Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina B
12.10.2012 18:00 CET
3 : 1
(1:1)

Reportáž

Dočkala se celá reprezentace i dva hráči, Malta zdolána

Po více než 400 minutách čeští fotbalisté ukončili čekání na gól; shodou okolností hlavou premiérového střelce Gebre Selassieho, k němuž se posléze s vítězným gólem přidal také Pekhart. Vítězství zpečetil Rezek. Stejně jako před 11 lety tedy Češi na domácí půdě uštědřili Malťanům tři branky, přesný výsledek 3:2 se neopakoval jen díky chycené penaltě Mifsuda...

Jestliže proti Finsku podle některých expertů i hráčů odehráli čeští fotbalisté nejhorší poločas pod Michalem Bílkem, dnes se tomuhle minimu před pauzou opět přiblížili. Od Malťanů se nechali zaskočit solidním pohybem i - jak to mnohdy vypadalo - pouhou jejich skutečností, existencí. Muži v bílých dresech slabšího soka podcenili, byli jakoby konsternováni změnou rozestavení (hrálo se výjimečně na dva útočníky), nevypadali být ani sebevědomí.

První "pořádnou" šanci tedy domácí měli až ve 25. minutě, když brankář Hogg předlouho váhal s rozehrávkou, až nakonec nastřelil Pekharta. Od něj se míč odrazil mimo. Jediná pasáž, v níž nakonec česká reprezentace před změnou stran snesla přísnější měřítka, tedy trvala zhruba dvě minuty - od té třiatřicáté.

Tehdy se Plašil odhodlal k ojedinělé střele z větší vzdálenosti, aby při dorážce trestuhodně zaváhal Jiráček. Hned vzápětí si nicméně bílí spravili chuť, když na beka neobyčejný drajv a střelecký instinkt osvědčil Gebre Selassie: hlavou se vrhl po Limberským perfektně vyrobeném centru a šel se radovat ze své premiérové branky v reprezentační kariéře.

Jeho spoluhráči však tuto trefu v první řadě přečetli jako neuspokojivé znamení - uzřeli prostor k odpočinku, polevení. Což se jim okamžitě vymstilo: Kadlec v rozehrávce vymýšlel složitosti, potažmo se vůbec nedohodl s Plašilem, a těžit z toho mohl pravý bek Biffa, jenž zázračnou ranou vymetl vzdálenější šibenici Čechovy branky. Od té doby už brankář Chelsea de facto nemusel řešit těžší situaci. Malťané až do konce utkání záviseli na devíti mužích uvnitř vlastní poloviny a jednoho Mifsuda vytaženého mezi našimi obránci - ti už se ani nepotřebovali lépe koncentrovat, aby si nějak poradili.

Naproti tomu záložní a útočná řada šly celkem prokazatelně nahoru; a především se postaraly o dvě kýžené branky, které domácím zajistily povinné tři body. Už v 52. minutě Pekhart těsně u brankové čáry zcela jasně přeskočil všechny okolo a zatloukl Jiráčkův přesný centr do sítě, aby shodně jako kolega Gebre Selassie přerušil čekání na úvodní gól v národním týmu právě na 17. pokus.

Pojistku navíc poměrně brzy přidal Rezek, a to po krásné akci vedené stejným prostorem hrací plochy jako v předešlém případě. Tentokrát Jiráček přihrávkou "z jedničky" uvolnil Plašila, který si pod sebou parádně všiml chladnokrevně skórujícího Rezka. Plzeňský stánek i samotní fotbalisté se definitivně mohli uvolnit, i přes očividný přínos aktivního dua žolíků Darida-Petržela nicméně náskok dále nenavýšili; ba málem naopak.

Ve čtvrté minutě nastavení Petržela ve vápně nepatrně postrčil jednoho ze soupeřů, a tak se ještě pískala nic neřešící penalta - tu navíc ani neproměnil Mifsud, jeho nedobře umístěnou ránu vystihl Čech.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (640)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele