16. kolo
09.12.2023 13:30 CET
1 : 2
(0:0)

Reportáž

Oslavující Harvey Elliott (© AFP)

Nevýraznému Liverpoolu pomohlo k výhře zbytečné vyloučení. Salah zakulatil gólové statistiky

Liverpool porazil v 16. kole Premier League 2:1 Crystal Palace a minimálně na chvíli poskočil do čela tabulky. Výběr Jürgena Kloppa dlouho tahal za kratší konec, když v první půli ani nevystřelil na bránu Londýňanů, kteří se krátce po změně stran díky proměněné penaltě dostali do vedení. V 75. minutě se ovšem nechal zbytečně vyloučit Jordan Ayew a prakticky hned nato Reds využili přesilovku zásluhou Mohameda Salaha. Pro egyptského reprezentanta šlo o 200. přesný zásah v dresu týmu z Anfield Road a zároveň o 150. trefu v anglické nejvyšší soutěži. Výhru hostům ale přinesl až gól v nastavení, kdy po jeho přihrávce skóroval Harvey Elliott.

Kloppa nepotěšila lékařská zpráva o stavu vážně zraněného Joëla Matipa, pro nějž kvůli problémům s kolenem sezona skončila. O to větší radost musel mít německý stratég z výkonu Ibrahimy Konatého, jenž se na stadionu Sheffieldu stal prvním hráčem od ročníku 2015/2016, který podstoupil více než 12 vzdušných soubojů a všechny vyhrál. Po pohodlné výhře z Bramall Lane čekal Reds výlet do Selhurst Parku, kde Crystal Palace nebodovalo už třikrát za sebou.

Úvod střetnutí se nesl ve znamení soubojů a Liverpool měl problém se proti dobře organizované obraně prosadit. Byli to nakonec Orli, kteří se rozletěli do otevřené defenzivy soupeře. Ayew utekl na pravé straně a vyslal do šestnáctky křižný pas, který propadl až na vzdálenější tyč, kde čekal úplně volný Jefferson Lerma, ale Alisson jeho pokus skvělým reflexivním zákrokem vyrazil. O chvíli později se tým z Londýna dožadoval po faulu Virgila van Dijka pokutového kopu. Této situaci však předcházel nedovolený zákrok na Watarua Enda, a proto se hlavní sudí rozhodl po shlédnutí videa penaltu neodpískat.

Po změně stran Jarell Quansah nepochopitelně nakopl ve svém vápně Jeana-Philippeho Matetu a rozhodčí tentokrát již na bílý puntík po právu ukázal. K exekuci pokutového kopu se postavil sám faulovaný francouzský útočník, počkal si na pohyb Alissona a střelou do jeho protipohybu otevřel skóre. Klid na kopačky hráčů domácího týmu mohl dodat Jeffrey Schlupp, jenž napřáhl ze střední vzdálenosti, ale Alisson dalším jistým zákrokem udržel naděje svého týmu na bodový zisk. Šance Reds nabyly reálných obrysů po druhém žlutém faulu Ayewa na polovině hřiště. V 76. minutě hostující celek početní převahu zužitkoval. Střídající Curtis Jones sklepl uvnitř šestnáctky balon pro Salaha, a ten i s přispěním teče jednoho z bránících hráčů vyrovnal stav zápasu. Tým z města Beatles dokonal obrat v nastaveném čase, kdy vzal sám na sebe tíhu okamžiku Elliott a ranou na bližší tyč dokonale zaskočil nově příchozího gólmana Remiho Matthewse.

Liverpool tak vyhrál už osmý z posledních devíti ligových duelů hraných v Selhurst Parku. V příštím kole přivítá 17. prosince Manchester United, Crystal Palace se představí o den dříve na půdě Manchesteru City.

Autor: Livesport.cz / Štěpán Trnavský

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele