20. kolo
30.12.2023 16:00 CET
3 : 2
(2:1)

Reportáž

Moussa Diaby (© AFP)

Villans štědrost oslavence Watkinse dlouho nestačila. Odpor Burnley zlomila až penalta

Aston Villa porazila ve 20. kole Premier League na vlastním hřišti Burnley 3:2. Velký podíl na vítězství The Lions měl narozeninový oslavenec Ollie Watkins, jenž asistoval u dvou gólů svého celku. Rozhodující trefu si na své konto ale nakonec připsal Douglas Luiz, který v 89. minutě proměnil nařízenou penaltu. Villans tak opět potvrdili skvělou formu na domácí půdě, kde za celý kalendářní rok 2023 prohráli v lize pouze dvakrát. Do toho následujícího tak vstoupí nejhůře na třetí příčce se stejným počtem bodů jako prozatím vedoucí Liverpool.

"Lvi" se nenacházeli v ideálním rozpoložení, jelikož překvapivě ztratili body po remíze se Sheffieldem, naposledy navíc neustrážili dvougólové vedení a padli s Manchesterem United. V tabulce se ovšem na rozdíl od předposledních The Clarets stále pohybovali na příčkách zaručujících Ligu mistrů. Ani to však trenéra Unaie Emeryho nepřimělo přehodnotit své původní tvrzení, že se Aston Villa letos neřadí mezi uchazeče o titul. Na Burnley se v minulém kole přiživil Liverpool, jenž se po výhře vyhoupl do čela.

První výraznější příležitost si domácí celek vytvořil ve 13. minutě, kdy dostal příliš prostoru mezi obránci Watkins, jeho pohotovou přízemní ránu ale vychytal gólman James Trafford. Jinak ale útočníci Aston Villy v závěrečné fázi tápali, nakonec se však zasloužené branky dočkali krátce před půlhodinou hry, kdy ránu Leona Baileyho přizvedl nechytatelně pro gólmana střídající Hannes Delcroix.

Záhy přišla ojedinělá šance hostů a také srovnání. Ve 30. minutě vracel Dara O'Shea přetažený přímý kop na bližší tyč, kde čekal Zeki Amdouni, který z první uklidil míč do sítě. Ve 42. minutě si však dobře pohlídal ofsajdovou linii Watkins, jenž z křídla naservíroval míč Moussovi Diabymu, jenž naprosto nehlídaný poslal jednoduše míč do brány.

Gól do šatny ovšem povzbudil hosty při vstupu do druhé půle. Ti zejména v úvodní pětiminutovce hýřili aktivitou, avšak nedokázali ji zužitkovat. Zdánlivé vale šancím na vyrovnání dal v 56. minutě Sander Berge, který za zatažení soupeře za dres viděl druhou žlutou kartu. V reakci na to poslal manažer hostů na hřiště Aarona Ramseyho, který se tak na hřišti potkal s bratrem Jacobem, jenž hájil barvy Aston Villy.

Po vyloučení začala nepříliš úspěšná kanonáda The Lions. A tak si vzal na starosti únik Lyle Foster a povedeným obstřelem vyrovnal. V závěru utkání však přišel po faulu Aarona Ramseyho pokutový kop a ten s velkým štěstím proměnil po dlouhém rozběhu ranou o břevno Douglas Luiz.

Aston Villa tak odčinila poslední zaváhání a doma si uchránila všechny body. Po pohárové štaci se v lize představí 14. ledna na hřišti Evertonu, Burnley den nato přivítá Luton.

Autor: Livesport.cz / Robin Zemánek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele