Evropská liga - preview čtvrtfinálových odvet

14.04.2011, 09:03, aktualizováno 14.04.2011, 09:03
Previews
Evropskou ligu čekají druhé zápasy čtvrtfinále a stejně jako v Lize mistrů zůstává naprosto otevřen pouze jeden souboj a to Bragy s Dynamem Kyjev. To Spartak proti Portu, Twente proti Villarrealu a PSV Eindhoven proti Benfice potřebují soupeři oplatit debakl, aby mohli pomýšlet na postup...
Spartak Moskva - FC Porto  (čtvrtek 19:00)
Za předem rozhodnutého stavu se odehraje odveta čtvrtfinále Evropské ligy mezi Spartakem Moskva a Portem. Portugalský tým rozstřílel svého soupeře v prvním utkání 5:1, když hned o tři branky se postaral kanonýr Falcao, odveta se tedy ponese v duchu povinného dohrání dvojzápasu, i když je jasné, že oba týmy budou chtít vyhrát.

Porto celou sezonou prochází jako nůž máslem. Stačí jeden pohled na tabulku portugalské Sagres a vše vám musí být jasné. V konkurenci dalších dvou čtvrtfinalistů Evropské ligy, Benficy a Bragy, Porto ještě neprohrálo, připsalo si pouhopouhé dvě remízy a již dopředu má zajištěn titul, když vede před konkurenční Benficou o devatenáct bodů!

V Evropské lize to není o nic horší, skupinou prošlo FC naprosto hladce a z prvního místo postoupilo do vyřazovací části. Tam jako první čekala Sevilla, která vzdorovala, dokonce jeden zápas vyhrála, jenže nakonec vypadla. V osmifinále to po dvou porážkách odneslo moskevské CSKA a jen o kolo dál to vypadá i na Spartak. Hlavním tahounem týmu je útočník Falcao, který má na svém kontě již deset branek a v tabulce střelců se nachází na prvním místě, o gól před Giussepem Rossim z Villarrealu, se kterým se mimochodem Porto na devětadevadesát procent utká v semifinále.

To Spartaku se vůbec nedaří, ligu začal katastrofálně, debaklem od Rostova, pak si sice dvakrát poradil v Evropské lize s favorizovaným Ajaxem, jenže návrat do domácí soutěže znamenal jedinou výhru při jedné remíze a dvou porážkách. Nepodařil se Spartaku ani první zápas čtvrtfinále EL, kde dobře začal, nakonec však odjížděl z Porta s pětigólovým přídělem.

"Nepotřebuji své hráče nijak motivovat, všichni vědí, o co jde. Výsledek z prvního zápasu pro nás nevypadá nikterak růžově, ovšem my se nevzdáme a o postup ještě zabojujeme. Porto má ve svém středu několik fantastických hráčů v čele s Falcaem, hrají skvělý fotbal, kouč Boas odvádí fantastickou práci," pochválil trenéra soupeře lodivod Spartaku Karpin. "V úvodu prvního duelu jsme si vypracovali dvě velké šance, ty jsme ale nevyužili a Porto nás pak jasně přehrálo. Bylo by bláznivé si myslet, že přijdeme na hřiště a odvetu vyhrajeme 4:0, ovšem já jsem přesvědčen, že pokud předvedeme stejný výkon jako v Portu v prvních dvaceti minutách, můžeme favorita potrápit," věří Karpin.

Zdramatizování situace naopak nechce připustit André Villas Boas, nástupce velkého Josého Mourinha a současný trenér Porta. "Známe sílu Spartaku, v prvních dvaceti minutách nám jí jasně ukázal, přehrával nás. Je pro ně trochu smůla, že dostali v závěru ještě dva góly, odehráli slušný zápas. Odveta v Moskvě pro nás nebude žádná procházka, jistou výhodou pro nás ale je, že máme nahráno a můžeme tak cítit volnost, co se týče herního pojetí. Jednoznačným cílem je postup, dvojzápas máme skvěle rozehraný, chceme vyhrát i odvetu," prohlásil "The Special Two", jak zní Boasova nová přezdívka po vzoru Mourinha.

Zajímavou statistikou se mohou pyšnit hosté z Porta, během letošní sezony Evropské ligy totiž vyhráli všech šest utkání na hřištích soupeřů. Celkem si pak udržují devatenáctizápasovou sérii výher v řadě a jsou jediné vítězství od vyrovnání klubového rekordu.

Oba týmy by měly nastoupit v plných sestavách, ani na jedné straně nejsou hlášeny žádné zdravotní absence. Domácí však, bohužel pro české fanoušky, nemohou počítat s Markem Suchým, ten dostal za faul na Falcaa žlutou kartu a v odvetě tak nesmí nastoupit.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Dikan - Makejev, Rojo, Kudrjašov, K. Kombarov - McGeady, Ibson, Carioca, D. Kombarov - Alex - Welliton
FC Porto - pravděpodobná sestava:
Helton - Fucile, Rolando, Otamendi, Pereira - Guarin, Fernando, Moutinho - Valera, Hulk, Falcao
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
PSV Eindhoven - SL Benfica  (čtvrtek 21:05)
PSV Eindhoven na svém hřišti v odvetném zápase čtvrtfinále Evropské ligy přivítá Benficu, a pokud chce postoupit mezi nejlepší čtyřku, musí bezpodmínečně zvítězit. V prvním utkání v Lisabonu totiž zvítězili domácí 4:1 a vytvořili si tak skvělou výchozí pozici do odvety.

Oba týmy o víkendu zaváhaly v domácí soutěži, když evidentně šetřily síly na důležitou odvetu v rámci Evropské ligy. Jenže oba celky jsou zároveň v dost odlišné situaci, zatímco Benficu jedna prohra v lize rozhodně mrzet nemusí, vzhledem k tomu, že se nachází na druhém místě tabulky a na první Porto ztrácí devatenáct bodů, na třetí Bragu má zase k dobru bodů dvanáct. To PSV se domácí remíza s Heerenveenem absolutně nehodí, ztráta na první Twente zůstala čtyři kola před koncem dvoubodová, třetí Ajax se navíc dotáhl na rozdíl jediného bodu. Plichtu 2:2 navíc zachraňoval až v nastaveném čase střídající Ola Toivonen.

Když bychom se podívali na dosavadní cestu Evropskou ligou, najdeme jistou paralelu mezi oběma týmy. PSV si totiž v prvním vyřazovacím kole celkem snadno poradilo s Lille stejně jako Benfica se Stuttgartem. V osmifinále to již bylo o mnoho složitější, celkový v součtu obou zápasů jednobrankový rozdíl odnesli vyřazením Rangers, respektive PSG.

"Musíme se pokusit udělat z nemožného možné. Budeme se snažit dát rychlý gól, to by mohlo Benficu znejistit, že o postupu ještě není rozhodnuto. Ať to nakonec dopadne jakkoliv, přeji si dvě věci. Zaprvé, aby se diváci bavili, a zadruhé, abych mohl být na své hráče pyšný," prohlásil kouč PSV Fred Rutten.

"Očekávám úplně jiný zápas, než jaký se hrál v Lisabonu, úplně jiné PSV. Budou hrát ofenzivně a budou hladoví po gólech, my bráníme náskok, ovšem to naší hru nezmění. Budeme se snažit hrát pořád stejně, tedy atraktivně, a doufejme, že nás do dovede k postupu," věří Jorge Jesus, trenér Benficy.

Domácí se v zápase budou muset obejít bez čtveřice fotbalistů, stopku za žluté karty si budou muset vytrpět Orlando Engelaar a Erik Pieters, zdravotní problémy pak mají Wilfred Bouma a Ola Toivonen. Oba se přitom zranili velmi kuriózně, Bouma při faulu, za který dostal ve víkendovém utkání červenou kartu, Toivonen zase při vyrovnávací brance v poslední minutě. "Jsem smutný, že Ola nemůže nastoupit, potřebujeme všechny hráče pro co nejlepší výsledek," ví Rutten.

V dresu Benficy rozhodně nenastoupí útočník Nuno Gomes, ten je dlouhodobě zraněný a v letošní sezoně si již nezahraje. Domácí jsou, vzhledem k potřebě vítězství, favoritem odvety, Benfica si však s největší pravděpodobností postup pohlídá.
PSV Eindhoven - pravděpodobná sestava:
Isaksson - Manolev, Marcelo, Rodriguez, Bouma - Hutchinson, Bakkal, Labyad - Lens, Berg, Dzsudzsak
SL Benfica - pravděpodobná sestava:
Roberto - Maxi Pereira, Luisao, Sidnei, Coentrao - Salvio, Javi Garcia, Aimar, Gaitan - Saviola, Cardozo
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Twente - Villarreal CF  (čtvrtek 21:05)
Pokus o zázrak mají před sebou úřadující nizozemští mistři z Enschede, kteří v prvním čtvrtfinálovém utkání dostali ve Španělsku pětigólový příděl a jen díky gólu ze závěru zápasu mají alespoň miniaturní šanci na postup mezi nejlepší čtyři.

Twente v letošním ročníku Evropské ligy vyřadilo ruský dvojblok Rubin Kazaň, Zenit Petrohrad a patřičné sebevědomí mělo i díky relativně úspěšnému účinkování v Lize mistrů, ani v tom nejhorším snu tak jeho hráče a představitele nenapadlo, že by mohli z El Madrigalu odjíždět s takovým debaklem. Osudnými se lídrovi Eredivisie staly minuty kolem přestávky, kdy inkasoval hned tři góly, v závěru však alespoň Janko upravil na konečných 5:1 a vykřesal do odvety jistou naději.

”Máme velice malou šanci na postup, zvítězit 4:0 proti Villarrealu navíc bude extrémně složité,” nedělá si iluze domácí trenér Michel Preud'homme. ”Musíme se ovšem snažit hrát naší hru a pokusit se vyhrát za každou cenu. Bude důležité, abychom si vylepšili sebevědomí a ukázali, že neuděláme ty samé chyby jako ve Španělsku,” dodal belgický kouč. Tomu budou chybět Rasmus Bengtsson a Nicky Kuiper stejně jako distancovaný Roberto Rosales.

Žlutá ponorka sice exceluje v druhém z prestižních evropských pohárů a na své cestě vyřazovacími boji si poradila s Neapolí a Bayerem Leverkusen, náladu jí však kazí poslední výsledky z domácí soutěže. Jednogólová prohra s nedostižnou Barcelonou až tolik nebolela, zato pětigólový nářez od Valencie v přímém souboji o třetí místo, to už byla pro Villarreal přímo katastrofa.

Nyní však potřebuje Garridův tým hodit Primeru División za hlavu a potvrdit postup. ”Musíme jet do Nizozemska a dokončit práci. V prvním zápase jsme podali dobrý výkon, pracovali jsme velmi tvrdě a hodně jsme presovali. Produkovali jsme opravdu dobrý fotbal a totéž potřebujeme také teď,” prohlásil Juan Carlos Garrido. Trenérovi Villarrealu letos přidělávají vrásky dlouhodobá zranění a to poslední přišlo právě před týdnem, kdy si Gonzalo zlomil nohu a sezóna pro něj skončila.
FC Twente - pravděpodobná sestava:
Michajlov - Douglas, Wisgerhof, Onyewu, Tiendalli - Brama, Landzaat, Janssen - Ruiz, De Jong, Chadli
Villarreal CF - pravděpodobná sestava:
Lopez - Mario, Kiko, Musacchio, Capdevila - Valero, Marchena, Bruno, Cani - Nilmar, Ruben
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
SC Braga - Dynamo Kyjev  (čtvrtek 21:05)
Blízko historickému úspěchu jsou fotbalisté Bragy. Pokud se jim podaří navázat na první zápas v Kyjevě, kde s Dynamem uhráli remízu 1:1, i v odvetě, mohou se těšit na semifinále Evropské ligy. K postupu jim bude stačit i bezbrankový stav či jakákoliv výhra. Hosté naopak musí v Portugalsku skórovat.

Může to být opravdu hodně zajímavý souboj o celkové prvenství v této soutěži. Už teď je totiž téměř jisté, že účast mezi čtyřmi nejlepšími má Benfica i FC Porto. Oba totiž ve svých prvních utkání předvedly famózní výkon a snad jen katastrofální scénáře je mohou vyřadit v odvetách. Doplní tuto dvojici i jejich portugalská sestřenice Braga?

Dá se říci, že v tomto střetnutí můžeme mluvit o vyrovnaných šancích obou týmů. Ve zbylých třech čtvrtfinále Evropské ligy je totiž prakticky rozhodnuto. Ještě nikdy v historii se nestalo, aby si jakékoliv evropské semifinále zahrály hned tři kluby z Portugalska. Jenže Dynamo se pochopitelně nevzdává.

Domácí však na bránění remízy 1:1 uhrané z Kyjeva nemyslí. "Nebudeme hrát na 0:0. Předvedeme takovou hru jako vždycky, která nám pomůže získat pozitivní výsledek," tvrdil kouč Domingos Paciencia. "Hrajeme před vlastními fanoušky. Víme, že můžeme projít dál," uvědomuje si.

Ukrajinský celek může alespoň těšit fakt, že Paciencia, jak se říká, počítá ztráty. Chybějí mu vykartovaní Miguel Garcia a Kaká, zranění jsou Alberto Rodríguez i Elderson. Jedná se navíc o čtyři obránce! Ofenzivní síla Dynama přitom rozhodně vzbuzuje strach. Jarmolenko, Mylevskij a Ševčenko - tohle trio v Evropské lize nasázelo dohromady hned jedenáct gólů.

Braga o víkendu skolila v portugalské lize doma Vitórii 3:1, zatímco Dynamo pouze remizovalo v Záporoží 1:1. Hosté postrádají vlastně jenom Andrije Ševčenka, který se na Stadionu Valerija Lobanovskoho nechal po druhé žluté kartě vyloučit a v Braze se tedy nemůže pokusit o překažení čistě portugalského semifinále.
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Artur - Paulao, Garcia, Moises, Silvio - Hugo Viana, Vandinho, Salino - Paulo Cesar, Alan, Lima
Dynamo Kyjev - pravděpodobná sestava:
Šovkovskij - Silva, Yussuf, Almeida, Popov - Vukojević, Jeremenko, Husjev, Jarmolenko - Kravec, Milevskij
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (70)

Přidat komentář
mike.84

hulk a falcao !! těším se

Reagovat
smazaný uživatel

A opět 3 ze 4 utkání jsou jasná, takže si jen přát, ať postoupí Dynamo

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
cristiano.K.

at padaj aspon goly,když už je rozhodnuto až na jednu vyjímku

Reagovat
juveforever

Porto ide jak mašina, verím že vyhrá celú súťaž

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden jediný zápas je ještě o nečem. Jinak celky z Ibeského poloostrova i tak letos zválcují EL, což mne těší!!! Celkovým vítězem tipuji zatím suverénně hrající FC Porto nebo Viillarreal CF.

Reagovat
FC Porto FC

Držím palce Braze

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalsko už má skoro jistý postup dvou týmů, pokud by měla postoupit Braga, už by to bylo moc. Na rozdíl od jiných to ale mají o co hrát ...

Reagovat
Kepy_FCB

též

Reagovat
smazaný uživatel

Portugalsko. Jediná škoda, že tam není ještě Sporting.

Reagovat
FC Porto FC

Když hraje na úrovni pruměrných portugalských týmu tak se nemůžeš divit

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, dneska už je to bída, ale ještě 2-3 roky zpátky to bylo super, teď už je ostatní týmy předběhly a navíc bez Moutinha a Velosa je to už horší, byť to nebylo ani loni nějak extra, že?

Reagovat
smazaný uživatel

A Liédsona.

Reagovat
FC Porto FC

no nebylo ale alespon výsledkově se drželi ale ted.... v létě by toho mělo hodně změnit

Reagovat
Darren Fletcher

najvacsia skoda. snad sa coskoro vratia na vrchol

Reagovat
Shevchenko

Dneska hlavně postup Dynama. Už se na ně strašně těším, hlavně na Guseva.

Reagovat
smazaný uživatel

Braga 2:1

Reagovat
GEGE

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Prajem to tej Brage :)) Braga to doma dá si myslím a 3 Portugalské kluby? :) prečo nie to by bola paráda

Reagovat
smazaný uživatel

Porto musí vyhrať celú súťaž. Ich takmer isté semifinále so žltou ponorkou bude myslím veľmi pekné

Reagovat
Yanek

EL je v těch závěrečných bojích dost zajímavá...

Reagovat
smazaný uživatel

kurz 3,6 na spartak moskva naprostá lahůdka

Reagovat
miky10

doufam že jsi na to vsadil účet na EF

Reagovat
smazaný uživatel

ale hodně kysela

Reagovat
smazaný uživatel

Hulk 1+1

Reagovat
FC Porto FC

To je Hulk kterýho znám a chcu

Reagovat
Shevchenko

Dívám se od začátku poločasu a teda neskutečný fotbal, tohle v LM neuvidíte.

Reagovat
Shevchenko

A Dzjuba naprosto fantastický gól.

Reagovat
miky10

Nádhernej zápas, neskutečnej fotbal od obou týmů, Dzyuba

Reagovat
smazaný uživatel

Paradni zapas..

Reagovat
Yanek

Falcao mi trošičku stylem připomíná Pippa, nevim proč

Reagovat
REPLIKATOR

Mě taky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To Porto, neřikam nic

Reagovat
smazaný uživatel

Nazdar chlapi, pokud máte chuť zahrát si nějaké staré hry jako Doom, Quake, Street Fighter, Contra, Metal Slug, Diablo či Warcraft, zkuste se mrknout na web, kde teď dělám: www.gamesource.cz

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Tam mají hry ke stažení. My je máme přímo ONLINE ve flash verzích, dají se hrát většinou přes celou obrazovku - na www.gamesource.cz je to sekce Klasické hry.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď jsem se úplně zhrozil tím výsledek 3:9 pro Porto Myslel jsem, že je to opravdu 3:9, v první chvíli jsem si nevšiml, že je to součet z obou matchů

Reagovat
REPLIKATOR

3:10

Reagovat
Stiksxx

to je masakrální

Reagovat
smazaný uživatel

Porto je uplně někde jinde než celá ruská liga

Škoda že se s Villarelam potkají už v semifinále...

Reagovat
Xavi8

Skoda, bolo by to asi zasluzene finale, ale aspon ich uvidime v dvoch zapasoch.

Reagovat
joshua

Ale hovno. CSKA je mohlo v pohodě vyřadit, kdyby proměňovali šance. Herně byli lepší.

Reagovat
FC Porto FC

kdyby kdyby kdyby

Reagovat
smazaný uživatel

Twente - Villareal 5:0

Reagovat
REPLIKATOR

Těžko, nehraje Mihaylov, de Jong a na lavce jsou Chadli a Landzaat

Reagovat
smazaný uživatel

Boeschker podrží, De jong je trochu z formy, Janko do základu a je to.

Reagovat
REPLIKATOR

Porto je neskutečný, mají zvláštně vyrovnanou věkovou skladbu mužstva, až na golmana: 32 let, 26, 25, 22, 25, 24, 24, 23, 24, 25, 26 (11tka z prvního zápasu)

Reagovat
smazaný uživatel

finale Porto vs Benfica by bolo idealne ( nepoznam kluc, teda ak to nie je mozne tak ma nezabite)

Reagovat
Shevchenko

Je to možné, semifinále Porto - Villarreal a Dynamo/Braga - Benfica

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle musí být rudá

Reagovat
smazaný uživatel

pro sudího. Má koule

Reagovat
smazaný uživatel

Zbytečná červená. Co tím chtěl dokázat, to fakt nevím

Reagovat
stas87

co sa stalo?som v praci a nesledujem to,malo dynamo uz nejaku sancu?

Reagovat
Shevchenko

Vždyť při tom nepřemýšlíš, včera na fotbale jsem skočil podobně kamošovi na kotník, i když jsem chtěl jít po míči.

Reagovat
DelPiero137

v Brage bude husto...

Reagovat
Yanek

Tohle byla jasná červená, jenom nechápu na co tak dlouho čekal. Jinak Jarmolenko tam slušně raplil....

Reagovat
smazaný uživatel

no ... raplil. Ten hráč mu mohl ukončit sezonu. Jako - takovýhle zvířata na plac nepatří.

Reagovat
Godwinson

Co se tam událo? :)

Reagovat
Yanek

Hráč Bragy po odpískání uplně zbytečně zajel do Jarmolenka, zezadu, na kotník. Pak se to tam hádalo, dva hráči dostali žlutou a hlavní aktér červenou.

Reagovat
Godwinson

Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

já bych jen podotknul, že mi to nepřišlo extrémně moc po odpískání. On už byl rozjetej a dojet to asi musel. Každopádně je to hlava vymatlaná. Takový zákrok, kterým nemohl nic získat ... No, Crouch hadr.

Reagovat
smazaný uživatel

Jen poznámka k předešlému zápasu - Porto je hrozný válec. Hrají fantastický fotbal. Tohle je radost koukat. Příští rok se na ně v LM těším. Dneska to byl zase výborný fotbal a celkově ten dvojzápas byl z toho nejlepšího, co se dalo letos v Pohárech vidět.

Jen houšť.

Reagovat
Yanek

Souhlasim, sem rád, že si ČT vybrala tento dvojzápas. Na Portu je obdivuhodná práce s mládeží, koupí neznámého mladíka, z kterého se stane hvězda, pošlou ho do světa a za dva roky tam mají stejné zboží. Navíc je to strašně sympatický tým...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já vždycky držel Benfice, takže ze mě nikdy fan Porta nebude, ale to, co hrají, rád zkouknu pokaždý.

Reagovat
mickey mouse

Villarreal - Porto bude předčasné finále

Reagovat
smazaný uživatel

Nevíte jestli se bude dat dnešní zápas porta někde stáhnout ? rád bych ho viděl :-)

Reagovat
FC Porto FC

Dobře braga, sice nuda fotbal ale dobře

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele