 timov prveho sledu oproti dvom( kludne nech sa zarata aj atletico na tri to na pdostate nic nemeni) v spanielsku,

Reagovat
Laliga

PL je vyrovnanejsia sutaz a prave Villa ci Castle ti jasne ukazuju ze nejaka Big 6 davno neexistuje ...

Reagovat
Laliga

Tie tvoje Big 6 majú nejaké časté výpadky

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
misinho7

Co ten Miquel? Mame na ho nejake predkupne právo?

Reagovat
Jordi Alba

Má navíc než na druhej tým tabulky.

Reagovat
misinho7

Reagovat
Jordi Alba

Nevím jak hraje ten váš Fran nebo Mendy, ale Miguel by imo zapadl rychle, je to bek pro velkoklub kde je o něco málo důležitější umět i dopředu s tím, že se pak promine občasný horší bránění. Jestli neodešel rozhádanej, což pochybuju, tak by návrat asi úplně neodmítnul.

Reagovat
misinho7

Mendy je dozadu naozaj dobry ale dopredu tragedia. A proste v takom klube ako Real ten bek musi vediet aj dopredu..a hlavne je casto zraneny. Vraj ho chcu predat.

Fran je naopak lepsi dopredu a dozadu dost chybuje ale hlavne vyzera ze je nervozny a Carlo mu moc neveri. Potrebuje cas.

Miguel podla mna odisel klasicky, Real ho poslal sa rozvijat inam a ak sa preukaze tak ma sancu spat. Teda verim

Reagovat
misinho7

Na druhej strane uz dlho sa spekuluje o Daviesovi. Ak nepodpise novu zmluvu Real po nom pojde. Bolo by fajn mat zas konecne najlepsie LB na svete v time a k tomu Fran ci Miguel ako backup.

Reagovat
Breze

Davies je v poslednej dobe dost mimo a nehra dobre. V sucasnej forme urcite najlepsie LB na svete nie je.

Reagovat
Well

Podle mě si hlavně Grimaldo jede svoji ligu.

Reagovat
Moshe Dajan

Ale ten v Leverkusenu nehraje beka nebo jo? 9+6 z obrany za půl sezony mi připadá neuvěřitelné

Reagovat
Kluivert9

Nehraje

Reagovat
Well

Hraje výš no.

Reagovat
Breze

Hra v podstate wingbacka.

Reagovat
JM

Prý 8 mio v Eurech

Reagovat
Salfovic

Ty vole, ta Girona to s tím titulem snad myslí vážně

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
ratusek

Reagovat
Manik...

Reagovat
drussbarb

Snad jo, lize by to prospělo. Ale nevěřím, že vydrží

Reagovat
Manik...

Prej lize. Spíš vašemu egu, aby hlavně nevyhrál Real.

Reagovat
drussbarb

To taky

Reagovat
Manik...

To chápu.

Reagovat
drussbarb

Koneckonců, až někdy v budoucnosti budete ve srabu zase vy, taky vám bude připadat příběh Popelky, která bojuje o titul, poutavější než letos A když se odpoutáme od toho, komu fandíme, tak příběh Lesteru byl naprosto parádní

Reagovat
Manik...

To každopádně

Reagovat
CHONG

Teď jsem se díval na sestřih a celkem šílenost, Girona mohla dát v klidu sedm, osm gólů

Reagovat
2miguel1

Tak ono my kludne osem, deväť. Girona ale dava goly, može vyhrať ligu

Reagovat
Registrujisejenproto

Dvacet

Reagovat
Visca el barca

Zase bych nepřeháněl. Barca měla víc šancí viz XG.

Reagovat
CHONG

XG neřeším, koukal jsem na sestřih a v tom dala Girona 4 góly a spálila 3 další tutovky...

Reagovat
Salfovic

Real Madrid se v závěrečném vystoupení skupinové části Ligy mistrů představil na půdě Unionu, a ačkoli byl směrem dopředu aktivnější, překvapivě s berlínským soupeřem padl v rámci prvního poločasu. Zaznamenal přitom paradoxně během úvodní pětačtyřicetiminutovky úctyhodných 483 přihrávek, tedy vůbec nejvíce v rámci první půle od sezóny 2003/04, kdy se datují podrobné statistiky z milionářské soutěže.

Zajímavé, bych nevěřil, že v tomhle někdo překoná top Barcu s její tiki takou a 80% držením míče proti slabým týmům

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele