finále
26.02.2012 17:00 CET
2 : 2
2:3 pen.
(1:0, 1:1)

Reportáž

Liverpool na penalty udolal Cardiff a slaví zisk Carling Cupu

Po šesti letech se v klubu na řece Mersey může slavit! Liverpool po penaltovém rozstřelu porazil popelku letošního ročníku, velšský Cardiff, a kapitán Reds Steven Gerrard zvedl nad hlavu vytouženou trofej. Po šesti letech tak hrdý klub konečně může křepčit s pohárem v rukou...

Historicky nejlepší klub ligového poháru nastoupil do utkání i s kapitánem Stevenem Gerrardem, jen na lavičce však zůstal velšský křídelník Craig Bellamy, pro něhož by to byl vzhledem k loňskému působení v Cardiffu pikantní i emotivní zážitek. V ofenzivní trojici pod jediným forvardem Andy Carrolem nicméně dostali přednost Henderson, Suárez a Downing.

Už ve druhé minutě se po rychlém protiútoku dostal k míči těsně za vápnem Glen Johnson a technickou střelou trefil břevno. S dorážkou si neporadil Steven Gerrard a napálil balon vší silou nad. Pěknou příležitost měl přesně po 30 minutách hry José Enrique, jenž utekl po levé straně, před šestnáctkou krásně míč zasekl a měl spoustu času na následné zakončení. Slabší pravačkou ale poslal balon nad. Krátce nato se opřel do odraženého míče Adam a těsně minul tyčku.

To se ovšem odehrálo už v době, kdy Cardiff, který překvapivě udeřil už v 19. minutě, vedl o jednu branku. Kenny Miller na hranici vápna uviděl nabíhajícího Joea Masona, posunul mu do pokutového území skvělou kolmici a 20letý útočník vsítil mezi nohama vybíhajícího Reiny svůj životní gól - 1:0.

Liverpool měl celý poločas jasnou převahu, velká šance se rýsovala v devětatřicáté minutě, kdy Downing na levé straně vyškolil McNaughtona a poslal do šestnáctky centr. Henderson ovšem míč minul a Gerrard následně stejně jako v úvodu zápasu vysoko přestřelil. Po rychlé kličce to ještě do konce poločasu zkoušel Suárez, ale jeho rána postrádala razanci a Heaton si s ní snadno poradil. Za dvě minuty už to měl o poznání těžší, Agger však po centru ve vyložené pozici hlavičkoval přímo do míst, kde stál.

Zkraje druhého dějství se ozval s ofenzivní akcí Cardiff. Útok vyšperkoval patičkou Cowie, balón doputoval ke Kenny Millerovi, jenž o pár decimetrů minul Reinovu branku. Asi za minutu vyrobil na druhé straně hrubku doposud bezchybný stoper Hudson, čehož využil Suáréz a z úhlu postupoval na Heatona. Brankář velšského týmu ovšem jeho střelu vyrazil, odražený míč pak odpravili z vápna pohotoví obránci. Kýženého vyrovnání se favorit z Liverpoolu dočkal až v šedesáté minutě a postaral se o něj slovenský stoper Martin Škrtel. Vše se urodilo po rohovém kopu, který rozehrál Stewart Downing. K hlavičce se probil Carroll, jeho pokus ještě před brankářem tečoval Suárez a trefil tyčku. Od ní se kulatý nesmysl odrazil k noze Škrtela, jenž nezazátkoval, a z druhého doteku poslal míč mezi nohama Heatona do sítě - 1:1.

Holohlavý obránce měl za čtvrt hodiny další příležitost, po dalším rohovém kopu se k němu dostal odražený míč, do nějž se Škrtel obratem opřel směrem na bránu - Heaton tentokrát dokázal zasáhnout. Poradil si i se střelou Downinga zpoza šestnáctky o pár minut později. V posledních deseti minutách finálového zápasu se s šancemi roztrhl pytel.

Sedm minut před koncem hlavičkoval z těsné blízkosti Reiny Ben Turner, ale netrefil branku. Za dvě minuty Heaton opět musel předvést výborný zákrok, když se za vápnem napřáhl Adam a namířil do prostoru mezi třemi tyčemi. O další tři minutky později se v obrovské šance zjevil Kenny Miller, který střílel zevnitř pokutového území, ale balon poslal jen vstříc vzrušeným divákům za brankou. V nastaveném čase ještě mohl rozhodnout Luis Suárez, ke kterému přiletěl míč a mohl jít úplně sám na bránu. Uruguayský forvard ale špatně zpracoval a vyhnal se z ideálního úhlu. Po devadesáti minutách tak Cardiff s Liverpoolem hráli nerozhodně 1:1.

Do prodloužení vstoupili lépe liverpoolští, už po 24 sekundách Suárez pálil z dvaceti metrů a donutil Heatona ke skoku k tyči. Z následného rohu nebezpečně hlavičkoval opět Suárez a jen pohotový Andy Taylor u tyčky zabránil gólu. Všem fanouškům Cardiffu zamrazilo ve třinácté minutě prodloužení, když se po dalším rohu nejvýše odrazil Andy Carroll a bránu minul maximálně o decimetr. Craig Bellamy se do hry podíval už v 58. minutě, tedy ještě za stavu 1:0 pro Carfiff, pořádně o sobě dal vědět však až na konci první části prodloužení, kdy po pěkné akce těsně přestřelil střelou metr za šestnáctkou. Z podobné pozice o půl metru netrefil Heatonovu svatyni za minutu Glen Johnson.

První klíčový okamžik prodloužení se udál ve 108.minutě. Dirk Kuyt přišel do hry krátce před koncem prvního prodloužení a skóroval tak už po pěti minutách na hrací ploše. Vzal zodpovědnost na sebe, potáhl míč k vápnu soupeře a vypálil. První pokus odrazil bratranec slavnějšího Stevena Anthony Gerrard pouze zpátky k Nizozemci, jenž se napodruhé trefil přesně k tyči a rozjásal červenou část obecenstva - 1:2. Nebylo by to však pravé finále Carling Cupu bez dramatické zápletky. Tři minuty před koncem se po rohovém kopu Cardiffu se míč dostal na zadní tyč k Benu Turnerovi, který přetlačil Kuyta a mezi nohama Reiny poslal utkání do penaltového drama - 2:2.

Nervozita pracovala naplno, až čtvrtá penalta z kopačky Cowieho byla gólová - Steven Gerrard, Kenny Miller i Charlie Adam před ním neuspěli. Stav se srovnal ve třetí sérii, v níž Kuyt rozvlnil síť, zatímco Gestede rozezvonil tyč. Rozhodlo se tedy až v páté sérii - Glen Johnson Heatona překonal a Anthony Gerrard minul.

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (1086)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele