Probudí mladík Werner stuttgartské VfB?

11.11.2013, 17:49
Názory a komentáře
Když se v 82. minutě utkání Stuttgartu ve Freiburgu rozhodl Timo Werner v brejku, že akci zakončí samostatně, možná ani netušil, jaké události mohl spustit. Nejen o zápisu do historie bundesligy se ohlíží komentátor české verze Eurosportu Michal Šíma.

Výkon teprve sedmnáctiletého odchovance VfB Stuttgart byl patrně nejsvětlejším momentem zápasu na Mage Solar Stadionu ve Freiburgu. Timo Werner nastoupil teprve pošesté v nejvyšší německé soutěži od začátku, ale na jeho hře by to nikdo nepoznal. Aktivní, dynamický, drzý. To jsou první přívlastky, které mě pro popis jeho výkonu napadají. Společně s Maximem a Ibiševičem byl nejpohyblivějším hráčem Thomase Schneidera, Werner vyhrál 63,6 % osobních soubojů a především vstřelil dva góly.

Už první branka odhalila jeho dynamiku a velkou odvahu. Při náběhu do vápna se musel s míčem u nohy vyhnout drsnějšímu skluzu Fernandese, který se snažil napravit ztrátu míče, k níž přispěl v 10. minutě. Hned vzápětí pláchl bezmocnému Günterovi a ani opakovaný Fernandesův atak ho nezastavil. Tohle sólo patří ke skvostům letošní bundesligy. Branka, jež následovala minutu po Ibiševičově vedoucím gólu, soupeře zdecimovala.

U druhého gólu opět vynikla Wernerova rychlost. Právě kvůli ní soupeři tragicky zazmatkovali a Timo jim utekl od půlící čáry. Ten moment bude mít především Sebastian Kerk dlouho před očima. Když Werner, rychle a znovu s míčem u nohy, doběhl až k šestnáctce, byli tam s ním na osamoceného gólmana Baumanna ještě Maxim a Ibiševič. Asi všichni včetně autora těchto řádek čekali, že Werner lehce posune míč na lépe postaveného Ibiševiče a ten doklepne do prázdné branky. Ale nestalo se - hotová drzost! Werner zakončil své sólo na vlastní pěst a druhým gólovým zápisem se stal nejmladším hráčem v historii bundesligy, který vstřelil v zápase dvě branky.

Jeho radost, stejně jako radost trenéra Schneidera, byla obrovská. Ale hádejte, kdo se s ním jako jediný neradoval? Uhodnout to není těžké. Nejlepší střelec VfB poslední doby Vedad Ibiševič doběhl k hloučku radujících se spoluhráčů a velmi zblízka něco Wernerovi řekl. Výraz, který u toho měl, není snadné popsat, ale varovné gesto ukazováčkem (ono známé "ty ty ty") je všeobecně psychology popisováno jako výraz agresivního jednání. Záleží snad Vedadovi tolik na vlastní gólové bilanci, nebo jen upozornil mladšího kolegu na riziko, které neproměnění šance mohlo přinést ve zbytku zápasu? Dobré znamení to asi nebylo. Ibiševič je dlouhodobě nejdůležitějším hráčem svého týmu. Loni dal 41 % gólů VfB právě on a i letos mu Stuttgart vděčí minimálně za třetinu gólových zápisů.

Timo Werner
narozen 6. 3. 1996 (17 let) ve Stuttgartu
hráč německých výběrů U15, U16, U17, U19
bilance v BL: 10 zápasů, 3 góly, 2 nahrávky

Když přemýšlím o možných důsledcích Wernerova rekordu, většina z nich by měla být pozitivní. VfB potřebuje mladé, hladové hráče. Potřebuje se probrat z určité letargie, do níž pravidelně ve svých zápasech upadá. Stuttgart je na jedné straně (i díky Ibiševičovi) nesmírně produktivní a nebezpečný soupeř. Zápasy ve Freiburgu (výhra 3:1) či v Hamburku (remíza 3:3) to potvrdily jednoznačně. Tým nepotřebuje mnoho šancí, nepotřebuje setrvalou územní převahu, přesto pravidelně boduje. Jenže s tím jako by se na druhou stranu pojila vlastnost, která mezi Šváby a elitní celky bundesligy hloubí určitou propast. Neschopnost odjezdit celý zápas naplno, absence snahy zadupat soupeře do země.

Kdo viděl domácí duely s Norimberkem či s Frankfurtem (oba skončily remízou 1:1), tomu nemohlo ujít, že takhle se v Německu o titul hrát nedá. O Evropskou ligu snad, ale do absolutní špičky chybí Stuttgartu větší zaujetí a konstantnější výkonnost. Třeba Christian Gentner (s VfB zažil poslední titul i třetí místo z před tří let), Martin Harnik nebo Gotoku Sakai jsou dozajista šikovní hráči, ale hře Stuttgartu by mohli dát rozhodně víc. Celý tenhle mančaft má na víc a jeho fanoušci mohou být rádi, že nutná změna k lepšímu možná právě pomalu, ale jistě přichází. Vyrovnané a stále se lepšící výkony Alexandra Maxima (23 let), slibná fáze kariéry Moritze Leitnera (20 let) a také aktivní a drzý přístup Tima Wernera (17 let) jsou toho snad zárukou.

Trenér Thomas Schneider, stejně jako Werner odchovanec VfB, si ale teď musí dát pozor také na to, aby tým ukočíroval z psychologického hlediska. Gesto Vedada Ibiševiče totiž vybízí k opatrnosti. Také by se mohlo stát, že poslední, relativně povedený zápas, naruší vztahy hlavního střelce s některými ostatními hráči. Důsledky by pak byly hodně zlé. Pokud se tak nestane a Stuttgart se i zásluhou mladého Wernera probudí, můžeme být v Německu zanedlouho svědky návratu týmu k výsledkům, které předváděla sestava Armina Veha. Také tam tehdy bylo hlavní útočné eso - Mario Gómez, doplněné o kupu skvělých fotbalistů (Hildebrand, Meira, Hitzelsperger, Khedira či Cacau).

Autor: Michal Šíma / redakce české verze Eurosportu

Komentáře (75)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak musím uznat, že góly se mu opravdu povedly. Nádhera.

Reagovat
smazaný uživatel

Môj prvý nákup v FM, akurát dal gól v pohári proti Leedsu a hneď je o ňom článok na ef? To je hráč!

Reagovat
TheAdy

tak musíme preci říci svetu že pan trenér Yung koupil talenta Timo Werner-a

Reagovat
smazaný uživatel

a v realnym životě se ti taky daří ?

Reagovat
TheAdy

až ho potká tak ti řekne

Reagovat
smazaný uživatel

zajímavé počtení

Reagovat
smazaný uživatel

Také mám najradšej.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pár takových gólů a budou tě vítat v Bayernu nebo Dortmundu

Reagovat
smazaný uživatel

Super článek, docela zajímavý, že týmy jako VfB nebo HSV už dlouhodobě nenaplňují svůj potenciál, ale to je hold Německo

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
risk je zisk

Reagovat
jv

Zatím určitě jeden z nejlepších článků z této kategorie.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Arne

Reagovat
HonzaKoller

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

rocnik narozeni 96

Reagovat
smazaný uživatel

Jeho výkon byl perfektní. Bohužel se teď bojím, že spekulace o změně trenéra nabudou na intenzitě.

Reagovat
smazaný uživatel

Streich se už jednou vyjádřil, že ho trénování áčka vyčerpává a rád by se uklidil zpět k mládeži. Každopádně vedení už jednou řeklo, že i kdyby sestoupili, tak Streich zůstane.

Reagovat
smazaný uživatel

Já vím, že jo. Ale tohle čtu všude, že ho podrží a že zůstane atd..druhý den čtu, jak ho vysypali a hned ho někdo nahradil

Reagovat
jv

To se ale zrovna u vás nestane.

Reagovat
Arne

To se fakt bát nemusíš.

Reagovat
hefy

Ročník 96.

Reagovat
smazaný uživatel

Nahodou video?

Reagovat
slovaňáák
Reagovat
smazaný uživatel

Oba góly sú úžastné, drzosť, rýchlosť, výbušnosť, obratnosť, rozum a chytré zakončenie... Ibiševič sa z toho síce netešil, ale pre VFB sú určite dôležité góly mužstva a Vedad si zrejme zvykol, že to ťahal vždy on sám. Teraz by sa mal tešiť, možno má pomocníka

Reagovat
smazaný uživatel

aby som Vedadovi až tak nekrivdil tak pri tom prvom góle Wernera sa predsa len potešil....

Reagovat
smazaný uživatel

Reus má ve smlouvě výkupní klauzuli

Těch 35 bych za něj klidně vysolil.

Reagovat
smazaný uživatel

to by zase bolo hejtu na Bayern

Reagovat
jv

Nenažranci... Pak se nejde divit, že se na fanoušky Bayernu "kouká přes prsty". Naštěstí se tohle s jistotou nestane, odporovalo by to naprosto všemu.

Reagovat
smazaný uživatel

Stejně jako u Götzeho. To se taky zdálo, že by to odporovalo naprosto všemu.

Reagovat
jv

Tohle je úplně něco jiného, navíc pro něho už opravdu nemáte místo.

Reagovat
db18

Za pár let odejde Kroos, vrátí se Can, skončí R+R a přijde Draxler - víc netřeba

Reagovat
db18

...vlastně ještě útočník, ale to má taky dost času

Reagovat
stas87

lassoga...v buducnu by si si ho vedel predstavit v mnichove?

Reagovat
db18

Určitě, ale bál bych se (minimálně v první sezoně), že dopadne jako Petersen

...ale to už by tam nesměl být Pep, který by spíš chtěl trochu jiného útočníka (teď jsem zaslechl, že se uvažuje o Agüerovi)

Reagovat
db18

...ale s tím Pepovým přístupem bych si u nás dokázal představit na hrotu i Vollanda, i když to více méně není hrot, ale Guardiola stejně požaduje, aby se hroťák posouval i na křídla

Reagovat
Bayern +

Kun alebo Suárez by teda neboli zlí.

Reagovat
db18

Radši Kun než Luis

Reagovat
smazaný uživatel

Reus mi přijde v porovnání se vším lepší než Draxler. A cena by byla +/- stejná.

Reagovat
db18

Draxler by se k nám hodil více + neposlouchá Justina Biebera a má na hlavě normální účes...

Navíc mi přijde, že Draxler má více prostoru nahoru než Reus...

Reagovat
Bayern +

Za pár let zostane Kroos, až skončí R+R prídu Hazard a Reus, dozadu Benedikt a vráti sa Can.

Reagovat
db18

Proti stervání Kroose bych nebyl, ale on sám chce jít po čase pryč...

Hazard Julian by byl lepší, je to Němec

Reus

Höwi

Reagovat
Bayern +

Hazard sa mi strašne páči herným štýlom. Draxlera nemám veľmi nasledovaného, ale Eden mi strašne pripomína Francka v začiatkoch. Trebars čo sa týka čisto kvality, tak by som Ribéryho rád nahradil Matom, tam sa ale bojím, že by to Pep už moc "prešpanielovatel", takže preto priamočiarejší a atraktívnejší Hazard. Ale ak je Julian podobný, tak nemám s ním problém.

Reagovat
db18

http://www.youtube.com/watch?v=lPhHd09Ka8c

Tohle je asi nejhezčí ukázka - jinak Draxlera nezačni sledovat hned teď, protože je trošku z formy...

Reagovat
Bayern +

A to aj hneď v lete.

Reagovat
db18

Výkupka platí až od roku 2015

Reagovat
Bayern +

Jj, moja chyba. Bral som to hlavne ako podpichnutie, reálne by bol vhodný určite len po odchode Robbena, inak to nemá zmysel.

Reagovat
db18

Reus? Wir haben Shaqiri!

Reagovat
Arne

To dává smysl asi jako tehdy to "Neuer? Máme Krafta", či jak to tehdy psali.

Reagovat
db18

Reagovat
db18

Ale měli jsme ho... jen udělal dvě chyby v nesprávný moment (a to s tou rozehrávkou se občas stane i Neuerovi )

Reagovat
smazaný uživatel

to už je fakt směšné

Reagovat
db18

Takže Reuse potřebujeme - a nestěžuj si, že jsme vám sebrali Götzeho

Reagovat
smazaný uživatel

nepotřebuje a myslíš, že by k vám ani nešel. Ale proto nemusíš prohlašovat, že ho nepotřebujete v souvislosti s tím, že máte Shaqiriho. To už je moc

Reagovat
smazaný uživatel

*nepotřebujete, myslím.

sory, blbne klávesnice

Reagovat
db18

...tak na tohle vyjádření jsem si vzpomněl díky stejnojmené skupině na FB

Reagovat
Kenneth

To by vám bylo podobný no. Jak jinak by jste BVB taky porazili než bez vykupování jejich nejlepších hráčů-

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
db18

*byste

Reagovat
Arne

Poslyš ty hlavo, nejsem ani Němec ani Čech žijící v Německu... A nevím, co by to mělo společnýho s mým hudebním vkusem.

Reagovat
Bayern +

Áno a jedného dňa kúpime aj Ronalda, aby sme mali aspoň teoretickú šancu na výhru nad Realom.

Reagovat
smazaný uživatel

real porazíte i tak. Ale pokud k vám půjde i ten Lewa, tak na tom asi fakt něco bude a ne, že ne...

Reagovat
db18

Tak zrovna u Lewy to je blbost, protože je zadarmo, a komu by se dalo vyčítat, že po něm půjde? Osobně jsem ale rád, že Pep prohlásil, že se mu moc nehodí a chtěl by jiné hráče

Takže spíše půjde do Anglie či Španělska

Reagovat
smazaný uživatel

tak zrovna Lewiho jste chtěli i když ještě nebyl zadarmo

taky doufá, že někam do Španělska. Do Anglie nevím kam...

Reagovat
db18

To chtěl Uli - a to mi spíš přišla jako psychologická hra... jinak Bayern žádnou nabídku nepodal (což vadilo hlavně Watzkemu, který asi byl ochotný jednat )

Reagovat
smazaný uživatel

ale Uli je Bayern

Reagovat
Bayern +

Bude, ale len keď s Lewom pôjde aj Reus.

Reagovat
db18

Nejlépe, když nepřijde ani jeden

Reagovat
slovaňáák

Ale ne, jen ať k vám Lewa jde, to bych byl zklamanej, kdyby ne.

Reagovat
db18

Já bych to měl naopak

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
slovaňáák

*nešel.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele