Mistrovství světa klubů FIFA - Mistrovství světa klubů

semifinále
18.12.2023 19:00 CET
2 : 0
(0:0)

Reportáž

Oslavy hráčů Fluminense (© AFP)

O titul klubového šampiona se popere Fluminense, na brány finále hlasitě zvonil Arias

Fluminense porazilo v semifinále mistrovství světa klubů Al Ahly 2:0. Kat bohatého Al-Ittihadu ze čtvrtfinálové fáze dlouho trápil i Brazilce, nakonec ale utkání hrané na nepříliš kvalitním terénu v saúdskoarabské Džiddě rozhodl ve prospěch zástupce Jižní Ameriky z pokutového kopu Jhon Arias. Kolumbijský křídelník tak do třetice uspěl po tom, co v předchozím průběhu utkání dvakrát rozezvučel pouze brankovou konstrukci, a celkově se přímo podílel již na šestém gólu z posledních čtyř duelů, do nichž zasáhl.

Jednou z mnoha odměn, které Fluminense získalo za svůj historicky první titul v turnaji Copa Libertadores na domácí půdě ikonického stadionu Maracaná, byla účast v semifinále mistrovství světa klubů. Tricolor se premiérově zúčastnili této soutěže a jejich cílem bylo stát se prvním brazilským šampionem od roku 2012, kdy zvítězilo Corinthians. Do cesty se jim ovšem postavilo Al Ahly, které ve čtvrtfinále překvapivě vyřadilo bohatý Al Ittihad ze Saúdské Arábie.

Egyptský celek vstoupil do utkání lépe. Po pěti minutách ohrozil bránu Fluminense tečovanou ranou Percy Tau, míč ovšem skončil na horní síti. Chvíli nato nebezpečně vypálili i Brazilci, Arias ale poslal prudký volej pouze do pravé tyče. V 19. minutě bylo po rohovém kopu zase blízko ke skórování Al Ahly, avšak brankář Fábio za pomoci Samuela Xaviera zvládl závar uhasit. Záhy se připomněl Arias, který dalším pokusem znovu rozezvonil tyč. Poutavá hra ze strany na stranu pokračovala. Ve 36. minutě chtěl poslat Egypťany do vedení hlavičkou Kahraba, pozorný Fábio ale zůstal nepřekonán.

Po změně stran mělo Fluminense převahu. Nejprve se do šance propracoval Germán Cano, jehož střelu z pravé strany nezapadl do dolního rohu brány Mohameda El Shenawyho jen o vlásek. Chvíli nato se pokusil rozvlnit síť dalekonosnou ranou Marcelo, do jeho pokusu ovšem vložil hlavu obránce.

Bývalá opora Realu Madrid sehrála významnou roli po hodině hry, kdy byla ve vápně podražena a tým z Ria de Janeira šel kopat penaltu. Tu po podivném rozběhu proměnil ranou k tyči Arias. Srovnat mohl v 72. minutě Tau, hlavičku doprostřed brány ale kryl Fábio. Al Ahly usilovalo o kýžený gól i nadále, v 90. minutě však jejich šance definitivně zničil John Kennedy, jenž využil nepřesné rozehrávky soupeře a střelou k tyči pojistil Brazilcům postup.

Fluminense tak potvrdilo roli mírného favorita a probojovalo se do finále. Tam na něj bude 22. prosince čekat lepší z dvojice Urawa - Manchester City. Al Ahly si to v tentýž den rozdá s poraženým celkem o třetí místo.

Autor: Livesport.cz / Dominik Souček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele