semifinále
19.04.2015 16:00 CET
2 : 1
(1:1)

Reportáž

Aston Villa si po patnácti letech zahraje finále FA Cupu

Aston Villa si ve Wembley zahraje ještě jednou, ve finále FA Cupu s Arsenalem! Heslo "Bojujte jako lvi" si dnes Sherwoodovi svěřenci vzali opravdu k srdci a svou zjevnou touhou po finále favorita dlouho přehrávali. I díky tomu dokázali obrátit nepříznivé skóre a přitom neproměnit několik dalších šancí. Liverpool si důležitosti zápasu všiml až v poslední čtvrthodince a zaslouženě končí.

Reds si přes aktivní presink soupeře přivlastnili v prvních minutách balón, nic kloudného s ním však nevymysleli a první zatajování dechu přišlo překvapivě u jejich branky. Na konci kombinační smrště střílel zpoza vápna N'Zogbia a Mignolet musel konečky prstů vytahovat míč nad břevno.

Villans pokračovali ve hře bez respektu a napadání rozehrávky i v pěti hráčích dělal favoritovi překvapivé potíže. Smolný konec Nathana Bakera už po pětadvaceti minutách ale vlil hráčům ve žlutém nové síly, které bleskově dokázaly přetavit ve vedoucí gól.

Závar mohl vyřešit právě střídající Okore, místo odkopu k polovině hřiště ale posunul míč sotva za vápno, Sterling následně pobídl do vápna Coutinha, jenž se prosmýkl mezi třemi hráči a tečovaný pokus Given zachytit nedokázal.

Liverpool toužil okamžitě pojistit vedení, jenže se začala projevovat slabina v podobě defenzivní práce pravé strany. A brzy se tak radovala i druhá část zaplněného Wembley. Grealish poslal do šestnáctky Delpha, který využil Škrtelova nezájmu a přihrávkou pod sebe našel Bentekeho, ten si umístěnou střelou placírkou připsal už pátý zásah v kariéře proti Reds. I díky překvapivým 55% držení míče přitom byla Aston Villa tím smutnějším týmem při odchodu do šaten za nerozhodného stavu.

Změna stran přes příchod Balotelliho žádný novější obraz nepřinesla, poté co Gerrard svým projektilem pozdravil diváky ve vyšších řadách, zahrozil na druhé straně opět Benteke, tentokrát byl ale jeho volej dostatečně ztlumen a Mignolet mnoho práce neměl.

Pár momentů poté už ale lovil míč ze sítě. Delph z poloviny hřiště poslal za obranu Bentekeho, který si byl vědom nevýhodné pozice a patičkou okamžitě adresoval další průběh ke Grealishovi, ten našel ve vápně původce celé akce, jehož nepochopitelně nechali u malého vápna Can s Lovrenem a střela k bližší tyči znamenal obrat v utkání.

Zaskočený favorit zjevně ztratil půdu pod nohama a po akci Grealishe mohl vedení pojistit Richardson, jeho pokus měl ale blíže k rohovému praporku než k brance. I následný tlak přinesl prvně šanci pro Aston Villu, rychlý protiútok zastavil skluzem na poslední chvíli před Bentekem Henderson.

Deset minut před koncem si svůj druhý střelecký pokus připsal ostře sledovaný Gerrard, kterému se nabídla parádní možnost z přímého kopu z třiadvaceti metrů, mířil však přesně do náruče Givena. Výrazně lépe se mu vedlo při centru z rohového kopu, Lovren však ve výsostné pozici poslal hlavou prudký balón nad břevno.

Pětiminutovka kapitána Liverpoolu měla vzestupnou tendenci, další rohový kop totiž rozehrál Coutinho právě na něj, hrdinou okamžiku se ovšem stal Richardson, jenž hlavičkoval z brankové čáry. Ve druhé minutě nastaveného času, dávno v době na útok rezignujících Villans, měl trestuhodně mnoho prostoru Balotelli, ani on ale hlavičkou mezi tři tyče nezamířil. Fanoušci outsidera tak pár vteřin poté mohli propuknout v extázi křiku a slz, zatímco diváci v červených dresech odcházeli ještě před posledním hvizdem.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (592)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele