semifinále
14.04.2013 17:00 CET
1 : 2
(0:1)

Reportáž

ManCity po dvou letech ve finále FA Cupu, Chelsea padla

Kun Agüero si k loňské mistrovské trefě může připsat další veledůležitý zářez. Právě jeho dnešní branka se totiž stala tou vítěznou, která posunula do finále FA Cupu ManCity na úkor londýnské Chelsea. Citizens tím pádem pořád mohou napodobit svůj dva roky starý triumf ve stejné soutěži...

Oba týmy hvězdy nešetřily, přesto se diváctvu dostalo poněkud nerovného startu. Čech si hned zkraje musel poradit s jednou hodně nepříjemnou biliárovou střelou, s jednou Tévezovou z těžšího úhlu a v jiných okamžicích zase přihlížet mnohem lepšímu pohybu i kvalitnějším kombinacím bleděmodrých.

Jinými slovy - byli to Citizens, kdo kontroloval veškeré úvodní pasáže tohoto semifinále. Tévez s Agüerem spolupracovali jako staří braši a zlobit byli schopni i individuálně skrze svou neutuchající aktivitu; zároveň se po krajích dopředu tlačili také oba krajní beci. A přece měl Hartův záskok, Rumun Pantilimon, při svém pátém letošním startu v FA Cupu sotva co dělat.

Teprve ve 24. minutě se od něj mohla poprvé očekávat nějaká závratná aktivita, to ho ale na brankové čáře zastoupil Kompany, zatímco on sám se ještě vzpamatovával z řešení předešlé situace. Od té chvíle se víceméně začal uznávat populární formát "nahoru-dolů", chytila se rovněž Chelsea. Avšak ne nadlouho.

Po 35 minutách Yaya Touré pomohl otevřít obranu Blues, našel Agüera, ten bleskurychle narazil Nasrimu, a ačkoliv Francouzova prvotní myšlenka vracet míč zpátky spoluhráči postrádala smysl, nakonec to vůbec nevadilo - tenhle pas byl totiž ihned zablokován a napodruhé již Nasri prostě musel střílet.

Doslova pár vteřin před koncem prvního poločasu to potom mělo být 2:0. Milner po levé straně táhl v první fázi protiútok typu 4 na 1 (!), ve fázi závěrečné už spíše 5 na 3, přesto ale měl celou akci řešit lépe než střelbou ze značného úhlu (nebo snad šlo o mimořádně nepovedený centr?) - a to samé, jen lehce modifikované pak platilo také pro dorážejícího Yayu Tourého. Tomu na zadní tyči stačilo zachovat chladnou hlavu a zvýšit; takhle číslo 42 bez přípravy placírkou o pořádný kus netrefilo vymezený cíl.

Jenže Citizens si to v šatně vyříkali a na plac se vrátili opět v tom vítězném duchu, v jakém odehráli drtivou většinu úvodní části. Což vyústilo v brzký druhý gól, který zařídil milimetrový centr Barryho a nikterak prudká, zato perfektně umístěná hlavička Agüera. Zdálo se být hotovo, a tak to také v příštích minutách vypadalo. Londýňanům se vůbec nechtělo, záloha jako by se vypařila, přechod do útoku neexistoval. Přesto se Chelsea ještě poměrně brzy dostala zpátky do zápasu.

A jakým způsobem! V 67. minutě z vlastní poloviny vyletěl balon do vápna ManCity a tam si Demba Ba zase jednou počínal co jako mazák - jako obyčejný génius útočníkova řemesla. K balonu se srovnal, jak to snad jedině jemu může vyhovovat, a v duchu prvotřídního akrobata nedal Pantilimonovi žádnou šanci. Ten tím pádem prožíval dosti nepříjemný zápas. Jednak dnes vlastně z první složitější střely na branku inkasoval (poprvé v tomto ročníku FA Cupu!), jednak se od té doby zničehonic neměl na nějakou dobu vůbec zastavit...

...nejprve bravurně skočil pod nohy Matovi, aby přerušil velenadějný protiútok soupeře, a posléze zblízka vychytal také Dembu Ba. Chelsea byla rázem na koni a nezaujatý divák si mohl libovat, že takhle atraktivní střetnutí mezi sebou ještě tyto bohaté kluby nesehrály.

V takovém duchu záhy pokračoval svým individuálním snažením také Yaya Touré a svým dílem ještě neváhal přispět rovněž Agüero, ačkoliv Argentincův příspěvek už tentokrát nekorespondoval s jeho dobrou pověstí. Agüero kolíky napřed zajel do Luizova pozadí a deset minut před koncem klidně mohl (respektive měl) svůj tým poslat do oslabení.

Také úplná koncovka semifinále se nesla v poněkud nervózním duchu. Kompanymu ale lehké přidržení sprintujícího Torrese prošlo a sám Pantilimon už nic pekelného řešit nemusel. ManCity tak zůstává ve hře o "trofejový hattrick", který by případně otevřelo i uzavřelo triumfem v FA Cupu...

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (568)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele