Evropská liga - souhrn 3. kola skupinové fáze

26.10.2023, 20:49, aktualizováno 26.10.2023, 22:59
Komentáře a souhrny
Vincenzo Grifo (© AFP)

Betis vyhrál na Kypru a je v čele své skupiny, do hry o postup se po triumfu nad West Hamem vrátil Olympiakos. Návrat hlásí i Patrik Schick, útočník se konečně objevil v sestavě Leverkusenu.

Skupina A

Olympiakos Pireus - West Ham United 2:1

26.10.2023 18:45

Góly: 33. Konstantinos Fortounis, 45+1. Rodinei - 87. Lucas Paquetá

Olympiakos se ve třetím kole hlavní fáze Evropské ligy dočkal ve skupině A premiérového vítězství, když doma zdolal West Ham 2:1. Kladiváři do zápasu vstupovali s rekordní anglickou šňůrou 17 evropských duelů v řadě bez porážky, v Pireu však už v úvodní půli dvakrát inkasovali. Toto manko se Londýňanům nepodařilo stáhnout a poprvé ztratili body, přesto v tabulce zůstali na vedoucí pozici. Z českých reprezentantů nastoupil jen Tomáš Souček, Vladimír Coufal v nominaci scházel.

West Ham přijížděl na horkou řeckou půdu po tvrdé porážce v Premier League, kde o víkendu padl s Aston Villou 1:4. Skupinovou fázi Evropské ligy měli však Kladiváři velmi dobře rozehranou, jelikož v prvních dvou kolech zvítězili. To se naopak dosud nepovedlo Olympiakosu, jenž byl se ziskem jednoho bodu až třetí. Celek z Pirea měl za sebou již typicky velmi vyhrocené ligové derby s Panathinaikosem, jež se ovšem nedohrálo kvůli fanouškům, kteří trefili jednoho z hráčů petardou.

První desetiminutovku zápasu začaly oba týmy velmi opatrně. V nejvýraznější akci se objevil Sotiris Alexandropoulos, jehož střela po krásném uvolnění mířila pouze do středu branky. Ve 32. minutě předvedl své fotbalové umění Konstantinos Fortounis. Zpracoval si tvrdou přihrávku, přešel přes dva hráče a z velkého vápna krásně zakončil do levého dolního rohu branky. V nastaveném čase prvního poločasu přidali domácí svůj druhý gól. Neštastníkem se stal Angelo Ogbonna, který při snaze o odkopnutí prudkého centru tečoval míč do vlastní sítě.

Ve druhém dějství dostali Kladiváři výhodu přímého kopu. James Ward-Prowse si postavil ve 48. minutě míč a jen těsně minul levou tyč. Alexandropoulos zkusil své štěstí v 71. minutě, kdy ze středu šestnáctky minul jen o kousek pravou šibenici. The Hammers vstřelili kontaktní branku v 86. minutě. Odražený centrovaný balon vystihl Lucas Paquetá a parádně jej z voleje napálil do sítě.

Olympiakos tak domácí duel zvládl a zamíchal kartami ve skupině A. V následujícím kole se oba celky sejdou k odvetě, která je v plánu 9. listopadu v Anglii.

Více informací k zápasu

TSC Bačka Topola - SC Freiburg 1:3

26.10.2023 18:45

Góly: 13. Nemanja Petrović - 49. Vincenzo Grifo (pen.), 59. Vincenzo Grifo, 73. Vincenzo Grifo

Bačka Topola ve třetím klání skupiny A Evropské ligy prohrála na svém hřišti s Freiburgem 1:3. Domácí celek se přitom ve 13. minutě dostal do vedení, otáčení zápasů však pro hosty nebylo neznámou. Povedený obrat totiž předvedli i o uplynulém víkendu v německé Bundeslize, když od Bochumi rovněž inkasovali v úvodní čtvrthodině, ale pak začal úřadovat Vincenzo Grifo. Právě ten zazářil i na srbské půdě, kde po změně stran nastřílel hattrick a vytáhl svůj tým na druhou postupovou příčku.

Dvě zaváhání před reprezentační pauzou napravil Freiburg o víkendu, když v Bundeslize porazil Bochum. Na triumf chtěli Němci navázat i ve skupinové fázi Evropské ligy, kde potřebovali proti srbskému outsiderovi získat tři body, jelikož boj o postup s Olympiakosem a West Hamem mohl být velmi těsný. Podle papírových předpokladů mělo jít pro bádenský celek o jednoduchou záležitost, neboť TSC nastupovalo do utkání se sérií šesti duelů v řadě bez vítězství.

Předzápasové prognózy však už po necelé čtvrthodině hry rozcupoval Nemanja Petrovič. Zkušený levý bek se ocitl na konci skvěle vyřešeného rychlého protiútoku a pohodlně usměrnil přihrávku Saši Jovanoviče do odkryté části brány. Freiburg sice držel míč častěji na kopačkách, ale ve finální třetině hřiště působil dost bezradně. Jako jediný si proto v první půli připsal do statistik střelu mezi tři tyče Veljka Iliče 22letý Noah Weisshaupt. Proti prudké přízemní ráně německého útočníka se však mladý gólman zaskvěl jistým zákrokem. V závěru poločasu už sice Ilič kapituloval, trefa Lucase Hölera ovšem vinou ofsajdu platit nemohla.

Krátce po změně stran se již ale Breisgauští Brazilci z vyrovnání radovali. Ve vlastní šestnáctce zahrál rukou Jovanovič a z bílého puntíku se následně nemýlil Grifo. Dlouholetý tahoun bádenského týmu se o několik okamžiků později dokonce málem postaral o bleskový obrat, pěknou individuální akci však zakončil střelou těsně nad břevno. Zkušený Ital si tak nejkrásnější moment utkání schoval až do 59. minuty, kdy z přímého kopu zamířil přesně pod horní tyč. O necelou čtvrthodinu později Grifo dokonce dokonal hattrick, když centr Ricua Dóana pohodlně uklidil do odkryté sítě.

Německý favorit tak v Srbsku nezaváhal a získal povinné tři body. Další kolo, ve kterém se bude konat odvetný duel na hřišti Freiburgu, je na programu 9. listopadu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SC Freiburg (GER)
3
2
0
1
7 : 5
6
2
West Ham United (ENG)
3
2
0
1
6 : 4
6
3
Olympiakos Pireus (GRE)
3
1
1
1
6 : 6
4
4
TSC Bačka Topola (SRB)
3
0
1
2
4 : 8
1

Skupina B

Brighton & Hove Albion - AFC Ajax 2:0

26.10.2023 21:00

Góly: 42. João Pedro, 53. Anssumane Fati

Brighton se dočkal svého historicky premiérového vítězství na mezinárodním poli, když ve třetím kole skupiny B Evropské ligy porazil na domácí půdě Ajax 2:0. O první soutěžní výhře Racků po více než měsíci rozhodl svým čtvrtým gólem v soutěži Joao Pedro, jenž se prosadil z dorážky v závěru úvodního dějství. Hosté naopak pokračovali v tragických výsledcích z nizozemské nejvyšší soutěže a po porážce z Britských ostrovů propadli na poslední příčku tabulky.

Amsterdamský gigant prožíval naprosto hororový úvod sezony. Ajax se v ligové tabulce nacházel na předposlední příčce a vítězit se mu nedařilo ani v pohárech, kde si proti AEK a Marseille připsal vždy po bodu. Hostům příliš nepomáhali ani fanoušci, kteří nejenže ukončili šlágr s Feyenoordem, ale o víkendu také dvakrát přerušili neúspěšný duel s Utrechtem. V Brightonu sice panovala lepší nálada, jenže rozhodně ne o moc, protože Racci čekali na soutěžní výhru již déle než měsíc.

Ajaxu se již v sedmé minutě předvedl Kaoru Mitoma, který doslova protančil do vápna, kde si našel jeho přihrávku Joao Pedro, ovšem mířil vedle levé tyče. V další šanci se objevil ostřílený veterán James Milner, když skvěle přečetl hru hostující obrany, avšak jeho následná střela ze středu vápna mířila doprostřed. Ve 36. minutě dostal Joao Pedro průnikovou přihrávku za obranu, ale jeho skvělou střelu na zadní tyč zastavil ještě lepším zákrokem Diant Ramaj. O šest minut později se brazilský útočník konečně dočkal. Celou akci založil kličkující Mitoma, jehož pokus z vápna Ramaj pouze vyrazil před, v této sezóně, nejlepšího střelce Albionu v Evropské lize.

Racci ve druhé půli stále pokračovali ve své dominanci, a tak v 53. minutě přišel další gól. Simon Adingra se zbavil bránícího soupeře a lobem našel Ansu Fatiho, jehož zpracování doplnila ještě hezčí střela po zemi na zadní tyč. Za Ajax se o chvíli později pokoušel o odpověď Steven Berghuis, ale trefil pouze tyč. V 82. minutě dostal po chybě Ramaje příležitost k vstřelení třetí branky Facundo Buonanotte. Brankář se však stihl vrátit do branky a svou chybu napravil.

Ajaxu tak nepomohl ani konec trenéra a z vítězství se radovali domácí. Odveta bude na pořadu dne 9. listopadu v Amsterdamu.

Více informací k zápasu

Olympique Marseille - AEK Atény 3:1

26.10.2023 18:45

Góly: 27. Vitinha, 60. Amine Harit (pen.), 69. Jordan Veretout (pen.) - 53. Orbelín Pineda

Olympique Marseille vyhrál ve třetím kole skupiny B Evropské ligy na svém hřišti nad AEK Atény 3:1. Francouzský tým nakročil k plnému bodovému zisku již v první půli, kdy jej poslal do vedení Vitinha. Po změně stran sice dokázal řecký celek srovnat, krátce nato však ve vápně fauloval Cican Stankovič, za což viděl červenou kartu, čímž navíc pro soupeře zařídil pokutový kop. Z toho následně skóroval Amine Harit, jehož rozhodující branka znamenala také premiérový tříbodový zápis domácích do tabulky.

Hráči Marseille se ani pod novým trenérem Gennarem Gattusem herně nezlepšili, z čehož pramenila i víkendová porážka na hřišti Nice. Olympionici se tak z posledních osmi soutěžních duelů radovali z vítězství pouze jednou, a to navíc proti nováčkovi francouzské ligy z Le Havre. Ani tentokrát Francouze nečekal jednoduchý úkol, jelikož na jejich půdu přijely Atény. Řecký klub ve skupině B překvapoval, když dokázal porazit Brighton a poté uhrát také bod s Ajaxem, díky čemuž byl v tabulce první.

Atény diktovaly od úvodních minut tempo zápasu. Domácí měli často problém probojovat se na útočnou polovinu hřiště. Byli to však fotbalisté v bílých dresech, kteří jako první rozradostnili své příznivce. Po přesné přihrávce Jonathana Clausse se prosadil Portugalec Vitinha. Ve druhé části prvního dějství se aktivita hostů vytratila a Olympique platil za výrazně lepší celek. Nejblíže vyrovnání byl Steven Zuber, který v nastaveném čase napálil míč za záda Rubena Blanca. Nacházel se však v postavení mimo hru, a jeho branku tak rozhodčí neuznal.

Domácí podcenili začátek druhého poločasu a hned v 53. minutě inkasovali. Střelcem vyrovnávacího gólu se stal Orbelin Pineda. AEK si však dobrý nástup pokazilo v 57. minutě. Stankovič sestřelil ve vápně útočícího Vitinhu a za svůj zákrok uviděl červenou kartu. Následný pokutový kop s ledovým klidem proměnil Harit. Neukázněná řecká obrana předvedla další chybu v 69. minutě. Nešetrnost Nordina Amrabata znamenala druhou penaltu, kterou bez větších problémů proměnil Jordan Veretout. Na 4:1 mohl upravil v 86. minutě střídající Ismaïla Sarr, avšak po přezkoumání videorozhodčím byla jeho branka odvolána kvůli ofsajdu.

Marseille tak napravila ligovou porážku a doma získala důležité tři body. V následujícím kole, které je na programu 9. listopadu, se oba týmy střetnou znovu. Tentokrát však v řeckých Aténách.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Olympique Marseille (FRA)
3
1
2
0
8 : 6
5
2
Brighton & Hove Albion (ENG)
3
1
1
1
6 : 5
4
3
AEK Atény (GRE)
3
1
1
1
5 : 6
4
4
AFC Ajax (NED)
3
0
2
1
4 : 6
2

Skupina C

Sparta Praha - Rangers FC 0:0

26.10.2023 18:45

Góly: -

Sparta v nadmíru vyrovnané skupině C Evropské ligy remizovala v jejím třetím kole na vlastním hřišti s Rangers 0:0. Rudí se propracovali do obrovské šance hned zkraje duelu, fantastickým dvojzákrokem se však vyznamenal Jack Butland. Angličan tak dal vzpomenout na Allana McGregora, jenž se jako brankář skotského celku vryl svým úžasným zákrokem z jara roku 2021 do paměti slávistů a později téhož roku deptal ve vzájemném utkání i sparťany. Přestože se pak Letenským dařilo zejména v úvodní hodině duelu držet míč prakticky jen na útočné polovině, v zakončení nebyli přesní a museli se smířit s dvoubodovou ztrátou.

Před ostře sledovanou návštěvou skotského mistra v Praze se o emoce postarali někteří novináři, podle nichž měl bývalý slávista Abdallah Sima označit úhlavního rivala sešívaných za největší klub v Česku. Ačkoliv slova Senegalce, který se prosadil v pěti soutěžních zápasech v řadě, nakonec Slavia uvedla na pravou míru, duel budil vášně dál. Při poslední vzájemné konfrontaci před dvěma lety totiž Rangers obvinili fanoušky Sparty z rasismu, a to navzdory faktu, že na tribunách byly převážně děti.

Jako děti vyškolil defenzivu hostů již v páté minutě Veljko Birmančevič, jenž po nasazení jeslí vlétl do vápna díky rychlé narážečce s Janem Kuchtou. Z úrovně penalty však nepřekonal Butlanda, jenž se blýskl i proti dorážce Qazima Laciho. Souhra krajních beků s forvardy přinášela fanouškům Rudých řadu vzrušujících momentů, do té doby nejnebezpečnější zakončení obstaral ve 21. minutě albánský středopolař. Laci na hranici vápna vypálil z první, balon ale prosvištěl jen těsně kolem levé tyče. O chvíli později jej z podobné vzdálenosti vychytal Butland. Kreativní Adam Karabec pak dal Birmančevičovi hned dvakrát možnost otevřít skóre, jeho ranám ale scházely centimetry. V závěru půle přestřelil po Srbově zpětné přihrávce v nadějné pozici Kuchta.

Nádech ofenzivního chtíče Skotů při vstupu do druhého dějství rychle pominul a sparťané se vrátili k dobývání soupeřova vápna. Převaha na míči již ale pro Letenské neznamenala stejné množství gólových příležitostí, naopak postupně začal vystrkovat růžky klub z Glasgow v čele se Simou. Hosté poprvé výrazně zahrozili až v 85. minutě a rovnou trefili břevno, konkrétně z ostrého úhlu pálil Danilo. V nastaveném čase se vřítil do vápna Victor Olatunji a ze strany nahrával před prázdnou bránu, s Jakubem Peškem si ovšem nerozuměl a poslal míč do běhu stojícímu hráči.

Sparta dotáhla utkání k remíze, v nevyzpytatelné skupině ji to však rozhodně nevyřadí z bojů o postup. Oba týmy si vzájemné střetnutí zopakují již 9. listopadu, kdy se představí na trávníku v Glasgow.

Více informací k zápasu

Aris Limassol - Real Betis 0:1

26.10.2023 18:45

Góly: 75. Assane Diao

Aris Limassol padl ve třetím kole skupiny C Evropské ligy na vlastním hřišti s Betisem 0:1. Domácí drželi po dlouhou dobu s favoritem utkání krok, skvělý výkon v bráně Kypřanů předváděl Vaná Alves. V 74. minutě mohli navíc ostrované zasadit andaluskému soupeři z rychlého protiútoku smrtící úder, tým ze Sevilly však zachránila tyč. Hned z následné akce navíc vstřelili hosté jediný gól duelu, když se zásluhou přesné dorážky prosadil Ayoze Pérez.

Fotbalisté Betisu se nenacházeli v příliš dobrém rozpoložení. V minulém kole sice dokázali na domácí půdě uhrát vítězství s pražskou Spartou, Rudí ovšem nebyli vůbec daleko od bodu. Pro Andalusany to byl od té doby poslední triumf, jelikož ve španělské lize dvakrát v řadě pouze remizovali a z posledních šesti duelů v domácí soutěži vyhráli pouze jeden. Na Kypru ve městě Limassol však zelení vítězství nutně potřebovali, jelikož skupina C byla nesmírně vyrovnaná.

Jako první se ukázal Shavy Babicka, jenž se nejen díky gólům, ale i jménu, vryl do paměti spoustě českých fanoušků. V šesté minutě však neuspěl, protože jeho povedenou ránu z první zblokovala obětavá obrana soupeře. Po rychlé šanci ovšem přišel úpadek, hrálo se spíše před vápny obou gólmanů, aniž by došlo k jejich ohrožení. Španělský celek svého soupeře výrazně přestřílel, nicméně žádný pokus nemířil mezi tři tyče. Před koncem poločasu se v dobré příležitosti zjevil Yannick Gomis, ale i jeho rána skončila na jednom z bránících hráčů.

Ve druhém poločase pomalu narůstalo držení míče i střelecké pokusy z pohledu fotbalistů Betisu, nicméně proti statečně bránícím Kypřanům se jim nedařilo najít cestu, která by vedla ke gólové radosti. Aris zahrozil jednou z protiútoku, ovšem zastavila jej tyč. Tlak Španělů tak stále rostl a nakonec se setkal s úspěchem. Po úniku Abdeho Ezzalzouliho na křídle si obránci málem srazili míč do vlastní sítě, ale zachránilo je břevno. Dorážka Assaneho Diaoa skončila také na horní tyčce, nicméně zmatená defenziva nepohlídala Péreze, jenž napotřetí zakončil přesně. Limassolu se nepodařilo na tuto inkasovanou branku do konce utkání zareagovat.

Andalusané se tak na Kypru sice nadřeli, ale velmi důležité tři body si nakonec odvezli. V následujícím kole hraném 9. listopadu oba celky znovu změří síly. Tentokrát ve Španělsku na hřišti Betisu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Real Betis (ESP)
3
2
0
1
3 : 2
6
2
Sparta Praha (CZE)
3
1
1
1
4 : 4
4
3
Rangers FC (SCO)
3
1
1
1
2 : 2
4
4
Aris Limassol (CYP)
3
1
0
2
4 : 5
3

Skupina D

SK Sturm Graz - Atalanta Bergamo 2:2

26.10.2023 18:45

Góly: 13. Alexander Prass, 80. Tomi Horvat (pen.) - 34. Luis Muriel, 45+7. Luis Muriel (pen.)

Sturm Graz ve třetím kole skupiny D Evropské ligy remizoval na vlastním hřišti s dosud suverénní Atalantou 2:2. Hosté v utkání kráčeli k dalšímu vítězství, když na úvodní zásah soupeře svými prvními trefami v sezoně odpověděl Luis Muriel. Krátce po změně stran byl navíc vyloučen Stefan Hierländer, domácí se však za hlasité podpory fanoušků vzepřeli osudu a v 80. minutě vyrovnali díky penaltě Tomiho Horvata.

Za jasného favorita nejen zápasu, ale také na celkový postup ze skupiny platila Atalanta, která zatím zůstávala stoprocentní. Proti ní však tentokrát stál Graz, jenž si do utkání nesl velmi dobrou formu. Rakušané vyhráli uplynulých šest duelů napříč všemi soutěžemi, včetně posledního zápasu právě v Evropské lize proti Rakówu.

Do zápasu vstoupil výrazně lépe domácí celek. Ve 13. minutě se k zakončení se vápně soupeře dostal Alexander Prass, jehož pokus nešťastně tečoval za záda vlastního gólmana Rafael Toloi. Vedení Klubu ze Štýrského Hradce následně mohl navýšit Jon Gorenc Stankovič, jenže jeho skvěle umístěnou hlavičku výborným zákrokem zneškodnil Juan Musso. Zahozená šance mohla ve 34. minutě Rakušany mrzet ještě více. Ojedinělou příležitost Nerazzurri totiž využil Muriel, který z hranice šestnáctky zamířil nechytatelně do dolního růžku. Atalanta navíc v dlouhém nastavení prvního dějství skóre otočila. Centr z pravé strany nešťastně zasáhl rukou v pokutovém území obránce bíločerných a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Muriel.

V 53. minutě bylo pro Sturm ještě hůře, neboť druhou žlutou viděl Hierländer, jenž tak na téměř celou druhou půli oslabil svůj tým. Vyloučení domácího kapitána dodalo Lombarďanům potřebnou jistotu, což vyústilo v několik slibných příležitostí na definitivní rozhodnutí. Do stoprocentní šance se dostal například Gianluca Scamacca, jenže úplně nehlídaný na hraně vápna trefil jen střed brány. Krutý trest za špatnou produktivitu přišel pro tým z Bergama v 80. minutě, kdy z pokutového kopu po ruce Seada Kolašinace určil konečný výsledek Horvat.

První vzájemný zápas tak skončil remízou. Druhý je na programu 9. listopadu v Bergamu.

Více informací k zápasu

Raków Częstochowa - Sporting CP 1:1

26.10.2023 18:45

Góly: 79. Fabian Piasecki - 14. Sebastián Coates

Raków ve třetím kole skupiny D Evropské ligy remizoval na svém hřišti 1:1 se Sportingem. Hosté sice již v osmé minutě přišli o vyloučeného Viktora Gyökerese, přesto brzy nato dokázali skórovat, když se prosadil Sebastián Coates. Ten poté spolu s kolegy z obrany předváděl skvělý defenzivní výkon, na který klub z Čenstochové dlouho nemohl vyzrát. Až v 79. minutě vyrovnal krátce po svém příchodu na hřiště útočník Fabian Piasecki. Jeho branka znamenala pro domácí první gól a zároveň i premiérový bodový zisk v soutěži.

Raków od konce září s železnou pravidelností střídal prohry s výhrami a podle zajetého vzorce měl v zápase proti Sportingu zvítězit. V letošní základní skupině Evropské ligy se mu to ale zatím nepodařilo, prohrál oba dosavadní zápasy s Atalantou i Grazem. Portugalci naproti tomu jednou vyhráli a drželi postupovou pozici, do Evropy si navíc nesli z domácí soutěže fantastickou formu, když v nejvyšší lize dosud ztratili pouhé dva body.

Zápas začal pro hosty tím nejhorším možným způsobem. V šesté minutě došlápl Gyökeres protihráči na kotník a uviděl červenou kartu. Zelenobílí se však z hrozného startu rychle oklepali v 14. minutě, kdy proměnil svou hlavičkou skvěle zahraný roh kapitán Coates. O chvíli později do vápna polského mistra prosprintoval Marcus Edwards, avšak jeho následnou střelu na přední tyč stačil vyrazit brankář. Ve 38. minutě se anglický křídelník objevil v další šanci, ale opět jej dobrým zákrokem zastavil Vladan Kovačevič.

Druhý poločas mohl přinést brzkou srovnávací branku. Ve 47. minutě propadl centrovaný míč z levé strany vápna až na střídajícího Jeana Carlose Silvu, ovšem ten v milionové šanci netrefil branku. V 67. minutě zkusil Silva ohrozit branku svým halfvolejem, ale ani tentokrát se jeho pokus mezi tři tyče nevešel. Rakow se svého gólu přece jen dočkal v 79. minutě. Krásnou kombinaci odstartovanou na hranici šestnáctky zakončil před brankovou čarou Piasecki. O čtyři minuty později se stejný hráč radoval znovu, avšak jen na chvilku, protože se ocitl v ofsajdovém postavení.

Utkání tak skončilo remízou. O vítězství mohou oba týmy znovu usilovat 9. listopadu, kdy je na programu odveta v Lisabonu.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Atalanta Bergamo (ITA)
3
2
1
0
6 : 3
7
2
Sporting CP (POR)
3
1
1
1
4 : 4
4
SK Sturm Graz (AUT)
3
1
1
1
4 : 4
4
4
Raków Częstochowa (POL)
3
0
1
2
1 : 4
1

Skupina E

RU Saint-Gilloise - LASK Linz 2:1

26.10.2023 21:00

Góly: 84. Cameron Puertas (pen.), 90+4. Christian Burgess - 24. Moses Usor

LASK padl ve třetím kole skupiny E Evropské ligy s Royalem Union 1:2. Zápas ve prospěch klubu z Lince gólově načal ve 24. minutě Moses Usor, jenž je u černobílých do konce kalendářního roku na hostování z pražské Slavie. Bodový zisk si však hosté z podhůří Alp domů neodvezli, neboť v samotném závěru vystřelili belgickému týmu výhru Cameron Puertas a Christian Burgess.

Royale Union sice prožíval fantastickou formu v domácí soutěži, kde se i díky sérii pěti výher v řadě vyhříval na prvním místě tabulky, v Evropské lize už to ovšem tak růžové nebylo. Belgičané totiž ze dvou úvodních kol získali jen jeden bod, a dovolili tak Toulouse na druhé pozici získat tříbodový náskok. Ten mohl tým z Bruselu stáhnout, jelikož přivítal poslední LASK. Hosté byli outsiderem skupiny, stále však mohli pomýšlet minimálně na třetí příčku.

Místu zaručující alespoň Konferenční ligu mohl hosty ve 14. minutě přiblížit Robert Žulj, skákavou střelou překonaného gólmana však zaskočil na brankové čáře Kevin Mac Allister, bratr mistra světa z Liverpoolu. Die Laskler se o 10 minut později přece jen vrhli do víru oslav, a to díky Usorovi. Přímo na hbitého křídelníka letěl bravurně zatočený centr Filipa Stojkoviče, placírkou usměrnit míč do brány bylo již jen formalitou. Vedení sice vzal hostům o chvíli později Mohamed Amoura, jeho gólu po sprintu za průnikovou přihrávkou však předcházel faul. V závěru půle podržel Union SG brankář Anthony Moris proti umístěné ráně Marina Ljubičiče.

Po výměně stran znovu okamžitě zahrozil chorvatský mladík, po dalším z kvalitních míčů od Stojkoviče ovšem hlavičkoval nad. Největší příležitost druhého dějství zahodil v 58. minutě po centru Alessia Castro-Montese útočník Kevin Rodríguez, který nedokázal zakončit hlavou ideálně. Aktivnější hráči Saint-Gilloise byli za svou snahu odměněni až v 84. minutě, kdy faul ve vápně potrestal nekompromisní penaltou Puertas. S pouhým bodem se ovšem tým z Bruselu nespokojil, fanoušky tak stihl poslat do euforie v úplném závěru Burgess, jenž z bezprostřední blízkosti uklidil krásný padavý míč ze standardní situace v podání Puertase.

Royale Union tak na hřišti na Anderlechtu uspěl a získal důležité tři body. Odveta v rámci skupiny je na programu v příštím kole, které se odehraje 9. listopadu.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Toulouse FC 5:1

26.10.2023 21:00

Góly: 9. Diogo Jota, 30. Wataru Endo, 34. Darwin Núñez, 65. Ryan Gravenberch, 90+3. Mohamed Salah - 19. Thijs Dallinga

Liverpool zvítězil ve třetím kole skupiny E Evropské ligy nad Toulouse 5:1. Reds nakročili k dalšímu tříbodovému zisku již v prvním poločase, kdy se dokázali prosadit hned třikrát. Rozhodující trefu zaznamenal ve 30. minutě Wataru Endó, který se po letním přestupu ze Stuttgartu zapsal do listiny střelců vůbec poprvé. Dalšímu utkání týmu z Anfield Road na evropské scéně přihlížel z lavičky již poměrně tradičně český brankář Vítězslav Jaroš.

Reds se po derby s Evertonem svezli na vítězné domácí vlně, protože na Anfieldu neztratili od začátku ročníku jediný bod. Do zápasu proti Toulouse tak nastupovali v roli jednoznačného favorita, klub z malebného jihozápadu Francie však nebylo radno podceňovat. Les Violets totiž neprohráli ve čtyřech soutěžních střetnutích v řadě, v aktuálním ročníku už navíc stihli obrat Marseille i PSG.

Liverpool však začal utkání tím nejlepším možným způsobem, když už v deváté minutě skóre otevřel Diogo Jota. Portugalský šikula obdržel balon na středu hřiště a prošel s ním kolem několika protihráčů až do vápna, kde prostřelil Guillaumeho Restese. Vzápětí na něj mohl navázat Darwin Núněz, ale ten z úhlu mladého brankáře nepřekonal. Následně se do úniku na druhé straně dostal Thijs Dallinga, jenž obstřelem vyrovnal. To svěřence Jürgena Kloppa nerozhodilo a ve 30. minutě opět vedli. Na povedený centr si naskočil Endó a zamířil přesně k tyči. Chvíli nato se k dalšímu pokusu dostal Núněz a tentokrát byl díky pumelici do šibenice úspěšný. V závěru poločasu chybělo pár centimetrů střele Vincenta Sierra ke snížení.

Francouzský celek si zajímavou příležitost vytvořil i na začátku druhé půle. Do vápna si šikovně naběhl Gabriel Suazo a vypálil, nicméně do jeho rány skočil jeden z obránců a zachránil situaci. Toulouse tedy dokázalo, že se Liverpoolu může vyrovnat, ovšem chybělo mu štěstí v zakončení. To nenašel ani Núněz při samostatném úniku, když sice překonal Restese, ale poté napálil balon pouze do tyče. K dorážce však přispěchal Ryan Gravenberch a ten se nemýlil. Reds poté soupeře už k ničemu nepustili, naopak v samém závěru na 5:1 upravil Mohamed Salah ránou do šibenice.

Liverpool žádné zaváhání nepřipustil, a stvrzení jeho postupu už by tak mělo být jen formalitou. Razítko by na něj mohl dát přesně za dva týdny, kdy zavítá na hřiště stejného soupeře.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Liverpool FC (ENG)
3
3
0
0
10 : 2
9
2
RU Saint-Gilloise (BEL)
3
1
1
1
3 : 4
4
3
Toulouse FC (FRA)
3
1
1
1
3 : 6
4
4
LASK Linz (AUT)
3
0
0
3
2 : 6
0

Skupina F

Panathinaikos FC - Stade Rennes 1:2

26.10.2023 21:00

Góly: 61. Fotis Ioannidis (pen.) - 7. Amine Gouiri, 50. Arnaud Kalimuendo

Fotbalisté Rennes dokázali ve třetím kole skupiny F Evropské ligy odvézt tři body z horké řecké půdy, když porazili 2:1 Panathinaikos. Tým známý pro svou práci s mladými hráči poslal do vedení 23letý Amine Gouiri po krásném centru stejně starého Enza Le Fée. Chvíli po výměně stran pojistil vedení hostů francouzský reprezentant do 21 let Arnaud Kalimuendo, jenž si na posledním srazu národního týmu připsal dva góly i asistence. Francouzský celek se v tabulce dostal před svého soupeře a vyhoupl se do čela skupiny.

Skupina F byla po dvou kolech velmi vyrovnaná a jejím lídrem byl se čtyřmi body Panathinaikos. Ten tentokrát přivítal na domácí půdě Rennes. Hosté nevstupovali do utkání v ideálním rozpoložení, jelikož třikrát v řadě prohráli a celkově od startu nové sezony okusili chuť vítězství pouze ve třech případech. Řekové naopak prožili o víkendu zajímavou situaci, jelikož jejich duel s Olympiakosem Pireus byl přerušen kvůli výtržnictví fanoušků soupeře.

Koeficientový konkurent českých týmů z Řecka inkasoval již v sedmé minutě. Mladý objev loňské sezony Ligue 1 Le Fée totiž načechral do vápna přesný centr, na jehož konci byla kopačka neomylného Gouiriho. O dalších osm minut později zahrozil znovu střelec první branky, tentokrát ale alžírský křídelník místo hostujících ochozů rozezvučil pouze břevno. Domácí však odmítli zůstat pozadu. Ve 24. minutě šly Trojlístky štěstí naproti z přímého kopu, pohledná rána Adama Gnezda Čerina ovšem ztroskotala na zkušeném Stevu Mandandovi.

Druhý poločas začal stejně jako ten první, brzkým gólem Rennes. Ten měl v 49. minutě na starosti Kalimuendo. Recept na úspěch proti defenzivě týmu z Atén očividně tkvěl v centrovaných balonech, jeden takový si pro svého kolegu přichystala ze standardní situace 21letá posila z Young Boys Fabian Rieder. Naději na bodový zisk vrátila domácím 61. minuta, kdy obránce Les Rennais fauloval ve vlastním vápně. S penaltou si věděl rady Fotis Ioannidis, když zpomaleným rozběhem zaskočil Mandandu. Navzdory vyrovnaným poměrům na hřišti se častěji dopracovali k nebezpečnému zakončení hosté, další branku již ale navzdory snahám obou jejich střelců nepřidali.

Rennes tak v Řecku uspělo a získalo velmi důležité tři body. V dalším kole se 9. listopadu uskuteční odveta, která se odehraje na francouzské půdě.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Stade Rennes (FRA)
3
2
0
1
5 : 2
6
2
Panathinaikos FC (GRE)
3
1
1
1
3 : 2
4
3
Villarreal CF (ESP)
2
1
0
1
1 : 2
3
4
Maccabi Haifa (ISR)
2
0
1
1
0 : 3
1

Skupina G

AS Řím - Slavia Praha 2:0

26.10.2023 21:00

Góly: 1. Edoardo Bove, 17. Romelu Lukaku

Fotbalisté Slavie ve skupině G Evropské ligy poprvé ztratili body, když v Římě nestačili na AS a prohráli 0:2. Nadšení hráčů i realizačního týmu z utkání, jež Jindřich Trpišovský označil za největší posledních let, prakticky okamžitě opadlo. Domácí totiž hned z úvodní akce celého zápasu skórovali po chybě Tomáše Holeše a v 17. minutě zvyšoval vedení Vlků Romelu Lukaku. Pražané se ve zbytku duelu nedočkali gólové radosti, která by zjemnila pachuť fanoušků z nečekaného zákazu pronést na stadion choreografii, a pustili soupeře v tabulce do tříbodového trháku.

Sešívaní, podporováni tisícovkami věrných příznivců, kteří se na stadion dostavili navzdory naschválům od italských úřadů a policie, přijeli do Říma s nemalými ambicemi. Ligové výkony Trpišovského svěřenců sice měly k ideálu daleko, do skupinové fáze pohárů však Slavia vykročila dvěma výhrami s úctyhodným skóre 8:0. Velké síly pražského celku si byl vědom i distancovaný kouč domácích José Mourinho, jenž se nechal slyšet, že by český vicemistr klidně mohl hrát Ligu mistrů.

Start utkání se ale Pražanům vůbec nevydařil. Už po 45 vteřinách totiž zpoza šestnáctky napřáhl Edoardo Bove, na jehož krásnou ránu směřující k zadní tyči neměl Aleš Mandous nárok. Bývalý gólman Sigmy Olomouc inkasoval také ze druhé střely Římanů v 17. minutě, kdy Stephan El Shaarawy vyslal do vápna Slavie nabíhajícího Lukaka, který suverénně napálil míč do horní poloviny brány. Postupem času se více osmělili také hosté a dostali se k několika střeleckým pokusům. Zřejmě nejvýrazněji zahrozil v závěru poločasu Mick van Buren. Přízemní ránu nizozemského útočníka však Mile Svilar vyrazil na rohový kop.

Sešívaní pokračovali v sympatickém snažení i po změně stran, šance si nicméně vytvářeli především Vlci. Po necelé hodině hry těsně minul pravou tyč Mandousovy brány Lukaku a o pouhé tři minuty později málem korunoval vydařený výkon gólem i El Shaarawy, z dálky však napálil jen břevno. Z následného protiútoku mohl zbytek duelu zdramatizovat Ivan Schranz. Slovenský reprezentant ale zevnitř vápna mířil vysoko nad. Pevná defenziva Giallorossi ustála i další akce českého vicemistra a připsala si čtvrté čisté konto z posledních pěti soutěžních klání.

AS natěšené fanoušky nezklamalo a osamostatnilo se v čele skupiny G. Oba celky si vzájemné utkání zopakují 9. listopadu, kdy je na programu odveta v Edenu.

Více informací k zápasu

Sheriff Tiraspol - Servette Ženeva 1:1

26.10.2023 21:00

Góly: 80. David Ankeye - 41. Enzo Crivelli

Šeriff Tiraspol remizoval ve třetím kole skupiny G Evropské ligy před vlastními fanoušky se Servette 1:1. Skóre duelu otevřel v závěru první půle Enzo Crivelli, jenž se dostal ke šťastnému zakončení před odkrytou bránou. Tým z Podněstří však dokázal po změně stran odpovědět zásluhou Davida Ankeyeho, jenž rozhodl o dělbě bodů. Smírný výsledek ovšem postupovému snu ani jeden tým nikterak nepřiblížil.

Čtvrteční večer svedl v Tiraspolu k souboji dva prozatímní otloukánky "slávistické" skupiny. Domácí Šeriff na tom byl úplně nejhůře, jelikož se skóre 1:8 a dvěma prohrami uzavíral tabulku. Na vysokém čísle v kolonce inkasovaných branek měla obrovský podíl právě pražská Slavia, která tým z Moldavska v minulém kole rozstřílela poměrem 6:0. Hostující Servette na tom ovšem nebylo o moc lépe, protože rovněž nasbíralo nula bodů, přičemž se dosud ještě ani jednou nedokázalo gólově prosadit.

Ve špatné střelecké formě Švýcaři pokračovali i v Tiraspolu. V páté minutě totiž mohl udeřit Crivelli, když se ocitl s míčem v dobré střelecké pozici, nicméně přestřelil. O moc lépe si vzápětí nevedl ani Alexis Antunes, jenž zpoza vápna minul pravou tyč. Po akcích z úvodu utkání přišel útlum a dlouho se hrálo bez výrazné šance. To vše změnil až Ricardinho, jehož perfektně zahraný přímý kop vyrazil Jérémy Frick. Po následném protiútoku vybojovali Švýcaři roh. Po jeho rozehrání se míč dostal k noze Crivelliho, který si už před odkrytou bránou poradil.

Vosy nechtěly z utkání odejít s prázdnou, a tak vstoupily do druhé půle velmi aktivně. Nebezpečně pálil Ankeye, ale i proti jeho tvrdé ráně se předvedl Frick. Ženevskému celku se začalo nabízet několik příležitostí k rychlým protiútokům. Jeden takový zakončoval Antunes po uvolnění, jenže těsně minul levou tyč. Moldavské snahy nakonec vedly k vyrovnání, když obrana hostů zapomněla na nabíhajícího Ankeyeho, který se sám proti gólmanovi nemýlil. Poté si žádný z týmů nedokázal vytvořit příležitost, jež by vedla k rozhodnutí.

Vyrovnaný zápas tak nakonec vítěze nepoznal. V dalším kole bude oba celky čekat opět vzájemné měření sil, tentokrát však na hřišti Servette.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AS Řím (ITA)
3
3
0
0
8 : 1
9
2
Slavia Praha (CZE)
3
2
0
1
8 : 2
6
3
Servette Ženeva (SUI)
3
0
1
2
1 : 7
1
4
Sheriff Tiraspol (MDA)
3
0
1
2
2 : 9
1

Skupina H

Bayer Leverkusen - Qarabağ Ağdam 5:1

26.10.2023 21:00

Góly: 5. Florian Wirtz, 29. Alex Grimaldo, 35. Victor Boniface, 55. Alex Grimaldo, 58. Edmond Tapsoba - 16. Toral Bajramov (pen.)

Leverkusen potvrdil fantastickou podzimní formu a ve třetím kole skupiny H Evropské ligy porazil na vlastním hřišti Karabach 5:1. Strůjcem domácího triumfu byl 20letý Florian Wirtz, jenž vstřelil úvodní gól svého týmu a u třech následujících asistoval. Bayer tak ve 12. zápase v řadě minimálně dvakrát skóroval, čímž stanovil nový klubový rekord. Do branky Farmaceutů se stejně jako v předchozích pohárových utkáních postavil Matěj Kovář, který inkasoval pouze z pokutového kopu. Poprvé od března se na hřiště podíval Patrik Schick, který nastoupil v 63. minutě. Na závěrečných 20 minut se k němu z lavičky přidal také Adam Hložek.

Rozjetý vlak jménem Bayer Leverkusen nezastavoval a i nadále válcoval své soupeře. Německý celek pod vedením Xabiho Alonsa od startu sezony neprohrál ani jedno z 11 soutěžních utkání, v tabulce Bundesligy se vyhříval na prvním místě a rovněž tomu bylo i ve skupinové fázi Evropské ligy. Naprostou dominanci chtěli Farmaceuti potvrdit i proti Karabachu, jenž měl na svém kontě také šest bodů a napřímo tedy bojoval o první příčku ve skupině.

Na první branku nemusela BayArena dlouho čekat. Již v páté minutě utkání se k tečované přihrávce Alejandra Grimalda dostal Wirtz, který z bezprostřední blízkosti poslal domácí do vedení. V 16. minutě dal zavzpomínat Granit Xhaka na své působení v londýnském Arsenalu a nepochopitelnou hrubicí zavinil penaltu pro Karabach. Kovář sice vystihl směr kopu, avšak Toral Bayramov razantní střelou nedal českému brankáři šanci. Duo Wirtz s Grimaldem si připsalo další body v 29. minutě. Německý supertalent vyvezl míč a inteligentní přihrávkou našel španělského kolegu, který propálil hostujícího gólmana. Ofenzivní koncert domácích stvrdila kometa letošní sezony Victor Boniface. Nigerijský útočník zvýšil ve 35. minutě výstavní ranou na 3:1.

Gólové radovánky domácích pokračovaly také v druhém dějství. V 55. minutě zpoza vápna napřáhl Grimaldo a připsal si druhou branku zápasu. O pouhé tři minuty později kapitulovala obrana Karabachu popáté. Střelu Boniface dorazil do sítě Edmond Tapsoba. V 78. minutě mohl španělský obránce přidat třetí trefu, avšak jeho volný přímý kop pouze ozkoušel pevnost břevna. I přes ustavičný tlak Bayeru se střídající Schick s Hložkem do gólových statistik zapsat nedokázali.

Leverkusen tak potvrdil skvělou formu a doma zvítězil. V následujícím kole se opět oba celky střetnou, tentokrát však bude mít výhodu domácího prostředí Karabach.

Více informací k zápasu

Molde FK - BK Häcken 5:1

26.10.2023 18:45

Góly: 6. Fredrik Gulbrandsen, 27. Magnus Eikrem, 30. Emil Breivik, 55. Magnus Eikrem, 90+3. Martin Bjørnbak - 21. Momodou Lamin Sonko

Fotbalisté Molde vyhráli ve třetím kole skupiny H Evropské ligy na domácím hřišti nad Häckenem 5:1. Severský souboj nabídl atraktivní fotbal již v první půli. Ještě před úderem 30. minuty totiž o tříbodovém zisku norského celku rozhodla hned trojice různých střelců, přičemž třetí z přesných tref zaznamenal Emil Breivik, jenž zároveň oslavil 10. gól v kalendářním roce. Důvod k radosti naopak neměli po závěrečném hvizdu hráči Häckenu, neboť se nachází i po třetím kole bez jediného bodu na chvostu tabulky.

Do severské bitvy v norském Molde nenastupoval ani jeden z celků v dobré náladě. Domácí fotbalisté totiž prohráli tři soutěžní duely v řadě a se dvěma porážkami ve skupině stále nezískali jediný bod. Häcken na tom byl v tabulce ještě hůře, jelikož při dvou pádech ani jednou neskóroval. V rámci boje o třetí příčku a potenciální posun do vyřazovací fáze Konferenční ligy byl zisk bodů v tomto duelu pro obě strany velmi důležitý.

Do zápasu vstoupil lépe domácí celek, který byl za svou aktivitu odměněn již v šesté minutě. Po pohledné akci u levé lajny se prosadil Fredrik Gulbrandsen. Pro norského útočníka to byl premiérový zásah v aktuálním ročníku Evropské ligy. Švédové si gólové radosti užili ve 21. minutě. Momodou Lamin Sonko se prezentoval parádním pokusem, který skončil za zády domácího brankáře. Bláznivou koncovku prvního poločasu rozjel jen o chvíli později Magnus Wolff Eikrem. Jeho dalekonosná střela bez přípravy znamenala znovunabytí vedení Molde. V 30. minutě Breivik další výstavní ranou zvýšil skóre na 3:1.

První poločas přinesl další gólobraní. V 54. minutě nebyla nejprve uznána branka Edwarda Chilufya, na což dokonale odpověděli domácí v podobě ukázkového přímého kopu z kopačky Eikrema. I přes nepříznivý výsledek Vosy nepolevily a snažily se najít recept na semknutou obranu hráčů v modrém. Velice blízko páté branky byl Eric Kitolano. Nor si však tváří v tvář brankáři počínal přímo neohrabaně a nedokázal skórovat. Na konečných 5:1 upravil v 93. minutě Martin Bjornbak po rohovém kopu.

První tři body do tabulky tak nakonec na domácí půdě zaznamenalo Molde. Oba týmy se spolu opět utkají 9. listopadu, kdy je na programu odveta ve Švédsku.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayer Leverkusen (GER)
3
3
0
0
11 : 2
9
2
Qarabağ Ağdam (AZE)
3
2
0
1
3 : 5
6
3
Molde FK (NOR)
3
1
0
2
6 : 4
3
4
BK Häcken (SWE)
3
0
0
3
1 : 10
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele