Bundesliga - preview 29. kola

07.04.2012, 08:39, aktualizováno 08.04.2012, 09:14
Previews
Hamburk potřebuje bodovat, aby se odpoutal od sestupových příček. Dnes má příležitost doma porazit Bayer Leverkusen. Zajímavější utkání by nicméně mělo být k vidění v Gelsenkirchenu, kde hraje Schalke s Hannoverem...
Schalke 04 - Hannover 96  (neděle 15:30)
Oba držely německý prapor vysoko v Evropské lize, oba se s touto soutěží rozloučili ve čtvrtfinále, oběma vystavily stopku španělské týmy. Řeč je o klubech z Gelsenkirchenu a z Hannoveru. Zatímco Schalke 04 je na dobré cestě hrát evropské poháry i v příští sezóně, bude se muset jeho nedělní soupeř o účast v mezistátní soutěži prát zřejmě až do konce ligy.

I z letmého pohledu do tabulky je patrné, jak napínavá kola má Bundesliga před sebou, a to nejen co do boje o záchranu, ale především co do bitvy o pohárovou Evropu. Hannover má o jediný bod za sebou hned čtyři kluby, a jen dvěma ze všech těchto pěti rivalů bude za současné konstelace Evropská liga odepřena. Nikde však není psáno, že se do toho boje nepřimíchá ještě někdo další. Pro šestadevadesátky by to bylo až příliš kohoutů na jednom smetišti, je tedy nejvyšší čas svým konkurentům poodskočit. Pro Dolnosasy by tak bylo záhodné přivézt tři body i z Veltins Arény.

Poté, co byly Königsblauen vyřazeni z EL Atletic Clubem Bilbao, zbývá týmu trenéra Stevense pro zbytek sezóny jediná mise: dosažení přímého postupu do Champions league. Třetí pozici by Schalke rádo udrželo i po zápase s pátým týmem tabulky. Oproti šestadevadesátkám může mít S04 nevýhodu v tom, že jeho hráči mají za sebou cestu z dalekého Baskicka. To Hannover se loučil s EL před domácím publikem. "Připravit tým na zápas tak, aby byli hráči fit a čerství - to bude zřejmě pekelně těžká úloha," lamentoval coach Stevens.

Vedle toho trápí domácí celek i výrazně okleštěný kádr: Středopolař Jermaine Jones bude chybět kvůli své již desáté žluté kartě, z podobného důvodu absentuje i obránce Joel Matip. Návrat levého obránce Christiana Fuchse, jenž chyběl v Bilbau kvůli chřipce, je nepravděpodobný. Kapitán Benedikt Höwedes má za sebou dlouhou pauzu, vynucenou poraněním stehenního svalu. Zda-li však mladý obránce nastoupí proti výběru bývalého trenéra Schalke Mirka Slomky a potká se tak s ex-hráčem Königsblauen Panderem, je velmi nejisté.

Borcům z hostujícího tábora nechybí před nedělním střetnutím odhodlání: "Chceme páté místo uhájit a tak uděláme vše pro to, abychom na AufSchalke vyhráli," prohlásil Sergio Pinto. To se koneckonců Hannoveru v jeho posledním vystoupení v Gelsenkirchenu podařilo - v předloňském roce zvítězili Dolnosasové na vestfálské půdě 2:1. Trenér Mirko Slomka nebude moci nasadit Larse Stindla, kterého sužují problémy s přitahovači. Před dvěma týdny neubránili Hannoverští mnichovského Maria Gómeze, nyní si budou muset dát pozor na dalšího střelce. Tím je Klaas Jan Huntelaar, jenž na dálku soupeří právě s Gómezem o post nejlepšího střelce soutěže.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Unnerstall - Uchida, Höwedes, Papadopoulos, Fuchs - Moritz, Holtby - Farfan, Raul, Draxler - Huntelaar
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Cherundolo, Eggimann, Pogatetz, Pander - Schmiedebach, Pinto - Schlaudraff, Rausch - Ya Konan, M. Diouf
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Hamburger SV - Bayer Leverkusen  (neděle 17:30)
Bundesliga pokračuje i o Velikonoční neděli, kdy bude mimo jiné k vidění zajímavé utkání zklamaných velikánů, HSV přivítá Leverkusen. Zatímco Bayer se pokusí vytáhnout na pohárová místa Sami Hyypiä, přístavní celek čeká pouze boj o holý život.

Rothosen po šesti zápasech bez výhry konečně zabrali a výhrou na Betzenbergu se alespoň částečně odpoutali z úplného chvostu (momentálně mají na poslední Lautern k dobru slušných deset bodů, na Herthu už to však jsou pouze body tři a šestnáctý Köln zaostává o pouhopouhý jeden jediný bod), má jejich současné rozpoložení pořád k ideálu daleko... "Dnes si ještě můžeme užívat pocit z vítězství, zítra ale začíná příprava na příští duel," prohlásil krátce po výhře nad Rudými ďábly Dennis Aogo, jehož zrak už se pomalu ubíral k nadcházejícímu klání s Bayerem.

Nejdéle sloužící bundesligový klub, kromě jiného trápí bilance v Imtech Areně, kde doposud vydoloval pouze hubených jedenáct bodů, což je společně s Kaiserslauternem suverénně nejhorší bilance v celé soutěži. Je tak akorát nasnadě tento ukazatel co nejdříve upravit. "Proti Leverkusenu bychom měli prokázat, že do následujících šesti duelů jdeme s cílem vyhnout se sestupu! Musíme se soustředit jen na svůj vlastní výkon, ne na ostatní," nabádá Thorsten Fink.

Dalším hamburským neduhem je neustále zaplněná marodka, pro tuto chvíli nastávají největší potíže v defenzivní vozbě: Dennise Diekmeiera limitují potíže s kotníkem, jeho místo v obranné čtyřce tak na minimálně jedno utkání dostane propůjčené obvyklý stoper Jeffrey Bruma, což má jednoduchý důvod - nemusí se rozbíjet stoperská dvojice Mancienne - Westermann. Mimo je také Sala a Kačar, jenž má pykat trest za žluté karty. Hrát už naopak může Rincón.

Vedení Leverkusenu se po další porážce s Freiburgem (celkově už čtvrté ligové v řadě) rozhodlo stále, do té doby nedotknutelného Robina Dutta odvolat a na jeho místo přišla ještě nedávno opora Bayeru Sami Hyypiä a Sascha Lewandowski, dlouholetý kouč farmaceutické juniorky. Jejich cíle nemůže snad být jasnější - pozvednout chátrající morálku a dovést Werkself do pohárové Evropy! "Pracovalo se mi velmi dobře. Mám pocit, že hráči jsou v dobré náladě, ovšem potřebují znovu nabrat sebevědomí a potřebnou sebedůvěru. Musíme se zlepšit v defenzivní práci, tak potom máme velké problémy také v útoku," zhodnotil dlouholetý finský reprezentant.

"HSV bude hrát o život a bojovat. Musíme se tomuto trendu od samého začátku přizpůsobit, hrát ve velkém tempu a ukázat tím Hamburku, že jsme silnější," vyzývá Hyypiä, jenž přiznává, že bude před svou velkou premiérou náležitě nervózní. "Budu v neděli hodně nervózní. Zřejmě ještě více, než za doby, co jsem aktivně hrál,".

Farmaceutici se mohou po osmi měsících spolehnout už i na služby Reného Adlera, dlouholetá opora v týdnu odchytala premiérový zápas po zranění za rezervu a měla by usednout na lavičku náhradníků. Tam nebo spíše na hřišti už by měl figurovat taktéž zdravý Michael Ballack, se kterým nový lodivod do závěru sezóny počítá. Hrát nebude Ćorluka, Schwaab, da Costa, Lars Bender a Sam.
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Drobný - Bruma, Mancienne, Westermann, Aogo - Jarolím, Rincón - Iličević, Jansen - Petrić, Berg
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Castro, Toprak, M. Friedrich, Kadlec - Ballack, Rolfes - Renato Augusto, Schürrle - Kießling, Derdiyok
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.40 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
VfL Wolfsburg - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Poslední remízové utkání se Stuttgartem, společně s dalšími výsledky způsobily, že se dortmundský náskok na čele tabulky smrsknul na pouhé tři body, nadcházející duel ve Wolfsburgu tak klade před Borussii jasný cíl - získat tři body!

Die Wölfe ale nebudou pro žlutočerné snadným soustem, ostatně jak už poslední zápasy napověděly (Vlci neprohráli už pět utkání v řadě, z toho hned čtyři vyhráli a jen za březen v tomto ohledu obsadili první příčku!), tak se forma zelenobílých začíná opět navracet do starých "titulových" časů. "Mám dlouhodobé plány, ne jen v řádu několika týdnů...teď jsme se ocitli na správné vlně. Stále však máme před sebou dlouhý vývoj," vysvětlil Felix Magath.

Tím, kdo se velkou měrou podílí na znovuzrození VfL není nikdo jiný, než Patrick Helmes, ten hráč, co byl nedávno Marathem již odepisován...dostal však druhou šanci a s tou naložil jenom tím nejlepším možným způsobem (v šesti utkáních zaznamenal rovnou šest branek) a spory se zdají býti alespoň na nějakou dobu ukončeny. "Patrick prodělal v minulých týdnech pozitivní vývoj, je pro nás ohromně důležitý," pochvaluje si zkušený kouč, jenž se na svého kanonýra bude moci spolehnout i na hřišti Dortmundu. To už však neplatí pro Chrise, Medojeviče a Hitzlspergera.

BVB má za sebou divoké vystoupení se Stuttgartem, ve kterém sice krátce po změně stran už rovnou dvoubrankovým náskokem vedlo, hosté pak ale i díky defenzivním chybám utkání třemi zásahy ještě otočili, jenže ani to nebyl konec a Kloppovi hráči se znovu ujali vedení, Perišičův gól však jako vítězný být uznán nemohl - posledním střelcem osmibrankového večera se stal Christian Gentner, jenž poté uzavřel na konečných 4:4. "Chyby, kterých jsme se proti Švábům dopustili, byly skutečně až do očí bijící...to se ale někdy stává. Pokud z tohoto utkání dokážeme vyvodit ty správné závěry, pak nám bod pomůže," neztrácí víru Klopp.

První vzájemný duel v této sezóně skončil na dortmundské půdě jednoznačnou záležitostí domácích, kteří tehdy rozloženého protivníka vyprovodili hned pěti brankami. V tuto chvíli však proti sobě oba celky nastoupí v odlišném rozpoložení: Schwarzgelb se touto výhrou nastartovali k důležitým výhrám (Bayern a Schalke) a jistě by se nezlobili, kdyby se něco podobného znovu opakovalo, Vlci se ovšem dostali na dohled pohárovým příčkám a budou chtít své pozice jistě potvrdit. Domácí bilance VfL pak mluví taktéž jasnou řečí (29 získaných bodů řadí celkově koncernový celek na šesté místo). "Tohle říká hodně," potvrdil hostující lodivod.

Dobrou zprávou však je pro hostující družinu návrat Maria Götzeho, jenž konečně dokázal překonat dlouhodobé problémy s třísly a o víkendu by měl kromě zápasu za rezervu sedět i na lavičce prvního týmu. "Mario se cítí dobře, ale musí dohánět manko, což ho logicky unaví, přesto bychom ho rádi využili co nejdříve," nechává otevřené všechny možnosti Klopp. Hrát stále nemůže dvojice Koch - Santana.
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Träsch, Russ, Felipe, Rodríguez - Josué, Polák - Dejagah, M. Schäfer - Helmes, Mandžukić
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Gündogan - Blaszczykowski, Kagawa, Perišić - Lewandowski
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 4.00 - 1.62
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Köln - Werder Brémy  (sobota 15:30)
Po důležitém vítězství nad Herthou se užuž zdálo, že jsou problémy Kölnu zažehnány, ale následující tři utkání opět poslala porýnský celek zpátky na zem - vstát se pokusí proti Brémám, jež na tom jsou vskutku o málo lépe.

Frustrace Kozlů nabrala po dvou drtivých porážkách (4:1 v Hannoveru a 1:6 s Dortmundem) ještě na síle v SGL Areně, odkud hosté odjeli znovu bez bodu a spadli už tak na barážovou, šestnáctou příčku. Grémium poté jednalo o budoucnosti kouče Staleho Solbakkena, ten nakonec zůstal, avšak dostal od vedení určitá ultimáta (změny v sestavě a taktice)...tým pak odjel na dvoudenní soustředění směrem Marienfeld.

Všudypřítomní novináři pak začali spekulovat, na tento popud pak vydal klub rozhovor s trenérem a prohlášení, že až do utkání s Werderem žádné další informace nevydá. "Zítra odjíždíme na krítké soustředění do Marienfeldu. Budeme mít k dispozici 20 hráčů a zároveň větší klid na práci, potom se nám také otevírají další možnosti...nemusíme být jenom na hřišti," informoval Solbakken, jehož nedoprovází čtveřice Andrézinho, Pezzoni, Petiti a Novaković.

Jak už bylo zmíněno, dobrá situace nepanuje ani v přístavním celku, Brémy se po slušném, až možná nad míru povedeném podzimu začaly trápit a stále se ne a ne z tohoto bludného kruhu osvobodit. A jestli nejdříve končily zápasy Werderu povětšinou dělbou bodů, tak poslední dobou naopak začínají čím dál více přibývat porážky. "Tvrdě jsme pracovali a budeme to chtít v Kölnu zúročit," uvedl kapitán Clemens Fritz.

Hosté tak nastoupí nejen proti rozloženému soupeři bez formy, ale především proti týmu, který bude hrát o holý život. "Postavení Kölnu je v ohrožení, momentálně jsou zranitelní, očekáváme zejména emocemi nabitý souboj. Ale navzdory tomu všemu musíme vědět, že nemůžeme na tyto prognózy ani zčásti spoléhat," varuje svěřence energický Thomas Schaaf. Ten se musí stále obejít bez několika hráčů základní sestavy.
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Rensing - Brečko, Geromel, Jemal, Eichner - Jajalo, Lanig, Riether, Clemens - Ishak, Podolski
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Wiese - Ignjovski, Affolter, Sokratis, Hartherz - Fritz - Junuzović, Trybull - Marin - Rosenberg, Pizarro
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.60 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfB Stuttgart - 1. FSV Mainz 05  (sobota 15:30)
Fotbalisté Stuttgartu v minulém kole vyválčili senzační remízu 4:4 na půdě vedoucího Dortmundu a znovu tak potvrdili výbornou formu z posledních týdnů. Na vavřínech ale nehodlají usnout, a proto i tentokrát spřádají plány, jak vybojovat vítězství. Do cesty se jim postaví hratelný soupeř v podobě Mainzu.

Stuttgart byl během nedávných zápasů opravdu k neudržení, vždyť hořkost porážky nepoznal už šest kol v řadě. Během této série navíc vybojoval výborných čtrnáct bodů a poskočil na šestou příčku znamenající účast v Evropské lize.

Ve výborném světle se ale ukázal především během minulého víkendu, kdy prohrával s favorizovaným Dortmundem už o dvě branky, i přesto ale zabojoval a po nádherném souboji si na své konto připsal zasloužený bod. Sebevědomí svěřenců kouče Labbadii tak znovu raketově stouplo. I proto si ani v tomto kole nepřipouští nějaké zaváhání. "Chceme vyhrát a udržet si naši pozici v tabulce," prohlásil odhodlaně obránce Cristian Molinaro.

V táboře Stuttgartu ale opět musí řešit jeden nepříjemný problém. Mimo hru totiž nadále zůstává klíčový obránce Khalid Boulahrouz, kterého trápí zlomený palec u nohy. Nastoupit ale nemohou ani Johan Audel a Mathieu Delpierre.

To hosté jsou na tom, co absencí týče, zřejmě přeci jen o něco lépe. Trenér Thomas Tuchel bude podle všeho postrádat pouze Bo Svenssona a Marcela Risseho. Zbytek týmu by měl být na sto procent připraven, takže Mainz určitě nedá Stuttgartu nic zadarmo, zvlášť když také nutně potřebuje body, aby se co nejrychleji vzdálil sestupovému pásmu a mohl závěr sezóny odehrát v naprostém poklidu. V současnosti jej dělí od šestnáctého Kölnu pět bodů.

Mainzu se ale nikdy na půdě VfB příliš nevedlo. Z posledních pěti vzájemných zápasů sehraných v Mercedes-Benz Areně vybojoval pouze jednu remízu, zbývající čtyři duely prohrál. V minulém roce musel po gólu Martina Harnika skousnout porážku 0:1.
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Sakai, Maza, Niedermeier, Molinaro - Kvist, Kuzmanović - Harnik, Hajnal, Schieber - Ibišević.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Wetklo - Bungert, Kirchhoff, Noveski, Zabavnik - Baumgartlinger, Polanski, Soto - N. Müller, Ivanschitz - Zidan.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Freiburg - 1. FC Norimberk  (sobota 15:30)
Kdo by si ještě tři ligová kola nazpátek dovedl představit, že SC Freiburg a 1.FC Norimberk budou mít po osmadvaceti zápasech shodný počet bodů. Zatímco se domácí postavili bojům o udržení čelem, musel střelecky se trápící 1.FC strpět již čtyři porážky v řadě, čímž se opět namočil do záchranářských problémů.

Barážová pozice je oběma týmům vzdálena pouhé tři body, proto musí oba celky zmobilizovat své síly. Platí to především pro hosty, kteří v posledních čtyřech prohraných zápasech vstřelili pouhé dva góly. Naopak probuzení hráči SCF si v posledních třech duelech připadali jako na střeleckých manévrech - svým soupeřům nasázeli sedm branek. Pro Freiburg je rovněž příznivá i statistika vzájemných zápasů - v posledních pěti měřeních sil dokázal západoněmecký tým porazit Franky hned čtyřikrát, jednou skončil zápas smírně.

Pro domácí celek je současné úspěšné tažení jistě povzbuzující, na druhou stranu si v táboře SCF uvědomují, že z posledního vývoje nelze příliš usuzovat na budoucí události. "Vítězná série mně nezajímá. Já obecně série příliš nesleduji, ani ty televizní," prozradil v nadsázce trenér Christian Streich. Optimismus brzdil i kapitán Julian Schuster: "Ještě jsme nic nedokázali. Z bodů máme radost, avšak musíme tvrdě makat i v následujících týdnech, jen tak dosáhneme našeho cíle." Trenér Streich navíc nepřisuzuje žádný význam sérii porážek norimberského týmu. "Naši kluci jsou koncentrováni na svou úlohu na hřišti, stejně tak i naši soupeři se nenechají zaslepit statistikami. Je těžké odhadnout, s jakou přijdou taktikou. Je však jisté, že budou těžit ze své fyzické připravenosti," mluvil o 1.FC s respektem freiburský coach.

Pro klání s franckým týmem nemůže Streich nasadit kvarteto hráčů. Jedná se o Olivera Bartha, Bega Feratiho a především o Antona Putsilu, jenž má problémy s patou, a také Jana Rosenthala. Z marodky se naopak vrátil stoper Immanuel Höhn, do tréninkového procesu se také zapojil útočník Garra Dembélé. Vzhledem k "anglickému týdnu" zřejmě uplatní Streich pro následující dva zápasy více hráčů mimo základní jedenáctku. "Samozřejmě je možné, že do úterního zápasu nastoupí ten či onen hráč, jenž se neobjeví na hřišti v sobotu," připustil trenér.

1.FC přijíždí do Freiburgu s vědomím skutečnosti, že domácí tým na svém Mage Solar Stadionu v jarní části soutěže ještě neprohrál. K tomu, aby si Frankové odvezli z Breisgau domů tři body, bude nutné dát do souladu posledně dobře fungující obranu s trápícím se útokem. "Freiburg je v laufu, ale my si tam jedeme pro všechny tři body," prohlásil sebevědomě trenér Hecking.

Úloha to nebude jednoduchá, protože bavorský celek se bude muset obejít bez služeb několika důležitých hráčů. Alexander Esswein má zpřetrhané kolenní vazy, Christian Eigler je po operaci břišních svalů a třísel, v posledním zápase skončila sezóna pro Adama Hlouška a kvůli kartám nezasáhne proti SCF ani obránce Philipp Wollscheid.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Mujdza, Diagne, Ginter, Sorg - Schmid, Schuster, Makiadi, D. Caligiuri - Guedé - Freis
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
R. Schäfer - Feulner, Nilsson, Maroh, Pinola - Simons - Chandler, Balitsch, Hegeler, Didavi - Pekhart
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.30 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Kaiserslautern - TSG Hoffenheim  (sobota 15:30)
Rudí ďáblové už mají před sebou zřejmě poslední naději, jak se vyhnout nevratnému osudu v podobě sestupu - porazit nevyzpytatelný Hoffenheim! Ani koncernový celek však stále nemá definitivní klid a počítá každý bod.

Ani léčba Krassimirem Balakovem nepomohla, Kaiserslautern prohrál další dva klíčoví souboje s celky ze spodku tabulky, porážku ve Freiburgu vystřídala ještě o poznání drsnější prohra s Hamburkem, na příčky zaručující záchranu už tak FCK ztrácí propastných deset bodů. "Samozřejmě jsme realističtí, koneckonců se můžeme podívat na tabulku," prohodil Florian Dick. "Ale v sobotu si sami sobě chceme dokázat, že ještě můžeme vyhrát," dodal.

Právě utkání s Hoffenheimem může být vzhledem k následujícímu losu (venku Bayer, Norimberk, na hřišti Herthy, Dortmund a v AWD-Areně) tou poslední možností, jak se chytit a začít nějakou sérii, co by tradiční klub ještě dovedla alespoň do baráže (osm bodů). "Duševně nejsme ve druhé lize! My nejvíce ze všeho potřebujeme pocit úspěchu, proti Hoffe nás ovšem nečeká snadný úkol," uvedl bulharský stratég.

Kaiserslautern v Novém roce stále ještě nepoznal radost z vítězství, dohromady už potom čeká na tři body rekordních osmnáct zápasů, to vše staví hosty do role jasného favorita...zdání ale může v tomto okamžiku klamat. "FCK doufá v zázrak, do utkání tak dají všechno," nepochybuje kouč Markus Babbel. "Je to jejich poslední šance, nikdo už s nimi příliš nepočítá, musíme být ostražití," velí bývalý vůdce Herthy BSC a Stuttgartu.

Disciplinární trest za pět žlutých karet si bude muset odpykat Sebastina Rudy, tím ale výčet absencí a ztrát v hostujícím mužstvu končí. Připraven by už tak měl být i Srdjan Lakić, jenž by se mohl postavit proti svým bývalým spoluhráčům. "Psychologický aspekt tady hraje svou roli," uvažuje Babbel. Na druhé straně jsou mimo Šimůnek, Jörgensen, Kouemaha, Shechter, Wagner a distancovaný Sahan.
1. FC Kaiserslautern - pravděpodobná sestava:
Sippel - Dick, Yahia, Rodnei, Bugera - Borysiuk - Fortounis, Tiffert, De Wit, Derstroff - Wooten
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Starke - Beck, Vorsah, Compper, Johnson - Weis, Williams - Vukčević, Salihović, Roberto Firmino - Schipplock
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.30 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - FC Augsburg  (sobota 15:30)
Mnichované se po úspěšně zvládnutém čtvrtfinále Ligy mistrů s Marseille musí opět přeorientovat na domácí scénu, bundesligový program si připravil bavorské derby s Augsburgem. FCB potřebuje získat tři body, zlepšující se nováček však nedá svou kůži zadarmo.

Bayern se v posledních týdnech vrátil na správnou kolej: Heynckesovi svěřenci dokázali po porážce na hřišti Leverkusenu opanovat nejen následující čtyři ligová klání (Hoffenheim, Hertha, H96 a der Club), mezitím ovšem rovněž s naprostou lehkostí hned dvakrát přehráli Marseille a mohou si tak vychutnat už semifinále Champions League, ve kterém zanedlouho změří síly s Realem Madrid. "Musíme tým pochválit. Odehráli skvělý zápas, semifinále si zaslouží," rozplýval se samotný předseda Karl-Heinz Rummenigge. "Být divákem, je v tuto chvíli velká zábava. Je to asi tak dobré, jako na podzim," básnil prezident Uli Hoeneß.

Na přílišné oslavy ale není prostor, nyní už se musejí Bavoři soustředit opět na bundesligu, především když je na programu ostře sledované derby s Augsburgem. "Nyní nás čekají tři klíčové duely s FCA, na Westfalenstadionu a Mainzem, teprve pak můžeme bilancovat, hodnotit a zaujmout vůči tomu ten správný postoj," uvedl Manuel Neuer. "Samotný fakt, že jsme pouhé tři body za BVB je už sám o sobě motivující," přidal Toni Kroos.

Nucenou pauze má před sebou Luiz Gustavo, který si musí odpykat krátký trest za žluté karty, dalšími absentéry pak jsou rehabilitující a tréninkové manko dohánějící stopeři Breno a van Buyten.

Hosté však nepoznali v posledních šesti utkáních hořkost porážky, a tak nepocestují do Mnichova bez patřičného sebevědomí...ostatně, jak už první vzájemné měření sil ukázalo, i nováček může proti FCB pomýšlet na bodový zisk. "Byl by to sen, kdyby se nám podařilo bodovat v Allianz Areně," řekl trenér Jos Luhukay. "Nikdo neočekává, že se nám podaří dostat Bayern pod tlak, nicméně budeme se snažit najít si své příležitosti," dodal.

Daniel Baier by měl být i navzdory tomu, že na začátku týdne prodělal krátkou virózu k dispozici, to se ale stále netýká dvojice Oehrl - Brinkmann, jež si se svalovými problémy, respektive třísly na marodce ještě nějakou dobu pobude.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba - Schweinsteiger, Kroos - Robben, T. Müller, Ribéry - Gómez
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Jentzsch - Verhaegh, Sankoh, S. Langkamp, Ostrzolek - Baier, Hosogai - M. Ndjeng, Koo, Bellinghausen - Rafael
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.14 - 8.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Mönchengladbach - Hertha BSC  (sobota 18:30)
Oba aktéři večerního sobotního zápasu 29. kola vhlížejí k letošnímu druhému vzájemnému utkání s vidinou schůdného získání potřebných tří bodů. Možná se v obou táborech nabízí vtíravá myšlenka "Kdo jiný je momentálně hratelnější než sobotní soupeř". Výkonnost Hříbat má očividně sestupnou tendenci a rozpoložení berlínského klubu je dobře známé...

"Die Fohlen" nasbírali v letošní sezóně téměř dvakrát více bodů, než kolik má na svém kontě "Stará dáma". Celek ze Severního Porýní však nebude vstupovat do utkání jako jednoznačný favorit, navíc sestupem vážně ohrožený soupeř bude hrát na sto procent. "Právě kvůli postavení soupeře v tabulce to bude velmi náročný zápas, Berlínští budou bojovat," varoval Patrick Herrmann. Na rozdíl od Modrobílých má domácí tým přece jen příjemnější starosti, ve zbytku sezóny bude usilovat o přímý postup do Ligy mistrů. "To, že jsme se znovu ocitli na čtvrté příčce, ještě není důvod k tomu, abychom hned hovořili o krizi. Tato sezóna ještě zdaleka není u konce a my bojujeme o třetí místo," nechal se slyšet Igor de Camargo.

Obtížnost následujícího utkání nezpochybňoval na tiskové konferenci ani trenér Lucien Favre: "Před dvěma týdny zvítězila Hertha na hřišti Mainzu a rovněž v minulém kole měla s VfL uhrát o dost lepší výsledek. Tým měl nespočet šancí, avšak nedokázal je využít. Nějakou dobu hrají v útoku s takovými hráči jako Rukavytsya, Raffael, Ben-Hatira nebo Ramos, což jsou velmi rychlí borci. Musíme si tedy dát pozor na to, aby neudeřili z rychlého kontru," přemítal o soupeři Favre, jenž bude postrádat pouze Thorbena Marxe (jehož trápí zraněné koleno) a Mathewa Leckieho (který utrpěl zranění stehenního svalu).

Hertha BSC potřebuje nutně zareagovat ne úspěchy jejích přímých konkurentů v boji o udržení v předešlém kole. Modrobílí nedokázali v předchozích šestnácti zápasech na venkovních hřištích udržet čisté konto. Naposledy Berlínští neinkasovali žádný gól při své výhře 3:0 v Kölnu v dubnu 2010. S Gladbachem nemá Hertha nějak špatné zkušenosti, zejména v sezóně 2008-09 vyhrála Hertha - tehdy právě pod trenérem Favrem - oba vzájemné duely. Od té doby je však "Stará dáma" na Hříbata krátká.

Rehhagelova družina by se navíc Gladbachu ráda pomstila za nešťastné vyřazení z ligového poháru. Že to však proti skvěle bránící Borussii nebude snadné, ví i sportovní ředitel Michael Preetz: "Gladbach nám toho vzadu příliš nedovolí, brání skutečně dobře. Zřejmě si příliš šancí nevytvoříme, takže to málo, co se nám ke skórování naskytne, musíme bez zaváhání využít," narážel manažer na střelecké trápení týmu v zápase s Wolfsburgem. Trenér Rehhagel bude pro vestfálskou misi nadále postrádat Chorvata Mijatoviče (zraněná achilovka), dlouhodobě mimo hru jsou Lustenberger, Ronny a Franz. Zápas bude zajímavý pro Brazilce Raffaela, jenž se ocitl v hledáčku svého bývalého trenéra a mohl by tak od příští sezóny oblékat dres svého sobotního soupeře.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Jantschke, Stranzl, Dante, Daems - Nordtveit, Neustädter - Herrmann, Arango - Reus, de Camargo
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Lell, Hubník, Janker, Kobiashvili - Niemeyer, Ottl - Rukavytsya, Raffael, Ben-Hatira - Ramos
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.53 - 4.00 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Borussia Dortmund28196363:2163
2.Bayern Mnichov28193667:1860
3.Schalke 0428173861:3554
4.Borussia Mönchengladbach28156741:2051
5.Hannover 96281011737:3941
6.VfB Stuttgart281171048:3840
7.Bayer Leverkusen281171039:3840
8.Werder Brémy281171041:4340
9.VfL Wolfsburg281241240:4940
10.TSG Hoffenheim288101032:3934
11.1. FSV Mainz 0528891142:4433
12.1. FC Norimberk28941525:3931
13.SC Freiburg28871337:5331
14.FC Augsburg286121030:4230
15.Hamburger SV28791232:5030
16.1. FC Köln28841635:5828
17.Hertha BSC28681430:5226
18.1. FC Kaiserslautern283111417:3920
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
sobota 15:30VfL Wolfsburg - Borussia Dortmund
sobota 18:30Borussia Mönchengladbach - Hertha BSC
neděle 15:30Schalke 04 - Hannover 96
neděle 17:30Hamburger SV - Bayer Leverkusen

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (70)

Přidat komentář
Bayern +

1. fűr Mario Gómez

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska by to chtělo od Maria alespoň hattrick. Jednak aby se rozstřílel na Borussii a posléze na Real a aby se osamostatnil na čele.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to neskutečný bomber.

Reagovat
Neuro

přijde mi že je moc přehlížený v Německu sice o něm píšou ve sportu snad pořád ale v Evropě ne.. jestli to bude tou averzí na Němce nebo já nevím všude vidím jen Messi, Ronaldo, Balotelli ale aby se takhle rozebíral Gomez to ne

Reagovat
smazaný uživatel

At jse jdou vycpat s celým Messim.Mario je borec,podívej se do Castrol rankingu,to není náhoda že je tak vysoko.

Reagovat
smazaný uživatel

OT: V Berlíně je údajn ě nějaká fest velká mešita, kam se vejde až 3 tisíce věřících. Dále tam je "čekpojnt", malá americká budka s mariňákem z dob bývalého rozděleného Berlína. Pak je z bývalého letiště vytvořen nějaký velký odychový park a mimojiné Berlín je jediné německé město, kde se dá beztrestně pít pivní lahváče v dopravních prostředcích

Ten Berlín třeba na víkend by nebyl vůbec špatný.

Reagovat
herbage

plánuješ se jít pomodlit do mešity?

Reagovat
smazaný uživatel

když to pomůže Baníku

Reagovat
herbage

to aby obešel i Hinduisty a Buddhisty

Reagovat
smazaný uživatel

a jinak, když sem ateista, tak se mi líbí některé náboženské stavby, jako třeba tomu bylo v Bělehradě, kde máš největší pravoslavný chrám sv. Sávy nebo mešity v Sarajevu a Mostaru.

Reagovat
herbage

však já bych se šel také podívat, i když Islám je mi šumák

Reagovat
smazaný uživatel

tak to mě taky ale nějakou tu architekturu mají fajn. Třeba když sme projížděli Bosnou, to byla jedna mešita vedle druhé a to skoro vypadalo jako nějaký Bajkonur (ty mešity měli tvar vesmírných raket).

Reagovat
smazaný uživatel

Já moc nadšený nebyl.

Reagovat
smazaný uživatel

přileju ti trochu ke kritizování Bayernu: teď na LM mělo být choreo, které mělo obsahovat dva transparenty

1) náš názor si nenecháme zakázat...

2) ...vždycky jste naši favoriti

...Bayernu se zdál první transparent přebytečný, takže ho zakázali - načež sešlo z celého chorea

a k atmosféře jen dodám, že Südkurve se k fandění přidává až ve 12. minutě kvůli protestu...

Reagovat
smazaný uživatel

Bayeeeeeern,Věřím ve vítězství a povinné 3 body!Tip 4:0

Reagovat
stas87

tak som si po dlhej dobe podal na BL,mam tam:

stuttgart-mainz 1

wolfsburg-bvb nad 2,5 branky

duisburg-eintracht 2

myslite ze to vyjde?

Reagovat
smazaný uživatel

jelikož sis vsadil, tak Mainz zase vyhraje, Wolfsburg ukope remízu 1:1 (nebo spíš BVB vyhraje 2:0, protože nepočítam s tim, že ztratí 2x po sobě na remíze) a Duisburg by mohl vyhrát... zákon schválnosti

Reagovat
stas87

tak eintracht nebali ten zavod o vitaza 2.BL s furthom,stuttgart mainz si uz svoju kopu stastia vybral minuly tyzden a wolfsburg ma slabucku obranu a bvb silnejsi utok keby v herthe neboli v utoku mantaci tak benaglio nedosta len jeden gol

Reagovat
slovaňáák

Snad si nezakřikl i ty zbývající..

Reagovat
smazaný uživatel

a já dal radši dvojku na Spurs

Reagovat
slovaňáák

To si byl odvážnej.

Reagovat
smazaný uživatel

kurs byl pěknej a po poradě s lidma co sledují PL jsem se rozhodl to dát - tady jen tak střelim neprohru Frankfurtu a...

Reagovat
slovaňáák

Jo to byl, ale po výsledku Sunderlandu na City bych dával spíš neprohru, ovšem je to zas výrazně nižší kurs, no. Teď sem si akorát vzpomněl, že sem chtěl dát na tiket EFC.

Reagovat
smazaný uživatel

nad tím jsem taky přemýšlel, ale tam mne ten kurs naopak odradil

Reagovat
jv

Zebry no.

Reagovat
smazaný uživatel

Dufam že Hannover si ustraži 5 miesto..aby boli opet v poharoch...a keby sa podarilo aspon na 4 miesto

Reagovat
smazaný uživatel

24 vteřin? a já si zapnu Bayern, ale pustí mi tam Tottenham

Reagovat
smazaný uživatel

tak dokonce 18

Reagovat
slovaňáák

Lewa!

Reagovat
smazaný uživatel

Koo

Reagovat
jv

Hraje úžasně, snad mu to vydrží.

Reagovat
jv

Já toho Lewu začínám mít rád...už jsem teda zase chtěl při té předchozí situaci nadávat, ale tímhle si to vyžehlil. Od Perišiče ale dostal parádní balón, to se musí nechat.

Reagovat
slovaňáák

Roman

Reagovat
jv

Ufff...Roman hodně podržel.

Reagovat
2miguel1

No môže byť ten Freiburg taky drbnuty? podam na nich, jasne že do polčasu už 0:2 prehravaju

Reagovat
smazaný uživatel

PEKHART

Reagovat
stas87

dost agresivny zapas z obi dvoch stran,aby sa niekto nezranil marko skvela asistencia aj rosenberg to trafil vyborne na zadnu zrd center pri gole domacich taktiez vyborny aj hlavicka jemala

Reagovat
smazaný uživatel

Jiracek nehraje proc? To je jeho prvni zapas po tom zraneni?

Reagovat
jv

Vlkům se zrovna po tom jeho zranění začalo dařit, Felix tak logicky sestavu nemění...možná se tak stane v derby na hřišti Hannoveru.

Reagovat
stas87

gundogan

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně Gündogan.

Reagovat
slovaňáák

Gündogan Jeho výkony jsou čím dál lepší a lepší.

Reagovat
slovaňáák

A jako bonus přidává i důležité branky.

Reagovat
stas87

no tak trochu gol z hovna...velka chyba obrany vlkov ale trafil to paradne,preco magath nenecha od zaciatku na ihrisku polaka s jirackom?asi 3x po sebe jiracek strieda josueho

Reagovat
slovaňáák

Těžko říct, podle mě příští zápas bude hrát.

Reagovat
jv

Stoprocentně.

Reagovat
jv

Ilkay je Pán!

Reagovat
JozkokozleJ

Zas je to od neho parada.

Reagovat
smazaný uživatel

už jste s tim pánem fakt trapný

Reagovat
jv

Hahaha.

Reagovat
Arne

Jen z akcí, který předvedl v krátkým sestřihu, co teď dávali o přestávce, jsem z něj nadšenej... Snad ho Jogi vezme.

Reagovat
jv

Doufám, že jo. Každopádně ho oproti začátku sezóny nepoznávám, udělal ohromnej krok kupředu a konečně je to ten starej Ilkay, jak jsme ho znali z Norimberku. Strašně mu to přeju, momentálně nás táhne právě on, Shinji a Lewa. Navíc mi začíná čím dál, tím víc připomínat Nuriho - technicky je na tom výborně, střely má parádní.

Reagovat
JozkokozleJ

Reagovat
JozkokozleJ

Zapasy Dortmundu bavia,pretoze hraju velmi pekne,no zaroven este nie su dostatocne skuseni,aby si z pohodlnej vyhry neurobili nervak

Reagovat
slovaňáák

Bohužel je to tak, ale zase alespoň člověk prožívá ten zápas až do závěrečného hvizdu.

Reagovat
jv

Nene, donedávna se nám to už dařilo poměrně v klidu dohrávat, všechno se zvrtlo až proti Švábům, tam byl takovej zlom...každopádně dnešní tři body ohromně důležitý a hodně cenný!

Reagovat
JozkokozleJ

Tak, mozno som si trochu zageneralizoval na zaklade poslednych dvoch zapasov Dortmundu Kazdopadne pre nestranneho zapasy zaujimave.

Reagovat
jv

To bezpochyby.

Reagovat
slovaňáák

Jooooo Lewa!!

Reagovat
stas87

lewa koln bodoval,freiburg tiez...zasa sa o nieco viac pritazilo herthe bayern

Reagovat
blaugrana

BvB.

Reagovat
stas87

co sa tyka nas v kolnu tak som mal velmi zly prenos,no aj tak z toho co som mal vidiet ma zarazili dve veci,za prve-hraci domacich by zozrali ihrisko,napadali vo viacero hracoch,ani na chvilu nam nedali vydychnut,jednoznacne agresivnejsi,presne toto by som ocakaval od nas,vieme o co hrame a konkurenti vyhravaju...za druhe-obrovske nepresnosti smerom dopredu,kolkokrat stacilo len presne nahrat a isli by sme do brejku bod beriem,prehra by bola pre domaci moc kruta

Reagovat
JozkokozleJ

Tak, v Kolne sa to burcovalo cely tyzden. Asi hra o zachranu vie nabudit viac, nez o pohare. Dufal som, ze Werder odnesie tri body, ale i remiza dobra... vzhladom na peklo (v pozitivnom slovazmysle), ktore hraci Brem v Kolne museli zazit.

Reagovat
jv

Reagovat
jv

Snad to budou u Marca jenom natažený/natržený vazy, jinak mě asi klepne, snad to nebude nic vážnýho.

Reagovat
Arne

Aby ho ten pitomec Lell připravil o Euro, to by tak chybělo.

Reagovat
jv

To by byl pech, snad ne.

Reagovat
herbage

to by byla nebytečná smůla

Reagovat
herbage

*nebetyčná

Reagovat
JozkokozleJ

Zase im to vykopnu pomaly z ciary

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele