Mistrovství světa klubů FIFA - Mistrovství světa klubů

semifinále
09.02.2022 17:30 CET
0 : 1
(0:1)

Reportáž

Romelu Lukaku (© AFP)

Lukaku nasměroval Chelsea přes Al Hilál do finále MS klubů

Žádný dominantní výkon Chelsea nevyprodukovala, přesto se na MS klubů radovala z první výhry, a to zásluhou jediného přesného zásahu od Romelua Lukakua. Al Hilál, který v tomto duelu mohl jenom překvapit, neodvedl vyloženě špatnou práci, párkrát svého soupeře přece potrápil. Protože ale za devadesát minut neskóroval, bude hrát na turnaji jen o třetí příčku.

Anglický výběr byl zprvu přece tím aktivnějším, již v 10. minutě se mohl ujmout průběžného vedení, to když Azpilicueta přiťukl míč na hranici šestnáctky k Zijachovi, ten svou levačkou ostře vypálil, nicméně soupeřovu bránu o kousek přestřelil. V 18. minutě se objevil na bližší tyčce ve slušné pozici Lukaku po přihrávce z pravé strany od Azpilicuety, počínal si ovšem poněkud nešikovně a merunu vůbec netrefil. Ve 32. minutě již však The Blues zaúřadovali.

U boční čáry pokutového území si Havertz, leč krkolomně, poradil s bránícím Braíkem, a byť jeho pas daného adresáta nenašel, odrazil se balón od zmateného obránce Šahráního do cesty Lukakua, jenž následně z blízkosti prostřelil gólmana Majúfa. Al Hilál na tohle inkasování ve zbytku utkání nezareagoval, opravdu dost stěží hledal skulinky v defenzívě svého protivníka.

O takový počin se hodlal zasadit ve 48. minutě Havertz, jehož pokus z těžkého úhlu, možná i s pomocí teče skluzujícího Čanga, který se snažil Němcovu akci zastavit, narazil do brankové konstrukce. Po hodině hry ostře zakončil z voleje Zijach, avšak na Majúfa nevyzrál. Zhruba zbývající třetina mače pak spíše vyšla saúdskoarabskému celku, který uměl být nebezpečný.

Ten si dokázal vytvořit dvě opravdu dobré možnosti, jenže v obou případech byl proti Kepa, jenž ve finále uchránil londýnskému klubu postup do závěrečné bitvy o cennou trofej, v níž vyzve Palmeiras. Nejprve brankář Chelsea zastavil šanci Maregy, proti němuž vyběhl včas a bravurně ho vychytal, a poté připravený zlikvidoval perfektně také solidní dělovku Kanúa.

Autor: Patrik Sandev / fifa.com

Komentáře (13)

Přidat komentář
Svatej

TO byl takovej trapas, že se to slovy snad nedá ani vyjádřit.

Reagovat
spider_8

Tak jsem rad, ze jsem si stihl precist jenom vysledek

Kazdopadne najit tenhle clanek bylo taky celkem umeni...

Reagovat
Svatej

Bud, já se měl učit a čuměl jsem na tu zrůdnost, kterou tam šli všichni předvést. Doslova se nedá pochválit jedinej člověk v našem týmu, možná tak mimofotbalově Mount za to, že soupeře alespoň pořádně vysíral a ukazoval, že to neměl uplně na háku. Hrozný, odporný, bez schopnosti si třikrát za sebou nahrát, regulérně z nás měli prdel po prvních 30 minutách, kdy se báli si v naší blízkosti i usrat.

Reagovat
spider_8

Hm, ja videl sestavu a rikal jsem si, ze to je jak na finale LM, takze zadne podceneni. To zas hrozi nejaky pruserem ve finale, kde uz nebude sranda souper. Tentokrat bych to rad vyhral, bylo by fajn zkompletovat vsechny dostupne trofeje. A aspon nejaka trofej pro Tuchela na konci sezony.

Reagovat
Trapper

Kepa chytal dobře

Reagovat
Svatej

No jo vlastně, pravda, ten byl super....jen teda ta skutečnost, ze byl tak dulezitej, to dela ještě horší

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Talker

Já to naštěstí nestihl, takže jsem ted viděl akorát výsledek, ale co tak čtu, tak jsem o nic nepřišel. Pěkně mě ta soutěž sere, protože jsem se těšil na PL a místo toho hrajem tohle. Taky to mohli dát offseason alespon.

Reagovat
RKBoy

neprítomnosť Tuchela je cítiť, ale je očividné, že tá súhra v tíme nie je úplne na najideálnejšej úrovni, do toho impotencia našej ofenzívy.

na druhú stranu sme sa dostali do 4. finále od príchodu Tuchela, čo je fantastické, pokiaľ z toho bude dalšia trofej, je mi jedno akým spôsobom.

uvidíme ako sa to vyvinie cez leto, kto odíde a kto príde, netreba zabúdať, že Tuchel tu takmer nemá žiadnych "svojich" hráčov, skoro každého zdedil po predchodcoch.

momentálne je vidieť aj cítiť absolútna podpora trénera od klubu, čo je super a základ úspechu aký má City či Liverpool.

Reagovat
Talker

Tak bez Tuchela... I s Tuchelem to poslední 2-3 měsíce stojí za starou bačkoru s výjimkou zápasů s Tottenhamem...

Co se týče těch "jeho" hráčů, tak v létě měl přijít poslední dílek skládačky podle některých v osobě Lukaka, ze kterého se vyklubal průser a nesedí do systému. K tomu je otázka, kdo chtěl Saula, jestli klub nebo Tuchel, ale to je další průser, jen za menší peníze.

Uvidíme, jak doklepeme sezonu, ale herně se musíme zlepšit, protože se na to koukat moc nedá a ani výsledky nejsou slušné, jen ty poháry to tak nějak zachranují od toho, aby tohle byla zahozená sezona.

Reagovat
RKBoy

Lukaku bude vyložene prúser vtedy, ak si túto formu prenesie aj do dalšej sezony.

ono kto mal čakať, že sa z tej pôvodnej ofenzívy čo sem prišla ešte pod Frankom, stane absolútny priemer a ani jeden sa nevyhecuje ku stabilným top výkonom.. naozaj neviem kde tkvie problém, pretože odmietam veriť, že by každý z nich na to v PL a v top tíme nemal.

Myslím, že tu nás stále obmedzuje hra na 3. stopérov, ktorá je proste založená na robotickom presúvaní sa a posúvaní lopty čo odoberá akúkoľvek kreativitu ktorú tí hráči v sebe majú.

Tuchel to hrá zas na istotu, ale som si istý, že akonáhle by sa preplo na 4. obrancov a bol na ihrisku jeden ofenzívny hráč navyše, tak to po čase začne padať každému a bude sa na to zas dať pozerať.

Reagovat
Talker

Tak Lukakovi bude na konci sezony 29, je otázka, kolik sezon z něj dokážeme dostat, u něj ten čas letí mnohem rychleji, než třeba u Havertze. Zatím má aklimatizaci, která neprobíhá dobře kvůli zranění a své blbosti, ale může to ještě zlomit, ač zatím to fakt vypadá na průser, protože jediné využití jsou prakticky jen centry do vápna a narazit si s ním, když je mezi tím dalším hráčem a bránou půl tuctu hráčů.

Co se týče ofenzivy, tak spíš než 3 stopery bych řekl, že jde o ten přístup ke hře, jak zminuješ - zadupat soupeře do vápna, roboticky posouvat míč, žádný risk, žádná agresivní přihrávka, aby nebyl soupeř schopný vytvořit ani protiútok, i kdyby dostal míč. Což je super pro defenzivu, ale všichni 3 ofenzivní hráči se tlačí ve vápně se 7 hráči soupeře kolem nich, takže nemají ani centimetr prostoru a zbyde nám jen kombinovat do křídla na wingbacky, kteří s tím pak mají něco udělat.

Já myslím, že samotná změna formace prostě stačit úplně nebude, bude to chtít mnohem progresivnější přístup k ofenzivě. Což půjde těžko, když všichni hráči v záloze jsou dopředu buď vyvážeči míčů (Kova, RLC, Kante) nebo metronom (Jorginho) a ani jeden hráč v hloubi hřiště není schopný dát agresivní kolmý pas kromě občasných obloučků Jorginha.

Ten systém by fungoval parádně výsledkově, kdybychom měli hráče, který bude proměnovat šance, ale je to stále nuda sledovat. Na což bych měl být už zvyklý, no...

Reagovat
smazaný uživatel

Letos by to mohli po 10 letech urvat sampioni JA

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele