Bundesliga - preview 32. kola

20.04.2012, 09:05, aktualizováno 22.04.2012, 09:17
Previews
Schalke bojuje s Mönchengladbachem o třetí místo, pokud dnes vyhraje v Augsburgu, bude mít náskok čtyř bodů. Hannover chce opět hrát evropské poháry, proti Freiburgu bude favoritem.
FC Augsburg - Schalke 04  (neděle 15:30)
V SGL-Aréně se v neděli představí týmy, které se v závěru ligové soutěže mají co ohánět. Domácím v boji o udržení v nejvyšší lize zatím do bot neteče, nicméně jejich čtyřbodový náskok na šestnáctý Köln rozhodně nelze hodnotit jako luxusní. Schalke zase musí po dvou porážkách zařadit vyšší rychlostní stupeň, jestli se nechce v jízdě za přímým postupem do LM nechat předjet znovunastartovaným Gladbachem.

Trenér domácího celku Luhukay vzhlíží k předposlednímu utkání FCA před vlastním publikem s optimismem: "Pro splnění našeho velkého cíle, kterým je udržení mezi německou klubovou elitou, jsme si vypracovali velmi dobrou výchozí pozici. I proti Top-mančaftu, jakým je Schalke 04, hodláme uplatnit svojí hru a zvítězit. Záleží také na tom, jak budou v sobotu úspěšní naši konkurenti. Ale možná, že proti takovému týmu, jaký nás nyní čeká, bude velmi dobrý i jeden bod," přemítal nizozemský coach, jenž si zatím ve své trenérské kariéře ve třech zápasech proti Königsblauen připsal tři porážky.

Pro nedělní duel visí otazník nad startem Tobiase Wernera, nejisté je i nasazení Saschi Mölderse. "Oba dva mohli trénovat jen velmi omezeně a my tak musíme vyčkat, jak se jejich situace vyvine," prozradil Luhukay. "Avšak ono je jedno, kdo bude na hřišti. Mužstvo musí v jakémkoliv složení držet tempo po celé utkání. To je bezpodmínečně nutné a obzvlášť proti Schalke budeme muset překonat svoje možnosti a po celý hrací čas držet vysokou koncentrovanost," dodal trenér bavorského klubu.

Že jsou borci z Gelsenkirchenu jasnými favority utkání, dobře dokumentuje i statistika vstřelených branek: Střelec Klaas-Jan Huntelaar docílil v probíhající sezóně již 43 gólů (včetně poháru), což je o pět tref více, než kolik má na svém kontě celý FCA (38 branek, z toho 4 v poháru). Očekává se tedy, že si Stevensova družina ze svého premiérového vystoupení v univerzitním městě přiveze tři body. Přesto hodnotil nizozemský trenér vyhlídky svého týmu před odjezdem do Bavorska velmi střízlivě: "Bude to těžké utkání, Augsburg má svojí nespornou kvalitu, se kterou se budeme muset popasovat."

Do tréninkového procesu se v pátek navrátili Lars Unnerstall, Jefferson Farfan a Sergio Escudero. Zmíněné trio totiž předtím zápolilo s infekční chorobou. Na trávníku se během týdne rovněž objevil i Julian Draxler, jenž se musel vypořádat se zraněním stehenního svalu. Zda-li však všichni tito hráči budou k dispozici i pro nedělní utkání, zůstává prozatím nejisté. Kdo ale bude na sto procent pauzírovat, je řecký stoper Kyriakos Papadopoulos, jehož sužují bolesti v přitahovačích. Do hry rovněž nezasáhne ani vykartovaný levý obránce Christian Fuchs.
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Jentzsch - Verhaegh, Callsen-Bracker, S. Langkamp, Ostrzolek - Baier, Hosogai - M. Ndjeng, Koo, Bellinghausen - Oehrl
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Unnerstall - Höwedes, Matip, Metzelder, Escudero - J. Jones, Höger - Farfan, Raul, Obasi - Huntelaar
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.40 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hannover 96 - SC Freiburg  (neděle 17:30)
Doposud neproražené hradby AWD-Areny zatěžká předposlední těžká zkouška, nájezd bojovníků SCF, kteří však už na rozdíl od 96tek nemají pořádně o co bojovat. Zatímco Dolnosasové musí v evropských dostizích počítat každý bod, Freiburg je z nejhoršího venku.

Jestli se o něco mohou v Hannoveru opřít, pak jsou to dozajista utkání na domácí půdě, kde Slomkovi svěřenci ještě nepoznali hořkost porážky (v tomto ohledu zůstávají jako beznadějně poslední)! Ono je ovšem sice hezké, že se můžete opřít o jistotu bodového zisku z domácího prostředí, ale v podání H96 tomu chybí potřebná nadstavba ze hřišť soupeřů - to je třeba hlavní rozdíl oproti loňské veleúspěšné sezóně.

Ani tak přesto Šestadevadesátky nic nevzdávají a po úspěšné letošní pohárové ochutnávce chtějí opět prorazit až do Evropy. "Naší velkou touhou je, být zpátky v Evropě, musíme tak mít nepřátele stále pod kontrolou. Potřebujeme bodovat," prohlásil Mirko Slomka. Připraven nastoupit nebude Pinto a Andreasen, jež oba shodně trápí disciplinární trest. K dispozici není ani Diouf, do základní sestavy by se naopak měla vrátit dvojice Stindl - Abdellaoue.

Freiburg drží již osmizápasovou sérii bez porážky, ze kterých rovnou pět duelů osadil třemi body, plný bodový zisk navíc rovnou třikrát v řadě přivezl z venku (Hamburk, Leverkusen a Hertha)! Zřejmě nikdo tak už nemůže pochybovat o tom, že jmenování Christiana Streicha bylo pro skromné klubové vedení tou pravou výhrou v loterii. Hosté navíc dokázali oproti podzimu výrazněji zkvalitnit, nejen defenzivní vozbu.

Právě střelecká dispozice by mohla být snad jedinou cestou, jak pokračovat v bodové sérii i po utkání v dolnosaské metropoli. "Hannover postoupil až do čtvrtfinále Evropské ligy, chce tam hrát znovu, což samo o sobě mluví jasnou řečí! Čeká nás velice kompaktní a sehraný protivník," je si vědomý rodák z Weil am Rhein, jemuž bude scházet zraněné trio Schuster - Flum - Mujdža. Zpátky v tréninku jsou i Barth s Pucilou.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Haggui, Pogatetz, Pander - Stindl, Schmiedebach, Schlaudraff, Rausch - Abdellaoue, Ya Konan
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Sorg, Diagne, Ginter, Lumb - Schmid, Makiadi, Guédé, D. Caligiuri - Dembélé, Freis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.60 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
TSG Hoffenheim - Bayer Leverkusen  (sobota 15:30)
Hoffenheim se pod novým koučem Markusem Babbelem rozehrál k výborným výkonům, které jej znovu katapultovaly do bojů o evropské poháry. Také Leverkusen se ale začíná zvedat, což bude chtít v sobotním vzájemném měření sil pochopitelně potvrdit.

V táboře Bayeru sice sáhli k trenérské změně až před pár dny, zatím se jim ale tento krok vyplácí. Pod vedením dvojice Hyypiä - Lewandowski si Leverkusen připsal v posledních třech zápasech hned pět bodů. Blízko vítězství byl také minulý týden, kdy se ale nakonec s berlínskou Hertou rozešel smírně 3:3, a to i přesto, že v utkání vedl už o dvě branky.

V tabulce každopádně setrval na šestém místě a stále má situaci pevně ve svých rukou. "Když vyhrajeme všechny tři zbývající zápasy, pak je jasné, že skončíme nejhůře šestí," uvědomuje si kouč Sami Hyypiä, který už zároveň tuší, jak dokázat Hoffenheim obrat o body. "Musíme být hodně silní po psychické stránce a celých devadesát minut se soustředit pouze na hru. To je nesmírně důležité," dodal bývalý finský reprezentant.

Leverkusen ale k utkání zcela jistě nenastoupí v tom nejsilnějším složení. Zraněné totiž počítá skutečně ve velkém. Mimo hru stále zůstávají Sidney Sam, Danny da Costa, Daniel Schwaab a Renato Augusto. Disciplinární trest pak do zápasu nepustí Stefana Reinartze. Po zdravotních problémech je zpět alespoň mladý středopolař Lars Bender.

Ani Hoffenheim nebude kompletní, jeho ztráty ale nejsou tak bolestivé. Postrádat bude pouze dva hráče a to Matthiase Jaissleho a Roberta Firmina. Do karet pak celku Markuse Babbela hraje také o poznání lepší forma. TSG už nepoznalo hořkost porážky pět kol v řadě, během kterých navíc vytěžilo výborných jedenáct bodů. Na sedmý Hannover, který aktuálně drží poslední pohárový flek, tak nově ztrácí jen tři body.

"O pohárech se pochopitelně bavíme. Nyní je naším cílem udělat vše pro to, abychom přeměnili sen v realitu. Musíme pokračovat v tom, jak jsme hráli v posledních zápasech, ale také si musíme vypracovat mnohem více gólových šancí," prohlásil Markus Babbel.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Starke - Beck, Vestergaard, Compper, Johnson - Weis, Rudy - Vukčević, Salihović, Babel - Schipplock.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Castro, M. Friedrich, Toprak, Kadlec - Ballack, Rolfes - Barnetta, Ortega, Schürrle - Kießling.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.40 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Werder Brémy - Bayern Mnichov  (sobota 15:30)
Mnichované dokázali v týdnu přehrát v rámci nejprestižnější klubové soutěže Real Madrid, nyní už je však zase čekají všední ligové povinnosti v Brémách. Obě strany mají co napravovat, Bayern nezvládl anglický týden a "ztratil" kontakt s BVB, severský tým zase pomalu ztrácí z dohledu evropské poháry.

Ono se ani není čemu divit, svěřenci Thomase Schaafa totiž dokázali od prosince vyhrát jen dvě (!!!) utkání, přičemž když se podíváme na výsledky severského mužstva podrobněji, začíná být jasnější a jasnější problém v motivaci. Ty dva vyhrané zápasy jsou v obou případech severská derby proti HSV, případně Hannoveru. Dále pak přichází na řadu hned několik nerozhodných výsledků a těsných, spíš zbytečných porážek.

Zápasy s Bayernem ale mají z brémského pohledu zcela odlišný náboj - přece jen se proti sobě staví dva tradiční rivalové, jež spolu sehráli, nespočet rozháraných klání. "Představitelé Bayernu asi na utkání s Werderem zapomněli," ohradil se sportovní ředitel Claus Allofs v reakci na Heynckesův výrok po zápase s Realem, po kterém prohlásil, že mají jeho hráči týden na odpočinek. I z tohoto lze odečíst to, že někteří hráči Bayernu budou oproti minulosti použiti jenom na lavičku. "Nejde o to, jestli proti nám Bayern postaví B, C nebo Y sestavu," prohodil Schaaf.

Alespoň malou radost tak domácím může dělat uzdravené trojice Hunt - Prödl - Arnautović, kteří by všichni měli být nachystáni do hry, prve jmenovaný by měl dokonce skočit rovnou do základu, jenž si po absenci Ekiciho s Marinem zoufale říká o kreativitu. Mimo jsou i nadále Borowski, Hartherz a také Ignjovski, přičemž hrát nebude ani distancovaná trojka Sokratis - Fritz - Boenisch.

Bayern se po zápasech s Dortmundem a Mainzem, ze kterých si na své bodové konto zapsal pouhý a jediný bod může už pomalu soustředit na podstatnější věci, kterými jsou bezpochyby semifinále LM proti Realu Madrid. Zvláště potom, když Bavoři první měření sil ovládli a mají tak do odvety v hlavním městě Španělska hodně nadějnou výchozí pozici. V neposlední řadě se pak FCB pomalu připravuje na odplatu s Dortmundem v rámci finále DFB-Pokalu.

"Je naší povinností vzít zápas naprosto vážně," zdůraznil kouč Jupp Heynckes, který tak rovnou vyvrátil soupeřova tvrzení o ignoraci. Každopádně tak jako tak dostane v podání bavorského mužstva přednost semifinálová odveta Ligy mistrů, jež přijde na přetřes další týden, a tak proti Brémám půjde do hry hned několik neokoukaných tváří. "Není žádným tajemstvím, že chceme nechat pár hráčům delší odpočinek," zároveň potvrdil velezkušený harcovník.

Breno s van Buytenem to však s jistotou nebudou, stejně tak vypadne ze sestavy díky disciplinárnímu trestu Holger Badstuber. Naopak ostrou ligovou premiéru by si mohl odbýt Takashi Usami, jenž by na hrotu společně s Oličem doplňoval Petersena.
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Prödl, Affolter, Naldo, Schmitz - Trybull - Hunt, Trinks - Junuzović - Rosenberg, Pizarro
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Rafinha, Boateng, Tymoščuk, Contento - Luiz Gustavo, Pranjić - Usami, T. Müller, Olić - Petersen
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.30 - 3.50 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Norimberk - Hamburger SV  (sobota 15:30)
Ačkoliv dělí FCN a HSV pouhé čtyři body, je postavení obou klubů v tabulce výrazně odlišné. Jelikož na bundesligové týmy čekají již jen tři kola, musí se celek z přístavního velkoměsta co ohánět, aby nepřišel o svůj pětibodový náskok, jenž má na šestnáctou "barážovou" pozici. To domácí mohou jako jeden z mála týmů dohrát sezónu bez nervů - jak pohárová Evropa, tak i boj o udržení již nejsou pro bavorský klub aktuální.

Frankové dokázali po sérii čtyř porážek v pravý čas zmobilizovat své síly a v posledních třech utkáních vybojovali sedm bodů. Na dobré vlně by svěřenci trenéra Heckinga chtěli setrvat i pro klání s mančaftem z přístavního města. Trenér dle předpokladů vsadí na vítěznou jedenáctku z předešlého veleúspěšného týdne. Kromě trojice Hloušek, Eigler, Esswein jsou k dispozici všichni hráči, Philipp Wollscheid a Almog Cohen se tak pravděpodobně dočkají svého padesátého startu v dresu FCN.

Hrozba sestupu je v případě norimberského klubu již jen v matematické rovině a zdá se nanejvýš nepravděpodobná. Cílem Heckingovy ekipy tak bude důstojné dohrání letošní ligové soutěže. To může pro kdekoho znít jako klišé, avšak opakování způsobu, jakým Frankové zakončovali předešlou sezónu, si zřejmě nikdo z fanoušků Norimberku nepřeje. Minulý rok zakončoval FCN nejvyšší ligovou soutěž třemi porážkami v řadě se skóre 2:7.

V táboře hostů se rychle rozpustila optimistická nálada po vítězném derby nad Hannoverem, Finkova družina se plně koncentruje na zápas na Frankenstadionu. Odhodlání hráčů HSV je na tak vysoké úrovni, že musel trenér předčasně ukončit středeční tréninkovou jednotku. "Že jsem musel o něco dříve ukončit trénink, není nic mimořádného. V této fázi nám jde také o to, abychom neměli ve svých řadách příliš mnoho zranění," nepřímo naznačil Fink nasazení jeho svěřenců v přípravě.

Před cestou do Středních Franků se nepočítá s významnými změnami v kádru, jen složení útoku zůstává otevřené. Fink má na tomto postu z čeho vybírat, volba může padnout na kohokoliv z trojice Heun Min Son, Petrič, Berg. "Všichni tito tři útočníci jsou v dobré formě. Každopádně chceme primárně hrát vzadu na nulu," vyzdvihl trenér význam defenzivní řady. V té by navzdory lehkému poranění kolene neměl chybět Nizozemec Jeffrey Bruma, jenž tak nahradí čerstvě zraněného Dennise Diekmeiera.
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Chandler, Maroh, Wollscheid, Pinola - Balitsch, Simons - Mak, Didavi, Frantz - Pekhart
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Drobný - Bruma, Mancienne, Westermann, Aogo - Jarolím, Rincon - Iličevič, Jansen - Petrič, Son
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.30 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hertha BSC - 1. FC Kaiserslautern  (sobota 15:30)
Berlínský klub bojuje o bytí a nebytí v nejvyšší soutěži a v rámci dvaatřicátého kola musí bezpodmínečně naplno bodovat. Na programu je totiž domácí utkání s posledním týmem tabulky 1. FC Kaiserslautern. Jelikož Hertha následně cestuje na Schalke a končí s Hoffenheimem, jenž by ještě mohl usilovat o evropský pohár, nenabízí se "Staré dámě" lepší možnost pro průlomové vítězství.

"Skrze nasazení, nadšení a absolutní vůli musíme toto utkání rozhodnout ve svůj prospěch," burcoval své svěřence před sobotním kláním Rehhagel. Od svých hráčů přirozeně požaduje ty přednosti, které Berlíňané ukázali v předešlém kole proti Bayeru 04. "Musíme se prezentovat přesně tak jako ve druhé půli utkání s Bayerem. Naši útočníci v tomto poločase jasně ukázali, čeho jsou schopní," podpořil své nově probuzené spoluhráče v útoku Fanol Perdedaj.

Trenér domácího celku Rehhagel musí opětovně přestavět obranou řadu. A to nejen proto, že k dlouhodobě absentujícím Franzovi, Mijatovičovi a Lustenbergerovi nově přibyl i Roman Hubník se svým zraněným kotníkem, ale i z důvodu pochyb ohledně startu Christophera Jankera. Mimo to se bude muset mančaft vypořádat s absencí kapitána Levana Kobiašviliho, jenž viděl v předešlém utkání s Leverkusenem spornou červenou kartu. Na základě mnohých výpadků v obranných řadách musel naposledy na pozici středového obránce nastoupit Niemeyer - zda-li tomu tak bude i v sobotu, nechává trenér Modrobílých otevřené.

FCK stále může teoreticky pomýšlet na záchranu, s tou však již nikdo racionálně uvažující v táboře "Roten Teufel" nepočítá. Jak by také mohl. Již 21 bundesligových zápasů jsou Falčtí bez výhry a jejich výkon nepozdvihl ani nový trenér Krassimir Balakov, jenž zatím vyšel bodově naprázdno ve všech pěti utkáních, které na lavičce Lauternu koučoval. Bulhar by tento trend rád zastavil v Berlíně: "Budeme se rvát tak dlouho, dokud nezvítězíme, neočekávám nic jiného než bojovnou hru do těla a nasazení," nechal se slyšet Balakov. Nicméně i jemu je jasné, že klub bojuje jen o čest - třetí sestup z nejvyšší soutěže v historii FCK je v podstatě neodvratitelný.

I hosté se budou pro sobotní střetnutí obejít bez svého kapitána - na rozdíl od Gruzínce na druhé straně barikády nedostal Christian Tiffert jednu červenou, nýbrž pět žlutých karet. Do sestavy se naopak po vypršení karetního trestu pravděpodobně dostane Florian Dick, také Ariel Borysiuk a Itay Schechter se vracejí zpět do základního týmu. To mladíček Julian Derstoff pauzíruje kvůli bronchitidě.
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Lell, Niemeyer, Janker, Bastians - Ottl, Perdedaj - Rukavytsya, Raffael, Torun - Ramos
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Sippel - Dick, Abel, Yahia, Bugera - Borysiuk - Fortounis, Kirch, De Wit, Sahan - Wagner
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Köln - VfB Stuttgart  (sobota 15:30)
Sobotní program si pro nás připravil také souboj z opačných pólů tabulky, potápějící se Köln přivítá na poslední chvíli o evropské poháry bojující Stuttgart. Zatímco VfB jde v uplynulých týdnech od úspěchu k úspěchu, tak Porýňané zoufale potřebují každý bod.

A právě těch se v podání Kozlů nedostává - to ostatně také stálo hlavu Staleho Solbakkena, jeho post takřka před týdnem zaujal dřívější kouč 1. FC a velký patriot Frank Schaefer. Ovšem ani jeho příchod a pozitivní energie, jež s ním do klubu vlétla, obrat v nastaveném trendu nezaznamenaly, další porážka v rámci derby na půdě Mönchengladbachu znamenala pro klub opět přetěžkou ránu, jíž by pak mohly následovat další...

Klíčem k úspěchu by tak pro domácí celek mohli být zhrzení fanoušci, kteří už výkony svých oblíbenců častokrát nemohli unést, a tak si pustili ústa na špacír... Na Šváby je ovšem RheinEnergieStadion snad beznadějně vyprodaný. "Fanoušci vyjádřili svou nespokojenost, nicméně v tuto chvíli musíme být i nadále spolu. Všichni máme stejný záměr - udržet Köln v bundeslize," řekl oblíbený kouč. Ten má nově mimo hru Serena.

Na druhé straně je pochopitelně zcela odlišné rozpoložení. Švábi předvedli po zimní přestávce (u nich by se dalo říct zimním spánku) neuvěřitelné zlepšení, střílí jednu branku za druhou, vyhrávají a berou za to body. Těch mají poté, co rozprášili neškodné Brémy na svém kontě už čtyřicet devět, což v klidu stačí na evropské poháry, konkrétně Evropskou ligu. Liga mistrů je potom vzdálená už "propastných" sedm bodů.

Právě stuttgartští se dokáží vžít do soupeřovy pozice jako nikdo jiný, před rokem totiž měli sami tyhle podobné starosti a nakonec z toho ještě bylo díky zlepšenému finiši dvanácté místo. "Zkušenosti a vzpomínky nám dávají odpověď, jak by se mohli domácí v takovémto případě zachovat. Připravuje se velký boj, ale my jsme nachystáni," ujistil Bruno Labbadia, jenž má kromě Boulahrouze s Audelem kompletní sestavu.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Rensing - Brečko, McKenna, Geromel, Eichner - Lanig, Riether - Ishak, Podolski, Clemens - Novaković
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Sakai, Tasci, Niedermeier, Molinaro - Kvist, Gentner - Harnik, Hajnal, Schieber - Ibišević
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.60 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Borussia Dortmund - Borussia Mönchengladbach  (sobota 18:30)
Šlágrem 32. bundesligového kola bude utkání na Westfalenstadionu, kde Borussia Dortmund vyzve jmenovkyni z Mönchengladbachu. Žlutočerní se mohou podruhé během dvou let radovat ze zisku a obhajoby mistrovského primátu, Hříbata ovšem stále usilují o přímou účast v Lize mistrů, a tak jistě nedají body snadno!

Domácí ovšem mají před sebou mimořádně zvýšenou motivaci - po roce mohou (také dvě kola před koncem) obhájit Meisterschale - navíc se v této snaze nemusí spoléhat jenom na sebe: Bayern hraje v Brémách hned odpoledne, a když neuspěje, nikdo další už Schwarzgelb v posledních týdnech nemá šanci předběhnout (ve hře je devět bodů a dortmundský náskok má nyní hodnotu o jeden nižší). Vše navíc umocňuje fakt, že by Kloppovi svěřenci raději slavili před vlastními fanoušky. "Nejlépe by to bylo, kdyby se všechny zápasy hrály od 15:30," prohlásil Klopp, jenž by tak uvítal formát, který se využívá v posledních dvou kolech!

Přesto ale Borussen nechtějí všechno posadit na jednu kartu, ve hře je pořád celých devět bodů - je tak o co hrát. "Chci, abychom se vyvarovali takovýchto myšlenek a získali maximální počet devíti bodů," nabádá dortmundský stratég, přičemž 81 bodů by už bylo na mistrovské oslavy skutečně pěkný počin. Od příchodu milénia by se jednalo o nejvyšší bodový zisk v rámci bundesligy (Bayern si maximálně připsal 77 bodů).

Něco takového ale nebude chtít Gladbach připustit, navíc když se v minulém kole dokázal vrátit zpět na vítěznou vlnu - tři body jsou o to cennější, že přišly z porýnského derby s Kölnem! Borussia se tak stále drží ve hře o třetí příčku (na Schalke ztrácí pouhý jeden jediný bod) a tím i přímou účast v rámci Champions League. Porýnský celek by tím jenom zakončil veleúspěšnou sezónu, kdy se za rok dostal ze suterénu až do velitelské kajuty a pořád plánuje pokračovat výš...

Ostatně, jak už poslední vzájemné souboje napověděly, die Fohlen se nemají čeho obávat, naopak se jim proti mistrovskému týmu až nadmíru daří (z posledních dvou zápasů si hosté odnesli hned čtyři body), rozházet by je tak neměla ani nekončící dortmundská série bez porážky, jež aktuálně čítá 25. pokračování. "Dortmund je velice nebezpečný, poté co získá míč, ho okamžitě expeduje dopředu opravdu rychle. Hráči jako Piszczek, Schmelzer, Großkreutz nebo Kuba poté dodávají hře potřebnou dynamiku. Tomu se dá čelit jen velmi obtížně," pochválil Lucien Favre. "Navíc jsou velmi silní také na opačnou stranu," dodal.

Stále velmi nejistý je start Marca Reuse, zřejmě nejsledovanější postavy vzájemného souboje, neboť blonďatý středopolař po sezóně odejde zpátky do Vestfálska. O jeho zapojení se patrně rozhodně až těsně před utkáním. Hrát naopak jistě nebudou zranění Neustädter a Marx, třetím je de Camargo, na jehož chorobopisu najdeme virové onemocnění.

Na opačné straně je situace o poznání klidnější, připraveni nastoupit by měli být Neven Subotić a také Mario Götze, pravděpodobnější je ovšem varianta, že oba zmínění začnou na lavičce a časem se třeba představí i na hřišti.
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Santana, Hummels, Schmelzer - Gündogan, Kehl - Blaszczykowski, Kagawa, Großkreutz - Lewandowski
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Stranzl, Brouwers, Dante, Daems - Nordtveit, Jantschke - Herrmann, Arango - Reus, Hanke
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FSV Mainz 05 - VfL Wolfsburg  (pátek 20:30)
Bundesliga se po anglickém týdnu vrátila do zajetých kolejí, předkrm nám tentokráte obstará utkání v Coface Areně, kde na domácí Mainz čeká Wolfsburg. Koncernový celek poslední tři zápasy prohrál, na soutoku Rýna s Mohanem by si tak rád spravil chuť.

Svěřencům Thomase Tuchela se naopak podařilo nahuštěný program zvládnout poměrně klidně, na debakl v Mercedes-Benz Areně totiž navázala klíčová a velmi cenná výhra nad Kölnem, po níž se FSV prakticky dostalo z nejhoršího... Vše poté ještě umocnila bezbranková remíza v Mnichově - Mainz si tímto, tři kola před koncem drží na sestupové pozice (baráž) takřka nedostižný, osmibodový náskok.

Zbývající duely tak může porýnsko-falcký celek odehrát s čistým hledím, navíc souboj s VfL bude pro Thomase Tuchela jubilejní 100. bundesligový zápas na domácí lavičce (za necelé tři sezóny si FSV na své konto zapsalo již 142 bodů a patří mu v tomto ohledu sedmá příčka)! "Tuto metu jsem nedal ani jako hráč," uvedl domácí motivátor. Na marodce zůstává pouze dlouhodobě chybějící dvojka Svensson - Risse.

Jak už bylo řečeno - Vlci poslední tři vystoupení (Dortmund, v Hannoveru a Augsburg) nezvládli, tím se zřejmě připravili o tu poslední možnost, jak se pro příští sezónu protlačit na mezinárodní scénu. A přestože zdaleka ještě není všem dnům konec (Wolfsburg ztrácí na sedmý Hannover čtyři body), tak naděje ambiciózního týmu se v tuto chvíli zdají býti již světelné roky vzdálené... Klíčové by mohlo být právě utkání v Mainzu!

"Poslední tři zápasy nám stále nabízejí šanci, protlačit se na pohárová místa. Ovšem máme v tuto chvíli nohy na zemi - porážkou s Augsburgem jsme si hodně ublížili. Sezónu však dokončíme nejlépe, jak jen to půjde, poslední zápasy v sezóně totiž mají dopad na letní přestávku. Důležité je pro nás to, že jsme vyslali signál - tento tým je konkurenceschopný," prohlásil Felix Magath, jemuž nikdo ze základní sestavy neshází.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Wetklo - Pospěch, Kirchhoff, Noveski, Zabavnik - Polanski, Soto - M. Caligiuri, Zidan, Choupo-Moting - Szalai
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Träsch, Russ, Madlung, Rodríguez - Polák, Jiráček - Dejagah, M. Schäfer - Helmes, Mandžukić
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.75 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund31226369:2372
2.Bayern Mnichov31204769:2064
3.Schalke 04311831066:4157
4.Borussia Mönchengladbach31168746:2256
5.VfB Stuttgart311471059:4149
6.Bayer Leverkusen311291046:4345
7.Hannover 96311111939:4344
8.Werder Brémy311191145:5042
9.TSG Hoffenheim3110111038:4041
10.VfL Wolfsburg311241542:5640
11.1. FC Norimberk311151533:4238
12.1. FSV Mainz 05319101247:4837
13.SC Freiburg31991341:5636
14.Hamburger SV318101334:5534
15.FC Augsburg317121234:4833
16.1. FC Köln31851836:6629
17.Hertha BSC316101534:5728
18.1. FC Kaiserslautern313111719:4620
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:301. FSV Mainz - VfL Wolfsburg
sobota 15:30Werder Brémy - Bayern Mnichov
sobota 18:30Borussia Dortmund - Borussia Mönchengladbach
neděle 15:30FC Augsburg - Schalke 04
neděle 17:30Hannover 96 - SC Freiburg

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (64)

Přidat komentář
Kepy_FCB

Coface Areně

Reagovat
stas87

tak dneska snad klapne 2 na greuther len je skoda ze uz nie je moznost poslat fsv frankfurt do 3.ligy a k tomu postupi aj eintracht

Reagovat
smazaný uživatel

proti Brémám budou zpočátku pouze na lavičce sedět Ribéry s Robbenem, aby se šetřili na LM

Reagovat
stas87

lahm bude hrat?este pred 2 tyzdnami som si myslel ze werder klepnete v pohode 0:3 ale mate velku sancu na postup bod by som bral...tajne dufam v 3

Reagovat
smazaný uživatel

Poblíž Hoffenheimu je nějaká vojenská základna USA, nebo je jen náhoda, že má v týmu tolik Američanů?

Reagovat
stas87

neviem to s istotou ale myslim si ze po skonceni 2.sv.vojny ostalo dost americkyc vojakov v nemecku a uz sa nevratili spat do ameriky...ale je to len tip,myslim ze hodne ich ostalo v byvalom vychodnom nenemcku

Reagovat
smazaný uživatel

myslim, že v Mannheimu byla (je) americká vojenská základna, ale asi bych to s tim nespojoval

Reagovat
stas87

ES2 potesil priamym prenosom z frankfurtu

Reagovat
stas87

konecne nieco hrame brvno a teraz penalta nehrig

Reagovat
stas87

wolfsburg s tymto nemoze postupit do EL,ofenzivu taha z 90% iba dejagah,obrana ma obcas obrovske vypadky a celkovo to nema ziadny system

Reagovat
jv

Taky tam nebude.

Reagovat
stas87

no,v hre do tohto kola o EL boli,dneskom sa odpisali

Reagovat
jv

Dá se říct no.

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že to tam Petersenovi padne.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak za chvili vyrážím nach Dortmund snad to dotáhnou očekávám životní zážitek

Reagovat
smazaný uživatel

závidím ...bude to podle mého super zápas

Reagovat
Xavi8

zavidim

Reagovat
smazaný uživatel

musíme vyhrát.... 2:0 (Torun, Ramos)

Reagovat
smazaný uživatel

Super sestava Dnes není důležitej výsledek, ale výkon ...

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně Basti by se mohl chytit.

Reagovat
smazaný uživatel

jak to zatím vypadá? přišel jsem až na druhý poločas (kdo má víc ze hry atp? ...případně někdo jiný, kdo sleduje Werder-Bayern )

Reagovat
jv

První půle patřila jednoznačně vám, měli jste více ze hry a Petersen mohl třikrát otevřít skóre, těsně před pauzou ale napálil břevno, předtím skvěle zasáhl Wiese a hned na začátku nedokázal zakončit.

Werder dalo by se říct z ničeho branka, ale po změně stran se to trochu obrací...

Reagovat
smazaný uživatel

hmm, teď když vidím s jakou hrajem obranou, tak je 1:0 dobrý výsledek (teď sice měla být penalta, ale což, teď už nám o nic nejde)

Reagovat
stas87

ja u toho zaspavam schaaf to dnes postavil asi najlepsie co mohol dat do kopy,sme malo dorazny pred obi dvoma brankami,prehravate nas v zalohe a prvy polcas ste mali viac z hry a viac sanci,pranjic spatny ale...ani usami nic moc,v druhom polcase nas postavil na nohy gol nalda a to nam dodalo sebavedomie...este by som podotkol ze basti je dnes priemerny

Reagovat
jv

Ne jenom dneska, potřebuje se do toho zase dostat.

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda, nechápu, že toho Usamiho nestaví častěji ... a Petersen je sice dřevák, ale do těch šancí se asi dostal ... i když jak to na začátku zazdil, to bylo na pěst (Francku?)

Reagovat
smazaný uživatel

Teda asi dostal ... taky dostal!

Reagovat
smazaný uživatel

Tak za tohle si Hertha padáčka zaslouží!

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
jv

Zatím všechno naopak - špatenka.

Reagovat
smazaný uživatel

Hertha

Reagovat
jv

Jeden Hertha, jedem!

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě 2

Reagovat
stas87

pizarro dat gol tak by obranu bayernu dokonale zosmiesnil

Reagovat
smazaný uživatel

"Obranu"

Reagovat
stas87

mna nezaujima kto dneska hra v obrane bayernu

Reagovat
jv

Škoda, že si to sám pokazil.

Reagovat
herbage

při stávajících výsledcích asi Hertha sestup, co?

Reagovat
smazaný uživatel

Tak ztráta na Koln by byla dva body... Koln hraje s Freiburgem a s Bayernem, Hertha se Schalke a Hoffenheimem. Takže doufat ve výhru Freiburgu i Bayernu a my doma uhrát body s Hoffenheimem. Ze Schalke moc s body nepočítám...teoretická šance pořád je no

Reagovat
smazaný uživatel

teoretická, jenže teď se proti vám dvakrát radoval tým s nejhorší ofenzivou ligy

Reagovat
smazaný uživatel

...á, tak už jste aspoň dali gól

Reagovat
herbage

tak já to psal, když Kolín ještě vedl. Když otočíte, tak šanci máte slušnou

Reagovat
stas87

naldo nevadi,bojujte dalej!

Reagovat
smazaný uživatel

Naldo! taky pěkný vlastňáček, jako kdyby ho dal Mario

Reagovat
stas87

bojim sa ze nas ten gol polozi

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych chtěl někdy vidět Neuera v poli, to byla zase konstruktivní rozehrávka, ten pas

Reagovat
smazaný uživatel

Naldo je Pan střelec !!!

Reagovat
JozkokozleJ

Nech ide Ottl uz fakt do riti!!! To je parodia na futbalistu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale parádní zápas, naše "obrana" je naprosto děravá, nepodrží balon, takže můžeme sledovat super fotbal nahoru dolů

Reagovat
smazaný uživatel

Franck!

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole, kdyby tak uměl Arjen pravou tak, jako Franck levou ... to by byl válec

Reagovat
stas87

hm,takze akcie werderu klesli s naldovym golom na 1:1...skoda,ta EL uz velmi pravdepodobne nevyjde

Reagovat
smazaný uživatel

...tak snad přijde výhra Gladbachu, aby šli rovnou do LM

Reagovat
jv

Tohle nemělo chybu - Marcel by měl standardky kopat častěji, Ivan se do toho konečně začíná dostávat, super.

Reagovat
smazaný uživatel

Fantazie pokračujeme!!!

Reagovat
smazaný uživatel

BVB dneska ukazuje i nedostatky v obraně škoda, že tu první situaci zasekl neprávem rozhodčí (a u gólu už o ofsajd nejspíše šlo)

Reagovat
slovaňáák

Reagovat
smazaný uživatel

...tak Löw chtěl sice nechat Lahma nalevo, ale vzhledem k tomu, že nalevo se hlásí ještě Schmelzer, tak by se Pihlipp mohl i v repre přestěhovat

Reagovat
jv

Řekl bych, že je to hodně reálný.

Reagovat
herbage

napravo mi přijde mnohem lepší

Reagovat
smazaný uživatel

Nevím jestli se na to vůbec mám koukat, když hraje Obasi. Nepotřebuju se zbytečně nervovat

Reagovat
smazaný uživatel

Lars dneska skvělý Asi jediný koho bych pochválil

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Fotbalistu Michala Kadlece z Leverkusenu napadli před diskotékou fanoušci Kolína nad Rýnem. Reprezentační bek má zlomený nos, půjde na operaci

Reagovat
smazaný uživatel

To si dělá Jones prdel? Jak na tohle mohli rozhodčí skočit...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele