základní skupiny - skupina A, 6. kolo
14.12.2023 21:00 CET
2 : 0
(2:0)

Reportáž

Edson Álvarez (© AFP)

West Ham uspěl proti Freiburgu v přímém souboji o osmifinále, předvedla se posila z Mexika

West Hamu zvládl v posledním kole skupiny A Evropské ligy klíčový souboj o postup z prvního místa, když na vlastní půdě porazil Freiburg 2:0. Hrdinou "Kladivářů" se stal již v první půli Edson Álvarez, jenž nejprve famózní asistencí přichystal gól pro Mohammeda Kuduse a poté ve 42. minutě sám skóroval. Pro mexického záložníka, který přišel do anglického klubu v létě z Ajaxu, to byla vůbec první trefa v dresu The Irons. Bádenský celek se naopak po třech soutěžních výhrách v řadě musel smířit s porážkou a postupem ze druhého místa. Tomáš Souček i Vladimír Coufal nastoupili v základní sestavě.

Freiburg se na střet s Kladiváři naladil triumfem na stadionu Wolfsburgu, kde zazářil dalším rozhodujícím zásahem Michael Gregoritsch. Zkušený útočník tak dokonale navázal na hattrick proti Olympiakosu a na vítěznou trefu z duelu proti Mohuči. Zato West Ham se toužil oklepat z ostudné porážky 0:5 proti Fulhamu, která Londýňanům ukončila sérii šesti soutěžních klání, v nichž nenašli přemožitele.

"Kladiváři" začali utkání aktivně a už v páté minutě se mohli dostat do vedení. Lucas Paquetá ovšem z hranice velkého vápna tvrdou pumelicí trefil pouze břevno. Ve 14. minutě už se však domácí ochozy radovaly. Álvarez našel fantastickým lobem za obranou Kuduse, 23letý útočník si zpracoval míč na prsa, obešel gólmana a střelou do odkryté brány poslal West Ham do vedení.

Další zásah domácích přidal ve 26. minutě Jarrod Bowen, balon ovšem přebíral v jasném ofsajdovém postavení, které viděl a následně i odmával postranní sudí. Álvarez, jenž asistoval u první trefy, se v závěru první půle dočkal i vstřeleného gólu. Mexický záložník si krásně narazil s Bowenem, následně pronikl do pokutového území a s přehledem překonal bezmocného Noaha Atubolu.

Krátce po změně stran to byli opět The Hammers, kteří mohli přidat další branku. Tentokrát ale Kudus technickým obstřelem minul levou tyč. V 52. minutě se skvělým přízemním centrem prezentoval Coufal, jenž našel v pokutovém území Bowena. Anglický útočník ale netrefil míč ideálně a hostující bránu přestřelil.

V 75. minutě se osmělil i Freiburg, projektil Noaha Weisshaupta vyrazil Lukasz Fabianski na kopačky Ritsua Doana, ten ovšem z následné dorážky trestuhodně zaváhal. The Irons poté už hosty do žádné gólové příležitosti nepustili a dvougólové vedení si pohlídali.

Přímý souboj o vítěze skupiny zvládl West Ham, který postoupil přímo do osmifinále. Na svého soupeře si tak bude muset počkat až do druhé poloviny února. Freiburg se naopak jméno dalšího soka dozví již 18. prosince.

Autor: Livesport.cz / Oto Blaschke

Komentáře (6)

Přidat komentář
Elmas

1:1

Reagovat
OnlyWHU

Snad první zápas WHU, kterej jsem nikde nenašel... :-(

Ale... Hezká a bezoečná výhra nad kvalitním soupeřem a skvělý postup z prvního místa. Museli jsme hrát fakt dobře! Úkol splněn!

Po debaklu určitě Moyesovi i nám spadl kámen ze srdce. A taky solidní příslib před nedělní ligou proti Wolves. COYI! !!

Reagovat
kolouch

Hledalo se to hur, ale nakonec jsem nasel myslim na totalsportek. Rekl bych, ze to byl nejjistejsi vykon sezony. Pocatecni tlak, brevno, rychle vedeni, pojistka do polocasu a ve druhe puli hra na jistotu. Kez bychom takhle zahrali i v nedeli. Skvele zahral Kudus, ve Fabim mame snad nejlepsi brankarskou dvojku v cele PL, opet podrzel.

Reagovat
OnlyWHU

Trochu závidím, žes to mohl sledovat. Fabiho mám za velkou oporu od chvíle, kdy poprvé u nás nastoupil. Inteligentní kliďas s velkým postřehem. Akorát ty rohy...

Reagovat
kolouch

Samozrejme ma slabiny, jako kazdy. Krome rohu i ma i slabsi hru nohou a celkove rozehravku. Ale co se tyce reflexu a zakroku na care, tak patri k absolutni spicce. To co Areola bezne vyrazi, dokaze Fabianski zalepit do rukavic.

Reagovat
OnlyWHU

Přesně!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele