Bundesliga - preview 12. kola

08.11.2013, 09:13, aktualizováno 10.11.2013, 09:15
Previews
V Německu jsou dnes na programu všehovšudy dva zápasy 1. Bundesligy. V tom prvním pohostí Mainz Eintracht Frankfurt, ten druhý uvidí souboj Freiburgu se Stuttgartem. V obou utkáních přitom aktérům půjde spíše o napravování prozatimního dojmu než cokoliv jiného...
1. FSV Mainz 05 - Eintracht Frankfurt  (neděle 15:30)
Mainz ani Frankfurt nezažívají v tuto chvíli zrovna nejlepší období a místo očekávaného boje o poháry se prozatím nacházejí v dolních patrech velice blízko sestupové zóně. Eintracht v sestavě s českým útočníkem Václavem Kadlecem je v tento moment až patnáctý s deseti body a před Freiburgem má náskok dvou bodů, Mainzu náleží dvanácté místo a doposud získal jen o tři body více.

Frankfurt s vidinou téměř jistého postupu v Evropské lize nechal ve čtvrtečním utkání odpočívat většinu opor a zaznamenal svou první bodovou ztrátu na půdě izraelského Maccabi Tel Aviv, kde prohrál 2:4. I tak je ale ve své skupině první s devíti body a k postupu mu chybí opravdu málo. V lize je to o dost horší. V prvních pěti utkáních získal šest bodů za dvě výhry, v následujících čtyřech duelech remizoval a v minulých dvou dokonce prohrál.

Na půdě Gladbachu předvedl velmi špatný výkon a po zásluze utrpěl porážku 1:4, proti Wolfsburgu dlouho bojoval o důležité body a nakonec doma padl po výsledku 1:2. Mainz v prvních třech kolech zvítězil, jenže v následujících šesti vybojoval pouze jeden bod. Zlepšení přišlo po vítězství 2:0 nad posledním Braunschweigem, následná porážka na půdě konkurenčního Augsburgu opět vše vrátila do starých kolejí.

V loňské sezóně byl ve vzájemných zápasech o něco úspěšnější Mainz, který na půdě Eintrachtu nejprve zvítězil 3:1 a v následné odvetě remizoval doma bezbrankově. V hostujícím dresu by měl osamocen na hrotu nastoupit v základní jedenáctce Kadlec, který se letos trefil ve čtrnácti utkáních již šestkrát. V defenzívě Mainzu se pravděpodobně objeví Zdeněk Pospěch, který ve dvanácti duelech nechyběl ani jednou.

Mainz se stále bude muset obejít bez zraněného Heinze Müllera, kterého trápí poraněná třísla, mimo hru zůstane taktéž Wetklo, Bungert, Koch, Baumgartlinger a Nicolai Müller. "Nemůžeme se vymlouvat na marodku. Toto špatné období prostě musíme překonat, jinak by nás mohl čekat perný boj o záchranu. Minulé utkání v Augsburgu jsme nezvládli takticky. Frankfurt je velmi silné mužstvo s mnoha individualitami, ovšem trochu mu škodí náročný program," uvedl trenér Thomas Tuchel.

Hosté nemohou využít služeb Zambrana, který bude pykat za pět žlutých karet, na marodce se nacházejí Aigner, Kittel, Rosenthal, Schwegler a Stendera. Mírné problémy má také Jung, nicméně pokud bude fit, tak by měl na pravém kraji obrany nahradit Celozziho.
1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Karius - Pospěch, Svensson, Noveski, Park - Geis, Soto - Polter, S. Parker, Choupo-Moting - Okazaki
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Celozzi, Russ, Anderson, Oczipka - Rode, Flum - Aigner, Meier, Barnetta - Kadlec
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.30 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
SC Freiburg - VfB Stuttgart  (neděle 17:30)
Nedělní nabídku a celé dvanácté kolo německé nejvyšší soutěže stylově uzavře očekávané střetnutí Freiburgu se Stuttgartem, kde oba celky potřebují body jako sůl. O poznání více ale přeci jen domácí, kteří sídlí na barážové pozici.

Týmu z města na úpatí Schwarzwaldu se po minulé průlomové sezóně nedaří a bojovníci z Breisgau se zatím s jedním jediným vítězstvím na kontě pohybují až hluboko uprostřed pelotonu. Myšlenky na další boj o pohárovou místenku tak jsou logicky pro SCF momentálně druhořadé a po nesmírně cenném vítězství na Grundig Stadionu (3:0) chce Freiburg bodovat i doma.

Domácí mužstvo by jistě rádo navázalo na poslední vzájemné střetnutí na poli DFB-Pokalu, kde nedalekého rivala dokonale zaskočilo a po těsné výhře (2:1) si odneslo postup do dalšího kola. Tento výsledek by nyní Freiburg bral doslova "všema deseti". "Dáme do utkání všechno, abychom předvedli proti Švábům dobrý výkon," prohlásil Christian Streich, který se i za momentální situace může spolehnout na drtivou podporu od fanoušků. "Budeme mít obrovskou podporu. Diváci chápou naši situaci, což je úžasné. Vědí, že děláme maximum," řekl.

Jeden z nejstabilnějších bundesligových týmů opět neprožívá spokojený podzim: Stuttgart hned od prvního kola předvádí výsledky jako na houpačce, což záhy neustál kouč Bruno Labbadia, jehož místo následně obsadil neméně ambiciózní Thomas Schneider. Pod jeho vedením se VfB až zázračně zvedlo, ale poslední čtyři utkání opětovně čeká na plný bodový zápis.

Doslova ostudně poté skončilo poslední vystoupení Švábů na hřišti Dortmundu, odkud si odvezli rovnou celý půltucet gólů! "Chceme tento zápas vyhrát," prohlásil Schneider, jehož barvy si další možné zaváhání jednoduše nepřipouští. "Potřebujeme opět zažít "pocit úspěchu", zvláště tehdy, když vidíme, jaké jsou nyní mezi týmy nepatrné rozestupy," shrnul bývalý střední obránce Stuttgartu, kde působil jako profesionál neuvěřitelných dvanáct let.

Kromě Mensura Mujdžy (podkolenní šlacha) zůstává nově mezi absentéry také Jonathan Schmid (koleno) a jistou stálicí už je naopak neúčast Hankeho (svalové problémy). Disciplinární trest navíc nepustí do hry ani dalšího krajního beka Sorga a Terrazzino dohání manko.

Podobně je na tom rovněž švábský tým, kde dlouhodobě chybí trojice Didavi - Sararer - Cacau, které se třízápasovým trestem za vyloučení proti HSV doplnil Antonio Rüdiger.
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Ginter, Hedenstad, Höhn, C. Günter - Schuster, Fernandes - Klaus, Pilař - Darida - Mehmedi
VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Ulreich - Schwaab, Haggui, Niedermeier, Boka - Kvist, Gentner - Leitner, Ti. Werner - Maxim - Ibišević
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.40 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
TSG Hoffenheim - Hertha BSC  (sobota 15:30)
Minimálně dvě věci mají Hoffenheim a Hertha společné - oba vyznávají modrou barvu, a oba se v tabulce nacházejí těsně pod pohárovými příčkami. Jejich vzájemný souboj tak může hrát v dalším směřování sezony důležitou roli.

Ambiciózní Hoffenheim má na deváté příčce třináct bodů, v případě výhry však může svého soka přeskočit; Hertha je prozatím sedmá, avšak nebýt dvou posledních proher proti Bayernu a Schalke, mohla na tom být ještě lépe. Mistrovský Bayern se minulý víkend ukázal být také nad síly Hoffenheimu, který nicméně v zápase vedl a prohrál pouze 1:2; týden předtím svěřenci Markuse Gisdola rozstříleli silný Hannover na jeho hřišti 4:1.

S šestadvaceti brankami na kontě se celek ze Sinisheimu chlubí druhou nejlepší ofenzivou ligy (pouze fanoušci Dortmundu se mohli radovat vícekrát), a dobře si to uvědomuje i kouč Staré dámy Jos Luhukay. Nizozemský lodivod má jasno: "Hoffenheim má tři hráče, kteří dali dohromady už 18 gólů. Musíme je mít na očích po celých 90 minut." Zmiňované trio tvoří Kevin Holland, Roberto Firmino a Anthony Modeste.

Hertha je na tom, mimochodem, přesně obráceně - v úvodním utkání sezony sice nasázela půltucet branek Frankfurtu, ale od té doby se jí v útoku příliš nedaří (11 tref v 10 zápasech). "Abychom byli odměněni za naši vyloženou snahu, je potřeba ukázat větší efektivitu v proměňování šancí," nezastírá Luhukay; faktem je, že pokud chtějí berlínští rozjet ofenzivu, je Hoffenheim ideálním protivníkem. S pětadvaceti inkasovanými brankami totiž vévodí celé soutěži.

A Markus Gisdol na svém přístupu nehodlá nic měnit; jeho filozofií zůstává "využívat přednosti týmu". Nejinak tomu má být i dnes. "Samozřejmě že by bylo hezké vyhrát před našimi fanoušky, ale prioritou zůstává hrát svoji hru a plnit úkoly na hřišti. Pokud se to povede, máme velkou šanci na tři body," uvedl Gisdol, který připojil také chválu na dnešního protivníka: "Hertha působí velice dobrým dojmem, je to tým, kterého každý respektuje. Hrát proti nim není nic jednoduchého."

Domácí stratég povolal také Fabiana Johnsona, který se teprve v týdnu vrátil zpět k tréninku, a s drobnými problémy se potýkajícího Sebastiana Rudyho. Hosté se budou muset obejít bez zraněného Baumjohanna a suspendovaného Wagnera.
TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Casteels - Beck, Abraham, Süle, Salihović - Polanski, Strobl - Volland, Firmino, Elyounoussi - Modeste
Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Kraft - Pekárik, Langkamp, Brooks, van den Bergh - Hosogai, Lustenberger - Ben-Hatira, Skjelbred, Schulz - Ramos
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
VfL Wolfsburg - Borussia Dortmund  (sobota 15:30)
Pouhých 65 hodin po prohraném zápase s Arsenalem čeká na dortmundskou Borussii další utkání ve Volkswagen Areně, kde se postaví místním Vlkům. BVB má na koncernovém hřišti rozhodně co napravovat, neboť naposledy zde jen tak tak dotáhlo dvoubrankové manko.

Nemastný a neslaný rozjezd je z pohledu VfL již definitivně zapomenutý, ambiciózní tým se konečně naladil na správnou vlnu a z posledních třech utkání (Augsburg, Brémy a Frankfurt) si na své konto zapsal plný počet bodů, čímž se rázem posunul na průběžnou pátou pozici, která by na konci sezóny přinesla vstupenku do pohárové Evropy, konkrétně tedy Evropské ligy.

Započatý trend je však nyní potřeba udržet a k tomu potřebuje Wolfsburg nadále pravidelně bodovat, což by rád splnil i proti úřadujícímu finalistovi Ligy mistrů. "Chceme proti BVB odehrát úspěšný zápas," doufá trenér Dieter Hecking. "Musíme hrát svoji vlastní hru a nesmíme se dopouštět zbytečných chyb, za které by nás Dortmund potrestal," nabádá 49letý kouč, jehož slova následně doplnil také sportovní ředitel Klaus Allofs. "Čím méně bude Borussia držet míč, tím méně nebezpečí nám bude hrozit. To je pro náš úspěch klíčové," prohlásil.

Jak už bylo nakousnuto, Borussen za sebou nemají úplně vydařené utkání, nyní se však pozornost vestfálského týmu po milionářské soutěži znovu obrací na domácí scénu, kde se BVB daří předvádět konstantní výkony a nadále tak hosté stíhací vedoucí Bayern (bodový rozestup). Stejně jako Wolfsburg brali Kloppovi svěřenci za poslední tři ligové mače devět bodů!

Proti týmu z automobilového města se navíc Schwarzgelb tradičně vede na jedničku, ovšem z posledních dvou vzájemných utkání brala hostující družina pouhý bod za již zmíněnou remízu ze hřiště Wolfsburgu (3:3). "Vlci mají mimořádně kvalitní tým, který může porazit každého," řekl na tiskové konferenci k hodnocení nadcházejícího soupeře Jürgen Klopp.

Stejně jako po většinu utkání na půdě Eintrachtu se VfL musí obejít bez svého režiséra Diega, kterého trápí nepříjemné zranění břišních svalů. Hrát stále nemůže ani trojice Träsch - Koo - Vieirinha. Po malých dávkách by se měl alespoň vracet kanonýr Dost. Na návrat se z dortmundského pohledu chystá Piszczek a Gündogan, které na marodce doplnil Kuba (žaludeční potíže).
VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Benaglio - Ochs, Naldo, Knoche, Rodríguez - Medojević, Luiz Gustavo - D. Caligiuri, Arnold, Perišić - Olić
Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Weidenfeller - Großkreutz, Subotić, Hummels, Schmelzer - S. Bender, Sahin - Aubameyang, H. Mchitarjan, Reus - Lewandowski
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bayer Leverkusen - Hamburger SV  (sobota 15:30)
Při pohledu na sobotní program německé bundesligy se nám nabízí k výběru hned několik velmi zajímavých soubojů a jeden takový se odehraje i na hřišti Bayeru, kam namíří své kroky další tradiční celek z Hamburku.

Werkself plynule navázala na skvělé výkony z minulého ročníku a rovněž nyní zůstává jako jediná z osmnáctičlenného pelotonu na kontakt s vedoucím duem. Ztráta na rivaly z Mnichova a Dortmundu se však pro Farmaceutiky po minulém víkendu nečekaně navýšila (čtyři body na Bavory), neboť domácí nečekaně podlehli na trávníku nováčka z Braunschweigu (1:0).

Před nadcházejícím zápasem tak má koncernový tým o motivaci rozhodně postaráno a do karet hraje Bayeru i prostá statistika: Leverkusen na poli Bay-Areny neprohrál již deset (!) utkání za sebou a proti HSV drží osmizápasovou sérii bez porážky (čtyři vítězství doplňuje stejný počet remíz). "Je jasné, že chceme vyhrát," vyhlásil Stefan Kießling. "Hamburk je pod van Marwijkem lépe organizovaný a disciplinovaný, ale máme důvěru ve své vlastní schopnosti," dodal Sami Hyypiä.

Přístavní mužstvo se pod zkušeným nizozemským kormidelníkem skutečně až zázračně vzchopilo a ze čtyř duelů vybojovalo velice pěkných deset bodíků, načež Rothosen chvíli dokonce pokukovali po pohárových místenkách, ovšem domácí porážka od Gladbachu (0:2) vrátila hosty zpátky do "normálu" a HSV se musí ze čtrnácté příčky otáčet především za sebe.

Dlouhodobou přítěží nejdéle sloužícího bundesligového celku je defenziva, což se potvrzuje i během této sezóny, kde se Hamburk se čtyřiadvaceti inkasovanými góly drží těsně za vedoucím Hoffenheimem (25 obdržených branek). "Pohled na tabulku mluví jasně," stroze konstatoval Bert van Marwijk. "Čeká nás obtížný zápas, ale nikde není napsáno, že bychom nemohli vyhrát," nepřestává doufat bývalý vládce úspěšné holandské reprezentace, se kterou se mimo jiné podíval i do finále MS. "Zůstávám optimista," zakončil van Marwijk.

Kromě Stefana Reinartze (Achillova šlacha) domácímu výběru nepomůže ještě náhradní brankář Palop (lýtko) a za vyloučení proti Braunschweigu pykající Lars Bender.

I přes nepřesvědčivý výkon proti Hříbatům by se měl na opačném konci hřiště ukázat Lasse Sobiech, jemuž mimo jiné hraje do karet i zranění Johana Djouroua (třísla). Připraveni poté dále nebudou Diekmeier, Rajković, Demirbay, Rincón a nevyužívaný kanonýr Rudņevs, kterého tak jako tak trápí koleno a na svůj letošní premiérový zásah si tím pádem musí nadále počkat.
Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Leno - Donati, Wollscheid, Toprak, Boenisch - Can, Rolfes, Castro - Sam, Kießling, Son
Hamburger SV - pravděpodobná sestava:
Adler - Westermann, Tah, L. Sobiech, Jansen - Arslan, Badelj - Beister, van der Vaart, Çalhanoğlu - Lasogga
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Schalke 04 - Werder Brémy  (sobota 15:30)
Jako na houpačce si musejí připadat fotbalisté Schalke - skvělý start do Ligy mistrů vystřídaly dvě tříbrankové porážky s Chelsea, v lize zase po domácí prohře s Dortmundem přišly velecenné tři body v Berlíně. Obránce Dennis Aogo předesílá, že pohárový debakl odčiní pouze výhra v duelu s Brémami.

Königsblauen jsou v domácí soutěži na šestém místě, dva body od čtvrtého Mönchengladbachu; pokud však chtějí pronásledovat vedoucí trio, musí urychleně zapracovat na konzistenci výkonů. Třetí Leverkusen je vzdálen celých osm bodů, a porážka 0:3 v Londýně, kterou odstartovala nevídaná minela zkušeného gólmana Tima Hildebranda, jim na náladě také příliš nepřidala.

"Chceme se v tabulce posunout do těch nejvyšších pater," prohlásil Aogo lakonicky pro oficiální stránky klubu. To ovšem nebude nic jednoduchého - Brémy přijíždějí do Gelsenkirchenu s cennou výhrou 3:2 nad Hannoverem v zádech, ztrácejí na dnešního soupeře pouhé dva body a dvě příčky, a jejich ambice také neleží zrovna nízko. "Werder porazil Hannover gólem v poslední minutě, což jim určitě přidá na sebevědomí," dodal domácí bek.

A slova nizozemského forvarda Eljera Elii to jen potvrzují - brémský útočník se nebojí ani Schalke, ani Bayernu či Leverkusenu, s nimiž se jeho klub utká ještě před zimní přestávkou. "V Bundeslize platí, že každý může porazit každého, pokud má den. Proč bychom nemohli my?" pokládá řečnickou otázku. "Braunschweig je toho důkazem - přehráli Leverkusen díky kuráži a štěstí."

S tím souhlasí také český bek Theodor Gebre Selassie, podle nějž právě díky těmto dvěma faktorům, společně se zlepšenou morálkou, může Werder před reprezentační pauzou Schalke v tabulce přeskočit. "To je to, o co usilujeme," potvrdil. "Nevím, jestli se s nimi můžeme už teď rovnat, ale faktem zůstává, že pokud vyhrajeme, budeme nad nimi."

Kouče Robina Dutta může navíc těšit návrat útořníka Franka di Santa, který se ve čtvrtek zapojil do tréninku a odjel do Gelsenkirchenu se zbytkem týmu; na marodce tak zůstávají pouze Petersen a Prödl. Domácí stratég Jens Keller stále nemůže počítat se službami Annana, Clemense, Högera, Farfána, Huntelaara a Obasiho.
Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Hildebrand - Uchida, Höwedes, Matip, Kolasinac - Neustädter, Aogo - Boateng, Meyer, Draxler - Szalai
Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Mielitz - Fritz, Lukimya, Caldirola, Garcia - Kroos, Makiadi - Elia, Hunt, Junuzovic - di Santo
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bayern Mnichov - FC Augsburg  (sobota 15:30)
Dvanácté kolo německé bundesligy nabízí hned několik derby zápasů a jeden takový se odehraje na půdě mnichovské Allianz Areny, kde FCB přivítá nedaleký Augsburg. Domácí neztratili s bavorskými rivaly už takřka sedm roků a rádi by tuto bilanci pochopitelně ještě natáhli.

Jen samá chvála se ze všech stran doslova "hrne" na mnichovský velkoklub, který ani po odchodu Juppa Heynckese neztratil nic ze své suverenity a rovněž pod novým kormidelníkem Pepem Guardiolou za sebou nechává jednoho soupeře za druhým. To ostatně nejlépe dokumentuje pohled na tabulku německé nejvyšší soutěže, kde Bayern doposud neztratil (pouze dvě remízy) a s devětadvaceti body kraluje s těsným náskokem na dortmundského rivala.

Naprosto přesvědčivě si Bavoři počínají i na scéně nejprestižnější evropské klubové soutěže, kde ze čtyř zápasů vybojovali plných dvanáct bodů a s předstihem si jakožto obhájci celkového prvenství zajistili postup do vyřazovací fáze. "Tento tým má skutečnou kvalitu. Máme naprostou důvěru ve hráče a jsme si vědomi, že takovéto výkony dokáží pravidelně opakovat," pochvaloval si po vítězství na hřišti Doosan Areny klubový předseda Karl-Heinz Rummenigge.

Momentálně se tak mohou domácí přeorientovat opět na všední ligové starosti, které nyní přivádějí FCB do cesty oblíbeného soupeře z Augsburgu (ztratil s Bayernem poslední čtyři bundesligové duely). "Předchozích 36 ligových zápasů bez porážky nám bude k ničemu, pokud bychom s Augsburgem ztratili," varuje prezident Uli Hoeneß. "Budeme hrát dobře," uvedl přesvědčený Guardiola.

Ani druhá strana si však doposud nevede vůbec špatně a po posledním vítězném utkání s Mainzem (2:1) se družina Markuse Weinzierla posunula už na 13. příčku! Třináct bodů po jedenácti zápasech je pro skromné mužstvo více než skvělý počin a Augsburg si tak hned od začátku buduje solidní pozici (pětibodový náskok) pro pozdější očekávanou bitvu o udržení mezi elitou.

Na horkou mnichovskou půdu tím pádem hostující ekipa cestuje se vztyčenou hlavou a proti Bayernu rozhodně nemá co ztratit. "Pokusíme se vytvořit senzaci," pronesl odvážná slova Weinzierl, jehož ovečky se nadcházejícího střetnutí nemohou dočkat. "Poslední roky jsme tvrdě pracovali, abychom se mohli s Bayernem poměřit. Vydáme ze sebe všechno," dodal.

Bastian Schweinsteiger se po utkání s Viktorií Plzeň, kvůli přetrvávajícím bolestem, opětovně podrobí operaci kotníku a na podzim se tím pádem na trávníku zřejmě již neukáže. To se naopak netýká Robbena, jenž by měl po uzdravení (třísla) sedět alespoň na lavičce. Nadále potom zůstávají na marodce dlouhodobě vyřazení Badstuber, Thiago, Shaqiri a Pizarro (svalové potíže).

Naproti tomu švábští Bavoři cestují do Mnichova takřka kompletní. Mimo hru zůstává pouze dlouhodobý marod Raul Bobadilla (koleno), jenž se pomalu vrací do tréninku.
Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Neuer - Lahm, J. Boateng, Dante, Alaba - Javi Martínez - T. Müller, Schweinsteiger, T. Kroos, Ribéry - Mandžukić
FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Hitz - Verhaegh, Callsen-Bracker, Klavan, Ostrzolek - Baier - Hahn, Vogt, Halil Altintop, To. Werner - Mölders
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Borussia Mönchengladbach - 1. FC Norimberk  (sobota 18:30)
V Mönchengladbachu jde zatím vše jako po másle - týmu se daří, v říjnu dokázal porazit i Dortmund, momentálně má na kontě dvě výhry za sebou a Norimberk přivítá z pozice čtvrtého celku tabulky (což by zajišťovalo postup do předkola Ligy mistrů). Kouč Lucien Favre je proto ve svých vyhlídkách vzhledem k nadcházejícímu zápasu optimistou.

Hlavní důvody jsou prý dva - zaprvé zůstává Borussia doma bez ztráty kytičky (pět výher z pěti bundesligových zápasů), zadruhé se jí minulý víkend triumfem v Hamburku podařilo poprvé zvítězit i venku. Na třetí Leverkusen tak Hříbata ztrácí už pouze šest bodů. "Ta výhra je pro nás hodně důležitá. Často jsme na cizích hřištích podali dobrý výkon, ale neodrazilo se to na bodech. Teď se to povedlo, což nám do dalších utkání dodá sebevědomí," pochvaloval si Favre.

Existují však i potenciální problémy - a švýcarský stratég odmítá, že by zápas s Norimberkem byl nějakou zárukou prodloužení skvělé domácí série. Der Club je sice zatím naprosto z formy, letos ještě ani jednou nevyhrál a krčí se se sedmi plichtami na předposledním místě tabulky, ale zůstává otázkou, co s nimi udělá čerstvá výměna kouče.

"Osobně je považuji za velice nebezpečný tým," varuje Favre, podle nějž tabulkové postavení nelze brát jako jediný určující faktor. "Mají v kádru několik reprezentantů, nebudeme to mít vůbec lehké," dodává trenér, a sportovní ředitel Max Eberl souhlasí. Stejně jako by bylo předčasné odepisovat Norimberk na základě tabulky, je ošemetné tvrdit, že Gladbach má čtvrtý nejlepší tým v Německu - na základě téhož principu.

"Krásně se na to kouká, ale je to jenom momentální situace," drží se při zemi Eberl. "Jsme mezi pěti nebo šesti kluby, které bojují o pozice těsně pod špičkou, ale to nic nemění na našem předsezonním cíli, kterým je umístění v první desítce. Domácí utkání s Norimberkem bude dost těžké samo o sobě, takže by bylo moudré soustředit se nyní pouze na něj," zakončil funkcionář na opatrnou notu.

Norimberk odvolal kouče Michaela Wiesingera koncem října, a po krátkém období hledání se uvolněného místa ujal bývalý lodivod Alkmaaru Gertjan Verbeek. Jeho premiérou byl domácí duel s Freiburgem, a přestože herně bylo vidět jasné zlepšení a zdálo se, že první tři body jsou na cestě, nakonec bylo všechno jinak - tři údery ve druhém poločase znehodnotily předvedený výkon drtivým skóre 0:3. Nizozemský taktik pochopitelně doufá, že se mu podaří úvodní nezdar odčinit.

"Musíme bezpodmínečně bodovat v nadcházejících zápasech. Zlepšujeme se. Výsledky zatím nejsou podle našich představ, ale pracujeme na tom," dodal Verbeek, který místo zraněného Róberta Maka povolal Alexandera Essweina. Mimo hru je také Gebhart, zatímco uzdravený Ginczek se může vrátit do sestavy. Na druhé straně budou absentovat zranění Domínguez, Brouwer a Nordtveit.
M'gladbach - pravděpodobná sestava:
ter Stegen - Korb, Jantschke, Stranzl, Wendt - Kramer, Xhaka - Herrmann, Arango - Raffael, Kruse
1. FC Norimberk - pravděpodobná sestava:
Schäfer - Chandler, Nilsson, Pogatetz, Plattenhardt - Stark - Frantz, Hasebe, Kiyotake, Hloušek - Drmic
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hannover 96 - Eintracht Braunschweig  (pátek 20:30)
Fotbalisté Hannoveu měli skvělý vstup do soutěže a v prvních šesti kolech získali velmi slušných dvanáct bodů za čtyři vítězství, ovšem v následujících pěti zápasech pouze jednou remizovali a v tabulce se propadli na jedenácté místo se třinácti body. Nyní se pokusí zlomit zakletí v domácím prostředí proti nováčkovi z Braunschweigu, který je se sedmi body na poslední osmnácté příčce, ale pouze o skóre za Norimberkem a bod za Freiburgem.

V úvodu sezóny to s šancemi nováčka na záchranu vypadalo hodně bledě, avšak v poslední době se jeho herní výkon hodně zlepšil a v několika duelech dokázal překvapit. Povedlo se mu to především v minulém kole proti Leverkusenu, který porazil 1:0 a připravil ho o důležité body v boji o titul. I tak nebude v páteční předehrávce favoritem, spíše se očekává zvednutí sebevědomí domácího celku.

Hannover po ostudném výkonu a porážce 1:4 od Hoffenheimu dlouho bojoval o body na půdě Brém, jenže brankou v závěru nakonec podlehl soupeři těsně 2:3 a prodloužil svou sérii prohraných utkání v řadě na tři. Oba celky si zahrají prestižní derby poprvé po dlouhé době a očekává se souboj na ostří nože.

Domácí celek se možná bude muset obejít bez obránce Schulze kvůli poraněnému chodidlu, bolavá achilovka trápí útočníka Artura Sobiecha. Dlouhodobě mimo hru vinou problému s kolenem zůstává Cherundolo, na marodce je též Felipe s Ya Konanem a do plného tréninku se pomalu zapojují Franca s Panderem. Trest za pět žlutých karet si musí odpykat Sané, třízápasovou stopku za vyloučení v duelu s Hoffenheimem dostal Marcelo. Absencí je v domácím celku opravdu hodně, hrát by ale měl Hoffmann, který utrpěl v Brémách lehký otřes mozku a už bude fit, ve středu obrany nahradí Saného.

"Schulz i Sobiech by nastoupit mohli, pokud to však nebude možné, tak variantami na jejich posty jsou Andreasen se Schmiedebachem. Bohužel s tolika změnami v sestavě se jen těžko překonává krize, ovšem v tomto derby máme o motivaci postaráno a za každou cenu chceme zvítězit. Případné výhra by nám hodně zvedla sebevědomí. Soupeře podcenit nesmíme, vždyť porazil Leverkusen a to hovoří za vše," uvedl trenér Mirko Slomka.

Ani hosté nebudou hrát v plné síle. Zranění kolenních vazů nepustí na hřiště Reichela, nově se na marodku kvůli problémům s kolenem dostal také Kratz a přidal se tak k Petkovićovi, Correirovi a Hochscheidtovi. Reichela by měl na hřišti nahradit Perthel, místo Kratze zřejmě nastoupí Caligiuri. Problémy s lýtkem překonal už Bellarabi a měl by nastoupit v útoku v základní sestavě.
Hannover 96 - pravděpodobná sestava:
Zieler - H. Sakai, Hoffmann, C. Schulz, Pocognoli - Stindl, Andreasen - Bittencourt, Prib, Huszti - M. Diouf
Braunschw. - pravděpodobná sestava:
Davari - Elabdellaoui, Bičakčić, Dogan, Perthel - M. Caligiuri, Vrančić, Theuerkauf - Bellarabi, Boland - Kumbela
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Bayern Mnichov1192024:729
2.Borussia Dortmund1191131:928
3.Bayer Leverkusen1181222:1125
4.Borussia Mönchengladbach1161425:1519
5.VfL Wolfsburg1160516:1318
6.Schalke 041152420:2217
7.Hertha BSC1143417:1415
8.Werder Brémy1143412:1715
9.TSG Hoffenheim1134426:2513
10.VfB Stuttgart1134421:2013
11.Hannover 961141614:1913
12.1. FSV Mainz 051141616:2313
13.FC Augsburg1141613:2013
14.Hamburger SV1133523:2412
15.Eintracht Frankfurt1124514:2010
16.SC Freiburg1115512:218
17.1. FC Norimberk1107411:227
18.Eintracht Braunschweig112188:237
Přehled vysílání zápasů Bundesligy na české verzi Eurosportu 2
pátek 20:30Hannover 96 - Eintracht Braunschweig
sobota 15:30VfL Wolfsburg - Borussia Dortmund
sobota 18:30Borussia Mönchengladbach - 1. FC Norimberk
neděle 15:301. FSV Mainz - Eintracht Frankfurt
neděle 17:30SC Freiburg - VfB Stuttgart

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (102)

Přidat komentář
smazaný uživatel

3:1

Reagovat
cristiano.K.

sázkařské OT:

Hofe - Hertah, oba dají gol + over, Leverkusen-1 + over, Dortmung 2 +over,gladbach -1

?

Reagovat
smazaný uživatel

WOL-DOR a FRE-STU 0 zbytek vše 1

Reagovat
smazaný uživatel

OT:

Zákaz na venkovní zápasy mají tři ultras skupiny Borusie Dortmund (Desperados, The Unity, Jubos). Za výtržnosti v zápase proti Schalke.

Reagovat
db18

Skupiny nebo jejich členové?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
db18

Že členové té skupiny na výjezdy můžou, ale nesmí vystupovat jako skupina (tzn. mj. věsit vlajky)

...ale tady mi to spíš přijde, jako že členům, protože museli vracet "permice"

Reagovat
smazaný uživatel

Hannover - Brausnchweig sa stretnú v BL spolu po 37 rokoch !! Je to obrovské derby dvoch rivalov z Dolného Saska, na poriadok ma dohliadať až 700 policajtov a pred zápasom si niekto dosť nechutne "vystrelil"....http://www.efotbal.cz/clanek-122608-Nechutnost-na-ucet-Enkeho.html#.Unz6SaH1gG0.facebook

Reagovat
db18

Už předtím měli vyrobený trika "Follow your Keeper"

btw. v Hannoveru už dochází k prvním střetům, fanoušci Eintrachtu útočí na policii

Reagovat
Arne

Ta jednička je samozřejmě přes čáru, ale jinak mi to prase přišlo celkem vtipný... Určitě lepší než ty žlutomodrý kříže s nápisy BTSV.

Reagovat
smazaný uživatel

FSV Frankfurt - Kaiserslautern, prvý polčas skončený, Kaisers vedie 0:3, dva góle z penált, jeden gól z priameho kopu. Zatiaľ sa kopali 3 penalty, dve proti FSV. Tí majú obranu veľmi tragickú, najmä Oumari spravil obe penalty a tretiu rozhodca nezapískal, Oumariho ruku vo vápne nevidel.

Reagovat
smazaný uživatel

60. minúta, 0:4. FSV docela začalo útočiť, Kaisers sa utrhli do protiiútoku a zvyšujú.

Reagovat
Arne

Rekord v gólech z brejků mít asi nebudete no.

Reagovat
db18

Vždyť Bayern jich dává pravidelně nejvíce v lize (resp. dával pod Juppem)

Reagovat
Arne

Fakt?

Reagovat
db18

Přesný údaje nemám, ale třeba minulou sezonu po podzimu tomu tak bylo... (a pravidelně nejvíce je asi přestřelený, ale dává jich fakt hodně )

Reagovat
Arne

Když si představím, že proti vám jsou všichni dost zalezlí, tak se mi to moc nezdá, i když minulou sezónu to bt mohlo... Určitě ale teď pod Pepem žádný extra brejky nepředvádíte.

Reagovat
db18

No, pod Pepem ne no...

...ale když se proti nám rozjel protiútok, který se včas zatrhl, tak se to pak často trestalo

Reagovat
Arne

Docela to tam žije... Aby v Hannoveru celá ta podélná tribuna stála, to sem u nich ještě neviděl a v celý BL se to vidí málokdy. A teď jsem tam zahlídl pyro snad někde ve VIP.

Reagovat
smazaný uživatel

a potom aj pyro na trávniku

Reagovat
db18

(Kind snad musel už dostat infarkt)

Reagovat
db18

Škoda, to by byl gól

Reagovat
dantetomas

Ten Diouf dostava od rozhodcov poriadne zabrat

Reagovat
dantetomas

A tieto piatkove predohravky by mali zrusit... Des a hroza skoro tyzden co tyzden

Reagovat
db18

já jsem se u toho dneska bavil

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
jv

Alespoň jsem o nic nepřišel, když jsem to neviděl.

Reagovat
db18

Atmosféru to mělo dobrou - jen Kind byl zase úplně mimo... a to vlastně i většina dotázaných až na hráče...

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Proč vlastně dneska ukazují BVB? Ne, že bych si stěžoval ale moc jsem s tím nepočítal, že tomu dají přednost před Bayernem..

Reagovat
Pasha

Tiež som sa nad tým pozastavil a prekvapene krútil hlavou, pretože ES je schopný miesto zápasu trebárs Leverkusen - Dortmund dávať Bayern - Braunschweig

Reagovat
stas87

link na union ak by niekto chcel pozerat

http://stadium-live.com/Channel5.html

Reagovat
smazaný uživatel

Dnes vraj takto:

Neuer - Dante, Ribéry, Martínez, Mandzukić, Rafinha, Boateng, Götze, Lahm, Alaba, Kroos

Reagovat
stas87

hm,gebre vs meyer,kroos vs jones...zaujimave suboje to budu aogo si asi povodi fritza..bod by som bral,minuly rok sme prave v gelsenkirchene zbytocne stratili aj ten bod

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Weidenfeller - Großkreutz, Subotic, Hummels, Schmelzer - Bender, Sahin -Aubameyang, Mkhitaryan, Reus - Lewandowski

Sokratis

Reagovat
smazaný uživatel

zbavit se Pekárika by vneslo mnoho světlo do mých dní

Reagovat
JozkokozleJ

Ved dnes hraje dost slusne. Prava strana je ho plna. Co mu dnes mozno vycitat, tak to jedno zle spracovanie lopty uprosted pola, za co zaplatil kartou. Ak teda ovsem nemas ine dovody.

To mne dnes lezie neskutocne na nervy Allagui.

Reagovat
stas87

ma hoffe sance alebo hertha vzadu vyborna? mam ze obaja gol tak som zvedavy na priebeh hry gol som videl pocas hladania streamu na nas,ramos to urobil perfektne

Reagovat
smazaný uživatel

Mám i jiné důvody Ještě bych mu vyčet neschopnost hrát ofsajd systém, ale zachránil ho lajnovej rozhodčí. Sami je hroznej.

Největší Hoffe Salihović z přímáku, plus ještě jedna nebezoečná situace ze strany.

Reagovat
stas87

kroos da fika za 20 minut mohlo byt 3:0 pre domaci...mielitz drzi,hrame v 10,caldirola evidentne hra s domacimi,najprv namiesto toho aby odhlavickoval loptu tak hlavicuje na vlastnu branku a potom si takmer zrazi do brank prihravku zo strany..velke stastie sa nas drzi

Reagovat
smazaný uživatel

Marcooooo nádhera!!! Jinak poločas hodně slabý. Nuri je dneska marný a ani marcovi to doposaď moc nešlo. Jen Kevin zatím solidní.

Reagovat
slovaňáák

REUS! Ještě že tak, zatím je to pěkná bída..

Reagovat
db18

úúú... nádhera od Francka!

Reagovat
Bayern +

Má Schalke šancu to otočiť a Hoffe aspoň remízovať?

Reagovat
stas87

jj,schalke zatial doplaca na neschopnost premenit sancu nemyslim si ze to udrzime,draxler mal ale fakt tutovku,szalaiovi chybal krok,caldirola nastastie trafil stranu kde stal mielitz...my sme naopak mohli zvysit po centri zo strany kde pred cedricom loiptu zobral timo a elia po brejku dobre strielal ale hildebrand vyrazil na roh

Reagovat
Bayern +

Tak snáď to Schalke otočí, ale ak Hoffe nezíska ani bod, tak vám výhru doprajem.

Reagovat
stas87

teraz nam odpustil rozhodca 11ku,hunt sundal meyera,jasny faul

Reagovat
Bayern +

No, už si to kľudne vyhrajte, Hertha vedie 0:2 a aj Bayer si presral náskok.

Reagovat
stas87

bayer vedie s tou herthou je to asi uz prec..

Reagovat
db18

škooa, že jsem nedal pásku Sonovi, ale Vollandovi

Reagovat
stas87

ja osm si minule kolo zobral hahna,dal mu pasku lebo som cakal za augsburg vyhra,no ale zacal som o tom klasicky pochybovat a tak som ju dal kiyotakemu lebo som si myslel ze on der club potiahne viac ako hahn augsburg hahn nakoniec 10 bodov,s bonusom 20

Reagovat
smazaný uživatel

tam to na sebe vzal Aytekin

Reagovat
db18

Lasogga

Reagovat
JozkokozleJ

Velmi pekne goly.

Reagovat
Bayern +

Rodriguéz Keď už je tiket v riti, tak aspoň Vlci musia zobrať bod, za prvý polčas totálne nezaslúžených 0:1.

Reagovat
stas87

teraz gebre zavahal,nechal draxlera odcentrovat a boateng uz to trafi do protipohybu,skoda,vydrzat este 10 minut tak by schalke urcite otvorilo obranu a mohli by sme ich vytrestat

Reagovat
smazaný uživatel

bože Aytekine

Reagovat
stas87

nezmyselna?

Reagovat
smazaný uživatel

nejdřív písknul divnou penaltu pro Herthu, když Ramos spíš uklouznul, pak pro Hoffe, když Shipplock nebo kdo si zaseknul balon tak, že na něj nemoch dosáhnout a po lehkym kontaktu vyskočil a udělal piruetu ve vzduchu, ale jsem zaujatej

Reagovat
smazaný uživatel

Olic woooow

Reagovat
Spasitel

Olič krása

Reagovat
smazaný uživatel

Sahin je dneska otřesný..

Reagovat
stas87

a zapas rozhodne hrac ktory nie je absolutne vidiet zas debilna strata aj bodu..presne kao minuly rok

Reagovat
smazaný uživatel

Ndjeng

Reagovat
smazaný uživatel

prohra zasloužená, výkon otřesný...a rozhodčí absolutně tragédní. Týden na který musíme co nejdříve zapomenout...

Reagovat
Spasitel

Ten M´gladbach je biedny Nurnberg si ide pre prvú výhru

Reagovat
stas87

SGD udrzat!!! paradna strela

Reagovat
stas87

zufaly nakop aue,mravac to klingbeilovi este spracuje...preco?kurva preco? toto sa malo vyhrat...a pote je blb,zbytocne sebci,3 minuty pred golom mohol oblucikom prihrat uplne volnemu spoluhraci na druhu stranu ktory by upratal lopti do poloodkrytej branky..fuck

Reagovat
Kily

podle mě snad i zasloužený trest za ten výkon po gólu na 1:0, to byla hrozná bída, rezignace na aktivitu, pasivita, hnus

Reagovat
Arne

Zaplatili za hloupost.

Reagovat
db18

Julian Schuster, Vladimir Darida, Vaclav Pilar, Oliver Sorg, Mensur Mujdza, und Marco Terrazzino fallen verletzt oder gesperrt aus. Daraus ergibt sich folgende Derby-Aufstellung:

Baumann - Günter, Ginter, Diagne, Höhn - Höfler, Fernandes - Coquelin, Mehmedi, Klaus - Freis.

Pilař s Daridou jsou zase mimo? (ach jo - a to jsem si do fanty koupil Daridu )

Reagovat
JozkokozleJ

Zostava Freiburgu je strasne polepena. Ani jeden nadstandardny hrac na kridle, pricom pre ofenzivu Freiburgu su toto strasne dolezite posty. To som sa na nich dnes tesil...

Reagovat
db18

Aspoň, že se Klaus zvedá, ale pořád to není dostačující, navíc v základu není ani Schuster...

...Streich se asi bude spoléhat trochu na to, že znovu vypomůže Kerk

Reagovat
JozkokozleJ

Ked na to pozeram, okrem golmana, stoperov a Mehmediho, chyba cely zaklad., aspon teda tak si ho predstavujem: Baumann - Mujdza, Ginter, Diagne, Sorg - Schuster, Darida - Schmid, Mehmedi, Pilar - Hanke.

Na Klausa som zvedavy, videl som ho proti Bremam, to bolo nic moc, ovsem snad to bol jeho prvy zapas v zaklade.

Reagovat
smazaný uživatel

jaký je kurz na červenou Diagneho, nevíš?

Reagovat
Erdovec

hrává tak Pospěch normálně?

Reagovat
jv

Pokud myslíš tím slovem normálně vyšší standard, tak jo, hraje.

Reagovat
JozkokozleJ

Stuttgart cvici pravu stranu Freiburgu (Diagne, Klaus) pekne Ak si dnes VfB nevyberie svoju tradicnu polhodinu hrozy, Freiburg tazko so zapasom nieco urobi.

Reagovat
smazaný uživatel

Mehmediho prostě nesnáším.

Reagovat
JozkokozleJ

Dnes mu to absolutne neide. Vyzera to, akoby si z Portugalska priniesol tazke drevene nohy (unavu).

Reagovat
stas87

co hovoris na fernandesa?pod druhym golom je tak trosku podpisany(kolko dostal werner priestoru pred 16kou )pride mi ze freiburg sa nevie dostat kombinacne k 16ke,je to tazkopadne,ked uz nejaka kombinacia vyjde tak prihravajuci hrac nema dalej komu poslat finalnu prihravku,vo vapne je malo hracov domacich a väcsinou sa lopta posune spät na stred kde je to prehustene,moment prekvapenia ukrutne chyba,dneska asi vfb nevypadne z role ako sa im to stava...potesil ma werner,mal seriu asi troch zapasov kde sa mi vobec nepacil,sebcil a nehral timovo,schneider ho posadil a timo si to asi uvedomil,tah na branku ma skvely dufam ale ze sa casom neutavi a nebudem si ho pamätat ako na hviezdicku ktora casom zhasne

Reagovat
JozkokozleJ

V podstate u Freiburgu nie je co hodnotit. Zaloha je smerom dopredu takmer nulova. Ako pises chyba tomu vela veci a ten moment prekvapenia tam dokaze vniest snad len Diagne, ktory ale smerom dozadu hori. Ani neviem, ci ma zmysel verit v druhopolcasove zlepsenie.

Reagovat
Arne

Snad pomaže pryč co nejdřív, klidně bych to ukončil v lednu tu hostovačku...

Snad Freiburg urve aspoň bod... Jsem to teď zapnul a asi ve druhé sekundě Hanke gól... Jen tak dál.

Reagovat
JozkokozleJ

Koho by mali poslat okamzite do materskeho klubu spät, tak Coquelina.

Mehmedi mal slaby uvod sezony, ale potom bol neraz jedinym hracom, ktory dokazal vpredu nieco vymysliet.

Reagovat
jv

Zase na druhou stranu nehraje na svým postě, co jsem teda zrovna viděl, to má potom strašně moc složitý.

Reagovat
JozkokozleJ

Ze Streich nepostavi Coquelina na DM z toho mnozstva zapasov ani raz, tomu prilis nerozumiem. A prave svojim prispevkom som myslel, ze ak sa s nim na DM vobec nepocita, moze ist rovno v zime spät. Na kridle sa vylozene trapi.

Reagovat
jv

Jasně, pokud ho na DM ani nezkusí, potom to pro něho ani nemá cenu zůstávat.

Reagovat
JozkokozleJ

Hanke parada Nakoniec to predsa bude zapletka.

Reagovat
JozkokozleJ

To ma tym kratkym rohom nastvali. Som myslel, ze to vypnem. Cely zapas nemali snad jedinu sancu po kombinacii, vsetko po centroch, a oni rozohraju roh nakratko.

Reagovat
db18

Celkově jsou ty krátký rohy největší paskvil fotbalu (po simulování)

Reagovat
JozkokozleJ

Nie, pred kratkymi rohmi su este:

- obranca signalizujuci ofsajd;

- gesto, ktore vniesol do futbalu Pippo Inzaghi, ked mu piskli ofsajd ("Tutti bene, mamma mia");

Mimochodom, minuly rok rozohraval Freiburg nakratko snad 70 % standardiek a casto to vyslo fenomenalne. Ale skusat toto teraz, kedy sa hraci cerstvo naucili mena spoluhracov?!

Reagovat
db18

No, já jsem na to alergický z Plzně, kde se rozehraje na krátko a mezitím se soupeř přeskupí tak, že centr hráče, na kterého se rozehrává je nemožný a přechází se ke kombinaci

Reagovat
jv

100. für BVB.

Reagovat
Centrofixka

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele