Bundesliga - preview 22. kola

19.02.2016, 08:58, aktualizováno 21.02.2016, 08:46
Previews
Německo má několik zástupců ve vyřazovací fázi Evropské ligy a dnes se tak netradičně odehrají hned tři dohrávky 22. kola. Ta nejatraktivnější bude k vidění v Leverkusenu, kam zavítá Dortmund. Schalke změří síly se Stuttgartem, Hannover hostí Augsburg a potřebuje nutně zvítězit...
Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund  (neděle 15:30)
Borussia Dortmund porazila ve čtvrtek v Evropské lize Porto 2:0 a dnes se pokusí potvrdit skvělou formu v Leverkusenu. Bude to ale těžká zkouška. Hosté mohou protáhnout svoji neporazitelnost na devět zápasů, také Bayeru se ale poslední dobou daří..

Bude to skutečný souboj těžkých vah. Na jedné straně Tuchelův tým, který drží druhé místo s luxusním třináctibodovým náskokem, před týdnem v lize porazil Hannover (1:0) a na vedoucí Bayern ztrácí pouhých osm bodů. Na druhé ambiciózní Leverkusen, jenž se ve čtvrtek také utkal v EL s portugalským soupeřem; zápas na půdě Sportingu Lisabon nakonec ovládl a díky trefě Karima Bellarabiho zvítězil 1:0.

Domácí naposledy v lize porazili Darmstadt na jeho půdě 2:1 a patří k největším favoritům na třetí místo, zajišťující přímý postup do Ligy mistrů. Loni hráli s Borussií doma bez branek; tehdy to pro Kloppovy svěřence znamenalo pád na samé dno tabulky. Letos je však situace diametrálně odlišná. Koneckonců Dortmund už teď získal více bodů (48), než loni za celou sezonu (46).

V podzimním měření sil měli Žlutočení jasně navrch; před vlastními fanoušky triumfovali 3:0 díky brankám Hofmanna, Kagawy a Aubameyanga. Statistika je staví do role favoritů i nyní; Bayer doma neporazil Borussii osmkrát v řadě. Naposledy se mu to povedlo v květnu 2007. Pro lepší perspektivu dodejme, že za Dortmund tehdy skóroval Ebi Smolarek.

Leverkusen v tuto chvíli drží šestizápasovou sérii neporazitelnosti - a kouč Roger Schmidt doufá, že hosté nedokážou využít zkušeností Gonzala Castra, který se po šestnácti (!) letech v dresu Bayeru poprvé postaví proti svému bývalému týmu. Co se zranění týče, je na tom Dortmund mnohem lépe; chybí mu pouze náhradní gólman Weidenfeller. Naopak domácí se musí obejít bez Bendera, Aranguíze, a především elitního střelce Hernándeze.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Jedvaj, Tah, Toprak, Wendell - Kramer, Kampl - Bellarabi, Brandt, Mehmedi - Kießling
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Bürki - Piszczek, Sokratis, Hummels, Schmelzer - Ginter - Gündogan, Castro - Mchitarjan, Aubameyang, Reus
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.40 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Schalke 04 - VfB Stuttgart  (neděle 17:30)
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Fährmann - Júnior Caicara, Matip, Neustädter, Kolašinać - Geis, Goretzka - Sané, Meyer, Choupo-Moting - Huntelaar
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Tytoń - Großkreutz, Schwaab, Niedermeier, Insúa - Serey Dié - Rupp, Didavi, Gentner, Kostić - Werner
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.75 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hannover 96 - FC Augsburg  (neděle 17:30)
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - Sakai, Milošević, Schulz, Prib - Hoffmann - Sané, Bech - Kiyotake - Almeida, Sobiech
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Hitz - Verhaegh, Hong, Klavan, Max - Kohr - Feulner - Esswein, Koo, Caiuby - Ji
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.30 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - SV Darmstadt  (sobota 15:30)
Bayern si chce proti Darmstadtu dojít pro další výhru. První zápas na půdě nováčka soutěže byl jasnou záležitostí.

Prosincové osmifinále DFB-Pokalu rozhodl jediný gól Xabiho Alonsa, nicméně mnichovský celek odehrál svá utkání v poslední době v poměrně dobré pohodě (snad s výjimkou toho proti Bayeru Leverkusen), takže není divu, že Allianz Arena očekává velký příděl branek. Trenér Guardiola zároveň odmítl, že by mohlo dojít k jakémukoliv podcenění soupeře. Vzhledem k tomu, že v úterý česká jeho tým Liga mistrů v Turíně.

Katalánskému kouči navíc budou po delší pauze k dispozici Mario Götze a Franck Ribéry. Druhý jmenovaný sice byl na lavičce už v minulém kole proti Augsburgu, nicméně do hry se nedostal. Nebylo třeba - Bayern vyhrál díky dvěma brankám Roberta Lewandowskiho a Thomase Müllera vcelku v poklidu 3:1.

Mezi zraněnými nadále nacházejí se Jerome Boateng, Javi Martínez, Holger Badstuber a Sven Ulreich. Mehdi Benatia by sice už měl být k dispozci, ale vedle Davida Alaby s největší pravděpodobností ve středu obrany znovu nastoupí Joshua Kimmich. I tak by bylo obrovským překvapením, kdyby domácí po dvaadvacátém kole neměli na druhou Borussii Dortmund nadále minimálně osmibodový náskok.

Darmstadt řeší pozoruhodné trable. Dirk Schuster nemá zraněné hráče - Dirk Schuster má vykartované hráče. O tomto víkendu nebude moci nastoupit hned pětice fotbalistů, kteří obvykle patří do základní sestavy - Konstantin Rausch, Peter Niemeyer (spolu s Granitem Xhakou vůbec nejtrestanější hráč celé soutěže, Jérome Gondorf (nikoli Gandalf), Aytac Sulu a Marcel Heller.

Darmstadský trenér pochopitelně nemá tak široký a kvalitní kádr, avšak minimálně v případě Aytaka Sula se jeví Júnior Díaz jakožto adekvátní náhrada. Klub ze Stadion am Böllenfalltor, kde naposledy prohrál s Leverkusenem, hodlá vsadit především na defenzivu, protože jak řekl brankář Christian Mathenia: "V tomto zápase nemáme, co ztratit. Mnohem důležitější bude duel s Werderem Brémy příští týden."
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, Kimmich, Alaba, Juan Bernat - Xabi Alonso - Robben, T. Müller, Douglas Costa, Coman - Lewandowski
SV Darmstadt - pravděpodobná sestava:
Mathenia - Garics, Rajkovic, Junior Diaz, Caldirola - Jungwirth, Vrancic - Sirigu, Kempe - Rosenthal - Wagner
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.08 - 12.00 - 26.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Mönchengladbach - 1. FC Köln  (sobota 15:30)
Borussia Mönchengladbach hodlá odčinit prohru v Hamburku. Zatímco Köln chce navázat na výhru proti Frankfurtu.

Ve Volksparkstadionu Hříbata nejprve vedla, nicméně nakonec prohrála 3:2. Po Raffaelově snižovací trefě už nezbyl čas na vyrovnání. Po drtivém vítězství nad Werderem Brémy to bylo vskutku překvapení. Proto se tým Andrého Schuberta nyní nachází mimo pohárové pozice. Vzhledem k vyrovnanosti špičky tabulky ale jenom o bod.

Za kolísavé výkony mohou nepochybně i zranění několika opor. Proti Kozlům nenastoupí Patrick Herrmann, André Hahn, Nico Schulz, Álvaro Domínguez, Tony Jantschke a Martin Stranzl. Gladbach měl ale i s nimi potíže s týmy, které hodně aktivně napadají rozehrávku, což by mohl být pro Köln recept na úspěch.

Družina Petera Stögera oproti té soupeřově ztratila jen jedno z posledních šesti utkání - se znovuzrozeným Stuttgartem. Sázka na tříčlennou obranou řadu zatím vychází a trenéra může těšit, že mezi zraněnými nachází se pouze Simon Zoller. Marcel Riise je vykartovaný a patrně bude nahrazen Pawlem Olkowskim.

"Očekávám, že to bude hodně těžký zápas. Přeci jen se jedná o derby a ta bývají vždycky výjimečná. Viděl jsem zápas Borussie s Hamburkem a věřím, že na ně jsme dobře připravení," prohlásil lodivod Stöger, který se prozatím jakožto kouč Kozlů střetnul s Hříbaty třikrát a bilanci má naprosto vyrovnanou - výhra, remíza, prohra. Pokud by jeho tým tentokrát vyhrál, mohl by se na protivníka bodově dotáhnout. Ale z Borussia-Parku se v této sezoně body zpravidla neodvážejí.
Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Sommer - Nordtveit, A. Christensen, Hinteregger, Wendt - Dahoud, G. Xhaka - Hazard, F. Johnson - Stindl, Raffael
1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Horn - Maroh, Mavraj, Heintz - Olkowski, M. Lehmann, Hector, Mladenovic - Bittencourt, Gerhardt - Modeste
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.60 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Hertha BSC - VfL Wolfsburg  (sobota 15:30)
Zajímavý souboj dvou kandidátů na Ligu mistrů uvidí diváci v Berlíně, kam přijíždí znovuzrozený Wolfsburg. Hertha nemá výsledkově ideální formu, přesto se ale stále drží na příčkách zajišťujících postup do milionářské soutěže; na ty si dělají zálusk i Vlci, kteří se naopak z krize konečně vyhrabali..

V posledních týdnech se zdá, že Staré dámě trochu dochází dech. Po vynikající podzimní části sezony, zakončené třemi zápasy bez prohry, přišel útlum; v roce 2016 ještě svěřenci Pála Dardáie ani jednou nevyhráli, a přestože například remíza s Dortmundem rozhodně není žádné fiasko, je zapotřebí opět najet na vítěznou vlnu. Naposledy Hertha padla 0:2 se Stuttgartem.

Domácím navíc budou chybět útočné opory Sami Allagui a Salomon Kalou. Bez svého elitního kanonýra je však i Wolfsburg - a v jeho případě je absence Base Dosta ještě mnohem výraznější. Nizozemský šutér totiž proti berlínskému celku už delší dobu pálí ostrými. Na podzim sám zařídil výhru 2:0; byl to tvrdý, bojovný zápas, Dostova muška ale nakonec rozhodla. Ve skutečnosti to je právě on, kdo vstřelil poslední čtyři góly Vlků ve vzájemných soubojích s Herthou. Kdo ho dnes zastoupí?

Wolfsburg má výtečnou šanci dotáhnout se na elitní skupinku - na Herthu ztrácí pět bodů, poslední týden mu však vyšel skvěle. Po výhře 2:0 nad nováčkem z Ingolstadtu zazářil i v Lize mistrů, kde před vlastním publikem porazil Gent a razantně vykročil do čtvrtfinále. Mimochodem, loni by tento duel měl naprosto jasného favorita: Vlci zakončili sezonu 2014/15 ziskem 69 bodů, Hertha jich nasbírala pouze 35.

Letos je však situace úplně jiná, a perfektní bilance Dárdaiova týmu na Olympiastadionu hostům příliš sebevědomí nedodává. Jedinou prohru před vlastním publikem si Hertha připsala proti Mönchengladbachu v 11. kole, jinak zůstává doma neporažena. Naopak Wolfsburg venku prohrál už šestkrát.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.30 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
TSG Hoffenheim - 1. FSV Mainz 05  (sobota 15:30)
Hoffenheim by se chtěl proti Mohuči odrazit k lepším výsledkům. Už má na to pomalu nejvyšší čas, protože na první nesestupovou, resp. nebarážovou pozici ztrácí šest bodů. Oproti tomu hosté nechtějí opustit pohárové příčky.

Svěřenci Martina Schmidta vyhráli poslední tři zápasy a inkasovali v nich pouze jeden gól. A to v minulém kole proti Schalke, přičemž pod výhru se podepsal vítěznou trefou Julian Baumgartlinger, pro kterého navíc šlo o vůbec první bundesligovou branku v kariéře. A to v německé nejvyšší soutěži nastoupil ke 112. zápasům!

Ze své trefy měl pochopitelně radost, ale zároveň nezapomenul podotknout, že jej těší vítězství celého týmu. Mohuč má tedy po roční odmlce reálnou šanci znovu na podzim startovat v evropských pohárech. Ale do konce soutěže stále zbývá ještě třináct zápasů, tedy celkově devětatřicet bodů, čehož si je osmačtyřicetiletý trenér, jenž celek z Coface Areny převzal právě před rokem, velice dobře vědom.

Do hry nebude moci poslat hned pět hráčů - čtyři pro zranění, jednoho kvůli kartám. Nejcitelnější bude patrně absence Elkina Sota a Guilia Donatiho, jehož by měl na pravé straně obrany nahradit Daniel Brosinski. O místo ve středu obrany zase soupeří Niko Bungert a Alexander Hack. Na základní sestavu si právem dělá opět zálusk i Kolumbijec Jhon Córdoba.

To Hoffenheimští nemají problém se zraněními, nýbrž s formou. Naposledy vyhráli v polovině prosince a v tabulce jim patří předposlední místo. Nový kouč Julian Nagelsmann patrně zase vsadí na rozestavení 3-5-2, které v minulém zápase přineslo remízu proti Brémám. Do útoku si místo vykartovaného Andreje Kramariće stoupne Kevin Volland, tudíž pravý kraj záložní řady by měl připadnout Pavlu Kadeřábkovi, jenž v minulém utkání nehrál.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Bicakcic, Schär, Süle - Strobl - Kadeřábek, Schmid - Rudy, Nad. Amiri - Volland, E. Vargas
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Karius - Brosinski, Balogun, Bungert, Bussmann - Baumgartlinger, Latza - Clemens, Malli, Jairo - Cordoba
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
FC Ingolstadt 04 - Werder Brémy  (sobota 15:30)
Nováček z Ingolstadtu má šanci navýšit náskok na sestupové příčky na devět bodů. Musí sice porazit Werder Brémy, to ale v tuto chvíli nevypadá jako nesplnitelný úkol - tradiční klub se trápí a sám má záchranářských starostí až nad hlavu..

Celek z automobilového města má v roce 2016 nestálou formu; výhry se střídají s porážkami a nikdy není předem jasné, jaký výkon nováček na hřišti skutečně podá. To ale kouči Ralphu Hasenhüttlovi stačí; jestliže je cílem udržet se mezi elitou i po historicky první bundesligové sezoně, potom má Ingolstadt velmi slušné šance. Navzdory tomu, že naposledy prohrál 0:2 ve Wolfsburgu. Aktuálně je v tabulce dvanáctý a dnešní výhra jej může potenciálně katapultovat zpět do první poloviny tabulky.

Naopak Werder, nesrovnatelně větší stálice německé fotbalové scény, má problémy. Svěřenci Viktora Skripnika jsou aktuálně šestnáctí, což znamená barážovou pozici; pod sebou mají už jen Hoffenheim a Hannover, jediné týmy, které letos hrají ještě hůře. Podzimní vzájemný zápas symbolicky poodhalil největší rozdíl mezi oběma celky: zatímco brémští se před vlastním publikem nedokázali prosadit, na brejky hrající Ingolstadt urval nejtěsnější výhru jediným gólem Moritze Hartmanna ze třetí minuty nastaveného času. Stal se tak vůbec prvním nováčkem bundesligových dějin, který zkraje sezony neztratil na cestách třikrát za sebou ani bod.

Ironicky má Werder větší šanci na úspěch právě na soupeřově půdě - alespoň ze statistického hlediska. Čtyři z pěti letošních výher (a 14 z celkových 20 bodů) totiž Skripnikův tým zaznamenal mimo vlastní stadion. Hosté mají nejhorší obranu v lize, to by ale dnes vadit až tak nemuselo; Ingolstadt totiž disponuje pro změnu nejimpotentnějším útokem. Jeho hráči skórovali pouze čtrnáctkrát z 21 kol, hned jedenáctkrát (!) pak vyšli střelecky naprázdno.

Hasenhüttlovi by se dnes mohlo vyplatit vrhnout vše do útoku od samého začátku - Werder inkasoval hned sedm branek v úvodní čtvrthodinovce, což je pochopitelně ligové maximum. Na druhou stranu Ingolstadt ještě letos neskóroval dříve než ve 21. minutě. Vypadá to, že se tu rýsuje zápas dvou protipólů, v němž půjde skutečně o hodně.

Co se zdravotní situace týče, jsou na tom hůře hosté - Skripnikovi chybí hned pětice hráčů, kromě zraněných Sternberga (kotník) a Bargfredeho (achillovka) jsou to ještě rekonvalescenti Yildirim, Johansson a Wolf. Naopak na druhé straně absentují pouze Levels (kotník) a Danilo (palec).
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Eintracht Frankfurt - Hamburger SV  (pátek 20:30)
Páteční bundesligová předehrávka nabídne souboj dvou týmů, které ještě rozhodně nemají jistou záchranu. Eintracht Frankfurt hostí Hamburk v zápase, v němž se hraje o pomyslných šest bodů..

Eintracht zahájil rok 2016 ve velkém stylu, když porazil Wolfsburg 3:2; od té doby se ale trápí, z následujících tří zápasů vydoloval jediný bod a propadl se až na patnácté místo, nebezpečně blízko sestupové zóně. Naopak Hamburk zastavil vlastní pád tabulkou minulý víkend, kdy v napínavém zápase přestřílel Borussii Mönchengladbach (rovněž 3:2). Byla to jejich sedmá výhra v sezoně, čímž vyrovnali celkové skóre z katastrofálního ročníku 2013/14. Loni posedmé zvítězili až ve 30. kole. V porovnání s minulými lety si tak výrazně polepšili, záchrana ale stále není žádnou jistotou.

Na podzim se oba celky rozešly remízou 0:0, která vyhovovala spíše Eintrachtu; přístavní celek zachránil zejména skvělý výkon českého gólmana Jaroslava Drobného, který ve druhé půli předvedl famózní zákroky proti gólovkám Seferoviće s Alexanderem Meierem. Mimochodem - Meier, nejlepší střelec loňské sezony a hlavní útočná hvězda Frankfurtu, byl do léta 2005 kmenovým hráčem právě HSV.

Frankfurtští sice prohráli poslední dva domácí zápasy (a inkasovali přitom sedm gólů), jinak jsou ale jejich vyhlídky ze statistického hlediska poměrně slušné. Proti Hamburku se jim totiž nebývale daří. Neprohráli s ním už sedmkrát v řadě, což z HSV dělá jejich vůbec nejoblíbenějšího bundesligového soupeře - a když je Hamburk naposledy porazil (v lednu 2011), stál na jeho lavičce jistý Armin Veh. Který dnes povede do boje pro změnu domácí tým.

Souboj obou trenérů ostatně slibuje hodně zajímavé drama - Veh proti Hamburku neprohrál pětkrát v řadě. Jeho protějšek Bruno Labbadia se ale nenechává zahanbit; ještě nikdy se mu nestalo, že by Eintrachtu odevzdal všechny body. Čtyřikrát jej dokázal porazit, čtyřikrát remizoval. Který ze zkušených stratégů bude mít navrch tentokrát?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.25 - 3.50 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Bayern Mnichov21182153:1056
2.Borussia Dortmund21153353:2448
3.Bayer Leverkusen21105631:2235
4.Hertha BSC21105629:2335
5.Schalke 0421103830:2833
6.1. FSV Mainz 0521103827:2533
7.Borussia Mönchengladbach21102942:3832
8.VfL Wolfsburg2186731:2830
9.1. FC Köln2178624:2729
10.VfB Stuttgart21831033:4127
11.Hamburger SV2175925:3026
12.FC Ingolstadt 042175914:2326
13.SV Darmstadt2166922:3124
14.FC Augsburg21561023:3121
15.Eintracht Frankfurt21561027:3721
16.Werder Brémy21551125:4220
17.TSG Hoffenheim21291019:3115
18.Hannover 9621421519:3614
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30Eintracht Frankfurt - Hamburger SV
sobota 15:30Bayern Mnichov - SV Darmstadt
neděle 15:30Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund
neděle 17:30Schalke 04 - VfB Stuttgart

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (355)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele