10. kolo
29.10.2023 12:30 CET
4 : 3
(0:2)

Reportáž

Leonardo Pavoletti (© AFP)

Po Janktově odchodu začali řádit žolíci. Cagliari dokonalo zběsilou stíhací jízdu v nastavení

Hráči Cagliari zvítězili po bláznivém průběhu utkání v 10. kole Serie A nad Frosinone 4:3, a připsali si tak vůbec první ligový triumf v ročníku. V souboji nováčků zaznamenal výrazně lepší start hostující celek, který se i díky dvěma brankám Matíase Soulého propracoval do třígólového vedení. Pak ale nastal naprostý kolaps v obraně Giallazzurri a neuvěřitelný comeback domácích odstartoval po necelých 10 minutách na hřišti Gaetano Oristanio. Na toho dvěma trefami v nastaveném čase navázal střídající Leonardo Pavoletti. U obratu svého celku již chyběl Jakub Jankto, jenž ze hřiště odešel zhruba po hodině hry.

Cagliari bylo v předešlém kole velmi blízko premiérové výhře, když se hned dvakrát v závěru zápasu se Salernitanou dostalo do vedení, soupeř však pokaždé dokázal srovnat. Na zisku bodu Rossoblu se podílel asistencí Jankto, jenž poprvé po návratu do Serie A bodoval. Možná právě tento zápis do statistik přesvědčil trenéra Claudia Ranieriho, aby českého hráče postavil do základní sestavy proti Frosinone, které bylo stejně jako Cagliari nováčkem mezi italskou elitou.

A právě domácí si v 18. minutě připravili první gólovou situaci. Matteo Prati vyslal z vápna skrytý skákavý balon, ten však na poslední chvíli srazil brankář na roh. Vedoucího zásahu se tak o chvíli později dočkalo Frosinone. Soulé po úniku za obranu nezaváhal a zakončil po zemi přesně k pravé tyči. Po půlhodině hry zahodil Marco Mancosu jedinečnou příležitost na srovnání skóre, míčem z penaltového puntíku totiž rozezvučel jen břevno. Z následné dorážky trestuhodně selhal Jankto, když hlavičkou netrefil odkrytou síť. Soulé ještě do přestávky vyškolil defenzivu Rossoblu podruhé, když si navedl balon na střed šestnáctky a s klidem zakončil opět k pravé tyči. Stejně jako v prvním případě mu byl dvorním nahrávačem Brazilec Reinier.

Ani po poločasové meditaci se domácí defenziva nevzpamatovala. Krátce po návratu z kabin totiž zvýšil náskok defenzivněji laděný záložník Marco Brescianini, jenž si přesnou přízemní střelou k levé tyči připsal premiérovou trefu v dresu Canarini. Po hodině hry fotbalisté Rossoblu konečně překonali hostujícího gólmana, toho ovšem ke smutku fanoušků zastoupil na brankové čáře hlavičkující obránce Ilario Monterisi. O poznání větší ovace v ochozech odstartoval Oristanio, jenž v 72. minutě obstřelem na zadní tyč znervózněl doposud sebevědomé Frosinone. Ihned tak přišel slepený gól, když Antoine Makoumbou využil chybné rozehrávky na polovině soupeře a pohodlně zakončil. Vyrovnávací trefa Cagliari poté visela ve vzduchu, zvlášť když došlo ke dvojité intervenci videorozhodčího. Ten ovšem prohřešek neobjevil, a hosté tak museli dodat v nastaveném čase zásah ze hry. Vyrovnání zařídil Pavoletti, na jehož milimetrovou hlavičku nemohl gólman dosáhnout. Naprostou euforii v hledišti odstartoval italský střelec o dvě minuty později, kdy druhou trefou duel rozhodl.

Po neuvěřitelném průběhu se tak Cagliari podařilo poprvé v sezoně zvítězit. Další duel jej čeká 5. listopadu proti Janovu, Frosinone o den později hostí Empoli.

Autor: Livesport.cz / Martin Janeček

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele