1. kolo
12.08.2023 16:00 CET
4 : 1
(1:0)

Reportáž

Solly March (© AFP)

Přestupové strasti Brighton nerozhodily. Nováček z Lutonu vstoupil mezi velikány porážkou

Brighton podle očekávání zvládl zápas prvního kola Premier League proti Lutonu, který na vlastní půdě porazil 4:1. Kolem Albionu se v posledních týdnech neřešilo prakticky nic jiného než nekonečná přestupová sága Moisese Caiceda, to však domácí od povinné výhry neodradilo. Ke třem bodům zavelela po půlhodině hry ikona klubu Solly March. Po změně stran přidala vítěznou trefu z proměněné penalty čerstvá letní posila Joao Pedro.

Celek z Brightonu si na úvod sezony nemohl přát o moc lepší los, neboť na domácí půdě přivítal nováčka Premier League z Lutonu, jenž se mezi anglickou smetánku probojoval po dlouhých 31 letech. Velkým favoritem utkání tak byli Racci, kteří se v minulé sezoně prezentovali atraktivní hrou se čtvrtým nejvyšším počtem vstřelených branek a konečným šestým místem, jež zaručuje účast ve skupinové fázi Evropské ligy.

Už v páté minutě se do obrovské šance dostala nová akvizice The Seagulls Joao Pedro, z malého vápna ale nedokázal míč nasměrovat na branku. Další nebezpečná situace přišla až ve 36. minutě, kdy se do vzduchu zavěsil March a přetavil dominantní výkon Albionu v poločasové vedení. To ale o minutu později ohrozil po rohovém kopu Carlton Morris. Jeho hlavičku však zvládl zneškodnit Jason Steele. Vzápětí se na druhé straně hřiště o slovo přihlásil Danny Welbeck, který hektickou pětiminutovku zakončil střelou do tyče.

Brighton vstoupil do druhého dějství se snahou rychle rozhodnout a v 52. minutě k tomu byl blízko Pascal Gross, jeho střela si ale podobně jako ta Welbeckova našla cestu pouze do tyče. V 63. minutě si po několika naznačeních udělal prostor k zakončení opět March, tentokrát ale Thomase Kaminského nepřekonal. O osm minut později si jméno očistil Joao Pedro. Ten se postavil k pokutovému kopu, a otevřel si tak střelecké konto v novém angažmá. V 73. minutě zápasu se Luton dostal ke zdramatizování po proměněné penaltě Morrise, který tak zaznamenal první gól Lutonu v Premier League. Definitivní rozhodnutí na sebe nenechalo dlouho čekat, když po několika dalších minutách přesně mířil Simon Adingra. V dlouhém nastavení pečetil konečný výsledek Evan Ferguson.

Brighton tak potvrdil papírové předpoklady a na startu nového ročníku nezaváhal. V příštím kole se 19. srpna představí na půdě Wolves, Luton ve stejný den zabojuje o první body proti Burnley.

Autor: Livesport.cz / Tomáš Kleinhampl

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele