Mistrovství světa - kvalifikace FIFA - Mistrovství světa - kvalifikace 2014

zóna UEFA (Evropa) - skupina B
07.06.2013 20:45 CET
0 : 0
(0:0)

Reportáž

Češi se po výborném výkonu rozešli s Itálií bez branek

Výkon, kterému chybělo jen to nejdůležitější - gól. Češi odehráli jeden z nejlepších zápasů za poslední roky, jasně přehrávali favorizovanou Itálii a několikrát sahali po vítězství, Buffona ovšem překonat nedokázali. Nejblíže tomu byl krátce před koncem Jiráček, jenže trefil tyč a utkání skončilo bezbrankovou remízou...

Trenér Bílek vyrukoval na Italy se zahuštěným středem pole, na plac hned od úvodní minuty poslal pět klasických středních záložníků. Na hrotu se pak objevil Libor Kozák, jenž si tak odbyl svou premiéru v základní sestavě reprezentace. Výkop obstarali Češi, přesto to ale byl Balotelli, kdo o sobě jako první dal v dnešním utkání střelecky vědět. Pálil z nepřipravené pozice a rána mu navíc příliš nesedla, a tak Čech jen sledoval, jak míč končí vedle jeho brány. Čtvrtá minuta nabídla také úvodní zakončení domácího výběru, ani on se ovšem nesetkal s přesnou muškou.

Uběhly dvě minuty a v úvodu nebojácní muži v bílém zahrozili znovu, když tentokrát Plašil poslal ze standardní situace balón na hlavu Sivoka, ten ale zblízka skvělého Buffona nepřekonal, a navíc se pískalo i ofsajdové postavení českého stopera. První oficiální zákrok si tak Buffon připsal až v desáté minutě, kdy se po přihrávce Rosického snažil prosadit Darida, ale zamířil do středu italské klece.

Prakticky hned v zápětí utekl po pravé straně Rosický, předal Hübschmanovi, jehož výborný pokus o nalezení volného Kozáka div že si nesrazil do vlastní sítě Abate, Buffon se v tomto případě pouze otočil a s úlevou sledoval, jak meruna končí pár centimetrů vedle jeho levé tyče. A pak Daridovu ránu neodvrátil Barzagli, míče se v pokutovém území soupeře zmocnil Jiráček, jenže ani on nedokázal otevřít skóre zápasu, když mu Buffon nejprve zmenšil střelecký úhel, aby následně míč i dokázal polapit.

Českou hrou šokovaní Italové neubránili ani signál z rohového kopu , kdy Plašil nacentroval do vápna a našel na hranici šestnáctky Rosického, jeho rána bez přípravy však skončila mimo. Domácí i nadále skvěle zahušťovali střed pole, poctivě bránili a byli nebezpečnějším týmem, obě Jiráčkovy střely, každá oslišnou nohou, ovšem skončily nad břevnem.

S přibývajícím časem se Italové přeci jen dostávali více a více do hry, k přímému ohrožení Čechovy svatyně se však přes skvěle pracující český blok prakticky nedostávali. A tak mohli jít svěřenci trenéra Bílka do kabin s dobrým pocitem - přestože branka nepadla, úvodní poločas vyzněl poměrně jasně ve prospěch domácích.

Druhé dějství už se od svého ůvodního hvizdu neslo ve znamení vyrovnaného boje ve středu hřiště, a přestože Češi brzy rozvlnili síť za Buffonem, stav zůstával nerozhodný, protože při nacvičeném signálu po ose Plašil - Sivok - Jiráček byl druhý jmenovaný v době přihrávky opět za italskou obranou.

Po hodině hry vymyslel Rosický geniální průnikový pas na Kozáka, který se najednou ocitl úplně sám před Buffonem, z otočky ho ale překonat nedokázal. Jinak se ale po pauze zase tolik zajímavého nedělo, za zmínku stojí snad jen propagační pokusy Montoliva na jedné a Kozáka na druhé straně. Darida už mířil o něco nadějněji, ten ale zase pro změnu těsně minul.

Češi byli i nadále výrazně nebezpečnější, po dobré kombinaci Daridy s Kadlecem se v další brankové příležitosti ocitl Kozák, střílel ale z kroku, a tak jeho pokus postrádal potřebnou razanci a Buffon stačil míč vyrazit. Šance českého týmu na vítězství navíc posílil Balotelli, jenž poslal Squadru Azzurru do deseti. Své nafilmované pády, nebezpečné zákroky a diskuze s rozhodčím dokonal ve dvaasedmdesáté minutě, když sáhl do obličeje Gebre Selassieho a po červené kartě musel předčasně pod sprchy.

A tři body byly velmi blízko. Plašil nádherným centrem našel na zadní tyči nabíhajícího Jiráčka, který pálil z voleje a jen několik centimetrů dělilo Čechy od vedení 1:0, místo toho ale domácí záložník napálil balón jen do tyče. V nastaveném čase pak přišla ještě jedna obrovská možnost na rozhodnutí, střídající Kolář však tlak domácího výběru zakončil jen střelou těsně vedle pravé tyče Buffonovy brány. Česká republika se tak i přes výborný výkon nedokázala ani jednou střelecky prosadit, remizovala s Itálií 0:0 a i po dnešku ztrácí na svého soupeře v tabulce pět bodů.

Autor: Michal Hruška

Komentáře (1005)

Komentáře k zápasu naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele