31. kolo
06.04.2024 18:00 CET
1 : 0
(1:0)

Reportáž

Gianluca Mancini (© AFP)

Klíč od Říma se stěhuje do doupěte Vlků, AS po dvou letech zdolalo Lazio

Fotbalisté AS Řím porazili ve 31. kole Serie A na vlastním hřišti městského konkurenta Lazio 1:0, čímž protáhli sérii neprohraných ligových duelů na sedm zápasů v řadě. Na velké příležitosti skoupé Derby della Capitale rozhodl ve 42. minutě po rohovém kopu Gianluca Mancini. Italskému stoperovi naservíroval míč na hlavu Paulo Dybala, který se tak v probíhajícím ligovém ročníku podílel již na 20 trefách svého týmu. Souboj nesmiřitelných rivalů tak sice už popáté za sebou nabídl napříč soutěžemi maximálně jednu branku, na rozdíl od předchozích čtyř střetnutí ovšem tentokrát triumfovali Vlci.

Zatímco defenzivy obou celků byly z dlouhodobého hlediska srovnatelné, AS zvýhodňovala útočná fáze hry. Za 30 odehraných zápasů totiž Vlci nastříleli o 18 branek více, což bylo zásadním faktorem toho, že ještě měli šanci proklouznout do elitní čtyřky. Klíčem k úspěchu v derby mohla být disciplína, v posledních třech vzájemných duelech totiž sudí vytáhli celkem 23 žlutých kartonků a hned šest karet barvy červené.

K první vážnější příležitosti dopomohli hráči AS svému soupeři sami. Konkrétně to byl Mancini, jehož laxní rozehrávku vystihl Gustav Isaksen. Dánský mladík posléze vyslal na zteč svého kapitána, před kterým se otevřelo plno volného místa, nicméně Ciro Immobile se v nadějné pozici nezachoval jako snajpr a prezentoval se pouze slabým pokusem do boční sítě. Na druhé straně zablokoval Nicoló Casale nebezpečné zakončení Diega Llorenteho. Ještě před odchodem do šaten dal zapomenout na svou minelu Mancini. Ten se totiž prosadil hlavou po nadýchaném rohovém kopu Dybaly.

Po změně stran dal o sobě vědět také Romelu Lukaku, jenž perfektně vyvezl míč středem hřiště a následně jej předal nabíhajícímu rychlíkovi Stephanu El Shaarawymu. Italský křídelník však orazítkoval pouze bližší tyč. Herní projev hostujícího celku se pokusil oživit střídající Pedro. Ten se na hranici pokutového území opřel do skákavého balonu, nicméně jeho tvrdému projektilu doprostřed branky vystavil stopku Mile Svilar. Španělský matador přikořenil duel také několika potyčkami, při jedné takové obdržel zaslouženě i žlutý kartonek.

Na Olympijském stadionu v Římě se tak v souboji dvou "domácích" mužstev dařilo lépe AS. To se v příštím kole představí 14. dubna v Udine, Lazio přivítá o dva dny dříve Salernitanu.

Autor: Livesport.cz / Štěpán Trnavský

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele