Evropská liga - souhrn 6. kola skupinové fáze

14.12.2023, 20:55, aktualizováno 14.12.2023, 23:12
Komentáře a souhrny
Adam Hložek (© AFP)

Leverkusen vyhrál i šestý zápas a vidět byli reprezentační útočníci Adam Hložek s Patrikem Schickem. Slavia si poradila se Servette a zajistila si postup do osmifinále, Sparta sice zvítězila na Kypru, na rozdíl od rivala se však nevyhne předkolu playoff. Liverpool prohrál v Belgii, navzdory tomu udržel první místo. To slaví také anglické kluby West Ham a Brighton, Atalanta, Rangers nebo Villarreal...

Skupina A

West Ham United - SC Freiburg 2:0

14.12.2023 21:00

Góly: 14. Mohammed Kudus, 42. Edson Álvarez

West Hamu zvládl v posledním kole skupiny A Evropské ligy klíčový souboj o postup z prvního místa, když na vlastní půdě porazil Freiburg 2:0. Hrdinou "Kladivářů" se stal již v první půli Edson Álvarez, jenž nejprve famózní asistencí přichystal gól pro Mohammeda Kuduse a poté ve 42. minutě sám skóroval. Pro mexického záložníka, který přišel do anglického klubu v létě z Ajaxu, to byla vůbec první trefa v dresu The Irons. Bádenský celek se naopak po třech soutěžních výhrách v řadě musel smířit s porážkou a postupem ze druhého místa. Tomáš Souček i Vladimír Coufal nastoupili v základní sestavě.

Freiburg se na střet s Kladiváři naladil triumfem na stadionu Wolfsburgu, kde zazářil dalším rozhodujícím zásahem Michael Gregoritsch. Zkušený útočník tak dokonale navázal na hattrick proti Olympiakosu a na vítěznou trefu z duelu proti Mohuči. Zato West Ham se toužil oklepat z ostudné porážky 0:5 proti Fulhamu, která Londýňanům ukončila sérii šesti soutěžních klání, v nichž nenašli přemožitele.

"Kladiváři" začali utkání aktivně a už v páté minutě se mohli dostat do vedení. Lucas Paquetá ovšem z hranice velkého vápna tvrdou pumelicí trefil pouze břevno. Ve 14. minutě už se však domácí ochozy radovaly. Álvarez našel fantastickým lobem za obranou Kuduse, 23letý útočník si zpracoval míč na prsa, obešel gólmana a střelou do odkryté brány poslal West Ham do vedení.

Další zásah domácích přidal ve 26. minutě Jarrod Bowen, balon ovšem přebíral v jasném ofsajdovém postavení, které viděl a následně i odmával postranní sudí. Álvarez, jenž asistoval u první trefy, se v závěru první půle dočkal i vstřeleného gólu. Mexický záložník si krásně narazil s Bowenem, následně pronikl do pokutového území a s přehledem překonal bezmocného Noaha Atubolu.

Krátce po změně stran to byli opět The Hammers, kteří mohli přidat další branku. Tentokrát ale Kudus technickým obstřelem minul levou tyč. V 52. minutě se skvělým přízemním centrem prezentoval Coufal, jenž našel v pokutovém území Bowena. Anglický útočník ale netrefil míč ideálně a hostující bránu přestřelil.

V 75. minutě se osmělil i Freiburg, projektil Noaha Weisshaupta vyrazil Lukasz Fabianski na kopačky Ritsua Doana, ten ovšem z následné dorážky trestuhodně zaváhal. The Irons poté už hosty do žádné gólové příležitosti nepustili a dvougólové vedení si pohlídali.

Přímý souboj o vítěze skupiny zvládl West Ham, který postoupil přímo do osmifinále. Na svého soupeře si tak bude muset počkat až do druhé poloviny února. Freiburg se naopak jméno dalšího soka dozví již 18. prosince.

Více informací k zápasu

Olympiakos Pireus - TSC Bačka Topola 5:2

14.12.2023 21:00

Góly: 21. Ayoub El Kaabi, 40. Daniel Podence, 42. Daniel Podence, 46. Veljko Ilić (vl.), 68. Youseff El Arabi - 48. Ifet Djakovać, 60. Aleksandar Ćirković

Olympiakos splnil povinnost a v šestém kole Evropské ligy porazil TSC 5:2, čímž potvrdil umístění na třetí pozici ve skupině A. Vítězství řeckého celku, ke kterému dvěma brankami příspěl Daniel Podence, ovšem nevznikalo za ideálních podmínek, neboť v týdnu došlo k výměně hlavního trenéra a nově do této role nastoupil Carlos Carvalhal. Navíc v řecké nejvyšší soutěži přetrvávaly problémy s fanoušky, a tak se v Pireu hrálo bez diváků. Ani tyto okolnosti nepomohly týmu z Bačky Topoly k překvapivému výsledku a s Evropou se loučí s jedním získaným bodem.

Oba soupeři sice vstupovali do závěrečné bitvy s vědomím, že na postup ze skupiny již nedosáhnou, stále je však čekal boj alespoň o Konferenční ligu. Ve výrazně lepší výchozí pozici přitom do tohoto utkání vstupoval řecký celek, jenž měl na kontě o tři body více než jeho soupeř a k zisku třetího místa mu stačila remíza. Ta se zrodila také v prvním vzájemném zápase, kde Olympiakos ztratil nadějné dvoubrankové vedení.

Před prázdnými tribunami začali aktivněji domácí, kteří drželi míč na kopačkách a snažili se najít skulinky v obraně TSC. To se jim povedlo ve 21. minutě, kdy Rodinei našel Ayouba El Kaabiho, jenž přesně umístěnou hlavičkou poslal Olympiakos do vedení. Marocký útočník se radoval z gólu i po půlhodině hry, nakonec mu však úsměv na tváři překazil videorozhodčí.

Řecký celek to ovšem příliš mrzet nemuselo, protože ve 40. minutě skóroval Podence. Bývalý forvard anglického Wolverhamptonu se rozhodl napřáhnout z poměrně velké vzdálenosti, což bylo dobré řešení, jelikož míč propadl až do sítě. Trvalo to pouhé dvě minuty a dominantní první poločas zakončil 28letý Portugalec třetí trefou k levému rohu hostující branky.

Olympiakos neubral nohu z plynu ani po změně stran, když se hned ve 48. minutě prosadil po rohovém kopu přesnou hlavičkou i s přispěním teče srbského brankáře Panagiotis Retsos. Jen o minutu později mírnil rozjetý celek z Pirea snižujícím gólem Ifet Djakovac, jenž se v podstatě ihned po rozehrávce ze středového kruhu probojoval do pokutového území, odkud pohotově zavěsil míč za záda Alexandrose Paschalakise.

Po faulu Nikoly Kuveljiće v 60. minutě a následné druhé žluté kartě to vypadalo na hotovou věc. Hosté se však nechtěli vzdát a jen o pár okamžiků později snížil na 2:4 po krásné individuální akci Aleksandar Čirkovič. To ale byl pro Srby poslední pozitivní okamžik v tomto střetnutí. V 68. minutě totiž upravoval na konečných 5:2 střídající veterán Youssef El Arabi.

Olympiakos tedy dotáhl duel do vítězného konce a může se těšit alespoň na účast v Konferenční lize. Jméno prvního jarního soupeře se dozví v pondělí 18. prosince, kdy je na programu los. TSC se pro tuto sezonu s evropskými poháry definitivně loučí.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
West Ham United (ENG)
6
5
0
1
10 : 4
15
2
SC Freiburg (GER)
6
4
0
2
17 : 7
12
3
Olympiakos Pireus (GRE)
6
2
1
3
11 : 14
7
4
TSC Bačka Topola (SRB)
6
0
1
5
6 : 19
1

Skupina B

AFC Ajax - AEK Atény 3:1

14.12.2023 21:00

Góly: 5. Chuba Akpom, 20. Kenneth Taylor, 56. Chuba Akpom - 11. Levi García

Závěrečné utkání skupiny B Evropské ligy zvládl lépe Ajax, který v domácím prostředí porazil AEK 3:1. Nizozemci nakročili k vítězství už v páté minutě, kdy se hlavou trefil celkově dvougólový Chuba Akpom. Hosté se sice zanedlouho dočkali vyrovnání, už ve 20. minutě však překlopil skóre zpět na stranu týmu z Amsterdamu Kenneth Taylor, jehož vítězná trefa znamenala posun de Godenzonen na třetí příčku tabulky právě na úkor řeckého celku. Ten klíčový zápas nezvládl, a nezahraje si tak ani Konferenční ligu, jejíž finále se koná právě na stadionu mužstva z jihoevropské metropole.

Úvodní vzájemné střetnutí těchto celků se odehrálo ještě v době, kdy se Ajax v domácí soutěži krčil u dna tabulky. V Eredivisie se už jeho situace značně zlepšila, na hašení požáru v Evropské lize už ale bylo pozdě. Poslední nadějí de Godenzonen bylo porazit AEK a posunout se na třetí příčku, odkud by putovali do Konferenční ligy. Na ní se však nacházeli právě Atéňané, kteří po třech porážkách za sebou přijeli do Amsterdamu s jasným cílem uhrát alespoň bod.

Domácí vstoupili do utkání nejlépe, jak jen mohli. Již v páté minutě se z rohového kopu prosadil Akpom. Odchovanec Arsenalu vstřelil svůj druhý gól v aktuálním ročníku Evropské ligy. Ajax si však vedení dlouho neužil, protože v 11. minutě, taktéž hlavou, vyrovnal Levi García. Houževnatí de Godenzonen znovunabyli vedení ve 20. minutě. Po přihrávce Jorrela Hata se do listiny střelců zapsal tvrdou střelou po zemi Taylor.

Gólová přehlídka v Johan Cruijff Areně pokračovala i ve druhé půli. V 56. minutě se ocitl na konci bleskového protiútoku Akpom, jenž se trefil podruhé v zápase. Letní akvizice tak pomalu nachází formu z minulé sezony, ve které vstřelila v rámci všech soutěží celkem 29 branek. Osmadvacetiletý Angličan sahal po hattricku, ale svůj individuální výpad nedokázal dotáhnout ke gólové tečce.

Souboj týmů s výbornou formou v domácích soutěžích, ovšem tristní bilancí v Evropské lize, tak ovládl Ajax. Nizozemský celek se tak přesune do Konferenční ligy a svého soupeře v ní se dozví 18. prosince.

Více informací k zápasu

Brighton & Hove Albion - Olympique Marseille 1:0

14.12.2023 21:00

Góly: 88. João Pedro

Utkání posledního kola skupiny B Evropské ligy zvládl lépe Brighton, jenž porazil Marseille nejtěsnějším možným rozdílem 1:0. Dlouho se zdálo, že duel skončí bezbrankovou remízou i přesto, že se v obou týmech nacházeli s pěti trefami nejlepší střelci soutěže. V 88. minutě se však prosadil domácí útočník João Pedro, čímž se v čele této statistiky osamostatnil právě také před hostujícím Pierre-Emerickem Aubameyangem. Zatímco Racci tak postoupili z prvního místa rovnou do osmifinále, Olympique na druhém místě čeká na jaře o jedno vyřazovací kolo více.

Domácí museli být určitě rádi, že už před posledním utkáním skupinové fáze měli jasno o postupu do jarní části soutěže. Během celého podzimu je totiž provázela četná zranění, která na různě dlouhá období vyřadila mnoho hráčů. Přesto Racci předváděli sympatické výkony a na první Marseille ztráceli po pěti zápasech pouhý bod. Ta však přijela na Britské ostrovy v dobrém rozpoložení, jelikož čtyřikrát v řadě zvítězila a v její ofenzivě řádil Aubameyang, jenž k této sérii přispěl sedmi trefami a třemi asistencemi.

Hráči Brightonu vstoupili do duelu o první místo s obrovskou vervou. Albion však nedokázal svůj prvotní tlak přetavit v branku, a tak přišla řada na Olympique. Ofenzivně laděný bek Jonathan Clauss však v 16. minutě orazítkoval pouze břevno. Tím jako by oba celky rezignovaly na střílení gólů, protože zbytek poločasu byl plný nedovolených zákroků a ošetřování jednotlivých aktérů z obou táborů.

Druhému dějství opět vévodily nedovolené zákroky a nepřesnosti. Rozkouskovaná hra byla největším nepřítelem pohledných akcí a kombinační hry, jichž bylo v celém zápase jako šafránu. V ojedinělé šanci Marseille se ocitl opět Clauss. Francouzův přízemní pokus se však mezi tři tyče nevměstnal. Závěrečný nápor domácích při snaze o dobytí primátu ve skupině B přece jen přinesl branku. O vítězství Albionu rozhodl nejlepší střelec Evropské ligy João Pedro.

Do zdárného konce tak dotáhl utkání domácí Brighton, který se jméno osmifinálového soupeře dozví až 23. února. Poražená Marseille bude mít o sokovi pro předkolo play off jasno 18. prosince, kdy je na programu los.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Brighton & Hove Albion (ENG)
6
4
1
1
10 : 5
13
2
Olympique Marseille (FRA)
6
3
2
1
14 : 10
11
3
AFC Ajax (NED)
6
1
2
3
10 : 13
5
4
AEK Atény (GRE)
6
1
1
4
6 : 12
4

Skupina C

Real Betis - Rangers FC 2:3

14.12.2023 21:00

Góly: 14. Juan Miranda, 37. Ayoze Pérez - 10. Abdallah Sima, 20. Cyriel Dessers, 78. Kemar Roofe

Rangers zvítězili v šestém kole základní skupiny C Evropské ligy na hřišti Betisu 3:2. Čtyřgólovou přestřelku už v úvodním dějství započal v 10. minutě bývalý hráč pražské Slavie Abdallah Sima. Nerozhodný stav následně trval až do 78. minuty, kdy se rozhodujícím gólem prezentoval Kemar Roofe. Hosté tak pozdním zásahem příliš nepotěšili fanoušky Sparty, která doté doby sahala po první příčce, ta nakonec spadla do klína právě skotskému klubu. Na Betis zbyla pouze vstupenka do Konferenční ligy.

Skupina C nabízela neutrálním fanouškům opravdu úchvatnou zápletku, protože všechny týmy stále usilovaly o postup do jarní fáze evropských pohárů. K vybojování první příčky měl nejblíže Betis, který se postupně oklepal z porážky na Spartě a o víkendu dokonce obral o body Real Madrid. Rangers sice přijížděli na jih Španělska v roli outsidera, pyšnili se však produktivní souhrou obránce Jamese Taverniera a ofenzivní stálice Simy.

Úvod klání byl stejně hektický, jako situace ve skupině. Již v osmé minutě zahrozil Sima, jen o chvíli později bývalý slávista i skóroval. Uvnitř vápna využil přiťuknutí balonu od Cyriela Desserse a rázně zakončil k tyči. Domácí svižně vyrovnali skrze Juana Mirandu. Ten se dravě rozeběhl po levém křídle, kam patou poslal míč Borja Iglesias, následná rána z úhlu byla perfektně umístěná.

Scénář dramatické podívané přinesl obratem dvojšanci pro El Glorioso. Nejprve propadla přihrávka až k nehlídanému Héctoru Bellerínovi, jehož dělovku vytěsnil gólman na roh. Po něm se k ráně zpoza vápna dostal Andrés Guardado, orazítkoval ovšem jen břevno. Vzápětí udeřil na druhé straně Dessers, který famózně protančil obranou a s klidem uklidil míč mezi nohy brankáře. Ve 37. minutě vyrovnal Ayoze Pérez, jehož ukázkový obstřel zevnitř vápna náramně zapadl k zadní tyči.

Živý byl i vstup do druhé půle, už v 51. minutě si totiž mohl Isco připsat druhou asistenci. Hlavičkou na bližší tyči ale Assane Diao trefil břevno, štěstí domácí neměli ani o dvě minuty později. Centr z přímého kopu vyústil v zakončení Marca Rocy před malým vápnem, znovu se ale hbitým zákrokem předvedl Jack Butland.

V 68. minutě šli zelenobílí konečně i do vedení, Pérez si ale ke gólové dorážce dopomohl rukou, což neuniklo videorozhodčímu. Toho následně rádi využili ke vstřelení rozhodující branky hosté, před Ruiem Silvou se totiž zjevil volný Roofe, ke kterému propadl míč.

Betis doma překvapivě padl, kvůli čemuž jej čeká jen play off Konferenční ligy. Mezi nejlepšími celky po základních skupinách se naopak s jistotou představí Rangers. Los další fáze je na programu 18. prosince.

Více informací k zápasu

Aris Limassol - Sparta Praha 1:3

14.12.2023 21:00

Góly: 84. Leo Bengtsson - 4. Jan Kuchta, 11. Veljko Birmančević, 45+1. Veljko Birmančević

Sparta zvítězila v závěrečném kole skupiny C Evropské ligy na hřišti Arisu Limassol 3:1, čímž si zajistila postup do vyřazovací fáze této soutěže. V klíčovém utkání nasměroval Pražany k triumfu již ve čtvrté minutě Jan Kuchta, na kterého ještě do přestávky navázal dvěma zásahy Veljko Birmančević. Český celek po střeleckém představení dlouho pomýšlel dokonce na postup z prvního místa rovnou do osmifinále, souběžně hraný zápas Betisu s Rangers však nakonec neskončil vytouženou remízou, a Letenští se tak uhnízdili na druhé příčce v tabulce.

Pražané se vezli na vítězné vlně, když ovládli posledních pět soutěžních duelů, a to dokonce v součtu s jediným inkasovaným gólem. Další tříbodový zisk potřebovali pro setrvání v Evropské lize zaznamenat i na Kypru, tamní Limassol však měl o motivaci postaráno, neboť se stále mohl kvalifikovat do jarní části Konferenční ligy. Na domácí lavičce číhal kanonýr Shavy Babicka, jenž se od důležitého gólu na stadionu Rangers nedostal na trávník kvůli svalovému zranění.

Sparťanští fanoušci šli v úvodu emocemi ze dna na vrchol. Již ve třetí minutě hasil hrubici v rozehrávce za cenu žluté karty Ladislav Krejčí, hned minutu nato ale rozradostnil hostující ochozy Kuchta. Ve vápně si mezi obránci našel přihrávku Lukáše Haraslína, který byl sám zdvojen. Úklid míče k levé tyči byl o poznání lehčí než pumelice Birmančeviće z 11. minuty. Srb potvrdil svou formu a z první zakončil zpoza vápna k pravé šibenici.

Zlatou šanci přichystal pro Kuchtu po půlhodině hry krásnou průnikovkou Jaroslav Zelený, útočník ale tváří v tvář brankáři trefil nohu svého soka. V závěru první půle udeřil znovu Birmančević, kterému přichystal milimetrovou přihrávku do vápna Qazim Laci.

Letenští odmítali usnout na vavřínech a hnali se kupředu i po výměně stran. Kaňkou na skvělém výkonu hostů byla dvojice nucených střídání v defenzivě, po odchodu Ángela Preciada z první půle totiž musel střídat i navrátilec do základní sestavy Asger Sörensen. Sparťané se však místo bránění soustředili na útok, což mohl hattrickem stvrdit Birmančević. Učebnicovou definici průnikové přihrávky skrz obranu v podání Kuchty ale nedokázal zužitkovat, gólman Vaná Alves totiž podruhé v utkání vynikl v souboji jeden na jednoho.

Nejtěžší zákrok předvedl v 76. minutě Peter Vindahl, když hbitě zareagoval na obráncovu teč z bezprostřední blízkosti. Nic však nezmohl s gólem z 84. minuty, kdy jej přehodil nikým neatakovaný Leo Bengtsson.

Sparta důležitý zápas zvládla a může se radovat z postupu do jarní fáze Evropské ligy. Los je v plánu 18. prosince, úvodní zápasy se pak odehrají v polovině února.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rangers FC (SCO)
6
3
2
1
8 : 6
11
2
Sparta Praha (CZE)
6
3
1
2
9 : 7
10
3
Real Betis (ESP)
6
3
0
3
9 : 7
9
4
Aris Limassol (CYP)
6
1
1
4
7 : 13
4

Skupina D

Sporting CP - SK Sturm Graz 3:0

14.12.2023 21:00

Góly: 39. Viktor Gyökeres, 60. Gonçalo Inácio, 70. Gonçalo Inácio

Sporting porazil v závěrečném kole skupiny D Evropské ligy na domácí půdě rakouský Sturm 3:0. O triumfu portugalského celku, který už měl před utkáním jistou druhou postupovou pozici, rozhodl 16. trefou ve všech soutěžích letošní sezony v závěru první půle Viktor Gyökeres, jehož jméno je spojováno s potenciálním lednovým přestupem do nejednoho evropského velkoklubu. Po změně stran pak přidal dva góly Goncalo Inácio. Graz však porážka nemusí mrzet, jelikož z nepřímého souboje s Rakówem vyšel vítězně a díky lepšímu skóre si zahraje ve vyřazovací fázi Konferenční ligy.

Sporting již měl o svém jarním působení v evropských pohárech jasno, o druhou příčku už ho žádný z pronásledovatelů připravit nemohl a naopak vedoucí Atalanta pro něj byla v nedostižnu. Hrozba vypadnutí už nemusela strašit ani Graz, když bíločerným stačilo v předchozím utkání neprohrát s Rakówem. To se ovšem nepovedlo, a tak se dostali do svízelné situace, v níž sice disponovali lepším celkovým skóre než polský celek, před sebou ale měli duel na stadionu, kde v průběhu sezony bodovala jen Atalanta.

Do utkání před prořídlými ochozy Estádia José Alvalade nastoupili lépe domácí, kteří mohli otevřít skóre v šesté minutě poté, co se po přihrávce do vápna ocitl u balonu Nuno Santos. Proti střele mířící do pravé části branky byl připravený Kjell Scherpen. Postupem času si šance vytvářeli i hosté, avšak ve finální fázi se trápili.

Klub z hlavního města Portugalska tak udeřil jako první. Ve 39. minutě předvedl parádní samostatný průnik Matheus Reis, který pak přesnou přihrávkou našel před brankou Gyökerese a ten ranou z bezprostřední blízkosti doprostřed otevřel střelecký účet utkání. O tři minuty později mohlo být na domácím stadionu ještě veseleji, autor jediné branky první půle ovšem po povedeném centru napálil hlavou pouze tyč.

Po změně stran se pokračovalo v zajetých kolejích. Druhou branku přidal po čtvrthodině na hřišti Inácio, který si šikovně naskočil na rohový kop rozehraný Marcusem Edwardsem a hlavičkou z poměrně obtížného úhlu rozvlnil síť. V 70. minutě přidal třetí branku opět Inácio, k němuž se balon dostal po odrazu o tyč, kterému předcházela hlavička Sebastiána Coatese, a z bezprostřední blízkosti neměl problém se zakončením.

Sturm Graz tak v hlavním městě Portugalska nebodoval, příznivý výsledek z Čenstochové ho však udržel na třetí příčce. Oba celky se své soupeře pro jarní pokračování evropských pohárů dozví 18. prosince.

Více informací k zápasu

Raków Częstochowa - Atalanta Bergamo 0:4

14.12.2023 21:00

Góly: 14. Luis Muriel, 26. Giovanni Bonfanti, 72. Luis Muriel, 90+2. Charles De Ketelaere

Raków nezvládl závěrečné utkání skupinové fáze Evropské ligy, když na domácí půdě padl s Atalantou 0:4. Jistý vítěz skupiny D o svém triumfu rozhodl už v prvním dějství, kdy na přesný zásah nakonec dvougólového Luise Muriela navázal premiérovou trefou mezi dospělými 20letý odchovanec celku z Bergama Giovanni Bonfanti. Polský mistr tak při svém debutu v hlavní fázi jakékoliv z kontinentálních soutěží skončil kvůli horšímu skóre s Grazem v tabulce poslední a vyřazovací fáze se na jaře nezúčastní.

Radost z premiérové účasti v základní skupině některého z evropských pohárů v polské Čenstochové netrvala příliš dlouho. Raków úvodní čtyři skupinové zápasy vůbec nezvládl, těsnou výhrou z Grazu se ale přece jen udržel v boji alespoň o třetí příčku. Na svém kontě totiž měl stejný počet bodů jako rakouský Sturm, s nímž měl totožnou bilanci vzájemných duelů, avšak lehce horší celkové skóre. Ideálně tudíž potřeboval Atalantu porazit, Orobici ale v předchozím průběhu soutěže ještě neprohráli.

Atalanta ukázala svou sílu již ve 14. minutě, kdy se po přihrávce Alekseje Mirančuka prosadil Muriel. Druhý jmenovaný převzal povedený pas a po souboji jeden na jednoho s Bogdanem Racovitanem, ze kterého vyšel vítězně, rozvlnil síť ranou k pravé tyči.

Lepší Bergamo přibilo druhý hřebík do rakve Čenstochové ve 26. minutě, kdy se po závaru v pokutovém území dostal k balonu Bonfanti a střelou z bezprostřední blízkosti k pravé tyči si připsal vůbec první gól v dospělém fotbale.

Úvod druhého dějství nabídl spíše souboj o střed pole. To se změnilo v 72. minutě, kdy mohl duel zdramatizovat Adnan Kovačević, ten však hlavičkou po rohovém kopu nastřelil levou tyč. Ve stejné minutě se po rychlém protiútoku prosadil střelou pod břevno Muriel.

Aktivnější Atalanta mohla přidat ještě čtvrtou branku, když si v 87. minutě naskočil na pěkně zakroucený centr Mario Pašalić, parádní reflexní zákrok však předvedl Vladan Kovačević. Čtvrtý zásah se nakonec hostům podařilo zaznamenat ve druhé minutě nastavení, kdy se po přihrávce do vápna rozhodl vypálit Charles De Ketelaere a svou střelou do levé části branky kosmeticky upravil skóre.

Raków tak na body nedosáhl a k posunu na třetí příčku mu nepomohl ani výsledek z Lisabonu. Los jarního pokračování evropských pohárů je na programu 18. prosince, polský celek už ale jeho součástí nebude.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Atalanta Bergamo (ITA)
6
4
2
0
12 : 4
14
2
Sporting CP (POR)
6
3
2
1
10 : 6
11
3
SK Sturm Graz (AUT)
6
1
1
4
4 : 9
4
4
Raków Częstochowa (POL)
6
1
1
4
3 : 10
4

Skupina E

RU Saint-Gilloise - Liverpool FC 2:1

14.12.2023 18:45

Góly: 32. Mohammed Amoura, 43. Cameron Puertas - 40. Jarell Quansah

Fotbalisté Royalu Union zdolali v šestém kole Evropské ligy už jistého vítěze skupiny E z Liverpoolu 2:1. Právě zaručený postup do jarní fáze soutěže umožnil anglickému celku kompletně prorotovat sestavu, ve které se objevila řada mladých nadějí. I to byl pravděpodobně důvod, proč se po gólu Mohameda Amoura ze 32. minuty prosadili jako první Belgičané. Hosté sice zanedlouho srovnali zásluhou Jarella Quansaha, ještě do přestávky však vstřelil vítěznou branku domácí záložník Cameron Puertas. Tým z Bruselu se tak kromě výhry radoval z udržení třetí příčky zaručují postup do play off Konferenční ligy.

Loňský senzační čtvrtfinalista se ucházel o postup do vyřazovací fáze i letos, nutně však potřeboval souběh několika méně pravděpodobných okolností. Belgičané ze všeho nejdříve museli porazit momentálně vedoucí tým anglické Premier League a k tomu doufat, že Toulouse prohraje svůj zápas v Linci. K tomu všemu navíc celek z Bruselu potřeboval zakončit skupinu s lepším skóre než jeho francouzský soupeř.

Lídr belgické ligy se na exilovém stadionu prezentoval již od úvodních minut velmi pohledným ofenzivním fotbalem. Útočná síla Les Unionistes naplno zaúřadovala ve 32. minutě, kdy jednoznačně nejlepší hráč na hřišti Amoura zakončil individuální průnik a poslal domácí do zaslouženého vedení. Mladé pušky v sestavě Reds se však vybičovaly k vyrovnání. Ve 40. minutě se k propadlému míči dostal Quansah a vstřelil svůj premiérový gól v barvách Liverpoolu. Nicméně těsně před koncem první půle se skóre měnilo potřetí. K bližší tyči vypálil Puertas a obnovil vedení Belgičanů.

Domácí i nadále pokračovali v nastaveném trendu ve snaze zvýšit své jednobrankové vedení. Nebylo tedy divu, že v 62. minutě propukl stadion v Bruselu v jásot potřetí. Chybu obrany Liverpoolu potrestal Puertas, avšak brance předcházela hra rukou, pročež byl gól odvolán. V 72. minutě mohl pečetit skóre Amoura, svůj samostatný nájezd však proměnit nedokázal.

Royale Union tedy sice překvapivě zdolal anglický velkoklub, kvůli výsledku Toulouse ale nakonec putuje do Konferenční ligy. Oba týmy se jména prvního jarního soupeře ve svých soutěžích dozví 18. prosince, kdy je na programu los.

Více informací k zápasu

LASK Linz - Toulouse FC 1:2

14.12.2023 18:45

Góly: 61. Ivan Ljubic - 54. Thijs Dallinga, 83. Gabriel Suazo

Fotbalisté Toulouse zvítězili v závěrečném zápase skupiny E Evropské ligy na hřišti LASK 2:1, a pojistili si tak druhou postupovou příčku. Na první branku utkání si diváci počkali až do 54. minuty, kdy poslal francouzský celek do vedení Thijs Dallinga. Ačkoliv na sebe domácí odpověď nenechala dlouho čekat, poslední slovo měl obránce Les Violets Gabriel Suazo. Rakouské mužstvo tak obsadilo v tabulce poslední příčku a v jarní části sezony si poháry nezahraje.

Poslední utkání ve skupině E bylo klíčové především pro domácí LASK, který stále živil reálnou naději alespoň na třetí příčku v tabulce, a tedy následný posun do play off Konferenční ligy. K tomu potřeboval porazit Toulouse a modlit se k vítězství Liverpoolu nad Royalem Union. Francouzský celek ale také nechtěl nic podcenit, jelikož při případné vysoké prohře a zároveň i pádu týmu z Anfield Road mohl teoreticky přijít o druhé postupové místo.

Domácí snažící se vydrápat ze dna skupiny E jednoznačně diktovali tempo hry. Skvělou aktivitou se prezentoval bývalý hráč pražské Slavie Moses Usor. Byl to však Rakušan Ivan Ljubič, který byl nejblíže otevření skóre, když po čtvrthodině hry otestoval pozornost hostujícího gólmana. Toulouse hrozila ztráta postupového místa, a tak prokázalo charakter a ve zbylém čase první půle dokázalo také několikrát ohrozit branku gólmana Tobiase Lawala.

V 54. minutě byli fanoušci v Raiffeisen Areně poprvé svědky přesné trefy. Nejlepší střelec Fialek Dallinga proměnil bleskový protiútok Toulouse, a zajistil tak jednobrankové vedení. Gólobraní pokračovalo hned v 61. minutě, když si na centr Filipa Stojkoviče naskočil Marin Ljubičič a nekompromisně zakončil hlavou. LASK ovšem stejně vyšel bodově naprázdno, protože v 83. minutě zajistil výhru hostů střídající Suazo.

Toulouse tak v Linci uspělo, a bez problému si tak pojistilo druhou postupovou příčku. Svého soupeře pro vyřazovací fázi se dozví v losu, který proběhne 18. prosince.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC (ENG)
6
4
0
2
17 : 7
12
2
Toulouse FC (FRA)
6
3
2
1
8 : 9
11
3
RU Saint-Gilloise (BEL)
6
2
2
2
5 : 8
8
4
LASK Linz (AUT)
6
1
0
5
6 : 12
3

Skupina F

Stade Rennes - Villarreal CF 2:3

14.12.2023 18:45

Góly: 37. Lorenz Assignon, 79. Ludovic Blas - 36. Gerard Moreno (pen.), 62. Ilias Akhomach, 80. Dani Parejo

Fotbalisté Villarrealu zvítězili v šestém kole základní skupiny F Evropské ligy na hřišti Rennes 3:2, a poskočili tak na první příčku právě před francouzského soka. Žlutá ponorka šla ve 36. minutě do vedení po pokutovém kopu Gerarda Morena. Okamžitě po rozehrávce se ovšem na druhé straně rozjela rychlá akce, kterou zakončoval Lorenz Assignon. Lepší pozici pro play off nakonec přiřkl hostům v 80. minutě zkušený Dani Parejo, jenž se ve svých 34 letech prosadil na evropské scéně po roce a půl.

V utkání celků, které již měly jarní účast v Evropské lize jistou, šlo už jen o to, kdo postoupí z prvního místa skupiny F přímo do osmifinále. Lépe k tomu mělo nakročeno Rennes, jenž před Villarrealem drželo dvoubodový náskok a v závěrečném duelu se představilo vlastním fanouškům. Žlutou ponorku rozhodně nečekal jednoduchý úkol, i když první vzájemný souboj skončil po jediném přesném zásahu Alexandera Sorlötha právě vítězstvím španělského týmu.

Domácí si chtěli pohlídat vedoucí pozici, a tak začali aktivněji než jejich soupeř, nedařilo se jim ale žádnou akci dotáhnout k úspěchu. K prvnímu vážnému zakončení došlo až krátce před půlhodinou hry, kdy z hranice vápna napřáhl Mahamadou Nagida. Proti tvrdé ráně však jistě zasáhl Pepe Reina. Fotbalisté ve žlutých dresech prokázali větší efektivitu, když Jeanuël Belocian nedokázal zareagovat na jejich rychlý přechod a zavinil pokutový kop, který s přehledem proměnil Moreno střelou do levého dolního rohu. S okamžitou odpovědí ovšem přispěchal Assignon, jehož spoluhráč nalezl hned po rozehrávce. Krajní bek si naběhl za obranu a překvapil gólmana z ostrého úhlu trefou ke vzdálenější tyči.

Fanoušci ve druhé půli museli na šanci čekat dlouho. První příležitost ke skórování ovšem byla hned gólová. Ilias Akhomach si v 63. minutě šikovně navedl balon do vápna a vyzkoušel štěstí střelou kolem obránce. Stevea Mandandu zakončení překvapilo a nestihl reagovat. Stejně nečekanou ránu si na druhé straně přichystal Ludovic Blas, jenž vypálil zpoza vápna a míč z jeho nohy prosvištěl mezi hradbou těl přesně k pravé tyči. Hráči Žluté ponorky však hodlali zakotvit před Francouzi, a tak v 80. minutě znovu udeřili. Pěknou kombinaci na jeden dotek zakončoval z úrovně penalty Parejo. Hosté dlouho kráčeli k vítězství, ovšem extrémně dlouhé nastavení přineslo několik příležitostí červenočerných. U té poslední byl Assignon, jenž se na chvíli stal hrdinou svého týmu, když vyrovnal, avšak sudí jeho branku odvolal kvůli ofsajdu.

Utkání tak lépe zvládli fotbalisté Villarrealu, kteří se svého soupeře pro osmifinále dozví až 23. února. Poražené Rennes postoupilo do předkola play off a o svém sokovi bude mít jasno už 18. prosince, kdy je na programu los.

Více informací k zápasu

Panathinaikos FC - Maccabi Haifa 1:2

14.12.2023 18:45

Góly: 89. Fotis Ioannidis - 20. Dean David, 74. Tjarron Chery

Maccabi Haifa překvapila v šestém kole Evropské ligy na hřišti Panathinaikosu a po vítězství 2:1 poskočila na třetí pozici skupiny F právě na úkor řeckého soupeře. Úvodní branku zaznamenal ve 20. minutě Dean David, který přesnou hlavičkou vstřelil teprve druhý gól Izraelců v soutěži. Zmar řeckého celku podtrhl po změně stran druhým a nakonec rozhodujcím zásahem Tjaronn Chery, čímž poslal svůj tým do Konferenční ligy. Trojlístky tak završily evropskou cestu, do níž dokonce naskočily již v kvalifikaci Ligy mistrů, posledním nepostupovým místem.

V řeckých Aténách se v podvečerním čase schylovalo ke klíčové bitvě o třetí pozici ve skupině F, a tedy následný posun do vyřazovací fáze Konferenční ligy. Lépe na tom byl Panathinaikos, jenž měl na svého soupeře z Izraele dva body k dobru. Trojlístky byly ve skvělé náladě, jelikož v posledním ligovém kole zvítězily vysoko 4:0. První vzájemný duel ale skončil bezbrankovou remízou a tuhý boj se dal očekávat i tentokrát.

Přesto vstupovali domácí do utkání v roli favorita a potvrdit to chtěl hned ve čtvrté minutě Aitor Cantalapiedra, jenž prošel skrz obranu soupeře a vystřelil. Nicméně jeho rána prosvištěla vedle pravé tyče. I Tonny Vilhena bezchybně obešel defenzivu Izraelců, ovšem zakončení dopadlo stejně jako u jeho kolegy. A tak to byla Haifa, která šla do vedení, když si ve 20. minutě naskočil na centr David a usměrnil míč do brány. Po půlhodině hry měl blízko ke srovnání Fotis Ioannidis, ale z pozice penaltového puntíku trefil pouze Sharifa Kaiufa. V závěru poločasu opět zakončoval David, avšak další přesnou hlavičkou obranu soupeře nepotrestal. Zamířil totiž těsně vedle pravé tyče.

Trojlístky se postupu nechtěly vzdát příliš snadno a hned v úvodu druhé půle šly vpřed. Ve vápně se na centr ze strany nejvýše vyšplhal Sebastián Palacios, jenž poslal balon nad břevno. Chvíli nato po rohovém kopu hlavičkoval Tin Jedvaj. Chorvatský obránce ale také netrefil prostor mezi třemi tyčemi. Aktivita domácích nepřestávala. Povedenou pumelicí z přímého kopu se prezentoval Cantalapiedra, proti byl však Kaiuf. Izraelský gólman se předvedl i po úniku Daniela Manciniho, kdy zachoval klid a vyčkal si, kam Argentinec zamíří. Veškeré snahy Řeků přišly vniveč po rychlém protiútoku Haify, na jehož konci se ocitl nehlídaný Chery, který vyslal do levé šibenice přesnou dělovku. Tým z Atén to ale nepoložilo a v 89. minutě se dočkal snížení, když se míč svezl od těla Ioannidise až do sítě. Závěrečný tlak zelených k vyrovnání ovšem nevedl.

Haifa tak v Řecku uspěla a zajistila si postup alespoň do play off Konferenční ligy. Svého soupeře se dozví 18. prosince, kdy je na programu los.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Villarreal CF (ESP)
6
4
1
1
9 : 7
13
2
Stade Rennes (FRA)
6
4
0
2
13 : 6
12
3
Maccabi Haifa (ISR)
6
1
2
3
3 : 9
5
4
Panathinaikos FC (GRE)
6
1
1
4
7 : 10
4

Skupina G

AS Řím - Sheriff Tiraspol 3:0

14.12.2023 18:45

Góly: 11. Romelu Lukaku, 32. Andrea Belotti, 90+3. Niccolò Pisilli

Fotbalisté AS Řím si v posledním kole skupinové fáze Evropské ligy splnili povinnost, když na vlastní půdě porazili Šeriff Tiraspol 3:0. Římané vstoupili do utkání ofenzivně naladění, jelikož jim mohla v případě ztráty Slavie pomoct k prvnímu místu vysoká výhra. To se projevilo už v prvním poločase, ve kterém Vlci vstřelili dvě branky, přičemž tu vítěznou měl na svědomí Romelu Lukaku. Pro belgického kanonýra to byla již 11. trefa v dresu Giallorossi, na což mu stačilo jen 17 odehraných střetnutí. Svěřenci Josého Mourinha se však přece jen museli smířit až s druhým postupovým místem do play off, jelikož sešívaní rozebrali Servette čtyřmi góly.

Fotbalisté AS Řím měli za sebou velmi hektický a emocemi nabitý zápas, když o víkendu remizovali s Fiorentinou 1:1. Vlci ovšem dohrávali v devíti lidech, přičemž se jim v prvním poločase navíc zranil klíčový hráč Paulo Dybala. Ten tak sice nemohl nastoupit do utkání proti Šeriffu, jeho zranění však tentokrát nebylo příliš vážné. Římané domácí duel nechtěli podcenit, jelikož stále mohli při porážce Slavie pomýšlet na postup z prvního místa. K tomu ale potřebovali bezpodmínečně vyhrát.

Domácí začali zostra a již ve třetí minutě mohli jít do vedení. Rychlý protiútok ozdobený povedenou průnikovkou na Ricka Karsdorpa vyústil ve střelu zevnitř vápna těsně vedle levé tyče. Ze chtíče Římanů bylo znát, že před hosty je dlouhá noc. Čekání na první gól ale trvalo jen 11 minut, Lukaku totiž byl díky chabé defenzivě osamocen na zadní tyči, když doklepával do brány přihrávku napříč vápnem od Nicoly Zalewského. Kostrbatým způsobem navýšili domácí vedení ve 32. minutě, kdy v malém vápně dorážel hlavou Andrea Belotti po spoluhráčově střele, klíčový byl předešlý lob za obranu v podání Renata Sanchese.

Belgický kolos chtěl načíst i druhé dějství ve stylu, jeho střela z hranice vápna ale jen prosvištěla kolem pravé tyče. Tým z Moldavska se odmítal nechat zostudit a k zodpovědné defenzivě přidal i snahy o konstruktivní rozehrávku, AS Řím ale bezpečně kontroloval vývoj utkání. Až v 79. minutě předvedli Římané další nebezpečnou akci, krásnou přihrávkou vyzval mladíka Niccola Pisilliho k zakončení krajan Stephan El Shaarawy, souhra žolíků ale ztroskotala na brankářovi. Až v nastaveném čase se Giallorossi podařilo znovu rozvášnit fanoušky na tribunách, z hranice vápna se trefil k tyči Pisilli.

AS Řím tak podle očekávání poslední zápas ve skupině zvládl a může se nyní těšit na play off, ve kterém loni došel až do finále.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Servette Ženeva 4:0

14.12.2023 18:45

Góly: 15. David Douděra, 25. Ivan Schranz, 30. Mojmír Chytil, 45+1. Mojmír Chytil

Fotbalisté Slavie Praha zvládli svůj úkol ve skupině G Evropské ligy proti Servette na jedničku a po výhře 4:0 vůbec poprvé v éře Jindřicha Trpišovského ovládli skupinu některého z kontinentálních pohárů. Utkání se po nervózním začátku postupem času proměnilo v jednoznačnou záležitost a sešívaní si ještě do poločasu vytvořili klíčový čtyřbrankový náskok, přičemž hned dvě trefy si připsal Mojmír Chytil. Tomu letos pohárové večery náramně sedí, neboť se v nich již čtyřikrát střelecky prosadil a další dva zásahy připravil. Hosté na ofenzivní smršť domácích po změně stran nedokázali adekvátně reagovat a došli si pro první soutěžní porážku od začátku října.

Pražané v předchozím klání na půdě Tiraspolu prožili hned dvojnásobnou euforii. O tu první se postaral úspěšný exekutor penalty z 95. minuty Muhamed Tijani, o tu druhou pak jen o několik desítek vteřin později fotbalisté AS Řím, kteří nezvládli vyhrát na hřišti Servette. Tento nečekaný úspěch švýcarského celku dostal sešívané do výborné pozice, v níž jim stačilo k jistotě první příčky zvítězit. Komplikací mohl být rozbitý trávník, na který si postěžoval Trpišovský.

Radost mohl svému koučovi udělat již ve čtvrté minutě Chytil, jeho hlavička po zpětném centru Conrada Wallema ovšem proletěla těsně vedle levé tyče. Záliba slávistického trenéra v atleticky zdatných hráčích se vyplatila v 15. minutě, kdy se k zakončení hlavou po dlouhém centru Václava Jurečky probojoval David Douděra. Pražané si chtěli zajistit postup z první příčky brzy, a tak ve 25. minutě udeřili díky neúnavnému tlaku znovu. Na listinu střelců se po dorážce sice zapsal Ivan Schranz, za předešlý průnik ze strany do vápna a následnou zpětnou přihrávku ale zasloužil pochvalu Chytil. Ten se s blížící se půlhodinou sám dočkal gólu, jeho hlavu totiž našel centrem z rohu autor první branky. Napadání rozehrávky Švýcarů přineslo domácím ovoce i v závěru půle, kdy se šance chytil olomoucký rodák a po průniku do vápna překonal gólmana za pomoci výrazné teče.

Souhra po lajně sprintujícího Douděry s nabíhajícím Chytilem mohla brzy po výměně stran vést k útočníkově hattricku, míč ale nakonec trefil fanoušky za bránou, kteří akorát tasili choreo. Druhá půle byla podle očekávání klidnější na gólové příležitosti, za zmínku však rozhodně stál debut Samuela Pikolona, který se ve svých 17 letech dočkal prvních minut za A-tým Slavie. V závěru otestoval pozornost Aleše Mandouse povedenou přízemní ranou z dálky Anthony Baron, zjistil ale pouze jen, že gólman Pražanů byl připraven.

Sešívaní tak porazili ve formě hrající švýcarský celek a díky vítězství ve skupině se vyhnou prvnímu vyřazovacímu kolu. Servette se přesune do Konferenční ligy, los další fáze evropských pohárů je na programu 18. prosince.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slavia Praha (CZE)
6
5
0
1
17 : 4
15
2
AS Řím (ITA)
6
4
1
1
12 : 4
13
3
Servette Ženeva (SUI)
6
1
2
3
4 : 13
5
4
Sheriff Tiraspol (MDA)
6
0
1
5
5 : 17
1

Skupina H

Bayer Leverkusen - Molde FK 5:1

14.12.2023 18:45

Góly: 6. Patrik Schick, 22. Edmond Tapsoba, 25. Martin Ellingsen (vl.), 60. Adam Hložek, 70. Adam Hložek - 75. Eric Kitolano

Fotbalisté Leverkusenu zvítězili na závěr podzimní části Evropské ligy 5:1 nad Molde, a skupinou H tak prošli bez ztráty jediného bodu. Patrik Schick nastoupil po více než 400 dnech v základní sestavě domácích a hned v šesté minutě vsítil při poklidné výhře úvodní gól. Pro 27letého útočníka to byla již třetí přesná trefa v pátém zápase po vleklém zranění. Mezi úspěšné střelce se zapsal i jeho kolega Adam Hložek, jenž zaznamenal také asistenci. Matěj Kovář tentokrát zůstal pouze na lavičce náhradníků. Norský celek, který šel do utkání s malou nadějí na postup, se nakonec musel smířit se třetí příčkou, a tedy posunem alespoň do play off Konferenční ligy.

Hosté ze severu přijížděli na hřiště suveréna letošního ročníku v nezáviděníhodné pozici. Aby si odvezli postup, potřebovali zde uhrát lepší výsledek než jejich přímý konkurent Karabach proti otloukánkovi skupiny z Häckenu. To se hned z několika důvodů jevilo jako nadlidský úkol. Leverkusen totiž nejenže před svými fanoušky zatím v aktuální sezoně ani jednou neprohrál, dokonce zde zaznamenal všehovšudy jedinou ztrátu. Ligová remíza s Dortmundem navíc byla pro vestfálský celek lichotivým výsledkem.

Mašina vedená Xabim Alonsem i přes výraznou rotaci základní sestavy jela proti Molde od úvodního hvizdu na plné obrátky. Skvělý start lídra Bundesligy v šesté minutě gólově podtrhl Schick, jenž se za velkým vápnem rychlou kličkou vyhnul soupeři a přízemní ranou do protipohybu Olivera Petersena rozvlnil síť. Fanoušci v BayAreně sledovali drtivou převahu svých oblíbenců a ti jim zhruba v polovině prvního dějství dopřáli další důvod k radosti. Jonas Hofmann totiž poslal po nakrátko rozehraném rohu do vápna skvělý centr, na který si naskočil Edmond Tapsoba a hlavou skóroval. Krátce nato navíc Anders Hagelskjaer odvrátil razantní pas Nathana Telly pouze do těla Martina Ellingsena a od něj se balon odrazil nešťastně za záda brankáře Petersena. Chvíli před pauzou mohl přidat další gól Schick, jenže tentokrát dorážkou orazítkoval pouze tyč.

Čtvrt hodiny po změně stran o sobě dal vědět také Schickův ofenzivní parťák Hložek, který k radosti českých příznivců zužitkoval rychlý únik razantní ranou pod břevno a počtvrté rozvlnil síť za zády Petersena. Mladší z obou reprezentantů navíc o 10 minut později napřáhl zpoza vápna a díky šťastné teči spoluhráče Noaha Mbamby si připsal také asistenci. Odevzdané Molde se dočkalo alespoň čestného úspěchu, když gólmanskou trojku Bayeru Niklase Lomba překonal Eric Kitolano.

Leverkusen tedy zvítězil, potvrdil naprostou dominanci ve skupině a odsoudil Molde k cestě do Konferenční ligy. Oba celky se jméno prvního jarního soupeře ve svých soutěžích dozví při losu, který je na programu 18. prosince.

Více informací k zápasu

Qarabağ Ağdam - BK Häcken 2:1

14.12.2023 18:45

Góly: 1. Leandro Andrade, 45+4. Yassine Benzia - 90+4. Bädavi Hüseynov (vl.)

Fotbalisté Karabachu porazili v závěrečném kole skupiny H Evropské ligy bezradný Häcken 2:1, díky čemuž poprvé v klubové historii postoupili do jarní fáze tohoto kontinentálního poháru. Domácí k triumfu nakročili hned v úvodní minutě, kdy obrovskou chybu v rozehrávce hostů potrestal Leandro Andrade. Na něj v závěru první půle navázal krásnou trefou Yassine Benzia a definitivně zlomil odpor Seveřanů. Ti po změně stran dostatečně nevyužili déle než půlhodiny trvající početní převahu a ani na šestý pokus se nedočkali prvního bodu.

Domácí se před závěrečným hracím dnem nacházeli na druhém místě tabulky znamenající postup do jarní fáze Evropské ligy, jen kvůli horší vzájemné bilanci ale čekalo na svou šanci o příčku níže norské Molde. I proto nemohli brát Jezdci utkání s otloukánkem skupiny H z Göteborgu na lehkou váhu. V jejich prospěch však hrál i fakt, že Vosy nebyly po skončení švédské ligy v optimálním zápasovém vytížení a na půdě soupeře zvítězily naposledy koncem září.

K pohádkovému startu celku z Ázerbájdžánu výrazně pomohl hostující gólman Peter Abrahamsson. Ten totiž v první minutě hororovou rozehrávkou trefil na hranici velkého vápna stojícího Leandra Andradeho, který pak neměl problém zamířit k pravé tyči a přízemní střelou poslal Karabach do brzkého vedení. Domácí se po vstřelené brance zatáhli na vlastní polovinu a iniciativu přenechali Häckenu. Seveřany mohl k prvnímu bodu ve skupině přiblížit na sklonku úvodní půlhodiny Amane Romeo, jenže ten z nadějné pozice minul. Střelci na druhé straně byli o poznání kliničtější a krátce před pauzou Jezdci přidali z druhého pokusu na bránu druhý gól. Benzia napřáhl v rohu šestnáctky a technickou ranou do šibenice rozvlnil síť za zády Abrahamssona.

Korigovat skóre mohl chvíli po přestávce Abdellah Zoubir, jenž však ve vyložené šanci selhal, když z velké blízkosti nechal vyniknout Andreje Luňova. Komplikace pro domácí přišla v 56. minutě, kdy viděl červenou kartu Marko Vešovič. Zoufalí hráči Häckenu si však s početní převahou nevěděli vůbec rady a rozdíl jednoho muže nebyl na hrací ploše téměř znát. Až v závěrečné patnáctiminutovce se před Luňovem objevil John Paul Dembe, který ovšem opět ztroskotal na skvělém ruském brankářovi. V nastavení se hosté dočkali alespoň snížení po vlastní brance Badaviho Huseynova, na srovnání už jim ale čas nezbyl.

Karabach tak v závěrečném utkání skupinové fáze zvítězil a postoupil do jarní části Evropské ligy. Svého soupeře pro předkolo play off se dozví 18. prosince, kdy proběhne los. Häcken v pohárové Evropě končí.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen (GER)
6
6
0
0
19 : 3
18
2
Qarabağ Ağdam (AZE)
6
3
1
2
7 : 9
10
3
Molde FK (NOR)
6
2
1
3
12 : 12
7
4
BK Häcken (SWE)
6
0
0
6
3 : 17
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Beči

Hložan, Schick

Sparta, Slávka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele