29. kolo
14.03.2009 13:45 CET
1 : 4
(1:2)

Reportáž

Liverpool potupil Manchester United na jeho hřišti

Dramatizace boje o titul není po dnešním zápase utopií. Liverpool po Realu uštědřil vysokou porážku Manchesteru. Ten sice po Ronaldově penaltě vedl, nakonec však sám tahal z vlastní sítě míč čtyřikrát. Sobotní zápas se tak stal hozenou rukavicí londýnské Chelsea.

Hned ve třetí minutě nechybělo mnoho, aby zápas dostal náboj gólem. Ronaldo chytře přihrál mezi hráči Andersonovi, proti jehož střele se na poslední chvíli obětoval Carragher a střelu zblokoval nad branku. Liverpool se postupně vymaňoval z počáteční nemohoucnosti a ve 12. minutě se Gerrard už už cpal přes Ferdinanda k zakončení, které mu z nohy sebral van der Sar.

Obě mužstva, ostatně podle očekávání, hrála výborně v defenzívě. Cristiano Ronaldo ztroskotával na Auréliovi, na druhé straně přicházel Torres o míč po kličce do vápna. A tak ve 22. minutě přišla chytrá přihrávka Téveze za obranu pro Park Ji-Sunga, který si míč trochu posunul a Reina už nestačil skrčit ruce - pískala se penalta. K té se postavil "ďábel" Ronaldo, a i když penaltový mág z Liverpoolu odhadl stranu, neměl proti přesné penaltě moc šancí.

Radost domácích trvala pouze pár minut. Od příchodu do města Beatles střílí góly prakticky pořád a na Old Trafford dal jeden z těch nejdůležitějších. Zoufalý odkop z vlastní poloviny nedokázal pokrýt Vidič, jehož chyby využil Torres a mířil sám na branku. Ani letos famózní van der Sar nezmohl nic proti jeho přesné střele ke vzdálenější tyči a Liverpool tak vrátil úder velmi rychle. Po pár minutách se dvojice Torres - Vidič potkala ve vápně a srbský stoper si musel pomáhat oběma rukama proti dotěrnému španělovi, jenž se už chystal zakončovat.

Manchester se do vedení mohl vrátit ve 34. minutě. Ronaldo rozehrával přímý kop z velké dálky, ale tečovaný míč Reinovi nadělal nemalé problémy a vypadnuvší míč ukryl zpět do rukavic na poslední chvíli před dobíhajícím Tévezem. V další šanci domácích zavdal další slova do úst svých kritiků Lucas, když přes něj nebezpečně pálil Carrick. Jenže jeho střela mířila nad, a tak se trestalo na druhé straně. Gerrard utekl do vápna Evrovi, který skluzem už nestihl trefit balón a kapitána skolil k zemi. Sám postižený se postavil k pokutovému kopu a s velkým štěstím van der Sara překonal střelou k tyči. Svěřenci manažera Beníteze tak stejně jako v předešlém vzájemném duelu otočili nepříznivý vývoj a do šaten šli s gólovým náskokem.

Stejně jako v první, tak i ve druhé půli mohli Rudí ďáblové skórovat ve třetí minutě. Ronaldův nezdařilý centr totiž rozezvučel tyč. Samozřejmě ofenzivnější domácí zahrozili opět z centru, když tečovaná přihrávka od Téveze padala těsně pod břevno. Reina však míč vyškrábl na roh, se kterým si s problémy dokázal poradit. V další šanci se po centru Ronalda ocitl Rooney, který svou zpětnou přihrávkou vyšachoval brankáře, ale Tévez už míč přeběhl.

Liverpool poprvé vytasil útočné tesáky až po dvaceti minutách druhé půle. Po výborné práci Gerrarda se dostali hosté k centru. Ten byl ještě zblokovaný, ovšem pouze k číhajícímu Lucasovi, jenž z první pálil přímo do brankáře. Celkovou snahu lídra tabulky brzdil hlavně nepatřičně malý počet střel na Reinovu branku. Za první branku ohrožující střelu se nedala považovat ani ta Téveze, který si sice výborně zpracoval míč na prsou, následně však v pádu zapomněl střele přidat důraz.

Obrovská rána pak přišla v 76. minutě. Nemanja Vidič musel nedovoleně zasáhnout proti Gerrardovi a stejně jako v prvním vzájemném zápase této sezóny musel předčasně opustit hřiště. Vše začalo být ještě horší, když ani tento faul gólu nezabránil. K přímému kopu se totiž postavil Aurélio a míč nádherně zatočil přes zeď k bližší tyči.

Ještě hůře to s výběrem manažera Fergusona mohlo být pět minut před koncem. Jenže Gerrard byl milosrdný a ve stoprocentní šanci, kterou mu vypracoval Babel, minul. Po jeho přihrávce byl totiž v hloubi vápna naprosto sám, ale nejlepší hráč světa dle francouzské legendy Zidana mířil několik metrů nad branku. Bohužel pro Manchester přesto čtvrtý gól přišel. Reina vykopl co nejdál od své brány a střídající Dossena skvěle z první přehodil bezmocně stojícího van der Sara.

Mourinhovy výroky o tom, jak je Manchester výborný tým a po jeho výběru je nejlepším na světě a Robbenovy řeči, jak Liverpool neumí hrát fotbal, byly dnes na Old Trafford naprosto roztrhány, spáleny a vystřeleny na Měsíc. První poločas přinesl od Reds obrat, ve druhém pak sice vedoucí tým ligy tlačil soupeře, ale Reina si nepřipsal žádný výraznější zákrok. Jednoduše na něj žádná nebezpečná střela nemířila. Závěr pak Liverpool již ovládl a pověstného bůra mohl dokonat Ferdinand, jenž odkopával před soupeřem jen těsně nad svoji branku.

Autor: Josef Gvoždiak

Komentáře (356)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele