Mistrovství světa klubů FIFA - Mistrovství světa klubů

o 3. místo
22.12.2023 15:30 CET
2 : 4
(1:2)

Reportáž

Ali Maâloul (© AFP)

Al Ahly pomohl v Saúdské Arábii vykouzlit bronz Tau, Urawa doplatila na zkraty v defenzivě

Al Ahly získalo na Mistrovství světa klubů bronzové umístění, když v saúdskoarabské Džiddě pokořilo Urawu 4:2. Egypťané svou dominanci stvrdili úvodním gólem v 19. minutě, kdy po nepovedeném zákroku brankáře dorážel Yasser Ibrahim. Japonského gólmana příliš nepodrželi ani spoluhráči, když chvíli nato po hrubé chybě obránce jednoduše skóroval Percy Tau. Asijský zástupce se však nevzdal a dvěma góly napříč poločasy dorovnal krok. Klub z Káhiry se nakonec historického hattricku bronzových medailí v této soutěži přece jen dočkal, po hodině hry si totiž nešťastně srazil balon do vlastní sítě Jošio Koizumi. Africký celek tak odčinil nepovedený souboj o třetí místo z minulého ročníku, kdy podlehl brazilskému Flamengu.

Neúspěšní semifinalisté se ve snaze nečekaně proniknout do boje o zlato utkali s těžkými vahami, složitějšího soupeře přitom postavil osud do cesty klubu z Japonska. Urawa se totiž potkala s loňským hegemonem evropského fotbalu Manchesterem City. Ten, ačkoliv si v Premier League procházel menší krizí, nedal vítězi asijské Ligy mistrů šanci a po výhře 3:0 ukončil jeho naděje. O něco vyrovnanější partii sehrálo egyptské Al Ahly proti Fluminense, ani tam se ale nakonec překvapivý výsledek nezrodil.

Nervózní honba za bronzovými medailemi začala nepřesnostmi v kombinaci na obou stranách. K pozdvižení v táboře egyptských fotbalistů došlo po sérii hraničních zákroků v pokutovém území, americká sudí Tori Penso však faul od obránců Urawy nezaznamenala. Al Ahly se tak prvního gólu dočkalo v 19. minutě, kdy po nejistém zákroku brankáře dorážel do zcela odkryté sítě Yasser Ibrahim.

Chvíli nato provedl hrubku v defenzivě Acuki Ito, když podklouzl na hranici šestnáctky a daroval Tauovi jednoduchý zápis do kolonky střelců. Japonci se na sklonku poločasu dostali ke snížení manka, když šťastně odražený míč uklidil do sítě osamocený José Kanté.

Krátce po změně stran se Urawa dočkala po ruce Mohameda Hanyho pokutového kopu. Ten si vzal na starost Alexander Scholz, jenž zamířil chytře doprostřed brány. Afričané si však vzali vedení zpět po hodině hry, kdy si razantní zakončení Aliho Maaloula srazil nešťastně do vlastní sítě Koizumi. Penaltové odměny se v 75. minutě dočkal i egyptský celek, Maaloul však pokutovým kopem pohrdl a vyslal míč přímo na padajícího gólmana.

V závěru se parádním zákrokem vytáhl zkušený Mohamed El Shenawy, když na poslední chvíli vyrazil nad břevno pohotové zakončení Scholze. Zaváhání z penaltového puntíku napravil Maâloul v nastaveném čase, na vítězství dal totiž razítko nechytatelnou ranou z přímého kopu.

Al Ahly tedy dalo zapomenout na semifinálový nezdar a na rozdíl od loňska vybojovalo alespoň bronz. Urawa svou třetí účast na světovém šampionátu klubů v zisk druhého cenného kovu neproměnila.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele