16. kolo
10.12.2023 21:00 CET
2 : 4
(1:2)

Reportáž

Artem Dovbyk (© AFP)

Girona vládne Katalánsku a opět i LaLize. Přestřelka v Barceloně ji vymrštila před Bílý balet

Hráči Girony nečekaně zvítězili v 16. kole LaLigy na hřišti Barcelony 4:2 a posunuli se zpět do čela tabulky. Hosté rozhodně nepřijeli na stadion favorita nikterak ustrašení a hned ve 12. minutě je poslal do vedení Arťom Dovbyk. Blaugranas sice dokázali odpovědět zásluhou Roberta Lewandovského, jenže papírový outsider si ještě před pauzou vzal vedení zpět. Vítěznou branku pak zaznamenal v 80. minutě Valery Fernández. Xaviho svěřenci tak odmítli zmenšit ztrátu na dosud vedoucí Real Madrid, jehož pozici zaujala s dvoubodovým náskokem právě Girona.

Ještě v srpnu by málokdo předpověděl, že prosincové setkání katalánských klubů bude mít pro obě strany mistrovský nádech. Taková však byla realita a úřadující šampion dokonce na největší překvapení sezony ztrácel čtyři body. Gironistes chtěli své momentum přenést i do tohoto šlágru kola a vůbec poprvé v historii Barcelonu v soutěžním střetnutí porazit. Zajímavostí také bylo, že oba celky dosud padly pouze s Realem Madrid.

Girona byla v úvodu velmi aktivní a už ve 12. minutě se radovala z vedení. Famózní pas Yana Couta obdržel na útočné polovině Viktor Cygankov, který vyzval k zakončení kolegu z ukrajinské reprezentace Dovbyka, jenž ranou o tyč skóroval do poloodkryté branky. Barcelona nezůstala dlouho pozadu. K centru od rohového praporku si našel cestu Lewandowski a prudkou hlavičkou srovnal. Po půlhodině hry mohl zaskočit opařenou Gironu Joao Cancelo, z úhlu ale brankáře nepropálil. Hosté se mohli vrátit do vedení po střele Miguela Gutiérreze, která skončila jen těsně vedle tyče. Ve 41. minutě si už ale 22letý mladík spravil náladu, když si našel prostor k zakončení na hranici vápna a poslal míč přesně do horního rohu.

Po změně stran dostala Barca dobrou pozici ke skórování z přímého kopu. Navzdory nespokojenosti Lewandovského se této příležitosti ujal Raphinha a poslal míč nad břevno. Brazilec mohl chvíli nato napravit zaváhání v úniku, před zakončením jej však odzbrojil jeho bývalý spoluhráč Eric García. Domácí pokračovali v mírném tlaku. Do příležitostí se propracovával Ilkay Gündogan, jeho rány ale těsně míjely kýžený cíl. Na Gironě byla znát s přibývajícími minutami mírná nervozita s vidinou velkého úspěchu, stále však dokázala bránit křečovité útoky Barcy. Naopak v 80. minutě dokázala celé katalánské derby rozhodnout. Daleký výkop brankáře sklepl Cristhian Stuani na nabíhajícího Fernándeze, který se štěstím procedil míč pod nohama posledního obránce a přízemní střelou rozvlnil síť. Trefa Gündogana v nastavení sice ještě zdramatizovala závěr, v něm však odšpuntoval euforii v hostujícím kotli gólem Stuani.

Zápas kola tedy ovládla Girona. V dalším ligovém utkání se Blanquivermells střetnou 18. prosince s Deportivem Alavés. Barcelona vyzve o dva dny dříve Valencii.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (1)

Přidat komentář
hematop

Krásná pohádka, ale Leicester magic se dle mě opakovat nebude a na jaro vyhoří. Mají dost Úček. Ti se za dva roky naučily pořádně střílet.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele