základní skupiny - skupina H, 3. kolo
26.10.2023 21:00 CET
5 : 1
(3:1)

Reportáž

Alex Grimaldo (© AFP)

Bayer po Wirtzově řádění překonal klubové maximum. Schick nastoupil po sedmi měsících

Leverkusen potvrdil fantastickou podzimní formu a ve třetím kole skupiny H Evropské ligy porazil na vlastním hřišti Karabach 5:1. Strůjcem domácího triumfu byl 20letý Florian Wirtz, jenž vstřelil úvodní gól svého týmu a u třech následujících asistoval. Bayer tak ve 12. zápase v řadě minimálně dvakrát skóroval, čímž stanovil nový klubový rekord. Do branky Farmaceutů se stejně jako v předchozích pohárových utkáních postavil Matěj Kovář, který inkasoval pouze z pokutového kopu. Poprvé od března se na hřiště podíval Patrik Schick, který nastoupil v 63. minutě. Na závěrečných 20 minut se k němu z lavičky přidal také Adam Hložek.

Rozjetý vlak jménem Bayer Leverkusen nezastavoval a i nadále válcoval své soupeře. Německý celek pod vedením Xabiho Alonsa od startu sezony neprohrál ani jedno z 11 soutěžních utkání, v tabulce Bundesligy se vyhříval na prvním místě a rovněž tomu bylo i ve skupinové fázi Evropské ligy. Naprostou dominanci chtěli Farmaceuti potvrdit i proti Karabachu, jenž měl na svém kontě také šest bodů a napřímo tedy bojoval o první příčku ve skupině.

Na první branku nemusela BayArena dlouho čekat. Již v páté minutě utkání se k tečované přihrávce Alejandra Grimalda dostal Wirtz, který z bezprostřední blízkosti poslal domácí do vedení. V 16. minutě dal zavzpomínat Granit Xhaka na své působení v londýnském Arsenalu a nepochopitelnou hrubicí zavinil penaltu pro Karabach. Kovář sice vystihl směr kopu, avšak Toral Bayramov razantní střelou nedal českému brankáři šanci. Duo Wirtz s Grimaldem si připsalo další body v 29. minutě. Německý supertalent vyvezl míč a inteligentní přihrávkou našel španělského kolegu, který propálil hostujícího gólmana. Ofenzivní koncert domácích stvrdila kometa letošní sezony Victor Boniface. Nigerijský útočník zvýšil ve 35. minutě výstavní ranou na 3:1.

Gólové radovánky domácích pokračovaly také v druhém dějství. V 55. minutě zpoza vápna napřáhl Grimaldo a připsal si druhou branku zápasu. O pouhé tři minuty později kapitulovala obrana Karabachu popáté. Střelu Boniface dorazil do sítě Edmond Tapsoba. V 78. minutě mohl španělský obránce přidat třetí trefu, avšak jeho volný přímý kop pouze ozkoušel pevnost břevna. I přes ustavičný tlak Bayeru se střídající Schick s Hložkem do gólových statistik zapsat nedokázali.

Leverkusen tak potvrdil skvělou formu a doma zvítězil. V následujícím kole se opět oba celky střetnou, tentokrát však bude mít výhodu domácího prostředí Karabach.

Autor: Livesport.cz / Jaroslav Junek

Komentáře (3)

Přidat komentář
Elmas

3:0

Reagovat
Werkrider

Fúha, hodně optimistická předpokládaná sestava z pohledu čechů. Možné to je uvidíme.

Reagovat
DieFohlenBMG

Hložan nehraje doma proti Karabachu a ani za stavu 5:1 ho tam nedá

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele