základní skupiny - skupina H, 6. kolo
14.12.2023 18:45 CET
2 : 1
(2:0)

Reportáž

Radost hráčů Karabachu (© AFP)

Historický postup Karabachu nepřekazilo ani vyloučení. Jezdci rozhodli do poločasu

Fotbalisté Karabachu porazili v závěrečném kole skupiny H Evropské ligy bezradný Häcken 2:1, díky čemuž poprvé v klubové historii postoupili do jarní fáze tohoto kontinentálního poháru. Domácí k triumfu nakročili hned v úvodní minutě, kdy obrovskou chybu v rozehrávce hostů potrestal Leandro Andrade. Na něj v závěru první půle navázal krásnou trefou Yassine Benzia a definitivně zlomil odpor Seveřanů. Ti po změně stran dostatečně nevyužili déle než půlhodiny trvající početní převahu a ani na šestý pokus se nedočkali prvního bodu.

Domácí se před závěrečným hracím dnem nacházeli na druhém místě tabulky znamenající postup do jarní fáze Evropské ligy, jen kvůli horší vzájemné bilanci ale čekalo na svou šanci o příčku níže norské Molde. I proto nemohli brát Jezdci utkání s otloukánkem skupiny H z Göteborgu na lehkou váhu. V jejich prospěch však hrál i fakt, že Vosy nebyly po skončení švédské ligy v optimálním zápasovém vytížení a na půdě soupeře zvítězily naposledy koncem září.

K pohádkovému startu celku z Ázerbájdžánu výrazně pomohl hostující gólman Peter Abrahamsson. Ten totiž v první minutě hororovou rozehrávkou trefil na hranici velkého vápna stojícího Leandra Andradeho, který pak neměl problém zamířit k pravé tyči a přízemní střelou poslal Karabach do brzkého vedení. Domácí se po vstřelené brance zatáhli na vlastní polovinu a iniciativu přenechali Häckenu. Seveřany mohl k prvnímu bodu ve skupině přiblížit na sklonku úvodní půlhodiny Amane Romeo, jenže ten z nadějné pozice minul. Střelci na druhé straně byli o poznání kliničtější a krátce před pauzou Jezdci přidali z druhého pokusu na bránu druhý gól. Benzia napřáhl v rohu šestnáctky a technickou ranou do šibenice rozvlnil síť za zády Abrahamssona.

Korigovat skóre mohl chvíli po přestávce Abdellah Zoubir, jenž však ve vyložené šanci selhal, když z velké blízkosti nechal vyniknout Andreje Luňova. Komplikace pro domácí přišla v 56. minutě, kdy viděl červenou kartu Marko Vešovič. Zoufalí hráči Häckenu si však s početní převahou nevěděli vůbec rady a rozdíl jednoho muže nebyl na hrací ploše téměř znát. Až v závěrečné patnáctiminutovce se před Luňovem objevil John Paul Dembe, který ovšem opět ztroskotal na skvělém ruském brankářovi. V nastavení se hosté dočkali alespoň snížení po vlastní brance Badaviho Huseynova, na srovnání už jim ale čas nezbyl.

Karabach tak v závěrečném utkání skupinové fáze zvítězil a postoupil do jarní části Evropské ligy. Svého soupeře pro předkolo play off se dozví 18. prosince, kdy proběhne los. Häcken v pohárové Evropě končí.

Autor: Livesport.cz / Martin Záboj

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele