základní skupiny - skupina D, 6. kolo
14.12.2023 21:00 CET
0 : 4
(0:2)
Stadión:
 

Reportáž

Radost hráčů Atalanty (© AFP)

Polský mistr se s poháry loučí už po podzimu. Razítko na jeho vyřazení dal mladík z Bergama

Raków nezvládl závěrečné utkání skupinové fáze Evropské ligy, když na domácí půdě padl s Atalantou 0:4. Jistý vítěz skupiny D o svém triumfu rozhodl už v prvním dějství, kdy na přesný zásah nakonec dvougólového Luise Muriela navázal premiérovou trefou mezi dospělými 20letý odchovanec celku z Bergama Giovanni Bonfanti. Polský mistr tak při svém debutu v hlavní fázi jakékoliv z kontinentálních soutěží skončil kvůli horšímu skóre s Grazem v tabulce poslední a vyřazovací fáze se na jaře nezúčastní.

Radost z premiérové účasti v základní skupině některého z evropských pohárů v polské Čenstochové netrvala příliš dlouho. Raków úvodní čtyři skupinové zápasy vůbec nezvládl, těsnou výhrou z Grazu se ale přece jen udržel v boji alespoň o třetí příčku. Na svém kontě totiž měl stejný počet bodů jako rakouský Sturm, s nímž měl totožnou bilanci vzájemných duelů, avšak lehce horší celkové skóre. Ideálně tudíž potřeboval Atalantu porazit, Orobici ale v předchozím průběhu soutěže ještě neprohráli.

Atalanta ukázala svou sílu již ve 14. minutě, kdy se po přihrávce Alekseje Mirančuka prosadil Muriel. Druhý jmenovaný převzal povedený pas a po souboji jeden na jednoho s Bogdanem Racovitanem, ze kterého vyšel vítězně, rozvlnil síť ranou k pravé tyči.

Lepší Bergamo přibilo druhý hřebík do rakve Čenstochové ve 26. minutě, kdy se po závaru v pokutovém území dostal k balonu Bonfanti a střelou z bezprostřední blízkosti k pravé tyči si připsal vůbec první gól v dospělém fotbale.

Úvod druhého dějství nabídl spíše souboj o střed pole. To se změnilo v 72. minutě, kdy mohl duel zdramatizovat Adnan Kovačević, ten však hlavičkou po rohovém kopu nastřelil levou tyč. Ve stejné minutě se po rychlém protiútoku prosadil střelou pod břevno Muriel.

Aktivnější Atalanta mohla přidat ještě čtvrtou branku, když si v 87. minutě naskočil na pěkně zakroucený centr Mario Pašalić, parádní reflexní zákrok však předvedl Vladan Kovačević. Čtvrtý zásah se nakonec hostům podařilo zaznamenat ve druhé minutě nastavení, kdy se po přihrávce do vápna rozhodl vypálit Charles De Ketelaere a svou střelou do levé části branky kosmeticky upravil skóre.

Raków tak na body nedosáhl a k posunu na třetí příčku mu nepomohl ani výsledek z Lisabonu. Los jarního pokračování evropských pohárů je na programu 18. prosince, polský celek už ale jeho součástí nebude.

Autor: Livesport.cz / Viktor Stojanov

Komentáře (1)

Přidat komentář
Elmas

0:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele