Evropská liga - souhrn čtvrtfinálových odvet

14.04.2011, 21:02, aktualizováno 14.04.2011, 23:04
Komentáře a souhrny
Prvním semifinalistou letošního ročníku Evropské ligy se stalo podle předpokladů Porto. Portugalský suverén i podruhé nadělil moskevskému Spartaku "pětku" a v semifinále narazí na Villarreal, jenž i napodruhé rozstřílel Twente. Benfica si v Eindhovenu remízou 2:2 postup pohlídala a bezbrankový výsledek nakonec stačil k postupu přes Dinamo Kyjev i Braze...

PSV Eindhoven - SL Benfica 2:2

14.04.2011 21:05

Góly: 17. Balázs Dzsudzsák, 25. Jeremain Lens - 45+3. Luisão, 63. Óscar Cardozo (pen.)

První zápas: 1:4, postupuje SL Benfica

Třetím portugalským týmem v semifinále Evropské ligy je Benfica Lisabon. Ta po jasném výsledku z Estadio da Luz remizovala v Eindhovenu 2:2. Holanďané přitom začali hodně dobře a dokonce sahali po postupu, Portugalci ale nejprve snížili a ve druhém poločase proměnili penaltu.

Nizozemci se ujali vedení v 17. minutě, Lens po rychlém sprintu přesně odcentroval na kopačku Dzsudzsaka, pro kterého už byla branka formalitou - 1:0 pro PSV Eindhoven. O pár minut později výrazně zdramatizoval utkání prvně nahrávající Lens, který tentokrát sám na dvakrát překonal brankáře Roberta - 2:0 pro PSV. Celkové skóre tak vyznívalo už jen 3:4 pro Benficu, navíc kdyby domácí přidali ještě jeden gól, postoupili by oni. To se ale nestalo, neboť v nastaveném čase prvního poločasu vstřelil fantastickou branku obránce Luisao. Brazilec se dostal k míči a z poměrně těžké pozice jej poslal do pravého horního růžku - 2:1.

PSV ale mělo stále o co hrát, pořád stačilo vstřelit "jen" dvě branky na prodloužení. Postupové šance Nizozemců vzali za své po hodině hry, kdy došlo k penaltovému zákroku. Oscar Cardozo nabídku bez váhání využil a srovnal na 2:2. V tu chvíli bylo jasné, že tato branka dodala Benfice definitivní postupový klid. Eindhoven už nedokázal najít síly na další zdramatizování a také on vyklízí pohárové pozice.

Více informací k zápasu

FC Twente - Villarreal CF 1:3

14.04.2011 21:05

Góly: 32. Emir Bajrami - 60. Giuseppe Rossi (pen.), 84. Marco Rubén (pen.), 90. Cani

První zápas: 1:5, postupuje Villarreal CF

Villarreal neponechal nic náhodě a po pětigólové kanonádě z El Madrigalu porazil Twente i v odvetném utkání na nizozemské půdě. Domácí tým sice začal dobře a držel naději, ve druhé půli ale Žlutá ponorka třemi góly otočila skóre a po hladkém postupu jí v semifinále čeká taktéž rozjeté Porto...

Jak již bylo naznačeno, Twente od prvních minut bušilo do soupeřovy obrany a hostující brankář López se měl co ohánět, zvlášť když tvrdě pálil Bajrami. A byl to právě švédský mladík s balkánskými kořeny, kdo stál na konci povedené akce, která otevřela skóre. Ve 32. minutě prostrčil Janssen patičkou Ruizovi, jenž před prázdnou branku předložil Bajramimu a pro něj už nebylo problém dovézt míč ve skluzu až do branky - 1:0.

Celé Enschede v tu chvíli ožilo a brzy to mohlo být o dva góly, když si Bajrami pohrál hned s několika protihráči a poslal do vápna střílený centr, na který ovšem o chloupek nedosáhli Ruiz s Jankem. Hosté se poprvé osmělili až po změně stran, kdy své kvality předvedl individuální akcí Rossi, zkušeného brankáře Boschkera ale nepřekonal.

Jenže v 58. minutě se Tiendalli nechal předskočil Mubarakem a navíc ho ve vlastním vápně fauloval. Domácí obránce dostal červenou a hosté možnost pokutového kopu, který s přehledem proměnil Rossi - 1:1. Podobný scénář měla také situace z 84. minuty, to se do vápna probil Pérez a byl poslán k zemi Buyssem, načež sám faulovaný zužitkoval i druhou penaltu - 1:2. Kalich hořkosti si však Twente muselo dopít až do dna, když v poslední minutě zakončil brejk střelou pod břevno Cani, čímž uzavřel skóre na konečných 1:3.

Více informací k zápasu

SC Braga - Dynamo Kyjev 0:0

14.04.2011 21:05

Góly: -

První zápas: 1:1, postupuje SC Braga

Portugalská Braga pokračuje v evropském tažení a po domácí bezbrankové remíze už je v semifinále! Braga totiž v Kyjevě remizovala 1:1 a díky pravidlu vstřelených branek na hřišti soupeře jde dále, Kyjevu nepomohla ani hodinová přesilovka.

Dynamo si z domácího prostředí nepřineslo zrovna dobrý výsledek a na stadionu Bragy proto muselo skórovat. První vážnější střelu zápasu vyslal na brankáře Artura útočník Jarmolenko, jenže branku nevstřelil. Za chvíli byl tentýž hráč v další tutovce, po centu Danila hlavičkoval přímo do připraveného Artura. Ve 30. minutě došlo k prvnímu klíčovému okamžiku celého utkání, domácí Cesar brutálně fauloval Jarmolenka a rozhodčí ho zcela správně obdaroval červenou kartou. Paradoxně si pak vypracovali velkou šanci domácí borci, jenže brankář Dynama Šovkovskij zblízka vychytal útočníka Ze Meyonga.

I po změně stran patřila další superšance výběru Bragy, ale Šovkovskij znovu skvěle zaúřadoval. Zahanbit se nenechal ani Artur a rovněž zblízka dobře zareagoval na zakončení Kravece. Dynamo Kyjev sice hrálo přesilovku, ale nikterak to nebylo znát. Další šanci na skórovní měl hráč Bragy Lima a skóre se opět nezmněnilo.

Čtvthodiny před koncem mohl poslat ukrajinský celek do vedení, jenže to by musel přihrávku Jarmolenka dopravit do sítě Vukojevič! Závěr utkání se Kyjevu nepodařil, navíc dvě minuty před koncem se počet hráčů vyrovnal, druhou žlutou kartu totiž uviděl Popov. Ukrajinci nedokázali využít zhruba hodinovou přesilovku a po výsledku 0:0 se loučí se soutěží.

Více informací k zápasu

Spartak Moskva - FC Porto 2:5

14.04.2011 19:00

Góly: 52. Artjom Dzjuba, 72. Ari Ferreira - 28. Hulk, 45+2. Cristian Rodríguez, 47. Fredy Guarín, 54. Falcao, 89. Rúben Micael

První zápas: 1:5, postupuje FC Porto

Porto hladce zvítězilo i v Moskvě a celkovým skóre 10:3 rozdrtilo Spartak. Dnešní odvetu vyhrálo 5:2 a postupuje do semifinále Evropské ligy, kde si v předčasném finále zahraje s největší pravděpodobností s Villarrealem.

Porto si jednoznačný postup hlídalo už od úvodních minut, lepším týmem bylo po celý průběh zápasu. První šanci měl v páté minutě Falcao, jeho ránu však zblokoval pozorný Kombarov. Tempo zápasu opět určovali dva hráči, oba na sobě měli modrobílý dres se znakem Porta na srdci. Asi není těžké uhádnout, že se jedná o Falcaa a Hulka, kteří nejčastěji zaměstnávali domácí obranu.

Právě Hulk se do své první velké příležitosti probojoval po deseti minutách, Dikana v brance Spartaku ovšem nepřekonal. Ještě předtím se poprvé ukázali také domácí, McGeadyho prudkou střelu z úhlu však skvěle vytěsnil Helton. Krásné kolmice pro své ofenzivní spoluhráče rozdával také Joao Moutinho, v devatenácté minutě se však rozhodl zakončit sám a míči chybělo velmi málo k tomu, aby vymetl pavučinky domácí brány.

Ve dvacáté osmé minutě si narazil Hulk na půlící čáře s Falcaem, utekl všem včetně Marka Suchého, v pokutovém území se ještě stihl ohlédnout zpět na Falcaa a když viděl, že není komu přihrát, vystřelil a překonal bezmocného Dikana. Osm minut před přestávkou se na levé straně perfektně uvolnil Jakovlev, jeho rána zblízka však zamířila nad branku.

Ve dvaačtyřicáté minutě se po kombinaci ve středu hřiště a následné perfektní přihrávce Cariocy se sám na bránu řítil Alex, vědom si stíhajícího stopera Rolanda se však rozhodl poněkud ukvapeně vystřelit a podle toho to také skončilo, Alexova střela skončila mimo. Když už to vypadalo, že se do kabin půjde za stavu 0:1, opřel se do odraženého míče Hulk a byl z toho roh, který sám Hulk rozehrál přesně na hlavu Cristiana Rodrigueze, jehož hlavička skončila v síti.

Ještě lépe než do první vstoupilo Porto do druhé půle. Micael vyslal krásnou kolmicí vpřed Falcaa, kterého napoprvé vychytal Dikan. Míč se však vrátil na kopačky Falcaa, následovala zpětná přihrávka na Guarína a třetí gólová radost hostů v zápase. Šest minut po přestávce byli domácí blízko korigování skóre, na McGeadyho centr si naskočil Alex, další bezchybný zákrok ovšem předvedl Helton. Již o minutu později se Spartak dočkal. Arťom Dzjuba nejprve jesličkami potupil Otamendiho, dalšího stopera Rolanda si obhodil a sám tváří v tvář Heltonovi nezaváhal.

Nádherný fotbal pokračoval, o další dvě minuty později nacentroval od rohového praporku Guarín na Rodrigueze, ten prodloužil míč k Falcaovi a pro kolumbijského kanonýra již nebyl problém doklepnout ho hlavou do opuštěné sítě. Pro nejlepšího střelce Evropské ligy to byla jedenáctá letošní branka v jedenáctém utkání této soutěže.

V sedmdesáté druhé minutě Spartak znovu snížil na rozdíl dvou branek, přihrávku za obranu dostal střídající Ari, obešel vybíhajícího Heltona a do prázdné branky zavěsil. Ten samý hráč pak pelášil sám na Heltona, míč mu ale při snaze o technickou finesu utekl za brankovou čáru. Sedm minut před koncem prostrčil balón James Rodriguez Hulkovi, jeho rána slabší pravačkou ale nemohla Dikana překvapit.

Minutu před koncem Porto definitivně rozhodlo o osudu tohoto utkání. Micael nejprve přihrál Jamesi Rodriguezovi, který trefil břevno, míč se však vrátil k Micaelovi, který propálil Suchého i Dikana a určil tak konečnou podobu skóre na 2:5.

Porto tak ve dvou nádherných zápasech rozdrtilo Spartak poměrem 10:3 a naprosto zaslouženě postupuje do semifinále Evropské ligy, kde se na devětadevadesát procent utká s Villarrealem.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (83)

Přidat komentář
smazaný uživatel

krasny fotbal luxus

Reagovat
M11

10:3

Reagovat
Swarley

zajímavá oslava posledního gólu Porta

Reagovat
smazaný uživatel

Kráása

Reagovat
Hafna

FC Porto x Benfica Lisabon = finále EL ;)

Reagovat
RC

Reagovat
FC Porto FC

Reagovat
Kovi81

porto je letos neskutecne

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Veru, dal by som si Portské...!

Reagovat
smazaný uživatel

Nic moc. Mám doma od Vánoc lahev tohoto nápoje a ne a ne se jí zbavit.

Reagovat
smazaný uživatel

Na svete niet veci, ktorá by chutila každému.

Reagovat
smazaný uživatel

Ovšem. Ale mě to chuťově celkem zklamalo. Zřejmě mi ta lahev dá jednou pořádně zabrat.

Reagovat
smazaný uživatel

Možno skvelý darček pre niekoho v Tvojom okolí.

Reagovat
smazaný uživatel

Já to dostal darem. Takže se mi to nechce předávat dál. Prostě se to před nějakým koncíkem nebo v létě na fesťáku kolektivně zprovodí ze světa, jako ostatně už řada pro leckoho nepoživatelných lahvinek.

Reagovat
Largo

Ono existuje celkem asi 17 druhů portskýho, v čr je distribuuje asi 8 různých firem, takže záleží na druhu....:) ale musí na to mít človvěk chuť noo...

Reagovat
smazaný uživatel

17 druhov? wow. preco si si vymyslel prave cislo 17?

Reagovat
smazaný uživatel

tež piju raději rum. anebo tlustého cygana :D

Reagovat
SunFells

Reagovat
fantomas

Supr přezdívka.

Reagovat
smazaný uživatel

Falcao-- 11 zápasov=11 gólov

Reagovat
smazaný uživatel

Na svete niet veci, ktorá by chutila každému.

Reagovat
smazaný uživatel

Porto má výjimečný tým. Líbí se mi hlavně Helton, Rolando, Guarin a Hulk.

Reagovat
stas87

helton?ja si pamatam jeho kiksy,priemerny golman ktory by mal problemy chytat inde ako v pyrenejich ci taliansku..

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se líbí jeho styl...Umí dost dobře s nohama a je hodně pohyblivý.

Reagovat
stas87

tak mne sa tiez paci gomes,aj ked ten ma niekedy fakt komicke zakroky hypoteticka otazka:koho by si chcel do cska ak by odisiel igor?prave heltona?

Reagovat
smazaný uživatel

Nene, Helton je starej kus....Fakt nevim.Čepčugov se mi líbí, jak chytá.

Reagovat
FC Porto FC

Cože? Helton patří mezi dobrý gomány a kiksy už dávno nedělá. v Itálii by mohl chytat napohodu tam ta liga stojí za hov...

Reagovat
Yanek

trochu soudnosti, hlavně k té lize...

Reagovat
smazaný uživatel

Hulk mě překvapil hodně. Pohyb, práce s balonem, tah na bránu, střela, zakončení a hlavně pressing, kterej praktikuje.

Reagovat
Yanek

Překvapil? Já se divím, že už dávno nehraje v nějakém velkoklubu - rychlost, fyzická zdatnost, technika, neskutečná střela, schopnost hrát oběma nohama. Jediná slabina je snad jen to, že občas umí dost zasobčit, ale to není nic na čem by se nedalo zapracovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Tolik času, abych měl nakoukané všechny ligy, nemám. Proto mě překvapil

Reagovat
Yanek

Tak na to nemusíš sledovat každý zápas Porta, abys tohle věděl, Hulk je tím prostě známej Ale je to borec, dokázal bych si ho představit v Barce, Realu nebo AC

Reagovat
smazaný uživatel

Já jsem v tomhle takový ... jiný. Já neberu řeči ostatních. Chci si vše ověřit sám.

Reagovat
Kokesh

No jinej seš každopádně...špatná volba, culés.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Yanek

Škoda Dynamo

Reagovat
Shevchenko

Dynamo teda otřesný výkon. Prohráli si to doma.

Reagovat
Godwinson

To byla katastrofa od Dynama ....

Reagovat
smazaný uživatel

Katastrofa to byla z obou stran. Ale pravda, že hrát muselo Dynamo.

Reagovat
Godwinson

Právě, hráli proti deseti, museli vstřelit gól ... hrozná bída, zklamali.

Reagovat
smazaný uživatel

to jo no.

Ale já přál domácím, tak mě výkon Dynama nijak nerozhodil

Reagovat
Langi

finále Porto - Benfica a vítěz Porto

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Darren Fletcher

skoda, ze slovan uz vypadol, ma dobru formu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalsko válec

Reagovat
smazaný uživatel

co ten psv?? mal na postup,ci ee...2:0 hore a nakoniec 2:2 skoda..jeden gol...

Reagovat
Stiksxx

hráli v neskutečném tempu prvních 35 minut..škoda že dostali gol po zbytečném faulu a následné standartce, škoda že Balazs nedal gol jeden na jednoho.:-( ale druhá půle už byla bez výraznější šance..penalta jasná. Ale sympatická sestava od Freda, konečně bez Berga Já jsem s vystoupením PSV v EL spokojen. ještě by to chtělo ale ten domácí titul!

Reagovat
smazaný uživatel

hej,vsak aj ja som spokojny,ale cakal som,ze cez benficu postupime,ale len do zapasu z twente..tam sa to vsetko zacalo rucat a zrutilo sa to v nedlu..taku sancu neviem,ci nam uz twente da,ale stale verim v titul..psv4eva

Reagovat
Stiksxx

Twente má myslim horší los..bude hrát v rozjetym Haagu a pak poslední kolo na Ajaxu. Přál bych si aby se rozhodlo o titulu v poslední zápas a taky věřím, že liga bude naše.

Reagovat
Biozdenda

A muze se potkat Villareal s Portem ve finale?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne budou spolu hrát semifinále.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda Villa-FCP by bylo Nakonec stejně vyhraje EL FC PORTO.

Reagovat
smazaný uživatel

postoupili všechny týmy které sem chtěl

Reagovat
smazaný uživatel

tak o semifinalistech je nejspíše už rozhodnuto

Reagovat
Minister

o semifinalistoch určite

Reagovat
smazaný uživatel

Jde někde nebo půjde zápas Porta dnes ? Neví někdo ochotný o něčem ?

Reagovat
FC Porto FC

Už se těším na Villarreal. Jen proti nim musíme trochu bránit ale to umíme. Porti Villarrealu asi žádná čtyřka nepadne ale beztak je porazíme

Reagovat
Tigerinho

tipuju, že vítěz bude z Pyrenejskýho poloostrova

Reagovat
Josifek

Reagovat
smazaný uživatel

Kurz 1.01?

Reagovat
miky10

1,01, když je to stoprocentní?

Reagovat
FC Porto FC

fakt?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Josifek

Parádní výsledky, jen možná tomu Kyjevu bych to přál víc než Braze...hlavně že PSV je venku a Villarreal pohodobý postup.

Reagovat
cristiano.K.

Porto válec vítěz duelu Villareal - Porto bude celkovým vítězem. Snad to bude Porto, i když Villareal je mi taky sympatický

Reagovat
smazaný uživatel

hodně dobré obsazení semifinále. super

Reagovat
smazaný uživatel

Braga je fenomenální...Opravdu klobouk dolů před koučem tohoto týmu, kde není absolutně žádná kvalita, ale díky disciplíně a naprosto přesnému hernímu systému, dokáží porážet o dva parníky lepší týmy. Každopádně Porto je někde jinde a těžko si dovedu představit, že by EL vyhrál někdo jiný. Takže Braga skončí těsně pod vrcholem.

Reagovat
Xavi

Villarreal je dost silný.

Reagovat
FC Porto FC

Tak Benfica je má přečtené měla by je porazit

Reagovat
smazaný uživatel

to doufám

Reagovat
Arne

Smete je už Benfica, Jesus bude vědět, jak na ně... Jinak naprostý souhlas, kvalitou tady nemá ten tým co pohledávat, ale prostě umí vynikat něčím jiným, i když pro mě to moc fenomenální není.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná se to už někde řešilo, nevím. Ale zajímalo by mě, jestli někdo neví, zda brankový rozhodčí je také součastí hry? Včera v zápase Braga-Kyjev se míč odrazil od brankového rozhodčího zpět do hry, aniž by opustil hřiště. Tedy hra by měla pokračovat dále, přesto ale nepokračovala a následoval odkop od brány...

Reagovat
FC Porto FC

jestli si neviděl rozhočího to trefilu když byl za lajnou

Reagovat
DelPiero137

tak tak

Reagovat
smazaný uživatel

o tom pochybuji, když brankový rozhodčí stál na čáře...

Reagovat
smazaný uživatel

Spartak vs. Porto, to byla oslava ofenzivního pojetí fotbalu. Tak parádní ofenzivní fotbal, hlavně o kvalitách útočných hráčů z obou stran, jsem dlouho neviděl.

Reagovat
DelPiero137

Braga-Dynamo

1.To bol strasny zapas z pohladu divaka. Jak okresny futbal, do 1/4 EL kvalitou rozhodne nepatril.

2.Dynamo vzdy predvadzalo takuto hru? Vcera boli otrasny, bolo to asi aj vdaka superovej kvalite-obrane

3.Portugalci celkovo (repre aj kluby) zacinaju byt velmi silny po kazdej stranke. Perfektna defenziva, taktika, vynikajuca tehcnika, smrtiace protiutoky. Celkovo Portugalska repre a vcerajsia Braga v defenzive na jednicku.

4.Portugalci su doslova nechutny simulanti. Miestami mi bolo z toho nagrc. Oni si nevedia tie fauly vypytat, ale skratka sa hodia o zem, svihnu sebou a predstieraju smrtelne zranenia. To bola parodia na fair play vcera. Co dokazali niektori hraci Bragy, ani to neviem opisat. Alan ustal taky suboj za ktory by sa v NHL nemusel hanbit a par min.nato predvedia pad jak z vrestlingu (dotkne sa ho ruka a spravi vo vzdu slato dozadu).

Dodatocne by som z tohoto zapasu rozdal 4-6 zltych kariet za nechutne simulovanie.

Reagovat
smazaný uživatel

aj to strasne nezanasam ....ten tym bol ale hlavne plny Brazilcov ....proste humus

Reagovat
fantomas

Porto, Villarreal.

Reagovat
smazaný uživatel

Mourinhova sekretárka ide naplno jose ziskal titul a EL a o rok titul a LM a teraz jeho žiak valcuje s tým istým timom

Reagovat
smazaný uživatel

Klubom, nie týmom.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele